Υγεία

Πώς θα «ξεπρηστείτε» μετά τις γιορτές – Το μεγάλο λάθος που κάνετε

Πώς θα «ξεπρηστείτε» μετά τις γιορτές – Το μεγάλο λάθος που κάνετε

Οι 6 συμβουλές των διαιτολόγων για να επανέλθετε σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής μετά τις γιορτές.

Εάν νιώθετε ότι κατά τη διάρκεια των γιορτινών τραπεζιών η διατροφή σας ξέφυγε, δεν είστε οι μόνοι. Τα καλά νέα είναι ότι, όπως αναφέρει το Healthstat.gr, οι ειδικοί πάντοτε τονίζουν την σημασία των γιορτινών γευμάτων στην κοινωνική ζωή των ανθρώπων, καθώς και την ανάγκη να μπορούμε να χαλαρώνουμε τη διατροφική μας ρουτίνα μια στο τόσο, χωρίς κάτι τέτοιο να μας προκαλεί άγχος και ταραχή.

Μάλιστα, όπως εξηγεί η διαιτολόγος Μιράντα Γαλάτη στο Forbes, εάν θέλουμε να πετύχουμε μια υγιή σχέση με το φαγητό, τότε θα πρέπει να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις αγαπημένες μας λιχουδιές στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς να φτάνουμε σε ακρότητες.

Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως το σημαντικό για την υγεία σας και τη γραμμή σας δεν είναι το τι τρώτε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά τι τρώτε από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά. Με λίγα λόγια, δεν έχει μεγάλη σημασία αν ξεφεύγετε λίγο από το διατροφικό σας πρόγραμμα για λίγες μέρες το χρόνο, αρκεί να διατηρείτε ισορροπία κατά το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από εμάς, ειδικά εάν το προηγούμενο διάστημα βρισκόμασταν σε δίαιτα, βρίσκουμε την ανάπαυλα των γιορτών ως μια ευκαιρία να απολαύσουμε όλα όσα στερηθήκαμε. Όμως, επειδή το χρονικό περιθώριο για την απόλαυση είναι περιορισμένο, νιώθουμε πως πρέπει να χωρέσουμε στο στομάχι μας όσο περισσότερες από τις αγαπημένες μας λιχουδιές μπορούμε, αφού σύντομα θα πρέπει να ξαναμπούμε σε πρόγραμμα.

Η υπερκατανάλωση αυτή συχνά μας γεμίζει τύψεις, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα διατροφής μας μετά της γιορτές να γίνεται έντονα περιοριστικό, προκειμένου να «μαζέψουμε» τις ατασθαλίες των προηγούμενων ημερών. Η λογική αυτή, που από τους διατροφολόγους ονομάζεται ως φιλοσοφία «όλα ή τίποτα», πολλές φορές διαιωνίζει έναν ατέρμονο κύκλο υπερφαγικών επεισοδίων και έντονης, μη βιώσιμης σε μακροχρόνιο επίπεδο, στέρησης.

Συμβουλές διατροφής μετά τις υπερβολές των γιορτών

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να επανέλθουμε σε μια υγιεινή διατροφή μετά τις γιορτές, χωρίς να καταφύγουμε σε ακρότητες;

«Εάν έχετε αποφασίσει να το ρίξετε έξω στις γιορτές, πιθανότατα θα υποφέρετε από πρήξιμο, δυσπεψία, κούραση, αυξημένη όρεξη και αίσθημα ενοχών. Ίσως, ακόμα, να έχετε αυξημένη φλεγμονή στο σώμα και έλλειψη οξυδέρκειας», αναφέρει η κ. Γαλάτη.

Σύμφωνα με την ίδια, το μυστικό για μια αλλαγή που θα κρατήσει μόνιμα είναι να μην προχωράτε σε δραστικούς περιορισμούς, αλλά μικρά σταθερά βήματα προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

«Ξεκινήστε επιλέγοντας ένα μόνο μέρος του γεύματος στο οποίο θα απολαύσετε κάτι παραπάνω, με μέτρο όμως. Για παράδειγμα, πείτε στον εαυτό σας ότι θα φάτε ένα υγιεινό γεύμα, πλούσιο σε άπαχη πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και λαχανικά, το οποίο θα ακολουθήσει ένα κομμάτι από το αγαπημένο σας γλυκό», εξηγεί η διαιτολόγος.

Δείτε παρακάτω τις 6 συμβουλές της διαιτολόγου για μια πιο υγιεινή διατροφή μετά τις γιορτές:

1. Αποφύγετε τις ακραίες δίαιτες: Μπορεί η ιδέα μιας δίαιτας «αποτοξίνωσης» να ακούγεται θελκτική, όμως οι γρήγορες και περιοριστικές δίαιτες σπάνια είναι καλές για την υγεία μας, ενώ συνήθως η γρήγορη απώλεια βάρους ακολουθείτε από την επαναφορά του βάρους μας στο αρχικό, μετά από λίγους μήνες.

2. Πείτε όχι στους αριθμητικούς στόχους: Αποφύγετε να βάλετε στόχο να φτάσετε σε έναν συγκεκριμένο αριθμό κιλών, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να σας προκαλέσει μεγάλο στρες, καθώς και μεγάλη απογοήτευση εάν δεν τα καταφέρετε. Αντίθετα βάλτε έναν στόχο σε σχέση με την αλλαγή της καθημερινότητάς σας (π.χ.: για τους επόμενους δύο μήνες θα γυμνάζομαι 2 με 4 φορές την εβδομάδα και θα τρώω τουλάχιστον ένα φρούτο την ημέρα).

3. Δώστε προτεραιότητα στην πρωτεΐνη, τις φυτικές ίνες και τα καλά λιπαρά: Συνήθως, όταν έχουμε φάει πολλά γλυκά και απλούς υδατάνθρακες, η όρεξή μας ανοίγει ακόμα περισσότερο. Μια πιο ισορροπημένη διατροφή, με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ψάρια, όσπρια και μέτριες ποσότητες δημητριακών ολικής άλεσης εξασφαλίζει ότι εσείς θα παραμείνετε χορτάτοι και το μικροβίωμα του εντέρου σας υγιές.

4. Πίνετε περισσότερο νερό: Συνήθως τα γιορτινά γεύματα περιέχουν αρκετό αλάτι, επομένως είναι καλό να πίνετε 8 – 12 ποτήρια νερό, ιδίως εάν είχατε αμελήσει την ενυδάτωση, προτιμώντας αλκοολούχα ποτά κατά τις γιορτές. Επιπλέον, η επαρκής πρόσληψη νερού βοηθάει στον σωστό μεταβολισμό των υδατανθράκων.

5. Διαλέξτε έξυπνα τα γεύματά σας: Φυσικά, οι περισσότεροι ξέρουν ότι είναι καλό να τρώτε μια γενναία μερίδα λαχανικών, προτού προχωρήσετε στις πρωτεΐνες και τέλος στους υδατάνθρακές σας. Ωστόσο, κάτι που δεν είναι εξίσου γνωστό είναι πως για να αποφύγετε την αποθήκευση λίπους όταν τρώτε κάτι που περιέχει ζάχαρη, καλό είναι να έχετε πρώτα καταναλώσει τρόφιμα με λίπος και πρωτεΐνες, ώστε το σάκχαρο να μην ανεβαίνει απότομα στο αίμα σας.

6. Ξεκινήστε τη γυμναστική χαλαρά: Τα οφέλη της γυμναστικής για την υγεία μας είναι γνωστά. Αν δεν ξέρετε πώς να ξεκινήσετε, ένα χαλαρό περπάτημα για δώσετε ένα μικρό «σπρώξιμο» στη λειτουργία της πέψης σας είναι μια πολύ καλή αρχή.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις