Brain Drain: Χειρότερες δουλειές βρίσκουν όσοι γυρίζουν πίσω στην Ελλάδα
Νέα απάτη στην Αχαΐα: Πως «λογιστής» άρπαξε 25.000 ευρώ στην Αιγιάλεια
Τζακ ποτ στο Τζόκερ το βράδυ της Πέμπτης
Ναύπακτος: Προφυλακίστηκε ο 60χρονος που επιτέθηκε στον πατέρα του και σε συγγενείς με θηλιά και μπαλτά ...
6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 04/11
Φλώρινα: Βγήκε από την ΜΕΘ o 55χρονος που δηλητηριάστηκε στο ξενοδοχείο
Πάνω από 220.000 ευρώ η λεία των δραστών στην έκρηξη του ΑΤΜ στα Σελιανίτικα
Σχολικές εκδρομές: Νέο πλαίσιο εξετάζει το υπ. Παιδείας - «Θα τηρηθεί ο νόμος για τους αιώνιους φοιτητές» ...
Δεν τα κατάφερε η 64χρονη που κατέρρευσε στο κέντρο του Αγρινίου
Νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος: Σε ισχύ από σήμερα το χειμερινό ωράριο
Δημοσιεύθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα αποτελέσματα των ελέγχων, που διενεργήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας σε σύνολο 370 δειγμάτων, τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στους Συνοριακούς Σταθμούς Ελέγχου τον περασμένο Αύγουστο για την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.
Διάγραμμα 1. Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας το μήνα Αύγουστο 2023.
Να αναφέρουμε πως το MLR είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό μέσα ή πάνω σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική. Στις αξιολογήσεις ασφάλειας των ανώτατων ορίων υπολειμμάτων (MRLs) της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα ή στις προτάσεις για MRLs η χρόνια και οξεία έκθεση των καταναλωτών μέσω της διατροφής σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων εκτιμάται με τη χρήση ενός μοντέλου υπολογισμού που έχει αναπτύξει η EFSA (EFSA PRIMo).
Σκοπός του μοντέλου είναι η ταυτόχρονη εκτίμηση της βραχυπρόθεσμης και της μακροπρόθεσμης έκθεσης των καταναλωτών σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων και η σύγκριση της εκτιμώμενης έκθεσης με τις τοξικολογικές τιμές αναφοράς για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών.
Διάγραμμα 2. Κατανομή των σημείων δειγματοληψίας που αφορά τους ελέγχους της εσωτερικής αγοράς για το μήνα Αύγουστο 2023.
Πηγή: Etheas.gr
H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας ενημερώνει
τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Ηλείας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.
1. Στόχοι
1.1 Η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία σε πραγματικό
καλλιεργητικό χρόνο.
1.2 Η ενημέρωση αφορά στο χρονικό διάστημα μετά το άνοιγμα των καψών, για την οργάνωση της
αυτοάμυνας των καλλιεργειών.
1.3 Ο βαμβακοπαραγωγός πρέπει να παρακολουθεί τακτικά την καλλιέργειά του έτσι ώστε να εφαρμόζει
τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας.
2. Διαπιστώσεις
2.1 Οι βαμβακοκαλλιέργειες παρουσιάζουν ανομοιομορφία στο βλαστικό στάδιο ωρίμανσης. Υπάρχουν καλλιέργειες στο βρίσκονται στην έναρξη του ανοίγματος των καψών και άλλες καλλιέργειες με
ποσοστά από 80% – 90% ανοιχτών καψών.
2.2 Η γενεά του Σεπτεμβρίου του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού βρίσκεται σε εξέλιξη. Στις παγίδες διαπιστώνονται μέτρια επίπεδα συλλήψεων πεταλούδων του πράσινου σκουληκιού και πιο
υψηλά επίπεδα συλλήψεων του ρόδινου σκουληκιού. Από τις δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν, δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα φυτοπροστασίας.
3. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές
3.1 Η γενεά του Σεπτεμβρίου του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού δεν είναι επικίνδυνη, όπως είναι του Αυγούστου, διότι τα καρποφόρα όργανα του βαμβακιού έχουν ωριμάσει. Στις πρώιμες
καλλιέργειες, από τα καρποφόρα όργανα της κορυφής που δεκτικά στην προσβολή, δεν αναμένουμε να πάρουμε παραγωγή. Κάποια προσοχή χρειάζεται στις όψιμες καλλιέργειες, οι οποίες φέρουν
ανώριμα καρποφόρα όργανα.
3.2 Το επόμενο διάστημα οι βαμβακοπαραγωγοί θα πρέπει να μεριμνήσουν για την σωστή ωρίμανση και αποφύλλωση των καλλιέργειών τους, ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες συγκομιδής και καλύτερη ποιότητα σύσπορου βαμβακιού απαλλαγμένου από ξένες ύλες.
Ωρίμανση:
Στις βαμβακοκαλλιέργειες που υπάρχει σημαντικό ποσοστό ανώριμων καψών, στόχος είναι η επιτάχυνση και αύξηση του ανοίγματος των ώριμων καψών προ της συγκομιδής. Κρίνεται αναγκαίο
να γίνει εφαρμογή εγκεκριμένων ωριμαντικών σκευασμάτων, κατά προτίμηση όταν έχει ανοίξει το 25% - 40% των καψών. Εγκεκριμένη δραστική ουσία είναι το ethephon.
Αποφύλλωση:
Η εφαρμογή των αποφυλλωτικών γίνεται όταν τουλάχιστον το 40 - 50% των καψών έχει ανοίξει καιτο 70 -80% των καψών είναι φυσιολογικά ώριμα. Τα ώριμα καρύδια κόβονται δύσκολα, λόγω των
ανεπτυγμένων σπερμάτων και παρατηρείται τράβηγμα των ινών. Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες είναι η carfentrazon ethyl και η pyraflufen ethyl.
Τα σκευάσματα της αποφύλλωσης συνδυάζονται με το ethephon. Τα ωριμαντικά επιταχύνουν τόσο την ωρίμανση όσο και την αποφύλλωση γιατί μετά την εφαρμογή τους απελευθερώνεται αιθυλένιο
στους φυτικούς ιστούς, το οποίο συμβάλλει τόσο στο άνοιγμα των καψών, όσο και στην αποφύλλωση.
4. Φυτοπροστατευτικά προϊόντα
4.1 Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, τα ωριμαντικά πρέπει να εφαρμόζονται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 16 oC. Όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και το ποσοστό των καψών
χαμηλότερο (25%), εφαρμόζονται οι μεγαλύτερες προτεινόμενες δόσεις, με βάση την ετικέτα του σκευάσματος.
Τα αποφυλλωτικά έχουν καλύτερο αποτέλεσμα όταν εφαρμόζονται με υψηλή θερμοκρασία και σχετική υγρασία.
Η εφαρμογή τους θα πρέπει να γίνεται όταν αναμένεται θερμός καιρός τουλάχιστον για 3 - 4 μέρες. Οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα και να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα τους.
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Μικέογλου Γεώργιος
Γεωπόνος
(Δελτίο Τύπου)
Η νέα βλάστηση της ελιάς βρίσκεται σε εξέλιξη, στις παραλιακές και πρώιμες περιοχές είναι στο στάδιο της έναρξης της ανθοφορίας και στις πιο όψιμες περιοχές στο στάδιο του σχηματισμού των ταξιανθιών. Η περιοχή μας χαρακτηρίζεται από ήπιο και υγρό κλίμα, και λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν την περίοδο αυτή, επισημάνουμε τα κυριότερα προβλήματα φυτοπροστασίας.
Το γλοιοσπόριο θεωρείται μια από τις σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς, στις περιοχές όπου επικρατούν υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής υγρασίας, με αποτέλεσμα απώλειες στην παραγωγή και υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου. Κάτω από συνθήκες υψηλής υγρασίας ή μετά από ανοιξιάτικες και φθινοπωρινές βροχοπτώσεις, το γλοιοσπόριο έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια. Η ανάπτυξη του μύκητα ευνοείται όταν η θερμοκρασία είναι μεταξύ 10 - 25 0C και η υγρασία είναι υψηλή.
Η προσβολή των ανθέων θεωρείται το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση και εξέλιξη του μύκητα, γιατί η προσβολή κατά το στάδιο αυτό αποτελεί την βάση για την εξάπλωση της ασθένειας, με τις πρωτογενείς μολύνσεις.
Οι μολύνσεις του παθογόνου ξεκινούν την άνοιξη από τους μουμιοποιημένους καρπούς και τα μολυσμένα φύλλα που παραμένουν στα κλαδιά ή βρίσκονται στο έδαφος. Συνήθως το παθογόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση και η επόμενη κρίσιμη περίοδος αρχίζει με την έναρξη της ωρίμανσης των καρπών.
Την τρέχουσα περίοδο μέσω του αέρα και της υψηλής σχετικής υγρασίας το μόλυσμα μεταφέρεται στα άνθη και στα φύλλα.
Σε ελαιώνες που υπάρχει ιστορικό προσβολών γλοιοσπορίου συστήνεται ψεκασμός κατά τη διάρκεια της άνθησης και του καρπιδίου, ιδιαίτερα μετά από βροχοπτώσεις.
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι οι καστανές κυκλικές κηλίδες - «μάτια παγωνιού» - στην πάνω επιφάνεια των παλιότερων φύλλων. Προσβάλλει επίσης τους μίσχους των φύλλων, τους ποδίσκους των καρπών και πιο σπάνια τους καρπούς και τους νεαρούς κλάδους. Οι κηλιδώσεις εξελίσσονται σε ξηράνσεις και αποφύλλωση, συχνότερα στους κλάδους των ποδιών.
Οι καιρικές συνθήκες αυτής της περιόδου, μέτριες θερμοκρασίες 15 - 20 0C, ευνοούν τις νέες μολύνσεις, με την ύπαρξη υψηλής υγρασίας και ιδιαίτερα μετά από ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις.
Οι ανοιξιάτικες μολύνσεις αποτελούν τις πρωτογενείς μολύνσεις.
Συστήνεται προληπτικός ψεκασμός για την προστασία της νέας βλάστησης (2 - 5 εκ.).
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο γκρίζος μεταχρωματισμός στην κάτω επιφάνεια των παλαιότερων φύλλων ενώ στην επάνω επιφάνεια σχηματίζονται ακανόνιστες χλωρωτικές ή κίτρινες κηλίδες, οι οποίες εξελίσσονται σε ξηράνσεις και προκαλείται πρόωρη φυλλόπτωση το καλοκαίρι.
Οι βροχοπτώσεις είναι καθοριστικός παράγοντας για την εξάπλωση της ασθένειας.
Συστήνεται προληπτικός ψεκασμός για την προστασία της νέας βλάστησης (2-5 εκ.), με ταυτόχρονη δράση και κατά του κυκλοκόνιου.
Τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα σκευάσματα μπορείτε να τα αναζητήσετε στη διεύθυνση http://www.minagric.gr/images/stories/docs/nea/GEORGPROEIDOPOIHSEIS/PATRA/2023/elia_mikitikton_skeva200423.pdf
Είναι πολυφάγο έντομο (βρωμούσα) το οποίο προσβάλλει τις ανθοταξίες, περιστασιακά και τοπικά, και επιφέρει μειωμένη καρπόδεση. Τα κρίσιμα βλαστικά στάδια προσβολής είναι από την ανάπτυξη των ανθοταξιών μέχρι το κρόκιασμα των ανθέων (λίγο πριν την άνθιση).
Αυτή την εποχή οι νύμφες της καλόκορης βρίσκονται στα ζιζάνια των ελαιώνων και τρέφονται από αυτά. Λόγω της αυξημένης υγρασίας και των βροχοπτώσεων, η αυτοφυής βλάστηση είναι άφθονη και παρέχει τροφή στο έντομο.
Συστήνεται να μην απομακρύνονται τα ζιζάνια από τους ελαιώνες μέχρι την έναρξη της άνθισης, ώστε να καθυστερήσει η μετακίνηση του εντόμου προς τα ελαιόδεντρα για αναζήτηση τροφής και να περιοριστούν οι προσβολές στην ανθοφορία της ελιάς.
Την περίοδο αυτή οι προνύμφες της φυλλόβιας γενεάς (οι οποίες διαχείμασαν στα φύλλα) τρέφονται από την τρυφερή βλάστηση και τις ανθοταξίες.
Συνήθως οι προσβολές της φυλλόβιας γενιάς είναι περιορισμένες και δεν δικαιολογούν επέμβαση.
Η πρώτη γενεά αναπτύσσεται στα άνθη (ανθόβια γενεά), η δεύτερη αναπτύσσεται στον καρπό (καρπόβια γενεά) και η τρίτη στο φύλλωμα (φυλλόβια γενεά).
Κατά κανόνα στη φυλλόβια γενεά δεν επεμβαίνουμε.
Οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν τις κορυφές και τα φύλλα των τρυφερών βλαστών, τα κλειστά άνθη και τους πράσινους καρπούς.
Η προσβολή συνήθως εμφανίζεται σε ορισμένες περιοχές και χρονιές.
Σε περιοχές που υπήρξε σημαντική προσβολή συστήνεται ψεκασμός κατά την περίοδο της νέας βλάστησης.
Τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα σκευάσματα μπορείτε να τα αναζητήσετε στη διεύθυνση:
Δραστικές ουσίες: http://www.minagric.gr/images/stories/docs/nea/GEORGPROEIDOPOIHSEIS/PATRA/2023/elia_entomokt200423.pdf
Σκευάσματα:
http://www.minagric.gr/images/stories/docs/nea/GEORGPROEIDOPOIHSEIS/PATRA/2023/elia_entomokt_skeva200423.pdf
Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με έγκριση στην καλλιέργεια της ελιάς.
Στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ:
https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul
μπορείτε να ενημερώνεστε για τις εγκεκριμένες δραστικές ουσίες και τα εγκεκριμένα σκευάσματα της ελιάς αντίστοιχα.
Διαβάζετε και εφαρμόζετε προσεκτικά τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασμάτων, για να αποφύγετε τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Παρακολουθείτε τα δελτία καιρού για να ενημερώνεστε και να αποφεύγετε τους ψεκασμούς όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες (βροχή ή δυνατός άνεμος).
Εκτιμώντας τα παραπάνω, συστήνεται στους ελαιοπαραγωγούς της Π.Ε. Ηλείας να παρακολουθούν τις Γεωργικές Προειδοποιήσεις του Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε. Αχαΐας και σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας και τους τοπικούς γεωπόνους, να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες φυτοπροστασίας στον κατάλληλο καλλιεργητικό χρόνο.
(Δελτίο Τύπου)
Περί Dimethoate και λοιπών ανακριβειών…
Φίλες και φίλοι ελαιοπαραγωγοί,
Άλλη μία ελαιοκομική περίοδος έχει ξεκινήσει, αρκετά ελπιδοφόρα, τουλάχιστον σε επίπεδο τιμών. Μία χρονιά η οποία κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες. Είναι αλήθεια όμως, ότι οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή μας, αλλά και σε όλη τη χώρα, είναι ευνοϊκές τόσο για την ανάπτυξη ασθενειών όσο και για την αύξηση του πληθυσμού του δάκου.
Γι΄αυτό ακριβώς το λόγο, εφιστούμε την προσοχή των ελαιοκαλλιεργητών να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους κατά τόπους γεωπόνους-συνεργάτες τους για την κατάλληλη, κάθε φορά επιλογή του σκευάσματος. Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι η κάθε περιοχή με το ιδιαίτερο μικροκλίμα της είναι διαφορετική περίπτωση και η αντιμετώπιση δεν μπορεί να είναι ίδια σε κάθε περιοχή.
Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό δεχόμαστε οχλήσεις από πολλούς παραγωγούς για τη χρήση του dimethoate. Δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι όλα τα σκευάσματα που περιέχουν τη δραστική ουσία dimethoate είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ σε όλη την Ευρώπη και η ύπαρξη έστω και ίχνους από την ουσία στο παραγόμενο ελαιόλαδο το καθιστά αυτόματα μη εμπορεύσιμο και το προϊόν πρέπει να αποσυρθεί από την αγορά.
Στη «φαρέτρα» μας υπάρχουν πολλές δραστικές με άριστα αποτελέσματα εναντίον όλων των εχθρών και των ασθενειών της ελιάς. Οπότε καλό είναι να σταματήσει η όποια παραφιλολογία έχει αναπτυχθεί τόσο στο νομό μας όσο και στους όμορους νομούς. Παρακαλούμε τους παραγωγούς να είναι προσεκτικοί, γιατί τα πρόστιμα και για τους ίδιους είναι πολύ μεγάλα και γιατί υπάρχει περίπτωση να μην πουληθεί η παραγωγή τους.
Έχουμε τονίσει ότι ο «ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» είναι ένα πραγματικό χρυσάφι για την περιοχή μας που απαιτεί το σεβασμό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πολιτεία, παραγωγούς, γεωπόνους, ελαιοτριβείς και εμπόρους. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε την υπεραξία σε ένα προϊόν το οποίο αποτελεί καταλύτη για την οικονομική ζωή του νομού μας και όχι μόνο.
(Δελτίο Τύπου)
H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Ηλείας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.
1. | Στόχοι |
1.1 | Η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία σε πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο. |
1.2 | Η ενημέρωση για τις πρώιμες βαμβακοκαλλιέργειες αφορά στο χρονικό διάστημα από την άνθηση μέχρι την καρπόδεση του 50% των ανθέων και στις όψιμες της περιοχής Αγουλινίτσας αφορά στο χρονικό διάστημα από τα χτένια μέχρι την άνθηση, για την οργάνωση της αυτοάμυνας των καλλιεργειών. |
1.3 | Ο βαμβακοπαραγωγός πρέπει να παρακολουθεί τακτικά την καλλιέργειά του, κάθε 3 – 4 μέρες, έτσι ώστε να εφαρμόζει τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας. |
2. | Διαπιστώσεις |
2.1 | Οι βαμβακοκαλλιέργειες στην περιοχή Αγουλινίτσας βρίσκονται στο στάδιο σχηματισμού και ανάπτυξης των χτενιών, ενώ στις άλλες περιοχές που είναι πιο πρώιμες, βρίσκονται στο της στάδιο άνθησης και του σχηματισμού καψών. |
2.2 | Στον έλεγχο των φερομονικών παγίδων που έχει εγκαταστήσει η Υπηρεσία, διαπιστώθηκε η δραστηριότητα των πεταλούδων του πράσινου σκουληκιού και του ρόδινου σκουληκιού, και οι συλλήψεις αυτών είναι σε κάποιες θέσεις χαμηλές και στις υπόλοιπες μέτριες. Στις δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (< 2 εκ.) πράσινου σκουληκιού και προσβολής κάτω από το όριο επέμβασης. Κατά τόπους διαπιστώθηκε προσβολή από τζιτζικάκια (Ανεμοχώρι) και αλευρώδη (Καταράχι), χωρίς όμως να ξεπερνούν το όριο επέμβασης. |
2.3 | Διαπιστώθηκε η παρουσία σημαντικών πληθυσμών φυσικών εχθρών (πασχαλίτσα Coccinella septempuctata, χρύσωπας Chrysopa carnea , Orius spp.). |
3. | Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές |
3.1 | Συστήνεται ισορροπημένη βλαστική ανάπτυξη και να αποφεύγονται πρακτικές που προωθούν την πλούσια βλαστική ανάπτυξη και την οψίμιση της καλλιέργειας. |
3.2 | Την τρέχουσα βλαστική περίοδο, η εγκατάσταση και η διατήρηση των φυσικών εχθρών είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού καθώς και των άλλων εχθρών του βαμβακιού. |
3.3 | Συστήνεται η τακτική παρακολούθηση των βαμβακοκαλλιεργειών (κάθε 3 – 4 μέρες), η οποία να λαμβάνει χώρα διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια, πρωινές ή απογευματινές ώρες, εξετάζοντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία, προκειμένου να διαπιστώνεται η ύπαρξη ή μη νεαρών προνυμφών. Μικρή προσβολή στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας, δεν δημιουργεί πρόβλημα διότι τα φυτά έχουν την ικανότητα αναπλήρωσης των καρποφόρων οργάνων. |
3.4 | Να αποφεύγονται οι προληπτικοί ψεκασμοί. Τα κατώτατα όρια πληθυσμιακής πυκνότητας του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού για τη λήψη απόφασης έγκαιρης επέμβασης, είναι: Πράσινο σκουλήκι: στάδιο ανθοφορίας – καρποφορίας Έξι έως οκτώ (6-8) νεαρές προνύμφες [1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι ένα (1) εκατοστό] κ.μ.ο., ανά 100 φυτά ή μία (1) νεαρή προνύμφη κ.μ.ο. στα φυτά γραμμής μήκους ενός (1) μέτρου. Ρόδινο σκουλήκι: στάδιο ανθοφορίας Προσβολή 20% στα άνθη, εμφάνιση μορφής «ροζέτας», σε τυχαίο δείγμα 100 ανθέων από πέντε τουλάχιστον αντιπροσωπευτικά σημεία της καλλιέργειας. |
4. | Φυτοπροστατευτικά προϊόντα |
4.1 | Τα εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα βρίσκονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: (http://www.minagric.gr/syspest/). Οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα τους. Δεν προβαίνετε σε ψεκασμό αν δεν ξεπεραστούν τα κατώτατα όρια για τον κάθε εχθρό. |
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ | ||
Σπυροπούλου Παναγιώτα Κτηνίατρος |
(Δελτίο Τύπου)
Η ελαιοκαλλιέργεια βρίσκεται στην έναρξη της νέας βλάστησης και οι ελαιώνες βρίσκονται στο στάδιο ανοίγματος των οφθαλμών ή οι πιο πρώιμοι στο στάδιο σχηματισμού των ανθοταξιών. Είναι μια χρονιά με πιο όψιμη βλαστική εξέλιξη. Η περιοχή μας χαρακτηρίζεται από ήπιο και υγρό κλίμα, και λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν την περίοδο αυτή, επισημάνουμε τα κυριότερα προβλήματα φυτοπροστασίας.
Το γλοιοσπόριο θεωρείται μια από τις σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς, στις περιοχές όπου επικρατούν υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής υγρασίας, με αποτέλεσμα απώλειες στην παραγωγή και υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου. Κάτω από συνθήκες υψηλής υγρασίας ή μετά από ανοιξιάτικες και φθινοπωρινές βροχοπτώσεις, το γλοιοσπόριο έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια. Η ανάπτυξη του μύκητα ευνοείται όταν η θερμοκρασία είναι μεταξύ 10 - 25 0C και η υγρασία είναι υψηλή.
Η προσβολή των ανθέων θεωρείται το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση και εξέλιξη του μύκητα, γιατί η προσβολή κατά το στάδιο αυτό αποτελεί την βάση για την εξάπλωση της ασθένειας, με τις πρωτογενείς μολύνσεις.
Οι μολύνσεις του παθογόνου ξεκινούν την άνοιξη από τους μουμιοποιημένους καρπούς και τα μολυσμένα φύλλα που παραμένουν στα κλαδιά ή βρίσκονται στο έδαφος. Συνήθως το παθογόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση και η επόμενη κρίσιμη περίοδος αρχίζει με την έναρξη της ωρίμανσης των καρπών.
Την τρέχουσα περίοδο μέσω του αέρα και της υψηλής σχετικής υγρασίας το μόλυσμα μεταφέρεται στα άνθη και στα φύλλα.
Σε ελαιώνες που υπάρχει ιστορικό προσβολών γλοιοσπορίου συστήνεται ψεκασμός κατά τη διάρκεια της άνθησης και του καρπιδίου, ιδιαίτερα μετά από βροχοπτώσεις.
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι οι καστανές κυκλικές κηλίδες - «μάτια παγωνιού» - στην πάνω επιφάνεια των παλιότερων φύλλων. Προσβάλλει επίσης τους μίσχους των φύλλων, τους ποδίσκους των καρπών και πιο σπάνια τους καρπούς και τους νεαρούς κλάδους. Οι κηλιδώσεις εξελίσσονται σε ξηράνσεις και αποφύλλωση, συχνότερα στους κλάδους των ποδιών.
Οι καιρικές συνθήκες αυτής της περιόδου, μέτριες θερμοκρασίες 15 - 20 0C, ευνοούν τις νέες μολύνσεις, με την ύπαρξη υψηλής υγρασίας και ιδιαίτερα μετά από ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις.
Οι ανοιξιάτικες μολύνσεις αποτελούν τις πρωτογενείς μολύνσεις.
Συστήνεται προληπτικός ψεκασμός για την προστασία της νέας βλάστησης (2 - 5 εκ.).
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο γκρίζος μεταχρωματισμός στην κάτω επιφάνεια των παλαιότερων φύλλων ενώ στην επάνω επιφάνεια σχηματίζονται ακανόνιστες χλωρωτικές ή κίτρινες κηλίδες, οι οποίες εξελίσσονται σε ξηράνσεις και προκαλείται πρόωρη φυλλόπτωση το καλοκαίρι.
Οι βροχοπτώσεις είναι καθοριστικός παράγοντας για την εξάπλωση της ασθένειας.
Συστήνεται προληπτικός ψεκασμός για την προστασία της νέας βλάστησης (2-5εκ.), με ταυτόχρονη δράση και κατά του κυκλοκόνιου.
Τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα σκευάσματα μπορείτε να τα αναζητήσετε στη διεύθυνση http://www.minagric.gr/images/stories/docs/nea/GEORGPROEIDOPOIHSEIS/PATRA/2022/elia_mikitoktona_140222.pdf.
Είναι πολυφάγο έντομο (βρωμούσα) το οποίο προσβάλλει τις ανθοταξίες, περιστασιακά και τοπικά, και επιφέρει μειωμένη καρπόδεση. Τα κρίσιμα βλαστικά στάδια προσβολής είναι από την ανάπτυξη των ανθοταξιών μέχρι το κρόκιασμα των ανθέων (λίγο πριν την άνθιση).
Αυτή την εποχή οι νύμφες της καλόκορης βρίσκονται στα ζιζάνια των ελαιώνων και τρέφονται από αυτά. Λόγω της αυξημένης υγρασίας και των βροχοπτώσεων, η αυτοφυής βλάστηση είναι άφθονη και παρέχει τροφή στο έντομο.
Συστήνεται να μην απομακρύνονται τα ζιζάνια από τους ελαιώνες μέχρι την έναρξη της άνθισης, ώστε να καθυστερήσει η μετακίνηση του εντόμου προς τα ελαιόδεντρα για αναζήτηση τροφής και να περιοριστούν οι προσβολές στην ανθοφορία της ελιάς.
Την περίοδο αυτή οι προνύμφες της φυλλόβιας γενεάς (οι οποίες διαχείμασαν στα φύλλα) τρέφονται από την τρυφερή βλάστηση και τις ανθοταξίες.
Συνήθως οι προσβολές της φυλλόβιας γενιάς είναι περιορισμένες και δεν δικαιολογούν επέμβαση.
Η πρώτη γενεά αναπτύσσεται στα άνθη (ανθόβια γενεά), η δεύτερη αναπτύσσεται στον καρπό (καρπόβια γενεά) και η τρίτη στο φύλλωμα (φυλλόβια γενεά).
Κατά κανόνα στη φυλλόβια γενεά δεν επεμβαίνουμε.
Οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν τις κορυφές και τα φύλλα των τρυφερών βλαστών, τα κλειστά άνθη και τους πράσινους καρπούς.
Η προσβολή συνήθως εμφανίζεται σε ορισμένες περιοχές και χρονιές.
Σε περιοχές που υπήρξε σημαντική προσβολή συστήνεται ψεκασμός κατά την περίοδο της νέας βλάστησης.
Τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα σκευάσματα μπορείτε να τα αναζητήσετε στη διεύθυνση:
Δραστικές ουσίες: http://www.minagric.gr/images/stories/docs/nea/GEORGPROEIDOPOIHSEIS/PATRA/2022/elia_entomoktona_090322.pdf
Σκευάσματα:
http://www.minagric.gr/images/stories/docs/nea/GEORGPROEIDOPOIHSEIS/PATRA/2022/elia_fyto090322.pdf
Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με έγκριση στην καλλιέργεια της ελιάς.
Στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ:
https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul
μπορείτε να ενημερώνεστε για τις εγκεκριμένες δραστικές ουσίες και τα εγκεκριμένα σκευάσματα της ελιάς αντίστοιχα.
Διαβάζετε και εφαρμόζετε προσεκτικά τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασμάτων, για να αποφύγετε τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Παρακολουθείτε τα δελτία καιρού για να ενημερώνεστε και να αποφεύγετε τους ψεκασμούς όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες (βροχή ή δυνατός άνεμος).
Εκτιμώντας τα παραπάνω, συστήνεται στους ελαιοπαραγωγούς της Π.Ε. Ηλείας να παρακολουθούν τις Γεωργικές Προειδοποιήσεις του Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε. Αχαΐας και σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας και τους τοπικούς γεωπόνους, να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες φυτοπροστασίας στον κατάλληλο καλλιεργητικό χρόνο.
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ α.α. | ||
Αγγελοπούλου Σταυρούλα Κτηνίατρος | ||
|
|
|
(Δελτίο Τύπου)
Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μείωση του πληθυσμού των μελισσών παγκοσμίως, γεγονός που οφείλεται σε σειρά παραγόντων, όπως π.χ. η κλιματική αλλαγή και η εντατικοποίηση της γεωργίας, της οποίας κυριότερος συντελεστής είναι η αυξανόμενη χρήση γεωργικών φαρμάκων.
Η δηλητηρίαση των μελισσών από τη μη ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, καθώς έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στις μέλισσες και στην παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων, όσο και στην επικονίαση και καρπόδεση των καλλιεργειών, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής.
Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που είναι επικίνδυνα για τις μέλισσες φέρουν σχετικές ενδείξεις επί της ετικέτας τους, διευκολύνοντας τους χρήστες γεωργικών φαρμάκων να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Από τις διάφορες κατηγορίες γεωργικών φαρμάκων, σοβαρότερες επιπτώσεις στις μέλισσες έχει η χρήση των εντομοκτόνων. Οι μέλισσες θανατώνονται από εντομοκτόνα όταν:
Η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία των μελισσοκόμων και των παραγωγών είναι προς το κοινό συμφέρον και των δύο παραγωγικών κλάδων. Για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου θανάτωσης μελισσών από τη χρήση γεωργικών φαρμάκων τόσο την περίοδο της ανθοφορίας, όσο και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας τονίζει στους παραγωγούς ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ενημερώνει ότι:
Στις καλλιέργειες μεγάλης διάρκειας ανθοφορίας - όπως το βαμβάκι και τα κηπευτικά - επιτρέπονται οι ψεκασμοί κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας εφόσον ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως:
α) χρήση των λιγότερο μελισσοτοξικών φυτοφαρμάκων.
β) εφαρμογή των ψεκασμών την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κυρίως μετά τη δύση του ηλίου.
γ) έγκαιρη ειδοποίηση των μελισσοκόμων, ώστε να απομακρύνουν τις κυψέλες τους από την περιοχή του ψεκασμού.
Πηγή: NeaPaseges.gr
Συγκεκριμένα, καθορίζεται ο ελάχιστος αριθμός δειγμάτων που θα αναλυθεί από τα εργαστήρια υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτο (ΜΦΙ) και του Π.Κ.Π.Φ.Π.&Φ.Ε. Θεσ/νίκης, στο πλαίσιο του επισήμου προγράμματος ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε μη μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα με τους αναλυτικούς πίνακες ΕΔΩ
Πηγή: NeaPaseges.gr
Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]
Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης
Copyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.