Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2023 20:48

Πρόωρα βρέφη: Τι άλλαξε για τα «βιαστικά» μωρά μέσα στην πανδημία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Λιγότερα «βιαστικά» μωρά φαίνεται να ήρθαν στον κόσμο κατά τη διάρκεια των lockdown με τους επιστήμονες να προσπαθούν να διερευνήσουν τα αίτια μείωσης των πρόωρων τοκετών

Σημαντική μείωση στις γεννήσεις πρόωρων μωρών σημειώθηκε στις αρχές της πανδημίας και των πρώτων lockdown με τους ερευνητές να προσπαθούν να εξηγήσουν τους λόγους γι’ αυτή την ευχάριστη διαπίστωση.

Μέσα σε ένα μόνο μήνα στις αρχές της πανδημίας αποτράπησαν περί τις 50.000 πρόωρες γεννήσεις σύμφωνα με έρευνα που αφορούσε ανεπτυγμένες χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Βελγίου, Καναδά, Χιλής, Δανίας και Ελβετίας. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε 4% λιγότερες πρόωρες γεννήσεις που αναμένονταν την άνοιξη του 2020.

Σχεδόν 50.000 μωρά δεν γεννήθηκαν πρόωρα σε μόλις ένα μήνα σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Το έναυσμα για την διενέργεια της έρευνας έδωσαν οι παρατηρήσεις των γιατρών σε μέρη όπως η Δανία όπου οι αριθμοί των πρόωρων μειώθηκαν κατά 90% και την Ιρλανδία όπου οι προώρες γεννήσεις μειώθηκαν πάνω από 75%.

Οι μειώσεις αυτές οφείλονταν άραγε σε μείωση του στρες, αλλά και της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και σε ιούς ή μήπως ήταν αποτέλεσμα μεγαλύτερου αριθμού θνησιγενών βρεφών; Το ιδιαίτερο αυτό φαινόμενο θέλησαν να διερευνήσουν οι επιστήμονες, καθώς όπως είπε η επικεφαλής ερευνήτρια Meghan Azad επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα «πρόκειται για ένα μοναδικό πείραμα σε φυσικές συνθήκες όπου όλος ο κόσμος βίωσε ολοκληρωτικά lockdown σχεδόν στον ίδιο χρόνο».

Περισσότεροι από εκατό επιστήμονες, των οποίων τα ερευνητικά πρότζεκτ είχαν παγώσει εν μέσω lockdown, όπως η καθηγήτρια Azad, σύντομα ασχολούνταν με την προσπάθεια διερεύνησης των αιτίων μείωσης της γέννησης πρόωρων μωρών στην πανδημία.

Συνολικά αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούσαν 52 εκατομμύρια γεννήσεις μεταξύ του 2015 και 2020 σε δεκαοχτώ χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Nature Human Behaviour.

Διαπιστώθηκε ότι οι πρόωροι τοκετοί μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 4% τον πρώτο και τον δεύτερο μήνα των lockdown. Ωστόσο, καθώς τα lockdown χαλάρωναν, σταδιακά μειωνόταν η πτωτική τάση των πρόωρων γεννήσεων μέχρι τον τέταρτο μήνα της πανδημίας.

Σε ό,τι αφοτά τη γέννηση θνησιγενών μωρών παρατηρήθηκαν μικρές αυξήσεις στη Βραζιλία και τον Καναδά κατά τη διάρκεια ορισμένων μηνών, ωστόσο σύμφωνα με την καθηγήτρια Azad δεν ήταν αρκετές για να εξηγηθεί η συνολική μείωση των πρόωρων τοκετών.

«Τα αίτια του πρόωρου τοκετού παραμένουν ασαφή, παρά τις σημαντικές προσπάθειες διερεύνησής τους», είπε η Δρ Denise Jamieson, μαιευτήρας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Νομίζω ότι οποιαδήποτε μείωση στις γεννήσεις πρόωρων μωρών είναι αξιοσημείωτη και σημαντική. Το επόμενο βήμα είναι να εξετάσουμε τα αίτια που συμβαίνει αυτό», συμπλήρωσε.

Φαίνεται όμως, ότι οι απαντήσεις ως προς τα αίτια της προωρότητας διαφοροποιούνται και εξατομικεύονται στη διάρκεια της πανδημίας και πολλά δεδομένα παραμένουν άγνωστα.

Αναμφίβολα ο παράγοντας μείωσης του στρες βοήθησε γυναίκες με ιστορικό προηγούμενου πρόωρου τοκετού, που κατάφεραν να περάσουν το τελευταίο τρίμηνο της κύησης σε πιο ήρεμες συνθήκες κατά τη διάρκεια του lockdown ,με αποτέλεσμα να γεννήσουν τελειόμηνα μωρά.

Πολλά στοιχεία όμως παραμένουν αδιευκρίνιστα. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα lockdown ενδέχεται να αποτέλεσαν μια καλύτερη συνθήκη για τις γυναίκες με ιστορικό προωρότητας διασφαλίζοντάς τους πιο ήρεμες συνθήκες για την εξέλιξη του τοκετού.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι τα αίτια των πρόωρων γεννήσεων παραμένουν ασαφή, αλλά η δραματική μείωση στους πρόωρους τοκετούς κατά τη διάρκεια των lockdown μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές στην πληρέστερη κατανόησή τους.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2023 18:53

Σχετικά Άρθρα

  • Αμαλιάδα - Νέα αποκάλυψη: Και τέταρτο νεκρό μωρό στα χέρια της 24χρονης
    Αμαλιάδα - Νέα αποκάλυψη: Και τέταρτο νεκρό μωρό στα χέρια της 24χρονης

    Νωρίτερα είχε υπάρξει παρέμβαση του Εισαγγελέα Πατρών για τους μυστηριώδεις θανάτους των τριών βρεφών

    Mια νέα πληροφορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση με τα νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα.

    Σύμφωνα με το Mega υπάρχει και τέταρτο νεκρό μωρό στα χέρια της 24χρονης.

    Πριν από τους 3 θανάτους και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο του 2021 μια γνωστή της την κάλεσε να φυλάξει το μωράκι της. Η Ειρήνη πήγε και το παιδί ξημερώματα πέθανε στα χέρια της.

    «Εγώ σαν μάνα που έχασα το παιδί μου στα χέρια της Ειρήνης θα το ψάξω», είπε η μάνα του παιδιού στο Mega και αναρωτήθηκε αν είναι και τα τέσσερα σύμπτωση. Σημείωσε δε πως όταν επικοινώνησαν, η Ειρήνη διατείνετο πως το παιδί ζούσε ενώ ήταν ήδη νεκρό.

    Σύμφωνα με το MEGA και τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, έχουν γίνει έρευνες για τα δύο παιδιά της γυναίκας που φέρεται να συνδέεται με τους θανάτους και τώρα θα ξεκινήσει μία νέα έρευνα για τα όσα συνέβησαν με το τρίτο παιδί, της φίλης της.



    Από την έρευνα που έχει γίνει για τον θάνατο του πρώτου παιδιού, έχει βγει πόρισμα από τον ιατροδικαστή της Πάτρας, το οποίο λέει πως το μωρό 19 ημερών έφυγε από τη ζωή από διάμεση πνευμονίτιδα.
    Για το δεύτερο παιδί υπάρχει εκκρεμότητα για τον γονιδιακό έλεγχο ενώ για το τρίτο παιδί(της φίλης της), που πέθανε τον Αύγουστο του 2023, υπάρχουν αναφορές πως πήγαν ζωντανό το μωρό στο νοσοκομείο.

    Στην αστυνομία ωστόσο, υπάρχουν καταθέσεις των γιατρών πως το παιδί έφτασε νεκρό στο νοσοκομείο. Η αιτία θανάτου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

    Όπως είπε ο αστυνομικός συντάκτης, ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως η 24χρονη είχε κληθεί να προσέχει το βρέφος των 15 μηνών της φίλης της μόνο μία φορά ενώ στη περίπτωση της γυναίκας που κατήγγειλε στο Mega πως και το δικό της μωρό είχε πεθάνει στην αγκαλιά της Ειρήνης, το πρόσεχε καθημερινά.

    Υπενθυμίζεται ότι την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών Νικόλαος Νικολάου, με αφορμή την υπόθεση με τα τρία μωρά που «χάθηκαν» σε Αχαΐα και Ηλεία.
    Τo ιστορικό της υπόθεσης

    Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο με αφορμή τον θάνατο ενός άλλου μωρού, της συγκατοίκου της 23χρονης Ειρήνης Μουρτζούκου, η οποία είχε ήδη χάσει δύο παιδιά.

    Ο κ. Νικολάου διαβίβασε το σχετικό αίτημα προς τους προϊσταμένους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αχαΐας, Κωνσταντούλα Αθανασοπούλου και Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλείας, ∆ημήτριο Λιανόπουλο με αφορμή τα όσα ανέφερε στην εκπομπή της το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η Αγγελική Νικολούλη, στην πρεμιέρα της εκπομπής «Φως στο Τούνελ».

    Τρεις θάνατοι βρεφών, τα οποία αιφνίδια σταμάτησαν να αναπνέουν, απροσδιόριστη η αιτία θανάτου σύμφωνα με τους γιατρούς, απόγνωση για τους συγγενείς που αναζητούν απαντήσεις. «Συμπτώσεις που σοκάρουν για τη γυναίκα που βίωσε τρεις φορές τον εφιάλτη να σβήσουν στην αγκαλιά της τρία μωρά», ανέφερε η Αγγελική Νικολούλη, φέρνοντας στο φως ξανά την υπόθεση. «Να σου απαντήσω, να σου πω τι… τα παιδιά φεύγουν, πετάγομαι στον ύπνο μου, ξυπνάω και φωνάζω τα παιδιά μου», είπε η Ειρήνη Μουρτζούκου, φίλη της μητέρας.

    Η μητέρα του παιδιού περιέγραψε στο «Τούνελ» πως άφησε για λίγο το μωρό στη φίλη της για να πάει στο διπλανό δωμάτιο, και όταν γύρισε είδε πως δεν ανέπνεε. Στο σπίτι βρίσκονταν μόνον οι δύο γυναίκες, καθώς η γιαγιά και η 8χρονη αδερφή του μικρού παιδιού έλειπαν στην Αθήνα. «Οι δύο γυναίκες που μένουν μαζί και δέθηκαν με τον ανεξήγητο θάνατο των παιδιών τους, ρίχνουν τις ευθύνες στους γιατρούς και ζητούν να ερευνηθεί πώς χάθηκαν τα 3 αγγελούδια», συμπλήρωσε η δημοσιογράφος. Από την πλευρά τους, οι γιατροί του νοσοκομείου Αμαλιάδας επιμένουν ότι τον Αύγουστο του 2023 το μωρό έφτασε εκεί νεκρό και έκαναν προσπάθειες να το επαναφέρουν.

    Η Πατρινή Ειρήνη Μουρτζούκου, στενή φίλη και συγκάτοικος της μητέρας του μικρού Παναγιώτη από την Αμαλιάδα, τον τελευταίο χρόνο ήταν παρούσα και στην νέα απώλεια παιδιού, ενώ σε διάστημα δεκαπέντε μηνών είχε χάσει τα δύο της βρέφη, το ένα 19 ημερών και το άλλο 2 μηνών.

    Οι τρεις θάνατοι των παιδιών θα διερευνηθούν εκ νέου μέσα από το μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να ριχτεί άπλετο φως και να δοθούν οι απαντήσεις που όλοι περιμένουν.

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Η νέα πανδημία είναι προ των πυλών – Δραματική έκκληση ΠΟΥ για αυξημένη ετοιμότητα των συστημάτων υγείας
    Η νέα πανδημία είναι προ των πυλών – Δραματική έκκληση ΠΟΥ για αυξημένη ετοιμότητα των συστημάτων υγείας

    Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Παρακολούθησης Ετοιμότητας (GPMB) παρουσιάστηκε στην 15η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία στο Βερολίνο και αποκαλύπτει πληθώρα κινδύνων που αυξάνουν την πιθανότητα νέων πανδημιών

    Πρόσφατες επιδημίες του ιού Marburg, της Mpox και του τελευταίου στελέχους της γρίπης των πτηνών (H5N1) υπενθυμίζουν έντονα την ευαλωτότητα του κόσμου σε πανδημίες. Μόνο το 2024 έχουν ήδη σημειωθεί 17 επιδημίες επικίνδυνων ασθενειών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Κάθε νέα επιδημία αποκαλύπτει αδυναμίες στην παγκόσμια ετοιμότητα για πρόληψη μιας νέας πανδημίας, με τον ΠΟΥ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την προετοιμασία των υγειονομικών συστημάτων.

    Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Παρακολούθησης Ετοιμότητας (GPMB) παρουσιάστηκε στην 15η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία στο Βερολίνο και αποκαλύπτει πληθώρα κινδύνων που αυξάνουν την πιθανότητα νέων πανδημιών. Συγκεκριμένα, περιγράφει 15 βασικούς παράγοντες κινδύνου για πανδημίες, οι οποίοι κατηγοριοποιούνται σε πέντε ξεχωριστές ομάδες: κοινωνικοί, τεχνολογικοί, περιβαλλοντικοί, οικονομικοί και πολιτικοί.

    Το GPMB, μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Τράπεζα, παρακολουθεί τους παράγοντες κινδύνου πανδημίας και επιβλέπει την παγκόσμια ετοιμότητα. Η έκθεση τονίζει την επείγουσα ανάγκη να κατανοηθεί η παγκόσμια ευαλωτότητα σε απειλές και καλεί για μια ριζική αναπροσαρμογή της συλλογικής προσέγγισης στην προετοιμασία για πανδημίες.

    Η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ και εντός των χωρών, οι ανισότητες, η εντατική κτηνοτροφία και η πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών από τον άνθρωπο στα ζώα είναι μερικές από τις κύριες απειλές που αναφέρονται στην έκθεση. Η έκθεση επίσης εντοπίζει νέους κινδύνους, εκτός από τους γνωστούς και διαχρονικούς. Η ψηφιακή συνδεσιμότητα επέτρεψε στους επιστήμονες να αναλύουν και να κοινοποιούν τα δεδομένα των παθογόνων γρήγορα και να προσαρμόζουν τις απαντήσεις τους με ταχύτερο ρυθμό. Ωστόσο, αυτό το ψηφιακό αποτύπωμα εκθέτει τα συστήματα υγείας και τις κοινωνίες σε κινδύνους. Οι κυβερνοεπιθέσεις, οι αυξημένες απειλές για τη βιοασφάλεια και η ταχεία διάδοση παραπληροφόρησης αυξάνουν τον κίνδυνο μιας πανδημίας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

    «Η επόμενη πανδημία δεν θα περιμένει να τελειοποιήσουμε τα συστήματά μας», δήλωσε η Joy Phumaphi, Πρόεδρος του GPMB και πρώην Υπουργός Υγείας της Μποτσουάνα. «Πρέπει να επενδύσουμε τώρα σε ανθεκτικά και δίκαια συστήματα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να αντέξουμε τις προκλήσεις του αύριο».

    Η έκθεση εντοπίζει τους πολύπλοκους και αλληλεξαρτώμενους παράγοντες που διαμορφώνουν τον κίνδυνο πανδημιών. Ωστόσο, τονίζει επίσης ότι η προθυμία να εισαχθεί ευελιξία στην αντίδραση, να προστατευθεί προληπτικά η κοινωνία και να γίνουν επενδύσεις σε συνεργατικές προσπάθειες μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο και να ενισχύσει την ετοιμότητα.

    Για να προστατευθούν αποτελεσματικά, όλα τα έθνη πρέπει να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας τους, να δώσουν προτεραιότητα στην κοινωνική προστασία και να διασφαλίσουν ότι οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες σε όλες τις κοινότητες, ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες και μειονεκτικές. Το ΑΕΠ από μόνο του δεν αποτελεί μέτρο ανθεκτικότητας σε μια πανδημία.

    Η προετοιμασία θα πρέπει να περιλαμβάνει στρατηγικές που καλύπτουν τις διασυνδέσεις της ανθρώπινης, ζωικής και περιβαλλοντικής υγείας. Η έκθεση καλεί για αυξημένη συνεργασία μεταξύ των τομέων για την άμβλυνση των κινδύνων που σχετίζονται με πανδημίες, αναγνωρίζοντας ότι η υγεία ενός τομέα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία των άλλων.

    «Έχουμε ένα στενό παράθυρο ευκαιρίας να επανεξετάσουμε την παγκόσμια ετοιμότητα: να αξιολογήσουμε τους κινδύνους που εκτείνονται πέρα από τον τομέα της υγείας και να αντιμετωπίσουμε μερικούς από αυτούς πιο προληπτικά, προσαρμοσμένοι σε κάθε πλαίσιο», δήλωσε η κ. Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, επίσης Πρόεδρος του GPMB και πρώην Πρόεδρος της Κροατίας. «Η επαγρύπνηση, η προσαρμοστικότητα και η συνεργασία πρέπει να καθορίσουν την προετοιμασία μας τώρα, ώστε να είναι ενσωματωμένα στην αντίδραση».

    Η έκθεση παρέχει ένα πλαίσιο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ώστε να προσαρμόσουν τις υπάρχουσες στρατηγικές υγείας και να ενισχύσουν τα προστατευτικά μέτρα ενάντια σε μελλοντικές πανδημίες. Τι σημαίνει αυτό; Τακτική αναθεώρηση των σχεδίων πρόληψης και αντίδρασης και ευελιξία ώστε να ανταποκρίνονται σε όλες τις καταστάσεις. Η επόμενη πανδημία δεν θα ακολουθήσει την ίδια πορεία με την Covid-19, σύμφωνα με την έκθεση, αλλά τα μαθήματα από αυτήν την εμπειρία πρέπει να καθοδηγούν, χωρίς να καθορίζουν, την προετοιμασία.

    Η ανθεκτικότητα σε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις εξαρτάται από την επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη, τη βελτιωμένη τεχνολογία, τις δίκαιες υγειονομικές υποδομές και την ενισχυμένη κατανόηση της δυναμικής φύσης όλων των παραγόντων κινδύνου πανδημιών. Στον σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο, η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αναλάβει συλλογική ευθύνη για την πρόληψη και την αντίδραση σε ασθένειες, αντί να θεωρεί την ετοιμότητα ως δραστηριότητα σε επίπεδο μεμονωμένης χώρας ή τομέα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SALVATORE DINOLFI

  • «Αναπόφευκτη μία νέα πανδημία όπως ο κορονοϊός» - Προειδοποιήσεις από τον αρχίατριο της Βρετανίας
    «Αναπόφευκτη μία νέα πανδημία όπως ο κορονοϊός» - Προειδοποιήσεις από τον αρχίατριο της Βρετανίας

    «Ανόητο να πιστεύει κανείς το αντίθετο», δήλωσε ο καθηγητής Κρις Γουίτι για το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας.

    «Δεδομένη» χαρακτήρισε ο καθηγητής και αρχίατρος της Βρετανίας, Κρις Γουίτι, μια νέα πανδημία αντίστοιχη της Covid-19.

    «Πρέπει να υποθέσουμε ότι μια μελλοντική πανδημία της ίδιας κλίμακας θα συμβεί», είπε στο πλαίσιο δημόσιας έρευνας για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    «Αυτό είναι σίγουρο. Θα ήταν επίσης ανόητο να μην υποθέσουμε ότι η ασυμπτωματική μετάδοση ενός θανατηφόρου ιού θα συνέβαινε ξανά», πρόσθεσε.

    Το βρετανικό ΕΣΥ (NHS), όπως και τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο, αντιμετώπισε μια «απολύτως καταστροφική κατάσταση» όταν ο ιός χτύπησε για πρώτη φορά το 2020. Η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν «ουσιαστικά χειρότερη» αν δεν είχε εφαρμοστεί το lockdown, δήλωσε ο επικεφαλής ιατρός της Αγγλίας.

    Μεταξύ των άλλων συστάσεών του, ο Γουίτι είπε ότι οι αρχές θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ικανότητα διεξαγωγής γρήγορης επιστημονικής έρευνας και τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία.

    «Νομίζω ότι οι άνθρωποι πάντα, στην αρχή των πανδημιών, υποτιμούν ότι στην πραγματικότητα είναι η επιστήμη που θα τους βγάλει από το τούνελ, όχι όλα τα άλλα πράγματα. Τα υπόλοιπα κρατούν άμυνα μέχρι να κάνει τη δουλειά η επιστήμη», κατέληξε.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ο θηλασμός ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μικροβιώματος και της υγείας των πνευμόνων
    Ο θηλασμός ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μικροβιώματος και της υγείας των πνευμόνων

    Το μητρικό γάλα ρυθμίζει το μικροβίωμα του μωρού κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής του και αυτό με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο να αναπτύξει το παιδί άσθμα. Αυτό διαπιστώνει μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του NYU Langone Health και του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα στον Καναδά, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell.

    Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 3.500 παιδιά στον Καναδά, που συμμετείχαν στο μακροχρόνιο ερευνητικό πρόγραμμα «CHILD Cohort Study». Τα δεδομένα της μελέτης επέτρεψαν στους ερευνητές να αποσυνδέσουν την επίδραση του θηλασμού στο μικροβίωμα του βρέφους από μια σειρά άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η προγεννητική έκθεση σε καπνό, τα αντιβιοτικά και το ιστορικό άσθματος της μητέρας.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο θηλασμός για πάνω από τρεις μήνες υποστηρίζει τη σταδιακή ωρίμανση του μικροβιώματος στο πεπτικό σύστημα του βρέφους και στη ρινική κοιλότητα. Αντίθετα, η διακοπή του θηλασμού νωρίτερα διαταράσσει την σταδιακή ανάπτυξη του μικροβιώματος και συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο προσχολικού άσθματος.

    Ορισμένα συστατικά του μητρικού γάλακτος, όπως οι ολιγοσακχαρίτες, μπορούν να διασπαστούν μόνο με τη βοήθεια ορισμένων μικροβίων. Αυτό παρέχει πλεονέκτημα στα μικρόβια που έχουν τη δυνατότητα να αφομοιώσουν αυτά τα σάκχαρα. Αντίθετα, τα βρέφη που σταματούν να θηλάζουν νωρίτερα από τους τρεις μήνες φιλοξενούν ένα διαφορετικό σύνολο μικροβίων, τα οποία θα βοηθήσουν το βρέφος να χωνέψει τα συστατικά της φόρμουλας. Ενώ πολλά από αυτά τα μικρόβια καταλήγουν τελικά σε όλα τα μωρά, οι ερευνητές εντόπισαν ότι η πρώιμη άφιξή τους συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άσθματος. Επιπλέον, οι ερευνητές σημειώνουν ότι πέρα από την υποβοήθηση της πέψης, το μικροβίωμα ενός βρέφους διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού του συστήματος.

    «Ο θηλασμός και το ανθρώπινο γάλα ρυθμίζουν τον ρυθμό και την αλληλουχία του μικροβιακού αποικισμού στο έντερο και τη ρινική κοιλότητα του βρέφους διασφαλίζοντας ότι η διαδικασία αυτή γίνεται με ομαλό και έγκαιρο τρόπο. Η υγιής ανάπτυξη του μικροβιώματος δεν έχει να κάνει μόνο με την ύπαρξη των σωστών μικροβίων. Πρέπει επίσης να φτάνουν με τη σωστή σειρά και τη σωστή στιγμή», εξηγεί η Λιάτ Σενχάβ, κύρια ερευνήτρια της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή NYU Grossman, στο Τμήμα Μικροβιολογίας της Σχολής.
    Πηγή: Cnn.gr
  • Η πανδημία «γέρασε» τους εγκεφάλους των εφήβων - Τι δείχνει νέα μελέτη
    Η πανδημία «γέρασε» τους εγκεφάλους των εφήβων - Τι δείχνει νέα μελέτη

    Οι επιπτώσεις της πανδημίας στους εφήβους ήταν βαθιές – πολυάριθμες μελέτες έχουν καταγράψει προβλήματα με την ψυχική τους υγεία, την κοινωνική τους ζωή και πολλά άλλα.

    Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα φαινόμενα αυτά προκάλεσαν στους εγκεφάλους ορισμένων εφήβων πολύ ταχύτερη γήρανση από το κανονικό: 4,2 χρόνια ταχύτερα στα κορίτσια και 1,4 χρόνια ταχύτερα στα αγόρια κατά μέσο όρο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

    Σε σχέση με δύο προηγούμενες μελέτες σχετικά με την πανδημία Covid-19 και την επιταχυνόμενη γήρανση του εγκεφάλου στους εφήβους, η συγκεκριμένη είναι η πρώτη που συνεισφέρει λεπτομέρειες σχετικά με τις διαφορές γήρανσης ανά φύλο.

    «Τα ευρήματα αποτελούν ένα σημαντικό μήνυμα αφύπνισης σχετικά με την ευθραυστότητα του εφηβικού εγκεφάλου», δήλωσε στο CNNi η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Patricia K. Kuhl, συνδιευθύντρια του Ινστιτούτου για τη Μάθηση και τις Επιστήμες του Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.

    Κατά την εφηβεία συντελείται σημαντική κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη, μαζί με ουσιαστικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Το πάχος του εγκεφαλικού φλοιού φυσιολογικά κορυφώνεται κατά την παιδική ηλικία, μειώνεται σταθερά κατά τη διάρκεια της εφηβείας και συνεχίζει να μειώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, έγραψαν οι συγγραφείς.

    Παρακολούθηση 68 περιοχών του εγκεφάλου

    Οι ερευνητές αρχικά σκόπευαν να παρακολουθήσουν τη συνήθη ανάπτυξη του εγκεφάλου των εφήβων με την πάροδο του χρόνου, ξεκινώντας με μαγνητικές τομογραφίες που οι συγγραφείς πραγματοποίησαν στους εγκεφάλους των συμμετεχόντων το 2018. Σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν άλλη η μια σάρωση το 2020, αλλά η πανδημία καθυστέρησε τη δεύτερη μαγνητική τομογραφία κατά τρία έως τέσσερα χρόνια – όταν οι 130 συμμετέχοντες με έδρα την πολιτεία της Ουάσινγκτον ήταν μεταξύ 12 και 20 ετών. Οι συγγραφείς απέκλεισαν τους εφήβους που είχαν διαγνωστεί με αναπτυξιακή ή ψυχιατρική διαταραχή ή που έπαιρναν ψυχοτρόπα φάρμακα.

    Η ομάδα χρησιμοποίησε τα δεδομένα της μαγνητικής τομογραφίας πριν από την πανδημία για να δημιουργήσει ένα «κανονιστικό μοντέλο» για το πώς 68 περιοχές του εγκεφάλου πιθανώς θα εξελίσσονταν κατά τη διάρκεια της τυπικής εφηβείας, με το οποίο θα μπορούσε να συγκρίνει τα δεδομένα της μαγνητικής τομογραφίας μετά την πανδημία και να δει αν αυτά απέκλιναν από τις προσδοκίες.

    Μεγαλύτερη επίδραση στα κορίτσια

    Η μελέτη αποκάλυψε επιταχυνόμενη λέπτυνση του φλοιού στους εγκεφάλους των εφήβων μετά την πανδημία, που εμφανίστηκε σε 30 περιοχές του εγκεφάλου και στα δύο ημισφαίρια και σε όλους τους λοβούς για τα κορίτσια, και σε δύο μόνο περιοχές για τα αγόρια. Ο επιπολασμός της λέπτυνσης ανήλθε στο 43% και 6% των μελετημένων περιοχών του εγκεφάλου για τα κορίτσια και τα αγόρια, αντίστοιχα.

    Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη επιτάχυνση στην λέπτυνση μεταξύ των κοριτσιών έχουν συνδεθεί με κοινωνικές γνωστικές λειτουργίες, όπως η αναγνώριση και η επεξεργασία προσώπων και εκφράσεων, η επεξεργασία κοινωνικών και συναισθηματικών εμπειριών, η ικανότητα ενσυναίσθησης και συμπόνιας και η κατανόηση της γλώσσας, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι περιοχές που επηρεάστηκαν στους εγκεφάλους των αγοριών εμπλέκονται στην επεξεργασία αντικειμένων και προσώπων στο οπτικό πεδίο.

    Οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων θα μπορούσαν να οφείλονται στις διαφορετικές επιδράσεις των στρεσογόνων παραγόντων στα αγόρια έναντι των κοριτσιών με βάση το τι είναι σημαντικό για το καθένα, δήλωσαν οι συγγραφείς.

    Ένας παράγοντας που δεν γνωρίζουν ακόμη οι ερευνητές είναι αν αυτές οι επιδράσεις στον εγκέφαλο είναι μόνιμες, δήλωσε η Kuhl. «Ο εγκέφαλος δεν ανακάμπτει και δεν γίνεται πιο παχύς, το ξέρουμε αυτό, αλλά ένα μέτρο για το αν οι έφηβοι παρουσιάζουν ανάκαμψη μετά το τέλος της πανδημίας και την επιστροφή στην ομαλότητα, είναι αν ο εγκέφαλός τους λεπταίνει πιο αργά», πρόσθεσε. «Αν αυτό συνέβαινε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι εγκέφαλοι των εφήβων έδειξαν κάποια ανάκαμψη. Αυτή είναι μια μελέτη που μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον».

    Με πληροφορίες από: Study shows how the pandemic may have affected teens’ brains by Kristen Rogers, CNN

    Πηγή: Cnn.gr

  • Πανδημία: ECDC και EMA δεν είχαν προετοιμαστεί να αντιμετωπίσουν το «τσουνάμι» της Covid
    Πανδημία: ECDC και EMA δεν είχαν προετοιμαστεί να αντιμετωπίσουν το «τσουνάμι» της Covid

    Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), είναι ακόμη πρόωρο να θεωρήσουμε ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη για να ανταπεξέλθει σε σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας

    Η υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 αιφνιδίασε σε κάποιον βαθμό την ΕΕ. Παρότι, τελικά, οι δύο ενωσιακοί οργανισμοί με αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας χειρίστηκαν ικανοποιητικά την κατάσταση, η πανδημία ανέδειξε και αδυναμίες και κενά που βρίσκονται στο στόχαστρο των πρόσφατων μέτρων που έλαβε η ΕΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε προχθές, Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), είναι ακόμη πρόωρο να θεωρήσουμε ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη για να ανταπεξέλθει σε σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας.

    Οι δύο οργανισμοί της ΕΕ με αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας —το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA)— βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της αντίδρασης στην πανδημία COVID. Το ΕΕΣ επισημαίνει, ωστόσο, ότι το ECDC υποτίμησε αρχικά τη σοβαρότητα της κατάστασης θεωρώντας μικρή την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού στην ΕΕ. Αναγνώρισε την ανάγκη ανάληψης άμεσης, στοχευμένης δράσης μόλις στις 12 Μαρτίου 2020, τρεις ημέρες δηλαδή μετά την επιβολή από την Ιταλία του εθνικού μέτρου του περιορισμού της κυκλοφορίας.

    «Όπως συνέβη και με πολλούς άλλους φορείς, η ορμή και η ταχύτητα με την οποία εισέβαλε στη ζωή μας η πανδημία COVID-19 υπερέβησαν κατά πολύ τις ικανότητες των οργανισμών της ΕΕ με αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας», δήλωσε ο João Leão, Μέλος του ΕΕΣ και αρμόδιος για τον έλεγχο. «Τέσσερα χρόνια μετά, τα συναχθέντα διδάγματα πρέπει να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.»

    Το ECDC ξεκίνησε όντως να συλλέγει δεδομένα σχετικά με την πανδημία, όμως οι αριθμοί των νέων μολύνσεων που λάμβανε εξαρτιόνταν σε μεγάλο βαθμό από τη στρατηγική κάθε κράτους μέλους σχετικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους. Το ίδιο ίσχυε και για τους αριθμούς των θανάτων που αποδίδονταν στη νόσο COVID-19. Το ΕΕΣ τονίζει ότι θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί εκτενέστερα περισσότερο αξιόπιστες τεχνικές, όπως η ανάλυση των συγκεντρώσεων του ιικού φορτίου στα λύματα. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις κινδύνου, η καθοδήγηση και οι πληροφορίες του ECDC δημοσιεύθηκαν πολύ αργά σε ορισμένες περιπτώσεις. Λόγου χάριν, η καθοδήγηση σχετικά με τη χρήση προστατευτικών μασκών και την ιχνηλάτηση επαφών δημοσιεύθηκε μόλις τον Απρίλιο-Μάιο του 2020, δηλαδή προς το τέλος του πρώτου κύματος. Το ΕΕΣ υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι αρκετές χώρες δεν έλαβαν υπόψη τις συμβουλές του ECDC, όπως καταδεικνύει η επιβολή παρατεταμένων ταξιδιωτικών περιορισμών, τους οποίους το ECDC δεν θεωρούσε αποτελεσματικούς.

    Όσον αφορά τον ΕΜΑ, το ΕΕΣ επισημαίνει ότι προσαρμόστηκε γρήγορα στην κατάσταση. Κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας, ο οργανισμός προσέγγισε πιθανούς φορείς ανάπτυξης εμβολίων και θεραπειών και έλαβε σειρά άλλων μέτρων για να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης. Σύμφωνα με τους ελεγκτές και τις ελέγκτριες του ΕΕΣ, ο ΕΜΑ βοήθησε επίσης να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε φάρμακα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα ήταν ότι δεν κατάφερε να προωθήσει με επιτυχία τις κλινικές δοκιμές σε επίπεδο ΕΕ.

    Αξιοποιώντας τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τα πρώτα στάδια της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σειρά αποφάσεων και σχεδίων. Οι εντολές του ECDC και του ΕΜΑ αποσαφηνίστηκαν και ενισχύθηκαν, ενώ οι προτάσεις αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας αποσκοπούν στην επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης νέων φαρμάκων. Τα μέτρα αυτά σίγουρα καλύπτουν ορισμένες ελλείψεις στην ικανότητα απόκρισης της ΕΕ σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Ωστόσο, το ΕΕΣ προειδοποιεί ότι, ως αποτέλεσμα, αυξήθηκε η πολυπλοκότητα του οργανωτικού πλαισίου. Η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) συστάθηκε το 2021, προκειμένου να επιβλέπει την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διανομή φαρμάκων, εμβολίων και άλλων προϊόντων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, ορισμένες αρμοδιότητες και εξουσίες της προσομοιάζουν σε εκείνες του ECDC. Ως εκ τούτου, το ΕΕΣ καλεί τις δύο αυτές οντότητες να συνεργάζονται στενά, προς αποφυγή της άσκοπης επανάληψης εργασιών.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Mpox: Γιατί ο ΠΟΥ κήρυξε για δεύτερη φορά πανδημία – Ποιοι μπορούν να εμβολιαστούν στην Ελλάδα
    Mpox: Γιατί ο ΠΟΥ κήρυξε για δεύτερη φορά πανδημία – Ποιοι μπορούν να εμβολιαστούν στην Ελλάδα

    Νέο στέλεχος του ιού εξαπλώνεται σε χώρες που δεν είχαν αναφέρει ποτέ κρούσματα mpox. Ποιες ομάδες του πληθυσμού μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και ποια είναι η διαδικασία.

    Για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο ετών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την mpox καθώς ένα νέο στέλεχος της ιογενούς ασθένειας προκαλεί χιλιάδες κρούσματα στην Αφρική και απειλεί να εξαπλωθεί σε άλλες ηπείρους.

    Την Πέμπτη (15/8), δε, επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα σε ευρωπαϊκό έδαφος. το Η κήρυξη «κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης διεθνούς ανησυχίας» είναι το ανώτατο επίπεδο συναγερμού, το οποίο αντιστοιχεί σε πανδημία, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Covid-19.

    Παρόλα αυτά, η mpox, παλαιότερα γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων, θεωρείται απίθανο να λάβει τις διαστάσεις της πανδημίας του κορονοϊού, δεδομένου ότι ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα μέσω του αέρα.

    Για τη μετάδοση του ιού απαιτείται επαφή με μολυσμένα σωματικά υγρά ή αντικείμενα ή μέσω της εισπνοής μολυσμένων σταγονιδίων της αναπνοής από μικρή απόσταση, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

    Η ασθένεια στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπια με συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη, πρησμένους λεμφαδένες και εξανθήματα γεμάτα υγρό. Μπορεί όμως να προκαλέσει θάνατο, ειδικά μεταξύ παιδιών, ηλικιωμένων και ανοσοκατεσταλμένων ασθενών.

    Εμβόλιο πάντως υπάρχει και είναι διαθέσιμο στις ομάδες υψηλού κινδύνου στην Ελλάδα.

    Από πού προέρχεται η mpox

    Ασθένεια μάλλον άγνωστη στη Δύση, η mpox είναι ενδημική εδώ και δεκαετίες σε ορισμένες χώρες της Αφρικής και έχει προκαλέσει αρκετές επιδημίες στην ήπειρο μετά την ανακάλυψη του ιού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό το 1970.

    Η ασθένεια πιστεύεται ότι προέρχεται από πιθήκους και άλλα θηλαστικά της Αφρικής, τα οποία λειτουργούν ως δεξαμενή του ιού,

    Ο ιός της mpox είναι συγγενικός με τον πιο μεταδοτικό και επικίνδυνο ιό της ευλογιάς, της πρώτης και μέχρι σήμερα μοναδικής ασθένειας που έχει εξαλειφθεί από τον πλανήτη χάρη στους εμβολιασμούς.

    Πού έχουν αναφερθεί κρούσματα;

    Στην τρέχουσα επιδημία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023, το Κογκό έχει αναφέρει 27.000 κρούσματα και περισσότερους από 1.000 θανάτους, οι περισσότεροι μεταξύ παιδιών.

    Και από το Κογκό ο ιός εξαπλώθηκε σε τέσσερις χώρες που μέχρι σήμερα δεν είχαν αναφέρει ποτέ κρούσματα mpox, το Μπουρούντι, την Κένυα, τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.

    Σύμφωνα με τα αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα οποία έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Αφρική, τα κρούσματα στην ήπειρο αυξήθηκαν κατά 79% το διάστημα 2022-23 και κατά 160% τη χρονιά που ακολούθησε.

    Γιατί κηρύχθηκε πάλι πανδημία;

    Η απόφαση να κηρυχθεί και πάλι κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ανησυχίας οφείλεται στην εμφάνιση ενός νέου στελέχους του ιού, με την ονομασία Κλάδος Ib, το οποίο φαίνεται να μεταδίδεται πιο εύκολα και να προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα.

    Η θνητότητά του ωστόσο παραμένει άγνωστη.

    Η πρώτη φορά που ο ΠΟΥ σήμανε συναγερμό ήταν τον Ιούλιο του 2022, όταν ένα νέο στέλεχος του ιού, με την ονομασία Κλάδος IIb, εξαπλώθηκε για πρώτη φορά εκτός της Αφρικής και προκάλεσε σχεδόν 100.000 κρούσματα, τα περισσότερα μεταξύ ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

    Η ενημέρωση του κοινού για τον κίνδυνο σεξουαλικής μετάδοσης και τα εμβόλια που διατέθηκαν σε Δυτικές χώρες επιβράδυναν τελικά την εξάπλωση του mpox και ο ΠΟΥ κήρυξε λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης τον Μάιο του 2023.

    Τα εμβόλια όμως δεν έφτασαν ποτέ στις αφρικανικές χώρες και η νόσος παρέμεινε ενδημική.

    Και το 2022, όταν ο ΠΟΥ ζήτησε δωρεές 34 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της mpox στην Αφρική, καμία χώρα δεν ανταποκρίθηκε.

    Την Τετάρτη, πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι θα αποστείλει στην Αφρική 215.000 δόσεις εμβολίου της δανικής φαρμακοβιομηχανίας Bavarian Nordic.

    Η ασθένεια μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με ορισμένα αντι-ιικά φάρμακα που είχαν αρχικά σχεδιαστεί για την ευλογιά.

    Ποιος μπορεί να κάνει το εμβόλιο;

    Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, το εμβόλιο της mpox είναι διαθέσιμο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου από τις 22 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το εμβόλιο της Baviarian Nordic προορίζεται για άτομα 18 ετών και άνω στις παρακάτω κατηγορίες:

    • Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες και διεμφυλικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, δηλαδή όσοι έχουν περισσότερους από 5 ευκαιριακούς συντρόφους ή έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ένα τουλάχιστον) τους τελευταίους 3 μήνες.
    • Επαγγελματίες υγείας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες).
    • Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς mpox, σε διάστημα 4 έως και 14 ημερών μετά από την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου.
    • Άτομα που έχουν συχνή και στενή επαφή με τις προηγούμενες κατηγορίες.

    Εμβολιασμοί πραγματοποιούνται προς το παρόν μόνο στην Αθήνα, στα νοσοκομεία «Ανδρέας Συγγρός» (210 7295310 / 210 7265159) και «Αττικόν (210 5831656).

    Πηγή: in.gr

  • Σταθερά πτωτική η πορεία του δημοσίου χρέους μετά την πανδημία - Τι αναμένεται με τη χρήση του δημοσιονομικού μαξιλαριού
    Σταθερά πτωτική η πορεία του δημοσίου χρέους μετά την πανδημία - Τι αναμένεται με τη χρήση του δημοσιονομικού μαξιλαριού

    Η ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα μετά την πανδημία του κορονοϊού ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στη σταθερή και σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από το 2023 και να συνεχίζει να αναβαθμίζεται από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

    Τα τελευταία στοιχεία για το α' τρίμηνο του 2024 δείχνουν ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε στο 159,8% του ΑΕΠ από 169,4% ένα χρόνο πριν και από το 207% που είχε εκτιναχθεί λόγω της πανδημίας και των μέτρων στήριξης της οικονομίας στο τέλος του 2020.

    Το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, αλλά έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο μετά το 2012, όταν είχε μειωθεί στο 157,2% του ΑΕΠ μετά το «κούρεμα» 53,5% που είχε γίνει στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, στο πλαίσιο του PSI. Επιπλέον, σύμφωνα με όλους τους οίκους αξιολόγησης έχει σαφή πτωτική τροχιά, με τον Scope Ratings να προβλέπει ότι ήδη από το 2026 θα είναι χαμηλότερο από το ιταλικό χρέος, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

    Μετά το 2012, το χρέος της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε έως το 2014, όταν έφτασε στο 180% του ΑΕΠ, για να κυμανθεί στη συνέχεια κοντά στο επίπεδο αυτό έως το 2019. Την τετραετία 2016-2019 σημειώθηκαν δημοσιονομικά πλεονάσματα - όχι μόνο πρωτογενή αλλά και μετά τον συνυπολογισμό των τόκων του δημόσιου χρέους - που συνέβαλαν στη σταθεροποίηση του χρέους, αλλά οι πολύ χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ στην περίοδο αυτή δεν επέτρεψαν κάποια σημαντική μείωσή του ως ποσοστό στο ΑΕΠ.

    Ένας επιπλέον λόγος που δεν μειώθηκε το χρέος στην παραπάνω περίοδο ήταν ότι η Ελλάδα δανείστηκε το ποσό των 15,7 δισ. ευρώ από τον ESM το 2018, για να έχει ένα ισόποσο δημοσιονομικό «μαξιλάρι» που θα διευκόλυνε την έξοδό της στις αγορές μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

    Το 2020 το χρέος αυξήθηκε καθώς η πανδημία οδήγησε στην ανάγκη στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε την εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ για να αντιμετωπισθεί η έκτακτη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί.

    Καθώς, όμως, η πανδημία υποχωρούσε και σταδιακά εξαλείφθηκαν οι σχετικές χρηματοδοτικές ανάγκες, το χρέος επανήλθε σε πτωτική τροχιά, ιδιαίτερα από το 2022, παρά το γεγονός ότι τη χρονιά αυτή υπήρξαν νέες δαπάνες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης.

    Τα ποσά

    Σε απόλυτα ποσά, το χρέος είχε μειωθεί στα 303,9 δισ. ευρώ το 2012, μετά το κούρεμα των ομολόγων, για να αυξηθεί στα 317 δισ. ευρώ το 2017 και στα 334 δισ. ευρώ το 2018. Το 2022 αυξήθηκε περαιτέρω στα 356,8 δισ. ευρώ για να μειωθεί στα 335,9 δισ. στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024.

    Καθώς πάντως ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έπρεπε να διατηρεί το δημοσιονομικό μαξιλάρι έχει πλέον εκλείψει, μιας και η χώρα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και δανείζεται με καλούς όρους από τις αγορές, ο ESM αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσει τη συγκατάθεσή του προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους. Η αρχή αναμένεται να γίνει από φέτος με την πρόωρη αποπληρωμή επιπλέον δόσεων δανείων που είχε πάρει η Ελλάδα από χώρες της Ευρωζώνης (GLF) στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου.

    Στην πρόσφατη (12 Ιουλίου) αναβάθμιση των προοπτικών του ελληνικού αξιόχρεου σε θετικές από σταθερές, ο οίκος αξιολόγησης Scope προέβλεψε ότι το χρέος θα μειωθεί στο 151,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2024 και θα υποχωρήσει στο 130,7% το 2029, στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της ελληνικής κρίσης (α' τρίμηνο του 2010).

    Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει, όπως ανέφερε πρόσφατα ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας, ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 60% του ΑΕΠ σε περίπου 40 χρόνια, εφόσον διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 2% του ΑΕΠ και συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, ώστε να εξασφαλίζεται μία κατάλληλη διαφορά μεταξύ του επιτοκίου αποπληρωμής του χρέους και του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο