Άννα Μαστοράκου : Οι μεγάλες ελλείψεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα εκτοξεύουν τα ποσοστά στις ακούσιες νοσηλείες - Χρ. Γιαννικούλης: Η φροντίδα για την ψυχική υγεία στην Ηλεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα
Της Βίκυς Γκουγκουστάμου
Στην καταγραφή των δομών ψυχικής υγείας, των λειτουργιών, των κενών και των ελλείψεων με σκοπό την πλήρη αποτύπωση της υπάρχουσας εικόνας και με στόχο την διεκδίκηση δημιουργίας νέων δομών, προχωρά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Επιστημονική Επιτροπή Υγείας που συστάθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Αντιπεριφεριάρχη Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ Άννα Μαστοράκου. Η έρευνα της Επιτροπής διεξάγεται και στους τρεις νομούς,. με το πόρισμα για την Αχαΐα να έχει ήδη ολοκληρωθεί, και να ακολουθούν σύντομα η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία. Η εικόνα του γειτονικού νομού, είναι αποκαρδιωτική, και όπως τονίζει παρακάτω η κ. Μαστοράκου, βάσει των πρώτων εκτιμήσεων που έχει, ανάλογη, ίσως και χειρότερη είναι η κατάσταση σε δομές και περίθαλψη στην Ηλεία.
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας υπενθυμίζει την ανάγκη υποστήριξης των ασθενών με ζητήματα ψυχικής υγείας. Δυστυχώς όμως τα ευρήματα στην περιοχή μας έχουν ένα συνταρακτικό αρνητικό πρόσημο: η έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας οδηγεί στην επιδείνωση της υγείας του ασθενούς με αποτέλεσμα οι ακούσιες νοσηλείες –με ό,τι συνεπάγονται, να έχουν εκτοξευτεί, ανησυχητικά στα ύψη. Αυτό φανερώνουν οι αριθμοί στην Αχαΐα, και ακολουθεί με μαθηματική ακρίβεια και η Ηλεία.
«Συστάθηκε η Επιστημονική Επιτροπή Υγείας με σκοπό να αποδώσει ακριβώς τί κενά υπάρχουν σε δομές στην Δυτική Ελλάδα με τη συμμετοχή ψυχιάτρων από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα. Ζητήσαμε και υπομνήματα από συλλόγους ψυχικής υγείας γιατί θέλαμε και την άποψη των ασθενών» σημειώνει στο ilialive.gr η κ. Μαστοράκου. «Το πόρισμα για την Αχαΐα ήταν συνταρακτικό. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δευτεροβάθμιας. Οι ακούσιες νοσηλείες φθάνουν στο 87,4% όταν πανελλαδικά ανέρχονται σε 43,5% και ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι στο 20%. Για την Ηλεία αναμένουμε τα πλήρη στοιχεία από την διοίκηση του ΓΝ Ηλείας και του Ιατρικού Συλλόγου, αλλά από την πρώτη εικόνα που έχουμε είναι πως η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη».
Το φαινόμενο της «περιστρεφόμενης πόρτας»
Τι σημαίνουν τα ποσοστά των ακούσιων νοσηλειών; Στέρηση πρωτοβάθμιας φροντίδας που δημιουργεί, ως συνέπεια, μεγάλη ζήτηση δευτεροβάθμιων υπηρεσιών αλλά με καταναγκαστικό τρόπο. «Ουσιαστικά, όταν υπάρχει μεγάλο ποσοστό ακούσιων νοσηλειών θεωρείται ότι υπάρχει παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο ασθενής που αναγκάζεται με εισαγγελική εντολή να προσέλθει στο νοσοκομείο, θα μπορούσε να έχει τις παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας που να τον κρατούν σε μια σχετική λειτουργικότητα και να μην εξαναγκάζεται να νοσηλευτεί σε ψυχιατρικές κλινικές. Δημιουργείται το φαινόμενο της περιστρεφόμενης πόρτας, όπως το ονομάζουν οι ψυχίατροι. Επιπλέον, βάσει επιστημονικών δεδομένων οι ψυχικά ασθενείς πρέπει να νοσηλεύονται , τουλάχιστον 26-28 ημέρες. Επειδή όμως η ζήτηση υπηρεσιών είναι τόσο μεγάλη, η νοσηλεία είναι πιο μικρής διάρκειας και δεν επιτυγχάνεται ο θεραπευτικός στόχος» καταλήγει η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ.
Διεκδίκηση νέων δομών ψυχικής υγείας
Ο σκοπός της ερευνητικής δράσης από την ΠΔΕ είναι να χαρτογραφηθούν όλες ελλείψεις, να εισαχθεί σχετική εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να αποτυπωθεί ένα κοινό αίτημα διεκδίκησης δομών και λειτουργιών για την φροντίδα ασθενών με ψυχικά νοσήματα, που να αντιστοιχούν στον πληθυσμό. «Η ΠΔΕ έχει αδικηθεί πάρα πολύ από τις προκηρύξεις του Υπουργείου, σχετικά με τις δομές ψυχικής υγείας» σημειώνει η κ. Μαστοράκου. « Βγαίνουν προκηρύξεις, με προγράμματα και δομές που όμως δεν υπάρχουν στην περιοχή μας. Και αναλογικά με τον πληθυσμό μας, οι δομές είναι υπερβολικά λίγες».
Χρήστος Γιαννικούλης - Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας: «Η ψυχική υγεία ο πιο κρίσιμος τομέας της υγείας»
Την άμεση αναγκαιότητα ενίσχυσης της ψυχιατρικής κλινικής του ΓΝ Ηλείας, τονίζει στο ilialive.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης υπογραμμίζοντας τις σημαντικές ελλείψεις δομών στο νομό. «Η φροντίδα για την ψυχική υγεία στην Ηλεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Αφενός λόγω της υποστελέχωσης των ψυχιατρικών υπηρεσιών του Γ.Ν.Ηλείας. Υπηρετούν μόλις τρεις ψυχίατροι όταν για την λειτουργία της Ψυχιατρική Κλινικής μόνο θα απαιτούνταν κατ΄ ελάχιστον πέντε, οι οποίες επιπλέον επιβαρύνονται με τη νοσηλεία περιστατικών από άλλες περιφερειακές ενότητες οι οποίες στερούνται αντιστοίχων ψυχιατρικών κλινικών. Αφετέρου, λόγω της ανεπαρκούς ανάπτυξης συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδα για την ψυχική υγεία, αφού στην Ηλεία δεν υπάρχει Κέντρο Ψυχικής Υγείας στην. Συνεπώς απαιτούνται παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση με ενίσχυση της ψυχιατρικής κλινικής Γ.Ν.Ηλείας όπως και της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας αλλά και ίδρυση επιπλέον ψυχιατρικών κλινικών στις γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες, καθώς η ψυχική υγεία αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς της συνολικής υγείας του πληθυσμού» καταλήγει ο κ. Γιαννικούλης.
Φωτογραφία: rysak