Υγεία

Βήμα – βήμα: Οι μικρές αλλαγές που οδηγούν σε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία

Βήμα – βήμα: Οι μικρές αλλαγές που οδηγούν σε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία

Για να φτάσουμε έναν μακροχρόνιο στόχο χωρίς να πελαγώσουμε, αρκεί να ξεκινήσουμε με μικρά βήματα που σταδιακά θα κάνουν όλο και μεγαλύτερη διαφορά. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε και την υγεία της καρδιάς

Εφόσον ούτε η Ακρόπολη ούτε οι πυραμίδες της Γκίζας δε χτίστηκαν μέσα σε μια μέρα, το ίδιο πνεύμα θα πρέπει να επιδείξουμε με οποιοδήποτε στόχο έχουμε θέσει. Μέχρι και τους στόχους που βάζουμε στην αρχή του χρόνου, θα τους πετύχουμε εάν χωρίσουμε τη μεγάλη ιδέα (τον μεγάλο στόχο) σε επιμέρους κομμάτια (σε μικρότερους στόχους). Την ίδια τακτική και υπομονή θα πρέπει να δείξουμε και για να ρυθμίσουμε την υγεία της καρδιάς.

Ο Δρ Juan Cardenas Rosales, παθολόγος και ιατρικός διευθυντής της διεθνούς ιατρικής πρακτικής στην Κλινική Mayo στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, μοιράζεται μικρά βήματα και ένα μεγαλύτερο που μπορεί να οδηγήσουν σε μια ζωή με υγιή καρδιά.

Αρχικά, όπως και με όλα τα νέα πράγματα, το πρώτο βήμα είναι και το πιο δύσκολο, είτε προσπαθείτε να τρώτε πιο θρεπτικά, να ασκείστε περισσότερο ή και τα δύο, σύμφωνα με τον Δρα Cardenas: «Είναι προτιμότερο να κάνετε αυτές τις αλλαγές σιγά-σιγά και να παραμείνετε συνεπείς, παρά να κάνετε μια ξαφνική αλλαγή που είναι δύσκολο να διατηρηθεί», εξηγεί ο Δρ Cardenas. «Για παράδειγμα, μην αρχίσετε να γυμνάζεστε 30 λεπτά την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα, αλλά ξεκινήστε με 10 λεπτά κάθε τρίτη ημέρα. Επίσης, προσαρμόστε τη διατροφή σας και κάθε μέρα μειώστε λίγο την κατανάλωση ζάχαρης, λίπους, αλατιού κ.ο.κ., σιγά-σιγά. Ξεκινήστε με μικρά βήματα, αλλά συνεχίστε να προχωράτε μπροστά» συμπληρώνει.

Ο Δρ. Cardenas συνιστά τη σταδιακή αντικατάσταση της διατροφής με πιο υγιεινές επιλογές, όπως ψάρι, κοτόπουλο, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης. «Πίνοντας πολύ νερό είναι επίσης σημαντικό, τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα, και να μένετε μακριά από τα επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα είδη επιβλαβών λιπαρών, όπως τα τρανς λιπαρά» επισημαίνει.

Όσον αφορά τις πιο δύσκολες διατροφικές κινήσεις, ο ίδιος αναφέρει τον παράγοντα των οικογενειακών τραπεζιών και κουλτούρας: «Πολλές φορές, στην παράδοσή μας, το ανθυγιεινό φαγητό ακολουθείται εδώ και χρόνια και είναι αυτό που συχνά διδαχθήκαμε από γενιά σε γενιά. Αλλά πολλές φορές, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υγιεινή επιλογή για εμάς», λέει ο Δρ Cardenas.

Η επίτευξη του επαρκούς ύπνου -τουλάχιστον επτά ώρες- είναι επίσης σημαντική για την υγεία της καρδιάς. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και σοβαρών καταστάσεων, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη, που αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, τονίζει ο Δρ Cardenas: «Με τον καλό ύπνο, επιτρέπουμε επίσης στο σώμα μας να ανακάμψει και να είναι έτοιμο να συνεχίσει την επόμενη μέρα» σημειώνει «Έχει επίσης αποδειχθεί ότι πολλές φορές ο μη ποιοτικός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες».

Τέλος, η μεγάλη αλλαγή είναι ίσως και η πιο δύσκολη: «Από τη στιγμή που κάποιος σταματά το κάπνισμα, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου μειώνεται. Έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από ένα χρόνο από την ολοκλήρωση της διακοπής του καπνίσματος, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος πέφτει στο μισό σε σχέση με αυτόν ενός ατόμου που καπνίζει» υπογραμμίζει.

Τέλος, αναφορικά με την άσκηση, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας βρίσκοντας την καλύτερη και ασφαλέστερη προσέγγιση. Σε καμία περίπτωση, μην αμελείτε τις ετήσιες εξετάσεις, για να διατηρείτε παράγοντες κινδύνου, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη υπό έλεγχο.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup