Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2024 14:58

Στρες: Τέσσερα απλά βήματα για να μην το αφήνετε να σας χαλάει όλη τη μέρα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό τέλος για την ημέρα μας χωρίς να παραδοθούμε σε ό,τι μας προκαλεί στρες

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται λέει ο λαός, κατ’ επέκταση και η κακή μέρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να ανατραπεί ένα άσχημο ξεκίνημα και το στρες που συνεπάγεται, ό,τι και να λέει ο νόμος του Μέρφι.

Με αλλαγή οπτικής γωνίας και παραστάσεων μπορούμε να απεγκλωβιστούμε από τα αρνητικά συναισθήματα

Τίποτα δεν μπορεί να σας καταστρέψει τη μέρα αν δεν παραδοθείτε στο αναπάντεχο που σας προκάλεσε στρες και σας αποσυντόνισε ή στην κουβέντα που σας χάλασε τη διάθεση.

Όπως λέει η κλινική ψυχολόγος Σούζαν Άλμπερς στο δημοσίευμα των Νew Υork Τimes, η μέρα σας μπορεί να ξεκινήσει άσχημα με μια δύσκολη πρωινή συνάντηση στη δουλειά, μια ανεπιθύμητη είδηση ή έναν άγνωστο που είναι αγενής αλλά είναι πάντα στο χέρι σας να «δημιουργήσετε ένα διαφορετικό τέλος».

Δείτε τέσσερα απλά βήματα που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείτε να υιοθετείτε για να αλλάξετε γρήγορα μια κακή μέρα.

Αποστασιοποίηση

Όταν οι πελάτες λένε στη Σούζαν Άλμπερς ότι έχουν μια άθλια μέρα, συχνά τους συμβουλεύει να «ανταποκρίνονται αντί να αντιδρούν», απομακρυνόμενοι από ό,τι προκάλεσε αυτή τη σκέψη και εξετάζοντάς την από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Ο καθηγητής Μάικλ Λι συστήνει έπειτα από μια δυσάρεστη αλληλεπίδραση με κάποιον, μερικές βασικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας: «Αφορά πραγματικά εμένα ή αυτούς;» «πόση βαρύτητα δίνω στα λόγια τους;» «αυτό το άτομο με γνωρίζει πραγματικά ως χαρακτήρα;» «ποια είναι η ιστορία που δημιούργησα γύρω από αυτό που συνέβη;»

Η τοποθέτηση μιας δυσάρεστης εμπειρίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και η ανάλυση των συναισθημάτων σας μπορεί να μειώσει το άγχος εξηγεί ο ίδιος.

Αισθητηριακή αλλαγή

Ένας γρήγορος τρόπος για να σώσετε τη μέρα σας, κατά τη Σούζαν Άλμπερς, είναι να δοκιμάσετε αυτό που αποκάλεσε αισθητηριακή αλλαγή.

Κάντε ένα ζεστό ντους, αλλάξτε τα ρούχα σας ή ανάψτε ένα αρωματικό κερί. Διαφορετικές μυρωδιές, υφές και θερμοκρασίες μπορούν να σας βοηθήσουν να επανακάμψετε αποσπώντας την προσοχή σας. Αν είστε στη δουλειά, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα αρωματικό τσάι.

Επίσης, μπορείτε να σηκωθείτε και να κινηθείτε ώστε να απελευθερωθούν χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το άγχος. Η συνιστώμενη άσκηση είναι τουλάχιστον 20 λεπτά για τόνωση της διάθεσης, αλλά εξίσου βοηθητικό θα ήταν αν βγάζατε τον σκύλο βόλτα.

Όταν είστε κολλημένοι στα συναισθήματά σας, λίγη δραστηριότητα και μια αλλαγή παραστάσεων μπορεί να σας βοηθήσει να τα ξεκλειδώσετε «σαν να κουνάτε μια χιονόμπαλα», εξηγεί η Άλμπερς.

Μικρές ανταμοιβές

Αν η μέρα σας ξεκίνησε άσχημα μην την αφήνετε να πάει έτσι μέχρι το βράδυ για να πέσετε με τα μούτρα στο παγωτό ή σε οτιδήποτε άλλο σας ευχαριστεί.

Η Ανεγκρέτ Φόκνερ, επίκουρη καθηγήτρια Νευροεπιστήμης στο Ινστιτούτο του Πρίστον σημειώνει ότι, αντιθέτως, μικρές ανταμοιβές κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης εμπειρίας μπορεί να την κάνουν λιγότερο αγχωτική.

Τουλάχιστον αυτή ήταν η διαπίστωση σχετικής έρευνας για το στρες σε ποντίκια την οποία η Φόκνερ έχει υιοθετήσει στη ζωή της. Για παράδειγμα, όταν συναντά ένα εμπόδιο, η επιλογή της είναι να τηλεφωνήσει σε ένα αγαπημένο της πρόσωπο ή να κάνει μια βόλτα για να πάρει καφέ.

Το να βρίσκετε μικρολεπτομέρειες για να κάνετε τη ζωή σας καλύτερη την ώρα μιας αγχωτικής κατάστασης μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο. «Αντί για ντοπαμίνη αργότερα, επιλέξτε μικρά κομμάτια ντοπαμίνης τώρα».

«Συναισθηματικό κουτί πρώτων βοηθειών»

Σκεφτείτε τι σας ανακουφίζει ώστε να είστε προετοιμασμένοι για μελλοντικές κακές ημέρες, συνιστά η Άλμπερς. Μια «λίστα αναπαραγωγής σεροτονίνης» μπορεί να σας αναζωογονήσει άμεσα. Για παράδειγμα, η μουσική έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση με έναν «αυθόρμητο και αβίαστο» τρόπο.

Κάποια φίλη, λέει η ίδια, έχει επιλέξει να συγκεντρώνει σε έναν φάκελο αισιόδοξα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και βιντεάκια από φίλους και συγγενείς. Όταν νιώθει πεσμένη, τον ανοίγει και της φτιάχνει η διάθεση.

Τέλος, εξαιρετικά χρήσιμο είναι αυτό που προτείνει ο Τζακ Κάνφιλντ στο βιβλίο του «Chicken Soup for the Soul». Το αποκαλεί «αμόκ ευγνωμοσύνης», στη διάρκεια του οποίου αφιερώνετε ένα λεπτό για να εκτιμήσετε ό,τι βλέπετε γύρω σας.

Πηγή: In.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2024 12:01

Σχετικά Άρθρα

  • Αρρωσταίνετε προσπαθώντας να… παραμείνετε υγιείς; Πώς εξηγούν οι ειδικοί αυτό το παράδοξο
    Αρρωσταίνετε προσπαθώντας να… παραμείνετε υγιείς; Πώς εξηγούν οι ειδικοί αυτό το παράδοξο

    Το κόστος της εμμονικής επιδίωξης της υγείας είναι ότι μερικές φορές οδηγούμαστε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα

    Κάθε σχόλιο για τη σημασία της υγείας περισσεύει. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το πολυτιμότερο αγαθό, γι’ αυτό και οι περισσότεροι κάνουμε ό,τι νομίζουμε πως χρειάζεται για να διατηρηθούμε ακμαίοι και υγιείς. Καμιά φορά, όμως, αυτή η προσπάθεια έχει τελικά το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: Προσπαθώντας εμμονικά να παραμείνουμε υγιείς, καταλήγουμε να αρρωσταίνουμε.

    Μια νέα έκθεση υποδεικνύει ότι η υπερβολική πίεση που ασκούμε στον εαυτό μας στην προσπάθεια να παραμείνουμε υγιείς συμβάλλει στην πραγματικότητα σε υψηλότερα επίπεδα άγχους και στρες, ένα φαινόμενο που ονομάζεται «εξουθένωση από την ευεξία». Η παγκοσμίου κλίμακας έρευνα μελέτησε τις περιπτώσεις περισσότερων από 15.000 ενηλίκων, ανακαλύπτοντας ότι σχεδόν τα 2/3 ένιωθαν έντονα την «υποχρέωση» να εμφανίζονται υγιείς και καλά. Αυτή η συνεχής πίεση δεν είναι μόνο εξαντλητική, αλλά οδηγεί επίσης τους ανθρώπους να επικεντρώνονται περισσότερο σε ό,τι λείπει από τη ζωή τους αντί να εστιάζουν σε μια ισορροπημένη ευημερία.

    Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

    Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι νεότερες γενιές αισθάνονται περισσότερο το βάρος αυτών των προσδοκιών. Ειδικότερα, τα άτομα που διανύουν τη δεκαετία των 20 ανέφεραν ότι αισθάνονται διπλάσια ψυχική, σωματική και κοινωνική πίεση σε σύγκριση με τα άτομα άνω των 60 ετών. Αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει ένα χάσμα γενεών, με τους νεότερους να αποτελούν τα πιο επιρρεπή «θύματα» στις πιέσεις που σχετίζονται με την «κουλτούρα της ευεξίας».

    Μια σημαντική πηγή αυτής της πίεσης είναι ο τεράστιος όγκος των αντικρουόμενων συμβουλών περί υγείας και ευεξίας. Ενδεικτικά, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (53%) δήλωσαν ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι συντριπτικές και αντιφατικές, καλλιεργώντας τους αβεβαιότητα σχετικά με το τι είναι πραγματικά ωφέλιμο. Η Παγκόσμια Έκθεση Ευημερίας 2024 ρίχνει περισσότερο φως σε αυτό το φαινόμενο: «Όσο μεγαλύτερη πίεση νιώθουμε να είμαστε καλά, τόσο λιγότερο καλά νιώθουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Στην έκθεση, μάλιστα, αποτυπώνονται τρεις κύριες κινητήριες δυνάμεις αυτού του κύκλου:

    • μη ρεαλιστικές κοινωνικές προσδοκίες,
    • αντιφατικές πληροφορίες και
    • το αίσθημα της απομόνωσης στο ταξίδι ευεξίας.

    Τι μπορεί, λοιπόν, να γίνει για να σπάσει αυτός ο επιβλαβής κύκλος; Οι ειδικοί συνιστούν διάφορα πρακτικά βήματα για τη μείωση της πίεσης:

    • Κάντε διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Η αποστασιοποίηση από τις πλατφόρμες που συχνά απεικονίζουν ανέφικτα πρότυπα μπορεί να μειώσει το αίσθημα της σύγκρισης και της ανεπάρκειας.
    • Εξασκηθείτε στον διαλογισμό: Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες και να καλλιεργήσουν μια πιο χαλαρή νοοτροπία.
    • Μην παραλείπετε να κινείστε: Η ενσωμάτωση της κίνησης στην καθημερινή ρουτίνα, είτε μέσω της άσκησης, είτε μέσω υπαίθριων δραστηριοτήτων, μπορεί να ενισχύσει τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική ευεξία.
    • Ενισχύστε τους κοινωνικούς σας δεσμούς: Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι οι ομαδικές προπονήσεις, που, όπως έχει αποδειχθεί, βελτιώνουν τη συνολική ευεξία κατά 15%, ενώ ο διαλογισμός μπορεί να την αυξήσει κατά 9%. Επιπλέον, ο καθορισμός σαφών ορίων, τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική ζωή βελτιώνει επίσης την ευημερία κατά 13%.

    Ο δρ. Murali Doraiswamy, ειδικός ψυχικής ευεξίας, εξηγεί ότι η πίεση για συνεχή βελτίωση της υγείας μπορεί συχνά να λειτουργήσει αντίστροφα. «Η επιδίωξη της ευημερίας μπορεί να γίνει πηγή άγχους, επειδή τείνουμε συχνά να κολλάμε σε αυτό που λείπει από τη ζωή μας. Ο καθορισμός μικρών, εφικτών στόχων και η μετατροπή της υγείας σε μια χαρούμενη διαδικασία μπορεί να αντιστρέψει αυτή την τάση».

    Στην τελική, η κατάκτηση της ευεξίας είναι ένας στόχος που μας αφορά όλους: Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 89% των ερωτηθέντων έχουν λάβει περισσότερα μέτρα φέτος σε σύγκριση με πέρυσι για να βελτιώσουν την υγεία τους με κάποιο τρόπο. Είναι, όμως, σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη λεπτή γραμμή ανάμεσα σε μια υγιή και ισορροπημένη προσπάθεια επίτευξης της ευεξίας και σε ένα εμμονικό κυνήγι μη ρεαλιστικών στόχων. Η προσπάθεια για ισορροπία και όχι για τελειότητα μπορεί να είναι το κλειδί για να αισθάνεστε πραγματικά καλά.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Οι σκύλοι μυρίζουν το ανθρώπινο στρες με αποτέλεσμα να αλλάζει η διάθεσή τους - Τι αποκαλύπτει έρευνα
    σε Plus +
    Οι σκύλοι μυρίζουν το ανθρώπινο στρες με αποτέλεσμα να αλλάζει η διάθεσή τους - Τι αποκαλύπτει έρευνα

    Οι σκύλοι επηρεάζονται από τη μυρωδιά του ανθρώπινου στρες με αποτέλεσμα να αλλάζει η διάθεσή τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα, με επικεφαλής την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports».

    Οι επιστήμονες μελέτησαν 18 ομάδες σκύλων-ιδιοκτητών μέσα από μια σειρά δοκιμών με διαφορετικές ανθρώπινες μυρωδιές. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι σκύλοι, ηλικίας από οκτώ μηνών έως δέκα ετών, εκπαιδεύτηκαν ότι όταν ένα μπολ με τροφή τοποθετείται σε μια θέση, περιέχει μια λιχουδιά, αλλά όταν τοποθετείται σε άλλη θέση, είναι άδειο.

    Τι έδειξε η μελέτη

    Μόλις ένας σκύλος μάθαινε τη διαφορά μεταξύ αυτών των θέσεων του μπολ, πλησίαζε γρηγορότερα τη θέση με τη λιχουδιά από ό,τι την άδεια θέση. Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν πόσο γρήγορα ο σκύλος θα προσέγγιζε νέες θέσεις μπολ που βρίσκονταν μεταξύ των δύο αρχικών. Η γρήγορη προσέγγιση αντανακλούσε «αισιοδοξία» για την ύπαρξη τροφής σε αυτές τις θέσεις και ήταν δείκτης θετικής συναισθηματικής κατάστασης, ενώ η αργή προσέγγιση υποδήλωνε αρνητικό συναίσθημα. Κάθε σκύλος εκτέθηκε είτε σε καμία οσμή είτε σε οσμές από δείγματα ιδρώτα και αναπνοής ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονταν σε κατάσταση στρες ή σε κατάσταση χαλάρωσης.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μυρωδιά του άγχους έκανε τους σκύλους να πλησιάζουν πιο αργά τη νέα θέση του μπολ που ήταν πιο κοντά στην εκπαιδευμένη θέση του άδειου μπολ. Το αποτέλεσμα αυτό δεν παρατηρήθηκε με τη μυρωδιά της χαλάρωσης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η μυρωδιά του άγχους αύξησε την εκτίμηση των σκύλων ότι αυτή η νέα θέση δεν περιείχε τροφή, όπως και η κοντινή θέση με το άδειο μπολ. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτή η «απαισιόδοξη» αντίδραση αντανακλά μια αρνητική συναισθηματική κατάσταση.

    Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι σκύλοι συνέχισαν να βελτιώνουν τη μάθησή τους για την παρουσία ή την απουσία τροφής στις δύο θέσεις μπολ για τις οποίες είχαν εκπαιδευτεί και ότι βελτιώνονταν ταχύτερα όταν υπήρχε η μυρωδιά του άγχους.

    «Οι ιδιοκτήτες σκύλων γνωρίζουν πόσο συντονισμένα είναι τα κατοικίδιά τους με τα συναισθήματά τους, αλλά εδώ δείχνουμε ότι ακόμη και η μυρωδιά ενός αγχωμένου, άγνωστου ανθρώπου επηρεάζει τη συναισθηματική κατάσταση ενός σκύλου, την αντίληψη των ανταμοιβών και την ικανότητά του να μαθαίνει», επισημαίνει η Νικολά Ρούνεϊ, λέκτορας στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Οι 5 τεχνικές που θα μειώσουν το στρες και θα βελτιώσουν την ψυχική σας υγεία
    Οι 5 τεχνικές που θα μειώσουν το στρες και θα βελτιώσουν την ψυχική σας υγεία

    Εφαρμόστε τες από σήμερα και πείτε «αντίο» στο άγχος.

    Το στρες δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε σε μια ιδιαίτερα πιεστική περίοδο και να κάνει την καθημερινότητα αρκετά δυσάρεστη.

    Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να το αντιμετωπίσετε μια και καλή και να επαναφέρετε την ψυχική σας υγεία στο φυσιολογικό της επίπεδο.

    Οι ειδικοί μας δίνουν παρακάτω 5 τεχνικές, που αξίζει να υιοθετήσετε, όταν το στρες σας έχει χτυπήσει την πόρτα.

    #1 Εξασκήστε την ενσυνειδητότητά σας & κάντε διαλογισμό

    Η ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός είναι ισχυρές πρακτικές για τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της συνολικής ψυχικής υγείας. Βοηθούν στο να εστιάσετε στην παρούσα στιγμή και να μη σκέφτεστε το μέλλον, γεγονός που θα μετριάσει το άγχος. Η ενσυνειδητότητα μάλιστα περιλαμβάνει την απαλλαγή από την ενοχή της μη υπερβολικής απόδοσης. Να έχετε υπόψη πως δε χρειάζεται να είστε τέλειοι σε όλα.

    #2 Θέστε όρια

    Εάν εργάζεστε ενώ πρέπει να ξεκουράζεστε ή αναλαμβάνετε ευθύνες που υπερβαίνουν τις δυνατότητές σας, είναι καιρός να θέσετε μερικά όρια. Πείτε «όχι» σε όσα πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να φέρετε εις πέρας και βάλτε τον εαυτό σας σε πρώτο πλάνο. Μόνο έτσι θα καταφέρετε να σας φροντίσετε πραγματικά και να απαλλαγείτε από το στρες.

    #3 Δημιουργήστε υγιείς σχέσεις

    Η ύπαρξη υγιών και μη τοξικών σχέσεων μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης και να ενισχύσει τη συνολική ευτυχία κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων. Με μια αξιόπιστη και υποστηρικτική «κοινότητα» τριγύρω σας, θα έχετε περισσότερο χώρο να μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, κάτι που μπορεί να σας προσφέρει τελικά συναισθηματική ανακούφιση, να ενισχύσει την ευημερία σας και να σας απαλλάξει από το άγχος.

    #4 Προσέξτε τη διατροφή σας & γυμναστείτε

    Η αυτοφροντίδα είναι ολιστική. Απαιτεί να λάβουμε υπόψη μας ότι είμαστε μυαλό, σώμα και πνεύμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η γυμναστική, η καλή διατροφή και ο επαρκής ύπνος βοηθάνε το σώμα να απελευθερώσει ενδορφίνες και να μειωθούν έτσι οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη. Πέρα από το skincare που είναι μια μορφή αυτοφροντίδας, ενσωματώστε στο πρόγραμμά σας και την άσκηση -μπορεί να είναι τρέξιμο, ποδηλασία, pilates ή yoga, πάντα σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

    #5 Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια

    Σε περίπτωση που τίποτα από τα παραπάνω δεν πιάσει, μη διστάσετε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια -θα σας προσφέρει εργαλεία και στρατηγικές για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το στρες. Η επαγγελματική καθοδήγηση μπορεί να σας προσφέρει ένα ασφαλές «καταφύγιο». Θα καταφέρετε να αναγνωρίσετε τους στρεσογόνους παράγοντες, να τους αντιμετωπίσετε και να βρείτε εν τέλει τη συναισθηματική σας ευεξία.

    Όπως είχε γράψει η συγγραφέας Audre Lorde: «Το να φροντίζω τον εαυτό μου, δε σημαίνει ότι με καλομαθαίνω, είναι αυτοσυντήρηση».

    Πηγή: GRACE - In.gr

  • Στρες: Τα σημάδια που αφήνε στο δέρμα – Η χρόνια δερματοπάθεια που απειλεί τους πιο ευάλωτους
    Στρες: Τα σημάδια που αφήνε στο δέρμα – Η χρόνια δερματοπάθεια που απειλεί τους πιο ευάλωτους

    Στο δέρμα αποτυπώνεται το άγχος εκείνων που είναι πιο επιρρεπείς στο στρες, σύμφωνα με νεότερη μελέτη

    Συναισθήματα που είναι δύσκολο να εκφραστούν με λέξεις, όπως το άγχος, αποτυπώνονται συνήθως στο σώμα, με αρνητικά αποτελέσματα. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να εκδηλωθεί και στο δέρμα, όταν το στρες εκτροχιάζει τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, ο τρόπος που διαχειριζόμαστε το στρες θα μπορούσε να παίξει το δικό του ρόλο στην εκδήλωση της ψωρίασης, με κάποιους να πλήττονται περισσότερο.

    Όπως αποκάλυψαν τα στοιχεία των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, οι νεαροί άνδρες που ήταν πιο ευάλωτοι στο στρες είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από χρόνιες δερματικές παθήσεις αργότερα στη ζωή τους. Ειδικότερα, οι νεαροί άνδρες με χαμηλή ανθεκτικότητα στο στρες που κατατάχθηκαν στο στρατό στη Σουηδία, είχαν 31% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψωρίαση, σε αντιδιαστολή με τους άντρες που παρουσίαζαν μεγαλύτερες αντοχές.

    Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση και μακροχρόνια πάθηση που εμφανίζεται στο δέρμα στα γόνατα, τους αγκώνες, τον κορμό και το τριχωτό της κεφαλής με τη μορφή κνησμού ή ερυθρών κηλίδων δέρματος που καλύπτονται από αργυρόχροες φολίδες. Αν και ορισμένα φάρμακα μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματα, δεν υπάρχει κάποια αποτελεσματική θεραπεία και οι ειδικοί συνιστούν στρατηγικές που αφορούν τον τρόπο ζωής.

    Συνολικά, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology εξέτασε τις αντιδράσεις στο στρες 1,6 εκατομμυρίων Σουηδών ανδρών που κατατάχθηκαν στο στρατό μεταξύ 1968 και 2005. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις ψυχολογικές αξιολογήσεις στις οποίες υποβλήθηκε κάθε άνδρας πριν από την κατάταξή του στο στρατό. Με βάση αυτές τις αξιολογήσεις, το 20% βαθμολογήθηκε ως ανθεκτικό σε χαμηλό στρες, το 21% είχε ανθεκτικότητα σε υψηλό στρες, ενώ οι υπόλοιποι άνδρες βαθμολογήθηκαν ως ανθεκτικοί σε «ενδιάμεσο επίπεδο».

    Σύμφωνα με τα αρχεία από το Εθνικό Μητρώο Ασθενών της Σουηδίας, 36.000 άνδρες εμφάνισαν στη συνέχεια ψωρίαση ή ψωριασική αρθρίτιδα. Όσοι ανήκαν στην ομάδα χαμηλής ανθεκτικότητας στο στρες είχαν 31% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν δερματική νόσο σε σύγκριση με την ομάδα υψηλής ανθεκτικότητας. Επιπλέον, οι σοβαρές περιπτώσεις ψωρίασης και ψωριασικής αρθρίτιδας εμφάνισαν ισχυρή συσχέτιση με την εμπειρία του στρες. Τα άτομα που είχαν διαγνωστεί κλινικά με στρες και κατατάσσονταν στην ομάδα χαμηλής ανθεκτικότητας είχαν 79% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψωρίαση σε σύγκριση με τα άτομα υψηλής ανθεκτικότητας.

    Οι άντρες με αυξημένα επίπεδα στρες στην ομάδα χαμηλής ανθεκτικότητας είχαν επίσης 53% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα, μια μορφή της αρθρίτιδας που προσβάλλει ειδικά τα άτομα με ψωρίαση. Στα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνονται ο πόνος στις αρθρώσεις, η δυσκαμψία και το πρήξιμο, επηρεάζοντας οποιοδήποτε μέρος του σώματος, όπως των άκρων των δακτύλων και της σπονδυλικής στήλης του ασθενούς. Όπως και η ψωρίαση, η πάθηση δεν έχει οριστική θεραπεία.

    Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συνδέει την ευαισθησία στο στρες με την εμφάνιση ψωρίασης. Ποια είναι λοιπόν η αιτία; Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι ο συνδετικός κρίκος είναι η φλεγμονή. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πώς το στρες οδηγεί συχνά σε αυξημένη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.

    «Αποδείξαμε ότι η χαμηλότερη ανθεκτικότητα στο στρες στην νεαρή ηλικία είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για την ψωρίαση, τουλάχιστον για τους άνδρες», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Marta Laskowski, διδακτορική φοιτήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και ειδικευόμενη ιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska. «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι όσοι πάσχουν από ψωρίαση έχουν κληρονομική ψυχολογική ευαισθησία. Επομένως, είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να δίνουν προσοχή και στην ψυχική ευεξία των ασθενών με ψωρίαση» προσθέτει.

    Παρόλα αυτά, οι Σουηδοί ερευνητές σημειώνουν ότι οι παρατηρήσεις τους καλύπτουν μόνο ένα φάσμα στην καθημερινότητα ενός άνδρα και ένα μικρό χρονικό σημείο της ζωής τους. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για ψωρίαση, όπως το κάπνισμα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Workout για λιγότερο στρες, καθαρό μυαλό και πιο δυνατή καρδιά
    Workout για λιγότερο στρες, καθαρό μυαλό και πιο δυνατή καρδιά

    Διπλό είναι το όφελος της άσκησης για τα άτομα που ταλανίζονται από κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές καταστάσεις που σχετίζονται με το στρες

    Η συμβολή της άσκησης στην καρδιαγγειακή υγεία έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, το ίδιο και η λειτουργία της ως φυσικό αναλγητικό ενάντια στο στρες ή την κατάθλιψη. Νεότερη μελέτη εμπλουτίζει αυτά τα δεδομένα, αποκαλύπτοντας ενδιαφέροντες μηχανισμούς που συνδέουν την καρδιά με τον εγκέφαλο, για την προστασία της πρώτης.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου εν μέρει μέσω της μείωσης της σηματοδότησης που σχετίζεται με το στρες στον εγκέφαλο. Με απλά λόγια, η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, παρατήρησε ότι τα άτομα με καταστάσεις που σχετίζονται με το στρες, όπως η κατάθλιψη, παρουσίασαν τα περισσότερα καρδιαγγειακά οφέλη από τη σωματική δραστηριότητα.

    Προκειμένου να κατανοήσουν περαιτέρω τους μηχανισμούς που υποκινούν τα ψυχολογικά οφέλη και τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στην καρδιαγγειακή νόσο, ο Δρ Ahmed Tawakol, MD, κύριος ερευνητής της μελέτης και ερευνητής και καρδιολόγος στο Κέντρο Έρευνας Καρδιαγγειακής Απεικόνισης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και οι συνεργάτες του ανέλυσαν ιατρικά αρχεία και άλλες πληροφορίες 50.359 συμμετεχόντων από τη Mass General Brigham Biobank, οι οποίοι συμπλήρωσαν μια έρευνα σωματικής δραστηριότητας. Ένα υποσύνολο 774 συμμετεχόντων υποβλήθηκε επίσης σε εξετάσεις απεικόνισης του εγκεφάλου και μετρήσεις της εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζεται με το στρες.

    Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 10 ετών, το 12,9% των συμμετεχόντων εμφάνισε καρδιαγγειακή νόσο. Οι συμμετέχοντες που πληρούσαν τις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με εκείνους που δεν πληρούσαν τις συστάσεις αυτές.

    Όσον αφορά τη λειτουργία του εγκεφάλου, τα άτομα που παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είχαν επίσης την τάση να έχουν χαμηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες. Ειδικότερα, οι βελτιώσεις στην εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες οφείλονταν σε αύξηση της λειτουργίας του προμετωπιαίου φλοιού, ενός τμήματος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην εκτελεστική λειτουργία (δηλαδή στη λήψη αποφάσεων, στον έλεγχο των παρορμήσεων) και είναι γνωστό ότι συγκρατεί τα κέντρα του στρες στον εγκέφαλο. Οι αναλύσεις έλαβαν υπόψη άλλες μεταβλητές του τρόπου ζωής και παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Παράλληλα, η μείωση της εγκεφαλικής σηματοδότησης που σχετίζεται με το στρες εξηγεί εν μέρει το καρδιαγγειακό όφελος της σωματικής δραστηριότητας.

    Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν σε μια κοόρτη 50.359 συμμετεχόντων ότι το καρδιαγγειακό όφελος της άσκησης ήταν σημαντικά μεγαλύτερο μεταξύ των συμμετεχόντων που αναμένεται να έχουν υψηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες, όπως εκείνοι με προϋπάρχουσα κατάθλιψη. «Η σωματική δραστηριότητα ήταν περίπου δύο φορές πιο αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη. Οι επιδράσεις στη δραστηριότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με το στρες μπορεί να εξηγήσουν αυτή τη νέα παρατήρηση» διευκρινίζει ο Δρ Tawakol.

    Όπως καταλήγει, «αν και θα χρειαστούν μεγαλύτερες μελέτες προκειμένου να εξακριβωθούν τα οφέλη και η αιτιότητα, οι κλινικοί γιατροί θα μπορούσαν να μεταφέρουν στους ασθενείς ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει σημαντικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, οι οποίες μπορεί να προσδώσουν μεγαλύτερα καρδιαγγειακά οφέλη σε άτομα με σύνδρομα που σχετίζονται με το στρες, όπως η κατάθλιψη».

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το στρες στη δουλειά «χτυπάει κόκκινο»; Δείτε γιατί αυτό ωφελεί μυαλό και μνήμη
    Το στρες στη δουλειά «χτυπάει κόκκινο»; Δείτε γιατί αυτό ωφελεί μυαλό και μνήμη

    Σας στρεσάρει το επάγγελμά σας; Ίσως πρέπει να πάψετε να παραπονιέστε, μια και αυτό το στρες φαίνεται ότι συνδυάζεται με ένα απροσδόκητο όφελος για το μυαλό και τη μνήμη

    Το εργασιακό στρες ίσως τελικά να μην είναι τόσο κακό για την νοητική μας υγεία όσο τείναμε να πιστεύουμε μέχρι σήμερα.

    Σύμφωνα με νέα ανάλυση, μια διανοητικά απαιτητική εργασία, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας. Όσο πιο σκληρά δουλεύει το μυαλό εν ώρα εργασίας, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να παρουσιάσετε προβλήματα μνήμης και σκέψης μετέπειτα στη ζωή σας.

    Η ερευνητική αυτή ανακάλυψη, επισημαίνει ότι η σύνθετη διανοητική δραστηριότητα, το «ζόρισμα» του εγκεφάλου στην εργασία, προστατεύει το νου και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

    Συγκεκριμένα, εργασίες που διεγείρουν την μάθηση και δεν βασίζονται σε μονότονη επανάληψη και ρουτίνα, όπως η διδασκαλία, οι δημόσιες σχέσεις και ο προγραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών θωρακίζουν τη μνήμη. Από την άλλη, η εργασία σε εξωτερικό περιβάλλον είναι πιο επίφοβη όσον αφορά την προστασία της μνήμης.

    Οι επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο, στη Νορβηγία, εξέτασαν τη γνωστική κόπωση και κατάσταση 7.000 ατόμων σε 305 διαφορετικά επαγγέλματα και ειδικότερα σε εργασίες με επαναλαμβανόμενες κινήσεις και σε δουλειές εργοστασίων.

    Έπειτα μετρήθηκε η διανοητική ενέργεια όσων δούλευαν σε εργασίες που δεν απαιτούσαν επανάληψη κινήσεων. Στη συνέχεια οι άνω των 70 συμπλήρωσαν τεστ μνήμης και σκέψης για να εκτιμηθεί ο βαθμός έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

    Από τους συμμετέχοντες που απασχολούνταν σε επαγγέλματα χαμηλής γνωστικής δραστηριότητας, το 42%, διαγνώστηκαν με ήπια γνωστική διαταραχή. Ενώ σε επαγγέλματα εξολοκλήρου «γνωστικά», μόνο το 27% είχαν το ίδιο πρόβλημα. Συνολικά οι εργαζόμενοι με τις λιγότερες διανοητικές απαιτήσεις στην εργασία είχαν κατά 66% υψηλότερο κίνδυνο ήπιας νοητικής έκπτωσης.

    Η συγγραφέας Trine Edwin, επισήμανε ότι όσο περισσότερα είναι τα γνωστικά ερεθίσματα μέσω της εργασίας, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 30 έως 60 ετών, τόσο χαμηλότερη η απειλή ήπιας γνωστικής εξασθένησης, μετά την ηλικία των 70.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Στρες: 5 τεχνικές που νικούν το άγχος και προφυλάσσουν από την κατάθλιψη
    Στρες: 5 τεχνικές που νικούν το άγχος και προφυλάσσουν από την κατάθλιψη

    Από την παγίδα του χρόνιου στρες μπορούν να μας γλιτώσουν σωματικές και πνευματικές δραστηριότητες, χάρη στις οποίες το άγχος κάνει γρηγορότερα τον «κύκλο» του και μειώνονται οι πιθανότητες για καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη, κατάθλιψη και burnout.

    Όταν το έντονο στρες χτυπά την πόρτα, όπως συμβαίνει πριν από ένα σημαντικό γεγονός, μας διαφεύγει συνήθως η πορεία που ακολουθεί, από την έναρξή του με πλάκωμα στο στήθος έως τη στιγμή που θα νιώσουμε ότι το βάρος έφυγε από πάνω μας.

    Αυτός ο «κύκλος του άγχους» κατά την ορολογία των σύγχρονων γκουρού της αυτοβοήθειας, όπως επεξηγούν σε άρθρο τους στο The Converstation η Theresa Larkin, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικών Επιστημών, και η Susan J. Thomas, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχικής Υγείας και Συμπεριφορικών Επιστημών, αμφότερες στο Πανεπιστήμιο του Γουόλονγκονγκ στην Αυστραλία, θα πρέπει να κλείσει, προτού εξελιχθεί σε μια μόνιμη κατάσταση «πάλης ή φυγής», όπου το χρόνιο στρες θα στρώσει τον δρόμο για καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη, burnout ή κατάθλιψη.

    Η φυσική δραστηριότητα, η εξάσκηση του νου, οι δημιουργικές δραστηριότητες, η κοινωνικοποίηση και οι πρακτικές αυτοφροντίδας μπορούν, σύμφωνα με τις ίδιες, να συμβάλουν στη διαχείριση του στρες, επιταχύνοντας τον κύκλο του.

    Ο κύκλος του στρες – 3 στάδια

    • ειλής
    • στάδιο 2, η αντίδραση «πάλης ή φυγής», που καθοδηγείται από τις ορμόνες του στρες, την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη
    • στάδιο 3, η ανακούφιση, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής και ψυχολογικής ηρεμίας (κλείσιμο του κύκλου).

    «Διαφορετικοί άνθρωποι θα αντιδράσουν στο στρες με διαφορετικό τρόπο, με βάση τα βιώματα και τα γονίδιά τους» εξηγούν, μιλώντας και για εκείνους που αποτελούν την ευάλωτη ομάδα: τα άτομα που αντιμετωπίζουν συνεχιζόμενους στρεσογόνους παράγοντες πέρα από τον έλεγχό τους, όπως το αυξημένο κόστος ζωής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η ενδοοικογενειακή βία.

    Καθήλωση στο στάδιο 2

    Η καθήλωση στο στάδιο 2 είναι ο πρόδρομος του χρόνιου στρες, μιας καθαρής απειλή για την υγεία του οργανισμού και ειδικά του εγκεφάλου. Τα συνεχώς αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, που χαρακτηρίζουν το χρόνιο στρες, συρρικνώνουν τον ιππόκαμπο και πλήττουν, έτσι, τη μνήμη και την ικανότητα σκέψης και συγκέντρωσης. Έπειτα, μειώνουν τη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό και, παράλληλα, την αυξάνουν στην αμυγδαλή.

    Ο προμετωπιαίος φλοιός «κυβερνά» τη λογική, επιτρέπει τον έλεγχο των σκέψεων, των συμπεριφορών και συναισθημάτων μας, ευνοεί δηλαδή την ορθολογικότητα. Απεναντίας, η αμυγδαλή εμπλέκεται στις αντανακλαστικές και συναισθηματικές αντιδράσεις, είναι ο οδηγός της παρόρμησης δηλαδή, και εξηγεί γιατί στο έντονο στρες θα καταφύγουμε σε ανορθολογικές συμπεριφορές, όπως κατάχρηση αλκοόλ ή πρόχειρου φαγητού, οι οποίες δεν δίνουν και τη λύση, σε αντίθεση με τις πέντε παρακάτω δραστηριότητες:

    1. Άσκηση, ένας ολοκληρωμένος κύκλος στρες

    Η άσκηση είναι από μόνη της ένα ωφέλιμο μικρο-στρες, κατά τον κύκλο του οποίου αυξάνεται αρχικά η κορτιζόλη και μειώνεται σταδιακά -και μαζί και η αδρεναλίνη- μέχρι τα υγιή πάλι επίπεδα. Επιπροσθέτως, συνοδεύεται από μεγαλύτερη έκκριση ενδορφινών και σεροτονίνης, που βελτιώνουν τη διάθεση, αυξημένη αιμάτωση του εγκεφάλου και εντονότερη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό -ναι, γι’ αυτό σκεφτόμαστε πιο καθαρά μετά από έναν περίπατο– αλλά και μεγαλύτερο όγκο στον ιππόκαμπο, συνεπώς καλύτερη μνήμη και μείωση του στρες και των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

    2. Πνευματικές δραστηριότητες για λιγότερες αρνητικές σκέψεις

    Παλαιότερη μελέτη των δύο καθηγητριών έδειξε ότι οι αρνητικές σκέψεις ως σταθερό μοτίβο ενισχύουν το στρες και αυξάνουν τα επίπεδα κορτιζόλης. Υπεισέρχεται εδώ ο ρόλος της αμυγδαλής που, όπως προαναφέρθηκε, υπερδραστηριοποιείται και βάζει μπροστά το θυμικό, ωθώντας τα άτομα να εστιάζουν ακόμη περισσότερο στα αρνητικά και να βλέπουν τα πάντα άσπρα ή μαύρα.

    Μια εγγυημένη μέθοδος με θετικά αποτελέσματα είναι η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, μπορούν όμως και δραστηριότητες στο σπίτι, όπως η τήρηση ημερολογίου ή η καταγραφή των μικρών ή μεγάλων ανησυχιών, καθώς ενεργοποιούν τα ορθολογικά και λογικά τμήματα του εγκεφάλου προς πιο ρεαλιστικό τρόπο σκέψης.

    3. Δημιουργικότητα, αντίδοτο στην αντίδραση «πάλης-φυγής»

    Η ενασχόληση με τις τέχνες (μουσική, θέατρο, χορός), τις χειροτεχνίες, την κηπουρική, το μαγείρεμα ή άλλες δημιουργικές δραστηριότητες όπως τα παζλ ή το mindful colouring, αυξάνουν τη δραστηριότητα του προμετωπιαίου φλοιού και ενισχύουν την εμπλοκή με συγκέντρωση σε ό,τι κάνουμε, μειώνοντας επίπεδα νοραδρεναλίνης (αδρεναλίνη του εγκεφάλου). Επιτρέποντας στον εγκέφαλο να εστιάσει στην επεξεργασία πληροφοριών που αφορούν μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, μπορεί να αγνοήσει τις μη σχετιζόμενες, μεταξύ τους και όσες πυροτοδούν το στρες.

    4. Περισσότερη κοινωνικότητα, περισσότερες ορμόνες της ευτυχίας

    H συζήτηση με κάποιον, τα αγγίγματα στοργής προς έναν άνθρωπο ή το κατοικίδιο, μια αγκαλιά αλλά και το γέλιο μπορούν να αυξήσουν την ωκυτοκίνη, την ορμόνη που ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς και χαρίζει αισθήματα σύνδεσης και ασφάλειας. «Το γέλιο είναι επίσης μια κοινωνική δραστηριότητα που ενεργοποιεί τμήματα του μεταιχμιακού συστήματος -το τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στις συναισθηματικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις. Αυτό αυξάνει τις ενδορφίνες και τη σεροτονίνη και βελτιώνει τη διάθεσή μας» εξηγούν.

    5. Αυτοφροντίδα

    Αναμενόμενα σχεδόν, η φροντίδα του εαυτού για την πολύτιμη χαλάρωση μέσα από ασκήσεις αναπνοής ή διαλογισμό, έρχεται να κλείσει τη λίστα με τις αγχολυτικές δραστηριότητες. Αυτές οι τεχνικές διεγείρουν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα -κατευνάζει την αντίδρασή μας στο στρες ώστε να μπορέσουμε να «επαναρρυθμιστούμε»- μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου και μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης.

    Ακόμα και ένα γερό κλάμα μπορεί να κάνει δουλειά, επιτρέποντας να απελευθερώσουμε την ένταση από το στρες και αυξάνοντας την ωκυτοκίνη και τις ενδορφίνες. Σύμφωνα με τις ίδιες, τα συναισθηματικά δάκρυα αποβάλλουν την κορτιζόλη και την προλακτίνη από τον οργανισμό, οι οποίες σχετίζονται με την κατάθλιψη, το άγχος και την εχθρότητα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Στρες: Η ώρα που εκτοξεύεται στα ύψη
    Στρες: Η ώρα που εκτοξεύεται στα ύψη

    Ποια είναι η πιο αγχωτική ώρα της ημέρας; Έρευνες δείχνουν ότι το στρες είναι πιο αυξημένο τις πρωινές ώρες.

    Η πρωινή βιασύνη για τη δουλειά μπορεί να εκτοξεύσει το στρες μας στα ύψη. Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση της OnePoll σε 2000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, για πολλούς το άγχος χτυπάει κόκκινο στις 8:15 π.μ.

    Οι περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν ότι αισθάνονται καταβεβλημένοι αφού σηκωθούν από το κρεβάτι. Μερικές από τις πιο κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι οι προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο, η αναζήτηση των χαμένων κλειδιών του σπιτιού και η απόφαση για το τι θα φορέσουν.

    Πώς θα κάνετε τα πρωινά σας λιγότερο αγχωτικά

    Ξεκινήστε την προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ

    Ιεραρχήστε τις εργασίες σας και καταγράψτε τους στόχους για την επόμενη μέρα. Αυτό θα σας βοηθήσει σημαντικά να κερδίσετε έδαφος το πρωί αφού θα έχετε ένα σαφές σχέδιο και εστιασμένη την προσοχή σας.

    Αποφύγετε την… αναβολή

    Μην πατάτε «αναβολή» στο ξυπνητήρι! Το να «μπαινοβγαίνετε» τόσο απότομα σε κύκλους ύπνου που δεν ολοκληρώνονται δημιουργεί σοκ όχι μόνο στο νευρικό σας σύστημα, αλλά σε ολόκληρο το σώμα. Για να συνέλθει ο εγκέφαλος από αυτή τη διαδικασία, χρειάζονται περίπου 4 ώρες για κάθε φορά που πατήσατε «snooze», λένε οι ειδικοί από Sleep Clinic Services.

    Γενικά, η αναβλητικότητα και η δημιουργία δικαιολογιών για την αποφυγή υποχρεώσεων μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση εργασιών, με αποτέλεσμα τελικά να αισθάνεστε υπερένταση, άγχος και να έχετε τελικά μια χαοτική εβδομάδα.

    Δώστε στον εαυτό σας έναν λόγο για να σηκωθεί

    Τι είναι αυτό που ειλικρινά περιμένετε από το πρωινό σας; Τι είναι αυτό που σας αρέσει και μπορεί να μην βρίσκετε το χρόνο να το κάνετε μέσα στην ημέρα; Σκεφτείτε το και ξεκινήστε από αυτό.

    Μπορεί πολύ απλά να θέλετε να δώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας πριν ξυπνήσουν όλοι οι άλλοι στο σπίτι ή πριν αρχίσουν τα τηλέφωνα να χτυπούν. Το ξύπνημα μόλις 30 λεπτά νωρίτερα μπορεί να σας δώσει την ευκαιρία να βιώσετε την ηρεμία που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε την ημέρα με υπομονή και πολύ λιγότερο στρες.

    Ανοίξτε τις κουρτίνες

    Έχετε άγχος και κάνετε ανήσυχες σκέψεις; Το πρωινό φως του ήλιου μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να καταπραΰνει το στρες. Συγκεκριμένα, ενεργοποιεί την απελευθέρωση σεροτονίνης, της «ορμόνης της ευτυχίας».

    Επιπλέον, το ηλιακό φως μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειάς σας και να δώσει ώθηση στην παραγωγικότητά σας. Εάν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, βγείτε για λίγο στον ήλιο και δοκιμάστε ξανά αφού επιστρέψετε. Πιθανότατα θα παρατηρήσετε διαφορά.

    Κάντε ένα αναζωογονητικό ντους

    Το πρωινό ντους είναι σαν τον καφέ: Ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, αφυπνίζει τους μυς και αναζωογονεί τις αισθήσεις. Για πολλούς αντιπροσωπεύει την αρχή της ημέρας, ένα σταθερό σημείο από το οποίο μπορούν να αφοσιωθούν στη φροντίδα του εαυτού τους.

    Αφήνοντας πίσω το χθες – ή μάλλον τα χθεσινά υπολείμματα make up – και νιώθοντας καθαροί και φρέσκοι, έχετε ένα προβάδισμα ηρεμίας και αυτοπεποίθησης για να κατακτήσετε τη μέρα που έχετε μπροστά σας, σύμφωνα με τους ειδικούς από την Κλινική Cleveland.

    Πηγή: Vita.gr - Ιn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο