Κυριακή, 16 Αυγούστου 2020 12:09

Καταρράκτες Νέδα: Βουλιάζουν από κόσμο - Πρωτοφανές κύμα επισκεπτών

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Δεκάδες εκατοντάδες επισκέπτες συνωστίζονται σχεδόν καθημερινά στα μονοπάτια και τους καταρράκτες Νέδας όπως αποδεικνύουν και οι φωτογραφίες που ανάρτησε στο προφίλ του μέλος του Συλλόγου Φιγαλέων πριν λίγες ώρες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλο και πρωτοφανές κύμα επισκεπτών που κατεβαίνει στη Νέδα και τους καταρράκτες της με αποτέλεσμα πολλές φορές ακόμα και σε ένα μέρος του ποταμού να συνωστίζονται περισσότερα από 100 άτομα σε μόλις λίγα τετραγωνικά.

Μέτρα προστασίας και προφύλαξης φυσικά δεν υπάρχουν με τους επισκέπτες να έρχονται από ολόκληρη τη χώρα για να κάνουν το μπάνιο τους στο απείρου κάλους προστατευόμενο χώρο της Νέδας, ωστόσο τα προβλήματα για την προστασία και ασφάλεια των επισκεπτών παραμένουν μεγάλα.

Το καλό οδικό δίκτυο από πλευράς Φιγαλίας αλλά και Πλατανίων ευνοεί την κάθοδο δεκάδων οχημάτων κάτω στο Φαράγγι, ωστόσο πολύ δύσκολα λαμβάνονται μέτρα πρόληψης σε περίπτωση πυρκαγιάς ή ατυχήματος ώστε να μπορέσει να φτάσει έγκαιρα πυροσβεστικό ή διασωστικό όχημα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια σε Ανδρίτσαινα & Σιδηρόκαστρο που βρίσκονται πλησίον της Νέδας είναι πάντα έτοιμα να συνδράμουν εγκαίρως σε όποιο περιστατικό συμβεί.

Πηγή: #ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16 Αυγούστου 2020 12:57

Σχετικά Άρθρα

  • Νέδα: Ψάχνοντας το..νερό - Ο ποταμός έχει στερέψει εντελώς σε μεγάλος μήκος του
    Νέδα: Ψάχνοντας το..νερό - Ο ποταμός έχει στερέψει εντελώς σε μεγάλος μήκος του

    Όπως αποδεικνύουν και οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που αποτύπωσε ο φακός του #ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24 και οι οποίες τραβήχτηκαν στο ύψος του Οικισμού Πρασιδάκι. ο ποταμός Νέδα δεν έχει νερό, ούτε σταγόνα, σε όλο το μήκος και το πλάτος του.

    Παρά το γεγονός πως και στις πηγές της Νέδα στην ορεινή Μεσσηνία αλλά και στη πλευρά της Φιγαλείας και των Καταρρακτών, η Νέδα έχει μεγάλες ποσότητες τρεχούμενου νερού, αυτές μάλλον φτάνουν μόνο ως το ύψος της Νέας Φιγαλείας αφού από εκεί και ως τις εκβολές της, ο ποταμός έχει κυριολεκτικά στερέψει.
    Αυτό συμβαίνει καθώς λόγω της μεγάλης ξηρασίας, τα νερά του ποταμού βρίσκουν υπόγειες διόδους και περνούν κάτω από το ποταμό προς άλλες κατευθύνσεις.
    neda2
  • Παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης σε Ερύμανθο και Νέδα
    Παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης σε Ερύμανθο και Νέδα

    Επίσκεψη του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων Β. Γιαννόπουλου σε Άσπρα Σπίτια - Γιαννιτσοχώρι

    Με στοχευμένες παρεμβάσεις σε 15 νέα σημεία, προχωρούν οι εργασίες αντιπλημμυρικής θωράκισης στους ποταμούς Ερύμανθο και Νέδα, στα γεωγραφικά όρια αρμοδιότητας της Π.Ε. Ηλείας, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Τις εργασίες παρακολούθησε από κοντά ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Βασίλης Γιαννόπουλος, κατά τις επισκέψεις του σε Άσπρα Σπίτια και Γιαννιτσοχώρι.

    Οι δυο νέες εργολαβίες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, έρχονται σε συνέχεια των δυο μεγάλων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας που έχουν προηγηθεί, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πρόσθετα προβλήματα που προκλήθηκαν συνεπεία των ακραίων καιρικών φαινομένων, και να θωρακιστούν οι παραποτάμιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι υποδομές και οι οικισμοί.

    Ο κ. Γιαννόπουλος, επισκέφθηκε τις δυο περιοχές συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της ΠΔΕ Θεόδωρο Θανασούλια και συζήτησαν με τους εκπροσώπους των αναδόχων εταιρειών για την πορεία των εργασιών και για τις παρεμβάσεις που υπολείπονται, στα επικίνδυνα σημεία.

    Ειδικότερα, στον Ερύμανθο, στο πλαίσιο του έργου συντήρησης των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, γίνονται παρεμβάσεις σε 8 θέσεις εντός της κοίτης του ποταμού, οι οποίες αφορούν στην αποκατάσταση του υπολειπόμενου μήκους του υφιστάμενου αναχώματος κατάντι και ανάντι του ήδη αποκατεστημένου αναχώματος καθώς και των λιθορριπών προστασίας του αναχώματος, διάνοιξη του διαύλου για την επαναφορά της ροής του ποταμού στην πρότερη κατάσταση κ.α. Αντίστοιχες εργασίες συντήρησης των αναχωμάτων, των λιθορριπών και διάνοιξη διαύλων εκτελούνται και στη Νέδα, καθώς επίσης απομάκρυνση της βλάστησης, απορριμμάτων και φερτών υλικών.

    Giannopoulos2

    Giannopoulos3

    Giannopoulos4

  • Νέδα: Αντιδράσεις για την αδειοδότηση υδροηλεκτρικού σταθμού σε προστατευόμενη περιοχή
    Νέδα: Αντιδράσεις για την αδειοδότηση υδροηλεκτρικού σταθμού σε προστατευόμενη περιοχή

    Πλάι στις πηγές του απαράμιλλης ομορφιάς ποταμού Νέδα, μεταξύ Ηλείας και Μεσσηνίας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί Προστατευόμενη Περιοχή Αναψυχής Εσωτερικών Υδάτων, δόθηκε άδεια για την κατασκευή σταθμού ισχύος 0,90 MW, παρότι στην υπό έγκριση μελέτη υπήρχαν - όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών - παραπλανητικά στοιχεία και απεκρύβη η ύπαρξη σπάνιας ιχθυοπανίδας.

    Όπως αναφέρει πάντα το ίδιο ρεπορτάζ, όταν κατά τη διαδικασία μιας αδειοδότησης ενός έργου συντελείται απόκρυψη στοιχείων, επιχειρείται παραπλάνηση και δηλώνονται ψεύδη προς τις αρμόδιες υπηρεσίες από την εταιρεία που επιχειρεί να το υλοποιήσει, τότε θα υπέθετε κανείς ότι αυτή θα έπρεπε να διακοπεί.

    Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει συμβεί, μέχρι στιγμής, στην περίπτωση της διαδικασίας αδειοδότησης που αφορά την κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού ισχύος 0,90 MW κοντά στις πηγές του εμβληματικού ποταμού Νέδα, ενός από τα διασημότερα ποτάμια της Πελοποννήσου ανάμεσα στη Μεσσηνία και την Ηλεία.

    Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Πελοποννήσου, ολόκληρο το ποτάμιο Υδατικό Σύστημα μέσα στο οποίο σχεδιάζεται το συγκεκριμένο έργο χαρακτηρίζεται Προστατευόμενη Περιοχή Αναψυχής Εσωτερικών Υδάτων, δηλαδή ολόκληρη η Νέδα από τις πηγές της και σε μήκος 20,3 χιλιομέτρων είναι χαρακτηρισμένη Υδατα Αναψυχής.

    Η ΕΦΣΥΝ αναφέρει πως αυτό ήταν κάτι που είχε αποκρύψει ο φορέας του έργου στην υποβληθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπου ανέφερε ψευδώς ότι το εν λόγω Υδατικό Σύστημα δεν κατατάσσεται στα Υδατα Αναψυχής. Οπως ανέφερε στην ΜΠΕ του έργου η εταιρεία ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Α.Ε., «το ρέμα στο οποίο σχεδιάζεται το προτεινόμενο έργο δεν κατατάσσεται στα ύδατα αναψυχής και ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος αποκλεισμού του υπό μελέτη έργου».

    Καταπώς φαίνεται, αυτή αναληθής αναφορά έγινε επειδή το ΣΔΛΑΠ προβλέπει ότι στα ύδατα αναψυχής η Διεύθυνση Υδάτων μπορεί να επιτρέπει την εγκατάσταση μικρών υδροηλεκτρικών μόνο εφόσον τεκμηριωθεί ότι δεν επηρεάζεται η κατάσταση του υδατικού συστήματος και επιπλέον ότι «η εγκατάσταση νέων Μικρών Υδροηλεκτρικών Εργων και λοιπών έργων υδροληψίας που δεν υφίσταται η ανωτέρω τεκμηρίωση αναστέλλεται προσωρινά».

    Κάτι που επεσήμανε προς την εταιρεία η Διεύθυνση Υδάτων Πελοποννήσου στις 27/10/2023, λόγος για τον οποίο δήλωσε αδυναμία γνωμοδότησης επί της ΜΠΕ, «διότι διαπιστώνονται ουσιώδεις ελλείψεις» και διότι «θεωρείται απαραίτητο να διορθωθεί και συμπληρωθεί με σχετική αναφορά και τεκμηρίωση».

    Η τεκμηρίωση

    Όπως συνεχίζει το ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ αντί ο φορέας του έργου να προσκομίσει την αναγκαία τεκμηρίωση, σε απάντησή του στη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υδάτων Πελοποννήσου (8/11/2023) επιχείρησε να παραπλανήσει εκ νέου την υπηρεσία υποστηρίζοντας ότι μόνο ένα τμήμα του ποταμού αποτελεί Υδατα Αναψυχής.

    Κι αυτό, παρ’ όλο που το ΣΔΛΑΠ αναφέρει ξεκάθαρα ως Προστατευόμενη Περιοχή Αναψυχής Εσωτερικών Υδάτων ολόκληρο το Υδάτινο Σύστημα εντός του οποίου σχεδιάζεται το έργο. Επιπλέον, το ΣΔΛΑΠ κάνει αναφορά και στα μαγευτικά, φυσικά τοπία της περιοχής και στη διάσχιση του φαραγγιού της Νέδας με σημείο εκκίνησης τις πηγές της, μια διαδρομή που θα διακόπτεται από το παραπάνω έργο εφόσον υλοποιηθεί.

    Συν τοις άλλοις, η εταιρεία υποστήριξε στο υπόμνημα ότι δεν υπάρχουν άλλα προγραμματισμένα έργα στην περιοχή, τη στιγμή που η ίδια έχει δύο αιτήσεις για μικρά υδροηλεκτρικά στην κατάντη του υπό εξέταση έργου, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης από την ΡΑΑΕΥ, ενώ στη Νέδα υπάρχουν συνολικά επτά προγραμματιζόμενα μικρά υδροηλεκτρικά (δύο διαθέτουν άδεια παραγωγού, ενώ τέσσερα βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης), οι συσσωρευτικές επιπτώσεις των οποίων δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη.

    Το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών ΠελοπόννηSOS έχει ενημερώσει εγγράφως τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα προαναφερόμενα συμβάντα και αναμένει την ακύρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας.

    Εντύπωση προκαλούν και οι θετικές γνωμοδοτήσεις για το υδροηλεκτρικό από τη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, από τη Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας και από το Δασαρχείο Κυπαρισσίας διότι παρέβλεψαν τις ψευδείς και παραπλανητικές αναφορές της ΜΠΕ.

    Κι ακόμη, παρέβλεψαν το γεγονός ότι μέσα στον ποταμό Νέδα έχει εντοπιστεί η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, η οποία απειλεί σοβαρά τα πλατάνια στην Ελλάδα και εντοπίζεται κυρίως στη Μεσσηνία (που ήταν και η πρώτη που επλήγη), ενώ πλήττει και τις όμορες Ηλεία και Αρκαδία. Με το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) να αναφέρει από το 2007 ότι εστία προσβολής του μύκητα που ξεραίνει τα πλατάνια που εντοπίστηκε στον ποταμό Νέδα προκλήθηκε από ανθρωπογενή αίτια μέσω μηχανημάτων εκσκαφής.

    Τα ψάρια

    Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης της ΜΠΕ για το υδροηλεκτρικό στα έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών αναφέρεται ότι δεν γνωρίζουν για την ύπαρξη ψαριών στη Νέδα, όταν το ψάρεμα στον ποταμό ήταν στοιχείο της διατροφής των κατοίκων της περιοχής, ενώ και σήμερα όσοι διαβαίνουν το ποτάμι μπορούν να διαπιστώσουν την ύπαρξή τους. Πρόκειται για δύο έγγραφα που επικαλείται η εταιρεία στην ιχθυολογική μελέτη του έργου που συνοδεύει την ΜΠΕ.

    Οπως ανέφερε η Γενική Διεύθυνση Αλιείας και διαχείρισης Αλιευτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (14/12/2022), «σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας μας δεν προκύπτει ύπαρξη ιχθυοπανίδας στον ποταμό Νέδα, καθώς στη μοναδική αναφορά που βρέθηκε στις μελέτες PESCA (2001) φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή εξαφάνιση του είδους ψαριού Leuciscus cephalus από τον ποταμό» (πρόκειται για ένα είδος ποταμίσιου κεφάλου).

    Από την πλευρά της, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας της Π.Ε. Μεσσηνίας ανέφερε (15/12/2022): «Σας ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες ούτε στο αρχείο της υπηρεσίας μας αλλά ούτε και στο αρχείο του αρμόδιου τμήματος του ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με την απάντησή του».

    Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν λοιπόν οι αρμόδιες υπηρεσίες, κάτι που έκανε η Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας «Ο Επικούριος Απόλλων», που ζήτησε πληροφορίες για το ζήτημα από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

    Σε απαντητικό έγγραφό του (1/11/2023) το ΕΛΚΕΘΕ ενημέρωσε ότι υλοποιεί ερευνητικό έργο κατά μήκος της Νέδας με τρεις σταθμούς δειγματοληψίας όπου κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών έχουν καταγραφεί 6 διαφορετικά είδη ψαριών.

    Μεταξύ αυτών, στη Νέδα ζουν το προστατευόμενο είδος ψαριού κοινοτικού ενδιαφέροντος πελοποννησιακή μπριάνα ή χαμοσούρτης και η χρυσή μενίδα που χαρακτηρίζεται «τρωτό» είδος και περιέχεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδος. Στη Νέδα υπάρχει και η βίδρα, ένα απειλούμενο είδος που προστατεύεται από την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.

    Επιπλέον, η ιχθυολογική μελέτη φανερώνει πλήρη άγνοια για τον ποταμό και την ιχθυοπανίδα του, καθώς σε αυτήν αναφέρεται: «Είναι βέβαιο ότι μεγάλος καταρράκτης στην περιοχή του Στομίου διακόπτει κάθε μετακίνηση ιχθυοπανίδας προς τα ανάντη».

    Μόνο που οι περίφημοι καταρράκτες στο Στόμιο βρίσκονται σε παραπόταμο της Νέδας! Και το αποκορύφωμα σε αυτή τη μελέτη είναι ότι την υπογράφει δασολόγος, ενώ έπρεπε να υπογράφεται από ειδικό στην ιχθυοπανίδα. Και μόνο γι’ αυτό τον λόγο, η υπό κρίση μελέτη θα έπρεπε να απορριφθεί.

    Εκτός αυτών, η διάσχιση της Νέδας αποτελεί μία από τις διασημότερες περιπατητικές διαδρομές της χώρας, καθώς ένα μεγάλο μέρος του ποταμού περνάει μέσα από ένα φαράγγι απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς με καταρράκτες και μικρές λίμνες και συνδυάζεται εύκολα με επισκέψεις στα σπουδαία αρχαιολογικά αξιοθέατα και στα χωριά της ευρύτερης περιοχής.

    Πηγή: efsyn.gr - Κεντρική φωτογραφία: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

    neda

  • Επίσκεψη-ενημέρωση Β. Γιαννόπουλου στο αντιπλημμυρικό έργο της Νέδας
    Επίσκεψη-ενημέρωση Β. Γιαννόπουλου στο αντιπλημμυρικό έργο της Νέδας

    Συνολική παρέμβαση αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας

    Στην αποτελεσματική προστασία των παρόχθιων οικισμών και ιδιοκτησιών, αποσκοπούν οι εκτελούμενες εργασίες συντήρησης – αποκατάστασης αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Νέδα, τις οποίες παρακολούθησε από κοντά ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, επισκεπτόμενος σήμερα, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023, την περιοχή του Γιαννιτσοχωρίου, στα όρια Ηλείας – Μεσσηνίας.

    Στην αυτοψία και ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, συμμετείχαν ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων ΠΔΕ Χρήστος Καραγιάννης και ο Προϊστάμενος Τμ. Δομών Περιβάλλοντος ΔΤΕ/ΠΔΕ Θοδωρής Θανασούλιας, με τους οποίους ο κ.Γιαννόπουλος συζήτησε εκτενώς για τις εργασίες που έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα και για όσες θα ακολουθήσουν. «Πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται κατά προτεραιότητα σε επτά επικίνδυνα σημεία/τμήματα του ποταμού, συνολικού μήκους 2,5 χλμ. περίπου, με τις οποίες ουσιαστικά αντιμετωπίζουμε συνολικά – και όχι τμηματικά – τα προβλήματα, με στόχο τον περιορισμό των πλημμυρικών φαινομένων και την καλύτερη θωράκιση των παραποτάμιων εκτάσεων, στις οποίες αναπτύσσονται οικισμοί αλλά και καλλιέργειες», σχολιάζει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος. Και συμπληρώνει, «..αναγνωρίζουμε ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες, γι’ αυτό και υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης και σε άλλες θέσεις που μπορεί να προκύψει ανάγκη, στα όρια του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου».

    Ειδικότερα, στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης – αποκατάστασης των αντιπλημμυρικών έργων της Νέδας, γίνεται απομάκρυνση και καθαρισμός της βλάστησης, των απορριμμάτων (όπου έχουν εντοπιστεί) και των φερτών υλικών, αποκατάσταση των βλαβών στις λιθορριπές οι οποίες προστατεύουν τα αναχώματα και τις παρόχθιες ιδιοκτησίες, αλλά και στα υφιστάμενα συρματοκιβώτια (σαρζανέτ). Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις θέσεις έχει προταθεί και πραγματοποιείται επιμελής διάνοιξη διαύλου εκτόνωσης της ροής, για την επαναφορά της ροής του ποταμού στην πρότερη κατάσταση. Τα επτά σημεία των παρεμβάσεων «καλύπτουν» το μήκος του ποταμού, από τις εκβολές έως και την έναρξη του φαραγγίου, στο σημείο που η Νέδα «υποδέχεται» τα νερά του ποταμού Λύμαξ.

    Οι εν λόγω εργασίες, εντάσσονται στο διευρυμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, με έργα και παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη – χωρίς διακοπή τους καλοκαιρινούς μήνες – όχι μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, αλλά συνολικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

    giannop neda erga enim 2

    giannop neda erga enim 3

    giannop neda erga enim 5

    giannop neda erga enim 6

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τραυματιστηκε 61χρονος στο φαράγγι της Νέδα - Μεταφέρθηκε από πυροσβέστες και διασώστες του ΕΚΑΒ
    Τραυματιστηκε 61χρονος στο φαράγγι της Νέδα - Μεταφέρθηκε από πυροσβέστες και διασώστες του ΕΚΑΒ

    Ένας 61χρονος τραυματίστηκε το μεσημέρι της Κυριακής ενώ διέσχιζε το φαράγγι της Νέδα στα όρια Ηλείας - Μεσσηνίας. Λίγο πριν τις τρεις ενημερώθηκαν οι Αρχές και πρώτος προσέγγισε εθελοντής πυροσβέστης από την Φιγαλεία.

    Στο σημείο κλήθηκαν τόσο δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όσο και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

    Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε περίπου στις 7,39 το απόγευμα με την ασφαλή μεταφορά του τραυματία έξω από το φαράγγι, σε ασθενοφόρο για να διακομιστεί στη συνέχεια στη Ν.Μ Πύργου.

    Στην επιχείρηση συμμετείχαν πέντε πυροσβέστες με όχημα από το ΠΚ Κρεστένων, εθελοντής πυροσβέστης της περιοχής σε όχημα με προσωπικό από την Πολιτική Προστασία του δήμου Ζαχάρως.

    neda 2

    neda 3

    neda 4

  • Ξεκίνησαν οι εργασίες στο Φαράγγι της Νέδας
    Ξεκίνησαν οι εργασίες στο Φαράγγι της Νέδας

    Συνεχίζεται το έργο κατασκευής της νέας γέφυρας στην θέση «Κορακοφωλιά» της Νέας Φιγαλείας

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες καθαρισμού και διαμόρφωσης του οδικού τμήματος από την Φιγαλεία έως και το Φαράγγι της Νέδας, τις οποίες παρακολούθησε από κοντά ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, επισκεπτόμενος την περιοχή, σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023.

    Οι εργασίες, έρχονται σε συνέχεια της αυτοψίας που είχε πραγματοποιηθεί πριν λίγες ημέρες από τον κ.Γιαννόπουλο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου Ζαχάρως, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας και του Δασαρχείου Ολυμπίας. Ο μεγάλος όγκος επισκεπτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η γεωμορφολογία της περιοχής - καθώς η πρόσβαση από την Φιγαλεία έως το φαράγγι γίνεται μέσω αγροτοδασικού οδικού δικτύου - επέβαλαν την άμεση λήψη μέτρων για την ασφαλή πρόσβαση, στάση και στάθμευση των οχημάτων - ιδιωτικών αλλά και μικρού τύπου τουριστικών λεωφορείων - αλλά και την εύκολη απομάκρυνση τους, χωρίς να δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση, σε περίπτωση πυρκαγιάς και όχι μόνο.

    Η ανταπόκριση του κ. Αντιπεριφερειάρχη ήταν άμεση και ήδη οι εργασίες έχουν ξεκινήσει, με τον κ.Γιαννόπουλο - συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Κώστα Αλεξανδρόπουλο, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χρήστο Βλάχο και τον πρόεδρο της Τ.Κ Θανάση Κοκκίνη - να επισκέπτεται την περιοχή, να ενημερώνεται για την πορεία τους από τον εργολάβο και να συζητούν για το σύνολο των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, ζητώντας μάλιστα και την γρήγορη εκτέλεσή τους. Μετά την ολοκλήρωση των καθαρισμών στα πρανή και τις ήπιες παρεμβάσεις εξομάλυνσης του χωμάτινου οδοστρώματος, θα γίνει καθαρισμός και διάνοιξη σε τέσσερα υπάρχοντα πλατώματα επί της διαδρομής, για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας και προκειμένου τα οχήματα να μην σταθμεύουν εκατέρωθεν του δρόμου, μειώνοντας το πλάτος του οδοστρώματος και παρεμποδίζοντας την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση και απομάκρυνση των επισκεπτών. «Όπως είχε αποφασιστεί στην πρόσφατη αυτοψία που είχε πραγματοποιηθεί πριν λίγες ημέρες, ξεκίνησαν οι αναγκαίες εργασίες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε σημαντικά την προσβασιμότητα στην περιοχή, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών σε περίπτωση κινδύνου πυρκαγιάς», σχολίασε τέλος ο κ.Γιαννόπουλος.

    Στην Κορακοφωλιά

    Ευρισκόμενος στην περιοχή ο κ.Αντιπεριφερειάρχης είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας του έργου κατασκευής της νέας γέφυρας στην θέση «Κορακοφωλιά», οι εργασίες του οποίου συνεχίζονται στο τμήμα καθόδου και κυρίως στην απομάκρυνση τμήματος του βουνού όπου θα κατασκευαστεί ο νέος δρόμος, ο οποίος θα συνδέεται με τη νέα γέφυρα. Με την κατασκευή της, θα βελτιωθεί σημαντικά η οδική ασφάλεια και θα αναβαθμιστεί ο οδικός άξονας «Θολό – Φιγαλεία – Επικούριος Απόλλωνας».

    neda erg giannop 2

    neda erg giannop 3

    neda erg giannop 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Γιαννόπουλος: Μέλημά μας η ασφάλεια των επισκεπτών και η προστασία του μοναδικού δασικού πλούτου
    Γιαννόπουλος: Μέλημά μας η ασφάλεια των επισκεπτών και η προστασία του μοναδικού δασικού πλούτου

    Αυτοψία και επιτόπια σύσκεψη στο Φαράγγι της Νέδας

    Η ασφαλής απομάκρυνση των επισκεπτών του Φαραγγιού της Νέδας, σε περίπτωση κινδύνου πυρκαγιάς, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου με εκπροσώπους του Δήμου Ζαχάρως, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας και του Δασαρχείου Ολυμπίας, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν στο φαράγγι, σήμερα, Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023.

    Η αυτοψία στο σημείο, πραγματοποιήθηκε μετά τις επισημάνσεις του Δήμου Ζαχάρως – και του Δημάρχου Κώστα Αλεξανδρόπουλου, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. Π.Ε. Ηλείας – για την ανάγκη προληπτικών παρεμβάσεων στην περιοχή, λόγω του μεγάλου όγκου επισκεπτών που συγκεντρώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατόπιν τούτου, η αυτοψία εντάχθηκε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο κ.Γιαννόπουλος για επιπλέον δράσεις πολιτικής προστασίας στα μεγάλα και σημαντικά δασικά οικοσυστήματα της Ηλείας, με την αρχή να γίνεται σήμερα από τον Δήμο Ζαχάρως.

    Πεζοπορία στο φαράγγι και επιτόπια σύσκεψη

    Στην αυτοψία συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Ζαχάρως Χρήστος Βλάχος, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ηλείας Βασίλης Σολδάτος και Αξιωματικοί, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας Γιώργος Σωτηρόπουλος, ο Υποδιευθυντής Γιάννης Κανδρέβας και Αξιωματικοί από Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής, ο Δασάρχης Ολυμπίας Βασίλης Γιακουμής και στελέχη του Δασαρχείου, ο πρόεδρος της Τ.Κ Φιγαλείας Θανάσης Κοκκίνης, το Υπηρεσιακό Στέλεχος Π.Π. και Π.Σ Θάνος Χουλιάρας κ.α.

    Έχοντας σαφή εικόνα της περιοχής και της γεωμορφολογίας της, πραγματοποίησαν επιτόπια σύσκεψη κατά την οποία οι εμπλεκόμενοι πρότειναν μια σειρά από δράσεις – με άμεση εφαρμογή - που στόχο θα έχουν την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση, παραμονή αλλά και απομάκρυνση των χιλιάδων επισκεπτών, όχι μόνο σε περίπτωση κινδύνου πυρκαγιάς, αλλά και σε κανονικές συνθήκες.

    Μεταξύ αυτών, θα γίνουν καθαρισμοί στα πρανή του δρόμου και ήπιες διαμορφώσεις στο χωμάτινο οδόστρωμα που οδηγεί στο Φαράγγι, καθώς επίσης η διάνοιξη δυο – τριών υπαρχόντων σημείων/εκτάσεων (πλατώματα) πλησίον αυτού, προκειμένου να αποφευχθεί η μέχρι σήμερα άναρχη στάθμευση των οχημάτων εκατέρωθεν του δρόμου, η οποία, σε περίπτωση πυρκαγιάς, δυνητικά θα μπορούσε να δημιουργήσει κυκλοφοριακή συμφόρηση στην περιοχή. Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη για τοποθέτηση σήμανσης, για τη σωστή ενημέρωση των επισκεπτών (με οδηγίες σε δυο γλώσσες) ενώ θα υπάρξει και μέριμνα για λήψη επιπλέον μέτρων πυρόσβεσης τις ημέρες με υψηλό δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς.

    «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν μένει στα στενά όρια των αρμοδιοτήτων της αλλά, έχουμε αποδείξει εμπράκτως - και τα τέσσερα αυτά χρόνια - ότι συνδράμουμε όπου υπάρχει ανάγκη. Για την περίπτωση της Νέδας έχει υπάρξει ενδιαφέρον και από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τόσο από τον μέχρι πρότινος Υπουργό κ. Στυλιανίδη όσο και από τον Γ.Γ κ.Παπαγεωργίου, με τον οποίο μάλιστα το συζητήσαμε και σε πρόσφατη συνάντηση εργασίας στην ΔΙ.Π.Υ.Ν Ηλείας. Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Σ.Ο.Π.Π, βρεθήκαμε στα Διοικητικά όρια του Δήμου Ζαχάρως, προκειμένου να συναποφασίσουμε ποιες είναι οι ενδεδειγμένες ενέργειες και παρεμβάσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε, και οι οποίες θα διασφαλίζουν την ασφαλή πρόσβαση και παραμονή των επισκεπτών σ’ ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της χώρας, με απαράμιλλη φυσική ομορφιά και πλούτο. Άλλωστε, η προστασία και ανάδειξή του Φαραγγιού της Νέδας, ως ένας από τους κορυφαίους εναλλακτικούς τουριστικούς προορισμούς της Ηλείας, αποτελεί για όλους μας πρωταρχικό στόχο και μέλημα, πάντα όμως με τη λήψη και τήρηση μέτρων προστασίας για τους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος.

    giannop neda autops 2

    giannop neda autops 3

    giannop neda autops 4

    giannop neda autops 5

    giannop neda autops 6

    giannop neda autops 7

    giannop neda autops 8

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ισλανδία: Δύο μαγικοί, μα τόσο διαφορετικοί καταρράκτες στη χώρα των εκπλήξεων
    Ισλανδία: Δύο μαγικοί, μα τόσο διαφορετικοί καταρράκτες στη χώρα των εκπλήξεων

    Στη νότια Περιφέρεια της Ισλανδίας, βρίσκονται δύο από τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες της και μάλιστα σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους.

    Ο ένας εκ των δύο, στατιστικά, θεωρείται ο δεύτερος πιο γνωστός καταρράκτης ολόκληρης της χώρας, η οποία δεν έχει λάβει τυχαία την ονομασία «γη των καταρρακτών».

    Ο Seljalandsfoss, βρίσκεται στη λίστα των 10 πιο φωτογραφημένων καταρρακτών ολόκληρης της χώρας και βρίσκεται σε ένα απέραντο λιβάδι, κατάλευκο στη δική μας περίπτωση λόγω εποχής, καταπράσινο σε οποιαδήποτε άλλη εποχή, από όπου και πέφτει από ύψος 61 μέτρων, ενώ αποτελεί μέρος του ποταμού Seljalands, που πηγάζει στον παγετώνα του ηφαιστείου Eyjafjallajokull.

    Όμως το πιο μαγικό σημείο του καταρράκτη είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα να δεις τα εντυπωσιακά τρεχούμενα νερά του εκ των έσω, και αυτό γιατί πίσω από τη βάση του καταρράκτη βρίσκεται μια μικρή σπηλιά που μπορεί ο επισκέπτης να προσεγγίσει, με αρκετή βεβαίως προσοχή, λόγο της ολισθηρότητας από τα τρεχούμενα νερά, γράφει το Travel Inspiration.

    Πρόκειται για μια εμπειρία που δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο. Το μονοπάτι, αν και στενό, είναι εύκολα προσβάσιμο και από τις δύο άκρες του καταρράκτη, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πάγος δεν έχει κάνει ακόμα την εμφάνισή του. Η «τρισδιάστατη» αυτή εμπειρία παραπέμπει σε εικόνες παραμυθιού, με μοναδικά συναισθήματα, γεμάτα μυστήριο και περιπέτεια.

    Όμως, αν ο Seljalandsfoss προσφέρει μια τόσο δυνατή εμπειρία, ένας ακόμα καταρράκτης, άσημος για τα δεδομένα της χώρας, συμπληρώνει τον πρώτο καταρράκτη, με ακόμα ομορφότερες και άκρως εντυπωσιακές εικόνες.

    Τοποθετείται μερικά μέτρα μακρύτερα από τον Seljalandsfoss, στο ίδιο λιβάδι, μα δεν είναι ευδιάκριτος με την πρώτη ματιά. Ονομάζεται Gljufrabui και χάνεται μέσα σε έναν βράχο, χωρίς να επιδεικνύει τη δική του μαγεία. Όμως ακόμα και αν η φύση δεν του χάρισε την ορατότητα που του αρμόζει, ο άνθρωπος βρήκε τον τρόπο να κλέψει λίγη από τη μαγεία του, με τον πιο υπέροχο τρόπο.

    Το μικρό άνοιγμα στο βράχο που σαν πολύτιμο φυλακτό κρατά κρυμμένο μα και προστατεύει τον Gljufrabui, αποτελεί ταυτόχρονα και το μυστικό πέρασμα σε αυτόν. Περπατήστε λοιπόν μέσα από το ίδιο το ποτάμι, όποια εποχή του χρόνου και αν βρεθείτε, και εισέλθετε στο εσωτερικό μιας μαγικής και άκρως ιδιωτικής σπηλιάς.

    Γιατί, ναι, είναι το ίδιο εντυπωσιακός, το ίδιο όμορφος, το ίδιο μαγικός, το ίδιο απολαυστικός, μα με μια διαφορετικότητα από τον Seljalandsfoss που κάνει αισθητή τη διαφορά τους.

    Προέρχεται από τον ποταμό Gljufura και πέφτει από ύψος 40 μέτρων, ερχόμενος από τους καταπράσινους λόφους των βουνών Eyjafjoll. Μοναδικό θέαμα, με τα νερά του να πέφτουν από ψηλά εντός της μικρής σπηλιάς που τον προστατεύει σαν πολύτιμο πετράδι.

    Και αν ο πάγος κάνει την εμφάνισή του, οι υπέροχοι κρυσταλλωμένοι σταλακτίτες του μοιάζουν να πέφτουν πραγματικά από τον ουρανό.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο