Life & Style

Πού οφείλεται τελικά ο έρωτας: Μήπως οι «πεταλούδες στο στομάχι» είναι απλώς επιστήμη;

Πού οφείλεται τελικά ο έρωτας: Μήπως οι «πεταλούδες στο στομάχι» είναι απλώς επιστήμη;

Η ανθρωπολόγος Helen Fisher βγήκε από τα εργαστήρια και αναζήτησε τη γνώση στις διαδικτυακές γνωριμίες

Η επιστήμονας Helen Fisher αποκάλυψε κάποτε πώς κατέληξε να παντρευτεί τον έρωτα της ζωής της στα 75 της . Μετά από μήνες αγνών συναναστροφών, εκείνη και ο καλός της έπαιξαν ένα παιχνίδι μπιλιάρδου, έχοντας ο καθένας γράψει σε μια χαρτοπετσέτα κοκτέιλ τι ήθελαν ως έπαθλο αν κέρδιζαν.

Αφού έβαλε θριαμβευτικά τη νικητήρια μπάλα, εκείνη άνοιξε τη χαρτοπετσέτα του για να αποκαλύψει τις λέξεις: «σεξ και διαύγεια». Η χαρτοπετσέτα της έγραφε: «ένα πραγματικό φιλί». Το τελικό τόξο της σχέσης τους – από φίλους μέχρι συντρόφους και συζύγους – δεν θα ήταν έκπληξη για την Fisher, μία ανθρωπολόγο που μελέτησε την επιστήμη της αγάπης και της έλξης. Τόσο η φιλία όσο και ο πόθος, πίστευε, θα μπορούσαν να ανθίσουν σε ρομαντική αγάπη και μετά σε μια βαθύτερη προσκόλληση.

Η Fisher, η οποία πέθανε από καρκίνο του ενδομητρίου τον περασμένο μήνα, σε ηλικία 79 ετών, άφησε μια εντυπωσιακή κληρονομιά: τη νομιμοποίηση της αγάπης ως θέμα άξιο επιστημονικής έρευνας, χωρίς παράλληλα να μειώνει τη μαγεία της. Από νωρίς, η επιστήμη δεν ήξερε τι να κάνει με την περίπτωσή της: όπως είπε, ένας κριτής απέρριψε μία από τις μελέτες τη με βάση ότι η αγάπη ήταν ένα υπερφυσικό φαινόμενο. Η έντονη απάντησή της ήταν μια σειρά βιβλίων με τίτλους όπως Το Σεξουαλικό «Συμβόλαιο: Η Εξέλιξη της Ανθρώπινης Συμπεριφοράς» και «Ανατομία της Αγάπης: Η Φυσική Ιστορία της Μονογαμίας, της Μοιχείας και του Διαζυγίου».

Το 2005, ενώ ήταν στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ, η Fisher και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν την τεχνολογία της μαγνητικής τομογραφίας για να σαρώσουν τον εγκέφαλο των ερωτοχτυπημένων. Οι φωτογραφίες των αγαπημένων τους, όπως διαπίστωσε, προκάλεσαν μια πλημμύρα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η αγάπη δεν ήταν πράγματι υπερφυσική: ήταν μια καταναλωτική, πρωταρχική, ενσύρματη κίνηση, παρόμοια με την πείνα και τη δίψα, ειδικά για τους πληγωμένους. Το να είσαι ερωτευμένος, είπε, ήταν σαν να έχεις κάποιον να «στρατοπεδεύει μέσα στο κεφάλι σου».

Η Fisher πέρασε την καριέρα της προσπαθώντας να καταλάβει αυτό που όλοι επιθυμούμε να μάθουμε: πώς βρίσκουμε αυτό το ξεχωριστό άτομο που ενεργοποιεί τα κυκλώματά μας; Χώρισε τους ανθρώπους σε τέσσερις τύπους προσωπικότητας, τους οποίους συνέδεσε με τη χημεία του εγκεφάλου τους: «εξερευνητές» που έπαιρναν ρίσκο, «οικοδόμοι» που αγαπούν τους κανόνες, λογικοί και αναλυτικοί «σκηνοθέτες» και ευφάνταστοι, συμπονετικοί «διαπραγματευτές». Εάν γνωρίσατε τον σύντροφό σας μέσω του match.com , πιθανότατα θα πρέπει να ευχαριστήσετε τη Fisher: ο ιστότοπος γνωριμιών, τον οποίο συμβούλευε από το 2005 μέχρι τον θάνατό της, χρησιμοποίησε την παρακαταθήκη της για να παίξει τον Έρωτα σε εκατομμύρια.

Είναι σημαντικό ότι έβγαλε τις γνώσεις της από το εργαστήριο, δίνοντας συμβουλές στις ομιλίες και τις συνεντεύξεις της. Συνεχίστε και χρησιμοποιείστε την τεχνητή νοημοσύνη στις διαδικτυακές γνωριμίες για να φτιάξετε ένα προφίλ, είχε πει σε ένα podcast νωρίτερα φέτος: μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας για την αρχική επαφή. «Τότε βγαίνεις έξω και ο αρχαίος ανθρώπινος εγκέφαλος σου ξεκινάει δράση . . . και αξιολογείς [τους πιθανούς συντρόφους] με τον τρόπο που έκανες πάντα», διαβεβαίωσε.

Συμβούλεψε επίσης τους διαδικτυακούς daters να μην τρελαίνονται. Η άπειρη επιλογή απλώς παραλύει τον αρχαίο μας εγκέφαλο. Η συμβουλή της: επιλέξτε από πέντε έως εννέα πιθανούς μνηστήρες που βρίσκονται «στο γήπεδο» και δώστε τους μια ευκαιρία. Και μην τα παρατάτε πολύ σύντομα. Πάντα προοδευτική, επαίνεσε τις νεότερες γενιές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν πολυγαμικές σχέσεις, που χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να ηρεμήσουν. Αλλά υπήρχε επίσης σοφή σύμβουλος σε όσους είχαν μακροχρόνιες σχέσεις που έτρεχαν να θυμηθούν το πάθος των πρώτων ημερών. Η παραμονή μαζί, επέμεινε, συνεπαγόταν να εργαστεί και στις τρεις φάσεις της αγάπης που εντόπισε: λαγνεία με βάση το σεξ, ρομαντική αγάπη και μετά προσκόλληση.

«Κάνε σεξ», συμβούλεψε ωμά, στο ίδιο podcast. «Μη μου πεις ότι δεν έχεις χρόνο. Έχεις χρόνο να κουρευτείς». Για να διατηρήσετε τη ρομαντική αγάπη, μοιραστείτε μυθιστορηματικές εμπειρίες, ίσως ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι μαζί. Όσο για την προσκόλληση: αγκαλιάστε, φιλήστε και καθίστε ο ένας δίπλα στον άλλο στον καναπέ όταν βλέπετε τηλεόραση. Η εγγύτητα τροφοδοτεί τις χημικές ουσίες που αισθάνονται καλά που κρατούν τα ζευγάρια μαζί.

Ακόμα δεν έχετε ολοκληρώσει τα σχέδιά σας για το Σαββατοκύριακο; Ήρθε η ώρα να ακυρώσετε το κούρεμα.

Πηγή: ΟΤ - In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup