Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021 19:35

Εθνικό Μητρώο: Καταγραφή εμπορικών εκμεταλλεύσεων πουλερικών

Γράφτηκε από την

Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για τη δημιουργία εθνικού μητρώου εμπορικού εκμεταλλεύσεων πουλερικών στο πλαίσιο θέσπισης συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429. Ενσωματώνεται και το μητρώο ωοπαραγωγών ορνίθων.

Οι εμπορικές εκμεταλλεύσεις (Εκμεταλλεύσεις πουλερικών ωοπαραγωγής, Λοιπά πουλερικά( Ινδόρνιθες, Πάπιες, Χήνες, Ορτύκια, Φασιανοί, Πέρδικες Στρουθοκάμηλοι, Περιστέρια, Φραγκόκοτες), Εκμεταλλεύσεις πουλερικών κρεοπαραγωγής (πάχυνσης), Εκκολαπτήρια πουλερικών, Εκμεταλλεύσεις πουλερικών αναπαραγωγής (επιλογής και πολλαπλασιασμού), Αναθρεπτήρια πουλερικών, Εκμεταλλεύσεις πουλερικών απόδοσης για εμπορία ως οικόσιτα, Εκτροφεία πτερωτών θηραμάτων για εμπλουτισμό) οφείλουν να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό μητρώο ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους σε αυτό, κατά περίπτωση, εντός ενός έτους από τη δημοσίευση της απόφασης.

Εξαίρεση αποτελούν οι εκμεταλλεύσεις ωοπαραγωγών ορνίθων, τα εκκολαπτήρια και τα αναθρεπτήρια πουλερικών που πρέπει να συμμορφωθούν με τα ανωτέρω πριν την έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ», σύμφωνα με την υπ? αρ. 1618/162339/22-6-2021 (Β 2734) υπουργική απόφαση.

Δεδομένου ότι η έναρξη λειτουργίας του εν λόγω συστήματος τοποθετείται στις αρχές του νέου έτους, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προέχει η εγγραφή στο ηλεκτρονικό μητρώο και η επικαιροποίηση στοιχείων των συγκεκριμένων κατηγοριών εκμεταλλεύσεων.

Για την εγγραφή των εκμεταλλεύσεων στο ηλεκτρονικό μητρώο ή την επικαιροποίηση των στοιχείων τους, ο ιδιοκτήτης υποβάλει στις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες αίτηση-δήλωση.

Επιπρόσθετα και συμπληρωματικά προς αυτές, τονίζονται τα κάτωθι:

1) Όταν πρόκειται για νεοϊδρυόμενη εκμετάλλευση, η εγγραφή στο ηλεκτρονικό μητρώο θα πραγματοποιείται:

α) μετά την έκδοση της έγκρισης ίδρυσης του ν. 4056/2012 (Α 52), ως ισχύει και όπου αυτός τυγχάνει εφαρμογής,

β) μετά την περάτωση των κτηριακών εγκαταστάσεων, η οποία βεβαιώνεται με την προσκόμιση από τον ιδιοκτήτη υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν.1599/1986 (Α 75),

γ) μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που προβλέπονται στο π.δ. 216/2003 (Α181), στο π.δ. 224/1998 (Α 175) και στην υπ? αρ. 2063/141781/11-11-204 (Β 3091) υπουργική απόφαση, κατά περίπτωση και εφόσον απαιτείται,

δ) πριν τη χορήγηση έγκρισης λειτουργίας ή την υποβολή γνωστοποίησης λειτουργίας του ν. 4056/2012, ως ισχύει και όπου αυτός τυγχάνει εφαρμογής, και

ε) πριν την πρώτη είσοδο ζωικού κεφαλαίου.

2) Για τον διοικητικό έλεγχο της πληρότητας και της ορθότητας των στοιχείων της αίτησης-δήλωσης, είτε πρόκειται για αρχική εγγραφή στο ηλεκτρονικό μητρώο είτε για επικαιροποίηση στοιχείων, οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές λαμβάνουν υπόψη τα αναγκαία έγγραφα και δικαιολογητικά (ατομικές διοικητικές πράξεις για την ίδρυση και λειτουργία, γνωστοποίηση λειτουργίας, κτηνιατρικές εγκρίσεις/βεβαιώσεις, ΑΕΠΟ ή ΠΠΔ, ζωοτεχνική μελέτη, καταστατικό για τα νομικά πρόσωπα, τοπογραφικό διάγραμμα, αρχιτεκτονικά σχέδια, κατόψεις, τιμολόγια κ.λπ.) που παρέχουν τη σχετική τεκμηρίωση.

Τέλος, τονίζεται ότι το ηλεκτρονικό μητρώο δε συνιστά έναν απλό κατάλογο εκμεταλλεύσεων, καθώς στο μέλλον θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την εφαρμογή υγειονομικών προγραμμάτων, τη χορήγηση αποζημιώσεων ή επιδοτήσεων, την ένταξη σε επενδυτικά προγράμματα, τη διενέργεια επίσημων κτηνιατρικών ελέγχων, την καταγραφή κινήσεων πουλερικών, την υγειονομική πιστοποίηση κλπ. Συνεπώς, είναι επιτακτικό να είναι σε κάθε περίπτωση επικαιροποιημένο και να εγγραφούν όλες οι εμπορικές εκμεταλλεύσεις πουλερικών.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021 12:15

Σχετικά Άρθρα

  • Το 92% των εξαφανίσεων πτηνών παγκοσμίως οφείλεται στον άνθρωπο - Τι αναφέρει έρευνα
    Το 92% των εξαφανίσεων πτηνών παγκοσμίως οφείλεται στον άνθρωπο - Τι αναφέρει έρευνα

    Η κρίση βιοποικιλότητας, ο συνεχόμενα αυξανόμενος ρυθμός εξαφανίσεων ζώων και φυτών σε όλο τον πλανήτη είναι μια από τις σοβαρές παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις μαζί με την κλιματική κρίση.

    Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση ομάδας επιστημόνων, στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», τα τελευταία 130.000 χρόνια, 610 είδη πουλιών έχουν εξαφανιστεί και οι ανθρώπινες δραστηριότητες σχετίζονται με τουλάχιστον 562 από αυτές, αντιπροσωπεύοντας το 92%.

    Ενδεικτικό της παγκόσμιας κρίσης της βιοποικιλότητας είναι ότι 27% των εξαφανισμένων ειδών χάθηκαν τα τελευταία 500 χρόνια. Ενώ η επιστημονική ομάδα προβλέπει πως αν δεν παρθούν άμεσα αποτελεσματικά μέτρα προστασίας είναι πιθανόν να χαθούν περισσότερα από 1000 είδη τους επόμενους δύο αιώνες.

    «Οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η κύρια απειλή»

    Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΕΚΠΑ και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ Κώστας Τριάντης, που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα: «Στην εργασία καταδεικνύουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η βιοποικιλότητα του πλανήτη απειλείται και οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η κύρια απειλή. Πέραν όμως από τον αριθμό των ειδών που χάνονται για πάντα, χάνουμε και άλλα δύο συστατικά στοιχεία της βιοποικιλότητας, την ξεχωριστή εξελικτική ιστορία κάθε είδους αλλά και τον ρόλο που επιτελεί εντός των οικοσυστημάτων».

    Πολλά από τα εξαφανισμένα είδη δημιουργήθηκαν πριν εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια και η απώλεια τους διαγράφει τη μοναδική τους πορεία στον χρόνο. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι τα 610 εξαφανισμένα είδη αντιπροσωπεύουν συνολικά τρία δισεκατομμύρια χρόνια εξελικτικής ιστορίας. Παράλληλα, πολλά από τα είδη αυτά είχαν μοναδικές μορφές όπως το πασίγνωστο ντόντο, ενδημικό στο νησί του Μαυρικίου ή το «μεγάλο πουλί» της Μαδαγασκάρης που έφτανε ως και τα τρία μέτρα ύψος και ζύγιζε πάνω από 600 κιλά. 'Ανηκε στην οικογένεια Αιπυορνιθίδες, αλλιώς πουλιά ελέφαντες και όλα τα είδη της οικογένειας έχουν εξαφανιστεί. Επιπλέον, τα είδη επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες, κάποια είναι πτωματοφάγα που αφαιρούν νεκρούς οργανισμούς, άλλα περιορίζουν τα παράσιτα τρώγοντας έντομα και άλλα είναι σημαντικοί επικονιαστές. Όταν λοιπόν ένα είδος εξαφανίζεται, χάνεται και η λειτουργία του εντός των οικοσυστημάτων επηρεάζοντας την ίδια τη δομή τους.

    Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τριάντη: «Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την αποτελεσματική προστασία των ειδών και την ανάσχεση της κρίσης βιοποικιλότητας είναι η αναγνώριση των ειδών που απειλούνται περισσότερο. Το προηγούμενο διάστημα ο ΟΦΥΠΕΚΑ υλοποίησε ένα έργο-σταθμό για την διατήρηση της βιοποικιλότητας της χώρας, αυτό του Κόκκινου Καταλόγου των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας. Στο πλαίσιο του έργου, πάνω από 140 ειδικοί επιστήμονες, χρησιμοποιώντας τα αντικειμενικά κριτήρια που θέτει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) αξιολογήσαν τον κίνδυνο εξαφάνισης χιλιάδων ειδών της χώρας μας. Με αυτόν τον τρόπο η χώρα έχει στα χέρια της ένα ισχυρό και διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο για την επιλογή και ιεράρχηση των δράσεων προστασίας και διατήρησης σε εθνικό επίπεδο».

    Ανάμεσα στα είδη που αξιολογήθηκαν, συμπεριλαμβάνονται και 336 είδη πουλιών τα οποία αξιολογήθηκαν από πέντε ειδικούς ορνιθολόγους. Από αυτά, τα 13 αξιολογήθηκαν ως «Κρισίμως Κινδυνεύοντα», δηλαδή τοποθετήθηκαν στην υψηλότερη Κατηγορία Κινδύνου καθιστώντας τα έτσι ως τα πλέον απειλούμενα είδη πουλιών της χώρας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ο Ασπροπάρης, ο Βασιλαετός και ο Θαλασσαετός .

    Πηγή: Cnn.gr
  • Από τους μεγαλύτερους φόβους για τα αεροδρόμια οι προσκρούσεις πτηνών με αεροπλάνα: Πώς θα θωρακιστούν - Ο αόρατος κίνδυνος
    Από τους μεγαλύτερους φόβους για τα αεροδρόμια οι προσκρούσεις πτηνών με αεροπλάνα: Πώς θα θωρακιστούν - Ο αόρατος κίνδυνος

    Μέτρα για τη μείωση των προσκρούσεων με πτηνά λαμβάνει η Fraport Greece στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται στο πλαίσιο του προγράμματος μείωσης των κινδύνων για την ασφάλεια των πτήσεων. Αυτού του είδους οι προσκρούσεις, τα λεγόμενα bird strikes, αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες αιτίες ανησυχίας για τα αεροδρόμια διεθνώς, καθώς μπορεί οι περιπτώσεις ατυχημάτων να μην είναι συχνές, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που εξαιτίας τους αναγκάζονται να επιστρέψουν αεροσκάφη αμέσως μετά την προσγείωση και να καθηλωθούν στο έδαφος για επισκευή έχοντας χάσει ακόμα και τους δύο κινητήρες τους λόγω μαζικών προσκρούσεων.

    Για το λόγο αυτό η EASA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροπορίας, έχει κατατάξει τις προσκρούσεις με πτηνά στους κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένες προειδοποιήσεις ειδικά μετά την πανδημία, καθώς το πολύμηνο ...σιωπητήριο στους αερολιμένες εξαιτίας της απαγόρευσης των πτήσεων έκανε πολλά αεροδρόμια ιδιαιτέρως ελκυστικά σε αρκετά είδη πανίδας.

    Οι προσκρούσεις με πτηνά δεν είναι ένα άγνωστο πρόβλημα και στην Ελλάδα κυρίως στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Κέρκυρας. Για την αντιμετώπισή του η διεύθυνση Διαχείρισης Απειλών από την Άγρια Πανίδα των αερολιμένων που διαχειρίζεται η Fraport Greece, εφαρμόζει σειρά μέτρων για την απομάκρυνσή τους, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις και όταν όλα τα υπόλοιπα μέτρα κρίνονται αναποτελεσματικά, έχει λάβει την άδεια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιλεκτική θανάτωση πτηνών.

    Οπως εξηγεί στο «Εθνος» ο Διονύσης Νταμπάκης επικεφαλής της συγκεκριμένης Διεύθυνσης, στο πλαίσιο των ενεργειών ελέγχου πανίδας, η ομάδα Διαχείρισης Απειλών από την Άγρια Πανίδα θα κάνει χρήση βιοακουστικής και ψηφιακών ήχων, ενώ στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας και Καβάλας γίνεται χρήση βολίδων κρότου. Επιπλέον εφαρμόζεται η χρήση ειδικού πιστοποιημένου laser για την απομάκρυνση των πτηνών σε όλα τα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, καθώς πρόκειται για ένα πιστοποιημένο προϊόν που χρησιμοποιείται σε αερολιμένες διεθνώς και δεν προκαλεί βλάβη σε ζώα και ανθρώπους.

    Σύμφωνα με την άδεια που έχει δοθεί από το υπουργείο, έως το τέλος του 2026, μόνο στην περίπτωση που οι λοιπές μέθοδοι για τον έλεγχο της άγριας πανίδας δεν είναι άμεσα αποτελεσματικές, η χρήση των κυνηγετικών όπλων για ανώδυνη επιλεκτική θανάτωση θα εφαρμοστεί για τα παρακάτω αεροδρόμια και είδη:

    - Στον αερολιμένα Θεσσαλονίκης: Ασημόγλαρος, Πρασινοκέφαλη πάπια, Σταχτοτσικνιάς, Πετροτουρλίδα, Κοινό περιστέρι και Καμπίσια πέρδικα

    - Στον αερολιμένα Καβάλας: Ασημόγλαρος

    - Στον αερολιμένα Κέρκυρας: Ασημόγλαρος, Πρασινοκέφαλη πάπια, Φασιανός (εκτροφείου), Σταχτοτσικνιάς και Κοινό περιστέρι

    Η χρήση των κυνηγετικών όπλων επιτρέπεται εντός των ορίων των αερολιμένων ή περιμετρικά αυτών, μόνο όταν αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο.

    Ειδικά για τον αερολιμένα Θεσσαλονίκης και με στόχο τη μείωση του αριθμού των περιστεριών που φωλιάζουν στους τερματικούς σταθμούς, θα χρησιμοποιηθούν παγίδες για σύλληψη και θανάτωση τους με ανώδυνο τρόπο. Επίσης, στον αερολιμένα Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί καταστροφή φωλεών, χωρίς νεοσσούς, μόνο με απομάκρυνση αυγών για τα είδη Πετροτουρλίδα, Νεροχελίδονο, Νανογλάρονο και Στρειδοφάγος.

    «Εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα παρακολούθησης πτηνών σε ακτίνα 13 χιλιομέτρων γύρω από τα αεροδρόμια. Η θανάτωση είναι το τελευταίο μέτρο και σπανίως καταφευγουμε σε αυτό. Καθόλη τη διάρκεια του 2023 εφαρμόστηκε σε επτά φασιανούς που είχαν απελευθερωθεί στο παρελθόν από Κυνηγετικό Σύλλογο και ο πληθυσμός τους πολλαπλασιάστηκε. Υπάρχουν πολλά στάδια ελέγχου πριν απ΄αυτό. Αρχικά διαχειριζόμαστε τον χώρο εντός και γύρω από τα αεροδρόμια ώστε να μην προσελκύει πτηνά, αποστραγγίζουμε τα νερά, κόβουμε τα χόρτα πριν σποριάσουν. Στη συνέχεια - εάν χρειαστεί - χρησιμοποιούμε ψηφιακούς και μετά βιοακουστικούς ήχους απομάκρυνσης πτηνών, όμοιους με αυτούς που θα χρησιμοποιούσες ένα συγκεκριμένο είδος για να προειδοποιήσει για κίδυνο και αν και αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα, καταφεύγουμε στο λέιζερ και τις βολίδες κρότου. Ο κανονισμός της Ε.Ε. υποχρεώνει τα αεροδρόμια να διαθέτουν ομάδες ελέγχου γι΄αυτό το θέμα», επισημαίνει ο κ. Νταμπάκης, προσθέτοντας ότι και στα ελληνικά αεροδρόμια έχουν αναγκαστεί αεροσκάφη να καθηλωθούν στο έδαφος εξαιτίας προσκρούσεων με πτηνά.

    Αυξημένη η επαγρύπνηση στην επανεκκίνηση των ταξιδιών μετά την πανδημία

    Η μείωση έως του σημείου μηδενισμού των πτήσεων κατά την περίοδο της πανδημίας, με τις λιγότερες κινήσεις αεροσκαφών και τις μεγάλες περιόδους «ησυχίας», έκανε ιδιαιτέρως ελκυστικούς σε πολλά είδη της άγριας πανίδας τους αερολιμένες σε αρκετές χώρες.

    Για την επανεκκίνηση των ταξιδιών η EASA είχε ζητήσει τη λήψη αυξημένων μέτρων, καθώς μπορεί οι περισσότερες προσκρούσεις με πτηνά να μην προκαλούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των αεροσκαφών, αλλά υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που οδηγούν σε σημαντικές καθυστερήσεις των πτήσεων και σε αυξημένα κόστη.

    Στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, πάντως, δε μειώθηκε η εφαρμογή διαχείρισης των κινδύνων από την άγρια πανίδα ούτε κατά τις περιόδους lockdown, ενώ οι δράσεις ελέγχου της άγριας ζωής εντατικοποιήθηκαν πριν την επανέναρξη των εργασιών στις αρχές των καλοκαιριών 2020 και 2021.

    Βάσει των στατιστικών στοιχείων, οι περισσότερες προσκρούσεις πτηνών σημειώνονται το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου όταν και η αεροπορική κίνηση είναι αυξημένη. «Θερμή» περίοδος είναι και η μεταναστευτική, ωστόσο μεγάλο μέρος της είναι εκτός υψηλής τουριστικής σεζόν, οπότε και οι κινήσεις στα αεροδρόμια είναι λιγότερες και κατά συνέπεια ο κίνδυνος περιορισμένος.

    Από τα υφιστάμενα στοιχεία προκύπτει ότι τα πτηνά το 2021 ενεπλάκησαν στο 92,32% των αναφερόμενων προσκρούσεων και άλλα είδη άγριας ζωής στο 7,68%. Το είδος άγριας πανίδας που πλήττεται συχνότερα είναι το αποδημητικό χελιδόνι, ακολουθούμενο από τον γλάρο, το περιστέρι, το ευρασιατικό πετρόπουλο (μεταναστευτικό πουλί) και την αγριόπαπια.

    Το 61% των προσκρούσεων σημειώθηκαν κατά τη διαδικασία προσγείωσης και το 71% κατά τη διάρκεια του 12ωρου 06:00 - 18:00. Τα μέρη του αεροσκάφους που πλήττονται πιο συχνά είναι οι κινητήρες, το ραντάρ, η «μύτη» του αεροπλάνου και το παρμπρίζ, ενώ έχουν καταγραφεί περιστατικά και σε μπροστινούς τροχούς.

    Η έρευνα για τη βιοποικιλότητα

    Εκτός από τον έλεγχο της πανίδας, σύμφωνα με τον κ. Νταμπάκη, μεγάλη βάση δίνεται στη διατήρηση της βιοποικιλότητας όταν αυτή δεν συνιστά απειλή για τα αεροσκάφη.

    Για την περίπτωση του τσακαλιού, η παρακολούθηση με ειδικές κάμερες εντός του Αερολιμένων Σάμου και Καβάλας θα συνεχιστεί. Για την περίπτωση σύλληψης και απελευθέρωσης Βραχοκιρκίνεζων, Γερακινών και Καλαμόκιρκων, ειδικές παγίδες θα χρησιμοποιηθούν στον αερολιμένα Θεσσαλονίκης. Τα πτηνά θα δακτυλιώνονται πριν απελευθερωθούν από πιστοποιημένο ορνιθολόγο δακτυλιωτή της Δράσης για την Άγρια Ζωή σε συνεργασία με την Ομάδα Διαχείρισης Απειλών από την Άγρια Πανίδα της Fraport Greece, η οποία αναλαμβάνει την σύλληψη των πτηνών.

    Όσον αφορά την παρακολούθηση και καταγραφή της βιοποικιλότητας πραγματοποιείται η καταγραφή των ειδών νυχτερίδων με την μέθοδο της παθητικής ακουστικής παρακολούθησης για καταγραφή χωρίς σύλληψη, σε επιλεγμένα περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Μυτιλήνη, Σάμος κ.α.). Για την καταγραφή των ειδών μικροθηλαστικών στον αερολιμένα Καβάλας θα πραγματοποιηθεί σύλληψη και απελευθέρωση επί τόπου με ειδικές παγίδες.

    Σημειώνεται ότι για τον έλεγχο του πληθυσμού ειδών άγριας πανίδας στους αερολιμένες που διαχειρίζεται η Fraport Greece δεν γίνεται χρήση αναισθητικών όπλων. Θα συλλεχθούν όσα άτομα απαιτηθούν για την αποτελεσματικότητα των Προγραμμάτων Διαχείρισης Απειλών από την Άγρια Πανίδα της Fraport Greece.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Η αλήθεια για το αν μπορεί να σας αναγνωρίσει το καναρίνι σας
    σε Plus +
    Η αλήθεια για το αν μπορεί να σας αναγνωρίσει το καναρίνι σας

    Τα καναρίνια είναι από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια πτηνά.

    Είναι πανέμορφα, έχουν υπέροχα χρώματα και το κελάηδισμά τους είναι μαγευτικό. Σε αντίθεση όμως με άλλα πτηνά όπως είναι για παράδειγμα οι παπαγάλοι που έχουμε αρκετά στοιχεία για τα επίπεδα νοημοσύνης τους ή για την προσωπικότητά τους, για τα καναρίνια δεν γνωρίζουμε τόσα πολλά.
    Ορισμένοι θεωρούν ότι δεν είναι τόσο ευφυή και δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τους κηδεμόνες τους ή να αναπτύξουν στενούς δεσμούς μαζί τους.

    Το σάιτ AnimalWised διερεύνησε τη νοημοσύνη των καναρινιών, εξέτασε αν μπορούν να αναγνωρίσουν τους κηδεμόνες τους και αν υπάρχει τρόπος να αναπτύξουν θετική σχέση μαζί τους.

    Αναγνωρίζουν τα καναρίνια τους κηδεμόνες τους;

    Σύμφωνα λοιπόν με το AnimalWised, τα καναρίνια μπορούν να αναγνωρίσουν τους κηδεμόνες τους. Μάλιστα έχουν τέτοιο επίπεδο νοημοσύνης που μπορούν να αναγνωρίσουν μεμονωμένα πρόσωπα αλλά και να απολαύσουν μέχρι ενός ορισμένου σημείο την συντροφιά και την αλληλεπίδραση μαζί τους. Μπορεί τα καναρίνια να μην είναι από τα πιο κοινωνικά πτηνά αλλά είναι σε θέση να συνδεθούν συναισθηματικά με τους κηδεμόνες τους, όχι όμως από την πρώτη στιγμή όπως για παράδειγμα θα μπορούσε να κάνει ένας σκύλος. Τα καναρίνια για να αναπτύξουν αυτό το δεσμό με κάποιον άνθρωπο πρέπει να το κάνουν σταδιακά, και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και υπομονή καθώς είναι πολύ επιφυλακτικά και δύσπιστα. Οπότε αν πρόσφατα έχετε εντάξει ένα καναρίνι στην οικογένειά σας θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για να δημιουργήσετε μια τέτοια σχέση μαζί του, θα πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου και να είναι μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

    Με ποιον τρόπο αναγνωρίζουν τους κηδεμόνες τους;

    Για τα καναρίνια, οι πιο σημαντικές από τις πέντε αισθήσεις είναι η όραση και η ακοή τους καθώς είναι χρήσιμες για την επιβίωση και διαβίωσή τους. Χρησιμοποιώντας κυρίως αυτές τις δύο αισθήσεις μπορούν να είναι σε θέση να προφυλαχθούν από κάποιον εχθρό, να αναζητήσουν την τροφή τους αλλά και να αναπτύξουν σχέσεις με άλλα είδη.

    Για αυτό το λόγο, μπορούμε να πούμε ότι τα καναρίνια είναι σε θέση να αναγνωρίζουν πρόσωπα, είτε κοιτάζοντάς τα είτε ακούγοντας τις φωνές τους.
    Αν θέλετε να χτίσετε έναν ξεχωριστό δεσμό, είναι σημαντικό να περνάτε αρκετό χρόνο μέσα στην ημέρα μαζί τους αφού αυτό θα τους επιτρέψει να σας συνηθίσουν και να αρχίζουν να αναγνωρίζουν την εικόνα σας. Μπορείτε επίσης να έχετε ακουστικές αλληλεπιδράσεις με το καναρίνι σας, όπως για παράδειγμα το σφύριγμα, το τραγούδι ή και απλή ομιλία έτσι ώστε σιγά σιγά να αναγνωρίζουν και την φωνή σας.
    Λέγεται ότι το τραγούδι μπορεί να αποδειχτεί αρκετά ευεργετικό καθώς τα καναρίνια είναι ζώα που το αγαπούν.

    Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν σας αναγνωρίζει το καναρίνι σας;

    1. Είναι χαλαρό ενώ βρίσκεστε κοντά του: Τα καναρίνια νιώθουν άνετα και μπορεί να το καταλάβετε εφόσον στέκονται σηκώνοντας το ένα τους πόδι και έχοντας τα μάτια τους κλειστά. Αντίθετα, όταν είναι αγχωμένα ή δεν νιώθουν άνετα, με την παρουσία ξένων για παράδειγμα, τείνουν να είναι σε εγρήγορση. Επομένως αν έχει υιοθετήσει αυτή τη στάση σώματος, σημαίνει ότι η παρουσία σας του δημιουργεί ψυχική ηρεμία.

    2. Γέρνει το κεφάλι του στο πλάι: Είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά καναρινιών όταν πρόκειται για ζευγάρι ή αν πρόκειται για πρόσκληση για καθαρισμό ή καλλωπισμό. Αν λοιπόν παρατηρήσετε αυτή τη στάση σώματος και προς εσάς τότε σας αναγνωρίζει και νιώθει άνετα μαζί σας.

    3. Σας περιποιείται: Τα καναρίνια όταν μένουν μαζί έχουν την τάση να περιποιούνται το ένα το άλλο για να καθαριστούν, να καλλωπιστούν και να δείξουν την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους. Αν λοιπόν το αγαπημένο σας πτηνό έχει ανέβει στο χέρι σας και αρχίσει να σας τσιμπάει απαλά είναι σημάδι ότι σας αναγνωρίζει και σας δείχνει συναισθήματα στοργής.

    Πώς θα κάνετε το καναρίνι σας να σας αναγνωρίζει;

    Είναι μια διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρόνο και υπομονή και είναι αρκετά πιο περίπλοκη από το να σας αναγνωρίζει κάποιο άλλο κατοικίδιο όπως είναι η γάτα ή ο σκύλος σας.

    1. Είναι πολύ σημαντικό να παρέχετε στο καναρίνι σας ένα ασφαλές μέρος να ζει και να ξεκουράζεται. Το κλουβάκι του πρέπει να είναι άνετο, ευρύχωρο και σε ένα ασφαλές και ήσυχο περιβάλλον ώστε να μπορέσει το κατοικίδιό σας να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί σας. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να δίνετε μεγάλη σημασία στην φροντίδα και την ευημερία του όχι μόνο για να δημιουργηθεί μια συναισθηματική σχέση ανάμεσά σας αλλά και για να είναι ευτυχισμένο και υγιές.

    2. Μπορείτε αν το επιτρέπουν οι συνθήκες να αφήνετε το καναρίνι σας λίγες ώρες την ημέρα να πετάει έξω από το κλουβί του ώστε να μπορεί να εκτονώνεται και να εξερευνά τον χώρο, μόνο βέβαια όταν βρίσκεστε κι εσείς στο σπίτι για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί σταδιακά θα έρχεται όλο και πιο κοντά σας μέχρι να σας εμπιστευτεί πλήρως. Να θυμάστε ότι το κλουβί ενός καναρινιού πρέπει να είναι καταφύγιο και όχι φυλακή.

    3. Μην πιέσετε το κατοικίδιο σας να έρθει κοντά σας. Κάθε ζώο, ανθρώπινο ή μη έχει τους δικούς του ρυθμούς και μπορεί να είναι περισσότερο δύσπιστο και επιφυλακτικό από ότι κάποιο άλλο. Αφήστε το καναρίνι σας να πάρει το χρόνο του και θα δείτε ότι σταδιακά θα σας πλησιάσει.

    4. Όσο και να θέλετε να χαϊδέψετε το καναρίνι σας μην το κάνετε γιατί μπορεί να του δημιουργήσετε άγχος. Όπως αναφέραμε και παραπάνω αφήστε αυτό να θέσει τους ρυθμούς και τα όριά του.

    Πηγή: topetmou.gr - Photo by Kaikara Dharma on Unsplash

  • Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & στη λίμνη Καϊάφα
    Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & στη λίμνη Καϊάφα

    Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου (ΦΔΥΚΣ&ΚΚ) συμμετείχε για 13η συνεχόμενη χρονιά, από το 2010, στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πτηνών (ΜΕΚΥΠ), που διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

    Οι ΜΕΚΥΠ αποτελούν το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης των πληθυσμών των υδρόβιων πουλιών μέσω ετήσιων καταμετρήσεων που διεξάγονται ταυτόχρονα στα μέσα Ιανουαρίου κάθε έτους σε χιλιάδες υγρότοπους ανά τον κόσμο, σε πάνω από 100 χώρες. Στην Ελλάδα, οι ΜΕΚΥΠ πραγματοποιούνται αδιάλειπτα από το 1968 και υπό τον συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας από το 1997.

    Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι, με τελικό στόχο τού προγράμματος την αποτελεσματική διαχείριση και προστασία των πουλιών και των βιότοπών τους.

    Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης πραγματοποίησε στις 14 & 15 Ιανουαρίου 2022, την καταμέτρηση των πουλιών στους υγρότοπους του Εθνικού Πάρκου και στη λίμνη Καϊάφα. Ειδικότερα, στη λίμνη Καϊάφα και στην περιοχή της αποξηραμένης λίμνη της Αγουλινίτσας, συμμετείχε και ο εθελοντής της Ε.Ο.Ε. κ. Κωνσταντίνος Ποϊραζίδης (Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιονίου) βοηθώντας με την πολύτιμη εμπειρία του.

    strofulia poulia 2

    Λόγω του ήπιου χειμώνα, οι καταγραφές στους υγρότοπους του Εθνικού Πάρκου (λιμνοθάλασσα Κοτύχι, Αλυκές Λεχαινών, λιμνοθάλασσα Πρόκοπος, έλος της Λάμιας & λιμνοθάλασσα Πάπα), δεν ήταν ικανοποιητικές όσον αφορά στον αριθμό των ειδών που παρατηρήθηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ωστόσο, υπήρξαν σημαντικές καταγραφές ειδών όπως η παγκοσμίως απειλούμενη Βαλτόπαπια (Aythia nyroca), η Βαρβάρα (Tadorna tadorna) και άλλες πάπιες. Ακόμα, καταγράφηκαν φοινικόπτερα, κορμοράνοι, φαλαρίδες, ερωδιοί, γλάροι, γλαρόνια και βουτηχτάρια κάποια από αυτά σε μεγάλους αριθμούς. Δεν έλειψαν επίσης από την καταγραφή αρπακτικά που σχετίζονται με τους υγροτόπους, όπως ο Καλαμόκιρκος (Circus aeruginosus) , η Γερακίνα (Buteo buteo) και το Βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus).

    Ακόμα στη λίμνη Καϊάφα και στην ευρύτερη περιοχή καταγράφηκαν συνολικά δεκαέξι (16) διαφορετικά είδη με σημαντικότερη καταγραφή αυτή της Βαλτόπαπιας (Aythia nyroca) και του Φερεντίνη (Netta rufina), επιβεβαιώνοντας πόσο σημαντικός υγροβιότοπος είναι για τα πουλιά και χρήζει καλύτερης προστασίας από την έντονη ανθρώπινη όχληση που ασκείται στην περιοχή.

    Τα πουλιά είναι από τα πολυτιμότερα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος και αποτελούν δείκτες της υγείας των οικοσυστημάτων αλλά και της κατάστασης διατήρησης των τύπων οικοτόπων όπου ενδιαιτούν. Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς είναι σημαντικό σε διεθνές επίπεδο για την ορνιθοπανίδα που φιλοξενεί, καθώς περιλαμβάνει μία από τις περιοχές Ramsar. Πρόκειται μάλιστα για το μοναδικό υγρότοπο Ramsar στην Πελοπόννησο, γεγονός που καθιστά το πάρκο πολύτιμο, ιδιαίτερα για τα διαχειμάζοντα και μεταναστευτικά είδη πτηνών.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κατά 600 εκατομμύρια έχει μειωθεί ο πληθυσμός των πτηνών στην ΕΕ από το 1980
    Κατά 600 εκατομμύρια έχει μειωθεί ο πληθυσμός των πτηνών στην ΕΕ από το 1980

    Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, από το 1980 έως το 2017, ο αριθμός των αναπαραγόμενων πουλιών στην ΕΕ έχει μειωθεί κατά περίπου 600 εκατομμύρια άτομα. Πρόκειται για μία μείωση της τάξης του 17-19%, ή με άλλα λόγια, μέσα σε 37 χρόνια, ένα στα έξι πουλιά στην Ευρώπη έχει χαθεί. «Η φύση σημαίνει συναγερμό. Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική και την κλιματική κρίση ενιαία, μέσω της υποστήριξης των αγρο-περιβαλλοντικών προγραμμάτων, της προστασίας των ειδών, της αειφορικής δασοπονίας και αλιείας και φυσικά της επέκτασης του δικτύου των προστατευόμενων περιοχών», υπογραμμίζει η Οργάνωση.

    Η γενικότερη μείωση των πληθυσμών πουλιών που παρουσιάζει η μελέτη αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη σημαντική μείωση των κοινών ειδών. Όσο κι αν φαντάζει απίστευτο, η μεγαλύτερη πληθυσμιακή μείωση πανευρωπαϊκά αφορά τον κοινό μας σπιτοσπουργίτη, είδος που καταγράφει απώλειες της τάξης του 50%, έχοντας μειωθεί, από το 1980, κατά 247 εκατομμύρια άτομα! Η πτώση παρατηρείται τόσο στους αγροτικούς όσο και στους αστικούς πληθυσμούς του σπουργιτιού και, παρόλο που τα αίτια αυτής της δραματικής μείωσης δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα, κύριοι παράγοντες θεωρούνται η έλλειψη τροφής εξαιτίας της απώλειας κατάλληλων ενδιαιτημάτων, η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και ορισμένες ασθένειες των πουλιών.

    Από τη μακρά λίστα των συνολικά 175 ειδών που σημειώνουν μείωση, οκτώ είδη έχουν ανακηρυχθεί ως οι μεγάλοι «χαμένοι» (σπιτοσπουργίτης, κιτρινοσουσουράδα, ψαρόνι, σιταρήθρα, θαμνοφυλλοσκόπος, σκαρθάκι, φανέτο, δεντροσπουργίτης) αντιπροσωπεύοντας το 69% της συνολικής καταγραφόμενης μείωσης.

    Συγκρίνοντας τις τάσεις των πληθυσμών ανά είδος βιοτόπου, οι σημαντικότερες απώλειες καταγράφονται σε είδη των αγροτικών και λιβαδικών οικοσυστημάτων. Όπως έχουν καταδείξει και άλλες έρευνες στο παρελθόν, οι αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές ευθύνονται κατά πολύ για την απότομη μείωση που σημειώθηκε κατά τη δεκαετία 1980-90, ενώ παρατηρείται μια επιβράδυνση κατά την τελευταία δεκαετία. Άλλα είδη που παρουσιάζουν αναλογικά επίσης μεγάλη μείωση είναι οι μετανάστες μεγάλων αποστάσεων, όπως η κιτρινοσουσουράδα και ο θαμνοφυλλοσκόπος, αλλά και κάποια παρυδάτια είδη πουλιών.

    Από τα 378 είδη που έλαβε υπόψη της η έρευνα, 203 σημειώνουν αύξηση, με κυριότερα τον μαυροσκούφη, τον δεντροφυλλοσκόπο, τον κότσυφα, τον τρυποφράχτη, την καρδερίνα, τoν κοκκινολαίμη, τη φάσσα και τη γαλαζοπαπαδίτσα. Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αυτές τις αυξητικές τάσεις, δεν είναι εύκολο να ερμηνευθούν.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, η βελτίωση ενδέχεται να σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, είδη όπως ο τρυποφράχτης, φαίνεται πως επωφελούνται από τους ηπιότερους χειμώνες που διανύουμε τα τελευταία χρόνια, ενώ άλλα είδη έχουν ενδεχομένως ανακάμψει λόγω της προσαρμοστικότητάς τους σε ανθρωπογενή περιβάλλοντα.

    Σημειώνεται ότι τα ορνιθολογικά δεδομένα της έρευνας αντλήθηκαν από τις αναφορές που τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να υποβάλουν στην ΕΕ στο πλαίσιο της εφαρμογής της Οδηγίας για τα Πουλιά, καθώς και από το Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα Παρακολούθησης των Κοινών Ειδών Πουλιών, που στην Ελλάδα συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη BirdLife International και τις Ορνιθολογικές Οργανώσεις της Βρετανίας και της Τσεχίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Ο διασώστης των ζώων και των πουλιών
    Ο διασώστης των ζώων και των πουλιών

    Έχει προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε εκατοντάδες ζώα και πτηνά που βρέθηκαν τραυματισμένα στις εθνικές οδούς ή δηλητηριασμένα από δολώματα, έχει περισυλλέξει νεκρά αρκουδάκια, λύκους και σπάνια πουλιά που δεν πρόλαβαν τις πρώτες βοήθειες, έχει ξενυχτίσει ουκ ολίγες φορές, όταν αρκούδες έφερναν βόλτες σε χωριά, ακόμη και σε παραλίμνιες περιοχές του αστικού ιστού της Καστοριάς.

    Πρόκειται για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος είναι συνεργάτης του Αρκτούρου στην Καστοριά και μέλος της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος του Δήμου Καστοριάς.
    Πριν από μερικές ημέρες βρέθηκε αντιμέτωπος μ’ ένα από τα πιο δύσκολα περιστατικά, όταν διαπίστωσε ότι η μαμά- αρκούδα έθαψε -όπως δείχνουν τουλάχιστον τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί- τα δυο μωρά της κοντά σε αγροτικό δρόμο, ύστερα από τροχαίο δυστύχημα. Δεν είναι η πρώτη φορά που στο πλαίσιο της εθελοντικής του προσφοράς έρχεται πολύ κοντά με τον άγνωστο για πολλούς κόσμο των ζώων.

    Με την εμπειρία και την επίμονη παρατήρησή του κατάφερε να αποκωδικοποιεί συμπεριφορές και λειτουργίες τους. «Το πιο δύσκολο πράγμα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «είναι να πλησιάσεις και να αγγίξεις ένα πληγωμένο τραυματισμένο ζώο. Το ζώο, όντας χτυπημένο, αισθάνεται έντονα την απειλή και μπορεί να επιτεθεί». Εξηγεί, δε, ότι ο τρόπος που θα πλησιάσει κανείς το τραυματισμένο ζώο είναι καθοριστικός «ώστε να νιώσει ότι είσαι η τελευταία του ευκαιρία να επιστέψει στη φύση και τη ζωή».

    Θυμάται δύο περιστατικά που έχουν καταγραφεί ξεχωριστά στη μνήμη του. «Όταν έφτασα στο ατύχημα, ένας μεγαλόσωμος αρκούδος 250 κιλών, χτυπημένος στα πίσω πόδια από αυτοκίνητο στην Εγνατία οδό, ήταν στην άκρη του δρόμου.

    Ήταν ζωντανός, πλησίασα προσεκτικά, με άφησε να τον αγγίξω, με κοιτούσε συνεχώς με το βλέμμα του ενώ κάποια στιγμή σήκωσε το μπροστινό του πόδι και το έβαλε πίσω από το κεφάλι του. Τότε πρόσεξα τα νύχια του. Δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου τόσο μεγάλο πέλμα και νύχια αρκούδας. Ένιωσα δέος και απέραντο σεβασμό, που ένα τέτοιο εμβληματικό ζώο, που υπάρχει χιλάδες χρόνια πριν από εμάς στη γη, μου επέτρεπε να το αγγίζω», εξιστορεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Το δεύτερο περιστατικό ήταν ένα μικρο αρκουδάκι που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και με το τίναγμα μπλέχτηκε σε συρματοπλέγματα πάλι της Εγνατίας οδού. «Κι αυτό με άφησε να το αγγίξω, να ξεμπλέξω τα σύρματα που ήταν τυλιγμένα στο κορμί του και να το μεταφέρουμε στο σταθμό μας στην Καστοριά, αλλά δυστυχώς την επομένη ημέρα δεν τα κατάφερε», θυμάται. «Τα ζώα είναι ήσυχα στον θάνατό τους αλλά ανυπόμονα στη ζωή», αναφέρει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξηγώντας ότι αυτό το κατάλαβε στα 25 χρόνια της άμεσης επαφής μαζί τους.

    ape panagiotopoulos zoa4

    Σε δύο περιπτώσεις, στη Χλόη Καστοριάς και σ' ένα χωριό του Νεστορίου, έβγαλε κυριολεκτικά τις αρκούδες μέσα από την αυλή του σπιτιού και από το κοτέτσι οικογένειας στο Νεστόριο. Ερωτηθείς πού οφείλεται το γεγονός ότι έχουν πληθύνει τα περιστατικά συναντήσεων αρκούδας και ανθρώπων, απάντησε: «Μπήκαμε στα χωράφια των ζώων, βάλαμε πόδι στις περιοχές τους, ανοίξαμε δρόμους, αυξήθηκε η ανθρώπινη παρουσία, πχ κυνηγών που διαθέτουν και σκυλιά». Επισημαίνει, δε, και μια άλλη παράμετρο, για την οποία υπάρχει μεγάλη συζήτηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα έχει μεγαλώσει με τα έργα εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε όλα τα βουνά της περιοχής, όπου ανοίγονται τεράστιοι δρόμοι και υπάρχει σημαντική όχληση από την ανθρώπινη παρουσία».

    ape panagiotopoulos zoa2

    Η Δυτική Μακεδονία, εξαιτίας των λιμναίων οικοσυστημάτων, είναι σημαντικός μεταναστευτικός σταθμός πτηνών που ταξιδεύουν προς βορρά η προς το νότο, ενώ άλλα επιλέγουν την περιοχή, λόγω άφθονης τροφής στα συγκεκριμένα οικοσυστήματα. Πριν από τρία χρόνια, χάρη στις προσπάθειες του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ένας «Ασπροπάρης», που ανήκει σε οικογένεια σπάνιου γύπα -ούτε τρία ζευγάρια δεν ζουν στην Ελλάδα- σώθηκε την τελευταία στιγμή από δηλητηριασμένο δόλωμα. «Μας ειδοποίησαν από την Πτολεμαΐδα και από τις περιγραφές, μόλις κατάλαβα γιατί πρόκειται, έγινα “σίφουνας” να φτάσω όσο πιο γρήγορα μπορούσα». Η πιο όμορφη στιγμή ήρθε όταν αφέθηκε ελεύθερος στο φυσικό του περιβάλλον. «Με τη βοήθεια της Ορθολογικής Εταιρείας τοποθετήθηκε ειδικός πομπός, όπου παρακολουθούνταν τα ταξίδια του στην Ευρώπη».

    ae panagiotopoulos apanio pouli

    Ορισμένα πουλιά είναι σπάνια γι αυτό και, όπως επισημαίνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, πρέπει να κάνουμε κάτι «να μην επιβαρύνουμε άλλο τους πληθυσμούς τους». Θυμάται ότι ήταν χειμώνας με το χιόνι να πέφτει ασταμάτητα. «Μας ειδοποίησαν -λέει- στις 10 το βράδυ για ένα μεγάλο αρπαχτικό που βρέθηκε στα Γρεβενά. Από τις περιγραφές κατάλαβα ότι ήταν Χρυσαετός. Έφυγα στις 11:30 το βράδυ από Καστοριά και παρ’ ότι είχα ειδικά λάστιχα, το χιόνι ήταν τόσο που χρειάστηκε στη διαδρομή να βάλω και αλυσίδες για καταφέρω να φτάσω στον προορισμό μου. Επέστρεψα στην Καστοριά τα ξημερώματα. Η πιο μεγάλη ικανοποίηση ήρθε όταν ανοίξαμε το κλουβί και τον είδα να ξαναπετά υγιής από ένα βράχο του Γράμμου».

    Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν από τους πρώτους που διαμαρτυρήθηκε για την αδράνεια που, όπως υποστηρίζει, επέδειξε η πολιτεία και οι τοπικοί φορείς μετά το σαμποτάζ, όπως χαρακτηριστικά λέει, που έγινε σε μονάδες γουνοφόρων ζώων. Δέκα χρόνια μετά, κάποια από τα μινκ έχουν προσαρμοστεί στο περιβάλλον της λίμνης Καστοριάς και στις παρόχθιες περιοχές του Αλιάκμονα εξαφανίζοντας την πανίδα και τις φωλιές των πουλιών.

    Συμμετέχει σε ομάδες που παρακολουθούν και καταμετρούν την πτητική πανίδα των λιμνών μας αλλά και σε εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολείων της πόλης με θέμα τα πουλιά και το περιβάλλον της λίμνης.

    Κλείνοντας τη συζήτηση, στέλνει το δικό του μήνυμα, αυτό που μεταφέρει και στους μαθητές των σχολείων όταν επισκέπτονται το περιβαλλοντικό κέντρο του δήμου: «Ό,τι δανειστήκαμε από το περιβάλλον είναι υποχρέωσή μας να το αποδώσουμε στα παιδιά μας».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, AΠΕ-ΜΠΕ

  • Βουλγαρία: Θανατώνονται 5.830 πάπιες λόγω κρούσματος της γρίπης των πτηνών
    Βουλγαρία: Θανατώνονται 5.830 πάπιες λόγω κρούσματος της γρίπης των πτηνών

    Τα κρούσματα σε πάπιες εντοπίστηκαν σε αγρόκτημα στην πόλη Ρακόφσκι της νότιας Βουλγαρίας.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων της Βουλγαρίας οι 5.830 πάπιες του αγροκτήματος θα θανατωθούν, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το πρώτο κρούσμα του υψηλής παθογένειας ιού στη χώρα εδώ και 10 μήνες.

    Γύρω από το αγρόκτημα έχει δημιουργηθεί ζώνη προστασίας 3 χιλιομέτρων και μέσα σ' αυτήν έχει απαγορευθεί η μεταφορά οικόσιτων, άγριων και άλλων πτηνών, όπως και η πώληση αυγών και πουλερικών.

    Πηγή: NeaPaseges.gr - Φωτογραφία από Plaza από το Pixabay

  • Νάξο: Κρατούσε φυλακισμένα σε άθλιες συνθήκες άγρια πτηνά
    Νάξο: Κρατούσε φυλακισμένα σε άθλιες συνθήκες άγρια πτηνά

    Οι αστυνομικοί παρέδωσαν στον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου συνολικά 11 άγρια πτηνά, μεταξύ των οποίων καρδερίνες και φλώρους

    Με εντολή της Εισαγγελίας Νάξου που είχε δεχθεί καταγγελίες, άνδρες της Αστυνομίας του νησιού έκαναν αιφνιδιαστική έρευνα στο σπίτι ενός κατοίκου της Χώρας όπου διαπίστωσαν ότι κρατούσε φυλακισμένα δεκάδες άγρια πτηνά, των οποίων η αιχμαλωσία απαγορεύεται!

    Ο δράστης είχε στήσει σε κοινή θέα στην αυλή του, αλλά και μέσα στην κατοικία του, αυτοσχέδια κλουβιά και καφάσια, μέσα στα οποία ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες μέσα σε ακαθαρσίες δεκάδες περιστέρια διαφόρων ειδών, άγρια ωδικά πτηνά, ένας φασιανός, αλλά και κότες, ακόμη και κουνέλια! Εκτός αυτών, κατασχέθηκαν έτοιμες ξόβεργες που χρησιμοποιούσε για την παγίδευση των άγριων πτηνών.
    Οι αστυνομικοί παρέδωσαν στον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου συνολικά 11 άγρια πτηνά, μεταξύ των οποίων καρδερίνες, φλώρους και φανέτο, και η τοπική Φιλοζωική θα μεριμνήσει για τα υπόλοιπα οικόσιτα πουλερικά και ζώα που κατασχέθηκαν. Ο ιδιοκτήτης συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ