Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 07:23

Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου: "Μεγάλη ικανοποίηση και δικαίωση η επιστροφή μου στη ΔΕΥΑΠ"

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Συνέντευξη με την Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Πύργου

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

To 2019 κατέβηκε ως υποψήφια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κι εκλέχθηκε ανάμεσα στους πρώτους σε σταυρούς Δημοτικούς Συμβούλους. Ανέλαβε την προεδρία της ΔΕΥΑ Πύργου, έναν τομέα με πολλές απαιτήσεις και πολλή δουλειά. Υπεύθυνη, δυναμική, εξυπηρετική, στοιχεία του χαρακτήρα της που έρχονταν από την ενασχόλησή της για χρόνια σε μια μεγάλη οικογενειακή επιχείρηση στην οποία είχε κυρίαρχο ρόλο.

Η Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου μετέφερε την εμπειρία της αυτή σε μια επιχείρηση όπως η ΔΕΥΑΠ και δούλεψε με σοβαρότητα, επιμονή και υπομονή καθώς έπρεπε να ανταποκριθεί σε πολλές προκλήσεις. Στην εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης στην αντιμετώπιση προβλημάτων, στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών και στην συνεργασία με τους εργαζόμενους. Και κυρίως στον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω νέων χρηματοδοτήσεων και έργων. Η εμπιστοσύνη των δημοτών αντικατοπτρίζεται στις ψήφους που συγκέντρωσε στις εκλογές του 2023, στις πρώτες θέσεις και πάλι των Δημοτικών Συμβούλων και στην επιλογή της νέας Δημοτικής Αρχής να είναι εκ νέου Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ.

Φειδωλή με το παρελθόν, θέλει να μιλά περισσότερο για το παρόν και να σχεδιάζει το μέλλον, γιατί όπως λέει η ίδια «τα καλύτερα είναι μπροστά μας» και βασικό της μέλημα, πώς θα γίνει καλύτερος ο τόπος που ζούμε. Γι’ αυτό και είναι παρούσα στην δημόσια ζωή. Και στην περίπτωσή της η ρήση της Μάργκαρετ Θάτσερ της ταιριάζει απόλυτα: «Στην πολιτική, αν θέλεις να ειπωθεί κάτι, ρώτα έναν άντρα. Αν θέλεις να γίνει κάτι, ρώτα μια γυναίκα»...

Tzanetou 11

Μετά από μικρό διάλλειμα επιστροφή στα παλιά λημέρια. Ξανά στο τιμόνι της ΔΕΥΑΠ με άλλη Δημοτική Αρχή. Ποια συναισθήματα «γεννά» η επιστροφή σας;

Πραγματικά αυτή η εξέλιξη μου δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση. Η ΔΕΥΑΠ είναι ο οργανισμός που διαχειριζόμουν και αποτελούσα μέρος της τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η επανατοποθέτησή μου εκεί μου δημιουργεί αφενός μεν χαρά αφετέρου μεγάλη ευθύνη. Σαφώς βοηθά πολύ το γεγονός ότι τώρα έχω την σχετική εμπειρία και ευελπιστώ και στοχεύω να επιτύχω πολλά περισσότερα προς όφελος των πολιτών.
Εν κατακλείδι νιώθω ότι οι προσπάθειες μου δικαιωθήκαν και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.

Έχετε δηλώσει πως οι μεγάλες επιτυχίες έρχονται μέσα από πολύ καλές συνεργασίες. Μολονότι ότι η πρώτη συνεργασία με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή πέρασε αρκετές δυσκολίες με το γνωστό αποτέλεσμα, ποια στοιχεία σας κάνουν αισιόδοξη για την τωρινή;

Είναι βασική αρχή ότι οι άνθρωποι ενωμένοι καταφέρνουν πολλά. Οι υπηρεσίες του Δήμου είναι κατά κάποιον τρόπο συνδετικοί κρίκοι ή γρανάζια που αν σπάσει ένα δεν λειτούργει το «όλον». Η ορθή επικοινωνία η κατανόηση των προβλημάτων με την κοινή λογική είναι η συνταγή που οδηγεί στην επιτυχία κατά τη γνώμη μου και πραγματικά πιστεύω πως έχουμε αυτή τη συνταγή με τον κ. Καννή αλλά και με όλους τους συνεργάτες. Και θα είναι επιτυχημένη!

Το 2019 πήρατε το βάπτισμα του πυρός στην τοπική αυτοδιοίκηση με πολύ ενθουσιασμό αλλά και ρομαντισμό. Έχουν διατηρηθεί αυτά τα στοιχεία ή η εμπειρία των προηγούμενων ετών σας έχει κάνει πιο επιφυλακτική;

Η αλήθεια είναι ότι το καινούργιο ο άνθρωπος το αντιμετωπίζει με ενθουσιασμό περισσότερο, παρά με φόβο. Γνωρίζοντας όμως πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, η αντιμετώπιση τους γίνεται σε πιο προσγειωμένη και ρεαλιστική βάση. Αυτό που έχω κατά νου είναι να αποκτώ τη γνώση σε κάθε θέμα, να αξιολογώ όλες τις παραμέτρους και έπειτα να αποφασίζω. Έτσι δεν μπορώ να πω ότι είμαι επιφυλακτική με την έννοια της καχυποψίας αλλά κυρίως να πράττω όσο πιο σωστά γίνεται.

Tzanetou 8

Παρότι είχατε ανακοινώσει την υποψηφιότητα σας με τον κ.Καννη παραμένατε στην θέση για την όποια σας είχε προτείνει ο κ.Αντωνακοπουλος. Από πολλούς χαρακτηρίστηκε «άκομψη» αυτή η στάση. Γιατί δεν παραιτηθήκατε νωρίτερα;

Την δεδομένη χρονική στιγμή υπήρχαν επείγουσες διαδικασίες για την πορεία των έργων. Οι προθεσμίες ήταν ασφυκτικές και έπρεπε να περαιωθούν το συντομότερο δυνατό για να μην υπάρχουν νομικές και ποινικές ευθύνες. Δυστυχώς η αλήθεια αυτή διαστρεβλώθηκε με κατάπτυστο τρόπο τότε, αλλά τώρα ο καθένας πιστεύω ότι αντιλήφθηκε ακριβώς τι συνέβη.

Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια καταφέρατε μια σειρά σημαντικών έργων στη ΔΕΥΑΠ, που είχαν παρουσιαστεί εκτενώς. Ποιοι οι νέοι σας στόχοι σήμερα;

Είμαι πραγματικά υπερήφανη για πολλά πράγματα και μια σειρά πολύ αξιόλογων έργων που είχαμε καταφέρει με όλους τους συνεργάτες μου στη ΔΕΥΑΠ. Το σημαντικότερο όλων ήταν η βελτιστοποίηση και ο εκσυγχρονισμός της ύδρευσης με ψηφιακά ρολόγια στον δήμο και τις τοπικές κοινότητες. Επόμενό μας βήμα είναι η ενεργειακή αναβάθμιση της ΔΕΥΑΠ με φωτοβολταϊκά και ο εκσυγχρονισμός της αποχέτευσης.

Tzanetou 13

Συμφώνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρεί σε κατάργηση των κατά τόπους ΔΕΥΑ με την δημιουργία μεγαλυτέρων επιχειρήσεων που θα καλύπτουν ευρύτερες περιοχές. Πως πιστεύετε ότι μπορεί να λειτουργήσει όλο αυτό σε επίπεδο δήμου και νομού;

Έχουμε ενημερωθεί για τις κινήσεις αυτές και αναμένουμε λεπτομέρειες για το πλαίσιο στο οποίο θα πραγματωθούν. Σε πρώτη φάση πάντως δημιουργούνται εύλογες απορίες για την πρακτικότητα κυρίως του θέματος. Πχ πώς ένα κεντρικό γραφείο στην περιφέρεια θα επιλύει προβλήματα στους νομούς χωρίς να υπάρχει σαφής απεικόνιση της γεωτοποθεσίας και πλήρης επίγνωση της κάθε αντιξοότητας από τους ιθύνοντες; Έχει αναφερθεί ότι οι βιωσιμότητα των οργανισμών και η οικονομική δυσπραγία θα αποτελέσει το αίτιο προσάρτησης των κατά τόπους ΔΕΥΑ στους δήμους και κατ΄ επέκταση στις εκάστοτε περιφέρειες. Αυτό θα ισχύσει καθολικά; Οι οργανισμοί που δεν είναι χρεωμένοι όπως η ΔΕΥΑ πύργου θα έχουν την ιδία αντιμετώπιση; Είναι ένα γεγονός που πρέπει να συζητηθεί με ειλικρίνεια και σεβασμό στους πολίτες. Ίδωμεν!

Πιστεύετε ότι η πολιτική που ακολουθείται για την διαχείριση των υδατίνων πόρων μπορεί να φέρει τις κοινωνίες προ δυσαρεστών εκπλήξεων;

Διανύουμε μια περίοδο αλλαγών σε όλα τα επίπεδα. Η διαχείριση των υδατίνων πόρων άπτεται του γενικότερου κλίματος της παγκοσμιοποίησης. Γίνεται μεγάλος ντόρος και στην Ευρώπη για την ιδιωτικοποίηση του νερού που βρίσκει αντιστάσεις και διαφωνούντες. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η εκμετάλλευση του από πολυεθνικές ή συγκεκριμένες επιχειρήσεις κρατών ίσως έχει αρνητική επίδραση σε όλο τον κόσμο. Όποτε ναι, μάλλον θα επιφέρει δυσάρεστες εξελίξεις στο μέλλον.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 00:21

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: Προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης την Τρίτη 29/10
    Πύργος: Προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης την Τρίτη 29/10

    Ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΕΥΑ Πύργου για την προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης για την ερχόμενη Τρίτη 29 Οκτωβρίου.

    Αναλυτικά:

    Στα πλαίσια εργασιών συντήρησης στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της πόλης του Πύργου θα πραγματοποιηθεί γενική διακοπή υδροδότησης την Τρίτη 29/10/2024 από τις 8.30 π.μ. Προβλεπόμενη ώρα αποκατάστασης της υδροδότησης 13.00μ.μ.

    ΕΚ ΤΗΣ ΔΕΥΑΠ

  • Μαρία Αγαλιανού: «Η Υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και η Πρόληψη το πιο δυνατό μας όπλο»
    Μαρία Αγαλιανού: «Η Υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και η Πρόληψη το πιο δυνατό μας όπλο»

    Η ιατρός-ακτινοδιαγνώστρια μιλά στο ilialive.gr για τον καθοριστικό ρόλο της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού

    Συνέντευξη στη Βίκυ Γκουγκουστάμου

    Σε νεαρή ηλικία πίστευα ότι ο καρκίνος του μαστού είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση. Μεγαλώνοντας διαπίστωσα ότι αφορά όλους. Τις γυναίκες που νοσούν, την οικογένειά τους και κυρίως εκείνη που δημιούργησαν οι ίδιες, τα παιδιά, τους συζύγους, τους φίλους, συναδέλφους στη δουλειά…Γιατί όταν μια γυναίκα αρρωσταίνει ένα κομμάτι της κοινωνίας αρρωσταίνει μαζί της…. Μήνας Οκτώβριος: μήνας πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Μια ευκαιρία για όλες τις γυναίκες να αποδείξουμε ότι αγαπάμε τον εαυτό μας, του οφείλουμε φροντίδα και προστασία. Ένα ροζ κορδελάκι να μας υπενθυμίζει ότι, το πιο δυνατό μας όπλο για τον καρκίνο του μαστού είναι η πρόληψη.

    Ο ρόλος του γιατρού δεν περιορίζεται στη διάγνωση και τη θεραπεία αλλά στη σημασία και τη δύναμη της πρόληψης. Έναν τομέα που η ιατρός-ακτινοδιαγνώστρια Μαρία Αγαλιανού, επί σειρά ετών υπηρετεί με …στρατιωτική συνείδηση. Σήμερα μας ανοίγει το ιατρείο της και μας μιλά για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο του μαστού. Τα αίτια, την πρόληψη, σε ποιες ηλικίες παρατηρείται έξαρση, ποια είναι τα δεδομένα στον Πύργο και την Ηλεία, τον καθοριστικό ρόλο της μαστογραφίας αλλά και πώς διαχειρίζεται η ίδια την ασθενή που έχει απέναντί της όταν πρέπει να της ανακοινώσει τα δυσάρεστα νέα, καθώς είναι η πρώτη που θα διαπιστώσει την ύπαρξη του καρκίνου. Τα νέα, όπως θα μας πει παρακάτω δεν είναι ευχάριστα, καθώς αναμένεται ραγδαία αύξηση καρκίνου του μαστού τα επόμενα χρόνια.

    Ωστόσο η επιστήμη προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και η ελπίδα είναι πάντα ζωντανή. Αρκεί να μην αμελούμε τις εξετάσεις μας.

    Agalianou 5

    «Ο καρκίνος του μαστού ,είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον γυναίκειο πληθυσμό, αφού γνωρίζουμε ότι 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα νοσούν 4.500 γυναίκες περίπου ενώ σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αναμένεται ότι μέχρι το 2026 τα κρούσματα θα αυξηθούν κατά 2 εκατομμύρια παγκοσμίως» σημειώνει η Μαρία Αγαλιανού, αναλύοντας το πόσο πολυπαραγοντική είναι η νόσος.

    «Τα ακριβή αίτια δεν τα γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε όμως τους παράγοντες εκείνους , οι όποιοι μπορούν να οδηγήσουν στην καρκινογένεση αλλά και εκείνους που μπορούν μέχρι ενός βαθμού και να την αποτρέψουν. Οι σημαντικότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το φύλο και η ηλικία . Η ηλικία είναι παράγοντας ο οποίος εκπλήσσει τις γυναίκες -διότι πιστεύουν το εντελώς αντίθετο. Αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι η επικινδυνότητα αυξάνεται με την ηλικία και ΟΧΙ, δεν μειώνεται .Ο καρκίνος του μαστού δεν προσβάλει όμως μόνο το γυναίκειο φύλο αλλά σπανιότερα και το ανδρικό με συχνότητα 1%, ένα στοιχείο το οποίο αγνοούν εντελώς οι άνδρες. Επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται και το θετικό οικογενειακό ιστορικό , η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής ,η παχυσαρκία , η ηλικία που σχετίζεται με τη πρώτη εγκυμοσύνη , η διάρκεια της γόνιμης περιόδου κτλ., χωρίς να σημαίνει ότι αυτοί οι παράγοντες θα προκαλέσουν σίγουρα την νόσο. Εκείνοι οι που θα μπορούσαν να την αποτρέψουν έως έναν βαθμό, είναι ο θηλασμός, η διατροφή ,η καλή φυσική κατάσταση γενικότερα οι οποίοι όσο και αν ακούγεται απλό, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη.

    Agalianou 3

    Ποια είναι η εικόνα για τον Πύργο και την Ηλεία γενικότερα;

    Σύμφωνα με τους ογκολόγους υπάρχει μια αυξητική τάση στην περιοχή μας συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας , αλλά αυτό αφορά σε άλλες μορφές καρκίνου όπως του εντέρου.

    Σε ποιες ηλικίες παρατηρείται έξαρση; Υπάρχουν δηλαδή οι επικίνδυνες, ηλιακά, ζώνες όπου μια γυναίκα θα πρέπει να επαγρυπνά περισσότερο;

    Οι γυναίκες οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι μεγαλύτερες σε ηλικία ,με εκείνες στη ηλικία των 70 να έχουν πολλαπλάσιο κίνδυνο συγκριτικά με τις νεότερες ηλικίες. Και γεννάτε η απορία , γιατί παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες νέες γυναίκες να νοσούν; Εδώ η απάντηση βρίσκεται στον παράγοντα-τρόπος ζωής. Η σύγχρονη εργαζομένη γυναίκα εγκλωβίστηκε σε έναν τρόπο ζωής που επιβάρυνε , χωρίς να το αντιληφθεί, την υγεία της σε μεγάλο βαθμό. Τι σημαίνει αυτό; Πολύωρη καθιστική εργασία ,μη σωστή διατροφή ,τεκνοποίηση σε μεγάλη ηλικία ,όχι θηλασμός κτλ.

    Η μαστογραφία μπορεί να δείξει την κακοήθεια πριν την βιοψία;

    Η μαστογραφία είναι απεικονιστική μέθοδος. Θα αναδείξει τα χαρακτηριστικά μιας βλάβης τα οποία εμείς οι ειδικοί ιατροί – ακτινολόγοι , γνωρίζουμε πολύ καλά σε τι αφορούν. Η ακριβής διάγνωση όμως θα πρέπει να γίνει με βιοψία ή διαφορετικά ιστολογική ταυτοποίηση για να χαρακτηριστεί επακριβώς και βάση αυτού του δεδομένου , να προγραμματιστεί η σωστή αντιμετώπιση.

    Πως αντιμετωπίζετε μια γυναίκα, όταν διαπιστώσετε ότι η μαστογραφία της δεν είναι τόσο καλή; Υπάρχει περιστατικό που σας προκάλεσε «σφίξιμο» στο στομάχι;

    Η σχέση που πρέπει να έχει η γυναίκα με τον ακτινολόγο του μαστού της είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερη όπως και με τον γυναικολόγο της. Ο μαστός αποτελεί για την γυναίκα το σύμβολο της θηλυκότητα της, και πραγματικά τρομάζει στην ιδέα της νόσου .Ο ακτινολόγος είναι ο γιατρός που θα πρέπει να ανακοινώσει τα άσχημα νέα και περιμένει από αυτόν να της χτυπήσει τον ώμο, να την καθησυχάσει και να της υποσχεθεί ότι όλα θα πάνε καλά . Να φανταστείτε σε όλα τα πανευρωπαϊκά συνέδρια όπως και στο πρόσφατο, το οποίο διεξήχθη στην Πορτογαλία, υπήρξε ομιλία αφιερωμένη αποκλειστικά στην ανακοίνωση των άσχημων αποτελεσμάτων και δοθήκαν από την ομιλήτρια συμβουλές για τον ιδιαίτερο χειρισμό της νοσούσας. Όπως αντιλαμβάνεστε οι ακτινολόγοι μαστού είναι εκπαιδευμένοι ακόμα και στο πώς θα πρέπει να χειριστούμε αυτές τις γυναίκες στο άκουσμα των άσχημων νέων . Όσο δύσκολο και αν είναι, ο ακτινολόγος θα πρέπει να προετοιμάσει και να στηρίξει την γυναίκα για ό,τι θα ακολουθήσει και όχι να «λυγίσει» μαζί της.

    Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα; Υπάρχει κάποιο πρώιμο σημάδι που θα μας δώσει ο καρκίνος του μαστού;

    Ο καρκίνος του μαστού αρχικά δεν θέλουμε να έχει συμπτώματα. Θέλουμε να ανακαλύπτεται τυχαία στο προληπτικό έλεγχο, πράγμα που σημαίνει πολύ αρχικό στάδιο της νόσου σε πρώιμο στάδιο, μη κλινικά ψηλαφητός και επομένως εύκολα αντιμετωπίσιμος και φαρμακευτικά και χειρουργικά. Αν όμως μια γυναίκα ψηλαφήσει στο στήθος της κάτι που θα την προβληματίσει ή αλλάξει το δέρμα τοπικά ,ή αν δει έκκριμα από την θηλή ή την θηλή της να αλλάζει, τότε δεν πανικοβάλλεται αλλά ενημερώνει τον γιατρό της. Να επισημάνω σε αυτό το σημείο, ότι ψηλαφητό εύρημα, δεν σημαίνει απαραίτητα και καρκίνος .Ο μαστός είναι ένα ορμονοεξαρτώμενο όργανο και μπορεί να παρουσιάσει και αλλοιώσεις οι οποίες δεν είναι καρκίνος αλλά χρήζουν παρακολούθησης ή και εξαίρεσης αν χρειαστεί.

    Agalianou 4

    Από ποια ηλικία και μετά πρέπει να εξετάζεται μια γυναίκα και πόσο συχνά;

    Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδήγησες ,από την στιγμή που θα ωριμάσει ο μαστός στην ηλικία των 18 ετών, συστήνουμε και εκπαιδεύουμε τις νέες κοπέλες την αυτοεξέταση και ανά διαστήματα κλινική εξέταση μέχρι την ηλικία των 35 ετών. Απεικονιστικός έλεγχος σε αυτές τις ηλικίες δεν συστήνεται παρά μόνο αν υπάρξει εύρημα ή αν η γυναίκα ανήκει στην κατηγορία εκείνη με κληρονομικό ιστορικό οπότε δίνονται και οι ανάλογες οδηγίες ελέγχου. Να τονίσω εδώ ότι ο έλεγχος του μαστού είναι εξατομικευμένος ,ναι μεν ακλουθούμε τις αμερικάνικες κατευθυντήριες οδηγίες, πάντα όμως θα λάβουμε υπόψη και κριτήρια που αφορούν την κάθε γυναίκα και αναλόγως παρακολουθείται.

    Συνεχίζοντας λοιπόν από την ηλικία των 35-40 ετών, συστήνεται η πρώτη προληπτική μαστογραφία ,ή διαφορετικά μαστογραφία αναφοράς ενώ καλό είναι σε αυτήν την 5ετια να ελέγχεται ο μαστός υπερηχογραφικά, πάντα βέβαια σε συνδυασμό και με την κλινική εξέταση.

    Μετά την ηλικία των 40 ξεκινά ο ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος και σύμφωνα με την κρίση του ιατρού ακτινολόγου πάντα, θα συμπληρωθεί ο έλεγχος και με υπερηχογράφημα μαστών.

    Το μεσοδιάστημα του ενός έτους μεταξύ των μαστογραφιών δίνει το περιθώριο έγκαιρης θεραπείας;

    Για τον γενικό πληθυσμό ο έλεγχος ανά έτος όπως έχει οριστεί και αποδειχθεί από μελέτες για την ηλικία των 40 και άνω ,είναι το διάστημα εκείνο το οποίο καλύπτει τον έλεγχο του μαστού. Υπάρχει και εκείνη η ειδική κατηγορία γυναικών υψηλού κινδύνου λόγω ιστορικού τις οποίες τις ελέγχουμε μπορεί και ανά 6μηνο. Είπαμε ο έλεγχος είναι εξατομικευμένος ,οπότε κρίνουμε και ελέγχουμε την κάθε γυναίκα ανάλογα. Όλα αυτά έχουν ως απώτερο σκοπό την έγκαιρη διάγνωση .Τι σημαίνει έγκαιρη διάγνωση; Να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμο στάδιο, «εν τη γενέσει του» στο στάδιο αυτό κατά το οποίο ο καρκίνος είναι πολύ μικρός, μη ψηλαφητός και αυτό σημαίνει μικρής έκτασης χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς βαριές θεραπείες στις περισσότερες των περιπτώσεων.

    Παρακολουθείτε διαρκώς σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό για τον μαστό. Υπάρχει κάποιο θετικό νέο;

    Είναι υποχρέωση του ιατρού κάθε ειδικότητας και ειδικά εκείνου που ασχολείται με τον έλεγχο του μαστού , να ενημερώνεται συνεχώς .Με βασικό γνώμονα πάντα την προστασία της γυναίκας στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δυνατοτήτων ,πρέπει να ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις οι οποίες συνεχώς αλλάζουν. Τα νέα είναι και θετικά και αρνητικά. Το αρνητικά είναι ότι αναμένεται μέχρι το 2026 οι καρκίνοι του μαστού να αυξηθούν παγκοσμίως κατά δύο εκατομμύρια! Όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό το νούμερο και επιβάλλεται να παροτρύνουμε και να συμβουλεύουμε τις γυναίκες για τον προληπτικό τους έλεγχο.

    Τα θετικά νέα είναι ότι η ιατρική κοινότητα μάχεται συνεχώς ώστε να μειωθούν τα ποσοστά της θνησιμότητας ακόμη περισσότερο αλλά και να μην ταλαιπωρούνται ούτε οι ίδιες ούτε το οικογένειακό τους περιβάλλον. Κλείνοντας θα υπογραμμίσω ότι η Υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και η Πρόληψη το πιο δυνατό μας όπλο.

    Agalianou 2

  • Πάνος Σόμπολος: «Δεν δέχτηκα ποτέ χρήματα για να μην αποκαλύψω ή να διαστρεβλώσω κάτι - Όποιος πει το αντίθετο είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης όλων των εποχών»
    Πάνος Σόμπολος: «Δεν δέχτηκα ποτέ χρήματα για να μην αποκαλύψω ή να διαστρεβλώσω κάτι - Όποιος πει το αντίθετο είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης όλων των εποχών»

    Ο καταξιωμένος δημοσιογράφος παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Βεντέτες» στις 22 Οκτωβρίου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο

    Συνέντευξη στη Βίκυ Γκουγκουστάμου

    «Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να είναι αντικειμενικός, να μεταφέρει την είδηση χωρίς να επηρεάζεται ούτε από κόμματα, ούτε από θρησκείες, από τίποτα... Αυτό λέω συνέχεια και στους νέους συναδέλφους». Έτσι πορεύτηκε 45 χρόνια στο ρεπορτάζ ο Πάνος Σόμπολος, και αυτή ήταν η συμβουλή του πάντα. Πως μπορείς όμως να είσαι αντικειμενικός όταν γράφεις για τον Πάνο Σόμπολο, την αξιοθαύμαστη πορεία του, το ήθος του. Για όλους εμάς ήταν και παραμένει ο Δάσκαλος. Και έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμη. Όπως για τις «Βεντέτες». Το νέο, έβδομο κατά σειρά, βιβλίο του που θα παρουσιάσει στις 22 Οκτωβρίου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο και το αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.

    Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος «Μετρ του Αστυνομικού ρεπορτάζ» που του έχουν αποδώσει, και ας αντιδρά σε βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς. Έχει καλύψει αμέτρητα εγκλήματα, έχει στο ενεργητικό του χιλιάδες ωρών ρεπορτάζ, και όλα από τον τόπο που διαδραματίστηκαν τα συμβάντα. Σήμερα έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση αλλά εξακολουθεί να συγκλονίζει με την πένα και την αφήγησή του. Στο καινούργιο του βιβλίο, αναφέρεται σε εγκλήματα βεντέτας στην Ελλάδα. Κατά κύριο λόγο στην Κρήτη, τη Μάνη αλλά και σε άλλες περιοχές. Ο Πάνος Σόμπολος μιλά στο ilialive.gr για τη νέα του συγγραφική δουλειά και τις καταστροφικές συνέπειες που είχε και εξακολουθεί να έχει η βεντέτα στις κοινωνίες. Εκτιμά ότι οι ποινές πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές για σοβαρά εγκλήματα και αναφέρεται στη νέα μάστιγα της εποχής, την παραβατικότητα των ανηλίκων.

    «Η βεντέτα χάνεται στα βάθη του χρόνου, όταν δεν υπήρχαν δικαστήρια και δικαιοσύνη. Τότε οι άνθρωποι έπαιρναν το νόμο στα χέρια τους. Και ανταπέδιδαν ό,τι τους έκαναν. Κυριαρχούσε ο Μωσαϊκός νόμος. Όμως με την πάροδο των ετών και των αιώνων εμφανίστηκε η δικαιοσύνη. Και από την εποχή του Σωκράτη άρχισαν οι βεντέτες να μειώνονται. Φτάσαμε όμως στο 2024 και η βεντέτα υπάρχει και σήμερα στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της Νότιας Ευρώπης» τονίζει ο Πάνος Σόμπολος, και φτάνει στα…δικά μας, τις βεντέτες σε Κρήτη και Μάνη, όπως αναφέρονται και στο βιβλίο.

    sompolos gougoustamou

    «Το ευτύχημα είναι ότι οι βεντέτες έχουν εκλείψει στην Μάνη και την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά στην Κρήτη δεν εξέλειπαν και δεν εκτιμώ ότι θα εκλείψουν. Δεν βλέπω να τελειώνει το θέμα της βεντέτας στην Κρήτη. Δεν είναι μόνο θέμα νοοτροπίας. Προσωπικά το αποδίδω και στην οπλοκατοχή. Δεν υπάρχει σπίτι, κυρίως στις ορεινές περιοχές που να μην έχει όπλα. Θυμάμαι όταν είχα πάει στην Κρήτη με την υπόθεση των Ζωνανιών. Πήγαμε σε ένα χωριό, μας φιλοξένησε ένας φίλος μας, μας περιποιηθήκανε πάρα πολύ και όταν φεύγαμε μου λέει «κύριε Πάνο πάμε να σου δείξω κάτι στο υπόγειο». Ανοίγει το μπαούλο και ήταν γεμάτο όπλα, μακρύκανα, πιστόλια, μαχαίρια…. «Τι είναι αυτά βρε Μάνο; Κάνεις εμπόριο όπλων;» τον ρωτάω αναστατωμένος. «Όχι, τα έχω για την ασφάλειά μου» μου απάντησε. Με τέτοια νοοτροπία λοιπόν, δεν πρόκειται να εκλείψει η βεντέτα στην Κρήτη.

    Εκτιμάτε ότι η δικαιοσύνη είναι επαρκής για να σταματήσει τέτοια εγκλήματα;

    Δεν είναι μόνο θέμα δικαιοσύνης. Ο άνθρωπος προχώρησε σε μόρφωση, γνώση, κοινωνικότητα… Δεν γίνεται σήμερα να παίρνουμε το νόμο στα χέρια μας. Αυτό θα το κάνει ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Δυστυχώς όμως κάποιες φορές ο άνθρωπος ξεφεύγει. Και η αλήθεια είναι ότι η βεντέτα πρέπει να τελειώσει οριστικά. Και εδώ υπάρχει ο «σασμός». Η διακοπή της βεντέτας δηλαδή, που έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Μίλησα στην Κρήτη , όταν έκανα την έρευνα για το βιβλίο, με ιερείς, με προέδρους κοινοτήτων, με «σαστάδες», συμφιλιωτές. Και έχουν σώσει πολλούς ανθρώπους. Βέβαια όπως μου έλεγαν, θέλει πολύ κόπο πολύ αγώνα και αφοσίωση για να πετύχει ο σασμός.

    Με την αυστηροποίηση των νόμων και των ποινών πιστεύετε ότι θα έχουμε διαφορετικό αποτέλεσμα; Η κοινή γνώμη αγανακτεί όταν βλέπει έναν δολοφόνο, έναν βιαστή να βγαίνει σε λίγα χρόνια, ή να είναι ελεύθερος μέχρι να δικαστεί το Εφετείο. Είχαμε και πολύ πρόσφατο παράδειγμα στην Ηλεία με ένα έγκλημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

    Οπωσδήποτε συμφωνώ με την αυστηροποίηση των ποινών, παρά το γεγονός ότι νομικοί και πολλοί άλλοι ειδικοί έχουν αντίθετη άποψη. Δεν συμφωνώ, όταν ο κατηγορούμενος καταδικάζεται σε ισόβια, αυτά να γίνονται 16 χρόνια και τελικά σε λιγότερο από μια 10ετία να αφήνεται ελεύθερος. Πρέπει να γίνει πιο αυστηρός ο νόμος. Βλέπουμε δολοφόνους, στυγερούς εγκληματίες να μην έχουν εκτίσει πάνω από 25 χρόνια. Δεν μιλάω να μείνει όλη του τη ζωή στη φυλακή, άλλα όχι και σε ποινές «χάδια»

    Η βεντέτα παρ’ ότι είναι ειδεχθές έγκλημα, ασκεί μια γοητεία στο αναγνωστικό και τηλεοπτικό κοινό. Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια πολλές τηλεοπτικές σειρά με ανάλογη θεματολογία.

    Όντως ο κόσμος προτιμά τέτοια σήριαλ. Είδαμε να κάνουν πολύ υψηλές τηλεθεάσεις. Δεν ξέρω γιατί ο κόσμος ελκύεται από τέτοιες ιστορίες. Οι εγκληματολόγοι και οι ψυχολόγοι ίσως να γνωρίζουν. Όλα όμως τα αστυνομικά θέματα τραβάνε το ενδιαφέρον του κόσμου. Θυμάμαι όταν εργαζόμουν στο Έθνος, τη δεκαετία του 80 η εφημερίδα πουλούσε σε καθημερινή βάση 240.000 φύλλα! Ένα αστρονομικό νούμερο. Και όμως, θυμάμαι τον αείμνηστο Φιλιππόπουλο, τον τότε διευθυντή μου, να λέει σχεδόν καθημερινά, «Πάνο, πρέπει να έχουμε αστυνομικό θέμα και αν μπορούμε και φωτογραφία για την πρώτη σελίδα».

    Στο βιβλίο δεν γράφω μυθοπλασίες, αλλά αληθινές ιστορίες, από την δεκαετία του 20 και φτάνω μέχρι το 2000. Δεν ασχολήθηκα με υποθέσεις της τελευταίας 20ετίας γιατί δεν θέλω να αναμοχλεύω πάθη. Αναφέρομαι μόνο σε παλιές υποθέσεις που είχαν συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

    Ποια απ’ όλες τις βεντέτες, στις οποίες αναφέρεστε σας έχει συγκλονίσει περισσότερο;

    Στο βιβλίο έχω 30 βεντέτες απ’ όλη την Ελλάδα και μια υπόθεση βεντέτας από το εξωτερικό που διαδραματίστηκε στη Γερμανία. Μια συγκλονιστική υπόθεση που απασχόλησε όλο τον Διεθνή ΜΜΕ και τη διεθνή κοινή γνώμη. Μια γερμανίδα μητέρα σκότωσε τον βιαστή της επτάχρονης κόρης της μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Και όπως έγραφαν τότε οι εφημερίδες, η υπόθεση δίχασε το κοινό στη Γερμανία. Οι δικαστές προβληματίστηκαν έντονα για το θέμα της ενοχής και της ποινής και μάλιστα ανέβαλαν την υπόθεση αρκετές φορές μέχρι να καταλήξουν να την καταδικάσουν με μια ποινή όχι πολύ βαριά.

    Η νέα μάστιγα της εποχής ονομάζεται «παραβατικότητα ανηλίκων», με καθημερινή, σχεδόν, σκληρή και ανησυχητική ειδησεογραφία. Θυμόσαστε στο παρελθόν να υπήρχε ανάλογη έξαρση του φαινομένου;

    Μπορεί να είχαμε και παλαιότερα μεμονωμένα περιστατικά, όχι όμως αυτό που γίνεται τώρα. Αυτά είναι τωρινά φαινόμενα. Αν και είναι θέμα ανάλυσης ειδικών ψυχολόγων, ψυχιάτρων και εγκληματολόγων, από την εμπειρία μου το αποδίδω σε τέσσερις παράγοντες: την οικογένεια, το σχολείο τις παρέες και το διαδίκτυο. Το φαινόμενο παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, δεν ξέρω μέχρι που μπορεί να φτάσει όλο αυτό και σίγουρα πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες σε όλα τα επίπεδα.

    Έχετε αποσυρθεί από την ενεργό δράση-αν και ένας δημοσιογράφος παραμένει πάντα δημοσιογράφος- και έχετε αφιερωθεί στη συγγραφή των βιβλίων σας. Πώς κρίνετε τη νέα γενιά αστυνομικών συντακτών και τι μπορείτε να πείτε ως συμβουλή;

    Έχω υπηρετήσει το αστυνομικό ρεπορτάζ 45 χρόνια. Σε όλα αυτά τα χρόνια, στόχο είχα να πηγαίνω πάντοτε στον τόπο που έχει διαδραματιστεί το έγκλημα. Είτε γινόταν στην Αθήνα, τον Πύργο, την Αλεξανδρούπολη, την Κρήτη….ήμουν πάντοτε παρών. Και φυσικά προσπαθούσα να μιλήσω με αυτόπτες μάρτυρες, με ανθρώπους, να μάθω πώς είναι η περιοχή που διαδραματίστηκε το όποιο γεγονός. Αφού ολοκλήρωνα το ρεπορτάζ και με την Αστυνομία και με όποιες άλλες πηγές υπήρχαν, ενημέρωνα τον κόσμο σωστά και αντικειμενικά χωρίς να επηρεάζομαι από τίποτα.

    Ούτε από χρηματισμούς, ούτε από κόμματα, ούτε από παρατάξεις, θρησκείες… Και όποιος ήθελε με άκουγε. Σε πολλούς ίσως να μην άρεσε, σε άλλους άρεσε. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να ενημερώνει σωστά και αντικειμενικά τον κόσμο και να μην επηρεάζεται από τίποτα. Εγώ αυτή τη δημοσιογραφία υπηρέτησα 45 χρόνια, αυτή προσπαθώ να μεταδώσω και στους νεώτερους συναδέλφους όταν μιλάω σε Ενώσεις Δημοσιογράφων. Και μάλιστα ένα από τα βιβλία μου, «τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα, όπως τα έζησα» το αφιερώνω στους νεώτερους συναδέλφους μου με μια προτροπή: να πηγαίνουν πάντα στον τόπο που διαδραματίζονται τα γεγονότα και να κάνουν ρεπορτάζ. Όχι από το τηλέφωνο.

    Είμαι υπερήφανος για όλα αυτά τα 45 χρόνια της δουλειάς μου, και δεν θα βρεθεί ένας άνθρωπος να πει ότι «έδωσα στον Σόμπολο ένα ευρώ για να πει ή να μην πει κάτι». Όποιος το πει αυτό θα είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης όλων των εποχών. Δεν δέχτηκα ποτέ χρήματα για να μην αποκαλύψω ή να διαστρεβλώσω κάτι. Αυτές είναι και οι συμβουλές μου στους νεώτερους συναδέλφους μου.

    Κεντρική φωτογραφία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

  • Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου: Ο θεσμός της αναδοχής και τη υιοθεσίας στην Ελλάδα προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς
    Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου: Ο θεσμός της αναδοχής και τη υιοθεσίας στην Ελλάδα προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς

    Η ειδική παιδαγωγός παρουσιάζει το νέο της βιβλίο «Είμαι παιδί της καρδιάς»

    Συνέντευξη στη Βίκυ Γκουγκουστάμου

    Όποιος είπε ότι «πρώτα ζούμε και μετά γράφουμε» ίσως και να είχε στο μυαλό του, αληθινές, ανθρώπινες γεμάτες αγάπη και στοργή ιστορίες, σαν αυτή που βίωσε η Πυργιώτισσα Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου με τον μικρό Στέφανο. Μια ιστορία ξεχωριστή όπως το όνομά της… Την αποτύπωσε σε χαρτί, την έκανε βιβλίο και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, στις 18.30, μας παρουσιάζει το δικό της «παιδί της καρδιάς».

    Μια βιωματική ιστορία που θα μας κάνει να δούμε τη ζωή μέσα από άλλο πρίσμα. Αυτό της αληθινής, πηγαίας αγάπης. Μια αγάπη, που μόνο μια μητέρα μπορεί να δώσει σε ένα παιδί. Και ας μην έχει βγει από τα σπλάχνα της… Το είχε κυοφορήσει ήδη στην καρδιά της. Η Μαρσελλιάννα Χριστοπούλου είναι Ειδική Παιδαγωγός και ανήκει στο Δυναμικό της Διεπιστημονικής Ομάδας του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Ιδιαίτερα χαρούμενη και συγκινημένη που έρχεται στα πάτρια εδάφη για την παρουσίαση του βιβλίου της, μιλάει στο ilialive.gr για τον Στέφανο που της…έκλεψε την καρδιά, την απόφασή της να γίνει ανάδοχη μητέρα- μονογονεϊκής αρχικά οικογένειας πριν έρθει ο γάμος και οι δυο της κόρες-τα διδάγματα που πήρε ως άνθρωπος μέσα από τη σχέση της με το «παιδί της καρδιάς» και σχολιάζει την ελληνική πραγματικότητα πάνω στο θέμα της αναδοχής και της υιοθεσίας.

    Xristopoulou2

    «Είμαι παιδί της καρδιάς», ο τίτλος του νέου σας βιβλίου. Όπως γνωρίζουμε, είναι μια βιωματική ιστορία. Μιλήστε μας για το δικό σας «παιδί της καρδιάς», τον Στέφανο.

    Το «Είμαι παιδί της καρδιάς» είναι το νέο «χάρτινο» μου παιδί, που κυκλοφόρησε μόλις τον περασμένο Απρίλιο από τις εκδόσεις Δερέ. Είναι όντως μια βιωματική ιστορία. Είναι η ιστορία της δικής μου οικογένειας, που ξεκίνησε ως μονογονεϊκή, με κέντρο του κόσμου το δικό μου παιδί της καρδιάς, το Στέφανο.

    Ο Στέφανος υπήρξε ένα παιδί, που τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του τα έζησε σε ίδρυμα. Ήταν από εκείνα τα παιδιά, που πιστεύεις, πως έχουν γεννηθεί με ένα προδιαγεγραμμένο μέλλον, όχι και τόσο φωτεινό, χωρίς αστέρι. Και όμως και φωτεινό αποδείχθηκε το μέλλον του και με πολλά αστέρια! Με το Στέφανο, 14 μηνών τότε, συναντήθηκαν οι δρόμοι μας το 2012, όταν μπήκα στην ομάδα των εθελοντών του ιδρύματος στο οποίο διαβιούσε τότε. Μάλιστα ο άνθρωπος που μας έφερε κοντά, ήταν μια πολύ καλή μου φίλη και ανάδοχη μαμά και η ίδια ήδη, η οποία μετέπειτα μου έκανε την τιμή να γίνει και η νονά του. Η πρώτη γνωριμία στο διάδρομο του ιδρύματος, η πρώτη του ματιά με τα μεγάλα εκφραστικά του μάτια, ήταν αρκετή για να αλλάξει τις ζωές και των δυο μας ή μάλλον όχι να τις αλλάξει, να τις ανατρέψει. Μια ανατροπή που έμοιαζε δύσκολη, τρελλή και επικίνδυνη, για τους απέξω, για τους θεατές. Για μένα, βέβαια, αλλά και για εκείνον ήταν το πιο φυσιολογικό πράγμα, που μπορούσε να μας συμβεί. Ήταν σαν πραγματικά να είμαστε μαζί πάντα.

    Xristopoulou3

    Πόσο εύκολη και γρήγορη ήταν η απόφαση να γίνετε ανάδοχος γονιός;

    Νομίζω πως την απόφαση την είχα πάρει από την πρώτη μέρα, χωρίς να το ξέρω ούτε η ίδια ακόμα! Η πρώτη σκέψη πως αυτό το παιδί έπρεπε να βρει οικογένεια, να βρει ένα σπίτι, ήρθε πολύ γρήγορα, τις 2 πρώτες εβδομάδες. Η βεβαιότητα πως αυτό το παιδί θα έχει για δικό του σπίτι το δικό μου, ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα. Η αίτηση αναδοχής κατατέθηκε, πολύ συνειδητά και υπεύθυνα, 6 μήνες μετά. Ήθελα τόσο πολύ να γίνω η μαμά του, να γίνει το παιδί μου, ο γιός μου! Και μάλλον και ο ίδιος το ήθελε πολύ, γιατί η λέξη μαμά βγήκε από τα χείλη του, απλώνοντας τα χεράκια του, για να τον πάρω αγκαλιά, ένα απόγευμα στο ίδρυμα.

    Τι σας δίδαξε η ύπαρξη του Στέφανου στη ζωή σας;

    Η ύπαρξη του Στέφανου στη ζωή μου με δίδαξε πως μπορείς να φροντίσεις, να αγαπήσεις και να δεθείς με ένα παιδί κάποιου άλλου, με ένα παιδί που δεν κουβαλά τίποτα από το βιολογικό σου υλικό, αλλά κουβαλά με τα δυο του τα χεράκια το είναι σου, τα πάντα σου, όλο σου τον κόσμο.

    Πως αντέδρασε όταν έμαθε ότι η ιστορία σας θα γίνει παραμύθι για μικρούς και μεγάλους;

    Όταν το συζήτησα μαζί του για πρώτη φορά, ως σκέψη ακόμα, του φάνηκε παράξενο και αυτό γιατί προφανώς δεν μπορούσε να καταλάβει και να συνειδητοποιήσει τι θα πρόσφερε η δικη του η ζώη, το δικό μας βίωμα στους άλλους, στους έξω από εμάς. Νομίζω πως αυτό συνέβη, γιατί η συνάντησή μας στο ίδρυμα δεν υπήρξε ποτέ για εκείνον, γιατί πολύ απλά ήμουν πάντα η μαμά του και εκείνος πάντα το παιδί μου. Τώρα βέβαια, 6 μήνες μετά την κυκλοφορία του, νιώθω πως είναι περήφανος για αυτό, με μια ευαισθησία παραπάνω, για τα παιδιά που διαβιούν στα ιδρύματα.

    Σε έναν ιδανικό κόσμο, σε μια ιδανική κοινωνία, κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να μεγαλώνει σε ίδρυμα. Σε τι επίπεδο εκτιμάτε ότι βρίσκεται ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας στη χώρα μας; Ποια η συμβουλή σας σε εν δυνάμει ανάδοχους γονείς;

    Η Ελλάδα, παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες, έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει σε θέματα γενικά παιδικής προστασίας. Ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας, παρόλο που έχουν αυξηθεί οι εν δυνάμει ανάδοχοι και θετοί γονείς, μοιάζει να προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Μη σας πω και πιο αργά από χελώνα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Έχω την αίσθηση πως αυτό συμβαίνει, γιατί δύσκολα μπαίνουμε στη θέση του άλλου, δύσκολα νιώθουμε τον άλλον. Μας λείπει η ενσυναίσθηση.
    Αυτό που θα έλεγα στους εν δυνάμει ανάδοχους και θετούς γονείς είναι: Μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια και το στόχο σας. Το παιδί σας σας περιμένει! Περιμένει την αγκαλιά σας, το χάδι σας, την αγάπη σας.

    Το βιβλίο σας, απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Τι θα αποκομίσει η κάθε ηλικιακή ομάδα διαβάζοντάς το;

    Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, θα αποκομίσουν ΑΓΑΠΗ. Ελπίζω πως μέσω του βιβλίου τα παιδιά θα μάθουν πως υπάρχουν και παιδιά που διαβιούν στα ιδρύματα, παιδιά που μπορεί να γίνουν συμμαθητές τους, φίλοι τους, κολλητοί τους. Για τους γονείς, για τους ενήλικες θέλω να πιστεύω πως θα αποτελέσει μια πολύ καλή αφορμή να μιλήσουν στα παιδιά τους και για αυτά τα παιδιά.

    Παρουσιάζετε το βιβλίο σας, στα πάτρια εδάφη. Ποια τα συναισθήματά σας όταν εκθέτετε τη δουλειά σας στο μέρος που μεγαλώσατε, στους ανθρώπους που γνωρίζετε από μικρό παιδί;

    Είναι μεγάλη μου τιμή, που ο τόπος που μεγάλωσα, που με γαλούχησαν οι γονείς μου, ανοίγει μια μεγάλη αγκαλιά για μένα και υποδέχεται μια προσπάθειά μου! Συναισθήματα χαράς και ανυπομονησίας από τη μια, γιατί θα συναντήσω ανθρώπους με τους οποίους μεγάλωσα μαζί, ανθρώπους που με δίδαξαν, ανθρώπους που δούλεψα μαζί, συγγενείς, φίλους καρδιακούς. Από την άλλη συναισθήματα νοσταλγίας και λύπης, γιατί θα λείπουν δυο σημαντικοί άνθρωποι για μένα, που τους χρωστώ ακριβώς αυτό που είμαι, ο Νίκος Χριστόπουλος και η Ειρήνη Χριστοπούλου, οι γονείς μου.

    Έχετε μια μακροχρόνια εμπειρία στην Ειδική Αγωγή η οποία αποτυπώθηκε και στα δύο προηγούμενα βιβλία σας «Η Μελίνα εκπαιδεύεται (1&2)». Πόσο εκπαιδευμένη όμως είναι η σύγχρονη κοινωνία για να εντάξει στο σύνολό της παιδιά και αργότερα ενήλικες είτε με αναπηρία είτε με μαθησιακές δυσκολίες;

    Ο χώρος της Ειδικής Αγωγής, αλλά και της Ψυχικής Υγείας στον οποίο δραστηριοποιούμαι συνολικά τα τελευταία 21 χρόνια, μου έχει διδάξει πως η σύγχρονη κοινωνία, ό,τι δεν μοιάζει για εκείνη τέλειο, θα δυσκολευτεί να το εντάξει στο σύνολό της. Η προσπάθεια ένταξης δεν θα πρέπει επ ουδενί να εγκαταλειφθεί, αλλά θα πρέπει να γιγαντωθεί απ΄όλους μας. Γιατί ο κόσμος μας θα γίνει τότε μόνο καλύτερος, όταν η διαφορετικότητα δεν θα είναι συνώνυμο του διαφορετικού, αλλά του ίσα δικαιώματα.

    Βιογραφικό

    Η Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου γεννήθηκε το 1979 στο Τρίερ Γερμανίας. Παρακολούθησε το γερμανικό σχολείο μέχρι τη Β’ δημοτικού και τελείωσε το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο στον Πύργο Ηλείας, απ’ όπου και κατάγεται. Σπούδασε στο Βόλο και είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από τον Ιανουάριο του 2010 εργάζεται ως Ειδική Παιδαγωγός και ανήκει στο Δυναμικό της Διεπιστημονικής Ομάδας του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

    Προσφέρει υπηρεσίες στα εξωτερικά ιατρεία στα πλαίσια διάγνωσης κυρίως της Διαταραχής του Αυτιστικού Φάσματος κ των μαθησιακών δυσκολιών , στην ενδονοσοκομειακή νοσηλεία παιδιών με ψυχιατρικά προβλήματα, σε περιστατικά διασυνδετικής με τις κλινικές του νοσοκομείου, καθώς και στην αποκατάσταση με παιδιά που χρήζουν εξειδικευμένο πρόγραμμα ειδικής διαπαιδαγώγησης. Είναι η συγγραφέας των βιβλίων με τίτλο «Η Μελίνα εκπαιδεύεται» (2011) «Η Μελίνα εκπαιδεύεται 1» (ανανεωμένη έκδοση 2022) και «Η Μελίνα εκπαιδεύεται 2» (2017) των εκδόσεων Ροτόντα . Από το 2020 είναι τακτικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγύης, Φορέα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Είναι έγγαμη, μητέρα τριών παιδιών και από το 2010 εγκεκριμένη ανάδοχη μητέρα της Μονάδας Προστασίας Παιδιών Πεντέλης (πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α).

    Xristopoulou4

    Xristopoulou5

    Xristopoulou6

  • Πρωτοβουλία του Δήμου Πύργου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας - Κατέθεσε η ΔΕΥΑ πρόταση για την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων
    Πρωτοβουλία του Δήμου Πύργου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας - Κατέθεσε η ΔΕΥΑ πρόταση για την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων

    Στην υποβολή πρότασης στο Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας προχώρησε η ΔΕΥΑ Πύργου με κύριο στόχο τη χρηματοδότηση ανόρυξης γεωτρήσεων σε Δημοτικές Κοινότητες.

    Η πρόταση που είναι συνολικού προϋπολογισμού 150.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.) κατατέθηκε στην Τρίτη (02/10/24) στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο: «Εκτέλεση εργασιών από τους ΟΤΑ της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας ΙΙ».

    Γεγονός που αποδεικνύει, όπως επανειλημμένως έχει αναφέρει και ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής, πως η αντιμετώπιση του φαινομένου της μείωσης της επάρκειας του νερού, που εν πολλοίς οφείλεται στην κλιματική κρίση, αποτελεί προτεραιότητα για τον Δήμο.

    Στις δράσεις, που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών, περιλαμβάνονται οι ανορύξεις νέων ή η αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων, η δημιουργία ή η συντήρηση των υδρομαστεύσεων καθώς επίσης και η παροχή υπηρεσίας αφαλατωμένου νερού μέσω ενοικίασης συστημάτων αφαλάτωσης.

    «Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας και η αποτροπή των επιπτώσεών της, είναι μια από τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής. Τα αποθέματα νερού, λόγω και της κλιματικής κρίσης, έχουν μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος της εμφάνισης ιδιαίτερα σοβαρού προβλήματος σχετικά με την επάρκεια του νερού. Χρειαζόμαστε οικονομική ενίσχυση για να βελτιώσουμε τις υφιστάμενες υποδομές και για να μας δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουμε και σε νέες γεωτρήσεις για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου», δήλωσε η Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύργου κα Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κώστας Μπίγαλης: «Ο κόσμος είναι «καταδικασμένος» να περάσει πάρα πολύ καλά μαζί μας»
    Κώστας Μπίγαλης: «Ο κόσμος είναι «καταδικασμένος» να περάσει πάρα πολύ καλά μαζί μας»

    Μαζί με την Πωλίνα, τη Μαντώ και την Σοφία Βόσσου μας προσκαλούν σε ένα ξεχωριστό 80’-90’ς πάρτι στην Αρχαία Ολυμπία - Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στις 20.30

    Συνέντευξη στη Βίκυ Γκουγκουστάμου

    Έχουμε ταξιδέψει μαζί του στου «Αιγαίου τα μπλουζ». Ερωτευτήκαμε «Με την πρώτη ματιά». Διασκεδάσαμε τον χωρισμό με μια «Μελισσούλα» που πήγε σε άλλο… λουλουδάκι και είπαμε «I miss you». Και οι Κατερίνες πρόσθεσαν ακόμη ένα κομμάτι αφιερωμένο στο πολυτραγουδισμένο όνομά τους… Όλες αυτές τις επιτυχίες και άλλες τόσες θα μας τραγουδήσει ο Κώστας Μπίγαλης σε ένα ξεχωριστό πάρτι αφιερωμένο στα τραγούδια των 80’ς-90’ς στην Αρχαία Ολυμπία, στο χώρο του Δημαρχείου τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στις 20.30.

    Μαζί του, η Πωλίνα, η Μαντώ και η Σοφία Βόσσου για να μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο και να συστήσουν στις νεότερες γενιές τον τρόπο διασκέδασης των γονιών τους! Και όπως μας λέει ο ίδιος «Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι ο κόσμος είναι “καταδικασμένος” να περάσει πάρα πολύ καλά!»

    Αεικίνητος, δημιουργικός και ανήσυχο πνεύμα. Έτσι ήταν και έτσι παραμένει ο Κώστας Μπίγαλης. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η ηλικία στην περίπτωσή του είναι απλά ένας αριθμός. Το μυστικό του; Μας το αποκαλύπτει παρακάτω… Ο δημοφιλής καλλιτέχνης μιλάει στο ilialive.gr για το πώς ξεκίνησε την αναβίωση εκείνης της καλλιτεχνικής περιόδου, την αγάπη του κόσμου που απολαμβάνει περισσότερο τώρα από τότε, αναφέρεται στα εγγόνια του και χαρακτηρίζει τον εαυτό του μη συμβατικό παππού, μιλάει για τους γονείς του και το μεγάλο δώρο που του έκαναν, και ανάμεσα σε όλα αυτά λέει πολλές φορές το πόσο τυχερός και ευλογημένος νιώθει.

    » Περίπου πριν 12 χρόνια, στην εποχή της κρίσης, ξεκίνησα μόνος μου τις εμφανίσεις παρουσιάζοντας τις επιτυχίες εκείνων των δεκαετιών . Ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα τότε με την κρίση. Ξεκίνησε ως ατομική εμφάνιση και σιγά-σιγά άρχισε να «χτίζεται» όλο αυτό. Προστέθηκε η Πωλίνα, η Μαντώ, ο Χαριτοδιπλωμένος, ο αείμνηστος Δάκης… Όταν έφυγε από κοντά μας ο Δάκης, προστέθηκε στην παρέα μας η Σοφία Βόσσου...Και από τότε όπου εμφανιζόμαστε, βλέπουμε ότι το σχήμα δουλεύει πολύ καλά, ο κόσμος περνά όμορφα γιατί είναι πολλά τα σουξέ, διαχρονικά, που θυμίζουν στους ανθρώπους τα νεανικά τους χρόνια. Είναι κυρίως οι σημερινοί 45αρηδες -50άρηδες που έχουν έντονες αναμνήσεις απ’ αυτά τα τραγούδια. Αναμνήσεις από φοιτητικά χρόνια, έρωτες, χωρισμούς, εκδρομές… Γενικά η επαναφορά των 80’ς και 90’ς έχει να κάνει με τις αναμνήσεις μας. Υπάρχει όμως και μια νεώτερη γενιά, η οποία μας ακολουθεί και αυτό είναι εκπληκτικό. Παιδιά τα οποία γεννιόντουσαν τότε, αλλά προφανώς έχουν κάνει επιλογή αυτή τη δεκαετία μέσα από τη σύσταση μεγαλυτέρων. Έτσι, παρά το νεαρό της ηλικίας τους αποφάσισαν να ακούσουν τη δική μας μουσική και να διευρύνουν και τη δική τους μουσική γκάμα. Βλέπουμε λοιπόν τα νεώτερα παιδιά να έρχονται, να μας ακούνε και να διασκεδάζουν και το χαιρόμαστε πραγματικά. Είναι κάτι που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ποτέ, πώς όταν γράφαμε αυτά τα τραγούδια θα είχαν αυτή την αποδοχή τόσα χρόνια μετά.

    80s party

    »Για να είμαι ειλικρινής, δεν υπήρχε τότε καμία σκέψη ότι τα τραγούδια θα γίνουν διαχρονικά. Αυτό, πραγματικά είναι μια αποκάλυψη για μας και νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη και πολύ τυχερός. Δεν είναι καθόλου εύκολο να καταλήξει ένα τραγούδι, που γράφτηκε πριν 35 σχεδόν χρόνια, διαχρονικό. Αν μου το έλεγε τότε κάποιος θα του απαντούσα: «άστο φίλε…». Και όμως αυτή είναι η αλήθεια…

    »Νιώθουμε όλοι μας πάρα πολύ τυχεροί, γιατί πέρα από την καλλιτεχνική αποδοχή που είναι πάρα πολύ ευχάριστη, είναι και ένας τρόπος να επιβιώνουμε ακόμη κάποιοι από εμάς που δεν βρήκαμε τίποτα έτοιμο και αγωνιζόμαστε όλα μας τα χρόνια. Κάνουμε τον σταυρό μας και λέμε «τι τύχη ήταν αυτή!». Μπορούμε να δουλεύουμε ακόμη, να εισπράττουμε την αποδοχή και την αγάπη του κόσμου και να επιβιώνουμε σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή.

    Τι είναι αυτό που τον διατηρεί τόσο ζωντανό, δημιουργικό και δραστήριο; «Καταρχάς είμαι ένας άνθρωπος που ποτέ δεν ήμουν ακραίος. Δεν έχω καπνίσει ποτέ στη ζωή μου και δεν έχω πιει, ανεξάρτητα αν είμαι σ’ αυτό το χώρο. Ακούγεται κάπως περίεργο και πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Πιστεύω ότι πέρα από ένα καλό γονίδιο που πήρα από τους γονείς μου, βοήθησα κι εγώ σ’ αυτό, με τον τρόπο ζωής μου.

    «Νιώθω πολύ τυχερός που γεννήθηκα από δύο γονείς-που μπορεί να τους έχω χάσει αλλά πιστεύω ότι ζουν μέσα από μένα και εγώ μέσα απ’ αυτούς- που μου κληροδότησαν τα γονίδια τους, τη Βιολέτα και τον Γιώργο. Δεν πήρα μόνο τη φυσική κατάσταση αλλά και την καλλιτεχνική υπόσταση. Η μητέρα μου είχε την ίδια χροιά και την ίδια τεχνική με μένα όταν τραγουδούσε, και ο πατέρας μου ήταν φοβερός. Όταν λοιπόν συνειδητοποίησα, και ειδικά από τη στιγμή που τους έχασα, πόσο τυχερός υπήρξα στη ζωή μου και τί μου είχαν “περάσει” είπα ότι αν εγώ δεν προσέξω το σώμα μου και την ψυχή μου στο καλλιτεχνικό κάλεσμα που είχα από 17 ετών και αρχίσω να υπονομεύω τον εαυτό μου με τσιγάρα, ποτά και καταχρήσεις θα ήταν ύβρης. Ύβρης προς τους γονείς μου. Η εντολή “τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου” για μένα ήταν τρόπος ζωής...

    »Παντρεύτηκα 20 χρονών, έχω χωρίσει πολλά χρόνια τώρα αλλά έχω πολύ καλή σχέση με την πρώην σύζυγό μου. Πολλοί άνθρωποι χωρίζουν και είναι χάλια. Αλλά εμείς πάντα ήμασταν κοντά. Υπάρχει μεταξύ μας η έννοια της οικογένειας. Και η κόρη μου παντρεύτηκε νέα σχετικά και σήμερα έχω δύο υπέροχα εγγόνια. Ο μεγάλος μου εγγονός σπουδάζει στο Πολυτεχνείο στην Πάτρα. Δεν έχει καμία σχέση με τον καλλιτεχνικό χώρο, είναι σοβαρό παιδί (γέλια). Η μικρή, που είναι 16 ετών έχει ένα καλλιτεχνικό γονίδιο με ροπή προς τα εικαστικά. Έχει πάθος με τη ζωγραφική και το animation εδώ και πολλά χρόνια.

    »Τα εγγόνια μου, από μικρή ηλικία είχαν καταλάβει ότι δεν πρόκειται για έναν...συμβατικό παππού. Και σήμερα είναι απόλυτα εξοικειωμένα με την εικόνα ενός τέτοιου είδους...παππού. Γενικώς είχα την τύχη να είναι πολύ σοβαρά παιδιά με πολλή ήρεμη εφηβεία, συγκροτημένα και μπορώ να πω ότι αυτό με ευχαριστεί πολύ. Ξέρω ότι τα παιδιά στην εφηβεία τρελαίνονται, κάνουν διάφορα… Μέσα από το επάγγελμά μου έχω βιώσει τέτοιες ανησυχητικές καταστάσεις και δεν θα ήθελα μέλη της δικής μου οικογένειας να ζήσουν περίεργες καταστάσεις. Είναι δύο λαμπρά παιδιά.

    »Μουσικές “μόδες” όπως η τραπ, δεν είναι κάτι καινούργιο. Έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς διάφορα τέτοια φαινόμενα. Πιστεύω ότι τα παιδιά περνούν μια φάση όταν εμφανιστεί μια τέτοια επιρροή, αλλά δε νομίζω ότι αυτό το είδος μπορεί να αντέξει πολύ στο χρόνο. Ένα παιδί μπορεί να περάσει τη φάση του και μετά θα πάει παρακάτω. Δε νομίζω ότι είναι μια τόσο ισχυρή μόδα που θα τους ακολουθεί για πάντα. Πιστεύω ότι τα σημερινά παιδιά είναι πολύ έξυπνα, έχουν κριτική σκέψη και σίγουρα κάποια στιγμή θα αλλάξουν... πίστα. Είναι θέμα χρόνου.

    »Έχω ζήσει ακραίες μορφές θαυμασμού, αλλά μπορώ να πω ότι από τότε που ξεκίνησε η επαναφορά των 80΄ς και 90΄ς έχω βιώσει καταστάσεις που ούτε τη δεκαετία του 90 δεν έζησα. Να με σηκώνουν στα χέρια και να τραγουδάω στην αγκαλιά του κόσμου....Και όλο αυτό ξεκίνησε στις4 Οκτωβρίου 2013 σε ένα ροκ-μέταλ κλαμπ στην Θεσσαλονίκη στα Λαδάδικα. Το έκαναν μόδα να με σηκώνουν στα χέρια, να με περιφέρουν και εγώ να τραγουδάω...(γέλια). Αυτά δεν τα είχα ζήσει στο ξεκίνημά μου.

    »Είμαι ένας άνθρωπος που ζω την εποχή μου, προχωράω μπροστά, θυμάμαι τι έγινε τότε αλλά και σήμερα δημιουργώ τις αναμνήσεις του μέλλοντος. Δεν είμαι από τους νοσταλγούς του παρελθόντος ούτε ισχυρίζομαι ότι όλα τότε ήταν καλά. Αυτό που σίγουρα ήταν καλύτερο τότε, είναι ότι είχαμε λιγότερο άγχος και λιγότερο τοξικό περιβάλλον. Αυτό νοσταλγώ μόνο... Δεν μπορώ να παραβλέψω τη μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη και τα ιατρικά επιτεύγματα που βοηθούν τόσο τον άνθρωπο και καλυτερεύουν τη ζωή του.

    »Αυτό που μου εύχομαι για τα επόμενα χρόνια είναι να είμαι καλά στην υγεία μου. Και το εύχομαι για όλο τον κόσμο. Όταν υπάρχει θέμα υγείας, τόσο σταματούν τα πάντα. Τότε καταλαβαίνεις την σημαντικότητα της υγείας σε σχέση με όλα τα άλλα. Θα ήθελα να συνεχίσω να είμαι δημιουργικός, γιατί για μένα η διαδικασία της δημιουργίας είναι ψυχοθεραπευτική, με γεμίζει υπαρξιακά, κάνει τη ζωή μου να έχει νόημα, να σηκώνομαι το πρωί και να έχω έναν στόχο. Η ψυχοθεραπεία μου και η δυνατότητα διαφυγής από την καθημερινότητα, για μένα είναι το θέατρο. Και φέτος με τον Βύρωνα Κολάση ανεβάζουμε το έργο του Χάρολντ Πίντερ “Η προδοσία”, από 4 Νοεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου στο θέατρο “Διάχρονο” στο Νέο Κόσμο.

  • ΔΕΥΑ Πύργου: Συνεργεία έχουν ξεκινήσει τον καθαρισμό των φρεατίων
    ΔΕΥΑ Πύργου: Συνεργεία έχουν ξεκινήσει τον καθαρισμό των φρεατίων

    Η ΔΕΥΑ Πύργου όπως κάθε χρόνο έχει αρχίσει από τις αρχές Αυγούστου τον καθαρισμό φρεατίων ομβρίων υδάτων της πόλης.

    Τα συνεργεία, ξεκινώντας από τα χαμηλότερα και πιο επικίνδυνα σημεία για τυχόν πλημμύρες, απομακρύνουν τα φερτά υλικά ώστε να γίνεται καλύτερη απορροή των ομβρίων υδάτων.

    Έως τώρα έχει καθαριστεί το 60% των φρεατίων, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων.

    deua purgos freatia 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΔΕΥΑΠ: Επιστρέφει σταδιακά το νερό στον Πύργο
    ΔΕΥΑΠ: Επιστρέφει σταδιακά το νερό στον Πύργο

    Νωρίτερα από την εκτιμώμενη ώρα, επιστρέφει τελικά η υδροδότηση στον Πύργο. Η ΔΕΥΑΠ έχει ήδη ξεκινήσει σταδιακά την παροχή νερού στα πρώτα σπίτια της πόλης και σύντομα θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η υδροδότηση.

    Η διακοπή νερού ξεκίνησε από χθες το απόγευμα όταν ο κεντρικός αγωγός στην περιοχή του Λαμπετίου υπέστη σοβαρή βλάβη. Αν και αποκαταστάθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, ωστόσο σημειώθηκε νέα αναγκαστική διακοπή σήμερα το πρωί προκειμένου να συνεχιστούν με ασφάλεια οι εργασίες.

    agogos deyap 1.jpeg

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο