Πέμπτη, 04 Απριλίου 2024 13:57

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν τρώμε ένα αβοκάντο την ημέρα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η καθημερινή πρόσληψη αβοκάντο βελτιώνει την ποιότητα διατροφής

Καθώς στις μέρες μας η κακή ποιότητα διατροφής είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρδιομεταβολικές ασθένειες, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις υγείας που συγκαταλέγονται στις κύριες αιτίες θανάτου. Η εύρεση τρόπων βελτίωσης της ποιότητας της διατροφής στο γενικό πληθυσμό, είναι επομένως, ζωτικής σημασίας για την προώθηση καλύτερων αποτελεσμάτων υγείας. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Penn State ανέλυσε τον αντίκτυπο μιας παρέμβασης με βάση τα τρόφιμα, και συγκεκριμένα την καθημερινή πρόσληψη αβοκάντο.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Current Developments in Nutrition, αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση ενός αβοκάντο καθημερινά για 26 εβδομάδες βελτίωσε τη συμμόρφωση με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για Αμερικανούς μεταξύ των ενηλίκων με κοιλιακή παχυσαρκία. Ωστόσο, οι αλλαγές στην ποιότητα της διατροφής δεν επηρέασαν άμεσα τους παράγοντες κινδύνου καρδιομεταβολικής νόσου.

Τι συμβαίνει εάν τρώτε ένα αβοκάντο την ημέρα;

Σε αυτήν την τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή διάρκειας 26 εβδομάδων, οι ερευνητές μελέτησαν 1.008 συμμετέχοντες ηλικίας 25 ετών και άνω με κοιλιακή παχυσαρκία και τυπικά χαμηλή πρόσληψη αβοκάντο.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Μια ομάδα έτρωγε καθημερινά ένα αβοκάντο (περίπου 168 γραμμάρια) και έλαβε οδηγίες για το πώς να το συμπεριλάβει στην καθημερινή του διατροφή. Η άλλη ομάδα (ελέγχου), κλήθηκε να διατηρήσει τις διατροφικές της συνήθειες, περιορίζοντας την κατανάλωση αβοκάντο σε δύο ή λιγότερα το μήνα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν αβοκάντο καθημερινά εμφάνισαν μια «δυνητικά κλινικά σχετική» αύξηση κατά 4,74 βαθμούς στις βαθμολογίες HEI-2015(Δείκτης Υγιεινής Διατροφής).

Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιομεταβολική νόσο των συμμετεχόντων, όπως ο όγκος του σπλαχνικού λίπους, το κλάσμα λίπους στο ήπαρ, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, τα κριτήρια μεταβολικού συνδρόμου, το σωματικό βάρος, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η ινσουλίνη, η VLDL χοληστερόλη και η αναλογία ολικής χοληστερόλης προς HDL χοληστερόλη. παρακολουθήθηκαν επίσης για να κατανοηθούν τα αποτελέσματα της καθημερινής κατανάλωσης αβοκάντο.

Η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο συνδέεται με βελτιωμένη διατροφή

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν αβοκάντο καθημερινά εμφάνισαν μια κατά πολύ βελτιωμένη ποιότητα διατροφής.

Αυτή η βελτίωση αποδόθηκε κυρίως στην αύξηση της συνολικής πρόσληψης λαχανικών και στην ευνοϊκότερη αναλογία ακόρεστων προς κορεσμένα λίπη, τα οποία και τα δύο σχετίζονταν άμεσα με την καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο.

Παρά τη συνολική αυξημένη τήρηση των διατροφικών οδηγιών με την καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο, αυτές οι διατροφικές βελτιώσεις δεν οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές στους παράγοντες κινδύνου καρδιομεταβολικής νόσου κατά την περίοδο των 26 εβδομάδων.

Επιδράσεις της ποιότητας της διατροφής στην καρδιομεταβολική υγεία

Μελέτες έχουν δείξει σταθερά ότι η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής, με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιομεταβολικών ασθενειών και θνησιμότητας.

Οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης, ωστόσο, τόνισαν ότι η περίοδος παρέμβασης των 26 εβδομάδων μπορεί να ήταν πολύ μικρή για να αλλάξει σημαντικά αυτούς τους παράγοντες κινδύνου. Γι'αυτό και τα ευρήματά τους δεν ευθυγραμμίζονται με την επιστημονική συναίνεση σχετικά με την ποιότητα της διατροφής και τον κίνδυνο ασθενειών.

Η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων

Λαμβάνοντας υπόψη τη μεθοδολογία και τη διατροφική σύνθεση του αβοκάντο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η κατανάλωση αβοκάντο διαπιστώθηκε ότι ενισχύει τους βαθμούς ποιότητας της διατροφής, ειδικά όσον αφορά τα συνολικά συστατικά φυτικών και λιπαρών οξέων.

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, φυτικές ίνες, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά που είναι ευεργετικά για την υγεία.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη δίαιτα εμπλουτισμένη με αβοκάντο εμφάνισαν μειώσεις στην κατανάλωση νατρίου, επεξεργασμένων δημητριακών και πρόσθετων σακχάρων σε σύγκριση με εκείνους που συνέχισαν τα συνήθη διατροφικά τους πρότυπα.

Αυτές οι αλλαγές υποδηλώνουν ότι το αβοκάντο μπορεί να έχει αντικαταστήσει εν μέρει τα τρόφιμα που περιέχουν νάτριο, πρόσθετα σάκχαρα και επεξεργασμένα δημητριακά στη διατροφή.

Μπορούμε να τρώτε ένα αβοκάντο κάθε μέρα;

Η μακροχρόνια κατανάλωση αβοκάντο θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει τα λιπιδικά προφίλ και να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και βοηθώντας στην πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη.

Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να αποδοθούν στην υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά και διαιτητικές ίνες στα αβοκάντο. Γενικά, οι περισσότεροι ενήλικες μπορούν να επωφεληθούν από τη συμπερίληψη του αβοκάντο στην καθημερινή τους διατροφή... αλλά με μέτρο! Γιατί συμβαίνει αυτό; Η «προώθηση» του αβοκάντο, ως μοναδικής λύσης για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, μπορεί να παραβλέπει τη σημασία της διατροφικής ποικιλομορφίας, που είναι απολύτως αναγκαία για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Γι'αυτό, στοχεύστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία από τρόφιμα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για να προωθήσετε μια πιο βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς διατροφική προσέγγιση.

Για άτομα που αναζητούν διατροφικές εναλλακτικές λύσεις αντί του αβοκάντο, οι συγγραφείς της μελέτης συνέστησαν να ενσωματώσετε στη διατροφή σας τα ακόλουθα τρόφιμα:

  • αμύγδαλα
  • καρύδια
  • σπόρους chia
  • σπόρους κολοκύθας

Ενώ τα αβοκάντο είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά τα καθιστά επίσης πυκνά σε θερμίδες.

Η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόσληψη θερμίδων, και έτσι τα άτομα με στόχο διαχείρισης βάρους πρέπει να είναι πιο προσεκτικά σχετικά με τη συνεχή κατανάλωση αβοκάντο.

Για όσους επίσης πάσχουν από γαστρεντερικές παθήσεις που απαιτούν περιορισμένες φυτικές ίνες κατά τη διάρκεια της έξαρσης των συμπτωμάτων, όπως η εκκολπωματίτιδα ή η ελκώδης κολίτιδα, η λήψη αβοκάντο πρέπει να συζητηθεί με έναν γιατρό.

Πηγή: healthstat.gr - dnews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Απριλίου 2024 11:25

Σχετικά Άρθρα

  • Το φρούτο που διώχνει το λίπος από την κοιλιά
    Το φρούτο που διώχνει το λίπος από την κοιλιά

    Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές φρούτο που αποτελεί συχνή προσθήκη σε σαλάτες και σάντουιτς φαίνεται ότι συμβάλλει στην αναδιανομή του λίπους στην κοιλιακή χώρα σύμφωνα με νέα έρευνα

    Ένα αβοκάντο την ημέρα μπορεί να συμβάλλει σε πιο υγιεινή ανακατανομή του κοιλιακού λίπους σε γυναίκες σύμφωνα με νεότερη έρευνα από το Πανεπιστημίο του Ιλλινόις.

    Στη μελέτη συμμετείχαν 105 ενήλικες υπέρβαροι ή παχύσαρκοι οι οποίοι κατανάλωναν ένα γεύμα με αβοκάντο την ημέρα επί δώδεκα εβδομάδες. Οι γυναίκες που κατανάλωναν το αβοκάντο ως μέρος του ημερήσιου κυρίου γεύματός τους παρουσίασαν μείωση του σπλαχνικού κοιλικού λίπους, δηλαδή του επικίνδυνου λίπους που περιβάλλει τα όργανα της περιοχής της κοιλιάς.

    Τα συμπεράσματα της έρευνας υπό την εποπτεία του Naiman Khan καθηγητή Κινησιολογίας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις δημοσιεύθηκαν στην Journal of Nutrition.

    Ο σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθεί ο ρόλος του αβοκάντο όχι στο αδυνάτισμα, αλλά στην αποθήκευση και την κατανομή του λιπώδους ιστού. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή της κοιλιάς συσσωρεύεται υποδόριο και σπλαχνικό λίπος, με το πρώτο να συγκεντρώνεται κάτω από το δέρμα και να θεωρείται λιγότερο επικίνδυνο συγκριτικά με το δεύτερο, που περιβάλλει ζωτικά όργανα και είναι γνωστό ότι σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.

    Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε δυο ομάδες και η κύρια διαφορά στην διατροφή τους συνίστατο στο ότι η μια ομάδα κατανάλωνε καθημερινά ένα φρέσκο αβοκάντο.

    Στην αρχή και στο τέλος των δώδεκα εβδομάδων οι ερευνητές μέτρησαν το κοιλιακό λίπος των συμμετεχόντων και την ανοχή τους στη γλυκόζη – ενός δείκτη διαβήτη.

    Από την κατανάλωση αβοκάντο ευνοημένες αναδείχθηκαν οι γυναίκες οι οποίες παρουσίασαν μείωση του σπλαχνικού λίπους, καθώς και της αναλογίας σπλαχνικού προς υποδόριου λίπους. Στους άνδρες όμως δεν παρατηρήθηκε κάποιο όφελος, ενώ δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στην ανθεκτικότητα στη γλυκόζη ούτε στους άνδρες ούτε στις γυναίκες.

    Οι ερευνητές θέλουν να προβούν σε νέα έρευνα ούτως ώστε να διερευνήσουν περαιτέρω τα οφέλη της κατανάλωσης αβοκάντο στην κατανομή του λίπους στο σώμα, αλλά και να εξηγήσουν τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Γιατί το αβοκάντο είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον
    Γιατί το αβοκάντο είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον

    Σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην γεωργία έχει η αυξανόμενη ζήτηση για αβοκάντο τόσο στην Ευρώπη, όσο και την Βόρεια Αμερική.

    Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο το οποίο ευδοκιμεί στην Κεντρική και Νότια Αμερική, όπου το ζεστό, εύκρατο κλίμα παρέχει ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης. Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες, ωστόσο αυτή που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε σήμερα είναι η ποικιλία «Hass».

    Μέρος της αύξησης της δημοτικότητας του αβοκάντο τις τελευταίες δεκαετίες οφείλεται στην εμπορία του ως «υπερτροφή» καθώς συνιστά μια καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και ακόρεστων λιπαρών.

    Γιατί λοιπόν τα αβοκάντο είναι «επικίνδυνα» για το περιβάλλον;

    Γιατί, οι περισσότερες φυτείες αβοκάντο βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα λιπάσματα και τα ορυκτά καύσιμα, συμβάλλοντας στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

    Έχουν μικρότερες αποδόσεις από πολλές άλλες καλλιέργειες και έτσι έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα ανά κιλό.

    Κατά μέσο όρο, τα αβοκάντο έχουν αποτύπωμα άνθρακα περίπου 2,5 κιλά ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλό. Αυτό προκύπτει από την παραγωγή και τη μεταφορά αβοκάντο.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι το αποτύπωμα άνθρακα του αβοκάντο είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που παράγεται στις καλλιέργειες της μπανάνας και πέντε φορές υψηλότερο από τα μήλα, σύμφωνα με το Conversation.

    Αλλά αυτά τα στοιχεία είναι μικρά σε σύγκριση με το παγκόσμιο μέσο αποτύπωμα άνθρακα των περισσότερων προϊόντων ζωικής προέλευσης.

    Το μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης

    Την ίδια ώρα, τα δέντρα αβοκάντο είναι φυτά, που απαιτούν κατά μέσο όρο περίπου 1.000 λίτρα νερού ανά κιλό. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσότητα που χρειάζεται συγκριτικά με τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, αλλά χαμηλότερη πάντως σε σχέση με ορισμένα δημητριακά όπως το ρύζι.

    Το κύριο ζήτημα είναι ότι τα αβοκάντο καλλιεργούνται σε περιοχές που υποφέρουν από λειψυδρία.

    Το Μεξικό, ο κορυφαίος παραγωγός αβοκάντο στον κόσμο, βιώνει παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας , επομένως η άρδευση των φυτειών αβοκάντο μπορεί να υπονομεύει την πρόσβαση του τοπικού πληθυσμού στο νερό.

    Τα δέντρα αβοκάντο φυτεύονταν σε μικτά αγροτεμάχια με άλλες καλλιέργειες και η συγκομιδή τους γινόταν για λόγους επιβίωσης. Αυτή η πρακτική άλλαξε καθώς η ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αυξήθηκε.

    Αποψίλωση των δασών, συνθετικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα

    Το αβοκάντο καλλιεργείται πλέον κυρίως ως εξαγωγική καλλιέργεια, με την παραγωγή να στρέφεται σε μεγάλες, μονοκαλλιέργειες φυτείες για μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας. Αυτές οι μονοκαλλιέργειες έχουν απωθήσει άλλες γηγενείς καλλιέργειες και είναι πολύ πιο ευάλωτες σε παράσιτα και ασθένειες από τη μικτή φύτευση.

    Όλα αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν μεγαλύτεροι όγκοι χημικών φυτοφαρμάκων και συνθετικών λιπασμάτων. Αυτά, με τη σειρά τους, επηρεάζουν αρνητικά τη βιοποικιλότητα, την ποιότητα του εδάφους και την ανθρώπινη υγεία.

    Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι σε ορισμένες περιοχές οι νέες φυτείες αβοκάντο οδηγούν στην αποψίλωση των δασών. Έως και 250.000 στρέμματα δάσους καθαρίζονται κάθε χρόνο στην πολιτεία Michoacán, την κύρια περιοχή παραγωγής αβοκάντο του Μεξικού που προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος των αβοκάντο που πωλούνται στις ΗΠΑ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Διαβήτης: Το πασίγνωστο εξωτικό φρούτο που ρυθμίζει το σάκχαρο και μειώνει τον κίνδυνο νόσου
    Διαβήτης: Το πασίγνωστο εξωτικό φρούτο που ρυθμίζει το σάκχαρο και μειώνει τον κίνδυνο νόσου

    Είτε το λατρεύετε είτε το απεχθάνεστε, αυτό το βουτυράτο φρούτο αποτελεί έναν από τους καλύτερους συμμάχους στη σωστή ρύθμιση του σακχάρου, προλαμβάνοντας την εκδήλωση διαβήτη - τουλάχιστον για τις γυναίκες

    Eκτός από τις ειδικές αντιδιαβητικές αγωγές, η ισορροπημένη διατροφή που περιέχει μια πληθώρα φρούτων και λαχανικών μπορούν αποτελεσματικά να καταπολεμήσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και να ρυθμίσουν το σάκχαρο. Αντίστοιχα και διατροφικά πρότυπα, όπως η μεσογειακή διατροφή, μπορούν να προσφέρουν παρόμοια οφέλη. Τι ισχύει, όμως, με την επίδραση μεμονωμένων τροφών;

    Νεότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, διαπίστωσε ότι το αβοκάντο είναι ένα τέτοιο φυσικό τρόφιμο, χωρίς όμως να προσφέρει αντιδιαβητικά οφέλη σε όλους. Οι ερευνητές από το Μεξικό διερεύνησαν την πιθανή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και του διαβήτη σε ενήλικες. Παρατήρησαν ότι σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν αβοκάντο, οι γυναίκες που κατανάλωναν αβοκάντο εμφάνιζαν χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, χωρίς όμως να παρατηρηθεί αυτή η συσχέτιση στους άνδρες.

    Μπορεί τα εξωτικά αυτά φρούτα να έχουν γίνει συνώνυμο της vegan διατροφής, αποτελούν όμως σημαντική προσθήκη ανεξαρτήτως προτίμησης, καθώς τα βασικά θρεπτικά συστατικά τους έχουν συσχετιστεί με οφέλη για τη μεταβολική υγεία, αλλά και για τη λειτουργία της καρδιάς. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τη σχέση τους με τον κίνδυνο διαβήτη είναι περιορισμένη και συχνά χαρακτηρίζεται από μικρά μεγέθη δείγματος.

    Γι’ αυτό, οι ερευνητές για τη μελέτη τους ανέλυσαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής του Μεξικού (ENSANUT) -και συγκεκριμένα στοιχεία τριών ερευνών- που αφορούσαν σε συνολικά 25.640 συμμετέχοντες άνω των 20 ετών. Περίπου το 59% αυτών ήταν γυναίκες, ενώ στην πλειονότητά τους ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με πάνω από το 60% να παρουσιάζουν κοιλιακή παχυσαρκία.

    Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν μερικά ερωτηματολόγια, που εκτιμούσαν τη συχνότητα της κατανάλωσης αβοκάντο, χωρίζοντάς τους τελικά σε αυτούς που τα κατανάλωναν και αυτούς που δεν τα κατανάλωναν. Από τους συμμετέχοντες στις τρεις έρευνες, περίπου το 45% ήταν καταναλωτές αβοκάντο, με μέση ημερήσια κατανάλωση 34,7 γραμμάρια για τους άνδρες και 29,8 γραμμάρια για τις γυναίκες.

    Εξετάζοντας διαφορετικές παραμέτρους, όπως το βάρος, το φύλο, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και την ηλικία, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση αβοκάντο σχετιζόταν με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη μεταξύ των γυναικών, όχι όμως μεταξύ των ανδρών. Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε σταθερή όταν χρησιμοποιήθηκαν εργαστηριακές μετρήσεις για τη διάγνωση του διαβήτη.

    Συνεπώς, τα θετικά αυτά αποτελέσματα αναδεικνύουν τον πιθανό προστατευτικό ρόλο της κατανάλωσης αβοκάντο έναντι του διαβήτη, ιδίως μεταξύ των γυναικών.

    Ωστόσο, οι ερευνητές καταληκτικά επισημαίνουν ότι, αν και το μεγάλο μέγεθος του δείγματος ενισχύει τη στατιστική ισχύ, θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα που θα αφορά στην εξατομικευμένη διατροφή για την πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη και στις διατροφικές συστάσεις με βάση τα ατομικά χαρακτηριστικά.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τελικά το αβοκάντο παχαίνει ή αδυνατίζει;
    Τελικά το αβοκάντο παχαίνει ή αδυνατίζει;

    Ανακαλύψτε όλα τα οφέλη που κερδίζουμε τρώγοντας τακτικά αβοκάντο αλλά και πώς μας βοηθά να χάσουμε κιλά...

    Στην προσπάθειά μας να χάσουμε τα περιττά κιλά θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουμε στην κουζίνα. Εκτός από το θερμιδικό έλλειμα, τον έλεγχο των μερίδων και την προετοιμασία υγιεινών γευμάτων, πρέπει να γνωρίζετε ποιες τροφές θα πρέπει να συμπεριλαμβάνετε στην εβδομαδιαία λίστα των αγορών σας.

    Είναι γνωστό ότι τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, όμως δεν έχουν όλα την ίδια θρεπτική αξία και ούτε επηρεάζουν με τον ίδιο τρόπο τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους.

    Επομένως είναι λογικό να αναρωτιέστε εάν το αβοκάντο μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτήν την διαδικασία…

    Λιγότερα κιλά με αβοκάντο;

    Το αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών και φυτικών ινών, ένας ισχυρός συνδυασμός που συμβάλλει στα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (για να έχετε ενέργεια όλη την ημέρα), στην επιβράδυνση της πέψης (για να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο) αλλά και στην μείωση της έντονης επιθυμία για comfort foods.

    Σύμφωνα μάλιστα με επιστημονική ανάλυση, τα άτομα που κατανάλωναν αβοκάντο φάνηκαν να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος και μικρότερη περιφέρεια συγκριτικά με εκείνους που δεν έτρωγαν.

    Εκτός από τα οφέλη του για το αδυνάτισμα, το αβοκάντο θεωρείται «θρεπτική υπερδύναμη» χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε φυσικά αντιοξειδωτικά.

    Μπορείτε να το απολαύσετε με διάφορους τρόπους, χαρίζει πλούσια γεύση και υφή στα πιάτα σας, γεγονός που θα σας βοηθήσει να τηρήσετε με συνέπεια τις υγιεινές σας διατροφικές συνήθειες, χωρίς να παρεκκλίνετε από τον στόχο σας.

    Αρκεί να καταναλώνεται πάντα με μέτρο, όπως εξάλλου προτάσσει και μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

    Πώς θα το εντάξετε στην διατροφή σας

    Για αρχή μπορείτε να δοκιμάσετε να κόψετε λίγες φέτες αβοκάντο και να τις ενσωματώσετε στο σάντουιτς ή στην σαλάτα σας για να προσθέσετε όγκο στο γεύμα σας και να γίνει πιο χορταστικό.

    Διαφορετικά μπορείτε να το κόψετε σε κύβους και να το προσθέσετε σε tacos ή σε μια φρέσκια σαλάτα ταμπουλέ.

    Μπορείτε επίσης να φτιάξετε σπιτικό γουακαμόλε και να το χρησιμοποιήσετε για να βουτήξετε στικς λαχανικών για ένα υγιεινό αλλά χορταστικό σνακ.

    Και μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο ή και κατεψυγμένο αβοκάντο στο smoothie σας για πιο πλούσια και κρεμώδη υφή, που θα ωφελήσει ταυτόχρονα και την υγεία της καρδιάς.

    Πώς θα επιλέξετε το σωστό

    Όταν αγοράζετε τα αβοκάντο σας πρέπει να έχετε κατά νου πότε σκοπεύετε να τα καταναλώσετε.

    Εάν ψάχνετε για ένα ώριμο αβοκάντο, πιέστε απαλά το φρούτο χρησιμοποιώντας την παλάμη του χεριού σας και όχι τα δάχτυλά σας. Αν είναι ώριμο και έτοιμο για κατανάλωση, θα είναι μεν σφιχτό αλλά θα μπορείτε να το πιέσετε ελαφρώς.

    Επίσης είναι καλύτερο να επιλέξετε εκείνα με έντονο πράσινο χρώμα και να αποφεύγετε τα καφέ.

    Πώς δεν θα χαλάσει

    Εάν θέλετε να παρατείνετε την διάρκεια ζωής του, ιδανικά πριν να ωριμάσει, τυλίξτε το αβοκάντο σας σε πλαστική μεμβράνη (ή εάν έχετε παραπάνω από ένα τυλίξτε τα ξεχωριστά) και φυλάξτε το στο ψυγείο.

    Επιπλέον, μπορείτε να διατηρήσετε τα αβοκάντο σας στην κατάψυξη.

    Πηγή: vita.gr - Photo by Thought Catalog on Unsplash

  • 3 τροφές που πρέπει να καταναλώνετε μετά τα σαράντα
    σε Plus +
    3 τροφές που πρέπει να καταναλώνετε μετά τα σαράντα

    Ενισχύουν το μεταβολισμό και προσφέρουν ενέργεια.

    βασικός μεταβολικός ρυθμός αρχίζει να μειώνεται μετά τα 40, τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν και η ελαστικότητα των αγγείων μειώνεται. Όλα αυτά δυσχεραίνουν την προσπάθεια απώλειας βάρους και αυξάνουν τον κίνδυνο διαφόρων παθήσεων. Κάνοντας όμως μικρές αλλαγές στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, μπορείτε να κρατήσετε το σώμα σας υγιές και γεμάτο ενέργεια.

    Δείτε εδώ ποιες τροφές πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνετε:

    Αβοκάντο

    Το φρούτο αυτό με την χαρακτηριστική ουδέτερη βουτυρώδη γεύση, ανήκει στην κατηγορία των υπερτροφών καθώς συγκεντρώνει μια πληθώρα θρεπτικών ουσιών που προάγουν την καλή υγεία. Τα 100 γραμμάρια αβοκάντο αποδίδουν 160 θερμίδες, 9 γραμμάρια υδατανθράκων, 7 γραμμάρια φυτικών ινών, 2 γραμμάρια πρωτεϊνών και 15 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, ενώ αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού, περιορίζοντας έτσι την ανάγκη πρόσληψης τροφής για αρκετές ώρες μετά.

    Τα ξερά φασόλια αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή κι αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας, δηλαδή συγκαταλέγονται μεταξύ των τροφών που πρέπει να καταναλώνονται με μεγάλη συχνότητα. Είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, διαιτητικής ίνας. Ακόμη, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο κ.α καθώς και ελευθέρων ακόρεστων λιπαρών οξέων. Έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο και σχεδόν καθόλου χοληστερόλη.

    Κινόα

  • Χοληστερόλη: Το εξωτικό φρούτο που μειώνει την «κακή» LDL, χωρίς να επηρεάζει την «καλή» HDL
    Χοληστερόλη: Το εξωτικό φρούτο που μειώνει την «κακή» LDL, χωρίς να επηρεάζει την «καλή» HDL

    Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ενώ η ουδέτερη γεύση και η κρεμώδης υφή του επιτρέπουν σε αυτό το φρούτο να «αλλάζει μορφές» και να προσαρμόζεται σε πληθώρα συνταγών - Εντάξτε το στη διατροφή σας, για να επωφεληθείτε απ' όλα όσα έχει να σας προσφέρει

    Το φρούτο με το ζωηρό χρώμα και την τροπική προέλευση ήταν για πολλούς άγνωστο μέχρι πρότινος. Τα τελευταία χρόνια, όμως, το αβοκάντο κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, χάρη στα πολύτιμα οφέλη που αποδεικνύεται ότι έχει για τον οργανισμό. Μεταξύ άλλων, αυτό το θεωρείται ότι προστατεύει την καρδιά, ρίχνει την πίεση και αποτελεί εξαιρετικό σύμμαχο αντιγήρανσης. Ιδιαίτερα ευεργετικό, όμως, δείχνει να είναι και για τη μείωση της χοληστερόλης και ιδιαίτερα της «κακής» LDL χοληστερόλης.

    Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να εντάσσουν το αβοκάντο στην καθημερινή τους διατροφή. Άλλωστε, η ουδέτερη γεύση και η κρεμώδης υφή του καθιστούν το αβοκάντο μια εύκολη προσθήκη σε πληθώρα διαφορετικών συνταγών, από θρεπτικά ροφήματα, μέχρι τοστ, αλλά και κυρίως γεύματα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και βιταμίνη Κ καθιστούν το αβοκάντο απαραίτητο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής.

    Η σχέση της χοληστερόλης με την ποιότητα της διατροφής είναι από καιρό διαπιστωμένη και έχει δύο όψεις: Υπάρχουν τροφές που επιβαρύνουν τις τιμές της χοληστερόλης στον οργανισμό, καθώς και άλλες, που συμβάλλουν στη ρύθμισή της, διατηρώντας τη σε φυσιολογικά επίπεδα.

    Ως προς αυτή τη λειτουργία, το αβοκάντο αναδεικνύεται πρωταγωνιστική τροφή, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση ενός υγιούς λιπιδαιμικού προφίλ, ενώ, χάρη σε αυτά, το αβοκάντο αποτελεί ένα εξαιρετικό υποκατάστατο λιπαρών τροφών, όπως το βούτυρο, το τυρί και τα επεξεργασμένα κρέατα.

    Η διαθέσιμη έρευνα δείχνει ότι η προσθήκη ενός αβοκάντο την ημέρα σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων της «κακής» LDL χοληστερόλης, ιδιαίτερα σε άτομα που υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερόλης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να έρθουν αντιμέτωποι με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή να διαγνωστούν με κάποιο είδος καρδιοπάθειας.

    Τα μονοακόρεστα λιπαρά του αβοκάντο φαίνεται να παίζουν και εδώ πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς είναι ικανά να μειώσουν την LDL χοληστερόλη, χωρίς να επηρεάσουν τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης.

    Το αβοκάντο είναι κυρίως γνωστό ως συστατικό της σος γουακαμόλε, στην πραγματικότητα, όμως, μπορείτε να προσθέσετε αυτό το υγιεινό φρούτο σε πληθώρα συνταγών, όπως σε σαλάτες και σάντουιτς, σε πιάτα με ρύζι, αυγά ή σε θρεπτικά ροφήματα.

    Οι ειδικοί επισημαίνουν, ωστόσο, πως δεν θα πρέπει να υπερβάλλετε στην κατανάλωση του αβοκάντο, καθώς, όπως καθετί άλλο, έτσι και αυτό σε υψηλές ποσότητες μπορεί να σας φορτώσει με θερμίδες. Σύμφωνα με την Mayra L. Estrella, μέλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, «ένα μεσαίο αβοκάντο έχει κατά μέσο όρο περίπου 240 θερμίδες και 24 γραμμάρια λίπους, γι’ αυτό και, παρά τα καλά λιπαρά που περιέχει, θα πρέπει να καταναλώνεται με σύνεση».

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Θέλετε να γεράσετε καλά; Ποιο φρούτο πρέπει να τρώτε κάθε μέρα
    Θέλετε να γεράσετε καλά; Ποιο φρούτο πρέπει να τρώτε κάθε μέρα

    Το βουτυράτο φρούτο με την εξωτική καταγωγή και το ζωηρό πράσινο χρώμα, εκτός από εξαιρετικό σύμμαχο στην απώλεια λίπους από την κοιλιά, αναγάγεται και σε φρουρός της μακροζωίας

    Ένα αβοκάντο την ημέρα αφαιρεί πόντους από την περιοχή της κοιλιάς και τους προσθέτει στα χρόνια της ζωής μας. Αν και λόγω γεύσης έχει κερδίσει επάξια μια θέση σε κυριακάτικα brunch και καθημερινά υγιεινά σάντουιτς, και λόγω θρεπτικής αξίας, όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω, λίγο αβοκάντο δε θα πρέπει να λείπει από την καθημερινότητά σας:

    Προστατεύει την καρδιά

    Τα μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στο αβοκάντο συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς προφίλ λιπιδίων, εξισορροπώντας τις τιμές της καλής χοληστερόλης (HDL). Αντίστοιχα, όμως, βελτιώνονται και οι τιμές της«κακής» χοληστερόλης (LDL), αλλά και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της ινσουλίνης, όπως απέδειξε μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Molecules.

    Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

    Εάν η καρδιά λειτουργεί ρολόι, θα ακολουθήσουν αντίστοιχα και άλλα όργανα, όπως ο εγκέφαλος. Όταν, δηλαδή, αιματώνεται σωστά η περιοχή του εγκεφάλου μέσω της εύρυθμης λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, μεταφέρονται το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποδώσει σωστά. Η περιεκτικότητά του αβοκάντο, όμως, σε λουτεΐνη είναι που το καθιστά τόσο πολύτιμο στην εγκεφαλική λειτουργία και όχι μόνο. Μια μελέτη στο Nutrients​​ διαπίστωσε ότι η κατανάλωσή του αύξησε τα επίπεδα λουτεΐνης στον εγκέφαλο και βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

    Προστατεύει την όραση

    Αντίστοιχα, τα αντιοξειδωτικά, όπως η λουτεΐνη, του αβοκάντο αναδεικνύονται ιδιαίτερα ευεργετικά και για την υγεία των οφθαλμών. Στην ίδια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, παρατηρήθηκε 25% αύξηση στα επίπεδα λουτεΐνης στα μάτια των ηλικιωμένων που έτρωγαν ένα αβοκάντο καθημερινά για έξι μήνες.

    Βοηθά στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη

    Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ελάχιστους υδατάνθρακες, καλά λιπαρά και διαιτητικές ίνες, η συστηματική κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να αποτελέσει μέρος των στρατηγικών σας στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη. Συν τοις άλλοις, τα αντιοξειδωτικά του αβοκάντο βοηθούν στην αναστολή της φλεγμονής που συμβάλλει σε χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης.

    Πόσο να καταναλώνετε; Συνιστάται να τρώτε 1/3 με μισό αβοκάντο τη μέρα, καθώς και να το επιλέγετε στη θέση του βουτύρου.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Viktoria Slowikowska: https://www.pexels.com/el-gr/photo/5677925/

  • Το φρούτο που διώχνει το λίπος από την κοιλιά – Ένα την ημέρα αρκεί
    Το φρούτο που διώχνει το λίπος από την κοιλιά – Ένα την ημέρα αρκεί

    Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές φρούτο που αποτελεί συχνή προσθήκη σε σαλάτες και σάντουιτς φαίνεται ότι συμβάλλει στην αναδιανομή του λίπους στην κοιλιακή χώρα σύμφωνα με νέα έρευνα

    Ένα αβοκάντο την ημέρα μπορεί να συμβάλλει σε πιο υγιεινή ανακατανομή του κοιλιακού λίπους σε γυναίκες σύμφωνα με νεότερη έρευνα από το Πανεπιστημίο του Ιλλινόις.

    Στη μελέτη συμμετείχαν 105 ενήλικες υπέρβαροι ή παχύσαρκοι οι οποίοι κατανάλωναν ένα γεύμα με αβοκάντο την ημέρα επί δώδεκα εβδομάδες. Οι γυναίκες που κατανάλωναν το αβοκάντο ως μέρος του ημερήσιου κυρίου γεύματός τους παρουσίασαν μείωση του σπλαχνικού κοιλικού λίπους, δηλαδή του επικίνδυνου λίπους που περιβάλλει τα όργανα της περιοχής της κοιλιάς.

    Τα συμπεράσματα της έρευνας υπό την εποπτεία του Naiman Khan καθηγητή Κινησιολογίας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις δημοσιεύθηκαν στην Journal of Nutrition.

    Ο σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθεί ο ρόλος του αβοκάντο όχι στο αδυνάτισμα, αλλά στην αποθήκευση και την κατανομή του λιπώδους ιστού. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή της κοιλιάς συσσωρεύεται υποδόριο και σπλαχνικό λίπος, με το πρώτο να συγκεντρώνεται κάτω από το δέρμα και να θεωρείται λιγότερο επικίνδυνο συγκριτικά με το δεύτερο, που περιβάλλει ζωτικά όργανα και είναι γνωστό ότι σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.

    Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε δυο ομάδες και η κύρια διαφορά στην διατροφή τους συνίστατο στο ότι η μια ομάδα κατανάλωνε καθημερινά ένα φρέσκο αβοκάντο.

    Στην αρχή και στο τέλος των δώδεκα εβδομάδων οι ερευνητές μέτρησαν το κοιλιακό λίπος των συμμετεχόντων και την ανοχή τους στη γλυκόζη – ενός δείκτη διαβήτη.

    Από την κατανάλωση αβοκάντο ευνοημένες αναδείχθηκαν οι γυναίκες οι οποίες παρουσίασαν μείωση του σπλαχνικού λίπους, καθώς και της αναλογίας σπλαχνικού προς υποδόριου λίπους. Στους άνδρες όμως δεν παρατηρήθηκε κάποιο όφελος, ενώ δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στην ανθεκτικότητα στη γλυκόζη ούτε στους άνδρες ούτε στις γυναίκες.

    Οι ερευνητές θέλουν να προβούν σε νέα έρευνα ούτως ώστε να διερευνήσουν περαιτέρω τα οφέλη της κατανάλωσης αβοκάντο στην κατανομή του λίπους στο σώμα, αλλά και να εξηγήσουν τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

    Πηγή: ygeiamou.gr - Image by Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο