Υγεία

Αυτές είναι οι 3 τροφές που προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Αυτές είναι οι 3 τροφές που προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Οι τροφές που μειώνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουμε καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Μια καλή διατροφή παίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη των χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όπως εξηγεί η ιατρική ιστοσελίδα «Healthstat.gr», ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την τρίτη συχνότερη κακοήθη νόσο στους άνδρες (μετά τον πνεύμονα και τον προστάτη), όσο και στις γυναίκες (μετά τον πνεύμονα και τον μαστό).

Οι υγιεινές συνήθειες είναι αυτές που μπορούν να «χτίσουν τείχος» και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μιας νόσου, που μπορεί ακόμα και να μας κοστίσει τη ζωή.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η κολονοσκόπηση είναι η μέθοδος που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε τους πολύποδες στο έντερο και να τους αφαιρέσουμε πριν εξελιχθούν σε κακοήθεις.

Η έγκαιρη διάγνωση έχει υψηλά ποσοστά ίασης στα αρχικά στάδια. Η κατανάλωση αλκοόλ και ανθυγιεινών τροφών, το κάπνισμα, ο διαβήτης, η καθιστική ζωή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του.

Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Μια νέα μελέτη (που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και που δημοσιεύεται στο περιοδικό Immunity) έρχεται για να μας δώσει «food for thought», αποκαλύπτοντας τρεις τροφές που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι χημικές ουσίες που παράγονται από το μπρόκολο, την λαχανίδα και το λάχανο μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία του εντέρου, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Μια διατροφή πλούσια σε Ινδολο-3-καρβινόλη (Indole 3 Carbinol -I3C)-μια μεγάλης βιολογικής σημασίας ένωση που βρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση στα σκουροπράσινα λαχανικά και προκύπτει από την πέψη τους- μπορεί να μας προστατέψει από φλεγμονές του εντέρου και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η μελέτη προσφέρει μια σαφή απόδειξη για το πώς το I3C στην διατροφή μας μπορεί να είναι ασπίδα προστασίας για τον καρκίνο, ενεργοποιώντας έναν υποδοχέα που ονομάζεται aryl hydrocarbon receptor (AhR).

Ο συγκεκριμένος υποδοχέας δρα ως περιβαλλοντικός αισθητήρας μεταφέροντας σήματα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου και προστατεύοντάς μας από φλεγμονώδεις αποκρίσεις σε τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο έντερο.

«Μελετήσαμε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που δεν μπορούν να παράγουν ή να ενεργοποιήσουν το AhR στα έντερά τους, και εντοπίσαμε ότι εύκολα ανέπτυξαν φλεγμονή στο έντερο που εξελίχθηκε σε καρκίνο του παχέος εντέρου» αναφέρει η γιατρός Amina Metidji στο Francis Crick Instutute.

Οι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να γίνουν «ασπίδα» για τον οργανισμό, προλαμβάνοντας τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup