Οι συγκρούσεις στις σχέσεις δεν είναι ότι καλύτερο, ωστόσο υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν
Ενώ μπορεί να έχει αρνητική χροιά, η υγιής σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε μια γόνιμη συζήτηση, την επίλυση προβλημάτων και την καλύτερη επικοινωνία στις σχέσεις. Στον πυρήνα της, η επιθυμία για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων προέρχεται στην πραγματικότητα από την φροντίδα και από την πρόθεση να αλλάξει μια κατάσταση προς το καλύτερο.
Με λίγα λόγια, είναι ζωτικής σημασίας να επικοινωνείτε και να ενημερώνετε τον σύντροφο ή τον φίλο σας όταν κάτι σας ενοχλεί, γιατί εάν δεν το κάνετε, ενδεχομένως να μην έρθει και η αλλαγή που περιμένετε. Όταν γίνεται με σωστό τρόπο, η υγιής αντιπαράθεση μπορεί πραγματικά να ενισχύσει τη σχέση σας με το άτομο που την αντιμετωπίζετε.
Ακόμα και εάν μερικές φορές είναι δύσκολο να βρούμε το θάρρος να μοιραστούμε την αλήθεια μας, όταν γίνεται με σεβασμό, η κατανόηση στην σχέση ενισχύεται και η σχέση με την σειρά της «ανθίζει».
Σε αντίθετη περίπτωση, μια σύγκρουση που μένει ανεπίλυτη δεν φεύγει, υποβόσκει και συχνά επιδεινώνεται. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε και να μιλάτε για τα ζητήματα καθώς προκύπτουν, υιοθετώντας μια υγιή προσέγγιση επίλυσης προβλημάτων.
Στρατηγικές για υγιή σύγκρουση
Είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση εκτός από αναπόφευκτη, είναι και φυσιολογική. Αλλά πώς μπορούμε να την προσεγγίσουμε καλύτερα;
Ξεκινήστε με μια ερώτηση
Η υγιής αντιπαράθεση μπορεί να ξεκινήσει μια ερώτηση τόσο απλή όσο με το «Έχεις ένα λεπτό να μιλήσουμε;», δίχως να χρειάζεται ο τόνος σας να είναι επιθετικός ή απότομος. Μπορείτε να ξεκινήσετε να εκφράζεστε με μια ερώτηση που αναζητά σαφήνεια αντί για κατηγορία.
Ζωτικής σημασίας η ασφάλεια
Η εύρεση της κατάλληλης στιγμής για να μιλήσετε με το άλλο άτομο και η δημιουργία ενός ήρεμου και χαλαρού κλίματος μπορεί να βοηθήσει στην πιο θετική προσέγγιση της σύγκρουσης. Το να βοηθήσετε το άλλο άτομο να νιώσει ασφαλές γύρω σας θα κάνει τη συζήτηση πιο παραγωγική και όχι τόσο επιθετική.
Για να προετοιμαστείτε, κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως:
– Γιατί χρειάζεται να κάνετε αυτή τη συζήτηση;
– Τι ελπίζετε να πετύχετε;
– Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι στόχοι του άλλου;
– Μπορείτε να σκεφτείτε τρόπους για να ξεκινήσετε να χτίζετε μια κοινή πορεία προς μια λύση; – – Πώς μπορεί να μοιάζει αυτό;
Εξασκηθείτε
Εάν η ιδέα της αντιπαράθεσης σας προκαλεί νευρικότητα, ίσως είναι καλό να εξασκηθείτε είτε μόνοι σας είτε με την βοήθεια ενός αξιόπιστου φίλου. Σκεφτείτε όλα όσα θέλετε να πείτε και δοκιμάστε να εκφραστείτε, μέχρι να νιώσετε ασφάλεια.
Η δύναμη των δηλώσεων σε α’ πρόσωπο
Οι δηλώσεις στο πρώτο ενικό πρόσωπο («εγώ νιώθω…») μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές όταν επιλύετε μια σύγκρουση. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε κάτι σαν «Νιώθω ____ όταν ____ επειδή ____. Αυτό που χρειάζομαι είναι ______». Η χρήση αυτού του πλαισίου δηλώσεων δίνει έμφαση στην εμπειρία και τα συναισθήματά σας, αφήνοντας έξω την κριτική ή τα σχόλια, που συνήθως πυροδοτούν μια διαφωνία.
Θυμηθείτε ότι η σχέση εξελίσσεται
Ενώ η αντιπαράθεση δεν είναι ευχάριστη, είναι σημαντικό να θυμάστε τα πολλά της οφέλη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η σχέση θα γίνει πιο δυνατή χάρη σε αυτήν.
Μείνετε συγκεντρωμένοι
Καθώς συζητάτε, είναι σημαντικό να μείνετε συγκεντρωμένοι στην παρούσα στιγμή, για να ακούτε ενεργά τον συνομιλητή σας. Είναι πολύ εύκολο να εστιάσουμε σε όλα όσα θέλουμε να πούμε στην συνέχεια και να αντιδρούμε σε πράγματα που δεν θέλουμε να ακούσουμε.
Αλλά όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να χάσετε σημαντικές λεπτομέρειες. Γι’αυτό προσπαθήστε να μένετε παρόντες γιατί δείχνει ότι ακούτε ενεργά και αναγνωρίζετε τα συναισθήματα του συνομιλητή σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει πιο γρήγορα στην επίλυση προβλημάτων.