Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2018 09:50

Ανοιχτά τα οινοποιεία της Ηλείας για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού

Γράφτηκε από τον

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν μαζί με εκατοντάδες άλλα οινοποιεία της Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού και σας προσκαλούν να γιορτάσετε μαζί τους.

Οι πόρτες θα είναι ανοιχτές από τις 11.00 έως τις 17.00 και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να απολαύσουν το τοπίο στους πανέμορφους αμπελώνες, να ξεναγηθούν στους χώρους παραγωγής, ωρίμανσης και παλαίωσης οίνων, να δοκιμάσουν τις τρέχουσες σοδειές, αλλά και να ενημερωθούν για τα φρέσκα κρασιά του φετινού τρύγου που μόλις ολοκληρώθηκε.

Στην Ηλεία τα οινοποιεία που ανήκουν στους δρόμους του κρασιού είναι το Κτήμα Μερκούρη στο Κορακοχώρι Πύργου, το Κτήμα Σταυρόπουλου στο Παλαιοχώρι Γαστούνης, το Κτήμα Μπριντζίκη στο Λαντζόι, το Κτήμα Ολυμπία Γη κοντά στο Μάγειρα Ολυμπίας και το Κτήμα Μαρκόγιαννη στη Σκιλλονυτία Κρεστένων...

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού θεσμοθετήθηκε το 2009 και εορτάζεται κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου με τη συμμετοχή οινοποιείων – μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή οινοτουριστικών δικτύων.
Στον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Οινοτουρισμού» συμμετέχουν όλες οι περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας μας και συγκεκριμένα:

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να μυηθείτε στον μαγευτικό κόσμο του κρασιού, να γνωρίστε τη διαδικασία της οινοπαραγωγής και να δοκιμάσετε εξαιρετικά Επώνυμα Ελληνικά Κρασιά.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2018 10:09

Σχετικά Άρθρα

  • Επίσκεψη σε οινοποιείο έκαναν τα νήπια του Παιδικού Σταθμού Μακρισίων
    Επίσκεψη σε οινοποιείο έκαναν τα νήπια του Παιδικού Σταθμού Μακρισίων

    Βίωσαν τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού

    Για την παραγωγή του κρασιού από το σταφύλι μέχρι την παρασκευή του μούστου, τη φύλαξη και την εμφιάλωσή του, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν τα νήπια του Παιδικού Σταθμού Μακρισίων, τα οποία συνοδευόμενα από τους γονείς και το προσωπικό της υπηρεσίας, πήγαν περίπατο στο οινοποιείο του κ. Αντωνίου, που βρίσκεται στη γειτονιά τους.

    Ο περίπατος έγινε στα πλαίσια του πεδίου καλλιέργειας «κοινωνική και πολιτιστική ζωή», ενώ ακολούθησε ξενάγηση από το προσωπικό του οινοποιείου με τα παιδιά να παρατηρούν με περιέργεια τα μηχανήματα και να μαθαίνουν τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, καθώς και των προϊόντων που παράγει το οινοποιείο.

    Τα νήπια έκαναν ερωτήσεις και περιηγήθηκαν σε όλους τους χώρους ανακαλύπτοντας καινούργια πράγματα, κάποια εκ των οποίων γνώριζαν από τα βιβλία που είχαν διαβαστεί στο σχολείο ή έχουν οι γονείς στα σπίτια τους.

    Στο τέλος της ξενάγησης ευχάριστη έκπληξη περίμενε τα παιδιά και τους συνοδούς τους, από την προσφορά από τον κ. Αντωνίου χυμού και μουστοκούλουρων για να φάνε και να πάρουν μαζί τους στο σχολείο.

    Επίσης προσέφερε μπουκάλια με κρασί στο προσωπικό του Παιδικού Σταθμού.

    «Μικροί και μεγάλοι ανακαλύψαμε το σύγχρονο οινοποιείο των Μακρισίων, απολαύσαμε την φιλοξενία του και φύγαμε με ευχάριστες εμπειρίες» ανέφερε η παιδαγωγός κ. Ιωάννα Χριστοπούλου, η οποία ευχαρίστησε εκ μέρους των παιδιών και των γονέων τους τον κ. Αντωνίου και το προσωπικό του, ευχόμενη να έχουν υγεία και να καταναλωθούν τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουν.

    makrisia oinop nipia 2

    makrisia oinop nipia 3

    makrisia oinop nipia 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΚΕΟΣΟΕ: Τα οινοποιεία της Καλιφόρνιας σε κρίση
    ΚΕΟΣΟΕ: Τα οινοποιεία της Καλιφόρνιας σε κρίση

    Η συγκομιδή βρίσκεται τώρα σε πλήρη εξέλιξη σε πολλές αμπελουργικές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, παρέχοντας ολοένα και πιο ακριβείς ενδείξεις για τους όγκους που δυνητικά θα συγκομιστούν το 2024.

    Στα μέσα Αυγούστου, η Εθνική Υπηρεσία Γεωργικής Στατιστικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, δημοσίευσε τις πρώτες προβλέψεις συγκομιδής για οινοποιήσιμα σταφύλια, ιδιαίτερα για την Καλιφόρνια. Τοποθετούν την παραγωγή του 2024 στους 3,6 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή όγκο μειωμένο κατά 2% σε σύγκριση με το 2023. Σύμφωνα με την Ένωση Οινοπαραγωγών (CAWG), η Καλιφόρνια γνώρισε μια από τις χειρότερες εποχές το 2024, αφού ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ. Πράγματι, ένα ακραίο κύμα καύσωνα έπληξε την περιοχή, που ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, τόσο ως προς τον αριθμό των ημερών όσο και ως προς τις διαδοχικές ημέρες, όπου ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 38°C.

    Η ζέστη, καθώς και η καρπόδεση σε συνθήκες που ήταν κάθε άλλο παρά ιδανικές, οδήγησαν σε μείωση των αρχικών προβλέψεων. Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή εταιρεία Turrentine στην Καλιφόρνια, η παραγωγή υπόσχεται, είτε να είναι σύμφωνη με τον μέσο όρο, είτε ελαφρώς χαμηλότερη ανάλογα με τις ποικιλίες, με τη συγκομιδή να έχει προχωρήσει πλέον σε σύγκριση με τις ημερομηνίες που είχαν αρχικά προγραμματιστεί.

    Από την πλευρά των παραγωγών, η μείωση του δυναμικού παραγωγής δεν είναι κακή είδηση, δεδομένης της αδύναμης δυναμικής της αγοράς. Σύμφωνα με την Turrentine Brokerage, περίπου 1 εκατομμύριο εκατόλιτρα αναζητούν ενεργούς αγοραστές, με την αναλογία των ερυθρών προς τα λευκά να είναι 3:1. Οι αυξανόμενοι όγκοι προς πώληση και η πτώση των τιμών αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος την κύρια πηγή ανησυχίας για τους παραγωγούς, αναφέρει η Ένωση Οινοπαραγωγών της Καλιφόρνια CAWG, η οποία υπογραμμίζει τον αντίκτυπο που θα έχουν οι επιθέσεις του περονόσπορου, των κυμάτων καύσωνα και των πυρκαγιών στην κερδοφορία των παραγωγών φέτος.

    «Όλο και περισσότεροι παραγωγοί αναρωτιούνται αν αξίζει να επενδύσουν στη διαχείριση του αμπελώνα από ποιοτική άποψη, όταν τα σταφύλια μπορεί να μην πουληθούν. Γενικά, οι αμπελώνες χωρίς συμβόλαιο καλλιεργούνται με τις ελάχιστες αμπελοκομικές προϋποθέσεις», σημειώνει ο σύλλογος. Και να παρατηρήσουμε ότι όλο και περισσότεροι αμπελουργοί αποφασίζουν να ξεριζώσουν αμπέλια για να εξασφαλίσουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Στην προτελευταία μηνιαία έκθεσή της, η διεθνής χρηματιστηριακή Ciatti επιβεβαιώνει αυτή την παρατήρηση, δηλώνοντας ότι «εκριζώσεις γίνονται σε όλη την πολιτεία και πιστεύουμε ότι θα συνεχιστούν και μετά τον τρύγο όταν λήξει μια νέα δόση πολυετών συμβολαίων και δεν θα ανανεωθεί… Πολλοί αμπελώνες και επωνυμίες είναι προς πώληση αυτή τη στιγμή».

    Πηγή: Etheas.gr

  • Κρασί: Μάχη επιβίωσης δίνουν τα οινοποιεία της Νότιας Ευρώπης
    Κρασί: Μάχη επιβίωσης δίνουν τα οινοποιεία της Νότιας Ευρώπης

    Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού μειώθηκε κατά 10% το 2023

    Αντιμέτωπα με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται τα οινοποιεία της Νότιας Ευρώπης, δίνοντας τη δική τους μάχη επιβίωσης. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων «χτύπησαν» τις οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου μειώνοντας την παραγωγή κρασιού στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 ετών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV) η παγκόσμια παραγωγή κρασιού μειώθηκε κατά 10% το 2023 φτάνοντας στα 237,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα, καθώς οι «ακραίες κλιματολογικές συνθήκες» επιβάρυναν τη συγκομιδή.

    Μεγαλύτερες απώλειες σύμφωνα με τον OIV καταγράφονται στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ «θύματα» της κλιματικής αλλαγής φαίνεται ότι είναι και μοναδικές οινοποιήσιμες ποικιλίες, οι οποίες κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

    Ειδικότερα, η παραγωγή στην Ελλάδα έπεσε πάνω από το 1/3 το 2023, ενώ η παραγωγή από την Ιταλία και την Ισπανία μειώθηκε περισσότερο από το 1/5, καθώς τα οινοποιεία στη νότια Ευρώπη παρουσίαζαν όλο και περισσότερο δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως έντονες βροχοπτώσεις, ξηρασία και πρώιμο παγετό.

    Η κατανάλωση κρασιού μειώθηκε κατά 2,6% ετησίως το 2023, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1996

    Τέτοια καιρικά φαινόμενα μπορούν να επηρεάσουν, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, όχι μόνο τη συγκομιδή ενός δεδομένου έτους αλλά και την παραγωγή τα επόμενα χρόνια.

    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ασθενέστερη παραγωγή και οι πιο δύσκολες συνθήκες παραγωγής αυξάνουν το κόστος σε μια ήδη σε μεγάλο βαθμό ευαίσθητη στις τιμές καταναλωτική αγορά.

    Η κατανάλωση κρασιού μειώθηκε κατά 2,6% ετησίως το 2023, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1996, λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής και διανομής που οδήγησε σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις του OIV.

    Μεταβαλλόμενο το τοπίο

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα οινοποιεία ώθησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει τον περασμένο μήνα μια ομάδα υψηλού επιπέδου για την οινική πολιτική για να συζητήσει τις «προκλήσεις και ευκαιρίες για τον κλάδο».

    Εκπρόσωποι της ΕΕ και φορείς της βιομηχανίας αναμένεται να συναντηθούν για πρώτη φορά τον επόμενο μήνα, προκειμένου να χαράξουν νέα στρατηγική και κατευθύνσεις για την οινική πολιτική. Η ομάδα πρόκειται να συναντηθεί τουλάχιστον τρεις φορές φέτος, πριν παρουσιάσει τις συστάσεις της στις αρχές του 2025.

    Στόχος είναι να παρθούν μέτρα που θα μπορούσαν να μειώσουν ορισμένους από τους μεγαλύτερους κινδύνους, που αντιμετωπίζει η βιομηχανία, η οποία μόνο σε ολόκληρο το μπλοκ απασχολεί περίπου 3 εκατομμύρια άτομα και συνεισφέρει περίπου 130 δισεκατομμύρια ευρώ στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ΕΕ.

    Ποιες ποικιλίες κινδυνεύουν

    Θύμα της κλιματικής αλλαγής φαίνεται ότι είναι σημαντικές και οινοποιήσιμες ποικιλίες, οι οποίες σύμφωνα με οινοποιούς κινδυνεύουν ακόμα και με εξαφάνιση.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, στη Σαντορίνη, οι ακραίες θερμοκρασίες απειλούν την παραγωγή του γηγενούς σταφυλιού Ασύρτικο, κρίσιμο για τα διεθνώς αναγνωρισμένα εκλεκτά λευκά κρασιά του νησιού. Οι πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις τοπικών οινοποιών προβλέπουν ότι το Ασύρτικο απειλείται με εξαφάνιση μέχρι το 2040.

    Η περσινή παραγωγή ήταν περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής του 2022, ενώ η φετινή συγκομιδή εκτιμάται ότι θα πέσει στο 1/6 των επιπέδων του 2022.

    Λίγο διαφορετική είναι η εικόνα που μεταφέρεται για τη Νεμέα, όπου η συγκομιδή ξεκίνησε κατά 20 ημέρες νωρίτερα. Σύμφωνα με τους οινοποιούς της περιοχής, η μείωση μυκητολογικών ασθενειών βελτίωσε την ποιότητα των σταφυλιών, ωστόσο αναμένονται χαμηλότερες αποδόσεις συνολικά.

    Ο ασυνήθιστα σύντομος χειμώνας και η αύξηση των θερμοκρασιών, με τον Ιούλιο να είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί, μείωσαν την παραγωγή σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, τα οποία ήταν ήδη αρκετά χαμηλά. Μεγαλύτερη πτώση των αποδόσεων σημειώνει το Αγιωργίτικο, την ποικιλία σταφυλιού που χρησιμοποιείται στα κόκκινα κρασιά της περιοχής.

    Μάλιστα, οι οινοποιοί προκειμένου να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα που βιώνει η αμπελουργία λόγω της κλιματικής αλλαγής, φυτεύουν αμπέλια σε μεγαλύτερα υψόμετρα, όπου οι θερμοκρασίες είναι γενικά χαμηλότερες, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία να εντοπίσουν περιοχές με καλύτερη παροχή νερού για να βοηθηθούν τα αμπέλια να αντέξουν τη ζέστη.

    «Δεν υπάρχουν ακόμα οριστικές λύσεις, καθώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις επόμενες αλλαγές ή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε», λένε χαρακτηριστικά στο CNBC.

    Το παράδειγμα της Ιταλίας και της Ισπανίας

    Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή κρασιού και την ποιότητά του και στην Ιταλία.

    Το γεγονός αυτό οδήγησε ορισμένους οινοπαραγωγούς να αλλάξουν μεθόδους στην παραγωγή, προκειμένου να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο περιβαλλοντικό τοπίο.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Antinori nel Chianti Classico, ένας από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους οινοποιούς της Ιταλίας, φυτεύει τώρα αμπέλια σε νέες κατευθύνσεις για να επωφεληθούν από την αυξημένη έκθεση στον ήλιο. Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια οι φυτεύσεις γινόντουσαν νοτιοδυτικά, ενώ τώρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών έχουν μετατεθεί βορειοανατολικά.

    Αντίστοιχα, στην Ισπανία πολλές από τις περιοχές με αμπελώνες βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της έλλειψης νερού. Έτσι, προκειμένου να γίνουν ολοένα και πιο αποτελεσματικές με τη χρήση του νερού, άρχισαν να χρησιμοποιηθούν χρησιμοποιώντας θαμμένα συστήματα άρδευσης.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • “Ανοιχτές Πόρτες” για τα οινοποιεία της Ηλείας
    “Ανοιχτές Πόρτες” για τα οινοποιεία της Ηλείας

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Θεσμός έχει γίνει πλέον η δράση “Ανοιχτές Πόρτες” για τα οινοποιεία της χώρας και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία, προκειμένου οι φίλοι του κρασιού αλλά και της φύσης γενικότερα, να επισκεφτούν τα οινοποιία της περιοχής τους και να γνωρίσουν από κοντά τόσο τα μυστικά παρασκευής του κρασιού όσο όμως να περάσουν και μερικές ευχάριστες ώρες πραγματοποιώντας έναν περίπατο στους ανθισμένους αμπελώνες.

    Το κτήμα Μερκούρη πάντα ανοιχτό σε δράσεις που αφορούν την επικοινωνία με τον κόσμο, άνοιξε τις πύλες του το περασμένο Σαββατοκύριακο από το πρωί έως και το απόγευμα, ενώ οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες του, ήταν εκεί προκειμένου να καλωσορίσουν αλλά και να ξεναγήσουν στους χώρους του όλους όσοι το επισκέφθηκαν.

    Ο Οινολόγος Δημήτρης Κανελλακόπουλος και μέλος της οικογένειας Κανελακόπουλου, Μερκούρη μίλησε στο ilialive.gr γι αυτή τη δράση, σημειώνοντας ότι εκτός των άλλων η επίσκεψη στα οινοποιεία συνιστά και μια μοναδική εμπειρία προκειμένου οι πολίτες να εκπαιδευτούν και να μάθουν να ξεχωρίζουν αλλά και να επιλέγουν το καλό κρασί.

    «Βρισκόμαστε στο κτήμα Μερκούρη για άλλη μια χρονιά στην ετήσια εκδήλωση του κλάδου “Ανοιχτές Πόρτες”, μια εκδήλωση που έχει γίνει θεσμός. Περιμένουμε το κοινό να έρθει να γνωρίσει τα κρασιά μας να δει το υπέροχο περιβάλλον του τόπου. Η εκδήλωση αυτή έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να γίνουν πιο γνωστά τα κρασιά των Ελλήνων παραγωγών. Το κρασί είναι ένα προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Μεσογειακή διατροφή και όσο και αν έχει χτυπηθεί από τα διάφορα προβλήματα όπως την πανδημία και την οικονομική κρίση, δεν παύει να είναι ένα προϊόν το οποίο πολλοί αγαπούν και αυτή είναι μια ευκαιρία να έρθουν, να μάθουν και να μπορούν να ξεχωρίζουν και τα καλά κρασιά από τα λιγότερο καλά» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κανελακόπουλος.

    Oinop 2

    Oinop 3

    Oinop 4

    Oinop 5

    Oinop 6

    Oinop 7

  • Διδακτική του 1ου Γυμνασίου Πύργου στην Οινοποιία Achaia Clauss
    Διδακτική του 1ου Γυμνασίου Πύργου στην Οινοποιία AchaiaClauss

    Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023 η Γ΄ τάξη του 1ου Γυμνασίου Πύργου πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στην Οινοποιία AchaiaClauss στην Πάτρα.

    Πρόκειται για το παλαιότερο οινοποιείο στην Ελλάδα, το οποίο ιδρύθηκε από τον Βαυαρό Gustav Clauss. Θεωρείται μάλιστα ότι ο Gustav Clauss ήταν εκείνος που εισήγαγε και καθιέρωσε τον θεσμό του Οινοτουρισμού στην Ελλάδα, κατόπιν της επισκέψεως της Πριγκίπισσας Σίσσυ της Αυστροουγγαρίας το 1885, για χάρη της οποίας μάλιστα ονόμασε το Κελάρι «Αυτοκρατορικό».

    Το Κάστρο-Οινοποιείο δραστηριοποιείται αδιάκοπα από το 1861 έως σήμερα. Αποτελεί προορισμό για τους λάτρεις του κρασιού, της ιστορίας και της φύσης. Πλακόστρωτα δρομάκια ανάμεσα σε πέτρινους πύργους, επιβλητικά κτίρια, κελάρια με βαρέλια μαυροδάφνης, καθένα με τη δική του ιστορία, παραδοσιακά εργαλεία και παλιά βιβλία συνθέτουν την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής.

    Μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στους χώρους του ιστορικού οινοποιείου και ενημερώθηκαν για την αλκοολική ζύμωση της μαυροδάφνης, καθώς και για τις άλλες διεργασίες που εφαρμόζονται κατά τη διαδικασία παραγωγής της.

    Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Νικολαβγένη Βασιλική, Νικολακοπούλου Αιμιλία, Συλιβέστρου Λαμπρινή, Μπακόπουλος Διονύσιος, Βασιλάκης Σταύρος και Μπούλιαρη Αθανασία.

    1o gimnasio Achaia Clauss 2

    1o gimnasio Achaia Clauss 3

    1o gimnasio Achaia Clauss 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού: Άνοιξαν τις πόρτες τους για το κοινό τα οινοποιεία της Ηλείας
    Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού: Άνοιξαν τις πόρτες τους για το κοινό τα οινοποιεία της Ηλείας

    Μία μοναδική ευκαιρία για όλους όσοι αγαπούν την φύση, τη γαστρονομία και τον οίνο, είχαν όσοι εκμεταλλευθήκαν την χθεσινή καθιερωμένη Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού και περιηγήθηκαν στα οινοποιεία της Ηλείας, που άνοιξαν τις πόρτες τους προκειμένου να υποδεχθούν το κοινό.

    Το κτήμα Μερκούρη συμμετέχοντας πάντα σε ανάλογες εκδηλώσεις, αποτέλεσε όπως ήταν αναμενόμενο πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον χώρο του οινοποιείου, να απολαύσουν το πανέμορφο τοπίο με τους αμπελώνες, να ενημερωθούν για τον τρόπο παρασκευής του κρασιού αλλά και φυσικά να γευθούν τις διάφορες ποικιλίες του.

    Νωρίτερα, αναφερόμενος σε αυτή την ημέρα ο Δημήτρης Κανελλακόπουλος μέλος οικογενείας των ιδιοκτητών του Κτήματος Μερκούρη αλλά και οινολόγος στο επάγγελμα, μιλώντας στο ilialive.gr σημείωσε πως:
    «Η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού για μία ακόμα χρονιά στο κτήμα Μερκούρη γιορτάζεται, περιμένουμε τους φίλους και τις φίλες του κρασιού και της φύσης να έρθουν, να απολαύσουν τα προϊόντα μας αλλά και τον υπέροχο χώρο. Παρόλο που ο καιρός δε βοηθάει πολύ σήμερα ελπίζουμε να έχουμε μία αρκετά καλή προσέλευση.
    Εξηγούμε στον κόσμο τους τρόπους παρασκευής του κρασιού, κάνουμε μία ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου που είναι αρκετοί και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και φυσικά δοκιμάζουν τα προϊόντα μας που μπορούν και λόγω της ημέρας να τα αγοράσουν και σε ειδικές τιμές. Έχει πολύ ενδιαφέρον για τον κόσμο να έρχεται και να γνωρίσει από κοντά τα προϊόντα, όπως και το Μάιο στην αντίστοιχη εκδήλωση της “Ανοιχτές Πόρτες” συμβαίνει πάντοτε είμαστε ανοιχτοί και δεχόμαστε με χαρά τον κόσμο».

    merkouri 2

    merkouri 3

    merkouri 4

    merkouri 5

  • Συνάντηση του Φωκίωνα Ζαΐμη με οινοποιούς της Αιγιάλειας
    Συνάντηση του Φωκίωνα Ζαΐμη με οινοποιούς της Αιγιάλειας

    Τη διαβεβαίωσή του ότι θα στηρίξει τους παραγωγούς της Αιγιαλείας έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Οινολόγο-Οινοποιό Άγγελο Ρούβαλη, τον Καθηγητή Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιο Αργυρίου, τον Καθηγητή Τμήματος Γεωπονίας, Παντελή Μπαρούχα, καθώς και τον Επιχειρηματία – Ελαιοπαραγωγό, Κωνσταντίνο Λιανό.

    Με γνώμονα την δυναμική του πρωτογενούς τομέα, αλλά και του οίνου, ο Αντιπεριφερειάρχης, Φωκίων Ζαΐμης, δεσμεύθηκε να εργασθεί, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών στον ορεινό όγκο της περιοχής με γνώμονα την καλύτερη πρόγνωση για μια βιώσιμη καλλιέργεια.

    Στη συνάντηση διαπιστώθηκε η ανάγκη παρόμοιων ενεργειών λαμβάνοντας υπόψιν τις τρομερές αλλαγές που φέρει η κλιματική αλλαγή στην περιοχή. Τα συστήματα αυτά έχουν τη δυνατότητα πρόβλεψης με στόχο την προστασία της παραγωγής και τη μείωση τυχόν απώλειας στην παραγωγή του οίνου, της μαύρης σταφίδας, αλλά και της ελιάς.

    Οι δυο πλευρές συμφωνήσαν για μια εγκάρδια και εποικοδομητική συνάντηση στο μέλλον.

    zaimis oin aigial 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμέτοχος στο 1ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ηλείας
    Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμέτοχος στο 1ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων  Ηλείας

    Το 1ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ηλείας διοργανώνει η Εφημερίδα «Πρωινή» και η Αέναον ΚοινΣΕπ με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το Δήμο Πύργου & το Επιμελητήριο Ηλείας. Θα πραγματοποιηθεί το διήμερο Παρασκευή 19 & Σάββατο 20 Μαΐου 2023, στο Κτήμα Μερκούρη, στο χώρο των εγκαταστάσεων του Οινοποιείου της οικογένειας Κανελλακόπουλου, στο Κορακοχώρι.

    Κύριος στόχος του διημέρου είναι η ανάδειξη της οινικής ιστορίας της Ηλείας και της τοπικής οινοπαραγωγής, η ενίσχυση της μελλοντικής πορείας του κρασιού, η προσπάθεια προώθησης του οινικού τουρισμού καθώς και η γνωριμία με τις παραδοσιακές γεύσεις του τόπου μας.

    Στην διοργάνωση συμμετέχουν τα οινοποιεία, ποτοποιίες, πολιτιστικοί σύλλογοι και σύλλογοι γυναικών, σύλλογοι εστίασης και φορείς από τον τομέα του τουρισμού. Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί πλούσιες δράσεις, όπως οινογνωσία, οινογευσία και γευσιγνωσία, παρουσιάσεις επιχειρήσεων οίνων και ποτών, σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων καθώς και μουσικά event.

    Επίσης, στην ενότητα «Στρώνουμε τραπέζι»... θα παρουσιαστούν στο κοινό παραδοσιακά εδέσματα της Ηλείας σε μια «γνωριμία» με τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής σε συνδυασμό με τους τοπικούς οίνους.

    festival oinou geus 2

    festival oinou geus 3

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ