Άγριο συναίσθημα η ζήλια, σαρκοβόρο πολλές φορές, όμως αν δεν μιλάμε για ακραίες καταστάσεις, μπορεί να χαλιναγωγηθεί και εμείς θα σου δώσουμε μερικές ιδέες για το πώς.
Ηζήλια είναι ένα σύνθετο και συχνά παρεξηγημένο συναίσθημα, που σχεδόν όλοι έχουμε βιώσει κάποια στιγμή. Είτε προέρχεται από φόβο, ανασφάλεια, είτε από παλιότερες εμπειρίες, μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις πιο σταθερές σχέσεις. Εξαιρώντας τις περιπτώσεις παθολογικής ζήλιας που χρήζουν επαγγελματικής βοήθειας καθώς εμπίπτουν στην κατηγορία της ασθένειας, όμως, η αλήθεια είναι πως μπορεί κανείς να μάθει να τη διαχειρίζεται.
Ιδού, για παράδειγμα, τρεις σκέψεις που θα σε βοηθήσουν να ανακτήσεις την ισορροπία, την εμπιστοσύνη και τον έλεγχο των συναισθημάτων σου όταν νιώθεις ότι σε κυριεύει αυτό το «πράσινο τερατάκι».
1. «Η ζήλια αντανακλά τις δικές σου ανασφάλειες, όχι τις πράξεις του συντρόφου σου»
Μια από τις πιο σημαντικές αλήθειες για τη ζήλια είναι ότι, συχνά, έχει περισσότερο να κάνει με το πώς νιώθεις εσύ για τον εαυτό σου παρά με το τι κάνει ο σύντροφός σου. Αν νιώσεις το τσίμπημα λοιπόν, πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο, αναρωτήσου αν νιώθεις ανασφάλεια για την εμφάνισή σου, τη δουλειά σου ή τη θέση σου στη ζωή ή αν μήπως κάτι από το παρελθόν σου επηρεάζει το παρόν.
Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι η ζήλια συνήθως προέρχεται από τον φόβο – τον φόβο μήπως χάσεις τον σύντροφό σου ή μήπως νιώθεις ότι δεν αξίζεις την αγάπη του. Όμως, αυτά τα συναισθήματα είναι πιθανό να προέρχονται από μέσα σου και όχι από κάτι που κάνει ο σύντροφός σου.
Για να διαχειριστείς καλύτερα τη ζήλια, λοιπόν, γύρισε τον καθρέφτη επάνω σου και εστίασε στον εαυτό σου. Δούλεψε πάνω στην αυτοεκτίμησή σου και θυμήσου ότι ο σύντροφός σου σε έχει επιλέξει για έναν λόγο. Φρόντισε τον εαυτό σου, θέσε προσωπικούς στόχους και ασχολήσου με τα ενδιαφέροντά σου, ώστε να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου και να μειώσεις την ένταση παρόμοιων σκέψεων.
2. «Η επικοινωνία είναι το κλειδί – αλλά με έμφαση στην κατανόηση, όχι στην κατηγορία»
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη όταν νιώθεις ζήλια είναι να κατηγορείς τον σύντροφό σου χωρίς να συζητάς τα συναισθήματά σου ήρεμα. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις προστατευτική ή να υποψιάζεσαι κάποιες φορές, αλλά το να ανακρίνεις συνεχώς τον σύντροφό σου δημιουργεί ένα αρνητικό περιβάλλον γεμάτο δυσπιστία. Πριν κουνήσεις, λοιπόν, το δάχτυλο, δοκίμασε να προσεγγίσεις την κατάσταση με ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία.
Ξεκίνα εκφράζοντας το πώς νιώθεις χωρίς να του ρίχνεις ευθύνες. Για παράδειγμα, αντί να πεις «Πάντα φλερτάρεις με άλλους», δοκίμασε να πεις «Νιώθω ανασφαλής όταν μιλάς με άλλους και χρειάζομαι λίγη παραπάνω επιβεβαίωση». Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπεις στον σύντροφό σου να καταλάβει τη συναισθηματική σου κατάσταση χωρίς να νιώθει ότι του επιτίθεσαι. Με την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τον σεβασμό, μπορείτε μαζί να αντιμετωπίσετε τυχόν ζητήματα που τροφοδοτούν τη ζήλια σου.
3. «Συγκεντρώσου στα θετικά – στην εμπιστοσύνη, την αγάπη και τις κοινές σας εμπειρίες»
Όταν σε κατακλύζει η ζήλια, είναι εύκολο να επικεντρώνεσαι στα χειρότερα σενάρια. Ωστόσο, αν φαντάζεσαι συνεχώς προδοσίες, οι φόβοι σου μπορεί να γίνουν πραγματικότητα στο μυαλό σου, ακόμη κι αν δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Αντί να εστιάζεις, λοιπόν, στο τι άσχημο ενδέχεται να κάνει ο σύντροφός σου, εστίασε στα θετικά της σχέσης σας.
Θυμήσου (σε περίπτωση που έχεις ξεχάσει) γιατί τον ερωτεύτηκες και μην αφήσεις την εμπιστοσύνη που έχετε χτίσει μεταξύ σας να ξεφτίσει. Γιόρτασε τις στιγμές που έχετε μοιραστεί, τις δυσκολίες που ξεπεράσατε μαζί και την αγάπη που συνεχίζει να μεγαλώνει. Εστιάζοντας στη δύναμη της σχέσης σας, θα σου είναι πιο εύκολο να εμπιστευτείς τον σύντροφό σου και να διαχειριστείς τα όποια τσιμπηματάκια ζήλιας. Η καθημερινή ευγνωμοσύνη και η προσοχή στην παρούσα στιγμή μπορούν να μειώσουν τις αγχώδεις σκέψεις και να σε βοηθήσουν να εκτιμήσεις περισσότερο τη σχέση σας.
Δεν είσαι η εξαίρεση
Σε κάθε περίπτωση, να έχεις στον νου σου πως η ζήλια είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα αλλά και ένα που, τελικά μπορείς να διαχειριστείς. Αυτό που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα είναι η υπερβολή (όπως και σε κάθε περίπτωση, βέβαια).
Ιδανικά, στο τέλος, η εμπιστοσύνη και η αγάπη πάντα υπερισχύουν του φόβου.
Όταν η ζήλια διαχειρίζεται σωστά, μπορεί ακόμη και να σε φέρει πιο κοντά με τον σύντροφό σου, ενισχύοντας τον δεσμό σας και την αφοσίωση που έχετε ο ένας για τον άλλον. Δεν είναι κι άσχημη αυτή η σκέψη ε; Αξίζει μια δοκιμή.
Πηγή: Queen.gr