Πρωτογενής Τομέας

Ξέφυγε ο λογαριασμός με τα κόστη παραγωγής στην Καλαμών, πάνω από 1,40 το κιλό

Ξέφυγε ο λογαριασμός με τα κόστη παραγωγής στην Καλαμών, πάνω από 1,40 το κιλό

Πάνω από 1,40 ευρώ το κιλό το κόστος, όταν πριν δέκα χρόνια μιλάγαμε για 45 και 50 λεπτά ανά κιλό.

Χρεώσεις για ρεύμα, πετρέλαιο, λιπάσματα και εργατικά στα ύψη. Αν δεν αρχίσουν με 1,50 ευρώ τα 200 κομμάτια, θα μπουν... μέσα οι αγρότες για αρκετούς ίσως και να είναι η τελευταία χρονιά που θα ασχοληθούν με την καλλιέργεια, από την οποία σε πολλές περιοχές της χώρας μας φέτος, δεν έχουν λείψει και οι ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις. Στην Αιτωλοακαρνανία για παράδειγμα έχει πέσει φέτος χαλάζι σε βασικές ζώνες παραγωγής του δήμου Μεσολογγίου (Σταμνά κ.λπ.) και του δήμου Αγρινίου, πάνω από έξι φορές μέσα σε δυο μήνες, με τις ζημιές να εντοπίζονται σε πάνω από 50 χωριά και οικισμούς.

Πολύ... ψηλά πάει φέτος ο λογαριασμός στην καλλιέργεια της ελιάς Καλαμών, ως αποτέλεσμα των αυξήσεων στα λιπάσματα, στην ενέργεια, αλλά και στα εργατικά. Έτσι αν κάποτε μιλάγαμε για ένα κόστος παραγωγής στα 45 με 50 λεπτά το κιλό, με τα φετινά δεδομένα, αυτό έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 1,20 ευρώ το κιλό. Οπότε, αν δεν υπάρξουν τιμές γύρω στα 1,50 ευρώ το κιλό στο ξεκίνημα για τη βασική κατηγορία των 200 κομματιών στο κιλό, τότε θα μιλάμε για μια άκρως ζημιογόνα χρονιά. Οι αγρότες πάντως εμφανίζονται διατεθειμένοι να μην ξαναμπούν στον κόπο να δώσουν ελιά σε φθηνή τιμή, αφού η κατάσταση είναι κρίσιμη και το προϊόν χρυσοπληρώνεται στο ράφι.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέλιος Μιχαλούτσος, παραγωγός ελιάς Καλαμών από το Γεράκι Λακωνίας και αντιπρόεδρος του τοπικού συνεταιρισμού: «κανονικά για να βγει κέρδος η ελιά Καλαμών ως 300 κομμάτια πρέπει να πληρωθεί 2 ευρώ το κιλό. Όλα έχουν ανατιμηθεί, από το ρεύμα και τα νέρα, έως τα καύσιμα, τα λιπάσματα, τα φυτοπροστατευτικά κ.λπ. Υπολογίζω πως το κόστος παραγωγής φέτος θα διαμορφωθεί γύρω στα 1,20 ευρώ το κιλό, ίσως και παραπάνω στη συμβατική καλλιέργεια. Μόνο το χαλκό να βάλεις που θέλει τρεις εφαρμογές και πήγε ο 10κιλος από 80 ευρώ στα 110 και 120 ευρώ, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς πού πήγαν τα κόστη. Πάντως απ' ό,τι φαίνεται θα έχουμε μικροκαρπία, εκτός κι αν ρίξει βροχές προς το Σεπτέμβριο. Κατά τα άλλα, υπάρχει μια σχετική ακινησία στην αγορά λόγω του Αυγούστου, όπως άλλωστε συμβαίνει παραδοσιακά τέτοια εποχή. Αλλά, πρέπει και να λυθεί το θέμα με την ονομασία της Καλαμών. Εκτιμώ πως μπορεί να υπάρξει πρόταση από το ΥπΑΑΤ για ένα όνομα ΠΟΠ και ΠΓΕ, καθώς υπάρχει τέτοια περίπτωση στην ΕΕ».

Για διπλασιασμό επί της ουσίας του κόστους παραγωγής σε σχέση με πέρσι, κάνει εξάλλου λόγο, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιώργος Μπουράμας, ελαιοπαραγωγός από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, μια περιοχή με αρκετές εκτάσεις σε Καλαμών. Όπως τονίζει ο ίδιος καταλήγοντας: «το πετρέλαιο το πληρώσαμε σε διπλή τιμή, πολλά λιπάσματα επίσης, ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιούμε πήρε τρεις φορές πάνω, η ενέργεια στα ύψη. Πληγή μεγάλη θα είναι και το εργατικό φέτος, καθώς δεν υπάρχουν χέρια κι ο καθένας ζητάει ό,τι θέλει. Εκτιμώ πως το κόστος παραγωγής για ένα κιλό ελιάς φέτος θα είναι από 1,40 ευρώ κι άνω. Κατά τα άλλα, γίνονται πράξεις στην περιοχή μας για περσινή ελιά στην τιμή των 2.20 ευρώ το κιλό. Όποιος παραγωγός έχει ανάγκη, το εκμεταλλεύονται αυτό οι έμποροι και ρίχνουν την τιμή. Το θετικό είναι πως θα έχουμε καλή παραγωγή».

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup