Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2023 14:48

Τελικά το αβοκάντο παχαίνει ή αδυνατίζει;

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ανακαλύψτε όλα τα οφέλη που κερδίζουμε τρώγοντας τακτικά αβοκάντο αλλά και πώς μας βοηθά να χάσουμε κιλά...

Στην προσπάθειά μας να χάσουμε τα περιττά κιλά θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουμε στην κουζίνα. Εκτός από το θερμιδικό έλλειμα, τον έλεγχο των μερίδων και την προετοιμασία υγιεινών γευμάτων, πρέπει να γνωρίζετε ποιες τροφές θα πρέπει να συμπεριλαμβάνετε στην εβδομαδιαία λίστα των αγορών σας.

Είναι γνωστό ότι τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, όμως δεν έχουν όλα την ίδια θρεπτική αξία και ούτε επηρεάζουν με τον ίδιο τρόπο τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους.

Επομένως είναι λογικό να αναρωτιέστε εάν το αβοκάντο μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτήν την διαδικασία…

Λιγότερα κιλά με αβοκάντο;

Το αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών και φυτικών ινών, ένας ισχυρός συνδυασμός που συμβάλλει στα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (για να έχετε ενέργεια όλη την ημέρα), στην επιβράδυνση της πέψης (για να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο) αλλά και στην μείωση της έντονης επιθυμία για comfort foods.

Σύμφωνα μάλιστα με επιστημονική ανάλυση, τα άτομα που κατανάλωναν αβοκάντο φάνηκαν να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος και μικρότερη περιφέρεια συγκριτικά με εκείνους που δεν έτρωγαν.

Εκτός από τα οφέλη του για το αδυνάτισμα, το αβοκάντο θεωρείται «θρεπτική υπερδύναμη» χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε φυσικά αντιοξειδωτικά.

Μπορείτε να το απολαύσετε με διάφορους τρόπους, χαρίζει πλούσια γεύση και υφή στα πιάτα σας, γεγονός που θα σας βοηθήσει να τηρήσετε με συνέπεια τις υγιεινές σας διατροφικές συνήθειες, χωρίς να παρεκκλίνετε από τον στόχο σας.

Αρκεί να καταναλώνεται πάντα με μέτρο, όπως εξάλλου προτάσσει και μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Πώς θα το εντάξετε στην διατροφή σας

Για αρχή μπορείτε να δοκιμάσετε να κόψετε λίγες φέτες αβοκάντο και να τις ενσωματώσετε στο σάντουιτς ή στην σαλάτα σας για να προσθέσετε όγκο στο γεύμα σας και να γίνει πιο χορταστικό.

Διαφορετικά μπορείτε να το κόψετε σε κύβους και να το προσθέσετε σε tacos ή σε μια φρέσκια σαλάτα ταμπουλέ.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε σπιτικό γουακαμόλε και να το χρησιμοποιήσετε για να βουτήξετε στικς λαχανικών για ένα υγιεινό αλλά χορταστικό σνακ.

Και μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο ή και κατεψυγμένο αβοκάντο στο smoothie σας για πιο πλούσια και κρεμώδη υφή, που θα ωφελήσει ταυτόχρονα και την υγεία της καρδιάς.

Πώς θα επιλέξετε το σωστό

Όταν αγοράζετε τα αβοκάντο σας πρέπει να έχετε κατά νου πότε σκοπεύετε να τα καταναλώσετε.

Εάν ψάχνετε για ένα ώριμο αβοκάντο, πιέστε απαλά το φρούτο χρησιμοποιώντας την παλάμη του χεριού σας και όχι τα δάχτυλά σας. Αν είναι ώριμο και έτοιμο για κατανάλωση, θα είναι μεν σφιχτό αλλά θα μπορείτε να το πιέσετε ελαφρώς.

Επίσης είναι καλύτερο να επιλέξετε εκείνα με έντονο πράσινο χρώμα και να αποφεύγετε τα καφέ.

Πώς δεν θα χαλάσει

Εάν θέλετε να παρατείνετε την διάρκεια ζωής του, ιδανικά πριν να ωριμάσει, τυλίξτε το αβοκάντο σας σε πλαστική μεμβράνη (ή εάν έχετε παραπάνω από ένα τυλίξτε τα ξεχωριστά) και φυλάξτε το στο ψυγείο.

Επιπλέον, μπορείτε να διατηρήσετε τα αβοκάντο σας στην κατάψυξη.

Πηγή: vita.gr - Photo by Thought Catalog on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2023 12:51

Σχετικά Άρθρα

  • Άνοια: 5 κινήσεις SOS για δυνατό μυαλό
    Άνοια: 5 κινήσεις SOS για δυνατό μυαλό

    Μια ειδικός προτείνει τα τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας για να δυναμώσουμε το μυαλό μας και να γλιτώσουμε από την άνοια - Ξεκινήστε από σήμερα κιόλας!

    Η άνοια είναι μια προοδευτική ασθένεια που επηρεάζει τη μνήμη, την σκέψη και την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων. Η ανάγκη για προληπτικές λύσεις είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς έως και 4 στις 10 περιπτώσεις άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

    Μια σειρά από μελέτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου, τη διάθεση και επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης. Πιο πρόσφατα, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι όσο πιο νωρίς αρχίσουμε να τρώμε υγιεινά, τόσο πιο πιθανό είναι να εξασφαλίσουμε την καλή εγκεφαλική υγεία στα 70 έτη και μετά. Τι θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει στο διατροφικό πλάνο;

    Η κορυφαία ψυχολόγος και διατροφολόγος, Kimberley Wilson, η οποία έχει αφιερώσει την καριέρα της στη μελέτη του πώς η διατροφή επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία, αποκάλυψε πώς συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο και να διατηρήσουν την εγκεφαλική μας υγεία σε βάθος χρόνου.

    Λιπαρά ψάρια και χόρτα

    Ένα από τα σημαντικότερα διατροφικά μυστικά που αναφέρει η Wilson είναι η τακτική κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, καθώς και πράσινων φυλλωδών λαχανικών, όπως το σπανάκι και το λάχανο. Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται καθοριστικά για τη μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο.

    Η φλεγμονή, σύμφωνα με το Alzheimer’s Society, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της άνοιας. Η Wilson εξηγεί ότι τα πράσινα λαχανικά, ιδιαίτερα, φαίνεται πως περιορίζουν το οξειδωτικό στρες, μια διαδικασία που μπορεί να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα.

    Μούρα

    Οι πολυφαινόλες, φυσικές ουσίες που βρίσκονται σε τροφές όπως τα μούρα, είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Η καλή κυκλοφορία του αίματος είναι καθοριστική για την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων και τη διατήρηση της διανοητικής μας υγείας. Αυτές οι ουσίες βρίσκονται σε τροφές όπως οι φράουλες, οι μελιτζάνες και τα άλλα πολύχρωμα λαχανικά και βοηθούν να διευρύνονται τα αιμοφόρα αγγεία και να βελτιώνεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό, μακροπρόθεσμα, μπορεί να αποτρέψει τις μορφές της άνοιας που σχετίζονται με κακή κυκλοφορία του αίματος, όπως η αγγειακή άνοια.

    Φυτικές ίνες

    Οι φυτικές ίνες έχουν θετική επίδραση στον εγκέφαλο. Όταν διασπώνται στο έντερο, παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας, όπως το βουτυρικό οξύ, το οποίο βοηθά στην προστασία του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, που προστατεύει τον εγκέφαλο από επιβλαβείς ουσίες. Εάν αποδυναμωθεί, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον εγκέφαλο και να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας. Παρόλο που οι φυτικές ίνες δεν επηρεάζουν άμεσα τη διάθεση, παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του εγκεφάλου.

    Περιορισμός των σακχάρων

    Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σακχάρων και επεξεργασμένων τροφών δεν επηρεάζει μόνο το βάρος μας, αλλά και την εγκεφαλική μας υγεία. Η Wilson εξηγεί ότι, ενώ τα σάκχαρα από μόνα τους δεν προκαλούν άμεσα τη φλεγμονή, η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας και η αύξηση του βάρους που τη συνοδεύει μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, που είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την άνοια. Τα σακχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, έχουν συνδεθεί άμεσα με την αύξηση των φλεγμονωδών δεικτών σε νέους ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνες.

    Η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους

    Η κατάθλιψη σχετίζεται με περίπου διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που συνδύασε αποτελέσματα από 27 ερευνητικές μελέτες, εξηγεί το Alzheimer’s Society.

    Ως εκ τούτου, η κατανάλωση τροφών που συμβάλλουν στην ενίσχυση της διάθεσης, θα μπορούσε επίσης να παρουσιάσει κάποια μακροπρόθεσμα οφέλη. Από την άλλη, όταν πρόκειται για την κατανάλωση γρήγορου φαγητού και εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η παρουσία τους ή η απουσία πιο υγιεινών τροφών ευθύνεται για την αλλαγή της διάθεσης, εξηγεί η Wilson.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Πόσα κιλά ζάχαρης καταναλώνουμε τον χρόνο; Όχι τόσο (λίγα) όσο φαντάζεστε
    Πόσα κιλά ζάχαρης καταναλώνουμε τον χρόνο; Όχι τόσο (λίγα) όσο φαντάζεστε

    Με τα επεξεργασμένα τρόφιμα να έχουν κατακτήσει κάθε ψυγείο και ράφι του εμπορίου, η κατανάλωση ζάχαρης και πρόσθετων σακχάρων είναι σχεδόν αναπόφευκτη, όπως αποκαλύπτει νεότερη αμερικανική έρευνα

    Η κατανάλωση σακχάρων έχει εκτιναχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα. Παρότι οι ειδικοί προειδοποιούν συνεχώς για τους κινδύνους που συνδέονται με την υπερβολική πρόσληψή τους – όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις – οι καθημερινές διατροφικές μας επιλογές συχνά παραμένουν γεμάτες με σάκχαρα. Μια πρόσφατη έρευνα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Talker Research αποκαλύπτει στοιχεία σχετικά με το πόση ζάχαρη καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος ετησίως, καθώς και τις επιπτώσεις αυτής της κατανάλωσης στην υγεία και στην ενυδάτωση.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 36 κιλά ζάχαρης κάθε χρόνο, γεγονός που σοκάρει και ταυτόχρονα δημιουργεί προβληματισμό για τις επιπτώσεις αυτής της υπερβολικής κατανάλωσης στη συνολική υγεία και την ενυδάτωση.

    Η ζάχαρη στην καθημερινή διατροφή

    Η έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 2.000 Αμερικανών και ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο οι συνήθειες κατανάλωσης σακχάρων έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 99 γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων ημερησίως, ποσότητα που ξεπερνά κατά πολύ τα συνιστώμενα όρια της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Συνολικά, αυτό μεταφράζεται σε 36.000 γραμμάρια ζάχαρης ετησίως, δηλαδή 36 κιλά.

    Οι συνήθειες που οδηγούν στην υπερβολική κατανάλωση

    Παρά το γεγονός ότι το 85% των ερωτηθέντων προσπαθούν ενεργά να μειώσουν την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων, η πραγματικότητα δείχνει μια διαφορετική εικόνα. Ένα σημαντικό ποσοστό των σακχάρων καταναλώνεται μέσω ροφημάτων: το 34% των συμμετεχόντων παραδέχτηκαν ότι η πρωινή τους συνήθεια να πίνουν καφέ συμβάλλει σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης, ενώ το 28% ανέφεραν ότι τα σακχαρούχα αναψυκτικά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι 51% των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι οι έντονες λιγούρες ενδεχομένως να οφείλονται στην αφυδάτωση. Η ενυδάτωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της επιθυμίας για γλυκό και αυτό φαίνεται να συνδέεται με το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως κατανάλωναν μόλις 1,4 λίτρα νερού ημερησίως, ποσότητα αρκετά χαμηλότερη από τα συνιστώμενα επίπεδα που ορίζει η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ.

    Η έρευνα διερεύνησε επίσης τους ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες που πυροδοτούν την επιθυμία για σάκχαρα. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως οι κυριότεροι λόγοι που τους ωθούν στην κατανάλωση γλυκών είναι το άγχος (39%), η ανία (36%), η κόπωση (24%) και η μοναξιά (17%). Τα συναισθήματα που συνοδεύουν αυτές τις λιγούρες είναι συνήθως αρνητικά, με τους ανθρώπους να νιώθουν ανήσυχοι (23%), ευερέθιστοι (22%), ανυπόμονοι (20%) και μη παραγωγικοί (20%).

    Πότε όμως ήταν πιο έντονη η επιθυμία για κάτι γλυκό; Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι πιο συνήθεις συνθήκες ήταν η προβολή μιας ταινίας (31%), μετά το φαγητό (31%), για να αποκτήσουν περισσότερη ενέργεια στη μέση της ημέρας (30%) ή μετά από μια κακή ημέρα στη δουλειά (19%). Σύμφωνα με την έρευνα, η πιο συχνή ώρα κατά την οποία οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι νιώθουν την ανάγκη να καταναλώσουν ζάχαρη ήταν στις 3 το μεσημέρι.

    Είναι επίσης ανησυχητικό το γεγονός ότι ο μέσος άνθρωπος μπορούσε να αντισταθεί στην επιθυμία για γλυκό για μόλις 13 λεπτά, προτού υποκύψει. Επιπλέον, η «κατάρρευση» από την υπερκατανάλωση ζάχαρης, όταν δηλαδή πέφτει κατακόρυφα η ενέργεια, συνέβαινε περίπου 33 λεπτά μετά την κατανάλωση ενός γλυκού, με τις κυριότερες επιπτώσεις να είναι η κόπωση (42%), οι τύψεις (25%) και η έλλειψη συγκέντρωσης (21%).

    Παρόλα αυτά, θετικό θεωρείται το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την ενυδάτωση. Ειδικότερα, πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες (51%) δήλωσαν πως προσπαθούν να πίνουν περισσότερο νερό, με στόχο να μειώσουν την επιθυμία για σάκχαρα και να βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Μπορείς να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού;
    Μπορείς να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού;

    Μπορείς άραγε να σταματήσεις τους δείκτες του βιολογικού σου ρολογιού και να διατηρήσεις τον οργανισμό σου νέο; Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες και την εξατομικευμένη προληπτική ιατρική, η απάντηση είναι ναι.

    Παρόλο που έχεις μάθει ότι κανείς δεν μπορεί να νικήσει τη φυσική φθορά του χρόνου και ότι μεγαλώνεις χωρίς επιστροφή, οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις έρχονται να σε διαψεύσουν. Η χρονολογική σου ηλικία μπορεί να αυξάνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μεγαλώνει και η βιολογική ηλικία των κυττάρων σου. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, η πραγματική σου βιολογική ηλικία μπορεί να προηγείται ή να μένει πίσω από τη χρονολογική σου ηλικία.

    Βασικοί Παράγοντες

    Το αμυντικό σου σύστημα, ένα πολύπλοκο σύμπαν, με τον χρόνο αρχίζει να φθείρεται, προκαλώντας μια σιωπηλή φλεγμονή και «καραμελοποίηση». Αυτό σημαίνει ότι τα αγγεία, τα κύτταρα, τα όργανα, ο εγκέφαλος, τα σπλάχνα και το δέρμα σου «σιγοκαίγονται» και σταδιακά φθείρονται. Όταν ο οργανισμός σου αφεθεί χωρίς άμυνα, μικρόβια, αλλεργίες, φλεγμονές και ασθένειες (όπως διάφορες μορφές καρκίνου) αρχίζουν να τον απειλούν.

    Πρέπει να μάθεις να ακούς το σώμα σου και να ελέγχεις δύο φορές τον χρόνο τα αγγεία σου με την εξέταση AGES. Οι ορμόνες είναι ο βασικότερος συντελεστής, καθώς η γήρανση αποτελεί ένα σύνολο ανεπιθύμητων ορμονικών αλλαγών. Πίσω από σχεδόν όλα τα προβλήματα υγείας, είτε σωματικά είτε ψυχικά, κρύβονται οι ορμονικές εκτροπές. Αν δεν ρυθμιστούν, ό,τι άλλο και να κάνεις δεν θα αποτελεί πραγματική θεραπεία. Μια εξέταση των κυριότερων ορμονικών δεικτών στο αίμα είναι το πρώτο βήμα προς τη λύση.

    Οι βάσεις της πυραμίδας της αντιγήρανσης είναι η έξυπνη διατροφή και η άσκηση. Η αλλαγή τρόπου ζωής σε εξατομικευμένο επίπεδο εξισορροπεί το στρες και τις ορμόνες. Δεν μπορείς να χτίζεις την υγεία σου με φυσικά θρεπτικά θεραπευτικά και ταυτόχρονα να την καταστρέφεις με κακές συνήθειες.

    Η αναστροφή των μηχανισμών γήρανσης οδηγεί στην ιδανική υγεία και σε απαλλάσσει από το περιττό λίπος μόνιμα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια γιατρών που ενδιαφέρονται για εσένα ατομικά, λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό τρόπο ζωής σου. Μέσω αναλυτικών ερωτήσεων και εξέτασης του πλήρους ιατρικού σου φακέλου, θα μπορέσεις να αναφέρεις στοιχεία που αλλιώς θα διέφευγαν της προσοχής σου.

    Η καλή κλινική εξέταση, με την εικόνα, το ιστορικό, τις απαντήσεις, τα παράπονα και τα συμπτώματα, μπορεί να δείξει πράγματα που δεν φαίνονται μεμονωμένα σε άλλες εξετάσεις. Με την τέχνη της αναγεννητικής ιατρικής, αυτά τα στοιχεία αποκτούν νόημα και συμβάλλουν στην εξατομικευμένη προληπτική ιατρική.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μακροζωία: Ο τύπος διατροφής που χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής
    Μακροζωία: Ο τύπος διατροφής που χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής

    Υιοθετώντας αυτό το μοτίβο διατροφής, θα μπορούσαμε να απολαύσουμε περισσότερα χρόνια ζωής, σύμφωνα με νεότερη μελέτη

    Θα μπορούσαμε να ζήσουμε περισσότερο, εάν τρώμε λιγότερο; Πιθανώς η αυθόρμητη απάντηση να είναι «ναι», είναι όμως και αυτή που δίνει νεότερη μελέτη, με μια σημαντική ανατροπή. Οι επιστήμονες από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Calico Life Sciences και το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα βιοϊατρικής έρευνας The Jackson Laboratory διαπίστωσαν ότι δεν έχει σημασία μόνο η μείωση των θερμίδων, αλλά και το πόσο καλά προσαρμόζεται το σώμα στις διατροφικές αλλαγές, όπως στις περιόδους νηστείας.

    Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature, έδειξε πώς διαφορετικές μορφές διατροφικού περιορισμού μπορούν να παρατείνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής, σε πειραματικά ποντίκια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματά τους όχι μόνο επιβεβαιώνουν τα οφέλη του περιορισμού των θερμίδων που παρατείνουν τη ζωή, αλλά αποκαλύπτουν επίσης ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα, ακόμη και χωρίς να μειωθεί η συνολική πρόσληψη θερμίδων.

    Το πείραμα στο εργαστήριο

    Στην ερευνά τους στο εργαστήριο, εξέτασαν εκτενώς 937 θηλυκά ποντίκια με γενετικές διαφορές. Τα τρωκτικά χωρίστηκαν σε πέντε διατροφικές ομάδες: μία με απεριόριστη πρόσβαση στην τροφή, δύο με θερμιδικούς περιορισμούς (60% και 80% των βασικών θερμίδων) και δύο με διαλειμματική νηστεία (μία ή δύο διαδοχικές ημέρες την εβδομάδα χωρίς τροφή). Στη συνέχεια, τα ποντίκια παρακολουθήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, με τακτικές αξιολογήσεις της υγείας τους και εξετάσεις αίματος.

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο ο περιορισμός των θερμίδων όσο και η διαλειμματική νηστεία παρέτειναν τη διάρκεια ζωής των ποντικιών, με αποτελέσματα ανάλογα με το βαθμό του περιορισμού. Ειδικότερα, τα ποντίκια με 40% περιορισμό θερμίδων έζησαν περίπου εννέα μήνες περισσότερο από εκείνα που είχαν τη δυνατότητα να τρώνε όσο ήθελαν. Αυτό ισοδυναμεί με την παράταση της ανθρώπινης ζωής κατά πάνω από μια δεκαετία!

    Ακόμα, όμως, πιο εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα στα ποντίκια που ακολούθησαν τη διαλειμματική νηστεία. Τα ποντίκια που έμειναν νηστικά για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα παρουσίασαν επίσης σημαντική παράταση της διάρκειας ζωής, με εκείνα που έκαναν τη νηστεία για δύο ημέρες να ζουν περισσότερο από εκείνα που ακολούθησαν τη νηστεία για μία ημέρα. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι κατανάλωναν σχεδόν την ίδια ποσότητα τροφής συνολικά με τα αντίστοιχά τους χωρίς περιορισμούς.

    Οι επιδράσεις στη συνολική υγεία

    Οι ερευνητές δεν μέτρησαν απλώς τη διάρκεια της ζωής των ποντικιών, αλλά ανέλυσαν και την κατάσταση της υγείας τους σε όλη τους τη ζωή. Εξέτασαν τα πάντα, από τη σύνθεση του σώματος και τους μεταβολικούς ρυθμούς μέχρι τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τις γνωστικές ικανότητες. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση τους επέτρεψε να σχηματίσουν μια λεπτομερή εικόνα για το πώς ο διατροφικός περιορισμός επηρεάζει όχι μόνο τη διάρκεια ζωής, αλλά τη συνολική υγεία και τη γήρανση.

    Ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα ήταν ότι πολλά από τα οφέλη για την υγεία που συνήθως συνδέονται με τον διαιτητικό περιορισμό, όπως ο βελτιωμένος μεταβολισμός της γλυκόζης και η μείωση του σωματικού λίπους, δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Στην πραγματικότητα, ορισμένα ποντίκια που ακολουθούσαν περιορισμένη διατροφή έζησαν περισσότερο παρά το γεγονός ότι παρουσίασαν μικρότερη βελτίωση σε αυτούς τους τυπικούς δείκτες υγείας.

    Η ανακάλυψη αυτή αμφισβητεί τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι ο περιορισμός των θερμίδων παρατείνει τη ζωή κυρίως μέσω της εξουδετέρωσης των αρνητικών επιπτώσεων της παχυσαρκίας. Αντίθετα, υποδηλώνει ότι ο διατροφικός περιορισμός μπορεί να λειτουργεί μέσω πιο σύνθετων μηχανισμών που δεν κατανοούμε ακόμη πλήρως.

    Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές εντόπισαν αρκετούς απροσδόκητους παράγοντες πρόβλεψης της μακροζωίας. Για παράδειγμα, τα ποντίκια που διατηρούσαν το σωματικό τους βάρος κατά τη διάρκεια περιόδων στρες έτειναν να ζουν περισσότερο, όπως και εκείνα με υψηλότερα ποσοστά ορισμένων τύπων ανοσοποιητικών κυττάρων στο αίμα τους.

    Τα μειονεκτήματα

    Ωστόσο, η μελέτη καταδεικνύει επίσης τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα του ακραίου διατροφικού περιορισμού. Τα ποντίκια που ακολουθούσαν τη δίαιτα με 40% περιορισμένες θερμίδες, ενώ ζούσαν κατά μέσο όρο περισσότερο, παρουσίασαν επίσης σημαντική απώλεια άλιπης σωματικής μάζας και αλλαγές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να τα καταστήσουν πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Οκτώ τρόποι για να τρώτε υγιεινά
    Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Οκτώ τρόποι για να τρώτε υγιεινά

    Η προσοχή της διατροφής μας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγεία και ανάπτυξή μας.

    Με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής και Επισιτισμού (World Food Day), η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization – FAO) του ΟΗΕ τιμά την ίδρυσή του (1945). Σκοπός της Ημέρας είναι η παγκόσμια ευαισθητοποίηση διαδίδοντας, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό μήνυμα.

    Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής για το 2024, είναι: «Δικαίωμα στην τροφή για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον».

    Ο FAO επισημαίνει ότι η πρόσβαση στην τροφή αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, που είναι κατοχυρωμένο στο διεθνές δίκαιο. Όμως, ακόμα και σήμερα, υπάρχει μεγάλος βαθμός ανισότητας, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα που είναι απαραίτητα για μία υγιή ζωή. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη κι αν καταναλώνουν επαρκή ποσότητα θερμίδων, δεν προσλαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ποικιλία που απαιτείται για τη διατήρηση της υγείας τους.

    Η αξία της υγιεινής διατροφής

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τη διατροφή ως ένα σημαντικό παράγοντα υγείας και ανάπτυξης, η οποία επιτυγχάνεται με την κατανάλωση ποικιλίας ασφαλών τροφίμων με επαρκή θρεπτικά συστατικά για την υγεία.

    Η ανθυγιεινή διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης, τα μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων του αίματος (υπερλιπιδαιμία), η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

    Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Harvard University), γενικά «τρώω υγιεινά» σημαίνει:

    • Επιλέγω καλούς υδατάνθρακες: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, μη αποφλοιωμένα δημητριακά.
    • Προσέχω στην επιλογή πρωτεϊνών, αποφεύγω κόκκινο κρέας, προτιμώ άπαχο κρέας, ψάρι, ανάλατους ξηρούς καρπούς.
    • Προτιμώ το ελαιόλαδο και αποφεύγω κορεσμένα λίπη.
    • Προτιμώ τροφές που περιέχουν ίνες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης).
    • Καταναλώνω φρούτα και λαχανικά (όσο περισσότερα χρώματα τόσο το καλύτερο).
    • Καταναλώνω τροφές που περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη, όπως τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
    • Προτιμώ νερό ή φυσικούς χυμούς αντί ροφήματα με πρόσθετα σάκχαρα.
    • Περιορίζω την κατανάλωση αλατιού.

    Όταν στην εξίσωση μπαίνει το οικονομικό ζήτημα, τότε καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως δεν είναι εύκολη υπόθεση να ακολουθεί πιστά τις διατροφικές οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, λόγω (και) των υψηλών τιμών στο σουπερμάρκετ και γενικότερα στις αγορές τροφίμων.

    Διαβάστε εδώ τις συμβουλές ενός καθηγητή Καρδιολογίας, του παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμιου Johns Hopkins, για το πώς μπορούμε να τρεφόμαστε σωστά αλλά και οικονομικά.

    Reminder: Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο ή γιατρό πριν κάνετε οποιαδήποτε τροποποίηση στη διατροφή σας. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την πρόοδο, να ενσωματώσετε τις νέες τροφές στην καθημερινότητά σας και να διαχειρίζεστε τις ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών ή τυχόν ιδιαιτερότητες που μπορεί να προκύψουν. Θα σας βοηθήσει, επίσης, να πετύχετε τους στόχους σας για την υγεία.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Έντεκα τροφές που θα σε γεμίσουν με ενέργεια
    Έντεκα τροφές που θα σε γεμίσουν με ενέργεια

    Νιώθεις κουρασμένος και ότι έχεις ξεμείνει από ενέργεια; Να τι πρέπει να φας.

    Με τόσο τρέξιμο, εργασιακές, οικογενειακές και προσωπικές υποχρεώσεις, είναι φυσικό τα επίπεδα της ενέργειάς μας να πέφτουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάποιες φορές, δυστυχώς, πριν καν ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Κι όταν η ενέργεια παίρνει την κατηφόρα, τι κάνουμε; Συνήθως, αναζητάμε γρήγορες λύσεις: λίγο καφέ, ένα σνακ με ζάχαρη και άλλα τρόφιμα ή ροφήματα που θα μας προσφέρουν προσωρινή ώθηση αλλά θα οδηγήσουν και πάλι σε… κατάρρευση αργότερα.

    Τι είναι ωφέλιμο λοιπόν να επιλέγουμε;

    Ορισμένα τρόφιμα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορούν να αυξήσουν φυσικά τα επίπεδα της ενέργειάς μας, χωρίς σκαμπανεβάσματα. Αυτές οι τροφές βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και να προάγουν μια σταθερή αίσθηση ζωτικότητας.

    Αν έχετε επομένως κουραστεί να αισθάνεστε κουρασμένοι, ανακαλύψτε πώς πρέπει να τροφοδοτήσετε το σώμα σας.

    Ξέμεινες από ενέργεια; Να τι πρέπει να φας

    Μπανάνες

    Οι μπανάνες είναι το τέλειο, γρήγορο σνακ για τόνωση της ενέργειας. Είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, κάλιο και βιταμίνη Β6. Οι υδατάνθρακες είναι το κύριο καύσιμο για τους μυς και το κάλιο βοηθά στη διατήρηση της σωστής μυϊκής λειτουργίας.

    Βρώμη

    Η βρώμη είναι μια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, οι οποίοι αφομοιώνονται αργά, παρέχοντας μια σταθερή απελευθέρωση ενέργειας. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Ένα μπολ πλιγούρι το πρωί μπορεί να σας χαρίσει ενέργεια όλη την ημέρα. Επιπλέον, η βρώμη είναι πλούσια σε βιταμίνες Β που βοηθούν στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.

    Καρύδια

    Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα κάσιους, είναι τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γεμάτα με πρωτεΐνες, «καλά» λιπαρά και φυτικές ίνες. Παρέχουν ενέργεια βραδείας απελευθέρωσης και μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της πείνας όλη την ημέρα. Το μαγνήσιο που υπάρχει στους ξηρούς καρπούς παίζει επίσης βασικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Μια χούφτα ξηροί καρποί είναι σίγουρα το σνακ που θέλετε να έχετε μαζί σας παντού, στο γραφείο ή εν κινήσει.

    Αβγά

    Πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, η οποία βοηθά στην επισκευή και την οικοδόμηση του μυϊκού ιστού, τα αβγά περιέχουν επίσης απαραίτητα αμινοξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Ξεκινώντας τη μέρα σας με ένα πρωινό γεμάτο πρωτεΐνες, μπορείτε να διατηρήσετε την ενέργειά σας για ώρες.

    Γλυκοπατάτες

    Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών και προσφέρουν αργή, σταθερή απελευθέρωση ενέργειας. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βιταμίνη C, η οποία βοηθά στη μείωση της κόπωσης. Είτε στο φούρνο είτε σε μορφή πουρέ, οι γλυκοπατάτες μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Γιαούρτι

    Το γιαούρτι είναι γεμάτο με πρωτεΐνη, η οποία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί από τον οργανισμό, παρέχοντάς μας μια σταθερή ροή ενέργειας. Είναι επίσης πλούσιο σε υδατάνθρακες και ασβέστιο, απαραίτητα για τη λειτουργία των μυών και την παραγωγή ενέργειας. Ο συνδυασμός γιαουρτιού με φρούτα όπως τα μούρα μπορεί να σας δώσει μια επιπλέον ώθηση αντιοξειδωτικών, καθιστώντας τον συνδυασμό αυτό ένα ιδανικό σνακ για να καταπολεμήσετε τη μεσημεριανή ή απογευματινή ύφεση.

    Σπανάκι

    Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι είναι πλούσια σε σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ενέργειας. Ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους μύες και τα κύτταρά μας, μειώνοντας τα αισθήματα κόπωσης. Το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Η προσθήκη σπανακιού στη διατροφή σας, είτε σε σαλάτες, smoothies ή μαγειρευτά πιάτα, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα της ενέργειάς σας σταθερά.

    Καστανό ρύζι

    Το καστανό ρύζι είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως γεμάτο σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, προσφέροντας αργή απελευθέρωση ενέργειας. Περιέχει επίσης μαγγάνιο, ένα μέταλλο που βοηθά στην παραγωγή ενέργειας.

    Λιπαρά ψάρια

    Ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή και την κούραση. Αυτά τα λιπαρά οξέα υποστηρίζουν επίσης την υγεία της καρδιάς, διασφαλίζοντας ότι το σώμα σας λαμβάνει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να διατηρήσει υψηλά επίπεδα ενέργειας. Τα λιπαρά ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή και βιταμινών Β, οι οποίες παίζουν βασικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό.

    Κινόα

    Η κινόα αναφέρεται συχνά ως «υπερτροφή» λόγω του εντυπωσιακού θρεπτικού της προφίλ. Είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, που περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Είναι επίσης πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και μαγνήσιο, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Μπορείτε να την καταναλώσετε σε σαλάτες, σούπες ή ακόμα και ως υποκατάστατο του ρυζιού.

    Μαύρη σοκολάτα

    Αν λαχταράτε κάτι γλυκό, η μαύρη σοκολάτα είναι μια πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με άλλα σνακ με ζάχαρη. Περιέχει μια μικρή ποσότητα καφεΐνης και θεοβρωμίνης, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ενέργειας και τη βελτίωση της πνευματικής εγρήγορσης. Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και υποστηρίζουν τη γενική υγεία.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Για πάντα νέοι: Δέκα τροφές που μας «χαρίζουν» χρόνια
    Για πάντα νέοι: Δέκα τροφές που μας «χαρίζουν» χρόνια

    Οι τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο μπορούν να μας δώσουν νεανική λάμψη και να ενισχύσουν την συνολική μας υγεία.

    Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που χαρίζει στο δέρμα μας την ελαστικότητά του και καθώς μεγαλώνουμε, παράγουμε λιγότερο. Οι τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο ή αυτές που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, μπορούν να μας βοηθήσουν στη δημιουργία των δομικών στοιχείων που χρειαζόμαστε για λαμπερή και νεανική επιδερμίδα.

    10 τροφές με αντιγηραντική δράση

    #1 Κοτόπουλο

    Το κοτόπουλο είναι μια πλούσια πηγή διατροφικού κολλαγόνου και αποτελεί επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε κολλαγόνο στο κοτόπουλο ποικίλλει. Για παράδειγμα, το μπούτι περιέχει περισσότερο κολλαγόνο από το στήθος.

    #2 Ψάρι

    Όπως και άλλα ζώα, τα ψάρια έχουν οστά και συνδέσμους από κολλαγόνο. Σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών , αυτή η μορφή κολλαγόνου μπορεί να είναι πιο βιοδιαθέσιμη και ιδιαίτερα χρήσιμη για την υγεία και την ελαστικότητα του δέρματος.

    Όμως, ενώ το μεσημεριανό σάντουιτς με τόνο ή ο σολομός για βραδινό μπορούν να ενισχύσουν την πρόσληψη, το κρέας των ψαριών περιέχει λιγότερο κολλαγόνο από άλλα μέρη που συνήθως δεν καταναλώνουμε.

    #3 Ασπράδια αυγών

    Παρόλο που τα αυγά δεν περιέχουν συνδετικούς ιστούς όπως πολλά άλλα ζωικά προϊόντα, τα ασπράδια έχουν σχετικά υψηλές ποσότητες προλίνης, ένα από τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή κολλαγόνου.

    #4 Εσπεριδοειδή

    Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή προ-κολλαγόνου και ως εκ τούτου μπορεί να βοηθήσει στη σύνθεση κολλαγόνου.

    Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και το λάιμ είναι γεμάτα με αυτό το θρεπτικό συστατικό.

    #5 Μούρα

    Αν και τα εσπεριδοειδή τείνουν να παίρνουν όλη τη δόξα για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, τα μούρα είναι άλλη μια εξαιρετική πηγή. Οι φράουλες, τα σμέουρα, τα βατόμουρα και γενικά όλα τα μαύρα, μπλε, κόκκινα και λευκά μούρα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

    #6 Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

    Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής.

    Το σπανάκι, το λάχανο, το ελβετικό σέσκουλο και άλλα πράσινα χορταρικά παίρνουν το χρώμα τους από τη χλωροφύλλη, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση χλωροφύλλης αυξάνει τον πρόδρομο του κολλαγόνου στο δέρμα.

    #7 Φασόλια

    Τα φασόλια είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και περιέχουν λυσίνη, ένα από τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τη σύνθεση κολλαγόνου. Επιπλέον, πολλά φασόλια είναι πλούσια σε χαλκό, άλλο ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την παραγωγή κολλαγόνου.

    #8 Κάσιους

    Την επόμενη φορά που θα πιάσετε μια χούφτα ξηρούς καρπούς για τσιμπολόγημα, προτιμήστε τα κάσιους. Περιέχουν ψευδάργυρο και χαλκό, τα οποία ενισχύουν την ικανότητα του σώματος να δημιουργεί κολλαγόνο.

    #9 Ντομάτες

    Μια άλλη κρυφή πηγή βιταμίνης C. Μια μέτρια ντομάτα μπορεί να προσφέρει σημαντική ποσότητα αυτής της θρεπτικής ουσίας για τη σύνθεση κολλαγόνου. Οι ντομάτες διαθέτουν επίσης μεγάλες ποσότητες λυκοπενίου, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό για την υποστήριξη του δέρματος.

    #10 Πιπεριές

    Ενώ προσθέτετε ντομάτες σε μια σαλάτα ή ένα σάντουιτς, ρίξτε και μερικές πιπεριές. Αυτά τα λαχανικά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

    Άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου περιλαμβάνουν τον ψευδάργυρο, τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Ε. Έτσι, τα φρούτα και τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα είναι επίσης καλά για την υγεία της επιδερμίδας.

    Σχετικά με το κολλαγόνο και τη διατροφή

    Μερικές φορές, είναι δύσκολο να έχουμε μια μεγάλη ποικιλία τροφών στη διατροφή μας και ορισμένοι ειδικοί έχουν αμφισβητήσει το γεγονός ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κολλαγόνο μεταφράζεται πραγματικά σε πιο σφριγηλό δέρμα. Όπως υποστηρίζουν, είναι πιθανό το οξύ του στομάχου να διασπά τις πρωτεΐνες κολλαγόνου, εμποδίζοντάς τες να φτάσουν στο δέρμα.

    Ωστόσο, ορισμένες έρευνες φαίνονται πολλά υποσχόμενες. Συγκεκριμένα, μια μετα-ανάλυση του 2023 που εξέτασε 26 μελέτες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε τροφές όπως η παραπάνω θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία του δέρματος και όχι μόνο.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Το μοτίβο διατροφής που ρυθμίζει χοληστερόλη, σάκχαρο και μεταβολισμό
    Το μοτίβο διατροφής που ρυθμίζει χοληστερόλη, σάκχαρο και μεταβολισμό

    Ο χρόνος και όχι ο τρόπος που καταναλώνουμε το φαγητό μπορεί να αποτελέσει έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο βελτίωσης των μεταβολικών διαταραχών, σύμφωνα με νέα μελέτη

    Η διατροφή και ο τρόπος ζωής μας παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία μας, επηρεάζοντας άμεσα τον μεταβολισμό και τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων, όπως οι καρδιακές νόσοι και ο διαβήτης. H έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και το αυξημένο άγχος έχουν οδηγήσει σε μια ανησυχητική αύξηση των περιπτώσεων μεταβολικών διαταραχών. Περισσότεροι από ένας στους τρεις ενήλικες πάσχουν από μεταβολικές διαταραχές γεγονός που ενισχύει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών χρόνιων παθήσεων.

    Μια νέα κλινική μελέτη από το Ινστιτούτο Salk και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο αποκαλύπτει ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να χαρίσει σημαντικά οφέλη σε άτομα που αντιμετωπίζουν μεταβολικές δυσλειτουργίες. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, επικεντρώνεται σε μια ομάδα πληθυσμού που ήδη λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για το λεγόμενο «μεταβολικό σύνδρομο».

    Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο;

    Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο παραγόντων που αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο διαβήτης τύπου 2. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρει από αυτήν την κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υπερβολικό λίπος στην κοιλιά και ανωμαλίες στα επίπεδα χοληστερόλης.

    Η ανάγκη για αποτελεσματικές λύσεις στον τομέα της διατροφής και του τρόπου ζωής για την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου είναι μεγάλη, καθώς η παραδοσιακή συμβουλή για «λιγότερο φαγητό και περισσότερη άσκηση» είναι δύσκολη στην εφαρμογή από πολλούς ανθρώπους μακροπρόθεσμα. Τα σύγχρονα δυτικά πρότυπα διατροφής, που χαρακτηρίζονται από υπερβολική πρόσληψη σακχάρων, αλατιού και λιπαρών, σε συνδυασμό με τις καθιστικές συνήθειες, έχουν συμβάλει στην άνοδο του μεταβολικού συνδρόμου.

    Διαλειμματική νηστεία: Πώς μπορεί να βοηθήσει;

    Η έρευνα εστιάζει στη διαλειμματική νηστεία, η οποία στη συγκεκριμένη μελέτη περιλάμβανε ένα χρονικό παράθυρο κατανάλωσης τροφής 8 έως 10 ωρών κάθε ημέρα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη μείωσαν την περίοδο φαγητού τους, τρώγοντας μόνο για ένα διάστημα μέσα στην ημέρα που ξεκινούσε τουλάχιστον μία ώρα μετά το ξύπνημα και τελείωνε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο. Αυτό το μοτίβο διατροφής ήταν προσαρμοσμένο στις προσωπικές ανάγκες κάθε ασθενούς.

    Η βασική υπόθεση της έρευνας είναι ότι το σώμα μας επεξεργάζεται τα σάκχαρα και τα λιπαρά με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Δρ Satchidananda Panda, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, «με τη χρονικά περιορισμένη κατανάλωση τροφής, επανενεργοποιούμε τη φυσική σοφία του σώματος και αξιοποιούμε τους καθημερινούς του ρυθμούς για να αποκαταστήσουμε τον μεταβολισμό και να βελτιώσουμε την υγεία».

    Τα αποτελέσματα της μελέτης

    Η κλινική μελέτη, με την ονομασία TIMET, ήταν η πρώτη που εξέτασε τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας σε άτομα που ήδη λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για το μεταβολικό σύνδρομο. Σε αντίθεση με άλλες έρευνες, οι συμμετέχοντες δεν χρειάστηκε να αλλάξουν τι τρώνε, αλλά μόνο το πότε τρώνε.

    Μετά από τρεις μήνες παρακολούθησης, οι ασθενείς που ακολούθησαν το πρόγραμμα διαλειμματικής νηστείας εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις σε βασικούς δείκτες της καρδιομεταβολικής τους υγείας, όπως η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης. Παρατηρήθηκε επίσης μείωση στο σωματικό βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), και το κοιλιακό λίπος, το οποίο συνδέεται στενά με το μεταβολικό σύνδρομο. Σημαντικό είναι ότι οι συμμετέχοντες δεν έχασαν μυϊκή μάζα, κάτι που συχνά συμβαίνει σε περιπτώσεις απώλειας βάρους.

    Η συγγραφέας της μελέτης και καρδιολόγος Δρ Pam Taub σημείωσε: «Για πολλούς ασθενείς, το μεταβολικό σύνδρομο είναι το σημείο καμπής που οδηγεί σε σοβαρές και χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, που να είναι προσιτές, οικονομικές και βιώσιμες για τον μέσο άνθρωπο».

    Η διαλειμματική νηστεία ως λύση

    Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της διαλειμματικής νηστείας είναι η απλότητα και η πρακτικότητά της. Σύμφωνα με την Δρα Emily Manoogian, συγγραφέα της μελέτης, «σε αντίθεση με τα ακριβά φάρμακα, όπως η σεμαγλουτίδη, τα οποία απαιτούν διαρκή χρήση, η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση τροφής είναι μια απλή αλλαγή στον τρόπο ζωής, χωρίς παρενέργειες, που μπορεί να διατηρηθεί επ’ αόριστον». Επιπλέον, οι ασθενείς εκτίμησαν το γεγονός ότι δεν χρειάστηκε να αλλάξουν τη διατροφή τους, αλλά μόνο τον χρονισμό των γευμάτων τους. Αυτή η ευελιξία έκανε την παρέμβαση πιο εύκολη στην εφαρμογή, σε σύγκριση με άλλες μορφές νηστείας που επιβάλλουν αυστηρά και κοινά χρονικά παράθυρα για όλους τους συμμετέχοντες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο