Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους το άγχος σας μπορεί να είναι χειρότερο τη νύχτα και όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε
Η δυσκολία στον ύπνο είναι κάτι που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους, με το πρόβλημα να επιδεινώνεται λόγω της κακής κατάστασης της ψυχικής υγείας μας.
Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που το άγχος σας αυξάνεται το βράδυ και ακόμη περισσότερο λίγο πριν τον ύπνο.
Ο καθηγητής Ivo Vlaev είναι ψυχολόγος συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Warwick. Ο ίδιος δήλωσε: «Το άγχος τείνει να επιδεινώνεται τη νύχτα για διάφορους λόγους, ιδίως λόγω της αλλαγής του περιβάλλοντος και της νοητικής συγκέντρωσης. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο εγκέφαλος είναι συνήθως απασχολημένος με διάφορες εργασίες, περισπασμούς και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, οι οποίες μπορούν να καταστείλουν τις αγχωτικές σκέψεις. Ωστόσο, τη νύχτα, όταν το άτομο βρίσκεται σε ένα ήσυχο, χαλαρό περιβάλλον, η έλλειψη περισπασμών επιτρέπει στις αγχώδεις σκέψεις να βγουν στην επιφάνεια».
Γιατί το άγχος είναι πιο έντονο όταν πηγαίνετε για ύπνο
Η έλλειψη αντιπερισπασμού είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα όταν πρόκειται για την εμφάνιση εξάρσεων άγχους, εξηγεί ο Vlaev.
«Κατά τη διάρκεια της ημέρας, δραστηριότητες όπως η εργασία, οι κοινωνικές συναναστροφές και τα θελήματα κρατούν το μυαλό απασχολημένο», είπε.
«Τη νύχτα, αυτοί οι περισπασμοί εξασθενούν και το μυαλό μπορεί να αφεθεί ελεύθερο να σκεφτεί τις ανησυχίες, τις μελλοντικές αβεβαιότητες ή τα άλυτα ζητήματα, εντείνοντας το άγχος», επισήμανε.
Αυτός ο χρόνος χωρίς περισπασμούς σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να αναλογιστείτε τη μέρα που πέρασε, στιγμές που μπορεί να σκεφτείτε λίγο παραπάνω.
«Καθώς ξαπλώνετε, είναι φυσικό να αναλογίζεστε τα γεγονότα της ημέρας ή να προβλέπετε τι θα ακολουθήσει. Αυτός ο αναστοχασμός μπορεί συχνά να μετατραπεί σε υπερβολική σκέψη, όπου τα μικρά ζητήματα φαίνονται μεγεθυμένα, οδηγώντας σε αναστοχασμό σχετικά με εργασίες που έμειναν ημιτελείς, ανησυχίες για τις κοινωνικές συναναστροφές ή ανησυχίες για το μέλλον», πρόσθεσε ο Vlaev.
Ο φυσικός λόγος
Υπάρχει όμως και φυσικός λόγος, με τον φυσικό ρυθμό του σώματός σας να παίζει τον ρόλο του.
Ο καθηγητής Vlaev εξηγεί: «Η κορτιζόλη, μια ορμόνη του στρες, έχει έναν φυσικό ρυθμό όπου τα επίπεδα τείνουν να αυξάνονται τις πρώτες πρωινές ώρες για να βοηθήσουν στο ξύπνημα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα αισθήματα άγχους αν είστε ξύπνιος εκείνη την ώρα.
«Επίσης, οι κιρκάδιοι ρυθμοί του σώματος και οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να παίζουν ρόλο στο γιατί το άγχος αισθάνεται πιο έντονο τη νύχτα», συμπλήρωσε.
Κόπωση, σκοτάδι και έλλειψη ελέγχου
Εκτός από αυτό, η ψυχική και σωματική κόπωση μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική σας ρύθμιση. Μέχρι το τέλος της ημέρας, οι μηχανισμοί αντιμετώπισης είναι συχνά πιο αδύναμοι, καθιστώντας δυσκολότερη τη διαχείριση των αγχωτικών σκέψεων.
Η εξάντληση μειώνει την ικανότητα του ατόμου να αντιμετωπίζει το στρες και το άγχος με υγιείς τρόπους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές σκέψεις και αυξημένο άγχος.
Η ύπαρξη μιας ήσυχης, σκοτεινής και απομονωμένης ατμόσφαιρας τη νύχτα μπορεί επίσης να προκαλέσει αισθήματα ανησυχίας, με τον καθηγητή Vlaev να λέει: «Χωρίς εξωτερικά ερεθίσματα, ο εγκέφαλός σας μπορεί να επικεντρωθεί σε εσωτερικούς φόβους, οδηγώντας σε αγωνιώδεις σκέψεις και ενισχύοντας τα συναισθήματα ανησυχίας».
Τελικά, ενισχύεται το αίσθημα ότι δεν έχετε κανέναν έλεγχο.
«Η νύχτα τείνει να επιφέρει ένα αίσθημα απώλειας ελέγχου», λέει ο καθηγητής.
«Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ασχολούμαστε ενεργά με καθήκοντα και νιώθουμε μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Τη νύχτα, η αίσθηση ότι περιμένουμε τον ύπνο και δεν ξέρουμε πότε θα έρθει, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται αβοήθητοι, επιδεινώνοντας το άγχος», καταλήγει ο ίδιος.