Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2023 14:53

Νόσος των Λεγεωναρίων: Σήμα κινδύνου από το ECDC για αύξηση περιστατικών

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι τακτικοί έλεγχοι για την παρουσία βακτηρίων Legionella και τα κατάλληλα μέτρα ελέγχου μπορούν να αποτρέψουν περιπτώσεις νόσου των Λεγεωναρίων σε τουριστικά καταλύματα, νοσοκομεία, εγκαταστάσεις μακροχρόνιας υγειονομικής περίθαλψης ή άλλα περιβάλλοντα

«Καμπανάκι» για τη νόσο των Λεγεωναρίων στην Ευρώπη, κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Σε έκθεσή του επισημαίνει ότι το 2021 ήταν η χρονιά με τις περισσότερες αναφορές της λοίμωξης που ταυτίζεται με το καλοκαίρι και φαίνεται να σχετίζεται με τα κλιματιστικά.

Η νόσος των Λεγεωναρίων είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας που προκαλείται από το βακτήριο Legionella. Το 2021 παρουσίασε σημαντική αύξηση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ), έτος που αναφέρθηκαν πάνω από 10.700 περιπτώσεις και 704 γνωστοί θάνατοι.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ECDC σχετικά με το θέμα, το 2021, η ΕΕ/ΕΟΧ σημείωσε το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό κοινοποίησης της νόσου των Λεγεωναρίων μέχρι σήμερα, με 2,4 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Τέσσερις χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία) αντιπροσώπευαν το 75% όλων των αναφερόμενων περιπτώσεων. Οι άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω ήταν η πιο επηρεασμένη ομάδα, με ποσοστό 8,9 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού.

Το 2021, υπήρξαν, επίσης, 895 κρούσματα λοίμωξης από τη νόσο των Λεγεωναρίων που σχετίζονται με ταξίδια, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 38% στα κρούσματα σε σύγκριση με το 2020. Αυτό πιθανώς σχετίστηκε με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για την Covid-19.

Γιατί είναι περισσότερα τα κρούσματα

Όπως επισημαίνει το ECDC, η αιτία του αυξημένου ποσοστού αναφορών που παρατηρήθηκε πρόσφατα στην Ευρώπη παραμένει άγνωστη. Παράγοντες που μπορεί να εξηγήσουν αυτή την αύξηση περιλαμβάνουν αλλαγές στις εθνικές πολιτικές δοκιμών και στα συστήματα επιτήρησης, γήρανση του πληθυσμού στην ΕΕ/ΕΟΧ, καθώς και ο σχεδιασμός, η υποδομή και η συντήρηση των συστημάτων νερού που χρησιμοποιούνται σε κτίρια. Οι αλλαγές στο κλίμα σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως μπορούν επίσης να επηρεάσουν τόσο την οικολογία της Legionella στο περιβάλλον όσο και την έκθεση σε αερολύματα νερού που περιέχουν τα βακτήρια.

Η νόσος των λεγεωναρίων είναι μια ασθένεια που προκαλείται κυρίως από τη Legionella pneumophila, ένα είδος βακτηρίων που απαντάται συνήθως σε φυσικά περιβάλλοντα όπως το έδαφος και το νερό. Ωστόσο, όταν τα βακτήρια Legionella αναπτύσσονται σε συστήματα νερού που παράγουν εισπνεόμενα αερολύματα νερού, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ατόμων.

Παραδείγματα τέτοιων συστημάτων περιλαμβάνουν πύργους ψύξης, συμπυκνωτές εξάτμισης, υγραντήρες, διακοσμητικά σιντριβάνια, υδρομασάζ και ντους. Οι ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της Legionella περιλαμβάνουν θερμοκρασίες νερού μεταξύ 25 και 42 °C, στάσιμο νερό με συσσώρευση ιζημάτων και χαμηλά επίπεδα βιοκτόνων.

Ποια μέτρα προστατεύουν

Δεδομένου του σχετικά υψηλού ποσοστού θνησιμότητας και των προκλήσεων στον εντοπισμό και τον έλεγχο των περιβαλλοντικών πηγών, το ECDC επισημαίνει ότι είναι ζωτικής σημασίας οι αρχές δημόσιας υγείας να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για τον εντοπισμό εστιών μέσω της επιτήρησης.

Οι τακτικοί έλεγχοι για την παρουσία βακτηρίων Legionella και τα κατάλληλα μέτρα ελέγχου μπορούν να αποτρέψουν περιπτώσεις νόσου των Λεγεωναρίων σε τουριστικά καταλύματα, νοσοκομεία, εγκαταστάσεις μακροχρόνιας υγειονομικής περίθαλψης ή άλλα περιβάλλοντα όπου σημαντικοί πληθυσμοί υψηλότερου κινδύνου ενδέχεται να εκτεθούν σε αερολύματα που περιέχουν τα βακτήρια.

Τα μέτρα προστασίας μπορεί να περιλαμβάνουν, σύμφωνα με το ECDC:

· Εξασφάλιση τακτικής συντήρησης, καθαρισμού και απολύμανσης των συστημάτων νερού, συμπεριλαμβανομένων των υδραυλικών συστημάτων, των πύργων ψύξης, των υδρομασάζ και των διακοσμητικών σιντριβανιών.

· Διατήρηση συστημάτων κρύου νερού κάτω των 20°C και συστημάτων ζεστού νερού πάνω από 50°C για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων.

· Εξασφάλιση της σωστής ροής και κυκλοφορίας του νερού στα συστήματα ύδρευσης για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου στάσιμου νερού.

· Απολύμανση συστημάτων ζεστού νερού με υψηλά επίπεδα (50mg/l) χλωρίου για 2–4 ώρες μετά την εργασία στο σύστημα και τους θερμοσίφωνες και πριν από την έναρξη κάθε ζεστής περιόδου.

· Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των φίλτρων νερού, των πύργων ψύξης και των σχετικών σωλήνων που χρησιμοποιούνται σε συστήματα κλιματισμού.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2023 12:47

Σχετικά Άρθρα

  • Ιλαρά και κοκκύτης: Συναγερμός από το ECDC για την εκτόξευση κρουσμάτων – Σε ποια χώρα σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι
    Ιλαρά και κοκκύτης: Συναγερμός από το ECDC για την εκτόξευση κρουσμάτων – Σε ποια χώρα σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι

    Σήμα κινδύνου εκπέμπει το ECDC για τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα ιλαράς και κοκκύτη - Σημειώθηκαν 18.449 κρούσματα ιλαράς σε έναν χρόνο και 32.000 κρούσματα κοκκύτης σε μόλις τρεις μήνες - Σε μια χώρα το 78% των κρουσμάτων ιλαράς - Οι οδηγίες προστασίας του ΕΟΔΥ για τους ταξιδιώτες

    Συναγερμό για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα της ιλαράς έχει σημάνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία σταθερά από τον Ιούνιο του 2023. Μόνο τον περασμένο Αύγουστο, αναφέρθηκαν 786 κρούσματα από 18 χώρες.

    Το ECDC προειδοποιεί ότι οι αυξητικές τάσεις στην ΕΕ/ΕΟΧ ενδέχεται να διατηρηθούν τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης των πληθυσμών. Επί τούτω συστήνει άμεση κάλυψη των κενών ανοσίας για υψηλό εμβολιαστικό επίπεδο (>95% με τη δεύτερη δόση), καλύτερη επιτήρηση, εγρήγορση από τους επαγγελματίες υγείας, υπέρβαση των ανισοτήτων στον εμβολιασμό και προώθηση της αξίας του μέσα από ειδικές στρατηγικές επικοινωνίας και παρεμβάσεις.

    Στη Ρουμανία το 77.76%

    Τον Αύγουστο του 2024, 27 χώρες ανέφεραν δεδομένα για την ιλαρά στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy), με 786 κρούσματα να αναφέρονται από 18 χώρες. Εννέα χώρες ανέφεραν μηδενικά κρούσματα.

    Κατά την πιο πρόσφατη περίοδο 12 μηνών, από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 31 Αυγούστου 2024, 30 κράτη μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ ανέφεραν συνολικά 18.449 κρούσματα ιλαράς, εκ των οποίων 14.241 (77,2%) ήταν εργαστηριακά επιβεβαιωμένα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δύο χώρες (Λετονία και Λιχτενστάιν) ανέφεραν μηδενικά κρούσματα. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αναφέρθηκε από τη Ρουμανία (14.347), την Ιταλία (897), το Βέλγιο (606), την Αυστρία (532) και τη Γερμανία (516).

    Τα υψηλότερα ποσοστά ειδοποίησης παρατηρήθηκαν σε βρέφη κάτω του ενός έτους (590,9 κρούσματα ανά εκατομμύριο) και παιδιά ηλικίας 1-4 ετών (348,6 κρούσματα ανά εκατομμύριο). 13 θάνατοι (ποσοστό θνησιμότητας: 0,1%) αποδόθηκαν στην ιλαρά κατά τη διάρκεια της 12μηνης περιόδου, με τη Ρουμανία να αναφέρει 12 θανάτους και την Ιρλανδία έναν.

    19 θάνατοι από ιλαρά

    Συμπληρωματική επιδημιολογική παρακολούθηση, με συλλογή δεδομένων στις 9 Οκτωβρίου 2024, εντόπισε 199 νέα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς σε 11 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ: Αυστρία (2 νέα, συνολικά 504), Βουλγαρία (6 νέα, συνολικά 26), Τσεχία (3 νέα, συνολικά 33), Γερμανία (78 νέα, συνολικά 698), Ουγγαρία (4 νέα, συνολικά 29), Ιρλανδία (29 νέα, συνολικά 135, περιλαμβανομένου ενός θανάτου), Ιταλία (57 νέα, συνολικά 864), Ολλανδία (7 νέα, συνολικά 163), Νορβηγία (1 νέο, συνολικά 11), Πολωνία (1 νέο, συνολικά 262) και Σουηδία (11 νέα, συνολικά 37). Συνολικά, 19 θάνατοι που σχετίζονται με την ιλαρά έχουν αναφερθεί στην ΕΕ/ΕΟΧ το 2024, στη Ρουμανία (18) και στην Ιρλανδία (1).

    Για χώρες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ, η Ελβετία ανέφερε 99 κρούσματα το 2024, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε 2.562 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς στην Αγγλία μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ αρκετές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Σερβία, συνέχισαν να αναφέρουν κρούσματα. Σύμφωνα με τελευταία δημοσίευση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), άλλες χώρες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ που ανέφεραν τα περισσότερα κρούσματα είναι το Καζακστάν (27.330),το Αζερμπαϊτζάν (16.633),η Ρωσία (13.018),το Κιργιστάν (11.759) και το Ηνωμένο Βασίλειο (2.123).

    Οδηγίες προς τους ταξιδιώτες: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, παιδιά και ενήλικες που ταξιδεύουν σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων συστήνεται να επιβεβαιώνουν τον πλήρη εμβολιασμό τους με δύο δόσεις του τριδύναμου εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) πριν το ταξίδι. Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στους ταξιδιώτες στην Ρουμανία.

    Κοκκύτης: 32.000 κρούσματα σε 3 μήνες

    Ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι το 2023 δηλώθηκαν περισσότερα από 25.000 κρούσματα σε χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και περισσότερα από 32.000 κρούσματα (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία) το πρώτο τρίμηνο του 2024 έχουν δηλωθεί. Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά σε βρέφη μικρότερα του ενός έτους και σε έφηβους 10-19 ετών. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αποδίδεται σε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, εξασθενημένη ανοσία καθώς και σε αναμενόμενα επιδημικά κύματα κάθε τρία έως πέντε χρόνια ακόμα και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.

    Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις ευρωπαϊκές χώρες αφορούν σε βρέφη ηλικίας μικρότερης των τριών μηνών.

    Οδηγίες προς τους ταξιδιώτες: Το βασικότερο μέτρο πρόληψης για τον κοκκύτη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, από τον 2ο μήνα της ζωής καθώς και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ιός Μάρμπουργκ: Συστάσεις ECDC προς ταξιδιώτες – Υπάρχει κίνδυνος για την Ευρώπη;
    Ιός Μάρμπουργκ: Συστάσεις ECDC προς ταξιδιώτες – Υπάρχει κίνδυνος για την Ευρώπη;

    Επί ποδός βρίσκεται και η Ευρώπη για τον ιό Μάρμπουργκ, μετά την πληροφορία ότι εμφάνισαν συμπτώματα δύο άτομα στο Αμβούργο, με αποτέλεσμα οι αρχές να προχωρούν στον αποκλεισμό αποβάθρας στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της γερμανικής πόλης.

    Με την ανησυχία που προκλήθηκε, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εξέδωσε ανακοίνωση που ενημερώνει για το τί ισχύει γύρω από τον ιό και δίνει συμβουλές σε ταξιδιώτες που έρχονται στην ΕΕ από πληγείσες περιοχές.

    Σε περίπτωση εισαγωγής κρουσμάτων MVD στην ΕΕ/ΕΟΧ, η πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης θεωρείται πολύ μικρή, εάν εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα.

    Ο ECDC ενημερώνει πως η πιθανότητα έκθεσης και μόλυνσης από τον ιό παραμένει χαμηλή για τους πολίτες της ΕΕ που ταξιδεύουν ή διαμένουν στις πληγείσες περιοχές στη Ρουάντα με το δεδομένο ότι η μετάδοση από άτομο σε άτομο απαιτεί επαφή με σωματικά υγρά μιας συμπτωματικής περίπτωσης. Σε περίπτωση εισαγωγής κρουσμάτων MVD στην ΕΕ/ΕΟΧ, η πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης θεωρείται πολύ μικρή, εάν εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα, σημειώνει το Κέντρο.

    Συμβουλές στους ταξιδιώτες

    Οι ταξιδιώτες στη Ρουάντα θα πρέπει να ενημερώνονται για το συνεχιζόμενο ξέσπασμα στη Ρουάντα και στις πληγείσες περιοχές και να ακολουθούν τις συμβουλές των τοπικών υγειονομικών αρχών. Θα πρέπει να συμβουλεύονται να:

    Αποφεύγουν την επαφή με οποιονδήποτε εμφανίζει συμπτώματα MVD (όπως πυρετός, έμετος, διάρροια ή αιμορραγία) ή επαφή με υλικά και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από τα σωματικά υγρά των μολυσμένων ατόμων. Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή επαφής με σορούς μολυσμένων ατόμων και τη διαδικασία ταφής.

    Αποφεύγουν την επίσκεψη σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στις περιοχές που έχουν πληγεί από το MVD για μη επείγουσα ιατρική περίθαλψη ή μη ιατρικούς λόγους.

    Αποφεύγουν οικότοπους που μπορεί να κατοικούνται από νυχτερίδες, όπως σπηλιές ή ορυχεία, καθώς και κάθε μορφή στενής επαφής με άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων πιθήκων, δασικών αντιλοπών, τρωκτικών και νυχτερίδων, ζωντανών και νεκρών, και κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου κρέατος άγριων ζώων.

    Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τη Ρουάντα στην ΕΕ/ΕΟΧ θα πρέπει να συμβουλεύονται να αναζητούν άμεση ιατρική φροντίδα εάν εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με τον MVD και να αναφέρουν το ταξιδιωτικό τους ιστορικό, καθώς και το πιθανό ιστορικό έκθεσης και στενές επαφές.

    Το ECDC βρίσκεται σε επαφή με τον ΠΟΥ Ευρώπης και το CDC της Αφρικής για να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες και αναπτύσσει οδηγίες για τις αρχές δημόσιας υγείας της ΕΕ.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πανδημία: ECDC και EMA δεν είχαν προετοιμαστεί να αντιμετωπίσουν το «τσουνάμι» της Covid
    Πανδημία: ECDC και EMA δεν είχαν προετοιμαστεί να αντιμετωπίσουν το «τσουνάμι» της Covid

    Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), είναι ακόμη πρόωρο να θεωρήσουμε ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη για να ανταπεξέλθει σε σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας

    Η υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 αιφνιδίασε σε κάποιον βαθμό την ΕΕ. Παρότι, τελικά, οι δύο ενωσιακοί οργανισμοί με αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας χειρίστηκαν ικανοποιητικά την κατάσταση, η πανδημία ανέδειξε και αδυναμίες και κενά που βρίσκονται στο στόχαστρο των πρόσφατων μέτρων που έλαβε η ΕΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε προχθές, Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), είναι ακόμη πρόωρο να θεωρήσουμε ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη για να ανταπεξέλθει σε σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας.

    Οι δύο οργανισμοί της ΕΕ με αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας —το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA)— βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της αντίδρασης στην πανδημία COVID. Το ΕΕΣ επισημαίνει, ωστόσο, ότι το ECDC υποτίμησε αρχικά τη σοβαρότητα της κατάστασης θεωρώντας μικρή την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού στην ΕΕ. Αναγνώρισε την ανάγκη ανάληψης άμεσης, στοχευμένης δράσης μόλις στις 12 Μαρτίου 2020, τρεις ημέρες δηλαδή μετά την επιβολή από την Ιταλία του εθνικού μέτρου του περιορισμού της κυκλοφορίας.

    «Όπως συνέβη και με πολλούς άλλους φορείς, η ορμή και η ταχύτητα με την οποία εισέβαλε στη ζωή μας η πανδημία COVID-19 υπερέβησαν κατά πολύ τις ικανότητες των οργανισμών της ΕΕ με αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας», δήλωσε ο João Leão, Μέλος του ΕΕΣ και αρμόδιος για τον έλεγχο. «Τέσσερα χρόνια μετά, τα συναχθέντα διδάγματα πρέπει να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.»

    Το ECDC ξεκίνησε όντως να συλλέγει δεδομένα σχετικά με την πανδημία, όμως οι αριθμοί των νέων μολύνσεων που λάμβανε εξαρτιόνταν σε μεγάλο βαθμό από τη στρατηγική κάθε κράτους μέλους σχετικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους. Το ίδιο ίσχυε και για τους αριθμούς των θανάτων που αποδίδονταν στη νόσο COVID-19. Το ΕΕΣ τονίζει ότι θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί εκτενέστερα περισσότερο αξιόπιστες τεχνικές, όπως η ανάλυση των συγκεντρώσεων του ιικού φορτίου στα λύματα. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις κινδύνου, η καθοδήγηση και οι πληροφορίες του ECDC δημοσιεύθηκαν πολύ αργά σε ορισμένες περιπτώσεις. Λόγου χάριν, η καθοδήγηση σχετικά με τη χρήση προστατευτικών μασκών και την ιχνηλάτηση επαφών δημοσιεύθηκε μόλις τον Απρίλιο-Μάιο του 2020, δηλαδή προς το τέλος του πρώτου κύματος. Το ΕΕΣ υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι αρκετές χώρες δεν έλαβαν υπόψη τις συμβουλές του ECDC, όπως καταδεικνύει η επιβολή παρατεταμένων ταξιδιωτικών περιορισμών, τους οποίους το ECDC δεν θεωρούσε αποτελεσματικούς.

    Όσον αφορά τον ΕΜΑ, το ΕΕΣ επισημαίνει ότι προσαρμόστηκε γρήγορα στην κατάσταση. Κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας, ο οργανισμός προσέγγισε πιθανούς φορείς ανάπτυξης εμβολίων και θεραπειών και έλαβε σειρά άλλων μέτρων για να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης. Σύμφωνα με τους ελεγκτές και τις ελέγκτριες του ΕΕΣ, ο ΕΜΑ βοήθησε επίσης να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε φάρμακα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα ήταν ότι δεν κατάφερε να προωθήσει με επιτυχία τις κλινικές δοκιμές σε επίπεδο ΕΕ.

    Αξιοποιώντας τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τα πρώτα στάδια της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σειρά αποφάσεων και σχεδίων. Οι εντολές του ECDC και του ΕΜΑ αποσαφηνίστηκαν και ενισχύθηκαν, ενώ οι προτάσεις αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας αποσκοπούν στην επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης νέων φαρμάκων. Τα μέτρα αυτά σίγουρα καλύπτουν ορισμένες ελλείψεις στην ικανότητα απόκρισης της ΕΕ σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Ωστόσο, το ΕΕΣ προειδοποιεί ότι, ως αποτέλεσμα, αυξήθηκε η πολυπλοκότητα του οργανωτικού πλαισίου. Η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) συστάθηκε το 2021, προκειμένου να επιβλέπει την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διανομή φαρμάκων, εμβολίων και άλλων προϊόντων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, ορισμένες αρμοδιότητες και εξουσίες της προσομοιάζουν σε εκείνες του ECDC. Ως εκ τούτου, το ΕΕΣ καλεί τις δύο αυτές οντότητες να συνεργάζονται στενά, προς αποφυγή της άσκοπης επανάληψης εργασιών.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Κρυολόγημα από air condition - Τι κάνουμε για την «καλοκαιρινή ασθένεια»
    Κρυολόγημα από air condition - Τι κάνουμε για την «καλοκαιρινή ασθένεια»

    Η νόσος των λεγεωνάριων, ή το «κρύωμα των κλιματιστικών», είναι μία «καλοκαιρινή ασθένεια».

    Η Νόσος Λεγεωνάριων παρουσιάζει αύξηση το καλοκαίρι, καθώς το βακτήριο που προκαλεί τη νόσο κρύβεται στα κλιματιστικά αλλά και σε ντους, βρύσες, υδρομασάζ, κλιματιστικά, δεξαμενές νερού κτλ.

    Πρόκειται για μία βαριά μορφή πνευμονίας (λοίμωξη των πνευμόνων), η οποία οφείλεται στο βακτήριο Legionella και έχει θνητότητα περίπου 5%-10%.

    Μπορεί να μην νοσούν όλοι όσοι εκτίθενται στη Legionella, όμως τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, οι καπνιστές και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν.

    Γενικά, τα συμπτώματα εκδηλώνονται από δύο έως δέκα ημέρες μετά τη μόλυνση, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν έως και τρεις εβδομάδες αργότερα.

    Η νόσος ξεκινά με πυρετό, ρίγος, κεφαλαλγία και πόνο στους μυς, ενώ αργότερα εμφανίζεται ξηρός βήχας και δυσκολία στην αναπνοή που μπορεί να εξελιχθούν σε βαριά πνευμονία.

    Το ένα τρίτο περίπου των ασθενών παρουσιάζει διάρροια ή έμετο, ενώ οι μισοί ασθενείς περίπου παρουσιάζουν σύγχυση ή παραλήρημα.

    Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζεται να νοσηλευθούν και να λάβουν θεραπεία με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή, ενώ για τη διάγνωση απαιτούνται εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις.

    Πώς γίνεται η μετάδοση

    Η μετάδοση γίνεται μέσω της εισπνοής μικροσκοπικών σταγονιδίων νερού (αερολύματα/αεροζόλ) που περιέχουν τα βακτήρια Legionella.

    Τα βακτήρια ζουν στο νερό και πολλαπλασιάζονται υπό κατάλληλες συνθήκες, πχ στάσιμο νερό σε τεχνητά συστήματα νερού με θερμοκρασίες 20°C έως 50°C.

    Αερολύματα που περιέχουν Legionella μπορεί να δημιουργηθούν κατά τη ροή του νερού από τη βρύση ή την κεφαλή του ντους, μέσω των φυσαλίδων που αναδύονται από το νερό στις πισίνες των spa ή από ορισμένα κλιματιστικά συστήματα.

    Η αντιμετώπιση του πονόλαιμου από τα κλιματιστικά

    Η διατήρηση της ενυδάτωσης του σώματος και του λαιμού είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να θεραπεύσετε τον πονόλαιμο, που έχει προκληθεί από τον κλιματισμό.

    Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα κοντά σας ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι νερό και πίνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μπορείτε να πίνετε φρεσκοστυμμένους χυμούς και ροφήματα. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να κρατήσετε το λαιμό σας ενυδατωμένο, που μπορεί με τη σειρά του, να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής.

    Χρησιμοποιείτε υγραντήρα για να διατηρήσετε την υγρασία του χώρου. Να έχετε πάντοτε μαζί σας και να κάνετε λήψη παστίλιων/ τροχίσκων για το λαιμό που δεν περιέχουν αντιβιοτικά.

    Τα μέτρα προστασίας

    • Τακτική συντήρηση, καθαρισμό και απολύμανση των συστημάτων νερού, συμπεριλαμβανομένων των υδραυλικών συστημάτων, των πύργων ψύξης, των υδρομασάζ και των διακοσμητικών σιντριβανιών.
    • Διατήρηση συστημάτων κρύου νερού κάτω των 20°C και συστημάτων ζεστού νερού πάνω από 50°C για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων.
    • Εξασφάλιση της σωστής ροής και κυκλοφορίας του νερού στα συστήματα ύδρευσης για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου στάσιμου νερού.
    • Απολύμανση συστημάτων ζεστού νερού με υψηλά επίπεδα (50mg/l) χλωρίου για 2-4 ώρες μετά την εργασία στο σύστημα και τους θερμοσίφωνες και πριν από την έναρξη κάθε ζεστής περιόδου.
    • Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των φίλτρων νερού, των πύργων ψύξης και των σχετικών σωλήνων που χρησιμοποιούνται σε συστήματα κλιματισμού.
    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Περικαρδίτιδα: Τα ύποπτα συμπτώματα και ο κίνδυνος από το κλιματιστικό
    Περικαρδίτιδα: Τα ύποπτα συμπτώματα και ο κίνδυνος από το κλιματιστικό

    Τι γνωρίζουμε για την νόσο και πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

    Η περικαρδίτιδα είναι η φλεγμονή του περικαρδίου, του λεπτού υμένα που περιβάλλει την καρδιά και είναι γεμάτος με υγρό. Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και να διαρκέσει από λίγες εβδομάδες έως αρκετούς μήνες, ενώ διακρίνεται σε οξεία, χρόνια και υποτροπιάζουσα μορφή.

    Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πόνο στο στήθος και δύσπνοια. Οι συχνότερες αιτίες της περικαρδίτιδας είναι οι ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι κακοήθειες και ορισμένα φάρμακα.

    Η περικαρδίτιδα μπορεί να συνοδεύεται από περικαρδιακή συλλογή (συγκέντρωση υγρού μέσα στον περικαρδιακό ασκό).

    Εάν συσσωρευθεί μεγάλη ποσότητα περικαρδιακού υγρού, μπορεί να συμπιέσει και να περιορίσει την κινητικότητα της καρδιάς. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται καρδιακός επιπωματισμός και αποτελεί μία πολύ σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, εφόσον δεν αναγνωριστεί έγκαιρα και δεν θεραπευθεί κατάλληλα.

    Τα συμπτώματα της περικαρδίτιδας

    Το πιο κοινό σύμπτωμα της περικαρδίτιδας είναι ο ξαφνικός, οξύς πόνος στο στήθος που μπορεί να μοιάζει με καρδιακή προσβολή.

    Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

    • Διαπεραστικός πόνος στο στήθος (συχνά στη μέση ή ελαφρώς αριστερά του κέντρου) που επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετε, αναπνέετε βαθιά, βήχετε ή καταπίνετε.
    • Αίσθημα παλμών ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός.
    • Δύσπνοια
    • Κούραση
    • Aδυναμία
    • Πυρετός
    • Ρίγη
    • Πρησμένα πόδια
    • Πρησμένη κοιλιά (εάν συσσωρευτεί υγρό γύρω από την καρδιά)

    Τα συμπτώματα μπορεί να μιμούνται εκείνα της καρδιακής προσβολής ή άλλων καρδιακών παθήσεων όπως της μυοκαρδίτιδας της πάθησης που επηρεάζει τον καρδιακό μυ.

    Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε αμέσως έναν καρδιολόγο εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα.

    Οι αιτίες της περικαρδίτιδας

    Η περικαρδίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

    Λοιμώξεις: Βακτηριακές, ιογενείς ή μυκητιασικές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε περικαρδίτιδα.

    Αυτοάνοσες παθήσεις: Οι αυτοάνοσες διαταραχές (λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκληρόδερμα)

    Σωματικός τραυματισμός: Το τραύμα στην περιοχή του θώρακα μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει περικαρδίτιδα.

    Καρκίνος (πνεύμονας, μαστού, λευχαιμία, λέμφωμα) που εξαπλώνεται στο περικάρδιο

    Πρόσφατο έμφραγμα: Τραύμα στο στήθος από ατυχήματα

    Μεταβολικές διαταραχές: (υποθυρεοειδισμός, νεφρική ανεπάρκεια, AIDS)

    Διάφορες παθήσεις: η νεφρική ανεπάρκεια και οι καρδιακές προσβολές είναι ορισμένες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν περικαρδίτιδα.

    Ο Γιώργος Αυτιάς κατά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως το μικρόβιο που κόλλησε πιθανότατα μπορεί να προέρχεται από κλιματιστικό.

    Διάγνωση Περικαρδίτιδας

    Για τη διάγνωση της περικαρδίτιδας, οι γιατροί θα κάνουν κλινική εξέταση και θα ακούσουν την καρδιά για να διαπιστώστουν την ύπαρξη μη φυσιολογικών ήχων.

    Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν:

    • Ηλεκτροκαρδιογράφημα για την αναζήτηση αλλαγών στον καρδιακό ρυθμό και την ηλεκτρική δραστηριότητα.
    • Ακτινογραφία θώρακος για να δούμε αν η καρδιά έχει μεγεθυνθεί.
    • Ηχοκαρδιογράφημα για έλεγχο υγρών γύρω από την καρδιά.
    • Αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία για πιο λεπτομερή προβολή.
    • Εξετάσεις αίματος για την αναζήτηση λοίμωξης ή φλεγμονής.
    • Καρδιακός καθετηριασμός σε ορισμένες περιπτώσεις.
    Η θεραπεία για την περικαρδίτιδα

    Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την αιτία και τη σοβαρότητα, όπως γράφει και στο doctorhomecare ο γιατρός Κωνσταντίνος Κωστογλάνης.

    Επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε υποκείμενης αιτίας:

    • Φάρμακα: Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη, κορτικοστεροειδή εάν τα ΜΣΑΦ είναι αναποτελεσματικά, παυσίπονα, και αντιβιοτικά εάν είναι βακτηριακής φύσης. Η Doctor Home Care παρέχει υπηρεσίες ενδοφλέβιας χορήγησης φαρμάκων και αντιβιοτικών στο σπίτι σε περίπτωση που δεν σας επιτρέπεται να μετακινηθείτε.
    • Περικαρδιοπαρακέντηση: Σε σοβαρές περιπτώσεις, για την αποστράγγιση υγρού από το περικάρδιο εάν συμπιέζει την καρδιά.
    • Χειρουργικές επεμβάσεις: Περικαρδιεκτομή για συσφικτική περικαρδίτιδα ή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση κατεστραμμένου περικαρδιακού ιστού
    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Συναγερμός στην Αυστραλία από τη «νόσο των Λεγεωνάριων»: Μία νεκρή και πολλά κρούσματα - Πώς μεταδίδεται
    Συναγερμός στην Αυστραλία από τη «νόσο των Λεγεωνάριων»: Μία νεκρή και πολλά κρούσματα - Πώς μεταδίδεται

    Γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Αυστραλία από τη νόσο των λεγεωνάριων, ενώ τα κρούσματα στη Μελβούρνη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τον πρώτο υγειονομικό συναγερμό στις 26 Ιουλίου.

    Ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας Dr Clare Looker δήλωσε την Παρασκευή στα μέσα ενημέρωσης ότι μια γυναίκα ηλικίας 90 ετών που αρρώστησε την Τρίτη πέθανε λίγο μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο. «Ήταν μια ηλικιωμένη κυρία που αδιαθέτησε πολύ ξαφνικά και παρουσιάστηκε στο νοσοκομείο σε πολύ κακή κατάσταση και απεβίωσε το ίδιο βράδυ», δήλωσε.

    Νόσος Λεγεωνάριων: Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα

    Στο νοσοκομείο υπάρχουν 59 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νοσοκομείο, μαζί με επτά ύποπτα κρούσματα, με τον αριθμό των μολυσμένων να αυξάνεται κατά 20 μέσα σε μόλις 24 ώρες.

    Η έρευνα για την πηγή εστιάζεται σε δύο προάστια στα δυτικά της Μελβούρνης, σε περιοχές που βρίσκονται δυτικά της Μελβούρνης, ενώ τα περισσότερα κρούσματα διαμένουν στα βορειοδυτικά προάστια της πόλης

    Οι τρέχουσες πληροφορίες δείχνουν ότι το πρώτο κρούσμα πιθανότατα συνδέεται με κεντρική μονάδα κλιματισμού (πύργος ψύξης) σε αυτήν την περιοχή. Οι αρχές εξέτασαν 41 τέτοιους πύργους ψύξης και άλλοι 15 πρόκειται να εξεταστούν την Παρασκευή, καθώς εξετάζουν επίσης πώς οι καιρικές συνθήκες του Ιουλίου μπορεί να συνέβαλαν στην ταχεία εξάπλωση.

    «Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι η επιθεώρηση και η απολύμανση όλων των πύργων ψύξης σε αυτά τα προάστια, από τους οποίους υπάρχουν περισσότεροι από 100» δήλωσε ο Δρ Looker.

    Τα περισσότερα κρούσματα εκτέθηκαν στον ιό μεταξύ 5 και 20 Ιουλίου και αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

    Τι είναι η νόσος των λεγεωνάριων

    Η νόσος των λεγεωναρίων, κατατάσσει ως «σοβαρή μορφή πνευμονίας» και μεταδίδεται με την εισπνοή σταγόνων από νερό ή χώμα που περιέχουν βακτήρια Legionella. Συχνά μεταδίδεται μέσω της ομίχλης από τις μονάδες κλιματισμού μεγάλων κτιρίων. Η ασθένεια δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Το βακτήριο εντοπίζεται επίσης σε ποτάμια, λίμνες, ρυάκια και θερμές πηγές.

    Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη της θωρακικής χώρας με συμπτώματα όπως πυρετός, ρίγη, βήχας, πονοκέφαλος και μυϊκοί πόνοι.

    Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος Υγείας Dr David Lister δήλωσε ότι όσοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα πνευμονίας και αρκετοί έχουν εισαχθεί στην εντατική.

    Τα κρούσματα στην Αυστραλία μεταδίδονται γενικά μέσω κατασκευασμένων συστημάτων νερού, όπως τα σπα, τα συστήματα ζεστού νερού και τα τεχνητά συστήματα που χρησιμοποιούν νερό για ψύξη, θέρμανση ή βιομηχανικές διαδικασίες, όπως οι πύργοι ψύξης και το μίγμα γλάστρας.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πώς καθαρίζουμε το κλιματιστικό ή τον ανεμιστήρα - Πρέπει να το κάνουμε κάθε μήνα
    σε Plus +
    Πώς καθαρίζουμε το κλιματιστικό ή τον ανεμιστήρα - Πρέπει να το κάνουμε κάθε μήνα

    Tι θα χρειαστούμε για να καθαρίσουμε το κλιματιστικό ή τον ανεμιστήρα.

    Ένα βρόμικο κλιματιστικό- ή ένας ανεμιστήρας στην ίδια κατάσταση- δεν είναι απλά λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά μπορεί να αποτελέσει απειλή για την υγεία μας, ιδιαίτερα σε άτομα με ευαίσθητο αναπνευστικό ή αλλεργίες.

    Μάλιστα, αν χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό όλο το χρόνο, πρέπει να το καθαρίζουμε τουλάχιστον ένα μήνα, σύμφωνα με το Wirecutter. Το ίδιο ισχύει και για τον ανεμιστήρα.

    Τι θα χρειαστούμε

    • Ζεστό νερό: Αν ο ανεμιστήρας είναι πραγματικά βρόμικος, ίσως χρειαστούμε ξύδι και υγρό πιάτων.
    • Πανιά ή χαρτί κουζίνας
    • Οδοντόβουρτσα ή σφουγγάρι
    • Κατσαβίδι
    • Σκούπα (προαιρετικά)
    Πώς καθαρίζουμε τον ανεμιστήρα

    Αφαιρούμε το προστατευτικό κάλυμμα, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσεως της συσκευής.

    Αν έχει μαζευτεί πολλή σκόνη στις λεπίδες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη σκούπα για να τις καθαρίσουμε.

    Αφού αφαιρέσουμε την περισσότερη σκόνη, τρίβουμε τις λεπίδες χρησιμοποιώντας ζεστό νερό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε στο νερό ξύδι ή υγρό πιάτων, για να τις καθαρίσουμε πιο εύκολα. Μία καλή λύση είναι να τις τρίψουμε με οδοντόβουρτσα ή σφουγγάρι.

    Μόλις τελειώσουμε με τις λεπίδες, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για να καθαρίσουμε το προστατευτικό κάλυμμα του ανεμιστήρα. Στο τέλος, πρέπει να στεγνώσουμε καλά ό,τι καθαρίσαμε, προτού συναρμολογήσουμε ξανά τον ανεμιστήρα. Για να είμαστε πιο ασφαλείς, τα αφήνουμε να στεγνώσουν τουλάχιστον μία ώρα.

    Πώς καθαρίζουμε το κλιματιστικό

    Οι οδηγίες χρήσης της συσκευής συνήθως αναφέρουν πώς και κάθε πότε πρέπει να καθαρίζουμε το φίλτρο.

    Το Wirecutter συμβουλεύει να το κάνουμε μία ή δύο φορές τον μήνα. Σε κάποια μοντέλα εμφανίζεται ένδειξη για το πότε πρέπει να καθαριστεί το φίλτρο, ανάλογα με τις ώρες χρήσης.

    Κάποιοι ειδικοί συμβουλεύουν αφού αφαιρέσουμε το φίλτρο, να το καθαρίσουμε με την ηλεκτρική σκούπα, μετά να το πλύνουμε με ζεστό νερό και να το αφήσουμε να στεγνώσει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ήπιο απορρυπαντικό.

    Πηγή: dnews.gr

  • Καύσωνας: Έτσι θα δροσιστούμε αν δεν ανοίξουμε κλιματιστικό
    Καύσωνας: Έτσι θα δροσιστούμε αν δεν ανοίξουμε κλιματιστικό

    Υπάρχουν τρόποι να νιώσουμε άνετα όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει επικίνδυνα ακόμη και αν δεν θέλουμε να ανοίξουμε το κλιματιστικό για λόγους οικονομίας ή απλά δεν έχουμε

    Η ζέστη προάγει την ενασχόληση με καλοκαιρινές δραστηριότητες, αλλά το σώμα μας δεν πρέπει να εκτίθεται επί μακρόν στη ζέστη καθώς μπορεί να επιβαρυνθούν ο εγκέφαλος και άλλα όργανα σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.

    Η εφίδρωση αποτελεί το φυσικό μηχανισμό άμυνας του οργανισμού στην προσπάθειά του να εξισορροπήσει την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά αν ο μηχανισμός αυτός αποτύχει ελλοχεύει ο κίνδυνος υπερθερμίας ή υπερθέρμανσης του σώματος, δηλαδή αυτός της θερμοπληξίας.

    Tο σώμα μας αποβάλει θερμότητα περιορίζοντας τις καύσεις, διευρύνοντας τα μικρά αγγεία, αυξάνοντας την εφίδρωση και επιταχύνοντας την αναπνοή. Ωστόσο στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί στο σπίτι θα βοηθήσουν και ορισμένα ακόμη μέσα που ακολουθούν.

    Το πρώτο βήμα είναι να πίνουμε άφθονο νερό ώστε να παραμένουμε ενυδατωμένοι. Η θερμοκρασία του νερού δεν έχει και τόση σημασία, αν και όταν δεν είναι πολύ κρύο, τότε πίνουμε περισσότερο όπως εξηγεί ο
    Wendell Porter, λέκτορας αγροτικής και βιολογικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Η ανεπαρκής λήψη υγρών και η επακόλουθη αφυδάτωση επιτείνουν τον κίνδυνο θερμοπληξίας.

    Τα δροσερά ντους βοηθούν επίσης να διατηρηθεί σταθερή η θερμοκρασία του σώματος. Εάν μάλιστα προσθέσετε και σαπούνι με άρωμα μέντας η αίσθηση δροσιάς θα είναι μεγαλύτερη καθώς η μενθόλη της μέντας ενεργοποιεί τους υποδοχείς του εγκεφάλου που μεταδίδουν την αίσθηση δροσιάς.

    Τοποθετήστε παγοκυψέλες σε καρπούς και λαιμό. Πρόκειται για τα σημεία που μετράμε τους παλμούς μας και θα εκπλαγείτε διαπιστώνοντας ότι η αίσθηση δροσιάς που θα νιώσετε είναι άμεση.

    Τοποθετήστε τους ανεμιστήρες προς το παράθυρο ώστε να διοχετεύουν προς τα έξω τον ζεστό αέρα που εισέρχεται από το παράθυρο και να τον αντικαθιστούν με κρύο.

    Ανοίγετε τα παράθυρα ώστε να κάνουν ρεύμα αέρα τις πολύ πρωινές καθώς και τις βραδινές ώρες όταν η θερμοκρασία μειώνεται. Στη διάρκεια της ημέρας ωστόσο κρατήστε κλειστά τα παράθυρα καθώς και τις κουρτίνες στα παράθυρα με προσανατολισμό στα ανατολικά, συμβουλεύει ο Porter.

    Φροντίστε ακόμη να κοιμάστε σε βαμβακερά σεντόνια, καθώς δεν ανεβάζουν την θερμοκρασία του σώματος σε αντίθεση με τα συνθετικά.

    Προτιμήστε το μαγείρεμα τις πρωινές ώρες και καταφύγετε σε δροσιστικά σνακ όπως το παγωτό (με μέτρο).

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch