Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023 11:25

Σε πορεία εγκατάλειψης η σταφιδοκαλλιέργεια - Αδιάθετη η παραγωγή, σε αδιέξοδο οι αγρότες

Γράφτηκε από

Το αδιέξοδο για τους σταφιδοπαραγωγούς και ο κίνδυνος για εγκατάλειψη κι εξαφάνιση της παραδοσιακής και άλλοτε δυναμικής καλλιέργειας της σταφίδας παραμένουν, με ευθύνη της κυβέρνησης, όπως τονίζουν συνεταιριστικές οργανώσεις και παραγωγοί.

Επικρίνουν δριμύτατα τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, δεν δίνει λύση για τα αποθέματα.

“Τη σταφίδα την έθαψαν”, επεσήμανε στην “Ε” ο πρόεδρος της Παναγιαλείου Ενωσης Θανάσης Σωτηρόπουλος. Σημείωσε ότι το σοβαρό ζήτημα της σταφίδας “είναι στα χέρια του υπουργού, που δεν δίνει λύση” κι εξήγησε: “Οσο τα αποθέματα μένουν και πηγαίνουν από τη μια χρονιά στην άλλη, δεν υπάρχει ελπίδα. Μετά τον κορονοϊό, η τιμή της σταφίδας κατρακυλάει και μειώνονται οι εξαγωγές. Ο υπουργός στηρίζει συμφέροντα, συντεχνίες, όχι το προϊόν και τον παραγωγό. Αν φύγουν τα αποθέματα, θα λυθεί το πρόβλημα”.

Παρατήρησε, για μια ακόμα φορά, πως “πρέπει να φύγουν κάποιοι χιλιάδες τόνοι, για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Οπως ο υπουργός πήρε αποφάσεις και βοήθησε το κρασί, τα σύκα και άλλα προϊόντα έτσι πρέπει να γίνει και για τη σταφίδα”.

Ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου επιβεβαίωσε ότι “οι παραγωγοί βρίσκονται σε αδιέξοδο, δεν έχει αλλάξει κάτι” και ξεκαθάρισε: “Αν ο υπουργός θέλει να δώσει 5 6 6 εκ. ευρώ, πρέπει να τα δώσει για το απόθεμα. Ας το κάνει οινοποίηση, απόσταγμα, επισιτιστική βοήθεια, υπάρχει λύση. Είναι Λόγια του αέρα οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί”.

Εκφράζοντας την ανησυχία του, ο σταφιδοπαραγωγός Χριστόφιλος Μαρκόπουλος από το Χατζή, παρατήρησε ότι παραγωγοί έχουν πάθει ζημιά και κινδυνεύουν να μην πιάσουν το ποσοστό που πρέπει και να μην πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Σημείωσε πως η προθεσμία εκπνέει και πρέπει να δοθεί λύση.

Διαμαρτυρόμενος για το ό,τι η σταφίδα βρίσκεται στα αζήτητα, επεσήμανε ότι “μας έλεγαν για τιμή 1,25 και 1,15 ευρώ και τώρα θέλουν να μας την πάρουν με 70 λεπτά και χωρίς ΦΠΑ. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα, οι σταφίδες είναι στις αποθήκες των παραγωγών”.

Πηγή: EleftheriaOnline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023 10:31

Σχετικά Άρθρα

  • Νέα παρέμβαση Αυγερινοπούλου για το πλαφόν στη σταφίδα
    Νέα παρέμβαση Αυγερινοπούλου για το πλαφόν στη σταφίδα

    Το θέμα της μείωσης του ελάχιστου πλαφόν των 150 κιλών ανά στρέμμα για την παροχή της συνδεδεμένης ενίσχυσης της σταφίδας εξετάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά και την νέα παρέμβαση της Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου. Η Βουλευτής Ηλείας είχε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Γιώργο Στρατάκο, ζητώντας την στήριξη των αγροτών και τη μείωση του ελάχιστου πλαφόν για τη σταφίδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του παρατεταμένου καύσωνα του φετινού καλοκαιριού και της ξηρασίας και οι παραγωγοί να μην χάσουν, λόγω μειωμένων αποδόσεων, τις ειδικές ενισχύσεις.

    Η Βουλευτής Ηλείας χαρακτήρισε την ανάγκη αναπροσαρμογής των ελάχιστων ορίων ως άμεση και επιτακτική καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καλυφθεί το πλαφόν και πλέον το Υπουργείο εξετάζει τα μέτρα που θα λάβει για τη στήριξη των παραγωγών.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μεσσηνία: Στο 1,90 ευρώ ανέβηκε η τιμή της σταφίδας - Μειωμένη και φέτος η παραγωγή
    Μεσσηνία: Στο 1,90 ευρώ ανέβηκε η τιμή της σταφίδας - Μειωμένη και φέτος η παραγωγή

    Στο 1,90 ευρώ το κιλό ανέβηκε η τιμή της σταφίδας, που δίνουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης.

    Αρχικά, όπως καθορίστηκε στα τέλη Αυγούστου, ήταν 1,80 ευρώ, ενώ η περσινή είχε διαμορφωθεί στο 1,40 ευρώ.

    Ομως, η παραγωγή είναι μειωμένη, είναι πλέον πολύ λιγότερα τα στρέμματα σταφίδας που καλλιεργούνται στην Πελοπόννησο και ο κίνδυνος εγκατάλειψης κι εξαφάνισης παραμένει.

    Αναλυτικά, “για τη σταφίδα με βάση την εικόνα στα κέντρα παραλαβής της Ενωσης είναι μια καλύτερη χρονιά από πέρυσι από θέμα παραγωγής. Είναι άριστη η ποιότητα, αλλά είναι λίγη η παραγωγή”, παρατήρησε για τη φετινή σοδειά ο κ. Λαζόγιαννης.

    Για τη μείωση της παραγωγής και τον κίνδυνο εγκατάλειψης κι εξαφάνισης της σταφίδας, ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας επεσήμανε πως “είναι ζήτημα να υπάρχουν 70.000 με 75.000 στρέμματα σε όλη την Πελοπόννησο, ενώ πριν 3 - 4 χρόνια ήταν γύρω στα 115.000 με 120.000, προ covid. Με όλα τα προβλήματα με όλα αυτά που περάσαμε, με όλες τις διαμαρτυρίες που κάναμε για να σωθεί η σταφίδα, δυστυχώς, το συνεταιριστικό κίνημα δεν εισακούστηκε στο υπουργείο”.

    Συνεχίζοντας, εκτίμησε ότι “αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που η σταφίδα πάει για εξαφάνιση. Ο κύριος λόγος είναι ότι έχει γεράσει ο πληθυσμός. Αυτά τα κτήματα που έχουν μείνει, υπάρχουν άνθρωποι να τα καλλιεργήσουν και να τα αυξήσουν” και πρόσθεσε: “Φέτος βλέπουμε μια καλύτερη τιμή από πέρυσι. Οχι ότι είμαστε ικανοποιημένοι με το 1,90, που έχει αυτή τη στιγμή η σταφίδα και παλεύουμε να κερδίσουμε κάτι καλύτερο. Και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε. Θα πρέπει να κάνει ένα γενναίο πρόγραμμα αναμπέλωσης το υπουργείο, το οποίο θα δίνει κίνητρα μεγάλα, ώστε να ανανεωθούν αυτά τα κτήματα”.

    Αλλα μεγάλα προβλήματα για τον κ. Λαζόγιαννη είναι οι καταστροφές από τα άγρια ζώα, αγριογούρουνα και τσακάλια, καθώς και η έλλειψη νερού. Παρατήρησε ότι “θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα, όπου θα συμμετάσχουν οι αγρότες με ένα 10%-20%-30%, για να περιφράξουμε την περιουσία μας. Χάθηκαν πολλές σταφίδες φέτος μέσα σε μία νύχτα, από τα αγριογούρουνα και τα τσακάλια. Παραγωγός είχε 12 στρέμματα σταφίδα και δεν τρύγησε ούτε 5 κλούβες και δούλευε όλο τον χρόνο. Μεγάλο πρόβλημα είναι και το νερό. Δεν έχει γίνει τίποτα, αρδευτικά έργα δεν υπάρχουν πουθενά. Ακούμε για φράγματα, από όταν γεννήθηκα όλο για το Μηναγιώτικο φράγμα ακούω και Μηναγιώτικο δεν βλέπω”.

    Πηγή: EleftheriaOnline.gr

  • Με 1,80 ευρώ παραλαμβάνει η Παναιγιάλειος τη σταφίδα
    Με 1,80 ευρώ παραλαμβάνει η Παναιγιάλειος τη σταφίδα

    Τιμή εκκίνησης (προκαταβολή) 1,80 ευρώ το κιλό καθόρισε η Παναιγιάλειος Ένωση, για τη φετινή σταφίδα, για τους παραγωγούς που θα παραδώσουν το προϊόν τους στις συνεταιριστικές οργανώσεις.

    Αυτό μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης, επισημαίνοντας πως πέρυσι η τιμή ήταν στο 1,40 ευρώ, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως στο τέλος θα δοθεί κι εκκαθάριση, ένα επιπλέον ποσό.

    Να σημειώσουμε ότι η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών (καύσωνας), των ζημιών από τα αγριογούρουνα και της υποβάθμισης κι εγκατάλειψης της καλλιέργειας (από τη μη στήριξη και την αδιαφορία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια), αλλά με καλή ποιότητα.

    Η Ενωση Μεσσηνίας παραλαμβάνει σταφίδα σε Μεσσήνη και Γιάλοβα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή), Γαργαλιάνους (Τρίτη, Πέμπτη) και Κόμπους (Πέμπτη).

    Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ενωση απευθύνει “έκκληση προς την Πολιτεία για την ανάγκη άμεσης στήριξης των σταφιδοπαραγωγών για να περισώσουμε ότι προλαβαίνουμε πριν την ολική εξαφάνιση” και παρατηρεί: “Επανερχόμαστε στο πάγιο αίτημά μας για την άμεση ανάγκη θέσπισης κινήτρων για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας μιας και το τελευταίο πρόγραμμα απέτυχε οικτρά, την ανάγκη χορήγησης έκτακτου βοηθήματος στους πληγέντες από επιθέσεις αγριόχοιρων καθώς και προγράμματος ενίσχυσης για ειδική περίφραξη των σταφιδαμπελώνων. Θα πρέπει άμεσα το υπουργείο να επανεξετάσει το όριο παράδοσης σταφίδας (150 κιλά ανά στρέμμα) για την χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης μιας και στις περισσότερες των περιπτώσεων το όριο αυτό είναι ανέφικτο, λόγω των επιθέσεων από αγριόχοιρους που ως γνωστών δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, με κίνδυνο παραγωγοί να μην τους χορηγηθεί συνδεδεμένη ενίσχυση”.

    Πηγή: Εleftheriaonline.gr

  • Αχαΐα: Άνω – κάτω ποσότητα και τιμές στη σταφίδα, τι λένε παραγωγοί της Αιγιάλειας
    Αχαΐα: Άνω – κάτω ποσότητα και τιμές στη σταφίδα, τι λένε παραγωγοί της Αιγιάλειας

    Ισως και 50% λιγότερη ποσότητα θα βγάλει φέτος η Αιγιαλεία. «Πονοκέφαλοι» για τους παραγωγούς καύσωνας και λειψυδρία.

    Μετά τις ελιές και στη σταφίδα θα υπάρξει μείωση της φετινής παραγωγής, καθώς οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις μιλούν για πτώση περίπου 50% σε σχέση με το 2023, παρότι η τιμή αναμένεται να είναι λιγάκι καλύτερη σε σχέση.

    Χθες, καταγράψαμε τα δεδομένα που υπάρχουν στις ελιές στην Αιγιαλεία, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, όμως παρόμοια προβλήματα υπάρχουν στη σταφίδα στην ίδια περιοχή, με πολλούς παραγωγούς να βρίσκονται σε διαδικασία συγκομιδής για να προλάβουν πριν ξεραθεί ο καρπός.

    Η «Πελοπόννησος» μίλησε με δύο ανθρώπους, που γνωρίζουν τα ζητήματα του κλάδου.

    Ο αντιπρόεδρος της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών Νίκος Μιχαλόπουλος τόνισε: «Ο τρύγος ξεκίνησε νωρίτερα τουλάχιστον 10-20 μέρες λόγω του καύσωνα και τελειώνει τις επόμενες μέρες, στα πεδινά. Σύντομα θα ξεκινήσει και στα ορεινά. Ακόμα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με λεπτομέρειες, όμως παρά την ξηρασία, ελπίζω ότι η παραγωγή θα είναι λίγο καλύτερη από το 2023. Εικόνα για τα αν επαρκούν οι ποσότητες για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό, θα έχουμε σε 20-25 μέρες, όταν θα δούμε τα δεδομένα από το τρύγισμα, στα ορεινά. Τα τελευταία χρόνια, η συγκομιδή από τα ορεινά είναι αυτή που δίνει την ποσότητα, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να δούμε τον πραγματικό όγκο».

    Ο κ. Μιχαλόπουλος έκανε και την πρώτη εκτίμηση σχετικά με τις τιμές: «Ακόμα είναι νωρίς, όμως με βάση αυτά που βλέπω, πιστεύω ότι οι τιμές θα είναι ανοδικές, σε σχέση με το 2023. Αν η αύξηση τις τιμής επαρκεί για να βγουν τα έξοδα, δεν το γνωρίζω. Πάντως αυτό δείχνει πόσο προνοητική ήταν η θέση της ΠΕΣ, η οποία είχε ζητήσει να υπάρξει απόσυρση αποθεμάτων από την αγορά, είτε για άλλες χρήσεις, είτε για την Ουκρανία. Παρότι δεν έγινε στον απαιτούμενο βαθμό, είδαμε ότι λειτούργησε ο νόμος της αγοράς».

    Ο αγροτοσυνεταιριστής στάθηκε και στο θέμα της λειψυδρίας, σημειώνοντας: «Η ξηρασία έχει επηρεάσει την παραγωγή και το βασικότερο είναι το θέμα της έλλειψης νερού. Νομίζω ότι πλέον είμαστε… στο και 5. Θα πρέπει η Περιφέρεια, μαζί με τις δημοτικές αρχές, να εκπονήσουν σχέδιο δράσης για να έχουμε νερό στις καλλιέργειες τα επόμενα χρόνια. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα, η έλλειψη θα είναι κάθε χρόνο πιο έντονη και ο καταναλωτής θα πληρώνει ακριβότερο το κάθε προϊόν που φτάνει στο ράφι».

    Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανεξαρτήτων Αγροτών Αιγιάλειας Κώστας Γιάχος, πιο απαισιόδοξος, είπε: «Η ξηρασία και οι συνεχόμενες μέρες με θερμοκρασία 37 και 38 βαθμούς Κελσίου έκαψε καρπούς και έτσι η παραγωγή θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, ίσως και 50%. Ακόμα και το γεγονός ότι ακούγεται ότι η τιμή πώλησης της σταφίδας θα είναι καλύτερη από πέρυσι, εφόσον η παραγωγή είναι μειωμένη, τότε τα έσοδα θα είναι περίπου ίδια. Για μένα η τιμή θα πρέπει να κινηθεί στα 2,5 ευρώ το κιλό, ώστε να μείνουν χρήματα και στους παραγωγούς. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότεροι ασχολούνται με τη σταφίδα κι αυτό πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι».

    Ο αγροτοσυνδικαλιστής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον μεγάλο «πονοκέφαλο» των παραγωγών, την έλλειψη νερού, υπογραμμίζοντας: «Λόγω ανομβρίας δεν μπορούσαμε να ποτίσουμε κι επειδή ο καύσωνας συνεχίζεται, ορισμένα κτήματα στα πεδινά έχουν καεί! Πρέπει να δούμε το θέμα του νερού, ειδικά στην Αιγιάλεια, όπου το πρόβλημα κάθε καλοκαίρι είναι όλο και πιο έντονο».

    Πηγή: Pelop.gr

  • Έλεγχο πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ σε καλλιέργειες σταφίδας στην Ζάκυνθο
    Έλεγχο πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ σε καλλιέργειες σταφίδας στην Ζάκυνθο

    Μέχρι την Δευτέρα (05/08) οι δηλώσεις για ζημιές σε αμπέλια και σταφίδες για τους αγρότες

    Δειγματοληπτικό έλεγχο πραγματοποίησε εχθές κλιμάκιο του ΕΛΓΑ από την Πάτρα σε καλλιέργειες σταφίδας στην Ζάκυνθο προκειμένου να διαπιστωθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί στον καρπό από τα φαινόμενα παρατεταμένης ξηρασίας και ανομβρίας που πλήττουν το νησί.

    Στον έλεγχο συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης, Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας, Κώστας Τσιριγώτης, ο προϊστάμενος Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, Ευστάθιος Κόμης, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Πάτρας, καθώς και ο αναπληρωτής προϊστάμενος και υπεύθυνος δια της επιτήρησης του ΕΛΓΑ.

    «Έγινε σήμερα η πρώτη αυτοψία από τους διοικητές του ΕΛΓΑ από την Πάτρα, ήρθαν για μια πρώτη εικόνα, είδαμε την ζημιά, ο έλεγχος ήταν αναλυτικός, είδαμε αρχικά την σταφίδα, μετά θα δούμε και τα αμπέλια», σημειώνει κ. Τσιριγώτης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο κατά την διάρκεια του ελέγχου οι διοικητές του ΕΛΓΑ τράβηξαν φωτογραφίες και κατέγραψαν τις ζημιές, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερος επαναληπτικός έλεγχος μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

    Όπως εξηγεί ο ίδιος, για τον λόγο αυτό, δηλαδή, προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, οι αγρότες-καλλιεργητές της σταφίδας καλούνται να αφήσουν ένα κομμάτι το οποίο δεν θα έχουν τρυγήσει, έτσι ώστε να μπορέσει ο ελεγκτής να δει την ζημιά.

    Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τσιριγώτη η ζημιά κυμαίνεται από 50% έως 70% και η παραγωγή θα είναι εμφανώς μειωμένη. Κατά την διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκαν προβλήματα στον καρπό και στο φύλλωμα, τοπικά σε χωράφια που το έδαφος είχε επηρεαστεί περισσότερο από την ξηρασία.

    Την εικόνα επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο κ. Κόμης, όπως επισήμανε, «υπήρξαν ζημιές, επηρέασε πάρα πολύ ο καύσωνας σε συνδυασμό με την ξηρασία που επικράτησε αυτό το διάστημα τα κλίματα ήταν ξερά και η ποιότητα της σταφίδας υποβαθμίστηκε».

    Για τους ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν ξεχωριστά στους καλλιεργητές ο κ. Τσιριγώτης συνεχίζει: «Οι κανονικοί έλεγχοι που θα γίνουν ανά τμήμα και ανά παραγωγό θα γίνουν μάλλον την μεθεπόμενη εβδομάδα. Για τον λόγο αυτό θα προσληφθούν έμπειροι γεωπόνοι με μια σύμβαση 8μηνη, ούτως ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι αγρότες για την ζημιά η οποία θα εκτιμηθεί ότι έχει γίνει».

    Τελευταία προθεσμία για τις δηλώσεις

    Την Δευτέρα (05/08) εκπνέει η προθεσμία που έχουν οι αγρότες προκειμένου να δηλώσουν ζημιές στις καλλιέργειες σταφίδας και αμπελώνων, σύμφωνα με τον κ. Τσιριγώτη οι αιτήσεις που έχουν ήδη γίνει μέχρι σήμερα είναι περίπου 600. «Παρακαλώ όλους όσους έχουν πάθει ζημιά ή βλέπουν ότι υπάρχει ζημιά να κάνουν την δήλωση του μέχρι την Δευτέρα που λήγει η προθεσμία» επισημαίνει.

    Πηγή: ImeraZante.gr

  • Ζάκυνθος: Συναγερμός» για την επιβίωση της σταφίδας - Ξεριζώνονται οι καλλιέργειες - Οριακή η κατάσταση 
    Ζάκυνθος: Συναγερμός» για την επιβίωση της σταφίδας - Ξεριζώνονται οι καλλιέργειες - Οριακή η κατάσταση 

    Πιο κοντά από όσο θα περίμενε κανείς είναι η ημερομηνία λήξης της καλλιέργειας της σταφίδας στη Ζάκυνθο.

    Ένα προϊόν με πολύ σημαντικά οφέλη ακόμα και για τον τουρισμό εφόσον υπάρξει η σωστή εκμετάλλευση και προώθηση του έχει σημάνει SOS από την περσινή χρονιά που ήδη ξεκίνησαν να ξεριζώνονται καλλιέργειες.
    Δυστυχώς η παρατεταμένη ξηρασία που βιώνει το νησί μας, αφού σε αντίθεση με άλλα μέρη της χώρας δεν έχει πέσει ούτε ψιχάλα βροχής όλο το καλοκαίρι «σκοτώνει» τη σταφίδα με συνέπεια η καλλιέργεια και συνάμα η παραγωγή της είναι δύσκολο να προχωρήσει.
    Εκτός όμως από την ξηρασία, η έλλειψη εργατικών χεριών, η μείωση των παραγωγών της αφού οι γηραιότεροι σταδιακά αποχωρούν αλλά και τα μεγάλα κόστη που υπάρχουν για την καλλιέργεια και τη συντήρησή της έχουν φέρει τα πράγματα ουσιαστικά σε ένα τέλμα.
    Ο κ. Σπύρος Μαυρόπουλος που είναι σταφιδοπαραγωγός εξήγησε πως έχουν τα πράγματα και φανέρωσε το πρόβλημα, το οποίο έχει πάρει πια ανησυχητικές διαστάσεις.
    «Οι καιρικές συνθήκες, η ανομβρία και ο καύσωνας, έχουμε φέρει σε σημείο τα κλίματα να μην έχουν υγρά να τραβήξουν από τη γη και να έχουν φτάσει να έχουν σουρώσει οι σταφίδες, με αποτέλεσμα μεγάλη μείωση παραγωγής. Επίσης υπάρχει πρόβλημα με τους εργάτες, δεν υπάρχουν πολλοί για να τρυγήσουμε. Είμαστε αναγκασμένοι να τρυγήσουμε όσο πιο γρήγορα και αναγκαζόμαστε να τρυγήσουμε γιατί δεν υπάρχει καμιά συνεννόηση, δεν ξέρεις αν θα έρθει εργάτης να τρυγήσει. Είναι πολλά τα προβλήματα. Θεωρώ ότι παραγωγοί που καλλιεργούν κατά κύριο λόγο σταφίδα δεν βλέπουν να υπάρχει μέλλον τουλάχιστον στη Ζάκυνθο με το πρόβλημα που έχουμε με τους εργάτες και δεν είναι μόνο η τιμή της. Είναι πολλά τα προβλήματα δυστυχώς και θεωρώ ότι σε πέντε χρόνια δεν ξέρω αν θα έχει μείνει σταφιδοπαραγωγή. Θα έχουν μείνει για κάποιους που λυπούνται να τις ξεριζώσουν, όπως και εγώ λυπάμαι να τις ξεριζώσω και συνεχίζω και καλλιεργώ».
    Ο κ. Μαυρόπουλος εξήγησε ότι χρόνο με τον χρόνο μειώνονται οι καλλιέργειες της σταφίδας, ενώ τόνισε ότι ουσιαστικά ούτε το κράτος, οι αρχές αλλά ούτε κανένας φορέας δεν συγκινείται από τα προβλήματα που είναι τεράστια.
    «Χρόνο με τον χρόνο μειώνονται τα στρέμματα που καλλιεργούνται, είτε γιατί μεγαλώνουν οι άνθρωποι που καλλιεργούν γιατί νέα παιδιά δεν ασχολούνται με τα αγροτικά και την περιουσία. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος , τις αρμόδιες αρχές, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν ενδιαφέρεται κανείς. Πρέπει αναγκαστικά να στραφούμε σε κάτι άλλο και στη Ζάκυνθο, επειδή δεν υπάρχει και νερό. Δεν έχουμε με τι άλλο να καλλιεργήσουμε. Θα πρέπει να αποχωρήσουμε τελείως από το επάγγελμα του αγρότη. Εγώ πριν τέσσερα χρόνια πλήρωνα μεροκάματο 35 ευρώ στους εργάτες για να τρυγήσουμε. Φτάσαμε να ζητάνε 60 ευρώ οι Ρoμά γιατί δεν υπάρχουν άλλοι να τρυγήσουν, εκτός ό,τι ζητάνε. Εμείς βγάζουμε απλά τα έξοδα μας δεν έχουμε κέρδος».

    Ο κ. Μαυρόπουλος τόνισε μάλιστα ότι πέρσι οι περισσότεροι σταφιδοπαραγωγοί επλήγησαν με τον περονόσπορο, ενώ και φέτος τα πράγματα είναι δυσοίωνα.

    «Το 2023 είχαμε οι περισσότεροι πάνω από 50% ζημιά λόγω της άνοιξης επειδή είχαμε μεγάλες βροχοπτώσεις και πρόβλημα με τον περονόσπορο. Η τιμή ανέβηκε επειδή δεν υπήρχε παραγωγή αλλά αν πάει στο 1,40 που πήγε πέρσι, θα έχουμε 50% ζημιά. Το 1,40 είναι οριακά να βγάλουμε τα έξοδα μας, οπότε καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάμε».

    Aνάλογη εικόνα όμως παρουσίασε και ο Τιμόθεος Χριστόφορος που επίσης ασχολείται με την παραγωγή της σταφίδας και σημείωσε ότι τα προβλήματα είναι τεράστια τη δεδομένη χρονική στιγμή.

    «Ήδη έχει ξεκινήσει η συλλογή νωρίτερα από άλλες χρονιές λόγω καιρικών συνθηκών. Αν το πάρουμε από άποψη περιβαλλοντικών συνθηκών η παρατεταμένη ξηρασία έχει ως αποτέλεσμα τη θερμική καταπόνηση των φυτών, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και με έλλειψη νερού από το έδαφος γιατί δεν έχουμε την άνεση της άρδευσης, να δημιουργούνται προβλήματα στη θρέψη και την ανάπτυξη των καρπών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μειωμένες παραγωγές, καταστροφή ποσοστού παραγωγής από το αμπέλι πριν τον τρύγο και δημιουργία προβλημάτων για την επόμενη χρονιά. Είμαστε στη δεύτερη χρονιά ακόμα πιο δύσκολη από την περσινή που είχαμε το αντίθετο φαινόμενο. Βροχές έντονες και υψηλές θερμοκρασίες σε λάθος περίοδο δηλαδή στην περίοδο της ανάπτυξης του καρπού, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ασθενειών που προέρχονται από την υψηλή υγρασία και τη θερμοκρασία, όπως ο περονόσπορος».

    Ο Χριστόφορος πρόσθεσε ότι πολλοί παραγωγοί σταφίδας έχουν οδηγηθεί στο ξερίζωμα των καλλιεργειών τους , ενώ αναφέρθηκε και στην έλλειψη εργατικών χεριών.

    «Έχουν προβεί παραγωγοί σε παρατεταμένες εκριζώσεις διότι πρώτον οι γηραιοί δεν αντέχουν άλλο, φτάσανε στο όριο της ηλικίας που μπορούν να καλλιεργήσουν. Δεύτερον οι νεότεροι βλέποντας ότι δεν υπάρχει μέλλον σε αυτή τη δουλειά με τις χαμηλές αποδοχές, την έλλειψη εργατικών χεριών που είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα γιατί κάποιες δουλειές γίνονται με τα μηχανήματα, αλλά υπάρχουν και δουλειές που γίνονται από ανθρώπους. Άνθρωποι δεν υπάρχουν να κάνουν δουλειά σε αμπέλι ή σε ελαιώνα ή σε οποιαδήποτε γεωργική καλλιέργεια με αποτέλεσμα βλέποντας και το οικονομικό αποτέλεσμα οι νεότεροι να μην θέλουν να ασχοληθούν με τα αμπελοειδή και τη σταφίδα. Το αποτέλεσμα είναι να παρατάνε την καλλιέργεια της σταφίδας, να ασχολούνται με τον τουρισμό ή οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα γιατί και στον τουρισμό υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών οπότε προτιμά ο υποψήφιος νέος αγρότης να ασχοληθεί με κάτι πιο ξεκούραστο».

    Ο κ. Χριστόφορος κατέληξε ότι και το κόστος είναι τεράστιο και ουσιαστικά δυσβάσταχτο για όσους καλλιεργούν σταφίδα.

    «Το κόστος ακόμα και για καλλιεργητές που έχουν μηχανικό τρόπο καλλιέργειας έχει φτάσει σε σημείο που δεν συμφέρει διότι όταν ένας αγρότης έχει 250 ευρώ τον μήνα ασφαλιστικές εισφορές ήτοι περίπου 3.000 τον χρόνο συν τα έξοδα παραγωγής, το κόστος συντήρησης αγροτικών μηχανημάτων, τα πετρέλαια και τα φυτοφάρμακα του συν τα μεροκάματα που έχουν εκτιναχθεί».

    Ζημιά πάνω από 50% στη σταφίδα

    Δυστυχώς η εικόνα και από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου δεν είναι καλύτερη σχετικά με τη σταφίδα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Διονύση Βερτζάγια να αναφέρει ότι η ζημιά φτάνει στο 50%.

    «Υπάρχει ζημιά λόγω του καύσωνα και οι παραγωγοί μέχρι αύριο μπορούν στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ σε κάθε χωριό να δηλώσουν για τα αμπέλια και τις σταφίδες. Έχουν γίνει αναγγελίες και η προθεσμία είναι μέχρι την Τετάρτη. Η ζημιά είναι πάνω από 50% αυτή τη στιγμή. Αν συνεχίσει έτσι, όπως πάμε θα βγάλουμε φωτογραφίες για ενθύμιο να τις έχουμε από τη σταφίδα. Υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλείψουμε την καλλιέργεια. Τα έξοδα είναι τεράστια, δεν αποζημιωνόμαστε και από την άλλη μεριά οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Οι κίνδυνοι είναι η κλιματική αλλαγή, οι χαμηλές τιμές και ότι δεν αποζημιωνόμαστε. Υπάρχουν παραγωγοί που εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες τους».

    Πηγή: ImeraZante.gr
  • Μεσσηνία: Προβληματισμός για την καλλιέργεια της σταφίδας
    Μεσσηνία: Προβληματισμός για την καλλιέργεια της σταφίδας

    Είναι καλή και πρώιμη η φετινή παραγωγή της σταφίδας στη Μεσσηνία, όμως, η άλλοτε δυναμική καλλιέργεια εγκαταλείπεται και απειλείται με εξαφάνιση τα αμέσως επόμενα χρόνια. Και αυτό γιατί το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη και η τιμή του προϊόντος πέρυσι ήταν το ανώτερο στα 1,40 ευρώ το κιλό. Κύρια αιτία της εγκατάλειψης ήταν τα αποθέματα που δημιουργήθηκαν από τον κορονοϊό και μετά και η πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αδιαφόρησε και δεν στήριξε τα αιτήματα των παραγωγών, της Παναιγιαλείου Ενωσης.

    Οπως τόνισαν στην “Ε” οι πρόεδροι του συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης και του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Κώστας Αποστολόπουλος, για να σταθεί η σταφίδα και να καλλιεργήσει ο κόσμος, η τιμή της πρέπει να είναι από 2 ευρώ και πάνω.

    Αναλυτικά, ο πρόεδρος της Ενωσης Γ. Λαζόγιαννης μας ενημέρωσε ότι “μέχρι αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλή η παραγωγή και η ποιότητα της σταφίδας” και πρόσθεσε: “Τα φτωχά κτήματα είναι στρεσαρισμένα από τον καύσωνα. Η φετινή παραγωγή είναι πιο πρώιμη, 10 μέρες πιο πριν ίσως και νωρίτερα. Ηδη δειλά - δειλά έχει ξεκινήσει ο τρύγος. Δεν είχαμε ζημιές και όποιος πρόσεξε τα κτήματά του η σταφίδα είναι πολύ καλή”.

    Για το μέλλον εκτίμησε πως “είναι άστα να πάνε” και σημείωσε: “Πριν τον κορονοϊό τα καλλιεργήσιμα κτήματα σταφίδας ήταν 110.000 με 120.000 στρέμματα. Τώρα θα έχουν μείνει 70.000 με 75.000 στρέμματα. Θα έχουμε πλήρη εικόνα όταν ξεκινήσει για τα καλά ο τρύγος’.

    Ο κ. Λαζόγιαννης εξήγησε ότι “η σταφίδα εγκαταλείφθηκε από τον κορονοϊό και μετά. Και γι’ αυτό φταίει η καταστροφική πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που δεν στήριξε τα αιτήματα των παραγωγών και της Παναιγιαλείου Ενωσης στα αποθέματα που έμειναν”.

    Οσον αφορά την τιμή ανέφερε πως “η περυσινή ήταν 1,40 ευρώ με τα 9 λεπτά που δώσαμε εκκαθάριση”, δήλωσε ότι “φέτος θα είναι καλύτερες οι τιμές, το πού θα φθάσουν δεν ξέρουμε” και κάλεσε τους παραγωγούς “να εμπιστευτούν τον συνεταιρισμό, την Ενωση, να παραδώσουν σε αυτή το προϊόν τους, για να πούμε ότι βγαίνει ένα μεροκάματο. Πέρυσι μόνο ένας έμπορος έφθασε το 1,40”.

    Ο πρόεδρος της Ενωσης παρατήρησε ότι “η σταφίδα πρέπει να έχει το λιγότερο 2 ευρώ, όχι για να γίνουμε πλούσιοι. ολα έχουν πάει ...στον Θεό, καύσιμα, λιπάσματα και φάρμακα κι εργατικά χέρια δεν υπάρχουν. Στις ελιές θα είναι το πρόβλημα τους εργάτες”.

    Κλείνοντας, μας είπε πως “κάθε χρόνο είναι και όλο πιο έντονο το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα, ενώ υπάρχουν και τσακάλια. Πρέπει να βάλουμε ηλεκτροφόρα σύρματα, αλλά κοστίζουν”.

    “ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ Ο ΤΡΥΓΟΣ”

    “Είναι καλή η παραγωγή. Θα είναι πιο μικρά τα σταφύλια, αλλά θα ξεκινήσει πιο νωρίς ο τρύγος. Τα σταφύλια έγιναν πιο γρήγορα, από τις ζέστες και τους καύσωνες”, επεσήμανε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Κ. Αποστολόπουλος.

    Ανέφερε πως “έχουν κάνει ζημιές τα τσακάλια, πέρα από αυτές που κάνουν τα αγριογούρουνα. Είναι πολλά φέτος τα τσακάλια στην περιοχή μας”.

    Διευκρίνισε ότι “δεν υπήρχε υγρασία, γι’ αυτό και δεν έχουμε ζημιές από περονόσπορο και θειαφασθένεια”, ενώ για την τιμή παρατήρησε: “Πέρυσι η σταφίδα έφυγε από 1,10 έως 1,40 ευρώ. Τις προηγούμενες μέρες η Ενωση έδωσε εκκαθάριση 9 λεφτά, για να φθάσει η τιμή το 1,40. Η τιμή δεν είναι ικανοποιητική. Ακούγεται ότι φέτος θα έχει παραπάνω. Με το τεράστιο κόστος παραγωγής που έχει το προϊόν, για να επιβιώσουμε, η τιμή της σταφίδας πρέπει να είναι πάνω από 2 ευρώ”.

    Ο Κ. Αποστολόπουλος επιβεβαίωσε πως “έχουν εγκαταλειφθεί κτήματα σταφίδας” και σημείωσε για τον κίνδυνο εγκατάλειψης της καλλιέργειας: “Δύσκολα θα συνεχίσουμε. Μπορεί να έχουμε μια ελπίδα φέτος, όμως, η υπομονή μας έχει εξαντληθεί, η σταφίδα έχει τελειώσει. Τα τελευταία 3 χρόνια η κατάσταση ήταν πολύ άσχημη. Με 1,40 και 1,60 ευρώ ο κόσμος δεν μπορεί να συνεχίσει να καλλιεργεί σταφίδα. Με το κόστος παραγωγής, τα φυτοφάρμακα και τα εργατικά αυξημένα, η τιμή της σταφίδας πρέπει να είναι πάνω από 2 ευρώ”.

    Πηγή: Εleftheriaonline.gr

  • Παράταση "κατόπιν εορτής" από Αυγενάκη για την παράδοση της Κορινθιακής σταφίδας
    Παράταση κατόπιν εορτής από Αυγενάκη για την παράδοση της Κορινθιακής σταφίδας

    Συνάντηση Αυγενάκη με βουλευτές των σταφιδοπαραγωγών νομών

    Κατόπιν εορτής χαρακτηρίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί την παράταση στην παράδοσης της Κορινθιακής σταφίδας που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης χθες, μετά από συνάντηση που είχε και με βουλευτές σταφιδοπαραγωγών νομών όπως η Ηλεία, προκειμένου να μην χαθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση.

    Και αυτό γιατί οι παραγωγοί περίμεναν την απόφαση τουλάχιστον 15 μέρες νωρίτερα στα τέλη Νοέμβρη, για να μην πιεστούν να παραδώσουν το προϊόν τους με χαμηλές τιμές, αλλά επίσης περίμεναν και μια διαφοροποίηση στο πλαφόν, σε μια χρονιά που δεν είχε παραγωγή, ώστε με όποια ποσότητα να πάρουν κάποια χρήματα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων "... ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης συναντήθηκε νωρίς το απόγευμα στη Βουλή, με βουλευτές των νομών Αχαΐας, Ζακύνθου, Ηλείας, Κορινθίας και Μεσσηνίας που παράγουν σταφίδα, μετά από συλλογικό αίτημά τους, προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν την σταφίδα.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκαν ενδελεχώς τα προβλήματα που υπάρχουν στην παραγωγή και εμπορία του προϊόντος, τα αίτια των στρεβλώσεων της αγοράς καθώς και ο ρόλος και οι ευθύνες όλων των εμπλεκομένων.

    Αποφασίσθηκε να δοθεί παράταση έως τις 10 Ιανουαρίου 2024, προκειμένου να παραδώσουν οι σταφιδοπαραγωγοί στους μεταποιητές το προϊόν τους, για να ενεργοποιήσουν το μέτρο της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την κορινθιακή σταφίδα.

    Παράλληλα οι βουλευτές ανάλαβαν την ευθύνη να πάρουν πρωτοβουλίες για τη σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Σταφίδα, που αποτελεί θεσμοθετημένο συλλογικό όργανο μέσω ευρωπαϊκού κανονισμού και εκπροσωπεί το σύνολο των εμπλεκομένων με το προϊόν, παραγωγούς, μεταποιητές, εμπόρους, μεταφορείς, εξαγωγείς, ώστε να υπάρχει άμεση και επίσημη επαφή και διαβούλευση με το σύνολο του κλάδου.

    Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι βουλευτές Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου και Ιάσων Φωτήλας, Κορινθίας, Χρ. Δήμας, Νικ. Ταγαράς, Μαρία – Ελένη Σούκουλη – Βιλιάλη, Ηλείας, Διονυσία Αυγερινοπουλου, Μεσσηνίας, Μιλτιάδης Χρυσομάλης και Περικλής Μαντάς και Ζακύνθου Διον. Αχτύπης, καθώς και ο ΓΓ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

    Στη σύσκεψη μετείχε και εκπρόσωπος του βουλευτού Ηλείας, Δημ. Αβραμόπουλου, ενώ ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους βουλευτές της ΝΔ που δεν μπόρεσαν να παραστούν στη σύσκεψη".

    augenakis stafida2

    Η ανακοίνωση Αυγερινοπούλου

    «Το Υπουργείο με αυτή την απόφαση ικανοποιεί το αίτημα των Ηλείων σταφιδοπαραγωγών για την παράταση της προθεσμίας παράδοσης της σταφίδας για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης». Αυτό τόνισε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, μετά την ολοκλήρωσης της σύσκεψης βουλευτών της Ν.Δ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, το απόγευμα του Σαββάτου.

    Ένα αίτημα που η κα. Αυγερινοπούλου είχε μεταφέρει το προηγούμενο διάστημα στον Υπουργό, τονίζοντας ότι ήταν δύσκολο για τους σταφιδοπαραγωγούς να συγκεντρώσουν την προβλεπόμενη ποσότητα ως την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Νοεμβρίου, καθώς η φετινή παραγωγή είναι αρκετά μειωμένη λόγω του περονόσπορου. Είχε, δε, τονίσει την ανάγκη διευκόλυνσης των σταφιδοπαραγωγών για να μη χάσουν την ενίσχυση, ένα αίτημα που μεταφέρθηκε εκ νέου στην συνάντηση του Σαββάτου.

    Όπως τόνισε η Ηλεία Βουλευτής με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει νέα συνάντηση του Υπουργού με τους Βουλευτές, με στόχο να τεθεί σε νέες βάσεις το σύστημα στήριξης του προϊόντος, με πρώτο βήμα την δημιουργία διεπαγγελματικής οργάνωσης για την σταφίδα. Παράλληλα, ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον κ. Αυγενάκη για την υποστήριξη στους σταφοδοπαραγωγούς και συνολικά στους φορείς που συνδέονται με το σημαντικό αυτό εθνικό προϊόν.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ