Υγεία

Εάν κοιμάστε μετά τη μία τα μεσάνυχτα είναι πολύ πιθανό να αναπτύξετε προβλήματα ψυχικής υγείας

Εάν κοιμάστε μετά τη μία τα μεσάνυχτα είναι πολύ πιθανό να αναπτύξετε προβλήματα ψυχικής υγείας

Ειδικοί επισημαίνουν ότι ο εγκέφαλός μας αργά τη νύχτα λειτουργεί εντελώς διαφορετικά

Αν πέφτετε για ύπνο μετά τη 1 π.μ., μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε προβλήματα ψυχικής υγείας, είτε είστε πρωινός τύπος είτε νυχτοπούλι. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης παρατήρησης από το Imperial College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι που πέφτουν για ύπνο πριν από τη 1 π.μ. είναι γενικά πιο υγιείς ψυχικά, με λιγότερα αναφερόμενα περιστατικά ψυχικών, συμπεριφορικών και νευροαναπτυξιακών διαταραχών, κατάθλιψης και γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (GAD).

Οι ερευνητές του ύπνου ενδιαφέρονται εδώ και χρόνια για την έννοια των χρονοτύπων, δηλαδή την ώρα που προτιμά κάποιος να είναι ξύπνιος ή να κοιμάται.

Οι ατομικοί κιρκάδιοι ρυθμοί μπορεί να οδηγήσουν σε προσωπικές προτιμήσεις για τον ύπνο. Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να προτιμούν να ξυπνούν και να κοιμούνται νωρίς, ενώ άλλοι προτιμούν να ξυπνούν αργά και να κοιμούνται αργά.

Επηρεάζεται και ο ύπνος REM ο οποίος συνδέεται με τη ρύθμιση της διάθεσης

Ένα εκπληκτικό εύρημα της μελέτης είναι ότι όταν οι βραδινές ώρες οι άνθρωποι πέφτουν για ύπνο μετά τη 1 π.μ. – κάτι που θα ήταν σύμφωνο με τον χρονοτύπο τους – βιώνουν επιπλοκές στη ψυχική υγεία τους. Η ομάδα με τις λιγότερες διαγνώσεις ψυχικής υγείας ήταν οι πρωινοί άνθρωποι που πήγαιναν για ύπνο μέχρι τη 1 π.μ.

Πώς επηρεάζει ο ύπνος τη ψυχική υγεία;

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jamie Zeitzer, PhD, καθηγητής ψυχιατρικής και ιατρικής του ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έκανε λόγο για μια θεωρία που ονομάζεται «Το μυαλό μετά τα μεσάνυχτα», η οποία υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί διαφορετικά αργά τη νύχτα, γεγονός που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία.

«Πιστεύουμε ότι έχει να κάνει με το ότι οι άνθρωποι απομονώνονται όταν είναι ξύπνιοι αργά τη νύχτα, οπότε τους λείπουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και η υποστήριξη που συνεπάγεται η κοινωνικοποίηση ή ακόμη και η γνώση ότι κάποιος άλλος είναι ξύπνιος», εξήγησε ο Zeitzer στο Medical News Today.

H Sarah Wong, διδάκτωρ και επιστημονική συνεργάτις στο εργαστήριο Franks-Wisden στο Imperial College του Λονδίνου σημειώνει ότι το να κοιμάστε αργά οδηγεί στον περιορισμό της συνολικής διάρκειας του ύπνου.

«Αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα τον ύπνο REM, ο οποίος εμφανίζεται περισσότερο κατά το δεύτερο μισό της νύχτας», εξηγεί η ίδια.

«Ο ύπνος REM έχει ισχυρή σύνδεση με τη ρύθμιση της διάθεσης – δηλαδή, λιγότερο REM, χειρότερη διάθεση – με τις αλλαγές σε αυτόν να θεωρούνται παράγοντας κινδύνου για πολλές νευροψυχιατρικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, η γενική αγχώδης διαταραχή και το PTSD», πρόσθεσε η Wong.

Ο ακριβής ρόλος του REM δεν είναι απολύτως σαφής, αλλά η Wong ανέφερε ότι συνδέεται με τη διεγερσιμότητα του φλοιού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική δυσλειτουργία και ενδεχομένως σε συσσώρευση αποβλήτων στον εγκέφαλο.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις