Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2024 10:36

Πώς να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ευεξία και ηρεμία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ξεκινώντας τη μέρα σας με συνήθειες που ενισχύουν την ευεξία και την ηρεμία, μπορείτε να προετοιμαστείτε για μια ημέρα γεμάτη ενέργεια και αυτοπεποίθηση.

Ξυπνήστε νωρίς και κερδίστε χρόνο για τον εαυτό σας.

Αντί να βιαστείτε, προσπαθήστε να ξυπνάτε λίγο νωρίτερα. Αυτό θα σας δώσει τον χρόνο να αφιερώσετε μερικά λεπτά στον εαυτό σας, χωρίς το άγχος των υποχρεώσεων. Μπορείτε να διαβάσετε, να κάνετε λίγη γιόγκα ή απλά να απολαύσετε τον καφέ σας σε ηρεμία.

Ξεκινήστε με ελαφριά άσκηση.

Μια ήπια άσκηση το πρωί, όπως διάταση ή περπάτημα, βοηθά στην ενεργοποίηση του σώματος και στη βελτίωση της διάθεσης. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι έντονο· ακόμα και λίγα λεπτά αρκούν για να ξεκινήσει η ημέρα σας δυναμικά.

Δώστε έμφαση στην ενυδάτωση το σώμα χρειάζεται νερό μετά από πολλές ώρες ύπνου.

Ξεκινήστε τη μέρα σας πίνοντας ένα ποτήρι νερό πριν τον καφέ ή το πρωινό σας. Αυτό βοηθά στην αποτοξίνωση και ενισχύει την ενέργειά σας.

Δημιουργήστε μια ρουτίνα ομορφιάς για ώριμη επιδερμίδα προσέξτε την περιποίηση του δέρματος σας, ιδιαίτερα με προϊόντα που υποστηρίζουν τις ανάγκες της ώριμης επιδερμίδας. Ένα καλό καθαριστικό και μια ενυδατική κρέμα με αντηλιακή προστασία είναι βασικά για να ξεκινήσετε τη μέρα σας φρέσκια και λαμπερή.

Θέστε προτεραιότητες για την ημέρα αφιερώστε λίγα λεπτά για να σκεφτείτε τις βασικές προτεραιότητες της ημέρας. Αυτό θα σας βοηθήσει να οργανωθείτε καλύτερα και να αποφύγετε το άγχος των καθημερινών υποχρεώσεων.

Η ποιότητα της μέρας σου καθορίζεται από το πώς ξεκινάς το πρωί σου.

Πηγή: sheo.blog - Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2024 09:51

Σχετικά Άρθρα

  • Πώς να παραμείνουμε γεμάτοι ενέργεια όλο τον χρόνο; 6 συμβουλές για ένα πιο δυναμικό, νέο έτος
    Πώς να παραμείνουμε γεμάτοι ενέργεια όλο τον χρόνο; 6 συμβουλές για ένα πιο δυναμικό, νέο έτος

    Ενσωματώνοντας απλές αλλά αποτελεσματικές στρατηγικές στη ρουτίνα μας, μπορούμε να διατηρήσουμε τα επίπεδα ενέργειάς μας σε υψηλά επίπεδα

    Αν και με τους προσωπικούς μας στόχους για τη νέα χρονιά ανά χείρας, ερχόμαστε δυστυχώς ξανά αντιμέτωποι, με την εξαντλητική πραγματικότητα της γρήγορης ζωής μας. Μπορούμε τελικά να πλοηγηθούμε με ενέργεια και ευεξία στο 2024;

    Η απάντηση είναι ναι. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε και να περιπλανιόμαστε στους δρόμους της πόλης και τις δουλειές μας σαν τα ζόμπι. Η αναζήτηση του «αντίδοτου» δεν είναι φυσικά απλή, καθώς πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στο αίσθημα κόπωσης ή κούρασης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η αρχή ενός νέου έτους συχνά φέρνει μαζί της ένα κύμα κινήτρων και ενθουσιασμού για να κάνουμε θετικές αλλαγές στη ζωή μας. Είτε πρόκειται για την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, είτε για την επιδίωξη προσωπικών στόχων, είτε για τη βελτίωση της συνολικής ευεξίας, η διατήρηση υψηλών επιπέδων ενέργειας είναι το κλειδί για την επίτευξη των νέων στόχων μας. Στη φασαρία της σύγχρονης ζωής όμως, είναι εύκολο να νιώθουμε εξαντλημένοι και κουρασμένοι. Ωστόσο, ενσωματώνοντας απλές αλλά αποτελεσματικές στρατηγικές στην καθημερινή μας ρουτίνα, μπορούμε να διατηρήσουμε τα επίπεδα ενέργειάς μας σε υψηλά επίπεδα και να παραμείνουμε κινητοποιημένοι καθ' όλη τη διάρκεια του νέου έτους. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε έξι τρόπους για να παραμείνουμε δραστήριοι και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις ευκαιρίες που έχει να μας προσφέρει το νεοαφιχθέν έτος.

    Προτεραιότητα στην ποιότητα του ύπνου

    Μέσα στο χάος της καθημερινότητας, ένας από τους πιο αγνοημένους παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα ενέργειάς μας, είναι η ποιότητα του ύπνου. Στην προσπάθειά μας για παραγωγικότητα, είναι εύκολο να θυσιάσουμε ώρες ξεκούρασης, αλλά αυτό συχνά οδηγεί σε μειωμένη απόδοση και μειωμένη ενέργεια. Δεσμευτείτε να δώσετε προτεραιότητα στον ύπνο, καθιερώνοντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον ύπνου. Στοχεύστε σε 7-9 ώρες αδιάλειπτου ύπνου κάθε βράδυ, επιτρέποντας στο σώμα και το μυαλό σας να αναζωογονηθούν. Δημιουργήστε μια ρουτίνα πριν από τον ύπνο, περιορίστε τον χρόνο προβολής οθόνης πριν από τον ύπνο και επενδύστε σε ένα άνετο στρώμα και μαξιλάρια για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας. Η επαρκής ξεκούραση είναι το θεμέλιο της διαρκούς ενέργειας και εξασφαλίζοντας ότι κοιμάστε αρκετά, θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει το νέο έτος.

    Μια ισορροπημένη διατροφή

    Η τροφοδοσία του σώματός σας με τα σωστά θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητη για τη διατήρηση υψηλών επιπέδων ενέργειας. Μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή παρέχει την απαραίτητη ενέργεια τόσο για σωματικές όσο και για πνευματικές δραστηριότητες. Συμπεριλάβετε μια ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, άπαχων πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών στα γεύματά σας. Παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονο νερό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ενσωματώσετε στη διατροφή σας σνακ που ενισχύουν την ενέργεια, όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους και γιαούρτι, για να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα ενέργειάς σας μεταξύ των γευμάτων. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και ζάχαρης, καθώς μπορεί να παρέχουν προσωρινές ενεργειακές εξάρσεις που ακολουθούνται από συντριβές. Τρέφοντας τον οργανισμό σας με τις σωστές τροφές, όχι μόνο θα ενισχύσετε τη σωματική σας ευεξία αλλά και θα υποστηρίξετε ένα σταθερό επίπεδο ενέργειας που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και με κίνητρα το νέο έτος.

    Τακτική άσκηση

    Η σωματική δραστηριότητα είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την τόνωση της ενέργειας και τη βελτίωση της συνολικής ευεξίας. Ενσωματώστε την τακτική άσκηση στη ρουτίνα σας, στοχεύοντας σε τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας, μέτριας έντασης, την εβδομάδα, μαζί με ασκήσεις ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα. Η άσκηση αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες είναι νευροδιαβιβαστές που προάγουν τη θετική διάθεση και μειώνουν το στρες. Επιπλέον, ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία, βελτιώνει την κυκλοφορία και αυξάνει τη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλο, τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Βρείτε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν, είτε πρόκειται για τζόκινγκ, ποδηλασία, γιόγκα ή χορό, και κάντε τις σταθερό μέρος του εβδομαδιαίου προγράμματός σας. Τα αναζωογονητικά αποτελέσματα της άσκησης δεν θα ενισχύσουν μόνο τη σωματική σας ζωτικότητα, αλλά θα συμβάλουν επίσης σε μια πιο ενεργητική και θετική στάση ζωής.

    Ρεαλιστικοί στόχοι
    Ο καθορισμός και η επίτευξη ρεαλιστικών στόχων είναι ένα ισχυρό κίνητρο που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα ενέργειάς σας. Διαχωρίστε τους μεγαλύτερους στόχους σε μικρότερα, διαχειρίσιμα καθήκοντα και γιορτάστε τα επιτεύγματά σας στην πορεία. Η αίσθηση της επίτευξης και της προόδου θα τροφοδοτήσει τα κίνητρά σας, παρέχοντας μια συνεχή πηγή ενέργειας. Αποφύγετε να υπερφορτώνετε τον εαυτό σας με μη ρεαλιστικές προσδοκίες, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξουθένωση και εξάντληση της ενέργειας. Αντιθέτως, θέτοντας εφικτούς στόχους και διατηρώντας μια θετική προοπτική, θα καλλιεργήσετε την

    αίσθηση του σκοπού και του ενθουσιασμού που θα σας μεταφέρει με διαρκή ενέργεια στο νέο έτος.

    Εσυνειδητότητα και μείωση του στρες

    Οι απαιτήσεις της καθημερινής ζωής μπορεί συχνά να συμβάλλουν στο άγχος και την ψυχική κόπωση, εξαντλώντας τα αποθέματα ενέργειάς σας. Ενσωματώστε στη ρουτίνα σας πρακτικές ενσυνειδητότητας, όπως ο διαλογισμός και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, για να μειώσετε το στρες και να προάγετε τη διανοητική διαύγεια. Κάνοντας μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να εστιάσετε στην αναπνοή σας ή να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που έχουν επίγνωση, μπορείτε να επαναφορτίσετε το μυαλό σας και να βελτιώσετε τα συνολικά επίπεδα ενέργειας. Θέστε όρια για να προστατεύετε το χρόνο σας και να αποφεύγετε την υπερβολική δέσμευση σε εργασίες. Το να μάθετε να λέτε όχι όταν χρειάζεται είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ισορροπίας και την πρόληψη της επαγγελματικής εξουθένωσης. Έτσι, θα δημιουργήσετε μια πιο ανθεκτική νοοτροπία και θα διατηρήσετε την ενέργειά σας για τις προσπάθειες που έχουν πραγματικά σημασία.

    Ένα υποστηρικτικό περιβάλλον

    Περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικές επιρροές και καλλιεργήστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για να ενισχύσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας. Πώς; Συνδεθείτε με φίλους, συγγενείς ή συναδέλφους που σας ανεβάζουν και σας παρακινούν και μοιραστείτε μαζί τους τους στόχους και τις φιλοδοξίες σας, δημιουργώντας ένα δίκτυο υποστήριξης που ενθαρρύνει την επιτυχία σας. Αντίστοιχα εξαλείψτε ή ελαχιστοποιήστε τις αλληλεπιδράσεις σας με άτομα ή καταστάσεις που απορροφούν την ενέργειά σας και επικεντρωθείτε σε εκείνες που συμβάλλουν θετικά στην ευημερία σας.

    Καθώς λοιπόν ξεκινάτε το ταξίδι της νέας χρονιάς, να θυμάστε ότι η διατήρηση υψηλών επιπέδων ενέργειας δεν είναι απλώς μια απόφαση, αλλά μια συνεχής δέσμευση για την ευημερία σας. Δίνοντας προτεραιότητα στον ποιοτικό ύπνο, υιοθετώντας μια ισορροπημένη διατροφή, ενσωματώνοντας τακτική άσκηση, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους, εξασκώντας την ενσυνειδητότητα και καλλιεργώντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, θα δημιουργήσετε τα θεμέλια για συνεχή ενέργεια και κίνητρα.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Με τι να συνδυάσουμε την άσκηση για περισσότερη ευεξία και ευτυχία το 2024
    Με τι να συνδυάσουμε την άσκηση για περισσότερη ευεξία και ευτυχία το 2024

    Αν αναζητάτε την ιδανική ρουτίνα ευεξίας, που θα σας χαρίσει μια πιο ευτυχισμένη καθημερινότητα, νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Bath έχει την απάντηση

    Συνηθίζουμε, στην αρχή κάθε έτους, να θέτουμε στόχους, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε μια πιο ευτυχισμένη ζωή και μια καθημερινότητα γεμάτη ευεξία. Αν κι εσείς βρίσκεστε σε αναζήτηση μιας νέας, υγιούς ρουτίνας ευεξίας, μπορείτε να σταματήσετε να ψάχνετε, γιατί το Πανεπιστήμιο του Bath σας έχει την απάντηση. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στο Mental Health and Physical Activity, το μυστικό κρύβεται σε δύο αλλαγές του τρόπου ζωής: Τη σωματική δραστηριότητα και την ενσυνειδητότητα. Πολλά επιστημονικά έργα έχουν στο παρελθόν αναδείξει τα οφέλη αυτών των δύο πρακτικών για τη σωματική και ψυχική υγεία, ωστόσο τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν ότι το όφελος είναι ακόμη πιο μεγάλο από τον συνδυασμό τους.

    Η μελέτη της ψυχολόγου Masha Remskar από το Τμήμα Υγείας του πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι η ενσυνειδητότητα μπορεί να «ξεκλειδώσει» την υιοθέτηση της τακτικής άσκησης, δεδομένου του ότι και μόνο η σκέψη της προκαλεί σε πολλούς φόβο, λόγω του κόπου που πρέπει να καταβάλλουν, του ενδεχόμενου πόνου, αλλά και του αισθήματος της αποτυχίας. Η τρέχουσα ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ενσυνειδητότητα είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη μείωση της ανησυχίας και του στρες, βοηθώντας τους ανθρώπους να πλησιάσουν στο στόχο μιας ευτυχισμένης και ικανοποιητικής ζωής. Η μελέτη διαπίστωσε, μάλιστα, ότι τα οφέλη του συνδυασμού αυτών των δύο πρακτικών είναι εξίσου σημαντικά τόσο σε υγιείς ανθρώπους, όσο και σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

    Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε και κυκλοφόρησε το πρώτο από τα δύο μαθήματα ήχου ενσυνειδητότητας, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να εντάξουν την άσκηση στη ζωή τους. Σε δεύτερο στάδιο, θα κυκλοφορήσει ένας δεύτερος οδηγός, ο οποίος θα επικεντρώνεται στη διατήρηση αυτής της συνήθειας.

    Η δρ. Remskar εξηγεί από την πλευρά της ότι «το να ξεκινήσετε το 2024 αποφασισμένοι να ασκείστε περισσότερο μπορεί να έχει πραγματικά οφέλη στη σωματική και ψυχική σας υγεία. Αναγνωρίζουμε ότι η αρχή, αλλά και η διατήρηση μιας νέας συνήθειας είναι δύσκολη υπόθεση. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να μας βοηθήσει να «εκπαιδεύσουμε» τις ψυχολογικές δυνάμεις που χρειαζόμαστε για να ασκούμαστε και να είμαστε περισσότερο συντονισμένοι με το σώμα μας, ενώ καθιστά την άσκηση πιο ενδιαφέρουσα και μας βοηθά να αναγνωρίσουμε τα οφέλη της».

    «Η εξάσκηση της επίγνωσης μας ωθεί να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στον τρόπο ζωής μας, κάνοντάς μας ταυτόχρονα πιο δεκτικούς και λιγότερο επικριτικούς απέναντι στις δικές μας ελλείψεις. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να χτίσουμε υγιεινές συνήθειες. Γενικότερα, υπάρχει τεράστια δυνατότητα αξιοποίησης της ενσυνειδητότητας», συμπληρώνει.

    Η μελέτη διεξήχθη με την υποστήριξη του Medito Foundation, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, που στόχο έχει να μεταδώσει τις αρετές της ενσυνειδητότητας στο ευρύ κοινό. Η οργάνωση έχει αναπτύξει, μάλιστα, μια εφαρμογή διαλογισμού ενσυνειδητότητας, που αποτελεί μια δωρεάν εναλλακτική λύση στις επί πληρωμή υπηρεσίες και εφαρμογές.

    «Οι εφαρμογές ενσυνειδητότητας για κινητά είναι ένας πολύ καλός τρόπος ενίσχυσης της ψυχικής μας ευεξίας. Δυστυχώς, όμως, συχνά οι εταιρείες ζητούν συνδρομή, γεγονός που καθιστά αυτ΄πα τα εργαλεία μη προσβάσιμα σε ορισμένους ανθρώπους. Εμείς πιστεύουμε ότι ο διαλογισμός και η ενσυνειδητότητα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε όλους, για πάντα», σχολιάζει ο Steven Yorke, συνιδρυτής της Medito.

    Σε μεταγενέστερο στάδιο, οι ερευνητές σκοπεύουν να διεξάγουν μια μεγαλύτερη δοκιμή, η οποία θα καθορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια την αποτελεσματικότητα και τις βέλτιστες παρεμβάσεις για το συνδυασμό άσκησης και ενσυνειδητότητας.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Wellness 2024: Αυτές θα είναι οι κορυφαίες τάσεις στην ευεξία, σύμφωνα με τους ειδικούς
    Wellness 2024: Αυτές θα είναι οι κορυφαίες τάσεις στην ευεξία, σύμφωνα με τους ειδικούς

    Οι εκτιμήσεις δείχνουν αναζήτηση λύσεων για περισσότερο ύπνο και ξεκούραση, υγιεινές συνήθειες όπως άσκηση και φυτικές κατά βάση διατροφές αλλά και εντονότερη κοινωνικοποίηση

    Στροφή στον επιστημονικό λόγο και την ενίσχυση των κοινωνικών σχέσεων διαβλέπουν μεταξύ άλλων για το νέο έτος ειδήμονες από τα πεδία της υγείας και της ευεξίας (wellness), σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο στο CBS News. Παράλληλα, τάσεις που κυριάρχησαν κατά το 2ο23 όπως η επιδίωξη της μακροζωίας, οι φαρμακευτικές λύσεις κατά της παχυσαρκίας και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, θα κινηθούν ανοδικά και το 2024.

    1. Το κύμα της σεμαγλουτίδης και επιστροφή στο υγιές σώμα

    Η σεμαγλουτίδη, το φάρμακο κατά του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας, έφερε επανάσταση και έγινε ανάρπαστο -ακόμα και από ομάδες που έτρεξαν να το προμηθευτούν για τους λάθος λόγους. Η μάχη κατά των σοβαρών προβλημάτων βάρους ενισχύθηκε από επιπλέον «όπλα» όπως η λιραγλουτίδη και η τιρζεπατίδη, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των οποίων έχουν εκτοξεύσει το ενδιαφέρον για μη φαρμακευτικές λύσεις με αντίστοιχη δράση, όπως συμπληρώματα βερβερίνης, ένα αλκαλοειδές που εντοπίζεται σε διάφορα φυτά όπως η βαρβέρια (οξυάκανθος) και ο κουρκουμάς των δέντρων και κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος ως μια φυσική θεραπεία αδυνατίσματος που κάνει θαύματα.

    Σύμφωνα με τον Frank Jaksch, διευθύνοντα σύμβουλο της νεοσύστατης εταιρείας βιοενεργών συστατικών Ayana Bio, η δημοτικότητα των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας θα διαμορφώσει νέες τάσεις και στην αγορά ποτών, τροφίμων και διατροφικών συμπληρωμάτων, αλλά και μια νέα κουλτούρα στις επιχειρήσεις εστίασης και αλυσίδες fast-food, με την προώθηση μικρότερων μερίδων και επιλογή πιο υγιεινών συστατικών.

    Τέλος, διακρίνεται μια μετατόπιση του ενδιαφέροντος στη φροντίδα του σώματος μετά την επικράτηση του body positivity το περασμένο έτος, με δημοσκοπήσεις όπως αυτή των Forbes Health/OnePoll να δείχνουν ως κορυφαία προτεραιότητα για το 2024 τη σωματική υγεία κσι την ενίσχυσή της μέσω της γυμναστικής.

    2. Νέα άνοδος της τεχνολογίας

    Αύξηση στη ζήτηση για wearables εκτιμούν οι ειδικοί, με τα ηλεκτρονικά gadgets που μετρούν δείκτες όπως η άσκηση, ο ύπνος και μεταβλητές υγείας να περνούν σε νέα εποχή. «Τα wearables και τα smart watches θα εξελιχθούν πέρα από την απλή παρακολούθηση και να ενισχυθούν με νέα λειτουργικά χαρακτηριστικά που θα προειδοποιούν για θέματα υγείας πριν γίνουν σοβαρά προβλήματα» εκτιμά η Christine Lemke, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας δεδομένων υγείας Evidation, προσθέτοντας ότι η χρήση τους θα έχει λάβει χαρακτήρα πρόληψης.

    Η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία ήδη αξιοποιείται σε τεχνολογικά προϊόντα υγείας, θα έχει ακόμα ισχυρότερο ρόλο το νέο έτος, λαμβάνοντας επί παραδείγματι, τον ρόλο ιατρού για δεύτερη ιατρική γνώμη.

    3. Εμπιστοσύνη στους επιστήμονες

    Αν και το πρόβλημα της παραπληροφόρησης θα είναι παρόν και το 2ο24, εκτιμάται ότι οι καταναλωτές θα στραφούν σε προϊόντα και μεθόδους ευεξίας που θα υποστηρίζονται από κλινικές μελέτες και έρευνες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της επιχειρηματικής σύμπραξης Mindbody + ClassPass, η έκθεση της οποίας αναφέρει ότι «οι καταναλωτές θα είναι όλο και πιο ενημερωμένοι σχετικά με το τι χρησιμοποιούν στο σώμα τους και ποιον ακούνε για συμβουλές, δίνοντας προτεραιότητα στην έρευνα και την εμπειρογνωμοσύνη».

    Η Nicholette Leanza, κλινικός σύμβουλος της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας LifeStance Health, προβλέπει αντίστοιχη καταναλωτική στάση και στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως μετά το πλήθος ερευνών που ανέδειξαν τον αρνητικό τους αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, πρωτίστως των νέων που αποτελούν και βασικούς χρήστες τους.

    4. Έντονο ενδιαφέρον για τις κοινωνικές σχέσεις

    Από ατομικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες έως την αθρόα συμμετοχή σε ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες, οι ειδικοί διακρίνουν μια έντονη επιθυμία για σύνδεση το νέο έτος, μια ανάγκη θεραπείας του ψυχικού τραύματος που άφησε η πανδημία και τα απόνερά της. «Οι κοινωνικές δραστηριότητες χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης από ό,τι στο παρελθόν» αναφέρει ο Bob Wright, διευθυντής του κέντρου ευεξίας Hilton Head Health, υπενθυμίζοντας τις επιπτώσεις της απομόνωσης στη σωματική και ψυχική υγεία, οι οποίες έγιναν κοινό βίωμα για πολλούς ανθρώπους τα τελευταία χρόνια.

    Όσον αφορά την αυξανόμενη ζήτηση για δια ζώσης συνεδρίες ψυχοθεραπείας, φαίνεται πως η αυξητική τάση οφείλεται στους νέους της γενιάς Ζ σύμφωνα με τη Leanza, μια μετατόπιση «που αντανακλά την επιθυμία για πιο αυθεντικές και ενδιαφέρουσες θεραπευτικές εμπειρίες, αξιοποιώντας τα οφέλη των αλληλεπιδράσεων πρόσωπο με πρόσωπο».

    5. Αναζήτηση της μακροζωίας

    Έντονο θα παραμείνει το ενδιαφέρον και το 2024 για επιλογές υγείας που μπορούν να προσθέσουν ποιοτικά χρόνια ζωής στο προσδόκιμο όπως τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα, ο καλός και επαρκής ύπνος και η φροντίδα για την υγεία -και το μικροβίωμα κατ’ επέκταση- του εντέρου.

    «Ορισμένες από τις νέες τάσεις που θα δούμε θα υπάγονται στα πεδία της μακροζωίας και της αυτοφροντίδας» σχολιάζει ο φυσίατρος David Chesworth, και συμπληρώνει πως «σε γενικές γραμμές, η έννοια της μακροζωίας ήταν και παραμένει ένα γενικότερο “καυτό” θέμα. Στην πραγματικότητα, πολλές από τις (προαναφερθείσες) τάσεις που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί λόγω αυτού».

    Στη διατροφή και τον ύπνο προστίθεται η σωματική άσκηση ως μέσο επίτευξης της μακροβιότητας, όπως και πρωτοποριακές μέθοδοι περιποίησης του σώματος για την αποκατάσταση μετά τις προπονήσεις, όπως οι παγωμένες βουτιές. Η ξεκούραση και η αποκατάσταση εισέρχονται ακόμη και στην ταξιδιωτική βιομηχανία με τον «τουρισμό ευεξίας», με «όλο και περισσότερους ανθρώπους να αναζητούν ταξίδια που επικεντρώνονται σε πράγματα όπως η γιόγκα, οι τεχνικές αναπνοής, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η αναψυχή, η αυτοφροντίδα, η αξιοπρεπής γήρανση και η ενασχόληση με χαρούμενες και απαλλαγμένες από το άγχος δραστηριότητες», κατέληξε ο Chesworth, κλείνοντας τις εκτιμήσεις για το νέο έτος στο άρθρο του CBS News.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Mohamed Hassan από το Pixabay
  • Ευεξία: Tα «αθώα» μυστικά για ζωντάνια και ενέργεια
    Ευεξία: Tα «αθώα» μυστικά για ζωντάνια και ενέργεια

    Η μελέτη της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Michael Slepian, PhD του Πανεπιστημίου Columbia, αμφισβητεί τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι η τάση για μυστικότητα είναι εγγενώς επιζήμια για την ευημερία μας

    Σας έχει συμβεί ποτέ να αντιμετωπίσετε τη δυσαρέσκεια κάποιου, επειδή δεν μοιραστήκατε μαζί του ένα σημαντικό νέο; Είναι γεγονός πως τα μυστικά φέρουν συνήθως αρνητική χροιά και όσοι αποφασίζουν να κρατήσουν για τον εαυτό τους διάφορες πληροφορίες και δεν τις μοιράζονται αντιμετωπίζουν συχνά το θυμό ή την απογοήτευση των γύρω τους.

    Είναι, όμως, πράγματι τα μυστικά μια κακή συνήθεια;

    Αρνητικά απαντά σε αυτό το ερώτημα η νέα μελέτη της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, που δημοσιεύεται στο Journal of Personality and Social Psychology. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας με επικεφαλής τον Δρ Michael Slepian, αναπληρωτή καθηγητή Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Columbia, ο μύθος για την αρνητική επίδραση των μυστικών στην υγεία μας καταρρίπτεται. Αντίθετα, τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο να κρατάτε τα νέα -ειδικά τα καλά- για τον εαυτό σας, καθώς αυτό μπορεί να σας χαρίσει περισσότερη ενέργεια και ζωντάνια.

    «Έρευνες δεκαετιών σχετικά με τις επιδράσεις της συνήθειας να κρατάμε μυστικά υποδηλώνουν ότι είναι κακό για την ευημερία μας. Ωστόσο, τα προηγούμενα ευρήματα είχαν εξετάσει μόνο την τήρηση μυστικών που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή μας. Και ερωτώ, είναι η τάση για μυστικότητα εγγενώς κακή για την ευημερία μας ή οι αρνητικές επιπτώσεις της μυστικοπάθειας τείνουν να πηγάζουν από τη διατήρηση αρνητικών μυστικών;» διερωτήθηκε ο Δρ Slepian. «Ενώ τα αρνητικά μυστικά είναι πολύ πιο κοινά από τα θετικά, μερικές από τις πιο χαρούμενες περιστάσεις της ζωής ξεκινούν ως μυστικά, όπως μια μια εγκυμοσύνη, μια νέα δουλειά ή ένα δώρο έκπληξη», προσθέτει.

    Στο πρώτο στάδιο της μελέτης αξιοποιήθηκαν 500 άτομα, από τις απαντήσεις των οποίων προέκυψε ότι το 76% θα μοιράζονταν αμέσως τα καλά νέα. Υπάρχουν, όμως, πολλοί που επιλέγουν να κρατούν μυστικά τα θετικά γεγονότα. Θέλοντας να μάθουν το γιατί, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πέντε πειράματα σε περισσότερους από 2.500 συμμετέχοντες. Αυτά τα πειράματα διερεύνησαν τα κίνητρα πίσω από τη διατήρηση θετικών μυστικών και τις επιπτώσεις αυτής της «κρυψίνοιας».

    Ένα βασικό πείραμα ζητούσε από τους συμμετέχοντες να σκεφτούν καλά νέα που κράτησαν μυστικά, καθώς και άλλα, που μοιράστηκαν με το περιβάλλον τους. Διαπιστώθηκε ότι όσοι αναλογίζονταν τα καλά νέα που κράτησαν μυστικά ένιωθαν περισσότερη ενέργεια από εκείνους που σκέφτονταν τα νέα που μοιράστηκαν. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το αν σκόπευαν να μοιραστούν την είδηση αργότερα.

    Επιπλέον, η ομάδα του Δρ Slepian ανακάλυψε ότι η διατήρηση ενός θετικού μυστικού συχνά καθοδηγείται από εσωτερικές επιθυμίες και όχι από εξωτερικές πιέσεις, σε αντίθεση με τους λόγους πίσω από τη διατήρηση αρνητικών ή ενοχλητικών μυστικών. Αυτό το εσωτερικό κίνητρο, σύμφωνα με τον ειδικό, συμβάλλει στο αίσθημα ετοιμότητας και ενέργειας.

    Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η μελέτη έφερε στην επιφάνεια μια νέα διάσταση της μυστικότητας, αποκαλύπτοντας ότι δεν είναι καθολικά κακό να κρατάμε μυστικά. Στην πραγματικότητα, σε μερικές περιπτώσεις είναι καλύτερο, ειδικά όταν διατηρούνται απόρρητες ορισμένες πληροφορίες, για προσωπικούς λόγους ή για τη συγκίνηση που θα προκαλέσει μια έκπληξη. Οι ειδικοί καλούν τους ανθρώπους να επανεκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη τάση για μυστικότητα και τον αντίκτυπό της στην ψυχική υγεία, υπογραμμίζοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποτελέσει πηγή χαράς και ζωτικότητας.

    «Οι άνθρωποι μερικές φορές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενορχηστρώσουν μια έκπληξη, αποκαλύπτοντας αργότερα ένα θετικό μυστικό, για να το κάνουν ακόμα πιο συναρπαστικό. Αυτό το είδος έκπληξης μπορεί να είναι πολύ ευχάριστο. Το να έχουμε επιπλέον χρόνο για να φανταστούμε την αντίδραση κάποιου όταν μάθει το μυστικό μας, μας χαρίζει περισσότερο χρόνο μέσα σε αυτό το συναρπαστικό συναίσθημα», καταλήγει ο Δρ Slepian.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/el-gr/photo/3885603/
  • Ευτυχία, καθαρό μυαλό, ήρεμος ύπνος και λιγότερο άγχος: Αυτό είναι το μυστικό για να τα απολαύσετε
    Ευτυχία, καθαρό μυαλό, ήρεμος ύπνος και λιγότερο άγχος: Αυτό είναι το μυστικό για να τα απολαύσετε

    Νιώθετε τελευταία ότι θέλετε να πάρετε τα βουνά; Μια νεότερη μελέτη σας προτρέπει να το κάνετε, όχι μόνο για το καλό της υγείας σας, αλλά και για την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της ευεξίας

    Επιστροφή στη φύση συνιστά νεότερη μελέτη, εάν θέλουμε να εξασφαλίσουμε μια συνολική ποιότητα ζωής με υγεία και ευεξία. Σύμφωνα με μελέτη σε 2.000 ενήλικες με τη συμμετοχή του Βρετανικού Συστήματος Υγείας (NHS) και του OnePoll, διαπιστώθηκε πως όσοι περνούσαν περισσότερο χρόνο στη φύση ήταν πιο υγιείς, πιο δραστήριοι και πιο παραγωγικοί. Ειδικότερα, οι 20 ή και περισσότερες ώρες στο ύπαιθρο συνέβαλε έως και 41% περισσότερο στην παραγωγικότητα, σε σύγκριση με τα άτομα που περνούσαν λιγότερα από 30 λεπτά την εβδομάδα σε χώρους πρασίνου.

    Τα τρία τέταρτα όλων των ενηλίκων υποστήριξαν ότι ο χρόνος στη φύση ή σε χώρους πρασίνου τους έδωσε «ενέσεις» ευτυχίας, κρατώντας τους σε εγρήγορση όλη την ημέρα – ένα συναίσθημα που βιώνει το 92% εκείνων που περνούν τον περισσότερο χρόνο έξω. Εν τω μεταξύ, το 79% δήλωσε ότι τους κάνει επίσης να αισθάνονται πιο υγιείς και πιο ενεργητικοί.

    Ως προς τα συνολικά οφέλη, το καθαρότερο μυαλό (44%), ο πιο ήρεμος ύπνος (28%) και το αίσθημα λιγότερου άγχους (38%) είναι επίσης μεταξύ των κορυφαίων οφελών για την υγεία που ανέφεραν οι άνθρωποι μετά την παραμονή τους σε φυσικούς χώρους, καθώς και η αίσθηση ότι αισθάνονται καλύτερα σωματικά και ψυχικά (70%). Αντίθετα, όσοι περνούσαν περισσότερο χρόνο από ό,τι θα ήθελαν σε εσωτερικούς χώρους, ένιωθαν συχνότερα υποτονικοί (37%), κουρασμένοι (25%) και απομονωμένοι (16%).

    Τα συγκεκριμένα στοιχεία ακολουθούν και επιβεβαιώνουν εκείνα μιας παλαιότερης μελέτης από το φιλανθρωπικό ίδρυμα The National Academy for Social Prescribing, η οποία διαπίστωσε ότι η επαφή με τη φύση θα μπορούσε να ωφελήσει θετικά μακροπρόθεσμα την υγεία και την ευημερία.

    Η μελέτη διαπιστώνει επίσης ότι όσοι περνούν περισσότερο χρόνο στη φύση, εκτός του ότι αισθάνονται πιο υγιείς, είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν πιο φιλικές συμπεριφορές προς το περιβάλλον. Αυτές οι συμπεριφορές περιλαμβάνουν την κατανάλωση μιας πιο φυτικής διατροφής (18%), την επιλογή να περπατούν ή να κάνουν ποδήλατο αντί να οδηγούν (31%) και την ανακύκλωση (55%).

    Επιπλέον, το 54% δήλωσε ότι η στάση του απέναντι στο περιβάλλον έχει επηρεαστεί από το γεγονός ότι περνάει χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, ενώ το 13% άρχισε ακόμη και να μαζεύει σκουπίδια στους περιπάτους του. Τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι το να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους τους κάνει να φροντίζουν περισσότερο για την ευημερία τους, με το 46% να νιώθουν χαλαροί και το 42% να είναι πιο ήρεμοι και χαρούμενοι.

    Ως προς τα πράγματα που απολαμβάνει κάποιος όσο βρίσκεται στη φύση, σε αυτά περιλαμβάνεται ο καθαρός αέρας (64%), το τοπίο (47%) και η παρατήρηση των ζώων και της άγριας ζωής (46%). Επίσης, την παρατήρηση της αλλαγής των εποχών απολάμβανε το 35%, ενώ το 11% λάτρευε τη θαλπωρή που προσέφερε ένα ζεστό παλτό.

    Παρά την ικανοποίηση αυτή, όμως, από την επαφή με τη φύση, η έλλειψη πρόσβασης σε χώρους πρασίνου αποτελούσε πρόβλημα για έναν στους δέκα, μειώνοντας έτσι δραστικά το χρόνο αυτόν. Ένα άλλο 19% ένιωθε ότι δεν είχε χρόνο να βγαίνει πιο συχνά έξω, ενώ το 8% δεν ένιωθε αρκετά ασφαλής.

    Τέλος, όσοι δεν περνούσαν αρκετό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους κάθε εβδομάδα, το 34% δήλωσε ότι η καλύτερη πρόσβαση σε μια περιοχή φυσικής ομορφιάς θα τους ενθάρρυνε να περνούν εκεί περισσότερο χρόνο.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Skyckology: Η ανέξοδη κίνηση που χαρίζει άμεσα ηρεμία και απογειώνει την ευεξία
    Skyckology: Η ανέξοδη κίνηση που χαρίζει άμεσα ηρεμία και απογειώνει την ευεξία

    Στη λίστα με όλα τα απλά πράγματα που είναι δωρεάν και μπορούν να συμβάλλουν στο αίσθημα της ευεξίας, νεότερο ερευνητικό υλικό συνιστά να κάνουμε μια παύση και να κοιτάξουμε τον ουρανό. Θα το δοκιμάσετε;

    Minfullness ή αλλιώς ενσυνειδητότητα, forest bathing (οι εξορμήσεις δηλαδή στο δάσος), δύο μόλις πρακτικές που αποτελούν μέρος των εναλλακτικών δραστηριοτήτων που πλήθος επιστημονικών μελετών έχει αποδείξει ότι βελτιώνουν την ευεξία. Μια ακόμα απλή πρακτική, ωστόσο, που μπορεί εξίσου να εφαρμοστεί παντού και πάντα, έρχεται να προστεθεί σε αυτή τη λίστα.

    Η ψυχολογία του να κοιτάς ψηλά στον ουρανό ή αλλιώς «Skychology» θεωρείται ένας νέος τομέας έρευνας για την ευημερία, για να κατανοηθούν πλήρως τα οφέλη που αποκομίζουμε όταν χαλαρώνουμε και απλώς στρέφουμε το βλέμμα μας προς τον ουρανό.

    «Η ευημερία δεν ήταν ο αυτοσκοπός της μελέτης» εξηγεί ο ψυχολόγος Paul Conway, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Southampton, ειδικός σε θέματα θετικής ψυχολογίας και ευημερίας και ερευνητής της skychology. «Σύντομα όμως διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν άμεσες ηρεμιστικές επιδράσεις, μεγαλύτερη πρόθεση να βοηθήσουμε τους άλλους, ακόμη και ενισχυμένη ανοσία από την παρατήτηρηση του ουρανού» προσθέτει.

    Στην πρώτη μελέτη του είδους της, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν μέσω συνεντεύξεων τις εμπειρίες που αποκόμισαν από το να κοιτάζουν απλώς τον ουρανό. Οι εμπειρίες τους υποδηλώνουν ότι αυτή η πρακτική είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική δραστηριότητα που οδηγεί στην ευεξία.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Skychology φαίνεται ότι:

    • προσφέρει άμεση ηρεμία
    • συμβάλλει στο αίσθημα της ευεξίας
    • βελτιώνει αποτελεσματική τη συναισθηματική αυτορρύθμιση, έχουμε δηλαδή καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων μας.
    • ενισχύει την ενσυνειδητότητα και το αίσθημα ότι είμαστε παρόντες στο τώρα
    • προάγει ένα μεγαλύτερο αίσθημα της συνδεσιμότητας, με την έννοια ότι νιώθουμε ότι είμαστε μέρος μιας μεγαλύτερης «εικόνας», που ξεπερνά τον εαυτό μας.
    • ανοίγει ένα «παράθυρο» στην εμπειρία του «δέους»– ένα σύνθετο δηλαδή συναίσθημα που σχετίζεται θετικά με την ευημερία, την ανάληψη προοπτικής, την ταπεινότητα, τη δημιουργικότητα, τη φιλανθρωπία, τη μειωμένη φλεγμονώδη αντίδραση και την ενισχυμένη υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος
    • αναιρεί τα αποτελέσματα της «ηδονικής προσαρμογής». Αυτό σημαίνει ότι είναι μια δραστηριότητα που δεν τη συνηθίζουμε ποτέ και δεν τη βαριόμαστε, επομένως τα οφέλη της είναι ευεργετικά ανά πάσα στιγμή.

    Πώς θα λάβετε τα μέγιστα οφέλη

    Αγκαλιάστε την περιέργεια. Θέστε ως στόχο να να παρατηρείτε και να απολαμβάνετε τις αντιθέσεις και τα διαφορετικά χρώματα, μαζί με τις αισθήσεις που βιώνετε, όταν παρατηρείτε τον ουρανό.

    Μην περιμένετε τον κατάλληλο καιρό. Η ηλιοφάνεια, τα λαμπερά αστέρια και το ηλιοβασίλεμα μπορεί να φαίνονται σαν να έχουν να προσφέρουν πολλά περισσότερα από έναν γκρίζο ουρανό, όμως ακόμα και η θέαση της μουντάδας εντυπωσιάζει και ωφελεί.

    Αφήστε τις σκέψεις να έρθουν και να παρέλθουν. Όσο εξετάζετε τη σχέση που «συνάπτετε» με τον ουρανό, παράλληλα στρέφεστε και προς τη σχέση που έχετε με τον εαυτό σας.

    Πηγή :ygeiamou.gr- Photo by Ivana Cajina on Unsplash

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο