Η αερόβια άσκηση, ιδανικά σε συνδυασμό με ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι το μυστικό της υγείας σε κάθε ηλικία - Μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου σε άτομα χωρίς σωματική δραστηριότητα είναι διπλάσιος σε σύγκριση με δραστήρια άτομα.
Οι συστάσεις για τη φυσική δραστηριότητα που εκδίδονται από οργανώσεις προώθησης της υγείας και άλλους φορείς άσκησης είναι χρήσιμες.
Η προώθηση της εκγύμνασης ενθαρρύνει την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής για τους ενήλικες συνιστώντας περίπου 2,5 ώρες εβδομαδιαίως μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης καθώς και συμμετοχή δύο φορές την εβδομάδα σε δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για την ερμηνεία και την εφαρμογή αυτών των γενικών κατευθυντήριων οδηγιών.
Συμπεριφορές όπως το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα και οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν σημαντικούς παράγοντες ως επεξηγηματικά στοιχεία για τις κοινωνικοοικονομικές διαφορές σε ό,τι αφορά την υγεία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, η σχετιζόμενη με το καρδιαγγειακό σύστημα θνησιμότητα και νοσηρότητα παρουσιάζεται σε υψηλότερο ποσοστό σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες. Στη Σουηδία το ποσοστό καρδιαγγειακής θνησιμότητας σχετιζόμενη με κοινωνικοοικονομικές διαφορές έχει αυξηθεί.
Ο μειωμένος χρόνος σωματικής δραστηριότητας έχει βρεθεί ότι σχετίζεται έντονα με το χαμηλό εισόδημα και τη χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Οι προτεινόμενοι βιολογικοί μηχανισμοί εκ των οποίων η έλλειψη σωματικής άσκησης μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά νοσήματα αναφέρονται στην αρτηριακή πίεση, στο ινωδογόνο του πλάσματος και στο ιξώδες του πλάσματος. Βελτίωση στο μεταβολισμό της γλυκόζης και του επιπέδου λιπιδίων του αίματος έχουν επίσης προταθεί ως αιτιολογικά σημαντικοί παράγοντες.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου σε άτομα χωρίς σωματική δραστηριότητα είναι διπλάσιος σε σύγκριση με δραστήρια άτομα. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι χαμηλά επίπεδα σωματικής άσκησης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και περιφερική αρτηριακή νόσο.
*Γράφει ο Αναστάσιος Μαντζώρος MSc, PhD φυσικοθεραπευτής, καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Πηγή: Ygeiamou.gr