Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2018 13:39

Δωρεάν χιλιάδες στρέμματα σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Γράφτηκε από τον

Πάνω από 200.000 στρέµµατα δηµόσιας αγροτικής γης θα παραχωρηθούν έναντι ετήσιου συµβολικού τιµήµατος έως 5 ευρώ ανά στρέµµα από την εαρινή καλλιεργητική περίοδο σε ανέργους, κατ’ επάγγελµα αγρότες ή όσους ανήκουν σε αγροτικούς συνεταιρισµούς και σε νέους αποφοίτους Γεωτεχνικών Σχολών. Πρόκειται για εκτάσεις που ανήκουν κατά κυριότητα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίες θα αναδιανεµηθούν βάσει σχετικής απόφασης του υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη, µε την οποία ενεργοποιείται ουσιαστικά ο νόµος του 2012.

Στόχος είναι η παραχώρηση φτηνής παραγωγικής γης, η ενίσχυση των νέων ανθρώπων της περιφέρειας αλλ ά και η καταπολέµηση του φαινοµένου της επινοικίασης δηµόσιας γης από παραχωρησιούχους που δεν κατοικούσαν καν στην περιοχή σε καλλιεργητές µε δικαιώµατα. Αναδιανοµή Πλέον και ύστερα από τη µικρή παράταση που δόθηκε για τη χειµερινή καλλιεργητική περίοδο, οι εκτάσεις θα αναδιανεµηθούν. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι αναµένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου, µε στόχο, σε συνεργασία µε τις περιφέρειες, να ξεκινήσει το συντοµότερο η υποδοχή των αιτήσεων των ενδιαφεροµένων.

pinakas.jpg

Συνολικά, σύµφωνα µε τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάζει σήµερα το «Εθνος», θα αναδιανεµηθούν 207.449 στρέµµατα σε 13 Περιφερειακές Ενότητες σε όλη την Ελλάδα, βάσει µοριοδότησης και κοινωνικών κριτηρίων. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στη Θεσπρωτία, στην Ηλεία, στο Κιλκίς, στη Θεσσαλονίκη και στην Ηµαθία. Η µέγιστη έκταση που θα παραχωρηθεί ανά δικαιούχο (φυσικό πρόσωπο) είναι 100 στρέµµατα, ενώ η διάρκεια της παραχώρησης συζητείται να είναι από 5-25 χρόνια. Μέχρι τώρα οι εκτάσεις αυτές ήταν παραχωρηµένες σε 5.923 δικαιούχους, βάσει των στοιχείων του υπουργείου.

Η διακοπή των παλαιών συµβολαίων δεν σηµαίνει και τον οριστικό αποκλεισµό των σηµερινών δικαιούχων στην περίπτωση που πληρούν τα κριτήρια παραχώρησης εκτάσεων. «Στόχος µας είναι να ενεργοποιήσουµε τις προβλέψεις του νόµου για τις εαρινές καλλιέργειες της παρούσας καλλιεργητικής περιόδου, ώστε τα αγροτικά ακίνητα να παραχωρηθούν, έναντι χαµηλού τιµήµατος, µε διαφάνεια και ορθολογικά κριτήρια, στους αγρότες µας που τόσο έχουν ανάγκη από καλλιεργήσιµες εκτάσεις για να ενισχύσουν το εισόδηµά τους, την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους και τη βιωσιµότητα των αγροτικών εκµεταλλεύσεων αλλά και σε ανέργους και νέους ανθρώπους. Στην προσπάθεια αύξησης της παραγωγής και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας όλα τα εργαλεία που µπορούν να βοηθήσουν θα πρέπει να χρησιµοποιηθούν» επισηµαίνει στο «Εθνος» ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης.

Οι δικαιούχοι και η μοριοδότηση

Βάσει των διατάξεων, οι ενδιαφερόµενοι για την παραχώρηση της χρήσης αγροτικού ακινήτου, έως 100 στρέµµατα, που διαχειρίζεται το υπουργείο, πρέπει να εντάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες:

• Να είναι επαγγελµατίες αγρότες ή νοµικά πρόσωπα εγγεγραµµένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως κάτοχοι αγροτικής εκµετάλλευσης, ή συνεταιρισµοί ή οµάδες παραγωγών.

• Να είναι άνεργοι εγγεγραµµένοι στα αρχεία του ΟΑΕ∆.

• Να είναι νέος ηλικίας έως 35 ετών, πτυχιούχοι Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ). Η τελική επιλογή των δικαιούχων, εφόσον υπάρχουν περισσότεροι ενδιαφερόµενοι, θα γίνει βάσει µοριοδότησης. Σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα για τις βασικές κατηγορίες, θα αντιστοιχούν:

– 50 βαθµοί για αγρότη µε όµορη προς το παραχωρούµενο αγροτικό ακίνητο αγροτική εκµετάλλευση, µε την προϋπόθεση ότι το σύνολο των ήδη καλλιεργούµενων ιδιόκτητων ή µισθωµένων αγροτεµαχίων του και του υπό παραχώρηση αγροτεµαχίου δεν υπερβαίνουν τα 100 στρέµµατα.

– 100 βαθµοί για αγρότη στον οποίο το ακίνητο είχε παραχωρηθεί για καλλιέργεια µε απόφαση νοµάρχη ή αντιπεριφερειάρχη για τουλάχιστον 2 χρόνια.  100 βαθµοί για µόνιµους κατοίκους δήµου της περιφερειακής ενότητας στην οποία βρίσκεται το παραχωρούµενο ακίνητο.

– 100 βαθµοί για νέο αγρότη έως 35 ετών.

– 100 βαθµοί για νέους ηλικίας έως 35 ετών µε πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) ηµεδαπής ή αλλοδαπής.

– 180 βαθµοί για εγγεγραµµένους στα αρχεία του ΟΑΕ∆.

– 60 βαθµοί για επαγγελµατίες αγρότες.

– 100 βαθµοί για υποψηφίους µε δέσµευση καλλιέργειας για παραγωγή τροφίµου ενταγµένου στον στρατηγικό σχεδιασµό της περιφέρειας.

– 50 βαθµοί για υποψηφίους µε δέσµευση καλλιέργειας για παραγωγή άλλου τροφίµου µη ενταγµένου στον στρατηγικό σχεδιασµό της περιφέρειας ή για παραγωγή χονδροειδών ή συµπυκνωµένων ζωοτροφών ή για χρήση του αγροτικού ακινήτου για βόσκηση.

– 300 βαθµοί για Αγροτικό Συνεταιρισµό ή Οµάδα Παραγωγών µε δέσµευση καλλιέργειας για παραγωγή τροφίµων ενταγµένων στον στρατηγικό σχεδιασµό της περιφέρειας, για παραγωγή χονδροειδών ή συµπυκνωµένων ζωοτροφών ή για χρήση αγροτικού ακινήτου για βόσκηση χωρίς τον περιοριστικό παράγοντα 100 στρεµµάτων.

Επιπλέον προβλέπεται µοριοδότηση από 10 έως 100 βαθµούς για ανέργους, νέους αγρότες έως 35 ετών ή νέους µε πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής που έχουν δηλώσει στο Μητρώο Αγροτών και στο Ολοκληρωµένο Σύστηµα ∆ιαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣ∆Ε) συνολικά (ιδιόκτητο ή µισθωµένο) καλλιεργούµενο ή άλλως εκµεταλλευόµενο αγροτικό ακίνητο έως 100 στρέµµατα. Η µοριοδότηση στην περίπτωση αυτή είναι ανάλογη µε τα δηλωµένα στρέµµατα και λιγοστεύει όσο αυξάνεται η έκταση (π.χ. 10 βαθµοί για καλλιεργούµενο αγροτικό ακίνητο έως 100 στρέµµατα και 100 βαθµοί για ακίνητο έως 4 στρέµµατα).

Για την παραχώρηση της χρήσης του αγροτικού ακινήτου επιλέγεται ο αιτών που αθροίζει τη µεγαλύτερη βαθµολογία. Σε περίπτωση συγκέντρωσης ίδιας βαθµολογίας µεταξύ περισσότερων φυσικών προσώπων επιλέγεται κατά σειρά προτίµησης ο µόνιµος κάτοικος και µετά ο νεότερος υποψήφιος. Μεταξύ περισσοτέρων νοµικών προσώπων µε ίδια βαθµολογία επιλέγεται αυτό µε τον µεγαλύτερο κύκλο εργασιών, ενώ σε περίπτωση ίδιας βαθµολογίας φυσικού και νοµικού προσώπου επιλέγεται το νοµικό πρόσωπο.

Πηγή: Έθνος

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2018 16:31

Σχετικά Άρθρα

  • Ήπειρος: Έχασε το 1/3 των καλλιεργούμενων εκτάσεων μέσα σε 10 χρόνια – Γιατί καταρρέει ο πρωτογενής τομέας
    Ήπειρος: Έχασε το 1/3 των καλλιεργούμενων εκτάσεων μέσα σε 10 χρόνια – Γιατί καταρρέει ο πρωτογενής τομέας

    Δραματική συρρίκνωση άνω του 30% παρουσιάζει η γεωργία και η κτηνοτροφία συγκριτικά με 10 χρόνια πριν - Στο 40% κατά μέσο όρο η μείωση του ζωικού κεφαλαίου αιγοπροβάτων, κάνουν «στροφή» οι κτηνοτρόφοι

    Όταν οι κάτοικοι της Ηπείρου εγκατέλειπαν πριν χρόνια τα χωριά τους, για να μετεγκατασταθούν στα αστικά κέντρα για μια καλύτερη ζωή, δεν φαντάζονταν τις δραματικές επιπτώσεις που θα είχε αυτή η επιλογή τους -δεκαετίες μετά- στην ερήμωση των χωριών και στη συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος αποτελεί η Ήπειρος, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, σε ημερίδα του Δικτύου «Πίνδος» για τις εγκαταλειμμένες γαίες, την τελευταία δεκαετία χάθηκε το 1/3 των καλλιεργειών καθώς και της κτηνοτροφίας στην περιοχή.

    Μέσα σε 10 χρόνια η καλλιεργούμενη γη μειώθηκε κατά 31%

    Σύμφωνα με στοιχεία του 2023, και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου η καλλιεργούμενη γη υπολογίζεται συνολικά σε 714.000 στρέμματα, σηρρικνωμένη δηλαδή κατά 31%. Μάλιστα, τα τελευταία δέκα χρόνια τον πρωτογενή τομέα έχουν εγκαταλείψει 10.000 άνθρωποι.

    Ποια η κατάσταση στην κτηνοτροφία

    Δεν είναι όμως μόνο η γεωργία που συρρικνώνεται, καθώς καθοδική πορεία ακολουθεί και η κτηνοτροφία, ιδίως η αιγοπροβατοτροφία. Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου στα πρόβατα φτάνει στο 42% και στις αίγες το 36%, όπως γράφει το epiruspost.gr.

    Αν και πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι που εγκατέλειψαν την εκτροφή αιγών και προβάτων, παρατηρήθηκε «στροφή» στην εκτροφή αγελάδων και χοίρων. Και αυτό διότι, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η αγελαδοτροφία έχει αυξηθεί κατά 17% και η χοιροτροφία κατά 31%.

    Αυτό που αξίζει να σημειωθεί βέβαια είναι ότι την ίδια ώρα το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 40%.

    Η εγκατάλειψη της υπαίθρου έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις. Εκεί που υπήρχαν χωράφια σήμερα είναι λόγγοι, ο αριθμός άγριων ζώων έχει αυξηθεί, ενώ είναι δύσκολο να συναντήσει κανείς ανθρώπους.

    Υπάρχει επιστροφή;

    Όπως γράφει χαρακτηριστικά το epiruspost.gr πολύ δύσκολα μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται οργανωμένο εθνικό σχέδιο.

    Για να επιστρέψει κάποιος σε χωριό είναι απαραίτητο να υπάρχουν τέσσερις προϋποθέσεις: σπίτι, δουλειά, γιατρός και σχολείο.

    Πηγή: In.gr
  • Τελευταία ελπίδα για τις ιερές εκτάσεις Χειμαδιού, Κουτσοχέρας, Περιστεριού
    Τελευταία ελπίδα για τις ιερές εκτάσεις Χειμαδιού, Κουτσοχέρας, Περιστεριού

    Το πέρασμα της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων των Ιερών Μονών στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών, αφήνει μια αχτίδα ελπίδας για τις οικογένειες των περιοχών Χειμαδιού, Κουτσοχέρας και Περιστεριού στην Ηλείας.

    Με το άρθρο 132 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο “Εταιρική διακυβέρνηση των ανωνύμων εταιριών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, διαχείριση συμμετοχών του Δημοσίου σε ανώνυμες εταιρείες και ρυθμίσεις για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, αξιολόγηση της έναντι του Δημοσίου φερεγγυότητας και πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων και σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, ίδρυση και λειτουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2022 και λοιπές διατάξεις οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα”, η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών, θα κληθεί να διαχειριστεί εκτάσεις όπως αυτές που διεκδικεί επί ηλειακού εδάφους η Ιερά Μονή Αγ. Θεοδώρων Καλαβρύτων.

    Με πρόταση νόμου που έχει σταλεί στους Ηλείους βουλευτές που ασχολήθηκαν με το θέμα, προτείνονται τρεις διαφορετικές λύσεις.
    Ουσιαστικά προτείνεται είτε να αναγνωριστεί νομικά το δικαίωμα της τακτικής ή έκτακτης χρησικτησίας σους ανθρώπους που εδώ και δεκαετίες κατέχουν και εκμεταλλεύονται, είτε με την παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου, να γίνουν απαλλοτριώσεις και να δοθούν με αυτό τον τρόπο στους κατοίκους, είτε από την άλλη η Εκκλησία της Ελλάδος να προχωρήσει μέσα από διαδικασίες μεσολάβησης στην παραχώρηση των εκτάσεων στους ανθρώπους αυτούς.

    1η Εκδοχή

    “Κατά την αληθή έννοια της διάταξης του Αρ.51 §7 του Ν.4301/2014, επί των ακινήτων των Ιερών Μονών και του Δημοσίου που αναφέρονται στα εκδοθέντα κατ’ εξουσιοδότηση του Αρ.8 §2 του Ν.4684/1930 (Α’ 150), όπως κωδικοποιήθηκε με το Π.Δ. της 14/22.04.1931 (Α’ 328), διαχωριστικά διατάγματα και στους Πίνακες Α - Ε της Σύμβασης της 18.09.1952 (Βασιλικό Διάταγμα της 26.09.1952, Α’ 289), όπως τροποποιήθηκε με την από 27.12.1968 Σύμβαση (Α’ 161), και τα οποία σύμφωνα με το Αρ.51 §7 του Ν.4301/2014 συνιστούν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας και αποτελούν πλήρη απόδειξη των εμπραγμάτων δικαιωμάτων των Ιερών Μονών και του Δημοσίου έναντι παντός τρίτου, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις περί τακτικής και έκτακτης χρησικτησίας κατ’ Αρ.1041 επ. του Αστικού Κώδικα για την κτήση εμπράγματων δικαιωμάτων σε αυτά από τρίτα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και ιδιωτών, και ειδικότερα των καλόπιστων νομέων και διακατόχων αυτών που ευρίσκονται στην περιοχή των Τοπικών Κοινοτήτων Χειμαδιού (Ρετεντούς), Περιστερίου (Μπεσερέ) και Κουτσοχέρας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, και κατά τούτο είναι απόλυτα παραδεκτή και νόμιμη η αναγνώρισή τους από οιονδήποτε φορέα του Δημοσίου και κατά την εκάστοτε οικεία διοικητική ή άλλη διαδικασία, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της τακτικής ή και της έκτακτης χρησικτησίας”.

    2η Εκδοχή

    “Επί των ακινήτων των Ιερών Μονών και του Δημοσίου που αναφέρονται στα εκδοθέντα κατ’ εξουσιοδότηση του Αρ.8 §2 του Ν.4684/1930 (Α’ 150), όπως κωδικοποιήθηκε με το Π.Δ. της 14/22.04.1931 (Α’ 328), διαχωριστικά διατάγματα και στους Πίνακες Α - Ε της Σύμβασης της 18.09.1952 (Βασιλικό Διάταγμα της 26.09.1952, Α’ 289), όπως τροποποιήθηκε με την από 27.12.1968 Σύμβαση (Α’ 161), και τα οποία σύμφωνα με το Αρ.51 §7 του Ν.4301/2014 συνιστούν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας και αποτελούν πλήρη απόδειξη των εμπραγμάτων δικαιωμάτων των Ιερών Μονών και του Δημοσίου έναντι παντός τρίτου, το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να κηρύξει παραδεκτώς και νομίμως αναγκαστική απαλλοτρίωση κατά την έννοια του Αρ.17 του Συντάγματος και της εκάστοτε ισχύουσας συναφούς νομοθεσίας υπέρ και προς πλήρη αποκατάσταση των ακτημόνων καλλιεργητών των παρακειμένων Τοπικών Κοινοτήτων και Δήμων, και ειδικότερα των καλόπιστων ιδιωτών νομέων και διακατόχων αυτών που ευρίσκονται στην περιοχή των Τοπικών Κοινοτήτων Χειμαδιού (Ρετεντούς), Περιστερίου (Μπεσερέ) και Κουτσοχέρας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος”.

    3η Εκδοχή

    “Αναφορικά με τα ακίνητα των Ιερών Μονών και του Δημοσίου που αναφέρονται στα εκδοθέντα κατ’ εξουσιοδότηση του Αρ.8 §2 του Ν.4684/1930 (Α’ 150), όπως κωδικοποιήθηκε με το Π.Δ. της 14/22.04.1931 (Α’ 328), διαχωριστικά διατάγματα και στους Πίνακες Α - Ε της Σύμβασης της 18.09.1952 (Βασιλικό Διάταγμα της 26.09.1952, Α’ 289), όπως τροποποιήθηκε με την από 27.12.1968 Σύμβαση (Α’ 161), και τα οποία σύμφωνα με το Αρ.51 §7 του Ν.4301/2014 συνιστούν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας και αποτελούν πλήρη απόδειξη των εμπραγμάτων δικαιωμάτων των Ιερών Μονών και του Δημοσίου έναντι παντός τρίτου, το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να προβεί νομίμως και παραδεκτώς σε διαμεσολαβητικές ενέργειες υπέρ και προς πλήρη αποκατάσταση των ακτημόνων καλλιεργητών των παρακειμένων Τοπικών Κοινοτήτων και Δήμων, και ειδικότερα των καλόπιστων ιδιωτών νομέων και διακατόχων αυτών που ευρίσκονται στην περιοχή των Τοπικών Κοινοτήτων Χειμαδιού (Ρετεντούς), Περιστερίου (Μπεσερέ) και Κουτσοχέρας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, όπως ενδεικτικώς, αλλά όχι περιοριστικώς, να έλθει σε επαφή με την Εκκλησία της Ελλάδος και τις κατά τόπον Ιερές Μονές και να μεσολαβήσει υπέρ και για λογαριασμό των ως άνω ιδιωτών προκειμένου να επιτευχθεί η νομότυπη και έγκυρη περιέλευση των καλοπίστως διακατεχομένων ακινήτων σε αυτούς ακόμη και δια της καταβολής τιμήματος που θα προέλθει και θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό”.

    Σε δηλώσεις τους οι δικηγόροι Παναγιώτης Μπράμος και Νίκος Πατρίκιος, που έχουν χειριστεί την υπόθεση για λογαριασμό των κατοίκων ανέφεραν τα εξής:

    Παναγιώτης Μπράμος: “Με την προτεινόμενη διάταξη γίνεται μια ύστατη προσπάθεια για να προστατευτούν χιλιάδες οικογένειες της ευρύτερης περιοχής των κοινοτήτων Κουτσοχέρας, Χειμαδιού και Περιστερίου και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα που έχουν αποκτήσει νόμιμα επί των ακινήτων τους επί εκατό και πλέον χρόνια, αποκαθιστώντας την ιστορική αδικία που διαφαίνεται ότι θα συντελεστεί σε βάρος τους”.

    Νίκος Πατρίκιος: “Η σκοπιμότητα της προτεινόμενης διάταξης και η σημασία της αναγκαίας υιοθέτησής της έγκειται στο ότι επιβεβαιώνει με ρητό και αναντίρρητο τρόπο την ισχύ των διατάξεων του Αστικού Κώδικα περί τακτικής και έκτακτης χρησικτησίας επί των συγκεκριμένων ακινήτων και με αυτόν τον τρόπο δεν καταλείπει καμία αμφιβολία για τη νομιμότητα της σύστασης και μεταβίβασης εμπράγματων δικαιωμάτων επ’ αυτών και σε διαχρονικό πλαίσιο από τους κατοίκους της περιοχής”.

  • Καλάκος: Να δοθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση με τις μοναστηριακές εκτάσεις
    Καλάκος: Να δοθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση με τις μοναστηριακές εκτάσεις

    Με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων Κουτσοχέρας, Χειμαδιού και Περιστερίου συναντήθηκε ο Ηλείος οικονομολόγος

    Την πλήρη και αμέριστη υποστήριξή του στο αίτημα των κατοίκων και παραγωγών των ορεινών κοινοτήτων του δήμου Πύργου και του δήμου Ήλιδας για δίκαιη διευθέτηση των εκτάσεων που διεκδικεί η μονή Καλαβρύτων εξέφρασε ο Ηλείος οικονομολόγος και τέως Γενικός Διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών, Νίκος Καλάκος, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων Κουτσοχέρας, Χειμαδιού και Περιστερίου.

    Ο Νίκος Καλάκος υποδέχθηκε στο γραφείο του τον κ. Παναγιωτόπουλο, τον κ, Μητρόπουλο και τον κ. Μπουλούμπαση, οι οποίοι του ανέλυσαν συνοπτικά την κατάσταση που ισχύει με τις αγροτικές εκτάσεις που κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά έπειτα από δεκαετίες.

    Στη συνέχεια του παρέδωσαν ένα υπόμνημα με τις προτάσεις νόμου που ζητούν να ψηφιστούν, ώστε να λυθεί με δίκαιο τρόπο το πρόβλημα, και του ζήτησαν να παρέμβει προκειμένου αυτές οι προτάσεις να ληφθούν υπόψη από τους αρμόδιους υπουργούς.

    Ο Ηλείος οικονομολόγος επισήμανε ότι το δίκαιο είναι με το μέρος τους, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης, που γνώριζε το θέμα από το 2018 αλλά δεν έπραξε τίποτα. Παράλληλα, τόνισε πως είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που έρχεται από το μακρινό παρελθόν και δεσμεύτηκε ότι θα το μεταφέρει αρμοδίως, προκειμένου να συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο και να επανεξεταστούν βιώσιμες λύσεις που δεν θα διώχνουν τους αγρότες από τη γη τους.

    «Οι κάτοικοι και οι παραγωγοί των ορεινών περιοχών στον δήμο Πύργου και στον δήμο Ήλιδας έχουν ένα αίτημα το οποίο είναι κοινωνικά και ηθικά δίκαιο, διότι όλα αυτά τα χρόνια το κράτος αναγνώριζε το δικαίωμά τους να καλλιεργούν και να πληρώνουν φόρους για αυτές τις εκτάσεις. Το πρόβλημα αναδείχθηκε το 2018, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση το αγνόησε επιδεικτικά και δεν έδωσε καμία λύση. Συζήτησα μαζί τους το πρόβλημα, εξέφρασα την αμέριστη στήριξή μου και στον βαθμό που μου αναλογεί, θα πράξω ό,τι μπορώ για να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση», δήλωσε ο Νίκος Καλάκος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • "Ιερές εκτάσεις": Χίλιες οικογένειες θα μείνουν στο δρόμο - "Δύσκολη εξίσωση" λέει ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

    Το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει μετά την καταχώρηση χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε Τ.Κ της Δ.Ε Ωλένης, στο Κτηματολόγιο, ως ιδιοκτησία της Ι.Μ Αγίων Θεοδώρων Αροανίας, συζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, στη συνάντηση που είχε στο γραφείο του σήμερα, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, με εκπροσώπους των Τ.Κ της Δ.Ε Ωλένης. Μάλιστα, τους ενημέρωσε για πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και ραντεβού που έχει ήδη προγραμματίσει στα αρμόδια εμπλεκόμενα υπουργεία, προκειμένου να εξεταστούν τρόποι επίλυσης του ζητήματος.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Τ.Κ Χειμαδιού Χρήστος Μπουλούμπασης και το μέλος του Τ.Σ Κουτσοχέρας Βασίλης Αλεξόπουλος (σ.σ οι πρόεδροι των Τ.Κ Μουζακίου και Σοπίου δεν κατάφεραν να παραστούν λόγω έκτακτου κωλύματος) κάνοντας εκτενή ενημέρωση στον κ. Γιαννόπουλο για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από το 2018, και για το γεγονός ότι εκτάσεις που ξεπερνούν τα 22.000 στρέμματα και καλλιεργούνται επί δεκαετίες από κατοίκους των παραπάνω Τ.Κ, δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία του Μοναστηριού. Η ανησυχία τους είναι μεγάλη, καθώς από τις εκτάσεις αυτές βιοπορίζεται η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, ενώ πολλά είναι και τα ερωτηματικά που γεννώνται για την ορθότητα της εν λόγω πράξης, δεδομένου του γεγονότος ότι οι ίδιοι κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας, έχουν προβεί σε αγοραπωλησίες με νόμιμα κρατικά έγγραφα, ενώ όπως σημειώνουν, μεταξύ άλλων, το Κράτος, αναγνωρίζοντας τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους, τους έχει αποζημιώσει μετά από πυρκαγιές, προκειμένου να προχωρήσουν σε ανασύσταση αυτών των καλλιεργειών. Αφού ενημέρωσαν τον κ. Γιαννόπουλο και για το ιστορικό της υπόθεσης, τον ευχαρίστησαν για την πρωτοβουλία και ζήτησαν την βοήθεια του ιδίου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με παρεμβάσεις προς το κεντρικό Κράτος, για την άρση της αδικίας σε βάρος των κατοίκων.

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας, τους άκουσε προσεκτικά και αφού έλαβε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που αφορούσαν την δραστηριότητα και «παρουσία» της Ι.Μ Αγίων Θεοδώρων στην εν λόγω περιοχή, τους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει, για τη συζήτηση του θέματος στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για τις συναντήσεις που έχει προγραμματίσει στα συναρμόδια εμπλεκόμενα υπουργεία στην Αθήνα, προκειμένου να μεταφέρει το ζήτημα σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και για την επικείμενη επικοινωνία του με την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας για το θέμα αυτό.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε πως το ζήτημα διεκδίκησης εκτάσεων, σε περιοχές του πρώην Δήμου Ωλένης από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανίας, είναι μια «δύσκολη εξίσωση» που πρέπει να επιλυθεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. «Δυστυχώς, σε νομικό επίπεδο τα περιθώρια χειρισμού της υπόθεσης φαίνεται ότι μάλλον καταλήγουν σε αδιέξοδο. Αναμφίβολα, ο καλύτερος τρόπος θα ήταν να επιλυθεί το ζήτημα με νομοθετική πρωτοβουλία, σε κεντρικό επίπεδο. Παράλληλα όμως, θέλω να εκφράσω την απορία μου, πως είναι δυνατόν η Ιερά Μονή να εμμένει στην υπόθεση αυτή, ενώ επί σειρά δεκαετιών, δεν είχε εγείρει καμία απολύτως αξίωση για τις εν λόγω εκτάσεις. Δικαιολογημένα λοιπόν δημιουργήθηκε η πεποίθηση στους κατοίκους αυτών των περιοχών ότι είναι οι πραγματικοί κύριοι, κάτοχοι και νομείς των εκτάσεων αυτών. Θέλω επίσης να σταθώ στην κοινωνική και οικονομική διάσταση που έχει το ζήτημα αυτό, για πολλές οικογένειες των παραπάνω Τ.Κ που τους αφορούν, οι οποίες εξασφαλίζουν τα εισοδήματά τους από την καλλιέργεια αυτών των εκτάσεων για αρκετές δεκαετίες χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει ή να αξιώσει το παραμικρό. Αυτό θα πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους, τόσο στην Ιερά Μητρόπολή και στην Μονή, όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό, την επόμενη εβδομάδα θα έχω σειρά επαφών στα αρμόδια εμπλεκόμενα υπουργεία, προκειμένου να ενημερώσω για το ζήτημα και τις πολλαπλές διαστάσεις που αυτό εμφανίζει, με σκοπό την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος.

    Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χειμαδιού, Χρήστος Μπουλούμπασης μιλώντας για τη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας ανέφερε ότι "... τον ενημερώσαμε και σχετικά με την συγκέντρωση που είχαμε στην Κουτσοχέρα, μας είπε ότι θα βοηθήσει όσο μπορεί και στο περιφερειακό συμβούλιο αλλά και θα στείλει μία επιστολή στον Αρχιμανδρίτη Καλαβρύτων. Από εκεί και πέρα θα μας ενημερώσει για τις απαντήσεις που θα πάρει. Εμείς απευθυνθήκαμε και στο δήμαρχο και στην περιφέρεια και στους δικηγόρους του δήμου, σε όλους. Τώρα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε. Μιλάμε περίπου για 22.000 στρέμματα, τα οποία θα ξεκληρίσουν τρία – τέσσερα χωριά. Αυτοί οι άνθρωποι τι θα κάνουν; Δεν τα διεκδικούν, είναι από τους παππούδες τους. Ο άλλος έχει συμβόλαια, ο άλλος τα έχει αγοράσει. Δεν τα αγόρασαν χθες. Τώρα πως έρχεται αυτός και μου λέει ότι είναι δικό του; Εγώ έχω κάνει συμβόλαια, ο άλλος έχει πριν 50 χρόνια συμβόλαια. Αυτά δεν ισχύουν; Και έρχεται το κτηματολόγιο και μας πετάει έξω; Τι να κάνουμε, ο κόσμος έχει αγανακτήσει… Όλοι μας λένε ότι αυτά λύνονται μόνο με νομοθετική ρύθμιση"...

    Το μέλος του Τ.Σ. Κουτσοχέρας, Βασίλης Αλεξόπουλος, σημείωσε ότι "... ήρθαμε να διαμαρτυρηθούμε στον κ. αντιπεριφερειάρχη για την περιουσία μας που το 90% την δηλώνει το μοναστήρι. Εγώ ήθελα να ρωτήσω πως μπορεί ένα κράτος να υποστηρίζει ένα χρυσόβουλο του Πασά, του Τούρκου και να το υποστηρίζει ακόμα και τώρα. Ο ελληνικός λαός έκανε επανάσταση από την Ελλάδα και τους βρίσκουμε ακόμα και τώρα μπροστά μας. Είναι απαράδεκτο που έχουμε μεγαλώσει γενιές, οι πατεράδες μας, οι παππούδες μας και έχουμε επενδύσει σε αυτές τις περιουσίες να βρισκόμαστε ξαφνικά στον δρόμο. Τι θα γίνουμε εμείς χιλιάδες οικογένειες σε τέσσερα – πέντε χωριά... Που θα πάμε; Έχουμε φτιάξει σπίτια, στάβλους, λιοστάσια, σταφίδες… Πως θα ζήσουμε εμείς; Πρέπει να βρεθεί μία πολιτική λύση! Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη και ως κράτος οι κύριοι αυτοί θα έπρεπε να ντρέπονται…"

  • Χειμαδιό: Λύση από την Κυβέρνηση ζητούν οι ιδιοκτήτες για τις εκτάσεις που δήλωσε η Ιερά Μονή Αγ. Θεοδώρων
    Χειμαδιό: Λύση από την Κυβέρνηση ζητούν οι ιδιοκτήτες για τις εκτάσεις που δήλωσε η Ιερά Μονή Αγ. Θεοδώρων

    Την παρέμβαση της Κυβέρνησης στο θέμα των εκτάσεων που επί δεκαετίες καλλιεργούν οι αγρότες στο Χειμαδιό, το Σόπι, το. Μουζάκι και την Κουτσοχέρα και που δήλωσε ως δική της ιδιοκτησία η Ιερά Μονή Αγ. Θεοδώρων Καλαβρύτων, ζητούν κάτοικοι και αγρότες της περιοχής.
    Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση στο Χειμαδιό όπου συζητήθηκε το θέμα. Πάγιο αίτημα των κατοίκων και αγροτών είναι να μην αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς που βρήκαν από τους προγόνους τους, καθώς έχουν περάσει σε αυτούς από γενιά σε γενιά και εδώ και δεκαετίες τα καλλιεργούν. Η κατοχύρωσή τους στο Κτηματολόγιο από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων, εφόσον δεν αλλάξει κάτι θα αποβεί μοιραία για τους αγρότες της περιοχής που θα αναγκαστούν να ξεριζωθούν. Οι αγρότες και οι κάτοικοι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για το θέμα αυτό σε συμπόρευση με την ΟΑΣΗ, πολλά από τα μέλη της οποίας είναι αγρότες στις παραπάνω περιοχές.

    xeimadio 2

    Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης, μιλώντας για την συγκέντρωση που έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού - Σοπίου τόνισε πως “… πριν από τις προηγούμενες εκλογές και ήρθαν διάφοροι εδώ και παρέλασαν και έβγαζαν μεγάλους λόγους και στην ουσία δεν έκαναν τίποτα για ένα απλό θέμα, που θα μπορούσε να λυθεί με μία απλή απόφαση της κυβέρνησης. Όλα τα υπόλοιπα είναι για να έρχονται να χτυπάνε τον κόσμο στην πλάτη και να τον κοροϊδεύουν. Το θέμα αυτό με την εκκλησία, μπορεί να λυθεί μέσα από την Βουλή κι εμείς είμαστε εδώ αποφασισμένοι να το παλέψουμε μέχρι τέλους. Και πιστεύουμε ότι φέτος πρέπει να λυθεί και να τελειώνει αυτό το ζήτημα με απόφαση της Βουλής. Και θα πάμε και εκεί…”.

    xeimadio 3

    Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού - Σοπίου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την πλευρά του ανέφερε σχετικά με το πρόβλημα που υπάρχει. “Έχουμε πρόβλημα με το κτηματολόγιο, δηλώσαμε τα κτήματά μας και μας τα πέταξε έξω γιατί τα έχει δηλώσει και το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων. Μαζευτήκαμε απόψε εδώ να μιλήσουμε για να δούμε πως μπορούμε να λύσουμε αυτό το θέμα. Τα μισά μας χωράφια είναι μέσα. Στην ουσία μας πετάνε έξω από τον τόπο των πατεράδων μας και των παππούδων μας. Θέλουν να μας πάρουν τα χωράφια από το πουθενά. Ζητάμε από την πολιτεία να λάβει ο υπουργός μία απόφαση ότι τα χωράφια μας ανήκουν. Εμείς έχουμε συμβόλαια και χαρτιά και μας πετάει έξω. Θα κάνουμε κινητοποιήσεις, θα πάμε και στην Αθήνα και θα κάνουμε ότι χρειαστεί αρκεί να βρούμε το δίκιο μας”.

    xeimadio 4

    Ο Άγγελοςς Κολόσακας που παρέστη στην συγκέντρωση εκπροσωπώντας την Τ.Ε. Ηλείας του ΚΚΕ ανέφερε ότι “… μην περιμένετε μέσα από το κοινοβούλιο να υπάρξει ιδιαίτερα θετική έκβαση του προβλήματός σας. Εμείς θεωρούμε ότι τα ζητήματα λύνονται μέσα από την διεκδίκηση από τον αγροτικό σύλλογο και την ομοσπονδία, που διοργανώνουν απόψε αυτή την συγκέντρωση. Το αίτημα πρέπει να είναι «Κάτω τα χέρια από την περιουσία μας, από αυτά που με ιδρώτα και αίμα γενεών έχουμε αποκτήσει. Γιατί είναι ένα εργαλείο μέσα από το οποίο θέλουμε να ζήσουμε». Απλό είναι, όπως και η πολιτική απόφαση αν το θέλουν. Εμείς ως ΚΚΕ θα είμαστε μπροστάρηδες στους αγώνες οι οποίοι θα αναπτυχθούν, εσείς θα το αποφασίσετε, γιατί είναι η μόνη λύση σήμερα και είναι άκρως επίκαιρο το σύνθημα που εμείς έχουμε καταθέσει στο λαό. «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Μην περιμένετε σωτηρία από κανέναν άλλον, η σωτηρία θα έρθει μόνο από εσάς τους ίδιους”.

    xeimadio 5

    Ο Γ.Γ. του δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς, μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του δημάρχου Τάκη Αντωνακόπουλου, που απουσίαζε λόγω υπηρεσιακών συναντήσεων στην Αθήνα. “Είναι δίπλα σας σε ό,τι χρειαστεί, πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μία αίτηση να πάρουμε αντίγραφα τοπογραφικών οι τέσσερις κοινότητες και να κάνουμε αίτηση γιατί έχουμε έννομο συμφέρον ότι κάποια δικαιώματα έχουν πάει σε άλλους ιδιοκτήτες. Μόνο έτσι πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι. Να γίνουν ενστάσεις”.

    Ο πρόεδρος της Κουτσοχέρας Δημήτρης Μητρόπουλος στην τοποθέτησή του είπε πως “… τώρα προέκυψε το θέμα εδώ με τη Μόνη των Αγίων Θεοδώρων, ειδικά στην τοπική κοινότητα Κουτσοχέρας, περίπου το 70% είναι δηλωμένο από το μοναστήρι. Ζητάμε αυτή τη στιγμή από την πολιτεία να λάβει μέτρα και να λυθεί το πρόβλημα εδώ και τώρα. Γιατί εμείς έχουμε γεννηθεί εκεί, οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας καλλιεργούσαν αυτά τα χωράφια από το 1800 που υπήρχαν. Τώρα πως προέκυψε αυτό το φαινόμενο, να έρθουν και να μας διώξουν από τα χωριά μας, δεν μπορώ να το καταλάβω. Ζητούμε άμεση πολιτική λύση.

    xeimadio 6

    Ο πρόεδρος του Χειμαδιού Χρήστος Μπουλούμπασης, μίλησε για τη δική του εμπειρία για το θέμα. “Εγώ είμαι 55 χρονών έχω συμβόλαια 20 με 30 χρόνια, άλλοι έχουν από 50 και άλλοι από 80. Αυτά δεν είναι νόμιμα; Κάναμε κτηματολόγιο και έγινε δεκτό. Και τώρα το κτηματολόγιο μας έστειλε μήνυμα να κάνουμε ενστάσεις. Πάμε να κάνουμε ενστάσεις και μας πετάνε έξω γιατί λέει ότι είναι δηλωμένα από άλλο πιο ισχυρό φορέα. Με πιο ισχυρά κριτήρια. Τα δικά μας τα συμβόλαια τι ήταν; Από τον παππού μας εντάξει! Αυτά που έχουμε αγοράσει, γιατί δε μας έλεγε το κράτος ότι αυτά ανήκουν αλλού και δεν μπορείς να τα αγοράσεις; Εδώ πρέπει να υπάρξει άμεσα μία πολιτική παρέμβαση. Εμείς τι να κάνουμε; Λίγοι κάτοικοι, άλλος έχει κι άλλος δεν έχει. Που να μπλέξουμε με δικηγόρους; Αυτό είναι δυσβάσταχτο για μας. Εδώ δύσκολο τα βγάζει ο κόσμος πέρα. Αν θέλει η κυβέρνηση όμως όλα μπορεί να τα λύσει. Εδώ μαζευτήκαμε απόψε να δούμε τι θα πουν και οι πολιτικοί μας και πως θα προχωρήσει και θα εξελιχθεί το θέμα”…

  • Στα 378.500 στρ. η ζημιά στις καλλιέργειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα
    Στα 378.500 στρ. η ζημιά στις καλλιέργειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα
    Εκτίμηση ζημιών στη φυτική παραγωγή εξαιτίας των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ.
    Συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες σε όλες τις πληγείσες, από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, περιοχές. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, το μεσημέρι της Παρασκευής (12/7/2019) πληγείσες περιοχές υπάρχουν στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Φλώρινας, Καστοριάς, Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας, Βοιωτίας, Πέλλας και Ημαθίας. Η έκταση σε στρέμματα των πληγεισών περιοχών ανέρχεται, μέχρι στιγμής, στα 378.500.

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, σε σχετικές δηλώσεις του επεσήμανε ότι «έως τη Δευτέρα θα υπάρχει μια συνολικότερη εικόνα της ζημιάς στις καλλιέργειες και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις αποζημιώσεις με τις δηλώσεις των πληγέντων ώστε να προχωρήσει ο καθορισμός των αποζημιώσεων και της πληρωμής».

    Παράλληλα, πρόσθεσε, για μιαν ακόμη φορά, ότι «θα δοθεί προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο συγκομιδής», διευκρινίζοντας ότι «η διαδικασία των αποζημιώσεων χρειάζεται κάποιον χρόνο αλλά κάνουμε το καλύτερο δυνατό» ενώ κατέληξε τονίζοντας: «Συμπεριφερθήκαμε σαν να είναι όλες οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα».

  • "Αγκάθι" οι προσφυγικές αγροτικές εκτάσεις της Κ. Παναγιάς

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει παρουσιαστεί στην Ηλεία με τους δασικούς χάρτες, παραμένει δίχως λύση. Όπως είχαμε επισημάνει προ μηνών, οι κάτοικοι της Κάτω Παναγιάς Κυλλήνης, μιας περιοχής που με παραχωρητήρια του δημοσίου εγκαταστάθηκαν, μετά το 1922 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, είναι μετέωροι σχετικά με τις ιδιοκτησίες τους και κυρίως με τις αγροτικές εκτάσεις που κατέχουν και καλλιεργούν εδώ και δεκαετίες.

    Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και οι κάτοικοι ζήτησαν τη συνδρομών νομικών προκειμένου να βρουν το δίκιο τους. Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των ιδιοκτητών γης στην περιοχή με τον δικηγόρο - μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ και πρόεδρο του ΔΣ Ήλιδας, Ανδρέα Νικολακόπουλο, τον δικηγόρο Πέτρο Κιούνη και μηχανικούς, ώστε νε εξετάσουν τα δεδομένα.

    Η μη εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων της περιοχής, από τους δασικούς χάρτες όπως προβλέπεται και σε σχετική εγκιύκλιο (ΑΔΑ: 6ΔΜ04653Π8-ΦΧΒ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δημιουργεί πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στους κατοίκους. Προβλήματα που πέραν των διαδικασιών πιθανής μεταβίβασης της ιδιοκτησίας σε κάποια αγοραπωλησία, αφορούν και στις αγροτικές επιδοτήσεις.

    Οι κάτοικοι είναι “πυρ και μανία” με την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης την οποία κατηγορούν πως δεν έστειλε τα παραχωρητήρια στην Διεύθυνση Δασών, ώστε να ενημερωθούν οι δασικοί χάρτες και να χαρακτηριστούν αγροτικές οι παραχωρημένες από το κράτος εκτάσεις.

    Οι κάτοικοι της Κάτω Παναγιάς, ετοιμάζουν τον αγώνα τους δυναμικά πέρα από τις όποιες νομικές κινήσεις γίνουν, προκειμένου να βρουν το δίκιο τους...

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ