Υγεία

Διαβήτης: Ο έξυπνος τρόπος διατροφής που μειώνει τον κίνδυνο νόσου

Διαβήτης: Ο έξυπνος τρόπος διατροφής που μειώνει τον κίνδυνο νόσου

Η διατροφή με το ρολόι φαίνεται να είναι η απάντηση στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, μιας πάθησης που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο

Μια διατροφική επιλογή φαίνεται ικανή να μειώσει τον κίνδυνο μιας σοβαρής πάθησης, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος για τη διαλειμματική νηστεία, ένα διατροφικό πρότυπο που εστιάζει στην κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, η οποία, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, μιας πάθησης που μπορεί να αποτραπεί με υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής.

«Μια διατροφή που καταναλώνεται σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο -και ειδικότερα νωρίς- μέσα στην ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2», υποστήριξε η Leonie Heilbronn, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας.

Επιλογές όπως η κακή διατροφή και η απουσία σωματικής δραστηριότητας αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, μιας πάθησης που συμβαίνει όταν τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση της ισορροπίας των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και το Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αυστραλίας (SAHMRI) θέλησαν να διαπιστώσουν ποιο διατροφικό μοτίβο θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποφυγή του κινδύνου. Για το σκοπό αυτό, στρατολόγησαν περισσότερα από 200 άτομα, τα οποία έλαβαν μέρος σε μια μελέτη διάρκειας 18 μηνών. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες ακολούθησαν μια διαλειμματική δίαιτα, ενώ άλλοι μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων.

«Οι άνθρωποι που έκαναν διαλείπουσα νηστεία 3 φορές την εβδομάδα, τρώγοντας μόνο μεταξύ 8 π.μ. και 12 μ.μ., έδειξαν μεγαλύτερη ανοχή στη γλυκόζη μετά από 6 μήνες συγκριτικά με εκείνους που ακολουθούσαν καθημερινά τη δίαιτα χαμηλών θερμίδων», αποκάλυψε η δρ. Heilbronn. «Οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη διαλειμματική νηστεία ήταν πιο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη και παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερη μείωση των λιπιδίων του αίματος».

Η απώλεια βάρους ήταν παρόμοια και στις δύο ομάδες

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο μέχρι σήμερα και την πρώτη που αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται και χρησιμοποιεί τη γλυκόζη μετά την κατανάλωση ενός γεύματος», σχολίασε η πρώτη συντάκτρια της μελέτης και διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, Xiao Tong Teong. «Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων, που δείχνουν ότι ένα διατροφικό μοτίβο όπως η διαλειμματική νηστεία επεκτείνει τα οφέλη για την υγεία, ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους», προσθέτει ο ερευνητής.

Η νέα έρευνα δίνει πολλά υποσχόμενα στοιχεία, ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα. Οι ερευνητές σημειώνουν, επιπλέον, ότι η διαλείπουσα νηστεία δεν αποτελεί μακροπρόθεσμα ένα βιώσιμο διατροφικό μοτίβο και είναι επομένως πιο αποτελεσματική εάν χρησιμοποιείται για περιορισμένες περιόδους. Μελλοντική έρευνα θα μπορούσε επίσης να εστιάσει στα αποτελέσματα που θα έδινε ένα μεγαλύτερης διάρκειας χρονικό πλαίσιο κατανάλωσης τροφών, που θα έκανε αυτό το διατροφικό μοτίβο πιο βιώσιμο.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις