Πρωτογενής Τομέας

Επιτραπέζια ελιά: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τη νέα ελαιοκομική περίοδο

Επιτραπέζια ελιά: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τη νέα ελαιοκομική περίοδο

Να αντιμετωπιστούν οι επικείμενες δυσμενείς επιπτώσεις, ζητά η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ

Ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις για την επιτραπέζια ελιά τη νέα ελαιοκομική περίοδο 2023/24 καθώς οι αρμόδιοι του κλάδου «βλέπουν» από μειωμένη παραγωγή έως και ακαρπία.

Ο έντονος προβληματισμός του κλάδου για τις επικείμενες δυσμενείς επιπτώσεις, κατατέθηκε στο πλαίσιο της 8ης ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), με τους συμμετέχοντας του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα να καλούν τον κλάδο να είναι προετοιμασμένος για την επερχόμενη μειωμένη παραγωγή.

Παράλληλα, αναμένουν την «ευαισθητοποίηση της πολιτείας για την αντιμετώπιση των επικείμενων δυσμενών επιπτώσεων τόσο στο αγροτικό εισόδημα, όσο και στις μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις του προϊόντος.

Σημαδιακή η τρέχουσα ελαιοκομική περίοδος

Σημαδιακή με ρεκόρ ελαιοπαραγωγής και των τριών βασικών ελληνικών επιτραπέζιων ποικιλιών χαρακτήρισαν την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2022/23 οι εκπρόσωποι του κλάδου, κατά την διάρκεια της ΓΣ.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν στο αυξημένο κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα λόγω της αύξησης της αξίας των εισροών (προϊόντα θρέψης, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ενέργεια, καύσιμα, κ.α.), ως απόρροια της πανδημίας και της συνεχιζόμενης Ρωσο-ουκρανικής κρίσης, αλλά και ιδιαίτερα του κόστους των εργατικών χεριών λόγω της μεγάλης έλλειψης.

Υπογράμμισαν επίσης και το αυξημένο κόστος λειτουργίας που αντιμετωπίζει ο δευτερογενής/τριτογενής τομέας, τόσο σε ενεργειακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αγοράς υλών επεξεργασίας και βοηθητικών υλών, υλικών συσκευασίας, καθώς και αυξημένες δαπάνες μεταφορικών.

Αδυναμία συλλογής σημαντικού μέρους του πράσινου καρπού

Εκτενής συζήτηση πραγματοποιήθηκε και για την έλλειψη εργατικών χεριών και την εξ’ αυτής αδυναμία συλλογής σημαντικού μέρους του πράσινου καρπού και την κατακόρυφη αύξηση των δαπανών εργασίας που προαναφέρθηκαν.

Το «διαχρονικά» άλυτο πρόβλημα της μετάκλησης εργατών γης, ίσως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα «σήμερα» στον κλάδο των επιτραπέζιων ελιών.

Μειωμένη αγοραστική ικανότητα

Πέραν της παραγωγής-ρεκόρ της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου (2022/23), συζήτηση πραγματοποιήθηκε και για τις ιδιαίτερες-πρωτόγνωρες φετινές εμπορικές συνθήκες της αγοράς, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ακόμη και στην κατηγορία των τροφίμων, και πτώση εξαγωγών για το τρέχον έτος (περίπου 20-25% σε όλους τους εμπορικούς τύπους επιτραπέζιων ελιών).

Η ποικιλία «Καλαμάτας»

Για ακόμη μια φορά κατά την διάρκεια της ΓΣ έγινε αναφορά στην Αίτηση Ακύρωσης από φορείς της ΠΕ Μεσσηνίας στο ΣτΕ κατά της τελευταίας απόφασης, η οποία κατοχυρώνει τις ελληνικές εξαγωγές των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας «Καλαμάτα» που αποτελούν το 99,7% των ελληνικών εξαγωγών της ποικιλίας (80.000 τόνοι).

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΟΕΠΕΛ «οι συμμετέχοντες επικροτούν την προσπάθεια των δύο κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων να διορθώσουν το λάθος της Δημόσιας Διοίκησης που ταλαιπωρεί τον κλάδο των επιτραπέζιων ελιών πλέον των 20 ετών. Εκφράστηκε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι και τα τρία μεγαλύτερα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν με την “Απόφαση Γεωργαντά” για το εθνικό αυτό θέμα. Θα πρέπει επίσης να γίνει πλέον αντιληπτό ότι, η οποιαδήποτε πτώση ή η αύξηση των τιμών των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμάτα ουδεμία σχέση έχει με την ΥΑ Γεωργαντά και ότι η διασύνδεση αποτελεί ψευτοδίλημμα και εκ του πονηρού».

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup