Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022 07:41

Καλλιέργεια ροδιού στην Ηλεία: Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες - Απογοήτευση στους παραγωγούς

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Το κλίμα της Ηλείας φαίνεται πως δεν σηκώνει την καλλιέργεια του ροδιού. Οι συνθήκες που επικρατεί δεν βοηθά ώστε να αποδώσει και να αποφέρει ικανοποιητικό όφελος. Από την άλλη η αύξηση του κόστους, εκμηδενίζει κάθε πιθανότητα κέρδους για τους παραγωγούς που φαίνεται πως είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν αυτό το είδος της καλλιέργειας.

Καλλιεργητής από την Βαρβάσαινα ο Γιώργος Βορλόκας μιλώντας στο ilialive.gr και το gaia365.gr τόνισε ότι “… η καλλιέργεια του ροδιού ξεκίνησε στην περιοχή μας το 2011 με 2012. Πρώτος εδώ που έχει βάλει στο χωριό είμαι εγώ και κάποιος άλλος, ο οποίος το έχει εγκαταλείψει. Ήταν άλλες οι προοπτικές όπως μας το είπανε στο ξεκίνημα. Μας περιέγραφαν ότι ευδοκιμεί καλά στην περιοχή και ότι οι τιμές θα είναι από 1 € και πάνω. Υπολογίζοντας τα στρέμματα και τα δέντρα που παίρνει το κάθε στρέμμα θεωρήσαμε ότι είναι μία καλή καλλιέργεια για την περιοχή μας. Περνώντας όμως ο χρόνος και όταν μεγάλωσαν τα δέντρα άρχισε να υπάρχει δυσκολία στην προώθηση του προϊόντος με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν και τιμές ικανοποιητικές. Σήμερα οι τιμές που υπάρχουν είναι γύρω στα 0,40 με 0,50 € το κιλό και δεν ανταποκρίνονται στο κόστος καλλιέργειας αλλά να μείνει και κάτι για τον κάθε παραγωγό” δήλωσε.

Vorlokas

Όπως ανέφερε την πτώση της τιμής την αποδίδουν κάποιοι στον πόλεμο, όμως η ακρίβεια και η επιβάρυνση του κόστους παραγωγής, έχει ξεκινήσει νωρίτερα, ένα χρόνο πριν. “Έχει ξεκινήσει από πιο νωρίς από πέρυσι το φθινόπωρο, σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα για να μη πούμε και στα καύσιμα που ήρθε σιγά-σιγά μετά αυτή η τεράστια αύξηση. Το κόστος καλλιέργειας έχει ανέβει σε τέτοιο σημείο που δεν καλύπτει τα έξοδα. Είναι μία δύσκολη καλλιέργεια η ροδιά, δεν είναι εύκολη”.

Ποιες είναι όμως οι αντικειμενικές δυσκολίες στην καλλιέργεια; “Εμείς το δέντρο μας το έχουμε σαν θάμνο, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι ο ήλιος να επηρεάζει τον καρπό σε ποιότητα, να δημιουργεί ηλιοκαψίματα τα οποία δεν είναι καλά σε ποιότητα. Όσα είναι κρυμμένα στο φυτό είναι ικανοποιητικά. Έχουμε όμως ζημιές και από τα καιρικά φαινόμενα. Το κόστος φυσικά είναι τεράστιο, ποτίζουμε με μηχανές η με ρεύμα, όπως και να ποτίσουμε το πρόβλημα είναι μεγάλο. Κάθε βδομάδα για να συντηρηθεί χρειάζεται πότισμα. Εμείς στην ουσία δεν βγάζουμε τίποτα και σκεφτόμαστε όλοι να το εγκαταλείψουμε. Αν είχε τουλάχιστον 1 € κάτι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να ικανοποιηθούν οι παραγωγοί και κυρίως οι νεότεροι. Έτσι ώστε να μπουν με όρεξη να καλλιεργήσουν, να πουλήσουν και να τους μείνει και ένα κέρδος. Τώρα μαζεύουμε, υπάρχει και μεγάλη έλλειψη βέβαια στο προσωπικό” είπε ο κ. Βορλόκας.

Kalantzis

Ο Ηλείος παραγωγός ροδιού Θανάσης Καλαντζής δεν έκρυψε την απογοήτευσή του και αυτός για την εξέλιξη της τιμής… “Το καφάσι αυτό το πουλάμε αυτή τη στιγμή γύρω στα 0,40 € και είναι γύρω στα 16 kg το μεγάλο οπότε το κόστος του είναι γύρω στα 5,50 € είναι πολύ λίγα τα λεφτά για το συγκεκριμένο φρούτο. Για να βγει στην παραγωγή, μας έχει κοστίσει τα διπλάσια μαζί με τα λιπάσματα, τα ραντίσματα και το ρεύμα για να ποτίσουμε.

Το κέρδος είναι μηδέν και πιστεύω ότι δύσκολα θα τα καταφέρουμε. Προσπαθούμε να το συντηρήσουμε όσο μπορούμε. Μακάρι να μπορέσουν να μας βοηθήσουν σε κάποια πράγματα γιατί όλα έχουν ανέβει στη διπλάσια τιμή και δύσκολα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Δεν ξέρω τι συμβαίνει, δεν μπορούν να καταλάβουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε; Όλες οι καλλιέργειες έχουν την δυσκολία τους και έτσι όπως είναι η κατάσταση τώρα, τα πράγματα είναι τραγικά. Εγώ έχω τα ρόδια, έχω και ελιές και πραγματικά έτσι όπως είναι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουμε. Δεν υπάρχει Κυριακή για εμάς, δεν υπάρχει γιορτή, δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και πάλι δεν τα καταφέρνουμε. Το ρόδι θέλει κάθε εβδομάδα πότισμα, θέλει κλάδεμα, θέλει ραντίσματα, θέλει λίπασμα θέλει συντήρηση για τα χορτάρια δίπλα, είναι πολύ δύσκολο”.

Μικρότερη η ζήτηση

Παραγωγός ροδιού στη Βουπρασία ο Δημήτρης Γιαννέας, μίλησε για τον επηρεασμό από τις καιρικές συνθήκες και τη μειωμένη ζήτηση του προϊόντος. “Από τις μεταβολές του καιρού και από τη βροχή πάθανε αυτή την μεγάλη ζημιά και έχουν σπάσει τα ρόδια. Αν βρέξει και δεν προλάβουμε να τα μαζέψουμε σκάζουν. Κι αν δεν ήταν και το εργοστάσιο τώρα να τα μαζέψει με την τελευταία τιμή 0,19 € το κιλό θα έμεναν στο χωράφι. Αν τα είχα μαζέψει 15 μέρες νωρίτερα… έρχονται όμως και τα μετρούν για σάκχαρα. Και αν δεν έχει το κανονικό σάκχαρο δεν το παίρνουν. Φέτος είναι και πολύ μικρότερη η ζήτηση που υπάρχει” δήλωσε χαρακτηριστικά.

rodi 2

rodi 3

rodi 4

rodi 5

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022 14:58

Σχετικά Άρθρα

  • Γλυκοπατάτα Ηλείας: Ένα "αναδυόμενο" αγροτικό προϊόν με διεθνείς προοπτικές
    Η γλυκοπατάτα της Ηλείας: Ένα αναδυόμενο αγροτικό προϊόν με διεθνείς προοπτικές

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Η γλυκοπατάτα, ένα τρόφιμο με μεγάλη διατροφική αξία, κατακτά ολοένα και περισσότερο χώρο στην ελληνική κουζίνα τα τελευταία χρόνια. Αν και στο παρελθόν αποτελούσε σχεδόν άγνωστο προϊόν στο ελληνικό τραπέζι, σήμερα έχει μετατραπεί σε αναπόσπαστο μέρος των συνταγών πολλών γνωστών σεφ, προσφέροντας γεύσεις υψηλής γαστρονομίας.

    Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εν μέρει στην αυξανόμενη ενημέρωση για τα διατροφικά της οφέλη, καθώς και στην ανάδειξή της από τις δημιουργικές προτάσεις της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.

    Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικές καλλιεργητικές εκτάσεις γλυκοπατάτας, με τον νομό Ηλείας να ξεχωρίζει ως μία από τις βασικές περιοχές παραγωγής της.

    Glukopatata 8

    Ο Βασίλης Τόγιας, παραγωγός γλυκοπατάτας από το Λεβεντοχώρι, μίλησε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια αυτού του προϊόντος, το οποίο προορίζεται τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για εξαγωγές.

    Οι δυσκολίες της καλλιέργειας

    Η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη τα τελευταία χρόνια, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Όπως επισημαίνει ο κ. Τόγιας, τα έξοδα καλλιέργειας κυμαίνονται από 700 έως 1.000 ευρώ ανά στρέμμα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες ενώ το εργατικό κόστος είναι υψηλό και οι εργάτες σπάνιοι.

    Επιπλέον, οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, όπου χρησιμοποιούνται φάρμακα και λιπάσματα πολύ φθινότερα που δεν επιτρέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων.

    Παρά τις δυσκολίες, οι καλλιεργητές της περιοχής έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά σε μηχανήματα και υποδομές για την καλλιέργεια της γλυκοπατάτας και δεσμεύονται να συνεχίσουν την παραγωγή, ελπίζοντας σε καλύτερες τιμές αγοράς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η τιμή της γλυκοπατάτας όπως αναφέρει ο κ. Τόγιας, αναμένεται να κυμανθεί από 0,50 έως 0,60 ευρώ το κιλό, αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες προβλέψεις.

    Glukopatata 7

    Η συνεργασία και οι εξαγωγές

    Η γλυκοπατάτα της Ηλείας φτάνει στα ελληνικά σουπερμάρκετ όπως επισημαίνει ο κ. Τόγιας, μέσω συνεργασιών με συσκευαστήρια της περιοχής, ενώ σιγά σιγά πραγματοποιούνται και οι πρώτες εξαγωγές, με την διαδικασία αυτή να παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας αλλά και στην προώθηση ενός προϊόντος που έχει τη δυνατότητα να σταθεί ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά.

    Το μέλλον της γλυκοπατάτας στην Ελλάδα

    Παρά τις προκλήσεις, η γλυκοπατάτα φαίνεται να έχει ένα υποσχόμενο μέλλον στην Ελλάδα, ιδίως λόγω της διατροφικής της αξίας και της δυνατότητας να ενσωματωθεί σε πλήθος γευστικών και υγιεινών συνταγών. Οι παραγωγοί της Ηλείας, όπως ο κ. Τόγιας, συνεχίζουν να στηρίζουν την καλλιέργεια, ενώ η αυξανόμενη ζήτηση εντός και εκτός Ελλάδας υποδεικνύει ότι η γλυκοπατάτα θα παραμείνει ένα βασικό προϊόν στη σύγχρονη αγροτική παραγωγή της χώρας.

    Με την κατάλληλη στήριξη και τον σωστό σχεδιασμό, η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται, προσφέροντας νέες ευκαιρίες τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές που αναζητούν ποιοτικά, ελληνικά προϊόντα.

    Glukopatata 2

    Glukopatata 3

    Glukopatata 4

    Glukopatata 5

    Glukopatata 6

  • «Τροφή για σκέψη» – Το σούπερ φρούτο που προστατεύει από το Αλτσχάιμερ
    «Τροφή για σκέψη» – Το σούπερ φρούτο που προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

    Διατροφή VS Αλτσχάιμερ – Τι να φάμε για γερό εγκέφαλο;

    Η σχέση μεταξύ διατροφής και άνοιας διερευνάται εδώ και καιρό από τους επιστήμονες, αλλά τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ βρήκαν ότι υπάρχουν τρία φρούτα και ένας ξηρός καρπός που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη μνήμη των ασθενών με Αλτσχάιμερ.

    Σύμφωνα με την πειραματική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s and Dementia, το ρόδι περιέχει μια ουσία που μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές διαταραχές και να βελτιώσει τα προβλήματα μνήμης.

    Η ουρολιθίνη Α (Utolithin A ή UA) είναι ένα σημαντικό μεταβιοτικό που παράγεται από το μικροβίωμα του εντέρου μας και επηρεάζει τη μιτοχονδριακή λειτουργία. Οι τροφές που περιέχουν τις πολυφαινόλες που απαιτούνται για την παραγωγή της ουρολιθίνης Α – εκτός από τα ρόδια – περιλαμβάνουν τα καρύδια, τις φράουλες και τα σμέουρα.

    Σε ασθενείς με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να απομακρύνει τα αδύναμα μιτοχόνδρια, τα οποία συσσωρεύονται και μειώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

    Η ουρολιθίνη Α προάγει την ανακύκλωση των μιτοχονδρίων ενεργοποιώντας μια οδό που πρώτα προκαλεί την υποβάθμιση των παλαιότερων μιτοχονδρίων και στη συνέχεια διεγείρει την παραγωγή νέων, υγιών μιτοχονδρίων.

    «Ακόμα δεν μπορούμε να πούμε κάτι για τη δοσολογία, αλλά φαντάζομαι ότι χρειαζόμαστε περισσότερο από… ένα ρόδι την ημέρα», σχολιάζει ο Βίλχελμ Μπορ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης,

    Με βάση τα «ελπιδοφόρα αποτελέσματα» που παρατηρήθηκαν στα μοντέλα τρωκτικών, οι ερευνητές σχεδιάζουν να διεξάγουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

    Το ρόδι μειώνει το οξειδωτικό στρες

    Το οξειδωτικό στρες είναι μια ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών συστημάτων στο σώμα, ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging Medicine, φαίνεται να αυξάνεται με την ηλικία.

    Ειδικά στον εγκέφαλο, το οξειδωτικό στρες μπορεί να βλάψει τους νευρώνες (δηλαδή τα νευρικά κύτταρα), αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο στο Frontiers.

    Είναι αδύνατον να αποφύγουμε την έκθεση στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες στο σώμα.

    Η άμυνα του οργανισμού εναντίον των σχηματιζόμενων ριζών περιλαμβάνει μία σειρά ουσιών, οι οποίες καλούνται αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που μπορούν να δώσουν ένα ηλεκτρόνιο σε μια ελεύθερη ρίζα χωρίς να γίνουν τα ίδια ασταθή. Αυτό προκαλεί τη σταθεροποίηση της ελεύθερης ρίζας και καθίσταται λιγότερο δραστική.

    Καταναλώνοντας περισσότερα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, όπως τα ρόδια, μειώνουμε τον σχηματισμό των ελεύθερων ριζών και προστατεύουμε τη μνήμη μας.

    Πηγή: VITA - Ιn.gr

  • Πρωτοχρονιά: Γιατί σπάμε ρόδι στην αλλαγή του χρόνου
    σε Plus +
    Πρωτοχρονιά: Γιατί σπάμε ρόδι στην αλλαγή του χρόνου

    Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα της χώρας είναι να σπάμε το ρόδι την Πρωτοχρονιά. Πρόκειται για μια παράδοση που ξεκίνησε αρχικά στην Πελοπόννησο, αλλά και στις Σέρρες, και αργότερα διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα.

    Τι συμβολίζει το ρόδι

    Το ρόδι εννοιολογικά σημαίνει ροή και δύναμη, είναι ο καρπός της ζωής και της καλοτυχίας, ενώ αναζητώντας κανείς τις ρίζες του θα φτάσει μέχρι την αρχαία Ελλάδα, όπου θεωρούσαν ότι οι κόκκοι του συμβόλιζαν την αφθονία, ίσως και λόγω της ποσοτητάς τους, τη γονιμότητα, την αιωνιότητα, αλλά και την καλή τύχη.

    Η παράδοση θέλει την Πρωτοχρονιά την οικογένεια να βάζει τα καλά της και να πηγαίνει στην Εκκλησία να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και να υποδεχθεί το νέο έτος

    Ο νοικοκύρης παίρνει μαζί του στην Εκκλησία το ρόδι για να «ευλογηθεί» κι αυτό και όταν όλοι επιστρέφουν σπίτι, εκείνος πρέπει να χτυπήσει την πόρτα για να του ανοίξουν, ώστε να είναι ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι τη νέα χρονιά.

    Τη στιγμή εκείνη σπάει το ρόδι και εύχεται να πλημμυρίσει το σπίτι υγεία, ευτυχία και χαρά, όσες είναι οι είναι και οι ρώγες του ροδιού.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Το αντιοξειδωτικό υπερ-φρούτο που ρίχνει σάκχαρο και χοληστερόλη
    Το αντιοξειδωτικό υπερ-φρούτο που ρίχνει σάκχαρο και χοληστερόλη

    Συνώνυμο της καλοτυχίας, της γονιμότητας και της ευτυχίας, το φρούτο αυτό βρίσκεται στη λίστα με τα πιο σημαντικά φρούτα που επιλέγουμε κυρίως για τα οφέλη του στην υγεία μας

    Το έχουμε συνδέσει με το χειμώνα, όμως στην πραγματικότητα η εποχή του ξεκινά από τον Σεπτέμβριο και διαρκεί έως και τον Ιανουάριο. Το βαθυκόκκινο χρώμα του μας ελκύει, αλλά η δυσκολία στο να απομονώσουμε τους βρώσιμους σπόρους από το υπόλοιπο φρούτο μας αποθαρρύνει. Μαθαίνοντας, όμως, πόσα σημαντικά οφέλη κρύβει για την υγεία και τον οργανισμό μας, όλοι θα θέλουμε να εντάξουμε το ρόδι στην καθημερινή μας διατροφή.

    Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού είναι γνωστές εδώ και αιώνες, με το συγκεκριμένο φρούτο να αξιοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως ασπίδα προστασίας της ανθρώπινης υγείας. Μεταξύ άλλων, το ρόδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Β, μέταλλα και πολυφαινόλες. Παράλληλα, είναι φτωχό σε σάκχαρα, γεγονός που υποστηρίζει μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς να ανεβάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

    Η υψηλή περιεκτικότητα του ροδιού σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες το καθιστούν ισχυρό σύμμαχο στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου και την καταπολέμηση ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, αλλά και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

    Τέσσερις σημαντικοί λόγοι να εντάξετε τα ρόδια στη διατροφή σας:

    1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

    Γενικότερα τα φρούτα αποτελούν πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών και τα ρόδια είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αυτό το φρούτο περιέχει πολλά διαφορετικά αντιοξειδωτικά, ενώ ορισμένα από τα μικροθρεπτικά συστατικά του, όπως η βιταμίνη C και οι ανθοκυανίνες, στις οποίες οφείλεται το ζωηρό χρώμα του ροδιού, λειτουργούν επίσης ως αντιοξειδωτικά.

    «Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο χυμός ροδιού έχει ακόμη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί, τον χυμό σταφυλιού ή το πράσινο τσάι», λέει η αθλητική διαιτολόγος Roxana Ehsani.

    Είναι σημαντικό να καταναλώνετε άφθονα αντιοξειδωτικά, επειδή αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, τη μείωση της κυτταρικής βλάβης και την προστασία από ασθένειες. Παράλληλα, συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος, του εγκεφάλου και των ματιών, ενώ έχουν και αντικαρκινική δράση.

    2. Υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία

    Μια ανασκόπηση του 2021 υποστήριξε ότι το ρόδι αποτελεί μια από τις κορυφαίες διατροφικές επιλογές για την προστασία της καρδιάς. Μεταξύ άλλων, αυξάνουν την «καλή» HDL χοληστερόλη, μειώνοντας παράλληλα την «κακή» LDL χοληστερόλη και ρίχνοντας τις τιμές της αρτηριακής πίεσης.

    Έχει, επίσης, υποστηριχθεί ότι η κατανάλωση ροδιού βελτιώνει την υγεία των αρτηριών, αποτρέποντας τη συσσώρευση πλάκας, ενώ αναστρέφει και τη στένωση των αρτηριών, που προκαλεί αθηροσκλήρωση. Η κατανάλωση χυμού ροδιού θα μπορούσε, επίσης, να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να μειώσει τη στηθάγχη, προσθέτει η ίδια μελέτη, με άλλα επιστημονικά στοιχεία να κάνουν λόγο για καταπολέμηση της φλεγμονής, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

    Δεδομένης της προστατευτικής ιδιότητας του ροδιού στην καρδιαγγειακή υγεία, η διαιτολόγος Cindy Chou επισημαίνει ότι η κατανάλωση αυτού του φρούτου μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου μιας από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

    3. Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

    Τα ρόδια αποτελούν ένα από τα φρούτα με τα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου, με αποτέλεσμα να είναι κατάλληλα και για ανθρώπους με διαβήτη, βοηθώντας στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο. «Μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει ότι το ρόδι μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στα άτομα με διαβήτη», εξηγεί η διαιτολόγος Kim Kulp. «Θα μπορούσε επίσης να μειώσει την αιμοσφαιρίνη A1C, μια τιμή που αποτελεί δείκτη ελέγχου των επιπέδων σακχάρου στο αίμα το τελευταίο τρίμηνο».

    4. Ενισχύουν την αθλητική απόδοση

    Οι αθλητικοί διαιτολόγοι δηλώνουν θαυμαστές του ροδιού, εξαιτίας της δυνατότητάς του να αυξήσει την απόδοση της άσκησης. «Ο χυμός ροδιού μπορεί να ενισχύσει την αθλητική επίδοση, επιταχύνοντας παράλληλα την ανάκαμψη μετά την άσκηση», εξηγεί η δρ. Ehsani. «Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας του μονοξειδίου του αζώτου, χάρη στο οποίο το σώμα λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την άσκηση».

    Μπορείτε να καταναλώσετε το ρόδι με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως τρώγοντας τους σπόρους μόνους τους, ως φρούτο, είτε προσθέτοντάς τους σε αλμυρά και γλυκά γεύματα, όπως σαλάτες και γιαούρτια και, φυσικά, σε μορφή χυμού. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι από τον χυμό απουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών, μπορείτε όμως να επωφεληθείτε από τα αντιοξειδωτικά, τα μέταλλα και τις βιταμίνες του.

    Πριν εντάξετε τα ρόδια στη διατροφή σας, βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί σε αυτό το φρούτο ή ότι δεν αλληλεπιδρά αρνητικά σε σχέση με κάποιο φάρμακο που τυχόν λαμβάνετε. «Τα ρόδια μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα, όπως τα αντιπηκτικά», αποκαλύπτει η δρ. Chou. Κατά τα άλλα, η κατανάλωσή τους είναι ασφαλής. Επιλέξτε μια μέτρια ποσότητα, ώστε να αποφύγετε μια πιθανή πεπτική δυσφορία, συνιστά η δρ. Kulp.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ελιά: Η αμφίδρομη σχέση καλλιέργειας και κλιματικής αλλαγής
    Ελιά: Η αμφίδρομη σχέση καλλιέργειας και κλιματικής αλλαγής

    Η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου μπορεί να απορροφήσει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μιας πόλης 7 εκατ. κατοίκων

    Στην άμβλυνση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής συμβάλλει η ελαιοκαλλιέργεια, ενώ η παραγωγή ελαιόλαδου έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική για το περιβάλλον.

    Σύμφωνα με έρευνες, η ελιά είναι το δέντρο με τη μεγαλύτερη ικανότητα απορρόφησης ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η παραγωγή ενός λίτρου ελαιόλαδου συλλέγει 10,64 kg ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα (CO 2).

    Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στη μελέτη του 2017 για το ισοζύγιο CO 2 του ελαιόλαδου στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου (IOC), η παγκόσμια ελαιοκαλλιέργεια, η οποία εκτείνεται σε 10,5 εκατομμύρια εκτάρια, μπορεί να συλλάβει 47 εκατομμύρια τόνους CO 2 ετησίως, ενώ η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου μπορεί να απορροφήσει εκπομπές μιας πόλης 7 εκατομμυρίων κατοίκων.

    Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, ένα εκτάριο ελαιώνα μπορεί να δεσμεύσει 4,5 τόνους CO 2 ετησίως. Λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό κύκλο ζωής του ελαιόλαδου, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η παραγωγή ενός κιλού ελαιόλαδου απομακρύνει 10 kg CO 2 από την ατμόσφαιρα.

    Τεχνικές καλλιέργειας

    Στη χώρα μας το 20% των καλλιεργούμενων εκτάσεων καλύπτονται από ελιές και εκτιμάται ότι η κλιματική κρίση θα επηρεάσει την ανθοφορία, την καρπόδεση και την ποσότητα και ποιότητα του παραγομένου προϊόντος. Οι ποσότητες ατμοσφαιρικού CO2 που απορροφώνται σε ελαιοκαλλιέργειες ποικίλουν εξαρτώμενες από διάφορους παράγοντες.

    Σύμφωνα με έρευνες, μέσα από κατάλληλες καλλιεργητικές τεχνικές μπορεί να μειωθεί η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (CO2), καθώς η παραδοσιακή, αειφορική καλλιέργεια της ελιάς αυξάνει την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα εν αντιθέσει με την εντατική καλλιέργεια και τα υπέρπυκνα συστήματα φύτευσης και μηχανικής συγκομιδής.

    Σε ό,τι αφορά στις μεθόδους καλλιέργειας, που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με την εκπομπή λιγότερων αερίων του θερμοκηπίου, οι προτεινόμενες μέθοδοι από την επιστημονική κοινότητα περιλαμβάνουν:

    • Τροποποίηση του κλαδέματος των ελαιοδέντρων για αύξηση της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα μέσω της φωτοσύνθεση.
    • Ανακύκλωση κλαδεμάτων ως υλικό εδαφοκάλυψης και θρέψης.
    • Αξιοποίηση των παραπροϊόντων ελαιοτριβείου με εφαρμογή στο έδαφος (φερτάρδευση).
    • Αξιοποίηση των υποπροϊόντων ελαιοκαλλιέργειας μετά από κομποστοποίηση.
    • Ελάχιστη ή η καθόλου καλλιέργεια του εδάφους για περιορισμό της διάβρωσης και καταστροφής της οργανικής ουσίας.
    • Η τροποποίηση της ζιζανιοχλωρίδας για αύξηση της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.
    Αμφίδρομη σχέση

    Στην αμφίδρομη σχέση μεταξύ της γεωργίας, ιδίως της ελαιοκαλλιέργειας, και της κλιματικής αλλαγής, αναφέρεται σε πρόσφατο σημείωμά του το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας.

    Όπως επισημαίνει, από τη μία πλευρά, η μεγάλη εξάρτηση των ελαιόδεντρων από τις κλιματικές συνθήκες τα καθιστά ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή. Από την άλλη πλευρά όμως, οι ελαιώνες είναι σε θέση να δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα (CO 2) από την ατμόσφαιρα και να το αποθηκεύουν στις μόνιμες βλαστικές δομές των ελαιόδεντρων, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητά τους σε οργανική ουσία και μετατρέποντάς τα σε μόνιμες δεξαμενές CO 2.

    Πρόσφατα, αναδείχθηκαν αρκετές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία «πιστώσεων άνθρακα» από τη γεωργία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επεξεργάζεται επί του παρόντος ένα πλαίσιο για την πιστοποίηση της αφαίρεσης άνθρακα.

    «Ως εκ τούτου, βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μια κρίσιμη στιγμή για τον ελαιώνα να αναγνωρίσει τον θεμελιώδη περιβαλλοντικό του ρόλο. Αυτή η αναγνώριση θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στους αγρότες, καθώς οι βιώσιμες και θετικές καλλιεργητικές πρακτικές τους, θα τους επέτρεπαν να αποκτήσουν πρόσθετο εισόδημα», επισημαίνεται σχετικά.

    Διεθνές εργαστήριο

    Η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί ένα ιδανικό σενάριο ώστε να αναπτυχθούν οι δράσεις εκείνες, που θα στοχεύσουν στην ενίσχυση του ρόλου των ελαιώνων.

    Σε αυτό το πλαίσιο, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, θα διοργανώσει ένα διεθνές εργαστήριο με τίτλο «Ισοζύγιο άνθρακα στον τομέα της ελιάς: Μέρος της λύσης κατά της κλιματικής αλλαγής (Carbon balance of the olive sector: Part of the solution against climate change)», από τις 17 έως τις 19 Οκτώβριος, 2023.

    Το εργαστήριο θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους, να προβληματιστούν σχετικά με τη θέση του κλάδου του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς όσον αφορά τη συμβολή του στην επίτευξη των στόχων «ουδετερότητας CO 2», καθώς και για το πώς η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να ωφελήσει τον κλάδο στο σύνολό του.

    Πηγή: In.gr

  • Βαμβάκι: Βασικές οδηγίες για την καλλιέργεια
    Βαμβάκι: Βασικές οδηγίες για την καλλιέργεια

    Οι κατεργασίες του εδάφους είναι απ’ τις σημαντικότερες καλλιεργητικές επεμβάσεις, οι οποίες πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή, όταν το χώμα είναι στο ρώγο του. Είναι καλύτερα, πολλές φορές, να αποφύγουμε κάποια κατεργασία, παρά να γίνει σε υγρό χωράφι και να ζυμωθεί το χώμα.

    Η ζημιά που προκαλείται στη δομή του εδάφους, ιδίως από υγρό όργωμα, μπορεί να ακολουθεί την καλλιέργεια όλο το καλοκαίρι (καχεξία – κιτρινάδα των φυτών, κ.λ.π.). Πολύ ωφέλιμο είναι το εδαφοσχίσιμο (σε πραγματικό βάθος κατεργασίας μεγαλύτερο από 50 – 60 εκατοστά), κάθε 4-5 χρόνια. Σε χρονιές που το φθινόπωρο δεν έχει πολλές βροχές και τα χωράφια είναι στεγνά μετά την συγκομιδή, δεν πρέπει να χάνουμε την ευκαιρία να κάνουμε αυτήν την πολύ σημαντική επέμβαση.

    Λίπανση

    Για να γίνει σωστή λίπανση είναι απαραίτητο να προηγηθεί εδαφολογική ανάλυση. Όταν δεν υπάρχει εδαφολογική ανάλυση, προτείνουμε μία γενική λίπανση που θα δώσει στο έδαφος άζωτο σε μεγαλύτερη αναλογία (10-12 μονάδες), φωσφόρο (5-6 μονάδες) και κάλιο (5-6 μονάδες). Για να εφαρμοσθούν αυτές οι μονάδες, χρησιμοποιούνται σύνθετα λιπάσματα που έχουν αναλογία αζώτου, φωσφόρου και καλίου 2- 1-1 περίπου (όπως 20-10-10, 18-8-8, 18-9-6 και άλλα παρόμοια), σε ποσότητα 40-60 κιλών / στρέμμα.

    Από την ποσότητα αυτή: Ένα μέρος της (περίπου το μισό) εφαρμόζεται στη σπορά (κατά προτίμηση γραμμικά). Η υπόλοιπη ποσότητα, πρέπει να εφαρμόζεται στο τελευταίο σκαλιστήρι (τέλη Ιουνίου), ώστε να είναι κοντά στην εποχή των μεγάλων απαιτήσεων της καλλιέργειας – από τις αρχές Αυγούστου και μετά, όταν το βαμβάκι καταναλώνει το 70% περίπου του αζώτου, φωσφόρου και καλίου.

    Την επιφανειακή αζωτούχο λίπανση πρέπει να την αποφεύγουμε στο βαμβάκι, για την αποφυγή ανεπιθύμητης βλαστικής ανάπτυξης. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (υποβοήθηση του ξεκινήματος κακοφυτρωμένων φυτών ή σε πολύ φτωχά χωράφια), πρέπει να εφαρμόζεται.

    Επισημαίνουμε, ακόμα μια φορά, ότι η μειωμένη λίπανση στην οποίο παρασύρονται τα τελευταία χρόνια πολλοί βαμβακοπαραγωγοί, με σκοπό την μείωση του κόστους της καλλιέργειας, είναι λανθασμένη πρακτική. Έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί μία αντιοικονομική συμπεριφορά, αφού επιφέρει σημαντική μείωση της παραγωγής.

    Σπορά

    Ποσότητα σπόρου: 1,3 κιλά (υβρίδια) και 1,5 – 2,0 κιλά (λοιπές ποικιλίες), περίπου, το στρέμμα.
    Αποστάσεις σποράς : Ανά 5 ως 6 εκατοστά περίπου. (Αραιότερα στα χωράφια που το βαμβάκι παίρνει ύψος.)

    Προσοχή στο βάθος σποράς. ΟΧΙ ΒΑΘΕΙΑ. Το σωστό βάθος είναι 3 με 4 εκατοστά – δύο δάχτυλα περίπου. Βαθιά σπορά οδηγεί τις περισσότερες φορές σε επανασπορά.

    Εντομοκτονία Εδάφους – Φυτοπροστασία

    Η εφαρμογή των κοκκωδών εντομοκτόνων εδάφους παρέχει προστασία από τον σιδηροσκώληκα.

    Η προστασία των ωφελίμων εντόμων και η βιολογική ισορροπία, θα πρέπει να αποτελούν πρωταρχικό μέλημα για κάθε καλλιεργητή βαμβακιού, από το φύτρωμα και μετά. Βασικός στόχος του ενημερωμένου βαμβακοπαραγωγού είναι να αποφύγει τους άσκοπους ψεκασμούς και να φτάσει στον Αύγουστο χωρίς εντομοκτόνα. Να «γεμίσει» το χωράφι του με ωφέλιμα έντομα, για να αντιμετωπίσει με επιτυχία την επικίνδυνη γενιά του πράσινου σκουληκιού τον Αύγουστο, που αποτελεί τον ουσιαστικό εχθρό της βαμβακοκαλλιέργειας στην περιοχή μας.

    Αντιμετώπιση Σηψιρριζίων

    Το βαμβάκι είναι ευαίσθητο στις σηψιρριζίες (σάπισμα των ριζών). Εντονότερα προσβάλλεται, όταν φυτρώνει σε συνθήκες μεγάλης υγρασίας και χαμηλών θερμοκρασιών.

    Με σκαλιστήρια αερίζουμε το έδαφος και προλαβαίνουμε το σάπισμα των σπόρων ή των μικρών βαμβακοφύτων. Σημαντική βοήθεια προσφέρει και η εφαρμογή, με ψεκασμό, αυξινών που μπορεί να γίνει νωρίτερα από το σκαλιστήρι (μόλις καταστεί δυνατή η κυκλοφορία του τρακτέρ – ψεκαστικού μέσα στο υγρό χωράφι). Κερδίζουμε, έτσι, την επιβίωση πολλών φυτών, πριν έλθει η ουσιαστική βοήθεια του σκαλιστηριού.

    Ανάσχεση (Σταμάτημα) της υπερβολικής ανάπτυξης

    Σε χωράφια που παίρνουν υπερβολικό ύψος, η εφαρμογή ανασχετικών αποτελεί μία πολύ σημαντική επέμβαση. Σ’ αυτά τα χωράφια, παράλειψη ή καθυστέρηση στην εφαρμογή τους, οδηγεί σε ανεξέλεγκτη ανάπτυξη που οψιμίζει και μειώνει (δραματικά πολλές φορές) την παραγωγή.

    Το κλειδί για πετυχημένο σταμάτημα της ανάπτυξης, είναι η έγκαιρη πρώτη επέμβαση, όταν τα φυτά είναι ακόμα μικρά (40-50 εκατ.). Αν αργήσουμε, η πιθανότητα επιτυχίας είναι πολύ μικρή, αλλά θα στοιχίσει και ακριβότερα, αφού θα απαιτηθούν πολύ μεγαλύτερες δόσεις ανασχετικών.

    Ποτίσματα

    Στο βαμβάκι είναι από τις κρισιμότερες καλλιεργητικές επεμβάσεις. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνονται στην ώρα τους και με τη σωστή δόση, προκειμένου να υπηρετηθεί ο βασικός άξονας στην καλλιέργεια του βαμβακιού, που είναι η ισορροπία μεταξύ βλαστικής ανάπτυξης και καρποφορίας.

    Πρόωρα ποτίσματα οδηγούν σε ανεπιθύμητη, υπερβολική βλαστική ανάπτυξη και οψίμηση της παραγωγής, ενώ καθυστέρησή τους προκαλεί σταμάτημα της ανάπτυξης αλλά και πτώση χτενιών και καρυδιών. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε μείωση της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, ο βαμβακοκαλλιεργητής να ποτίζει σωστά – όταν το χωράφι του θέλει πότισμα.

    Ποτίσματα Φυτρώματος

    Αποτελούν ιδιαίτερη περίπτωση και χρειάζεται προσοχή στη δόση του νερού και στην λήψη απόφασης για εφαρμογή ή επανάληψή τους. Η ποσότητα του νερού πρέπει να είναι τόση όση χρειάζεται για να δώσει στο έδαφος την αναγκαία για την βλάστηση του σπόρου υγρασία, χωρίς να δημιουργεί, όμως, συνθήκες υπερβολικής υγρασίας, που, όπως προαναφέρθηκε, είναι πολύ επικίνδυνες για εκδήλωση σηψιρριζιών. Αν οι περισσότεροι σπόροι βρίσκονται σε υγρασία, είναι καλό να περιμένουμε να φυτρώσουν και μετά να ποτίσουμε.

    Διαρκές μέλημα των βαμβακοπαραγωγών πρέπει να αποτελεί η καλή διαχείριση και η αποφυγή σπατάλης του αρδευτικού νερού, στα πλαίσια και του σχεδίου δράσης για τη μείωση της νιτρορρύπανσης του εδάφους.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Το σούπερ φρούτο που προφυλάσσει την καρδιά και τον προστάτη
    Το σούπερ φρούτο που προφυλάσσει την καρδιά και τον προστάτη

    Ο καρπός που σφραγίζει την έλευση του νέους έτους με το σπάσιμο του, όπως θέλει το έθιμο για να έχουμε μια τυχερή χρονιά, θεωρείται παράλληλα πολύτιμος και για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και του προστάτη

    Το γούρι της νέας χρονιάς που «σπάει» για να την υποδεχθεί, το ρόδι, δε θεωρείται μόνο πηγή καλοτυχίας, αλλά και πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Το ζουμερό αυτό φρούτο, που είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α, C και Ε, μεταλλικών στοιχείων όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το κάλιο και το αντιοξειδωτικό σελήνιο, είναι παράληλα ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες.

    Λόγω αυτών των ιδιοτήτων που παρουσιάζει, θεωρείται και ο κατάλληλος σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς και του προστάτη. Η διαιτολόγος Julia Zumpano από τη δομή υγείας Cleveland Clinic μοιράζεται τους λόγους που το ρόδι αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή μας.

    Υγεία του προστάτη

    Ορισμένες έρευνες διαπίστωσαν ότι τα συστατικά του χυμού του ροδιού είχαν αντικαρκινική δράση περιορίζοντας τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ειδικότερα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες διαπίστωσαν ότι ο χυμός του φρούτου φάνηκε να καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε άνδρες που είχαν υποβληθεί σε προκαταρκτική θεραπεία για καρκίνο του προστάτη.

    Παρόλα αυτά, η δρ. Julia Zumpano επισημαίνει ότι ο χυμός του ροδίου θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας συνολικά υγιεινής διατροφής με βάση τα φρούτα και τα λαχανικά (και όχι επικεντρωμένης αποκλειστικά στην κατανάλωση χυμού ροδιού).

    Υγεία της καρδιάς

    Τα ρόδια χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως φαρμακευτική τροφή λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους. Γι’ αυτό, ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μπορούν να βελτιώσουν τους παράγοντες οξειδωτικού στρες και να επηρεάσουν θετικά την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

    Σε μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση του 2022 με επίκεντρο δέκα από τα πιο δημοφιλή φρούτα και τις επιδράσεις τους στις καρδιαγγειακές παθήσεις, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ρόδια και ο χυμός του ροδιού παρουσιάζουν σημαντικά οφέλη για τη βελτίωση μιας σειράς καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η στεφανιαία νόσος και η αθηροσκλήρωση.

    Μια άλλη μελέτη του 2021 σε πειραματικό ζωικό μοντέλο με αρουραίους απέδειξε ότι ο χυμός ροδιού μείωσε τη συγκέντρωση της LDL, της «κακής» χοληστερόλης, κατά 39% και παράλληλα ότι αύξησε τη συγκέντρωση της HDL, της «καλής» χοληστερόλης, κατά 27%.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Jess Loiterton: https://www.pexels.com/el-gr/photo/5505397/

  • Σπάμε ρόδι την Πρωτοχρονιά - Ποια σημασία έχει
    Σπάμε ρόδι την Πρωτοχρονιά - Ποια σημασία έχει

    Τι συμβολίζει το σπάσιμο του ροδιού την Πρωτοχρονιά.

    Είναι πολλά τα έθιμα που έχει η Ελλάδα για τις μέρες της Πρωτοχρονιά και των Χριστουγέννων. Ένα από τα πιο διαδεδομένα είναι το σπάσιμο του ροδιού. Όμως από που προέρχεται και γιατί το σπάμε.

    Ένα παλαιό έθιμο του λαού μας για την γιορτινή μέρα της έλευσης του νέου χρόνου είναι «το σπάσιμο του ροδιού». Πρόκειται για έθιμο που αρχικά εντοπίστηκε στην Πελοπόννησο, αν και μετά διαδόθηκε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

    Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία, ντυμένοι όλοι με τα καλά τους ρούχα για να παρακολουθήσουν τη Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και να υποδεχτούν το νέο χρόνο, καλό κι ευλογημένο.

    Κατά την επιστροφή, ο νοικοκύρης του σπιτιού έχει στην τσέπη του ένα λειτουργημένο ρόδι, που στην Μικρά Ασία το φυλούσαν στα εικονίσματα από τις 14 Σεπτέμβρη, δηλαδή τη μέρα του Σταυρού.

    Είναι αυτός που κάνει το ποδαρικό και σπάει το ρόδι. Πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι στην κλειστή εξώπορτα και να του ανοίξουν. Δεν κάνει να ανοίξει ο ίδιος με το κλειδί του. Έτσι είναι ο πρώτος που μπαίνει στο σπίτι για να κάνει το ποδαρικό με το ρόδι στο χέρι.

    Μπαίνοντας μέσα, με το δεξί πόδι, σπάει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα για να πεταχτούν οι ρώγες του παντού και ταυτόχρονα λέει: «με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά».

    Σύμφωνα με την παράδοση τα παιδιά κοιτάζουν αν οι ρώγες είναι τραγανές και κατακόκκινες. Όσο γερές κι όμορφες είναι οι ρώγες, τόσο χαρούμενες κι ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος για το σπιτικό τους.

    Άλλη ευχή που συνηθίζεται να λέγεται κατά το σπάσιμο του ροδιού είναι: «Όσο βαρύ είναι το ρόδι, τόσο βαρύ να είναι το πορτοφόλι μας, όσο γεμάτο καρπούς είναι το ρόδι, να είναι γεμάτο το σπίτι μας με καλά και όσο κόκκινο είναι το ρόδι, τόσο κόκκινη να είναι και η καρδιά μας!»

    Πηγή: .eidiseis.gr - Photo by Priyanka Singh on Unsplash

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς