Υγεία

Γυμναστική: Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε διάλειμμα;

Γυμναστική: Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε διάλειμμα;

Η γυμναστική σίγουρα μας ωφελεί όμως στις σωστές δόσεις…

Η τακτική γυμναστική είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να «θωρακίσετε» την υγεία σας, τόσο την σωματική όσο και την ψυχική.

Ενώ είναι καλό να κινείστε κάθε μέρα και από λίγο, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) θα πρέπει να στοχεύετε σε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητας συν δύο προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης την εβδομάδα.

Τι συμβαίνει όμως εάν όχι μόνο πληροίτε αλλά υπερβαίνετε αυτές τις συστάσεις;

Σε αυτήν την περίπτωση, τα ρεπό από την γυμναστική, γνωστά και ως “rest days” είναι απαραίτητα για να ξεκουράζεστε και να ανακάμπτετε επαρκώς, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Γιατί χρειάζεστε ρεπό από την γυμναστική;

Ακριβώς όπως το σώμα σας χρειάζεται ύπνο κάθε βράδυ για να αναζωογονηθεί και να προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα, έτσι χρειάζεται και περιστασιακές ημέρες ανάπαυσης για να αναρρώσει από τις προπονήσεις.

Τα διαλείμματα μεταξύ των προπονήσεων είναι απαραίτητα όχι μόνο για να ενισχύσετε την μυϊκή σας δύναμη αλλά και για να αποφύγετε τραυματισμούς.

Ενώ γενικά συνιστάται να παίρνετε τουλάχιστον μία μέρα ρεπό από τις καθημερινές προπονήσεις, αυτό μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ένταση των προπονήσεών σας ή το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης.

Για παράδειγμα, μετά από μια ιδιαίτερα μεγάλη ή έντονη προπόνηση, το διάλειμμα την επόμενη ημέρα μπορεί είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και αποδοτικό.

Πώς σας ωφελεί

Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη των rest days, περιλαμβάνουν:

  • Καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία: Το διάλειμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την μυϊκή αποκατάσταση και ανάκαμψη, χωρίς να χάνετε το προσωπικό σας κίνητρο.
  • Λιγότεροι τραυματισμοί: Δίνοντας χρόνο στο σώμα σας να ξεκουραστεί και να αναρρώσει, μπορείτε να αποφύγετε τραυματισμούς που σχετίζονται με την καταπόνηση.
  • Λιγότερες μυϊκές ενοχλήσεις: Το γαλακτικό οξύ τείνει να συσσωρεύεται στους μύες σας κατά τη διάρκεια σκληρών προπονήσεων. Η ανάπαυση δίνει στο σώμα σας την ευκαιρία να αποβάλλει την περίσσεια γαλακτικού οξέος, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι μυϊκοί πόνοι, αλλιώς γνωστό και ως “πιάσιμο”.
  • Πιο δυνατοί μυς: Κατά την διάρκεια της άσκησης οι μυς σας υφίστανται μικρό-τραυματισμούς. Όταν ξεκουράζεστε, όχι μόνο επουλώνονται αλλά καταφέρνουν και αναπτύσσονται, διαδικασία απαραίτητη για την δύναμή τους.

Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζεστε διάλειμμα άμεσα

Ενώ συνηθίζουμε να πιστεύουμε ότι όσο περισσότερο τόσο καλύτερο, αυτό δεν ισχύει απαραιτήτως για την άσκηση.

Η υπερβολική γυμναστική —πολύ συχνά ή πολύ έντονη— μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς τραυματισμούς, μειωμένα κίνητρα ενώ μπορεί ακόμη και να σταθεί εμπόδιο στους στόχους σας.

Οι βασικότερες ενδείξεις ότι χρειάζεστε πιο συχνά διαλείμματα, περιλαμβάνουν:

  • Συναισθηματικές αλλαγές: Η υπερβολική άσκηση καταπονεί το σώμα αλλά και το μυαλό, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης κυκλοθυμίας και απώλειας κινήτρων.
  • Έντονος μυϊκός πόνος: Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε “πιάσιμο” μετά από μια σκληρή προπόνηση. Αλλά αν νιώθετε ότι ο πόνος είναι πιο έντονος ή δεν εξασθενεί μετά από μερικές ημέρες, μπορεί να ένδειξη ότι πιέζεστε υπερβολικά. Εάν ο πόνος συνεχίσει είναι καλό να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.
  • Κόπωση: Νιώθετε εξαντλημένοι πριν ακόμα ξεκινήσετε την προπόνησή σας; Αυτό είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας χρειάζεται πιθανώς ένα διάλειμμα.
  • Δεν έχετε πρόοδο: Ένα τακτικό πλάνο προπονήσεων σε συνδυασμό με την ισορροπημένη διατροφή θα σας βοηθήσει να έχετε βελτιώσεις στην φυσική σας κατάσταση με την πάροδο του χρόνου. Η υπερβολική άσκηση, από την άλλη πλευρά, μπορεί να εμποδίσει την πρόοδο.
  • Αρρωσταίνετε συχνά: Η υπερβολική γυμναστική μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αυξάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης.
  • Τραυματισμοί: Οι τραυματισμοί από καταπόνηση, όπως η τενοντίτιδα, συμβαίνουν συχνά όταν δεν δίνετε στο σώμα σας αρκετό χρόνο αποκατάστασης.
  • Προβλήματα με τον ύπνο: Μπορεί να δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε ή να μην κοιμάστε τόσο αλλά εάν προπονείστε πολύ έντονα.

Πηγή: VITA - In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις