Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2023 21:58

Long Covid: Η αντιφλεγμονώδης διατροφή που ανακουφίζει και καταπολεμά τα επίμονα συμπτώματα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή αποτελούμενη από τα παρακάτω τρόφιμα θα σας ανακουφίσει από τα δυσάρεστα και επίμονα συμπτώματα της μακροχρόνιας Covid

Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τη ζωή μας σε δύο κατηγορίες: Εκείνη πριν και την άλλη μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για μια εμπειρία που «σάρωσε» ολόκληρο τον πλανήτη, αφήνοντάς τον αντιμέτωπο με μια εντελώς νέα πραγματικότητα.

Μέσα σε όλες τις αλλαγές που βιώσαμε, ήταν αυτές στα εργασιακά, αλλά και στις επιπτώσεις που έφερε στην υγεία μας η επέλαση της COVID-19. Ελάχιστοι είναι πλέον εκείνοι που δεν νόσησαν ποτέ, ενώ κάποιοι νόσησαν βαριά και κάποιοι άλλοι πέρασαν τη λοίμωξη σαν μια απλή ίωση. Κι ενώ ο ιός έχει τεθεί πια υπό έλεγχο και η κρίση της πανδημίας αποτελεί πλέον παρελθόν, κάποιοι εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από μακροχρόνια συμπτώματα, ένα φαινόμενο που αποδίδεται σήμερα με τον όρο «long covid».

Τα διαθέσιμα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων παγκοσμίως υποφέρει από τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας COVID-19, με τα συχνότερα συμπτώματα να περιλαμβάνουν κόπωση, νοητική «ομίχλη», πονοκεφάλους, πόνο στο στήθος και ταχυκαρδία.

Προς το παρόν, οι ειδικοί δεν έχουν ανακαλύψει μια συγκεκριμένη μέθοδο που να αντιμετωπίζει αυτά τα συμπτώματα, για το λόγο αυτό η σχετική επιστημονική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μια ομάδα μελετητών από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια υποστηρίζει ότι ίσως να βρήκε μια πιθανή λύση στο πρόβλημα: Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει, μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα είναι πιθανό να προσφέρει ανακούφιση σε όσους παλεύουν με την επίμονη ασθένεια.

Η αναδυόμενη έρευνα υποδεικνύει ότι η μακροχρόνια COVID-19 μπορεί να προέρχεται από μια υπερδραστήρια φλεγμονώδη απόκριση, που προκαλείται όταν το σώμα καταπολεμά τον ιό της COVID-19. Σε ορισμένα άτομα, αυτή η έντονη απόκριση παραμένει πολύ καιρό μετά την εξαφάνιση του ιού, διατηρώντας τη φλεγμονή στον οργανισμό σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να προκαλούνται και βλάβες στα όργανα.

«Εξετάζουμε εάν συγκεκριμένες τροφές έχουν την ικανότητα να καταπραΰνουν τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος και να περιορίσουν τα συμπτώματα της long covid», δήλωσε ο ερευνητής δρ. Adupa Rao, Ιατρικός διευθυντής στο Keck Medicine Covid Recovery Clinic.

Η έρευνα μελετά τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων, που ενισχύει παράλληλα τα επίπεδα κετόνης στο αίμα. Όταν η πρόσληψη υδατανθράκων και σακχάρων είναι χαμηλή, το σώμα παράγει κετόνες, όπως το β-υδροξυβουτυρικό, για να εξασφαλίσει ενέργεια. Τόσο ο περιορισμός των υδατανθράκων, όσο και οι κετόνες έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα φλεγμονής.

Η δοκιμή σκοπεύει να μελετήσει τις περιπτώσεις 50 ανθρώπων με long covid, οι μισοί εκ των οποίων θα ακολουθήσουν μια προκαθορισμένη διατροφή για 30 ημέρες, ενώ οι άλλοι μισοί θα διατηρήσουν την κανονική τους διατροφή. Στο τέλος της δοκιμής, οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν πόσο καλά διαχειρίστηκαν οι ασθενείς τη δίαιτα και θα αντιπαραβάλουν δείκτες φλεγμονής και συμπτώματα μακροχρόνιας COVID μεταξύ των δύο ομάδων.

«Τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής ελπίζουμε ότι θα μας φέρουν πιο κοντά σε πιθανές λύσεις», σχολιάζει η δρ. Nuria Pastor-Soler, επικεφαλής της κλινικής δοκιμής και αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.

Ποιες τροφές συνθέτουν μια αντιφλεγμονώδη διατροφή;

Μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα επικεντρώνεται σε τροφές που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή πιστεύεται ότι είναι ένας από τους πρωταρχικούς παράγοντες αρκετών προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι αυτοάνοσες διαταραχές.

Αυτές είναι:

Λιπαρά ψάρια: Ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η πέστροφα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που μειώνουν τη φλεγμονή.

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Αντί για επεξεργασμένα, επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης, όπως βρώμη, κινόα, καστανό ρύζι και σιτάρι ολικής άλεσης.

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά: Το σπανάκι και το λάχανο είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Ξηροί καρποί: Δώστε έμφαση στα αμύγδαλα και τα καρύδια, τα οποία είναι γεμάτα με ωμέγα-3, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Φρούτα: Τα μούρα (μύρτιλα, φράουλες, σμέουρα) και τα κεράσια είναι ιδιαίτερα γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, ενώ και τα σταφύλια, ειδικά τα κόκκινα, περιέχουν ρεσβερατρόλη, μια αντιφλεγμονώδη ένωση. Επιπλέον, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Ελαιόλαδο: Μεταξύ άλλων, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά.

Ντομάτες: Περιέχουν λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή.

Πιπεριές: Αυτό το λαχανικό είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Κουρκουμάς: Περιέχει κουρκουμίνη, μια ισχυρή αντιφλεγμονώδη ένωση. Το μαύρο πιπέρι μπορεί να ενισχύσει την απορρόφησή του.

Τζίντζερ: Έχει παρόμοια οφέλη με τον κουρκουμά.

Σκόρδο και κρεμμύδια: Και τα δύο είναι αντιφλεγμονώδη και προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία.

Πράσινο Τσάι: Περιέχει αντιφλεγμονώδεις πολυφαινόλες.

Μαύρη σοκολάτα: Επιλέξτε όσες έχουν 70% ή άνω κακάο, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2023 19:58

Σχετικά Άρθρα

  • Άνοια: 5 κινήσεις SOS για δυνατό μυαλό
    Άνοια: 5 κινήσεις SOS για δυνατό μυαλό

    Μια ειδικός προτείνει τα τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας για να δυναμώσουμε το μυαλό μας και να γλιτώσουμε από την άνοια - Ξεκινήστε από σήμερα κιόλας!

    Η άνοια είναι μια προοδευτική ασθένεια που επηρεάζει τη μνήμη, την σκέψη και την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων. Η ανάγκη για προληπτικές λύσεις είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς έως και 4 στις 10 περιπτώσεις άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

    Μια σειρά από μελέτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου, τη διάθεση και επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης. Πιο πρόσφατα, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι όσο πιο νωρίς αρχίσουμε να τρώμε υγιεινά, τόσο πιο πιθανό είναι να εξασφαλίσουμε την καλή εγκεφαλική υγεία στα 70 έτη και μετά. Τι θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει στο διατροφικό πλάνο;

    Η κορυφαία ψυχολόγος και διατροφολόγος, Kimberley Wilson, η οποία έχει αφιερώσει την καριέρα της στη μελέτη του πώς η διατροφή επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία, αποκάλυψε πώς συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο και να διατηρήσουν την εγκεφαλική μας υγεία σε βάθος χρόνου.

    Λιπαρά ψάρια και χόρτα

    Ένα από τα σημαντικότερα διατροφικά μυστικά που αναφέρει η Wilson είναι η τακτική κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, καθώς και πράσινων φυλλωδών λαχανικών, όπως το σπανάκι και το λάχανο. Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται καθοριστικά για τη μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο.

    Η φλεγμονή, σύμφωνα με το Alzheimer’s Society, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της άνοιας. Η Wilson εξηγεί ότι τα πράσινα λαχανικά, ιδιαίτερα, φαίνεται πως περιορίζουν το οξειδωτικό στρες, μια διαδικασία που μπορεί να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα.

    Μούρα

    Οι πολυφαινόλες, φυσικές ουσίες που βρίσκονται σε τροφές όπως τα μούρα, είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Η καλή κυκλοφορία του αίματος είναι καθοριστική για την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων και τη διατήρηση της διανοητικής μας υγείας. Αυτές οι ουσίες βρίσκονται σε τροφές όπως οι φράουλες, οι μελιτζάνες και τα άλλα πολύχρωμα λαχανικά και βοηθούν να διευρύνονται τα αιμοφόρα αγγεία και να βελτιώνεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό, μακροπρόθεσμα, μπορεί να αποτρέψει τις μορφές της άνοιας που σχετίζονται με κακή κυκλοφορία του αίματος, όπως η αγγειακή άνοια.

    Φυτικές ίνες

    Οι φυτικές ίνες έχουν θετική επίδραση στον εγκέφαλο. Όταν διασπώνται στο έντερο, παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας, όπως το βουτυρικό οξύ, το οποίο βοηθά στην προστασία του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, που προστατεύει τον εγκέφαλο από επιβλαβείς ουσίες. Εάν αποδυναμωθεί, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον εγκέφαλο και να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας. Παρόλο που οι φυτικές ίνες δεν επηρεάζουν άμεσα τη διάθεση, παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του εγκεφάλου.

    Περιορισμός των σακχάρων

    Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σακχάρων και επεξεργασμένων τροφών δεν επηρεάζει μόνο το βάρος μας, αλλά και την εγκεφαλική μας υγεία. Η Wilson εξηγεί ότι, ενώ τα σάκχαρα από μόνα τους δεν προκαλούν άμεσα τη φλεγμονή, η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας και η αύξηση του βάρους που τη συνοδεύει μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, που είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την άνοια. Τα σακχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, έχουν συνδεθεί άμεσα με την αύξηση των φλεγμονωδών δεικτών σε νέους ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνες.

    Η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους

    Η κατάθλιψη σχετίζεται με περίπου διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που συνδύασε αποτελέσματα από 27 ερευνητικές μελέτες, εξηγεί το Alzheimer’s Society.

    Ως εκ τούτου, η κατανάλωση τροφών που συμβάλλουν στην ενίσχυση της διάθεσης, θα μπορούσε επίσης να παρουσιάσει κάποια μακροπρόθεσμα οφέλη. Από την άλλη, όταν πρόκειται για την κατανάλωση γρήγορου φαγητού και εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η παρουσία τους ή η απουσία πιο υγιεινών τροφών ευθύνεται για την αλλαγή της διάθεσης, εξηγεί η Wilson.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Πόσα κιλά ζάχαρης καταναλώνουμε τον χρόνο; Όχι τόσο (λίγα) όσο φαντάζεστε
    Πόσα κιλά ζάχαρης καταναλώνουμε τον χρόνο; Όχι τόσο (λίγα) όσο φαντάζεστε

    Με τα επεξεργασμένα τρόφιμα να έχουν κατακτήσει κάθε ψυγείο και ράφι του εμπορίου, η κατανάλωση ζάχαρης και πρόσθετων σακχάρων είναι σχεδόν αναπόφευκτη, όπως αποκαλύπτει νεότερη αμερικανική έρευνα

    Η κατανάλωση σακχάρων έχει εκτιναχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα. Παρότι οι ειδικοί προειδοποιούν συνεχώς για τους κινδύνους που συνδέονται με την υπερβολική πρόσληψή τους – όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις – οι καθημερινές διατροφικές μας επιλογές συχνά παραμένουν γεμάτες με σάκχαρα. Μια πρόσφατη έρευνα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Talker Research αποκαλύπτει στοιχεία σχετικά με το πόση ζάχαρη καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος ετησίως, καθώς και τις επιπτώσεις αυτής της κατανάλωσης στην υγεία και στην ενυδάτωση.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 36 κιλά ζάχαρης κάθε χρόνο, γεγονός που σοκάρει και ταυτόχρονα δημιουργεί προβληματισμό για τις επιπτώσεις αυτής της υπερβολικής κατανάλωσης στη συνολική υγεία και την ενυδάτωση.

    Η ζάχαρη στην καθημερινή διατροφή

    Η έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 2.000 Αμερικανών και ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο οι συνήθειες κατανάλωσης σακχάρων έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 99 γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων ημερησίως, ποσότητα που ξεπερνά κατά πολύ τα συνιστώμενα όρια της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Συνολικά, αυτό μεταφράζεται σε 36.000 γραμμάρια ζάχαρης ετησίως, δηλαδή 36 κιλά.

    Οι συνήθειες που οδηγούν στην υπερβολική κατανάλωση

    Παρά το γεγονός ότι το 85% των ερωτηθέντων προσπαθούν ενεργά να μειώσουν την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων, η πραγματικότητα δείχνει μια διαφορετική εικόνα. Ένα σημαντικό ποσοστό των σακχάρων καταναλώνεται μέσω ροφημάτων: το 34% των συμμετεχόντων παραδέχτηκαν ότι η πρωινή τους συνήθεια να πίνουν καφέ συμβάλλει σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης, ενώ το 28% ανέφεραν ότι τα σακχαρούχα αναψυκτικά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι 51% των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι οι έντονες λιγούρες ενδεχομένως να οφείλονται στην αφυδάτωση. Η ενυδάτωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της επιθυμίας για γλυκό και αυτό φαίνεται να συνδέεται με το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως κατανάλωναν μόλις 1,4 λίτρα νερού ημερησίως, ποσότητα αρκετά χαμηλότερη από τα συνιστώμενα επίπεδα που ορίζει η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ.

    Η έρευνα διερεύνησε επίσης τους ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες που πυροδοτούν την επιθυμία για σάκχαρα. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως οι κυριότεροι λόγοι που τους ωθούν στην κατανάλωση γλυκών είναι το άγχος (39%), η ανία (36%), η κόπωση (24%) και η μοναξιά (17%). Τα συναισθήματα που συνοδεύουν αυτές τις λιγούρες είναι συνήθως αρνητικά, με τους ανθρώπους να νιώθουν ανήσυχοι (23%), ευερέθιστοι (22%), ανυπόμονοι (20%) και μη παραγωγικοί (20%).

    Πότε όμως ήταν πιο έντονη η επιθυμία για κάτι γλυκό; Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι πιο συνήθεις συνθήκες ήταν η προβολή μιας ταινίας (31%), μετά το φαγητό (31%), για να αποκτήσουν περισσότερη ενέργεια στη μέση της ημέρας (30%) ή μετά από μια κακή ημέρα στη δουλειά (19%). Σύμφωνα με την έρευνα, η πιο συχνή ώρα κατά την οποία οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι νιώθουν την ανάγκη να καταναλώσουν ζάχαρη ήταν στις 3 το μεσημέρι.

    Είναι επίσης ανησυχητικό το γεγονός ότι ο μέσος άνθρωπος μπορούσε να αντισταθεί στην επιθυμία για γλυκό για μόλις 13 λεπτά, προτού υποκύψει. Επιπλέον, η «κατάρρευση» από την υπερκατανάλωση ζάχαρης, όταν δηλαδή πέφτει κατακόρυφα η ενέργεια, συνέβαινε περίπου 33 λεπτά μετά την κατανάλωση ενός γλυκού, με τις κυριότερες επιπτώσεις να είναι η κόπωση (42%), οι τύψεις (25%) και η έλλειψη συγκέντρωσης (21%).

    Παρόλα αυτά, θετικό θεωρείται το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την ενυδάτωση. Ειδικότερα, πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες (51%) δήλωσαν πως προσπαθούν να πίνουν περισσότερο νερό, με στόχο να μειώσουν την επιθυμία για σάκχαρα και να βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Μπορείς να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού;
    Μπορείς να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού;

    Μπορείς άραγε να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού και να διατηρήσεις τον οργανισμό σου νέο; Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες και την εξατομικευμένη προληπτική ιατρική, η απάντηση είναι ναι.

    Παρόλο που έχεις μάθει ότι κανείς δεν μπορεί να νικήσει τη φυσική φθορά του χρόνου και ότι μεγαλώνεις χωρίς επιστροφή, οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις έρχονται να σε διαψεύσουν. Η χρονολογική σου ηλικία μπορεί να αυξάνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μεγαλώνει και η βιολογική ηλικία των κυττάρων σου. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, η πραγματική σου βιολογική ηλικία μπορεί να προηγείται ή να μένει πίσω από τη χρονολογική σου ηλικία.

    Βασικοί Παράγοντες

    Το αμυντικό σου σύστημα, ένα πολύπλοκο σύμπαν, με τον χρόνο αρχίζει να φθείρεται, προκαλώντας μια σιωπηλή φλεγμονή και «καραμελοποίηση». Αυτό σημαίνει ότι τα αγγεία, τα κύτταρα, τα όργανα, ο εγκέφαλος, τα σπλάχνα και το δέρμα σου «σιγοκαίγονται» και σταδιακά φθείρονται. Όταν ο οργανισμός σου αφεθεί χωρίς άμυνα, μικρόβια, αλλεργίες, φλεγμονές και ασθένειες (όπως διάφορες μορφές καρκίνου) αρχίζουν να τον απειλούν.

    Πρέπει να μάθεις να ακούς το σώμα σου και να ελέγχεις δύο φορές τον χρόνο τα αγγεία σου με την εξέταση AGES. Οι ορμόνες είναι ο βασικότερος συντελεστής, καθώς η γήρανση αποτελεί ένα σύνολο ανεπιθύμητων ορμονικών αλλαγών. Πίσω από σχεδόν όλα τα προβλήματα υγείας, είτε σωματικά είτε ψυχικά, κρύβονται οι ορμονικές εκτροπές. Αν δεν ρυθμιστούν, ό,τι άλλο και να κάνεις δεν θα αποτελεί πραγματική θεραπεία. Μια εξέταση των κυριότερων ορμονικών δεικτών στο αίμα είναι το πρώτο βήμα προς τη λύση.

    Οι βάσεις της πυραμίδας της αντιγήρανσης είναι η έξυπνη διατροφή και η άσκηση. Η αλλαγή τρόπου ζωής σε εξατομικευμένο επίπεδο εξισορροπεί το στρες και τις ορμόνες. Δεν μπορείς να χτίζεις την υγεία σου με φυσικά θρεπτικά θεραπευτικά και ταυτόχρονα να την καταστρέφεις με κακές συνήθειες.

    Η αναστροφή των μηχανισμών γήρανσης οδηγεί στην ιδανική υγεία και σε απαλλάσσει από το περιττό λίπος μόνιμα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια γιατρών που ενδιαφέρονται για εσένα ατομικά, λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό τρόπο ζωής σου. Μέσω αναλυτικών ερωτήσεων και εξέτασης του πλήρους ιατρικού σου φακέλου, θα μπορέσεις να αναφέρεις στοιχεία που αλλιώς θα διέφευγαν της προσοχής σου.

    Η καλή κλινική εξέταση, με την εικόνα, το ιστορικό, τις απαντήσεις, τα παράπονα και τα συμπτώματα, μπορεί να δείξει πράγματα που δεν φαίνονται μεμονωμένα σε άλλες εξετάσεις. Με την τέχνη της αναγεννητικής ιατρικής, αυτά τα στοιχεία αποκτούν νόημα και συμβάλλουν στην εξατομικευμένη προληπτική ιατρική.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μακροζωία: Ο τύπος διατροφής που χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής
    Μακροζωία: Ο τύπος διατροφής που χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής

    Υιοθετώντας αυτό το μοτίβο διατροφής, θα μπορούσαμε να απολαύσουμε περισσότερα χρόνια ζωής, σύμφωνα με νεότερη μελέτη

    Θα μπορούσαμε να ζήσουμε περισσότερο, εάν τρώμε λιγότερο; Πιθανώς η αυθόρμητη απάντηση να είναι «ναι», είναι όμως και αυτή που δίνει νεότερη μελέτη, με μια σημαντική ανατροπή. Οι επιστήμονες από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Calico Life Sciences και το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα βιοϊατρικής έρευνας The Jackson Laboratory διαπίστωσαν ότι δεν έχει σημασία μόνο η μείωση των θερμίδων, αλλά και το πόσο καλά προσαρμόζεται το σώμα στις διατροφικές αλλαγές, όπως στις περιόδους νηστείας.

    Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature, έδειξε πώς διαφορετικές μορφές διατροφικού περιορισμού μπορούν να παρατείνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής, σε πειραματικά ποντίκια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματά τους όχι μόνο επιβεβαιώνουν τα οφέλη του περιορισμού των θερμίδων που παρατείνουν τη ζωή, αλλά αποκαλύπτουν επίσης ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα, ακόμη και χωρίς να μειωθεί η συνολική πρόσληψη θερμίδων.

    Το πείραμα στο εργαστήριο

    Στην ερευνά τους στο εργαστήριο, εξέτασαν εκτενώς 937 θηλυκά ποντίκια με γενετικές διαφορές. Τα τρωκτικά χωρίστηκαν σε πέντε διατροφικές ομάδες: μία με απεριόριστη πρόσβαση στην τροφή, δύο με θερμιδικούς περιορισμούς (60% και 80% των βασικών θερμίδων) και δύο με διαλειμματική νηστεία (μία ή δύο διαδοχικές ημέρες την εβδομάδα χωρίς τροφή). Στη συνέχεια, τα ποντίκια παρακολουθήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, με τακτικές αξιολογήσεις της υγείας τους και εξετάσεις αίματος.

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο ο περιορισμός των θερμίδων όσο και η διαλειμματική νηστεία παρέτειναν τη διάρκεια ζωής των ποντικιών, με αποτελέσματα ανάλογα με το βαθμό του περιορισμού. Ειδικότερα, τα ποντίκια με 40% περιορισμό θερμίδων έζησαν περίπου εννέα μήνες περισσότερο από εκείνα που είχαν τη δυνατότητα να τρώνε όσο ήθελαν. Αυτό ισοδυναμεί με την παράταση της ανθρώπινης ζωής κατά πάνω από μια δεκαετία!

    Ακόμα, όμως, πιο εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα στα ποντίκια που ακολούθησαν τη διαλειμματική νηστεία. Τα ποντίκια που έμειναν νηστικά για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα παρουσίασαν επίσης σημαντική παράταση της διάρκειας ζωής, με εκείνα που έκαναν τη νηστεία για δύο ημέρες να ζουν περισσότερο από εκείνα που ακολούθησαν τη νηστεία για μία ημέρα. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι κατανάλωναν σχεδόν την ίδια ποσότητα τροφής συνολικά με τα αντίστοιχά τους χωρίς περιορισμούς.

    Οι επιδράσεις στη συνολική υγεία

    Οι ερευνητές δεν μέτρησαν απλώς τη διάρκεια της ζωής των ποντικιών, αλλά ανέλυσαν και την κατάσταση της υγείας τους σε όλη τους τη ζωή. Εξέτασαν τα πάντα, από τη σύνθεση του σώματος και τους μεταβολικούς ρυθμούς μέχρι τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τις γνωστικές ικανότητες. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση τους επέτρεψε να σχηματίσουν μια λεπτομερή εικόνα για το πώς ο διατροφικός περιορισμός επηρεάζει όχι μόνο τη διάρκεια ζωής, αλλά τη συνολική υγεία και τη γήρανση.

    Ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα ήταν ότι πολλά από τα οφέλη για την υγεία που συνήθως συνδέονται με τον διαιτητικό περιορισμό, όπως ο βελτιωμένος μεταβολισμός της γλυκόζης και η μείωση του σωματικού λίπους, δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Στην πραγματικότητα, ορισμένα ποντίκια που ακολουθούσαν περιορισμένη διατροφή έζησαν περισσότερο παρά το γεγονός ότι παρουσίασαν μικρότερη βελτίωση σε αυτούς τους τυπικούς δείκτες υγείας.

    Η ανακάλυψη αυτή αμφισβητεί τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι ο περιορισμός των θερμίδων παρατείνει τη ζωή κυρίως μέσω της εξουδετέρωσης των αρνητικών επιπτώσεων της παχυσαρκίας. Αντίθετα, υποδηλώνει ότι ο διατροφικός περιορισμός μπορεί να λειτουργεί μέσω πιο σύνθετων μηχανισμών που δεν κατανοούμε ακόμη πλήρως.

    Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές εντόπισαν αρκετούς απροσδόκητους παράγοντες πρόβλεψης της μακροζωίας. Για παράδειγμα, τα ποντίκια που διατηρούσαν το σωματικό τους βάρος κατά τη διάρκεια περιόδων στρες έτειναν να ζουν περισσότερο, όπως και εκείνα με υψηλότερα ποσοστά ορισμένων τύπων ανοσοποιητικών κυττάρων στο αίμα τους.

    Τα μειονεκτήματα

    Ωστόσο, η μελέτη καταδεικνύει επίσης τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα του ακραίου διατροφικού περιορισμού. Τα ποντίκια που ακολουθούσαν τη δίαιτα με 40% περιορισμένες θερμίδες, ενώ ζούσαν κατά μέσο όρο περισσότερο, παρουσίασαν επίσης σημαντική απώλεια άλιπης σωματικής μάζας και αλλαγές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να τα καταστήσουν πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Οκτώ τρόποι για να τρώτε υγιεινά
    Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Οκτώ τρόποι για να τρώτε υγιεινά

    Η προσοχή της διατροφής μας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία και ανάπτυξή μας.

    Με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής και Επισιτισμού (World Food Day), η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization – FAO) του ΟΗΕ τιμά την ίδρυσή του (1945). Σκοπός της Ημέρας είναι η παγκόσμια ευαισθητοποίηση διαδίδοντας, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό μήνυμα.

    Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής για το 2024, είναι: «Δικαίωμα στην τροφή για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον».

    Ο FAO επισημαίνει ότι η πρόσβαση στην τροφή αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, που είναι κατοχυρωμένο στο διεθνές δίκαιο. Όμως, ακόμα και σήμερα, υπάρχει μεγάλος βαθμός ανισότητας, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα που είναι απαραίτητα για μία υγιή ζωή. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη κι αν καταναλώνουν επαρκή ποσότητα θερμίδων, δεν προσλαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ποικιλία που απαιτείται για τη διατήρηση της υγείας τους.

    Η αξία της υγιεινής διατροφής

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τη διατροφή ως ένα σημαντικό παράγοντα υγείας και ανάπτυξης, η οποία επιτυγχάνεται με την κατανάλωση ποικιλίας ασφαλών τροφίμων με επαρκή θρεπτικά συστατικά για την υγεία.

    Η ανθυγιεινή διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης, τα μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων του αίματος (υπερλιπιδαιμία), η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

    Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Harvard University), γενικά «τρώω υγιεινά» σημαίνει:

    • Επιλέγω καλούς υδατάνθρακες: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, μη αποφλοιωμένα δημητριακά.
    • Προσέχω στην επιλογή πρωτεϊνών, αποφεύγω κόκκινο κρέας, προτιμώ άπαχο κρέας, ψάρι, ανάλατους ξηρούς καρπούς.
    • Προτιμώ το ελαιόλαδο και αποφεύγω κορεσμένα λίπη.
    • Προτιμώ τροφές που περιέχουν ίνες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης).
    • Καταναλώνω φρούτα και λαχανικά (όσο περισσότερα χρώματα τόσο το καλύτερο).
    • Καταναλώνω τροφές που περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη, όπως τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
    • Προτιμώ νερό ή φυσικούς χυμούς αντί ροφήματα με πρόσθετα σάκχαρα.
    • Περιορίζω την κατανάλωση αλατιού.

    Όταν στην εξίσωση μπαίνει το οικονομικό ζήτημα, τότε καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως δεν είναι εύκολη υπόθεση να ακολουθεί πιστά τις διατροφικές οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, λόγω (και) των υψηλών τιμών στο σουπερμάρκετ και γενικότερα στις αγορές τροφίμων.

    Διαβάστε εδώ τις συμβουλές ενός καθηγητή Καρδιολογίας, του παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμιου Johns Hopkins, για το πώς μπορούμε να τρεφόμαστε σωστά αλλά και οικονομικά.

    Reminder: Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο ή γιατρό πριν κάνετε οποιαδήποτε τροποποίηση στη διατροφή σας. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την πρόοδο, να ενσωματώσετε τις νέες τροφές στην καθημερινότητά σας και να διαχειρίζεστε τις ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών ή τυχόν ιδιαιτερότητες που μπορεί να προκύψουν. Θα σας βοηθήσει, επίσης, να πετύχετε τους στόχους σας για την υγεία.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Έντεκα τροφές που θα σε γεμίσουν με ενέργεια
    Έντεκα τροφές που θα σε γεμίσουν με ενέργεια

    Νιώθεις κουρασμένος και ότι έχεις ξεμείνει από ενέργεια; Να τι πρέπει να φας.

    Με τόσο τρέξιμο, εργασιακές, οικογενειακές και προσωπικές υποχρεώσεις, είναι φυσικό τα επίπεδα της ενέργειάς μας να πέφτουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάποιες φορές, δυστυχώς, πριν καν ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Κι όταν η ενέργεια παίρνει την κατηφόρα, τι κάνουμε; Συνήθως, αναζητάμε γρήγορες λύσεις: λίγο καφέ, ένα σνακ με ζάχαρη και άλλα τρόφιμα ή ροφήματα που θα μας προσφέρουν προσωρινή ώθηση αλλά θα οδηγήσουν και πάλι σε… κατάρρευση αργότερα.

    Τι είναι ωφέλιμο λοιπόν να επιλέγουμε;

    Ορισμένα τρόφιμα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορούν να αυξήσουν φυσικά τα επίπεδα της ενέργειάς μας, χωρίς σκαμπανεβάσματα. Αυτές οι τροφές βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και να προάγουν μια σταθερή αίσθηση ζωτικότητας.

    Αν έχετε επομένως κουραστεί να αισθάνεστε κουρασμένοι, ανακαλύψτε πώς πρέπει να τροφοδοτήσετε το σώμα σας.

    Ξέμεινες από ενέργεια; Να τι πρέπει να φας

    Μπανάνες

    Οι μπανάνες είναι το τέλειο, γρήγορο σνακ για τόνωση της ενέργειας. Είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, κάλιο και βιταμίνη Β6. Οι υδατάνθρακες είναι το κύριο καύσιμο για τους μυς και το κάλιο βοηθά στη διατήρηση της σωστής μυϊκής λειτουργίας.

    Βρώμη

    Η βρώμη είναι μια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, οι οποίοι αφομοιώνονται αργά, παρέχοντας μια σταθερή απελευθέρωση ενέργειας. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Ένα μπολ πλιγούρι το πρωί μπορεί να σας χαρίσει ενέργεια όλη την ημέρα. Επιπλέον, η βρώμη είναι πλούσια σε βιταμίνες Β που βοηθούν στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.

    Καρύδια

    Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα κάσιους, είναι τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γεμάτα με πρωτεΐνες, «καλά» λιπαρά και φυτικές ίνες. Παρέχουν ενέργεια βραδείας απελευθέρωσης και μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της πείνας όλη την ημέρα. Το μαγνήσιο που υπάρχει στους ξηρούς καρπούς παίζει επίσης βασικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Μια χούφτα ξηροί καρποί είναι σίγουρα το σνακ που θέλετε να έχετε μαζί σας παντού, στο γραφείο ή εν κινήσει.

    Αβγά

    Πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, η οποία βοηθά στην επισκευή και την οικοδόμηση του μυϊκού ιστού, τα αβγά περιέχουν επίσης απαραίτητα αμινοξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Ξεκινώντας τη μέρα σας με ένα πρωινό γεμάτο πρωτεΐνες, μπορείτε να διατηρήσετε την ενέργειά σας για ώρες.

    Γλυκοπατάτες

    Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών και προσφέρουν αργή, σταθερή απελευθέρωση ενέργειας. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βιταμίνη C, η οποία βοηθά στη μείωση της κόπωσης. Είτε στο φούρνο είτε σε μορφή πουρέ, οι γλυκοπατάτες μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Γιαούρτι

    Το γιαούρτι είναι γεμάτο με πρωτεΐνη, η οποία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί από τον οργανισμό, παρέχοντάς μας μια σταθερή ροή ενέργειας. Είναι επίσης πλούσιο σε υδατάνθρακες και ασβέστιο, απαραίτητα για τη λειτουργία των μυών και την παραγωγή ενέργειας. Ο συνδυασμός γιαουρτιού με φρούτα όπως τα μούρα μπορεί να σας δώσει μια επιπλέον ώθηση αντιοξειδωτικών, καθιστώντας τον συνδυασμό αυτό ένα ιδανικό σνακ για να καταπολεμήσετε τη μεσημεριανή ή απογευματινή ύφεση.

    Σπανάκι

    Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι είναι πλούσια σε σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ενέργειας. Ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους μύες και τα κύτταρά μας, μειώνοντας τα αισθήματα κόπωσης. Το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Η προσθήκη σπανακιού στη διατροφή σας, είτε σε σαλάτες, smoothies ή μαγειρευτά πιάτα, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα της ενέργειάς σας σταθερά.

    Καστανό ρύζι

    Το καστανό ρύζι είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως γεμάτο σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, προσφέροντας αργή απελευθέρωση ενέργειας. Περιέχει επίσης μαγγάνιο, ένα μέταλλο που βοηθά στην παραγωγή ενέργειας.

    Λιπαρά ψάρια

    Ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή και την κούραση. Αυτά τα λιπαρά οξέα υποστηρίζουν επίσης την υγεία της καρδιάς, διασφαλίζοντας ότι το σώμα σας λαμβάνει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να διατηρήσει υψηλά επίπεδα ενέργειας. Τα λιπαρά ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή και βιταμινών Β, οι οποίες παίζουν βασικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό.

    Κινόα

    Η κινόα αναφέρεται συχνά ως «υπερτροφή» λόγω του εντυπωσιακού θρεπτικού της προφίλ. Είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, που περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Είναι επίσης πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και μαγνήσιο, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Μπορείτε να την καταναλώσετε σε σαλάτες, σούπες ή ακόμα και ως υποκατάστατο του ρυζιού.

    Μαύρη σοκολάτα

    Αν λαχταράτε κάτι γλυκό, η μαύρη σοκολάτα είναι μια πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με άλλα σνακ με ζάχαρη. Περιέχει μια μικρή ποσότητα καφεΐνης και θεοβρωμίνης, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ενέργειας και τη βελτίωση της πνευματικής εγρήγορσης. Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και υποστηρίζουν τη γενική υγεία.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Η βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος υπεύθυνη για τα συμπτώματα του μακροχρόνιου Covid, σύμφωνα με έρευνα
    Η βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος υπεύθυνη για τα συμπτώματα του μακροχρόνιου Covid, σύμφωνα με έρευνα

    Η βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος, που αποτελεί το «κέντρο ελέγχου» του εγκεφάλου, ως αποτέλεσμα της λοίμωξης από Covid-19 βρίσκεται πίσω από τις μακροχρόνιες σωματικές και ψυχιατρικές επιπτώσεις της ασθένειας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Brain.

    Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης χρησιμοποίησαν μαγνητικούς τομογράφους εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης για να σαρώσουν τον εγκέφαλο 30 ατόμων, που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 στις αρχές της πανδημίας και πριν από τη διάθεση των εμβολίων. Όπως εντόπισαν, η λοίμωξη από Covid-19 δημιουργεί βλάβες στην περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους που σχετίζεται με τη δύσπνοια, την κόπωση και το άγχος. Το εγκεφαλικό στέλεχος συνδέει τον εγκέφαλο με τον νωτιαίο μυελό και είναι το κέντρο ελέγχου που ρυθμίζει πολλές βασικές ζωτικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή, ο καρδιακός ρυθμός, ο πόνος και η αρτηριακή πίεση.

    Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατανόηση και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τη φλεγμονή του εγκεφαλικού στελέχους, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η άνοια.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Long Covid: Φλεγμονή στο «κέντρο ελέγχου» του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες
    Long Covid: Φλεγμονή στο «κέντρο ελέγχου» του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες

    Οι σοβαρές λοιμώξεις από τη νόσο Covid-19 μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο «κέντρο ελέγχου» του εγκεφάλου, σύμφωνα με ερευνητές, οδηγώντας σε βλάβη που μπορεί να εξηγήσει τη μακροχρόνια δύσπνοια, την κόπωση και το άγχος που βιώνουν ορισμένοι ασθενείς.

    Σε μαγνητικές τομογραφίες υψηλής ανάλυσης 30 ατόμων που νοσηλεύτηκαν με Covid στις αρχές της πανδημίας, πριν από την εισαγωγή των εμβολίων, διαπιστώθηκαν σημάδια φλεγμονής στο εγκεφαλικό στέλεχος, μια μικρή αλλά κρίσιμη δομή που ρυθμίζει τις κρίσιμες για τη ζωή σωματικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση.

    Όπως αναφέρει ο Guardian, οι τομογραφίες υποδηλώνουν ότι οι σοβαρές λοιμώξεις από την Covid μπορούν να προκαλέσουν ανοσολογική αντίδραση που φλεγμαίνει το εγκεφαλικό στέλεχος, με την βλάβη που προκύπτει να προκαλεί συμπτώματα τα οποία μπορεί να διαρκέσουν για μήνες μετά την έξοδο των ασθενών από το νοσοκομείο.

    Το γεγονός ότι βλέπουμε ανωμαλίες στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αναπνοή υποδηλώνει έντονα ότι τα μακροχρόνια συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής στο στέλεχος του εγκεφάλου μετά τη μόλυνση από την Covid-19», δήλωσε η Δρ Καταρίνα Ρούα, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

    Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν οι ερευνητές και οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας γνωρίσουν την ύπαρξη της μακρόχρονιας Covid, της χρόνιας μετα-ιικής ασθένειας που εκτιμάται ότι πλήττει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Όμως πολλοί άνθρωποι με μακρά Covid αναφέρουν δύσπνοια και κόπωση, γεγονός που εγείρει την πιθανότητα η φλεγμονή του εγκεφάλου να μπορεί επίσης να εμπλέκεται στα συμπτώματά τους.

    «Δεν μελετήσαμε ανθρώπους με μακρά Covid, αλλά συχνά έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις δύσπνοιας και κόπωσης, οι οποίες είναι παρόμοιες με τα συμπτώματα που είχαν αυτοί οι πολύ σοβαρά προσβεβλημένοι άνθρωποι έξι μήνες μετά τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο», δήλωσε η Ρούα. «Αυτό μας οδηγεί να θέσουμε το ερώτημα αν οι άνθρωποι με μακρά Covid έχουν οποιεσδήποτε αλλαγές στο εγκεφαλικό στέλεχος».

    Επηρεάζει και την ψυχική υγεία

    Η Ρούα και οι συνάδελφοί της χρησιμοποίησαν ισχυρούς μαγνητικούς τομογράφους 7 Tesla για να απεικονίσουν τους εγκεφάλους των ασθενών. Αυτοί αποκάλυψαν αρκετές λεπτομέρειες, όπως φλεγμονές και μικροδομικές ανωμαλίες στον ιστό του εγκεφαλικού στελέχους. Όλοι οι ασθενείς είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με σοβαρή Covid κοντά στην έναρξη της πανδημίας. Οι φλεγμονές άρχισαν να φαίνονται αρκετές εβδομάδες μετά την εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο, ενώ η βλάβη εξακολουθούσε να είναι εμφανής σε τομογραφίες περισσότερο από έξι μήνες αργότερα.

    Η βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος μπορεί επίσης να συμβάλει στα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν ορισμένοι ασθενείς μετά τη μόλυνση από την Covid. Από τους ασθενείς της μελέτης, εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής του εγκεφαλικού στελέχους είχαν τα πιο σοβαρά σωματικά συμπτώματα και τα υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Brain.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο