Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 10:48

«Ανθεί» η καλλιέργεια λεβάντας στην Ελλάδα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Καλλιέργειες πέρα από τις συνηθισμένες αναζητούν πολλοί αγρότες ανά την ελληνική επικράτεια. Καλλιέργειες εναλλακτικές, μέσω των οποίων θα μπορέσουν να βγάλουν τα προς το ζην, να μειώσουν το τεράστιο κόστος παραγωγής που ταλαιπωρούν πολλές από τις παραδοσιακές καλλιέργειες, και παράλληλα θα τους δώσουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους.

Μια από αυτές είναι και η λεβάντα. Πρόκειται για μια θαμνώδη καλλιέργεια, καθώς το φυτό αναπτύσσεται έως και 80 εκατοστά με στενά γκριζοπράσινα φύλλα και με ανθοφόρους βλαστούς να καταλήγουν σε ταξιανθία τύπου στάχεος με λιλά ανθάκια.

Στη λεκάνη της Μεσογείου παράδοση στην καλλιέργεια λεβάντας έχει η Ιταλία, η Ισπανία αλλά και η Γαλλία, ενώ δυναμικά έχουν μπει, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία καθώς και η Βουλγαρία, ενώ με δειλά βήματα ακολουθεί και η Ρουμανία.

Πολλά είναι τα είδη λεβάντας που μπορούν να καλλιεργηθούν, ωστόσο πιο διαδεδομένο και πιο μυρωδάτη ποικιλία είναι η στενόφυλλη λεβάντα (Lavandula angustifolia) από την οποία παράγεται και το καλύτερης ποιότητας αιθέριο έλαιο.

Εδάφη όπως τα ελαφρά χαλικώδη και τα ασβεστώδη θεωρούνται τα πιο κατάλληλα για αυτού του είδους την καλλιέργεια, ενώ αντίθετα, τα πολύ αργιλώδη, τα αμμώδη και λεπτής υφής εδάφη, όπως και τα κακώς αποστραγγιζόμενα θεωρούνται ακατάλληλα. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και το pH του εδάφους, το οποίο πρέπει να κυμαίνεται από 5,8 - 8,3.

Μάλιστα όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λάζαρος Σεμερτζίδης, ο οποίος το 2018 αναδείχτηκε ως ο καλύτερος νέος Έλληνας αγρότης, η καλλιέργεια της λεβάντας είναι πιο ξεκούραστη «σε σχέση με την καλλιέργεια δένδρων, και έχει μια σταθερότητα στην αγορά, σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της απορρόφησης, με την τιμή να κυμαίνεται, τα τελευταία δυο χρόνια, από 80-85 ευρώ το κιλό αιθέριο έλαιο» ενώ όπως λέει «στα βιολογικά έχουν φτάσει και έχουν ξεπεράσει τα 100 ευρώ ανά κιλό αιθέριου ελαίου».

Διαδικασία καλλιέργειας

«Η φύτευση ξεκινάει τον Οκτώβριο και μπορεί να διαρκέσει μέχρι το Μάρτιο, αναλόγως τα καιρικά φαινόμενα» είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 34χρονος αγρότης ο οποίος καλλιεργεί περίπου 160 στρέμματα λεβάντας στην Ξηρολίμνη Κοζάνης.

Σημειώνει ότι τα «φυτά, θεωρητικά μπορούν να παραμείνουν "ζωντανά" κατά μέσο όρο γύρω στα 12 χρόνια και από εκεί και πέρα, αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να ανανεώνει το χωράφι του. Όχι όμως με τη φύτευση νέων φυτών». Αυτό γίνεται με το «κούρεμα» του υπέργειου τμήματος του φυτού που έχει όμως ως αποτέλεσμα να «χαθεί» μια καλλιεργητική χρονιά, ωστόσο το κέρδος είναι μεγαλύτερο καθώς τόσο τα φυτά όσο και το χωράφι ανανεώνονται.

Η διαδικασία αυτή γίνεται τον χειμώνα, και το ερχόμενο καλοκαίρι από το «κούρεμα» ο παραγωγός μπορεί να πάρει το 40-50% της παραγωγής, ενώ ένα χρόνο αργότερα αυτή επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τρόπος φύτευσης και συγκομιδής

Η φύτευση της λεβάντας γίνεται με διάφορους τρόπους, όπως το χέρι και η φύτευση με μηχανές. «Εγώ φυτεύω με καπνοφυτευτικές μηχανές, παλιές, στις οποίες έχω προχωρήσει σε κάποιες μετατροπές προκειμένου να μπορώ να φυτεύσω λεβάντα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 34χρονος αγρότης από την Κοζάνη.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη συγκομιδή της λεβάντας, αυτή γίνεται όταν το άνθος έχει ωριμάσει και το κάτω μισό έχει «ανοίξει». Πρέπει να γίνεται στο σωστό χρονικό σημείο γιατί σε διαφορετική περίπτωση πέφτει η ποιότητά του.

Η συγκομιδή γίνεται είτε με δρεπάνια είτε με μηχανήματα που έχουν σχεδιαστεί για αυτή την εργασία. «Αυτή γίνεται με κάποιες μηχανές, κάποια παρελκόμενα που μπαίνουν στο τρακτέρ ή και με το χέρι» αναφέρει ο κ. Σεμερτζίδης συμπληρώνοντας όμως πως «η διαδικασία με το χέρι είναι κοστοβόρο και χρονοβόρο, καθώς χρειάζεσαι πολλά άτομα που σημαίνει περισσότερα μεροκάματα».

Θεραπευτικές ιδιότητες

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της λεβάντας είναι πασίγνωστες καθώς διαθέτει πάνω από 150 δραστικά συστατικά που είναι ικανά να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων την αϋπνία, τους πονοκεφάλους, τον εκνευρισμό και τη μείωση του άγχους. Παράλληλα, εκτιμάται ότι ενεργεί κατά του βήχα, του άσθματος, του κοκίτη, της γρίπης και της λαρυγγίτιδας.

Επίσης, το αιθέριο έλαιο έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες και είναι ένα από τα ελάχιστα αιθέρια έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα αδιάλυτα πάνω στο δέρμα.

Τέλος, έχει αναπλαστικές ιδιότητες και σε συνδυασμό με άλλα αιθέρια έλαια και καλλυντικά, μπορεί να βοηθήσει στην αισθητική περιποίηση του προσώπου και του σώματος, ενώ αρκετά διαδεδομένη είναι η χρήση της στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία και τη φαρμακοποιία.

Πηγή: Economistas.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019 16:11

Σχετικά Άρθρα

  • Γλυκοπατάτα Ηλείας: Ένα "αναδυόμενο" αγροτικό προϊόν με διεθνείς προοπτικές
    Η γλυκοπατάτα της Ηλείας: Ένα αναδυόμενο αγροτικό προϊόν με διεθνείς προοπτικές

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Η γλυκοπατάτα, ένα τρόφιμο με μεγάλη διατροφική αξία, κατακτά ολοένα και περισσότερο χώρο στην ελληνική κουζίνα τα τελευταία χρόνια. Αν και στο παρελθόν αποτελούσε σχεδόν άγνωστο προϊόν στο ελληνικό τραπέζι, σήμερα έχει μετατραπεί σε αναπόσπαστο μέρος των συνταγών πολλών γνωστών σεφ, προσφέροντας γεύσεις υψηλής γαστρονομίας.

    Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εν μέρει στην αυξανόμενη ενημέρωση για τα διατροφικά της οφέλη, καθώς και στην ανάδειξή της από τις δημιουργικές προτάσεις της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.

    Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικές καλλιεργητικές εκτάσεις γλυκοπατάτας, με τον νομό Ηλείας να ξεχωρίζει ως μία από τις βασικές περιοχές παραγωγής της.

    Glukopatata 8

    Ο Βασίλης Τόγιας, παραγωγός γλυκοπατάτας από το Λεβεντοχώρι, μίλησε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια αυτού του προϊόντος, το οποίο προορίζεται τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για εξαγωγές.

    Οι δυσκολίες της καλλιέργειας

    Η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη τα τελευταία χρόνια, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Όπως επισημαίνει ο κ. Τόγιας, τα έξοδα καλλιέργειας κυμαίνονται από 700 έως 1.000 ευρώ ανά στρέμμα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες ενώ το εργατικό κόστος είναι υψηλό και οι εργάτες σπάνιοι.

    Επιπλέον, οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, όπου χρησιμοποιούνται φάρμακα και λιπάσματα πολύ φθινότερα που δεν επιτρέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων.

    Παρά τις δυσκολίες, οι καλλιεργητές της περιοχής έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά σε μηχανήματα και υποδομές για την καλλιέργεια της γλυκοπατάτας και δεσμεύονται να συνεχίσουν την παραγωγή, ελπίζοντας σε καλύτερες τιμές αγοράς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η τιμή της γλυκοπατάτας όπως αναφέρει ο κ. Τόγιας, αναμένεται να κυμανθεί από 0,50 έως 0,60 ευρώ το κιλό, αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες προβλέψεις.

    Glukopatata 7

    Η συνεργασία και οι εξαγωγές

    Η γλυκοπατάτα της Ηλείας φτάνει στα ελληνικά σουπερμάρκετ όπως επισημαίνει ο κ. Τόγιας, μέσω συνεργασιών με συσκευαστήρια της περιοχής, ενώ σιγά σιγά πραγματοποιούνται και οι πρώτες εξαγωγές, με την διαδικασία αυτή να παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας αλλά και στην προώθηση ενός προϊόντος που έχει τη δυνατότητα να σταθεί ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά.

    Το μέλλον της γλυκοπατάτας στην Ελλάδα

    Παρά τις προκλήσεις, η γλυκοπατάτα φαίνεται να έχει ένα υποσχόμενο μέλλον στην Ελλάδα, ιδίως λόγω της διατροφικής της αξίας και της δυνατότητας να ενσωματωθεί σε πλήθος γευστικών και υγιεινών συνταγών. Οι παραγωγοί της Ηλείας, όπως ο κ. Τόγιας, συνεχίζουν να στηρίζουν την καλλιέργεια, ενώ η αυξανόμενη ζήτηση εντός και εκτός Ελλάδας υποδεικνύει ότι η γλυκοπατάτα θα παραμείνει ένα βασικό προϊόν στη σύγχρονη αγροτική παραγωγή της χώρας.

    Με την κατάλληλη στήριξη και τον σωστό σχεδιασμό, η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται, προσφέροντας νέες ευκαιρίες τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές που αναζητούν ποιοτικά, ελληνικά προϊόντα.

    Glukopatata 2

    Glukopatata 3

    Glukopatata 4

    Glukopatata 5

    Glukopatata 6

  • Το πασίγνωστο αιθέριο έλαιο που καταπολεμά κατάθλιψη και άγχος
    Το πασίγνωστο αιθέριο έλαιο που καταπολεμά κατάθλιψη και άγχος

    To έλαιο του λουλουδιού - συνώνυμο της χαλάρωσης και της φρεσκάδας, όχι μόνο μπορεί να ανακουφίσει από το άγχος και να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα, αλλά μπορεί και να απαλύνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα

    Μας βοηθά να κοιμηθούμε, μας χαλαρώνει και μας φτιάχνει τη διάθεση. Ο λόγος για τη λεβάντα, που με το ευχάριστο άρωμά της περικλείει σημαντικές ηρεμιστικές ιδιότητες. Θα μπορούσε, άρα να αποτελέσει μια εναλλακτική θεραπεία για σημαντικές ψυχικές διαταραχές; Μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως στις επιδράσεις του ελαίου λεβάντας στα άτομα με σοβαρότερες ψυχικές διαταραχές, όπως μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

    Η μελέτη αποτελεσματικότητας διεξήχθη από τον ψυχίατρο Δρα Siegfried Kasper, από το Κέντρο Έρευνας του Εγκεφάλου στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, με τη συμμετοχή Γερμανών και Ελβετών επιστημόνων. «Οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη έχουν αλληλοεπικαλυπτόμενα συμπτώματα που μοιράζονται κοινές νευροβιολογικές οδούς» σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο European Archives of Psychiatry και Clinical Neuroscience.

    Στα χαρακτηριστικά της μείζονας καταθλιπτικής διαταραχής περιλαμβάνονται η επίμονη θλίψη και έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή, ενώ οι ασθενείς συχνά δυσκολεύονται με την καθημερινή λειτουργικότητα και μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα που επικαλύπτονται με αγχώδεις διαταραχές. Η κλίμακα αξιολόγησης της κατάθλιψης Montgomery Åsberg (MADRS) είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από κλινικούς γιατρούς για τη μέτρηση της σοβαρότητας της κατάθλιψης, με βαθμολογίες που κυμαίνονται από 0 έως 60, όπου υψηλότερες βαθμολογίες υποδηλώνουν την πιο σοβαρή κατάθλιψη.

    Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους συνολικά 498 ασθενείς που έπασχαν από ήπια έως μέτρια μείζονα καταθλιπτική διαταραχή με βαθμολογία μεταξύ 19 και 34 στην κλίμακα MADRS από ψυχιατρικά ή νευρολογικά ιατρεία στη Γερμανία και την Πολωνία την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Απριλίου 2023. Από αυτούς, οι 170 έλαβαν το σκεύασμα με το έλαιο λεβάντας, οι 171 ασθενείς έλαβαν τους κλασικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (σερτραλίνη) και οι 157 έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο. Η θεραπεία διήρκησε οκτώ εβδομάδες και ο πρωταρχικός στόχος ήταν να παρατηρηθούν οι αλλαγές στη συνολική βαθμολογία MADRS από την έναρξη έως το τέλος της θεραπείας.

    Μετά την επαναξιολόγηση της κατάστασης των ασθενών, διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν λάβει το έλαιο λεβάντας αλλά και την αντικαταθλιπτική αγωγή, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, βελτίωσαν τα καταθλιπτικά τους συμπτώματα. Το έλαιο λεβάντας, συγκεκριμένα, οδήγησε επίσης σε αξιοσημείωτη μείωση της λειτουργικής εξασθένησης, η οποία μετρήθηκε με τη χρήση της κλίμακας αναπηρίας Sheehan. Η κλίμακα αυτή αξιολογεί τον βαθμό στον οποίο τα συμπτώματα των ασθενών διαταράσσουν την εργασία, την κοινωνική ζωή και τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

    Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι μόνο ενθαρρυντικά για όσους πάσχουν από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, αλλά ευθυγραμμίζονται με προηγούμενες έρευνες σχετικά με τα οφέλη του ελαίου λεβάντας για τις αγχώδεις διαταραχές. Προηγούμενες μελέτες έχουν καταδείξει τις αγχολυτικές επιδράσεις χωρίς τους κατασταλτικούς ή καταχρηστικούς κινδύνους που συνδέονται με άλλες κοινές θεραπείες όπως οι βενζοδιαζεπίνες.

    Συμπερασματικά, η μελέτη από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης υποστηρίζει την αντικαταθλιπτική αποτελεσματικότητα του ελαίου λεβάντας στον μετριασμό των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, ως μια καλά ανεκτή λύση χωρίς σοβαρές παρενέργειες και ως εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά αντικαταθλιπτικά, με πρόσθετα οφέλη για όσους ταλαιπωρούνται από άγχος.

    Πηγή: Υgeiamou.gr

  • Η Ανταρκτική εκπέμπει SOS: Δραματική έκκληση Γκουτέρες ενόψει συνομιλιών για το κλίμα
    Η Ανταρκτική εκπέμπει SOS: Δραματική έκκληση Γκουτέρες ενόψει συνομιλιών για το κλίμα

    Την Ανταρκτική επισκέφθηκε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ενόψει των διεθνών συνομιλιών για το κλίμα. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ επισκέφθηκε την ήπειρο όπου, οι υπεραιωνόβιοι πάγοι λιώνουνλόγω της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Πρέπει οπωσδήποτε να δράσουμε άμεσα», ήταν το μήνυμά του.

    Όπως πρόσθεσε ο Γκουτέρες, «ό,τι συμβαίνει στην Ανταρκτική δε μένει στην Ανταρκτική». Η ήπειρος, εκτός του ότι αντανακλά πολύ ηλιακό φως απομακρύνοντάς το από τη Γη, είναι ρυθμιστής του κλίματος του πλανήτη, καθώς, οι πάγοι και τα κρύα νερά της, καθοδηγούν σημαντικά ωκεάνια ρεύματα. Το λιώσιμο των τεράστιων ποσοτήτων πάγου ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας και μεταβάλλει παράγοντες όπως, το ποσοστό του αλατιού στα θαλάσσια νερά αλλά και τα οικοσυστήματα της ωκεάνιας ζωής.

    Στην ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, γνωστή ως COP, τα έθνη υποτίθεται ότι οφείλουν να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Μέχρι στιγμής, αυτές οι δεσμεύσεις ούτε κατά διάνοια δεν είναι επαρκείς για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από την καύση ορυκτών καυσίμων, δεν επιβραδύνεται ούτε λίγο παρά τις δεσμεύσεις των κρατών.

    Ο Γκουτέρες πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στον νότιο πόλο. Στην αεροπορική βάση Eduardo Frei, στο νησί King George της Χιλής, τον συνόδευσε ο πρόεδρος της Λατινοαμερικανικής χώρας, Γκαμπριέλ Μπόριτς. Στην αποστολή συμμετείχαν επιστήμονες και μέλη του χιλιανού στρατού. Όλοι μαζί επισκέφθηκαν τους πάγους με ένα σκάφος από το οποίο είχαν την ευκαιρία να δουν παγετώνες και θαλάσσια πτηνά, μεταξύ των οποίων και πιγκουίνους.

    «Σταδιακή κατάργηση ορυκτών καυσίμων σε επαρκές χρονικό πλαίσιο»

    Όπως τόνισε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, η COP28, η οποία αρχίζει την επόμενη εβδομάδα στο Ντουμπάι, αποτελεί μία ευκαιρία για τα έθνη, «αποφασίσουν τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων σε ένα επαρκές χρονικό πλαίσιο» ώστε να αποτρέψουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, σε σχέση με τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή θα ήταν μία σημαντική οριοθέτηση για την αποφυγή καταστροφικών ακραίων καιρικών φαινομένων για εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, στις συμφωνίες που προκύπτουν από αυτές τις διασκέψεις, δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος, μεταξύ των χωρών, για μία τέτοια, σταδιακή μετάβαση. Σύμφωνα με τον Γκουτέρες, η διάσκεψη δίνει την ευκαιρία στα έθνη να δεσμευτούν για περισσότερα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των υφιστάμενων ηλεκτρικών δικτύων και τεχνολογιών.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Λεβάντα: Μειωμένες αποδόσεις κατά 60% – De minimis ζητούν οι παραγωγοί
    Λεβάντα: Μειωμένες αποδόσεις κατά 60% – De minimis ζητούν οι παραγωγοί

    Ζητείται στήριξη της λεβάντας, η οποία παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα και προστιθέμενη αξία για τον τόπο

    Την ένταξη των καλλιεργειών λεβάντας στο καθεστώς κρατικής επιχορήγησης ήσσονος σημασίας («De Minimis»), ζητούν οι παραγωγοί στα Γρεβενά.

    Η καλλιέργεια λεβάντας της ΠΕ Γρεβενών είχε υποστεί ζημίες λόγω άκαιρων, έντονων, υπερβολικών, παρατεταμένων και επαναλαμβανόμενων βροχοπτώσεων κατά την καλλιεργητική περίοδο 2023.

    Έχοντας υπόψη πως η καλλιέργεια επηρεάζεται έντονα από τις κλιματικές συνθήκες ανά τόπο και χρόνο, τα παραπάνω καιρικά φαινόμενα επηρέασαν δυσμενώς την ποιότητα και απόδοση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, οι οποίες συγκομίζονται στις αρχές Ιουλίου.

    Τα καιρικά φαινόμενα επηρέασαν δυσμενώς την ποιότητα και απόδοση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, οι οποίες συγκομίζονται στις αρχές Ιουλίου

    Βάση μάλιστα, των συγκριτικών στατιστικών στοιχείων αναφορικά με τις αποδόσεις τη φυτικής παραγωγής του έτους 2022, 2021 και 2020 εκτιμάται ότι η μείωση αποδόσεων έφτασε σε ποσοστό τουλάχιστον 60%.

    Ειδικότερα, οι αποδόσεις καταγράφονται στον παρακάτω πίνακα:

    Παρέμβαση για τη στήριξη της καλλιέργειας

    Τα παραπάνω αναφέρει σε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Αθανάσιο Φωλίνας, η οποία συντάχθηκε σε πλήρη συνεννόηση με τους τοπικούς παραγωγούς λεβάντας, θεωρώντας «επιτακτική ανάγκη τη στήριξη της συγκεκριμένης παραγωγής, και έτσι επιχειρεί μια καίρια παρέμβαση για τη στήριξη της σημαντικής αυτής καλλιέργειας, που παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα και προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας».

    «Είναι εμφανές ότι η ένταξη των καλλιεργειών λεβάντας στο ανωτέρω καθεστώς είναι δίκαιη, αλλά και απαραίτητη», τονίζεται στην επιστολή.

    Παράλληλα καθώς το κόστος παραγωγής σε αναλώσιμα (καύσιμα, λιπάσματα και φυτοφάρμακα καταπολέμησης ζιζανίων) αυξήθηκε δυσανάλογα τους τελευταίους μήνες, είναι αντιληπτό πως η ζημία προκαλεί την απώλεια εισοδήματος λόγω της ολοσχερούς ή μερικής καταστροφής της γεωργικής παραγωγής.

    Πηγή: In.gr
  • Ελιά: Η αμφίδρομη σχέση καλλιέργειας και κλιματικής αλλαγής
    Ελιά: Η αμφίδρομη σχέση καλλιέργειας και κλιματικής αλλαγής

    Η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου μπορεί να απορροφήσει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μιας πόλης 7 εκατ. κατοίκων

    Στην άμβλυνση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής συμβάλλει η ελαιοκαλλιέργεια, ενώ η παραγωγή ελαιόλαδου έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική για το περιβάλλον.

    Σύμφωνα με έρευνες, η ελιά είναι το δέντρο με τη μεγαλύτερη ικανότητα απορρόφησης ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η παραγωγή ενός λίτρου ελαιόλαδου συλλέγει 10,64 kg ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα (CO 2).

    Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στη μελέτη του 2017 για το ισοζύγιο CO 2 του ελαιόλαδου στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου (IOC), η παγκόσμια ελαιοκαλλιέργεια, η οποία εκτείνεται σε 10,5 εκατομμύρια εκτάρια, μπορεί να συλλάβει 47 εκατομμύρια τόνους CO 2 ετησίως, ενώ η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου μπορεί να απορροφήσει εκπομπές μιας πόλης 7 εκατομμυρίων κατοίκων.

    Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, ένα εκτάριο ελαιώνα μπορεί να δεσμεύσει 4,5 τόνους CO 2 ετησίως. Λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό κύκλο ζωής του ελαιόλαδου, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η παραγωγή ενός κιλού ελαιόλαδου απομακρύνει 10 kg CO 2 από την ατμόσφαιρα.

    Τεχνικές καλλιέργειας

    Στη χώρα μας το 20% των καλλιεργούμενων εκτάσεων καλύπτονται από ελιές και εκτιμάται ότι η κλιματική κρίση θα επηρεάσει την ανθοφορία, την καρπόδεση και την ποσότητα και ποιότητα του παραγομένου προϊόντος. Οι ποσότητες ατμοσφαιρικού CO2 που απορροφώνται σε ελαιοκαλλιέργειες ποικίλουν εξαρτώμενες από διάφορους παράγοντες.

    Σύμφωνα με έρευνες, μέσα από κατάλληλες καλλιεργητικές τεχνικές μπορεί να μειωθεί η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (CO2), καθώς η παραδοσιακή, αειφορική καλλιέργεια της ελιάς αυξάνει την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα εν αντιθέσει με την εντατική καλλιέργεια και τα υπέρπυκνα συστήματα φύτευσης και μηχανικής συγκομιδής.

    Σε ό,τι αφορά στις μεθόδους καλλιέργειας, που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με την εκπομπή λιγότερων αερίων του θερμοκηπίου, οι προτεινόμενες μέθοδοι από την επιστημονική κοινότητα περιλαμβάνουν:

    • Τροποποίηση του κλαδέματος των ελαιοδέντρων για αύξηση της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα μέσω της φωτοσύνθεση.
    • Ανακύκλωση κλαδεμάτων ως υλικό εδαφοκάλυψης και θρέψης.
    • Αξιοποίηση των παραπροϊόντων ελαιοτριβείου με εφαρμογή στο έδαφος (φερτάρδευση).
    • Αξιοποίηση των υποπροϊόντων ελαιοκαλλιέργειας μετά από κομποστοποίηση.
    • Ελάχιστη ή η καθόλου καλλιέργεια του εδάφους για περιορισμό της διάβρωσης και καταστροφής της οργανικής ουσίας.
    • Η τροποποίηση της ζιζανιοχλωρίδας για αύξηση της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.
    Αμφίδρομη σχέση

    Στην αμφίδρομη σχέση μεταξύ της γεωργίας, ιδίως της ελαιοκαλλιέργειας, και της κλιματικής αλλαγής, αναφέρεται σε πρόσφατο σημείωμά του το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας.

    Όπως επισημαίνει, από τη μία πλευρά, η μεγάλη εξάρτηση των ελαιόδεντρων από τις κλιματικές συνθήκες τα καθιστά ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή. Από την άλλη πλευρά όμως, οι ελαιώνες είναι σε θέση να δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα (CO 2) από την ατμόσφαιρα και να το αποθηκεύουν στις μόνιμες βλαστικές δομές των ελαιόδεντρων, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητά τους σε οργανική ουσία και μετατρέποντάς τα σε μόνιμες δεξαμενές CO 2.

    Πρόσφατα, αναδείχθηκαν αρκετές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία «πιστώσεων άνθρακα» από τη γεωργία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επεξεργάζεται επί του παρόντος ένα πλαίσιο για την πιστοποίηση της αφαίρεσης άνθρακα.

    «Ως εκ τούτου, βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μια κρίσιμη στιγμή για τον ελαιώνα να αναγνωρίσει τον θεμελιώδη περιβαλλοντικό του ρόλο. Αυτή η αναγνώριση θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στους αγρότες, καθώς οι βιώσιμες και θετικές καλλιεργητικές πρακτικές τους, θα τους επέτρεπαν να αποκτήσουν πρόσθετο εισόδημα», επισημαίνεται σχετικά.

    Διεθνές εργαστήριο

    Η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί ένα ιδανικό σενάριο ώστε να αναπτυχθούν οι δράσεις εκείνες, που θα στοχεύσουν στην ενίσχυση του ρόλου των ελαιώνων.

    Σε αυτό το πλαίσιο, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, θα διοργανώσει ένα διεθνές εργαστήριο με τίτλο «Ισοζύγιο άνθρακα στον τομέα της ελιάς: Μέρος της λύσης κατά της κλιματικής αλλαγής (Carbon balance of the olive sector: Part of the solution against climate change)», από τις 17 έως τις 19 Οκτώβριος, 2023.

    Το εργαστήριο θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους, να προβληματιστούν σχετικά με τη θέση του κλάδου του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς όσον αφορά τη συμβολή του στην επίτευξη των στόχων «ουδετερότητας CO 2», καθώς και για το πώς η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να ωφελήσει τον κλάδο στο σύνολό του.

    Πηγή: In.gr

  • Βαμβάκι: Βασικές οδηγίες για την καλλιέργεια
    Βαμβάκι: Βασικές οδηγίες για την καλλιέργεια

    Οι κατεργασίες του εδάφους είναι απ’ τις σημαντικότερες καλλιεργητικές επεμβάσεις, οι οποίες πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή, όταν το χώμα είναι στο ρώγο του. Είναι καλύτερα, πολλές φορές, να αποφύγουμε κάποια κατεργασία, παρά να γίνει σε υγρό χωράφι και να ζυμωθεί το χώμα.

    Η ζημιά που προκαλείται στη δομή του εδάφους, ιδίως από υγρό όργωμα, μπορεί να ακολουθεί την καλλιέργεια όλο το καλοκαίρι (καχεξία – κιτρινάδα των φυτών, κ.λ.π.). Πολύ ωφέλιμο είναι το εδαφοσχίσιμο (σε πραγματικό βάθος κατεργασίας μεγαλύτερο από 50 – 60 εκατοστά), κάθε 4-5 χρόνια. Σε χρονιές που το φθινόπωρο δεν έχει πολλές βροχές και τα χωράφια είναι στεγνά μετά την συγκομιδή, δεν πρέπει να χάνουμε την ευκαιρία να κάνουμε αυτήν την πολύ σημαντική επέμβαση.

    Λίπανση

    Για να γίνει σωστή λίπανση είναι απαραίτητο να προηγηθεί εδαφολογική ανάλυση. Όταν δεν υπάρχει εδαφολογική ανάλυση, προτείνουμε μία γενική λίπανση που θα δώσει στο έδαφος άζωτο σε μεγαλύτερη αναλογία (10-12 μονάδες), φωσφόρο (5-6 μονάδες) και κάλιο (5-6 μονάδες). Για να εφαρμοσθούν αυτές οι μονάδες, χρησιμοποιούνται σύνθετα λιπάσματα που έχουν αναλογία αζώτου, φωσφόρου και καλίου 2- 1-1 περίπου (όπως 20-10-10, 18-8-8, 18-9-6 και άλλα παρόμοια), σε ποσότητα 40-60 κιλών / στρέμμα.

    Από την ποσότητα αυτή: Ένα μέρος της (περίπου το μισό) εφαρμόζεται στη σπορά (κατά προτίμηση γραμμικά). Η υπόλοιπη ποσότητα, πρέπει να εφαρμόζεται στο τελευταίο σκαλιστήρι (τέλη Ιουνίου), ώστε να είναι κοντά στην εποχή των μεγάλων απαιτήσεων της καλλιέργειας – από τις αρχές Αυγούστου και μετά, όταν το βαμβάκι καταναλώνει το 70% περίπου του αζώτου, φωσφόρου και καλίου.

    Την επιφανειακή αζωτούχο λίπανση πρέπει να την αποφεύγουμε στο βαμβάκι, για την αποφυγή ανεπιθύμητης βλαστικής ανάπτυξης. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (υποβοήθηση του ξεκινήματος κακοφυτρωμένων φυτών ή σε πολύ φτωχά χωράφια), πρέπει να εφαρμόζεται.

    Επισημαίνουμε, ακόμα μια φορά, ότι η μειωμένη λίπανση στην οποίο παρασύρονται τα τελευταία χρόνια πολλοί βαμβακοπαραγωγοί, με σκοπό την μείωση του κόστους της καλλιέργειας, είναι λανθασμένη πρακτική. Έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί μία αντιοικονομική συμπεριφορά, αφού επιφέρει σημαντική μείωση της παραγωγής.

    Σπορά

    Ποσότητα σπόρου: 1,3 κιλά (υβρίδια) και 1,5 – 2,0 κιλά (λοιπές ποικιλίες), περίπου, το στρέμμα.
    Αποστάσεις σποράς : Ανά 5 ως 6 εκατοστά περίπου. (Αραιότερα στα χωράφια που το βαμβάκι παίρνει ύψος.)

    Προσοχή στο βάθος σποράς. ΟΧΙ ΒΑΘΕΙΑ. Το σωστό βάθος είναι 3 με 4 εκατοστά – δύο δάχτυλα περίπου. Βαθιά σπορά οδηγεί τις περισσότερες φορές σε επανασπορά.

    Εντομοκτονία Εδάφους – Φυτοπροστασία

    Η εφαρμογή των κοκκωδών εντομοκτόνων εδάφους παρέχει προστασία από τον σιδηροσκώληκα.

    Η προστασία των ωφελίμων εντόμων και η βιολογική ισορροπία, θα πρέπει να αποτελούν πρωταρχικό μέλημα για κάθε καλλιεργητή βαμβακιού, από το φύτρωμα και μετά. Βασικός στόχος του ενημερωμένου βαμβακοπαραγωγού είναι να αποφύγει τους άσκοπους ψεκασμούς και να φτάσει στον Αύγουστο χωρίς εντομοκτόνα. Να «γεμίσει» το χωράφι του με ωφέλιμα έντομα, για να αντιμετωπίσει με επιτυχία την επικίνδυνη γενιά του πράσινου σκουληκιού τον Αύγουστο, που αποτελεί τον ουσιαστικό εχθρό της βαμβακοκαλλιέργειας στην περιοχή μας.

    Αντιμετώπιση Σηψιρριζίων

    Το βαμβάκι είναι ευαίσθητο στις σηψιρριζίες (σάπισμα των ριζών). Εντονότερα προσβάλλεται, όταν φυτρώνει σε συνθήκες μεγάλης υγρασίας και χαμηλών θερμοκρασιών.

    Με σκαλιστήρια αερίζουμε το έδαφος και προλαβαίνουμε το σάπισμα των σπόρων ή των μικρών βαμβακοφύτων. Σημαντική βοήθεια προσφέρει και η εφαρμογή, με ψεκασμό, αυξινών που μπορεί να γίνει νωρίτερα από το σκαλιστήρι (μόλις καταστεί δυνατή η κυκλοφορία του τρακτέρ – ψεκαστικού μέσα στο υγρό χωράφι). Κερδίζουμε, έτσι, την επιβίωση πολλών φυτών, πριν έλθει η ουσιαστική βοήθεια του σκαλιστηριού.

    Ανάσχεση (Σταμάτημα) της υπερβολικής ανάπτυξης

    Σε χωράφια που παίρνουν υπερβολικό ύψος, η εφαρμογή ανασχετικών αποτελεί μία πολύ σημαντική επέμβαση. Σ’ αυτά τα χωράφια, παράλειψη ή καθυστέρηση στην εφαρμογή τους, οδηγεί σε ανεξέλεγκτη ανάπτυξη που οψιμίζει και μειώνει (δραματικά πολλές φορές) την παραγωγή.

    Το κλειδί για πετυχημένο σταμάτημα της ανάπτυξης, είναι η έγκαιρη πρώτη επέμβαση, όταν τα φυτά είναι ακόμα μικρά (40-50 εκατ.). Αν αργήσουμε, η πιθανότητα επιτυχίας είναι πολύ μικρή, αλλά θα στοιχίσει και ακριβότερα, αφού θα απαιτηθούν πολύ μεγαλύτερες δόσεις ανασχετικών.

    Ποτίσματα

    Στο βαμβάκι είναι από τις κρισιμότερες καλλιεργητικές επεμβάσεις. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνονται στην ώρα τους και με τη σωστή δόση, προκειμένου να υπηρετηθεί ο βασικός άξονας στην καλλιέργεια του βαμβακιού, που είναι η ισορροπία μεταξύ βλαστικής ανάπτυξης και καρποφορίας.

    Πρόωρα ποτίσματα οδηγούν σε ανεπιθύμητη, υπερβολική βλαστική ανάπτυξη και οψίμηση της παραγωγής, ενώ καθυστέρησή τους προκαλεί σταμάτημα της ανάπτυξης αλλά και πτώση χτενιών και καρυδιών. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε μείωση της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, ο βαμβακοκαλλιεργητής να ποτίζει σωστά – όταν το χωράφι του θέλει πότισμα.

    Ποτίσματα Φυτρώματος

    Αποτελούν ιδιαίτερη περίπτωση και χρειάζεται προσοχή στη δόση του νερού και στην λήψη απόφασης για εφαρμογή ή επανάληψή τους. Η ποσότητα του νερού πρέπει να είναι τόση όση χρειάζεται για να δώσει στο έδαφος την αναγκαία για την βλάστηση του σπόρου υγρασία, χωρίς να δημιουργεί, όμως, συνθήκες υπερβολικής υγρασίας, που, όπως προαναφέρθηκε, είναι πολύ επικίνδυνες για εκδήλωση σηψιρριζιών. Αν οι περισσότεροι σπόροι βρίσκονται σε υγρασία, είναι καλό να περιμένουμε να φυτρώσουν και μετά να ποτίσουμε.

    Διαρκές μέλημα των βαμβακοπαραγωγών πρέπει να αποτελεί η καλή διαχείριση και η αποφυγή σπατάλης του αρδευτικού νερού, στα πλαίσια και του σχεδίου δράσης για τη μείωση της νιτρορρύπανσης του εδάφους.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Καλλιέργεια ροδιού στην Ηλεία: Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες - Απογοήτευση στους παραγωγούς
    Καλλιέργεια ροδιού στην Ηλεία: Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες - Απογοήτευση στους παραγωγούς

    Το κλίμα της Ηλείας φαίνεται πως δεν σηκώνει την καλλιέργεια του ροδιού. Οι συνθήκες που επικρατεί δεν βοηθά ώστε να αποδώσει και να αποφέρει ικανοποιητικό όφελος. Από την άλλη η αύξηση του κόστους, εκμηδενίζει κάθε πιθανότητα κέρδους για τους παραγωγούς που φαίνεται πως είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν αυτό το είδος της καλλιέργειας.

    Καλλιεργητής από την Βαρβάσαινα ο Γιώργος Βορλόκας μιλώντας στο ilialive.gr και το gaia365.gr τόνισε ότι “… η καλλιέργεια του ροδιού ξεκίνησε στην περιοχή μας το 2011 με 2012. Πρώτος εδώ που έχει βάλει στο χωριό είμαι εγώ και κάποιος άλλος, ο οποίος το έχει εγκαταλείψει. Ήταν άλλες οι προοπτικές όπως μας το είπανε στο ξεκίνημα. Μας περιέγραφαν ότι ευδοκιμεί καλά στην περιοχή και ότι οι τιμές θα είναι από 1 € και πάνω. Υπολογίζοντας τα στρέμματα και τα δέντρα που παίρνει το κάθε στρέμμα θεωρήσαμε ότι είναι μία καλή καλλιέργεια για την περιοχή μας. Περνώντας όμως ο χρόνος και όταν μεγάλωσαν τα δέντρα άρχισε να υπάρχει δυσκολία στην προώθηση του προϊόντος με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν και τιμές ικανοποιητικές. Σήμερα οι τιμές που υπάρχουν είναι γύρω στα 0,40 με 0,50 € το κιλό και δεν ανταποκρίνονται στο κόστος καλλιέργειας αλλά να μείνει και κάτι για τον κάθε παραγωγό” δήλωσε.

    Vorlokas

    Όπως ανέφερε την πτώση της τιμής την αποδίδουν κάποιοι στον πόλεμο, όμως η ακρίβεια και η επιβάρυνση του κόστους παραγωγής, έχει ξεκινήσει νωρίτερα, ένα χρόνο πριν. “Έχει ξεκινήσει από πιο νωρίς από πέρυσι το φθινόπωρο, σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα για να μη πούμε και στα καύσιμα που ήρθε σιγά-σιγά μετά αυτή η τεράστια αύξηση. Το κόστος καλλιέργειας έχει ανέβει σε τέτοιο σημείο που δεν καλύπτει τα έξοδα. Είναι μία δύσκολη καλλιέργεια η ροδιά, δεν είναι εύκολη”.

    Ποιες είναι όμως οι αντικειμενικές δυσκολίες στην καλλιέργεια; “Εμείς το δέντρο μας το έχουμε σαν θάμνο, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι ο ήλιος να επηρεάζει τον καρπό σε ποιότητα, να δημιουργεί ηλιοκαψίματα τα οποία δεν είναι καλά σε ποιότητα. Όσα είναι κρυμμένα στο φυτό είναι ικανοποιητικά. Έχουμε όμως ζημιές και από τα καιρικά φαινόμενα. Το κόστος φυσικά είναι τεράστιο, ποτίζουμε με μηχανές η με ρεύμα, όπως και να ποτίσουμε το πρόβλημα είναι μεγάλο. Κάθε βδομάδα για να συντηρηθεί χρειάζεται πότισμα. Εμείς στην ουσία δεν βγάζουμε τίποτα και σκεφτόμαστε όλοι να το εγκαταλείψουμε. Αν είχε τουλάχιστον 1 € κάτι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να ικανοποιηθούν οι παραγωγοί και κυρίως οι νεότεροι. Έτσι ώστε να μπουν με όρεξη να καλλιεργήσουν, να πουλήσουν και να τους μείνει και ένα κέρδος. Τώρα μαζεύουμε, υπάρχει και μεγάλη έλλειψη βέβαια στο προσωπικό” είπε ο κ. Βορλόκας.

    Kalantzis

    Ο Ηλείος παραγωγός ροδιού Θανάσης Καλαντζής δεν έκρυψε την απογοήτευσή του και αυτός για την εξέλιξη της τιμής… “Το καφάσι αυτό το πουλάμε αυτή τη στιγμή γύρω στα 0,40 € και είναι γύρω στα 16 kg το μεγάλο οπότε το κόστος του είναι γύρω στα 5,50 € είναι πολύ λίγα τα λεφτά για το συγκεκριμένο φρούτο. Για να βγει στην παραγωγή, μας έχει κοστίσει τα διπλάσια μαζί με τα λιπάσματα, τα ραντίσματα και το ρεύμα για να ποτίσουμε.

    Το κέρδος είναι μηδέν και πιστεύω ότι δύσκολα θα τα καταφέρουμε. Προσπαθούμε να το συντηρήσουμε όσο μπορούμε. Μακάρι να μπορέσουν να μας βοηθήσουν σε κάποια πράγματα γιατί όλα έχουν ανέβει στη διπλάσια τιμή και δύσκολα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Δεν ξέρω τι συμβαίνει, δεν μπορούν να καταλάβουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε; Όλες οι καλλιέργειες έχουν την δυσκολία τους και έτσι όπως είναι η κατάσταση τώρα, τα πράγματα είναι τραγικά. Εγώ έχω τα ρόδια, έχω και ελιές και πραγματικά έτσι όπως είναι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουμε. Δεν υπάρχει Κυριακή για εμάς, δεν υπάρχει γιορτή, δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και πάλι δεν τα καταφέρνουμε. Το ρόδι θέλει κάθε εβδομάδα πότισμα, θέλει κλάδεμα, θέλει ραντίσματα, θέλει λίπασμα θέλει συντήρηση για τα χορτάρια δίπλα, είναι πολύ δύσκολο”.

    Μικρότερη η ζήτηση

    Παραγωγός ροδιού στη Βουπρασία ο Δημήτρης Γιαννέας, μίλησε για τον επηρεασμό από τις καιρικές συνθήκες και τη μειωμένη ζήτηση του προϊόντος. “Από τις μεταβολές του καιρού και από τη βροχή πάθανε αυτή την μεγάλη ζημιά και έχουν σπάσει τα ρόδια. Αν βρέξει και δεν προλάβουμε να τα μαζέψουμε σκάζουν. Κι αν δεν ήταν και το εργοστάσιο τώρα να τα μαζέψει με την τελευταία τιμή 0,19 € το κιλό θα έμεναν στο χωράφι. Αν τα είχα μαζέψει 15 μέρες νωρίτερα… έρχονται όμως και τα μετρούν για σάκχαρα. Και αν δεν έχει το κανονικό σάκχαρο δεν το παίρνουν. Φέτος είναι και πολύ μικρότερη η ζήτηση που υπάρχει” δήλωσε χαρακτηριστικά.

    rodi 2

    rodi 3

    rodi 4

    rodi 5

  • Λεβαντόβσκι: "Μία υπενθύμιση σε όλους, δεν πρόκειται να σταματήσω"
    Λεβαντόβσκι:

    Ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος επιθετικός για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε στα βραβεία του France Football και με ποστ στα social media τόνισε πως η διάκριση αυτή αποδεικνύει ότι όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

    Ο επί μία οκταετία στράικερ της Μπάγερν και εδώ και μερικούς μήνες της Μπαρτσελόνα, Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, πήρε το "Muller Award" για τον κορυφαίο επιθετικό της χρονιάς.

    Ο Πολωνός σταρ, που ανταμείφθηκε για την εκπληκτική σεζόν 2021-22 που τον βρήκε να σκοράρει 50 γκολ σε 46 συνολικά συμμετοχές τους με τους Βαυαρούς σε όλες τις διοργανώσεις, τόνισε με ποστ στα social media πως αυτό το βραβείο είναι απόδειξη ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

    "Είμαι πολύ περήφανος που έλαβα αυτό αυτό το βραβείο. Ο Γκερντ Μίλερ ήταν και θα είναι πάντα μια μεγάλη έμπνευση για μένα.

    Το ποδόσφαιρο είναι το πάθος μου. Κανείς δεν χρειάστηκε να με σπρώξει σε αυτό. Αλλά είχα την τύχη να συναντήσω ανθρώπους στην πορεία που με καθοδήγησαν, με συμβούλευσαν και με οδήγησαν στη σωστή κατεύθυνση.

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους σπουδαίους ανθρώπους από τους προηγούμενους συλλόγους μου. Σας ευχαριστούμε για όλα όσα ζήσαμε μαζί. Θα το θυμάμαι και θα το εκτιμώ πάντα.

    Η τωρινή μου ομάδα (Μπαρτσελόνα) είναι εδώ μαζί μου. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας και την ευκαιρία που μου δώσατε να γράψω ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα μου.

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω την αγαπημένη μου σύζυγο, την οικογένεια και τους φίλους μου. Σας αγαπώ όλους πολύ και είμαι εδώ χάρη σε εσάς και την υποστήριξή σας.

    Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για αυτό το βραβείο. Αποδεικνύει ότι πήγαινα προς τη σωστή κατεύθυνση όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά θέλω να τελειώσω με μια υπενθύμιση σ' όλους… Ακόμα πηγαίνω.

    Και προς το παρόν, δεν πρόκειται να σταματήσω".

    Πηγή: Sport24.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς