Υγεία

Θυμός: Γιατί δεν πρέπει να πέφτετε για ύπνο με νεύρα

Θυμός: Γιατί δεν πρέπει να πέφτετε για ύπνο με νεύρα

Η συμβουλή και παρότρυνση «κοιτάξτε να τα βρείτε» που έχει συνδεθεί με τους τσακωμούς της παιδικής μας ηλικίας, βρίσκει τέλεια εφαρμογή στο πεδίο των σχέσεων. Δείτε γιατί

Μπορεί η κρεβατομουρμούρα να μην έχει θέση στη σχέση σας κατ’ αρχήν ή να έχετε επιλέξει τα χωριστά κρεβάτια για να είναι καλύτερα το «μαζί» αλλά και η συνολική σας υγεία. Το επιβεβαιώνουν άλλωστε και οι επιστήμονες. Ακόμη όμως και αν δεν κοιμάστε με τον σύντροφο αγκαλιά, δεν σημαίνει πως τη θέση του θα πρέπει να πάρουν ο θυμός και τα νεύρα. Και αυτό γιατί συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, σωματικής όσο και συναισθηματικής.

1. Ο ύπνος δεν θα σας ξεκουράσει

Αν ξαπλώσετε με νεύρα, τότε μπορείτε να αναμένετε κακό και ανεπαρκή ύπνο, σύμφωνα με μια έρευνα στο Journal of Research in Personality‌, καθώς ο θυμός «είναι ένα συναίσθημα που εννέα στις δέκα φορές αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και καθιστά σχεδόν αδύνατο τον ύπνο με παλμούς πάνω από εξήντα» όπως εξηγεί ο ψυχολόγος Michael Breus, PhD.

Ο κακός ύπνος με τη σειρά του θα πολλαπλασιάσει τις εντάσεις και τους καυγάδες στη σχέση, όπως διαπιστώνει παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Social Psychological and Personality Science‌, με την ανεπαρκή ξεκούραση να πυροδοτεί αρνητικές σκέψεις και αδιαλλαξία, χωρίς ελπίδα για υπέρβαση των διαφωνιών.

2. Η οργή θα γιγαντώνεται

Ο θυμός στο κρεβάτι θα αποκτά συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις, εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Δρ Sheenah Hankin, όχι μόνο από τον μηρυκασμό του αλλά και από την αλλαγή στους μηχανισμούς αποθήκευσης των αρνητικών αναμνήσεων από τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε προ ετών στο Nature Communications, κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος προβαίνει σε ταχείες αλλαγές στην οργάνωση της συναισθηματικής μνήμης και, αντί να αποθηκεύσει τις δυσάρεστες αναμνήσεις στον ιππόκαμπο και την αμυγδαλή, τις διαχέει γύρω από τον φλοιό με αποτέλεσμα την ευκολότερη ανάκλησή τους.

3. Επιβαρύνεται η συνολική υγεία

Νοραδρεναλίνη, κορτιζόλη και αδρεναλίνη είναι κάποιες από τις ορμόνες του στρες που «κάνουν πάρτι» όταν είμαστε ταραγμένοι. Η ιδιότητά τους να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση αποτελεί και τον μηχανισμό πίσω από την αδυναμία να κοιμηθούμε, σύμφωνα και με σχετικά ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο International Journal of Environmental Research and Public Health.

Τέσσερις τρόποι να το αντιμετωπίσετε

Ο θυμός βλάπτει τις σχέσεις ακόμα και καταφέρετε να τον αφήσετε εκτός κρεβατιού. Όταν καυγαδίζουμε, εξηγεί η σύμβουλος ζευγαριών και διαπιστευμένη κοινωνική λειτουργός, Laura Silverstein, όταν οι παλμοί της καρδιάς ξεπερνούν τους 100 ανά λεπτό και οι ορμόνες του στρες εκκρίνονται ανεξέλεγκτα, «μπλοκάρει» η πρόσβαση στο κέντρο πολύπλοκων συλλογισμών.

Για να αποφύγετε τα χειρότερα για τη σχέση σας, οι ειδικοί προτείνουν:

  • να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο και απόσταση, κάντε κάτι άλλο και απλό όπως να πλύνετε τα πιάτα ή να δείτε ένα βίντεο, και συμφωνήστε για το πότε θα συνεχίσετε τη συζήτηση όταν δεν θα έχετε εξαντληθεί τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά και κατά το δυνατόν χωρίς εντάσεις
  • αγκαλιαστείτε ή κρατήστε ο ένας τα χέρια του άλλου, επιτρέποντας στην ωκυτοκίνη, την «ορμόνη της αγάπης», να απελευθερωθεί μαζί με άλλες ορμόνες της καλής διάθεσης όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Αυτή η επαφή, αναφέρει σχετική μελέτη, συντονίζει την εγκεφαλική λειτουργία των συντρόφων και δίνει το σήμα στον εγκέφαλο ότι η διαμάχη τελείωσε
  • ο διαλογισμός, η ενσυναίσθηση, η τεχνική αναπνοής «4-7-8» (εισπνέετε για 4”, κρατάτε την αναπνοή σας για 7” και έπειτα εκπνέετε επί 8”) είναι κάποιες μέθοδοι που σας επιτρέπουν να χαλαρώσετε και να πετύχετε έναν καλύτερο ύπνο
  • επιδοθείτε σε μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί όπως ένα ζεστό μπάνιο, η γιόγκα, η παρακολούθηση μιας σειράς ή η ακρόαση μουσικής, για ταχύτερη αποσυμφόρηση από την ένταση της διαφωνίας και έλευση του ύπνου.
Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup