Υγεία

Το έξτρα μπόνους της μεσογειακής διατροφής – Ποιους ενδιαφέρει πολύ

Το έξτρα μπόνους της μεσογειακής διατροφής – Ποιους ενδιαφέρει πολύ

Η ενίσχυση της γονιμότητας και η αύξηση των ποσοστών σύλληψης μπορούν ανεπιφύλακτα να προστεθούν στη λίστα με τα πολυσυζητημένα οφέλη της μεσογειακής διατροφής

Αν κανείς αναζητούσε τα οφέλη της μεσογειακής δίαιτας στην υγεία, πιθανότατα θα έβρισκε μια μακρά λίστα, καθώς αυτό το είδος διατροφής έχει συνδεθεί με πολλά πλεονεκτήματα για τον οργανισμό, όπως καλή εγκεφαλική υγεία, μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη και συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Ένα από τα οφέλη, όμως, που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι η θετική επίδραση αυτής της διατροφής στη γονιμότητα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης, που δημοσιεύθηκαν στο Nutrients, η μεσογειακή δίαιτα δείχνει ικανή να βελτιώσει τη γονιμότητα, τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και την ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες. «Η ανασκόπησή μας υποστηρίζει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να παρέχει οφέλη στα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδιά», λέει ο συγγραφέας της μελέτης, Simon Alesi.

Ο βασικός παράγοντας που φαίνεται να αναδεικνύει την μεσογειακή διατροφή ως ιδανική για όσους προσπαθούν να τεκνοποιήσουν είναι η φλεγμονή. «Ολοένα και περισσότερο, η φλεγμονή αναγνωρίζεται ως παράγοντας που συμβάλλει σε χειρότερες αναπαραγωγικές και γονιμοποιητικές συνθήκες. Πρόκειται για ένα φαινόμενο γνωστό και ως «φλεγμονώδης υπογονιμότητα», λέει ο δρ. Alesi. «Τα βιοθρεπτικά συστατικά της μεσογειακής δίαιτας, όπως τα μονοακόρεστα λίπη και τα φλαβονοειδή, οι βιταμίνες C και Ε, οι πολυφαινόλες και η περιορισμένη πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος δείχνουν να μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα, βελτιώνοντας τη γονιμότητα». Αντιθέτως, η κλασσική δυτική διατροφή, που είναι φτωχή σε φρούτα και λαχανικά και πλούσια σε λίπος και νάτριο, έχει συσχετιστεί με περισσότερη φλεγμονή και άλλα προβλήματα υγείας.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, οι μελετητές έκαναν μια εις βάθος διερεύνηση της σχέσης μεταξύ διατροφής και γονιμότητας. Ανακάλυψαν ότι η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει τον εμμηνορυσιακό κύκλο, την υγεία του εμβρύου, τα ποσοστά επιτυχημένων τοκετών, την ποιότητα του σπέρματος, καθώς και παράγοντες που σχετίζονται με την ενδομητρίωση.

Ένας ομαλός εμμηνορυσιακός κύκλος κάνει πιο εύκολο τον εντοπισμό των γόνιμων ημερών και τον προγραμματισμό μιας εγκυμοσύνης. Η ενδομητρίωση, μια αρκετά συχνή και επίπονη πάθηση, που προκαλείται όταν ένας ιστός παρόμοιος με τον ενδομήτριο ιστό αναπτύσσεται έξω από αυτήν, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος. Τα υγιή έμβρυα ή η ανάπτυξη γονιμοποιημένων ωαρίων μπορούν να ενισχύσουν τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τον δρ. Alesi, τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπείες υπογονιμότητας, όπως η εξωσωματική θα έπρεπε να συμπεριλάβουν στην προσπάθειά τους τις διατροφικές παρεμβάσεις, ακολουθώντας μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια, ελαιόλαδο και ταυτόχρονα μέτρια πρόσληψη λευκού και κόκκινου κρέατος. Είναι επίσης σημαντικό να περιορίσουν τις ποσότητες επεξεργασμένων και υπερπεξεργασμένων τροφών, όπως αναψυκτικά, πατατάκια, μπισκότα, κέικ και άλλα.

Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος στο Κέντρο Γονιμότητας του Πανεπιστημίου Columbia, δρ. Alex Robles σχολίασε: «Συστήνω σε όλους τους ασθενείς που προσπαθούν να συλλάβουν να υιοθετήσουν ορισμένα στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, καθώς τα οφέλη της μπορεί να είναι καθοριστικά». Σύμφωνα με τον ίδιο, η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα, βοηθώντας στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών. «Μια υπέρβαρη ή λιποβαρής γυναίκα ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα γονιμότητας, αλλά και τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών», σχολίασε σχετικά.

Συμπερασματικά, «οι αντιφλεγμονώδεις διατροφικές παρεμβάσεις έχουν χαμηλό κίνδυνο, ενώ είναι δυνητικά επιδραστικές στην προσπάθεια των ζευγαριών να συλλάβουν», λέει ο δρ. Robles, επισημαίνοντας ότι όσο βοηθητική κι αν είναι η διατροφή, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ιατρικές παρεμβάσεις. «Εάν ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας, είναι καλό να συμβουλευτεί έναν γιατρό», καταλήγει.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις