Σημαντικά αυξημένο κόστος παραγωγής έχουν να αντιμετωπίσουν φέτος οι παραγωγοί.
Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού για τα βασικά είδη πιπεριάς, τα οποία μάλιστα είναι σε περιορισμένες ποσότητες στην αγορά κι ενώ οι εξαγωγές δεν έχουν σταματήσει.
Είδος υπό εξαφάνιση αυτή την περίοδο χαρακτηρίζει την πιπεριά ο κ. Φώντας Δουλούμης, ταμίας στον Συνεταιρισμό Ανατολή. Όπως μας εξηγεί η προσφορά ορισμένων ειδών πιπεριάς είναι σήμερα στο 1/3, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, ενώ σε μερικά είδη, απλά δεν... υπάρχει. Ο κ. Δουλούμης μας λέει πως η πιπεριά είναι πολύ ευαίσθητη στο κρύο και ιδιαίτερα τον παρατεταμένο χιονιά. Όντας και ο ίδιος παραγωγός, σημειώνει χαρακτηριστικά πως άλλες χρονιές τέτοια εποχή έκοβε 2 τόνους πιπεριά την ημέρα, αλλά τώρα έχουν περάσει δυο εβδομάδες που δεν έχει μπει για να κόψει. Όπως μας εξηγεί, ο καιρός φέτος στην Ιεράπετρα ήταν ο χειρότερος των τελευταίων 40 ετών, με αποτέλεσμα να στρεσαριστούν τα φυτά και να πάει πίσω χρονικά η παραγωγή. Όλη αυτή η κατάσταση έχει ανεβάσει τις τιμές της πιπεριάς, που στα δημοπρατήρια πιάνει τα 1,40 με 1,50 ευρώ (Φλωρίνης), ενώ η πιπεριά κέρατο που προορίζεται κυρίως για εξαγωγή πιάνει και τα 2,10 ευρώ το κιλό. Δύσκολη είναι η κατάσταση σε σχέση με τις φλάσκες και την πιπεριά ντολμάς που χρησιμοποιείται στα γεμιστά από τον καταναλωτή. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου προϊον στην αγορά, συνεχίζει ο κ. Δουλούμης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές τις ημέρες στα μάρκετ της Γερμανίας, οι τιμές της πιπεριάς έχουν ανέλθει στα επίπεδα των 6,95 με 7 ευρώ το κιλό.
Ο κ. Λουίζος Κόλλιας, εκπρόσωπος της εταιρείας Grete από την Ιεράπετρα, που ασχολείται με τις πιπεριές τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι αυτή την περίοδο που διανύουμε οι πιπεριές είναι ελλειμματικές στην αγορά, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν μέσα στο χειμώνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι τιμές στα δημοπρατήρια αυτές τις ημέρες να είναι πολύ ανεβασμένες. Συγκεκριμένα, η πιπεριά ντολμάς φθάνει στα 2,60 με 3 ευρώ το κιλό. Στον παραγωγό η συγκεκριμένη τιμή είναι 10% κάτω. Η φλάσκα πιάνει έως και 1,60 με 1,70 ευρώ το κιλό και η Φλωρίνης 1,60 με 1,80 ευρώ ανά κιλό. Τα δε καυτερά που τιμολογούνται με το τεμάχιο αγγίζουν αυτές τις ημέρες στα δημοπρατήρια της περιοχής, τα 16 με 18 λεπτά ανά τεμάχιο. Σε ένα μήνα από σήμερα περίπου, θα έχουν αλλάξει τα δεδομένα ως προς την επάρκεια στην πιπεριά, προσθέτει ο κ. Κόλλιας και θα πέσει περισσότερο προϊόν στην αγορά. Το θετικό βέβαια είναι πως η εξαγωγή της πιπεριάς γίνεται όλο τον χρόνο. Όμως προβληματισμός, λέει ο κ. Κόλλιας, υπάρχει στους παραγωγούς για την ραγδαία αύξηση στο κόστος παραγωγής, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πάνω 60 και 80%, φέρνοντας σε απελπισία τον αγροτικό κόσμο.
Στις περιορισμένες κοπές πιπεριάς και λοιπών κηπευτικών (π.χ. ντομάτα) στέκεται τέλος από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Χαλκιάς, πρόεδρος στον ΑΣ Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας. Όπως μας ανέφερε οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα, αλλά δεν γίνονται κοπές πολλές γιατί ακόμα και αυτές τις ημέρες ο καιρός δεν ευνοεί και είναι συννεφιασμένος.
Πηγή: Agrotypos.gr