Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023 14:58

Πέντε στάσεις της γιόγκα που διώχνουν το στρες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η υιοθέτηση της γιόγκα στην καθημερινότητα μας αποτελεί το καλύτερο φυσικό αντίδοτο στο άγχος και στο στρες. Ακόμα όμως κι αν είστε αρχάριοι, μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο πάνω στο στρωματάκι δοκιμάζοντας τις παρακάτω εύκολες θέσεις

Αν και κάθε μορφή άσκησης έχει αγχολυτική δράση, η γιόγκα θεωρείται μια από τις αποτελεσματικότερες για τη ρύθμιση του στρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γιόγκα δεν είναι απλώς μια σωματική δραστηριότητα αλλά ένα ολόκληρο σύστημα που βασίζεται στην αναπνοή.

«Οι πρακτικές των αναζωογονητικών asanas σε συνδυασμό με την αναπνοή, τις τεχνικές χαλάρωσης και το διαλογισμό δημιουργούν ισορροπία μεταξύ του συμπαθητικού και του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, ενώ παράλληλα απελευθερώνουν τις ορμόνες της χαράς στο σώμα» επισημαίνει h Shweta Jain, yoga instructor.

Oι παρακάτω asanas θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος απλά και με ηρεμία.

Θέση του ραβδιού (Yastikasana)

  • Ξαπλώστε μπρούμυτα στο πάτωμα με τα πόδια τεντωμένα και τα πέλματα ενωμένα.
  • Τεντώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας, ώστε να ακουμπούν στο έδαφος, με τα χέρια παράλληλα μεταξύ τους.
  • Εισπνεύστε και τεντώστε το σώμα σας όσο πιο πολύ μπορείτε, κρατώντας την αναπνοή σας έως και δέκα δευτερόλεπτα, αναπνέοντας βαθιά.
  • Απελευθερώστε και επαναλάβετε δύο έως τρεις φορές.

Όταν αγχωνόμαστε, οι μύες του σώματος σφίγγονται, επιφέροντας αλλαγές στη στάση του σώματος. Η συγκεκριμένη θέση χαλαρώνει μερικούς από τους μύες που οδηγούν στη λάθος στάση σώματος βελτιώνοντας παράλληλα την κυκλοφορία του αίματος και την αναπνοή.

Θέση χαλάρωσης με τα πέλματα σε πεταλούδα (Supta Baddha Konasana)

  • Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ή πολλές διπλωμένες κουβέρτες κατά μήκος στο στρώμα σας και ξαπλώστε ανάσκελα, έτσι ώστε να στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη, τον αυχένα και το κεφάλι σας. Η μέση και οι γοφοί σας θα πρέπει να είναι μακριά από το μαξιλάρι και να ακουμπούν στο πάτωμα.
  • Φέρτε τα πέλματα των ποδιών σας κοντά και αφήστε τα γόνατά σας να πέσουν δεξιά και αριστερά. Τεντώστε τα χέρια σας στα πλάγια, κάτω από το ύψος των ώμων, με τις παλάμες στραμμένες προς τα πάνω.
  • Κλείστε τα μάτια σας και μείνετε εδώ για έως και πέντε λεπτά.

Όσες γυναίκες νιώθουν έντονους πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου, μπορούν να ανακουφιστούν με αυτή τη θέση, διότι τεντώνει και χαλαρώνει τους μύες στην περιοχή της λεκάνης. Το άνοιγμα του θώρακα επιτρέπει επίσης την καλύτερη αναπνοή και, συνεπώς, τη μείωση του στρες.

Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε και την απλή θέση της χαλάρωσης (Savasana) ξαπλώνοντας απλά ανάσκελα και κρατώντας τα χέρια σε απόσταση από τον κορμό με τις παλάμες προς τα πάνω και τα πόδια σε μια μικρή απόσταση.

Θέση με τα πόδια ψηλά στον τοίχο (Viparita Karani)

  • Καθίστε με τη μία πλευρά του σώματός σας σε έναν τοίχο.
  • Από αυτή τη θέση, ξαπλώστε ανάσκελα και μετακινήστε τα πόδια σας έτσι ώστε να είναι τεντωμένα στον τοίχο, με τα πέλματα είτε ενωμένα είτε ανοιχτά στο πλάτος των γοφών και με τους αστραγάλους χαλαρούς. Αν έχετε δυσκαμψία στο κάτω μέρος του σώματος, μπορείτε να μετακινήσετε τους γοφούς σας μερικά εκατοστά μακριά από τον τοίχο.
  • Χαλαρώστε τα χέρια σας στα πλάγια, με τις παλάμες στραμμένες προς τα πάνω, και κρατήστε τα για ένα έως πέντε λεπτά. Αν, όμως, νιώσετε μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα πόδια σας, βγείτε από τη στάση νωρίτερα, κινούμενοι αργά.

Η συγκεκριμένη θέση αντιστρέφει την κίνηση του σώματος και την κυκλοφορία του αίματος για να επιφέρει τη χαλάρωση.

Παραλλαγή της όρθιας τσιμπίδας

  • Σταθείτε όρθιοι με τα πόδια στο άνοιγμα των γοφών. Λυγίστε τα γόνατά σας και διπλώστε προς τα εμπρός από τους γοφούς σας.
  • Αφήστε το κεφάλι να κρέμεται προς το έδαφος χωρίς πίεση.
  • Λυγίστε τους αγκώνες σας και πιάστε κάθε αγκώνα με το αντίθετο χέρι. Μείνετε έτσι για για 10 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό, μπαίνοντας βαθύτερα στη στάση με κάθε εκπνοή.

Με τη συγκεκριμένη θέση, απελευθερώνεται το συσσωρευμένο άγχος από τη μέση τον αυχένα ή τους ώμους. Ωστόσο, τα άτομα με δισκοκήλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να αποφεύγουν αυτή τη στάση.

Ύπτια στροφή της κοιλιάς (Jathara Parivartanasana)

  • Ξαπλώστε ανάσκελα στο πάτωμα με τα χέρια σας τεντωμένα στα πλάγια στο ύψος των ώμων, με τις παλάμες προς τα πάνω.
  • Φέρτε τα γόνατά σας στο στήθος σας και αφήστε τα αργά να πέσουν προς τα δεξιά.
  • Διατηρώντας τον αριστερό σας ώμο στο πάτωμα, γυρίστε το κεφάλι σας προς τα αριστερά και κρατήστε το για 10 έως 30 δευτερόλεπτα.
  • Απελευθερώστε τα γόνατά σας στο κέντρο και επαναλάβετε στην άλλη πλευρά.

Αυτή η ήπια στροφή της σπονδυλικής στήλης κάνει ένα ελαφρύ μασάζ στην κοιλιά, απελευθερώνοντας την ένταση από την περιοχή και ανακουφίζοντας από τις πεπτικές ενοχλήσεις.

Πηγή: Ygeiamou.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023 11:26

Σχετικά Άρθρα

  • Στρες: Τέσσερα απλά βήματα για να μην το αφήνετε να σας χαλάει όλη τη μέρα
    Στρες: Τέσσερα απλά βήματα για να μην το αφήνετε να σας χαλάει όλη τη μέρα

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό τέλος για την ημέρα μας χωρίς να παραδοθούμε σε ό,τι μας προκαλεί στρες

    Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται λέει ο λαός, κατ’ επέκταση και η κακή μέρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να ανατραπεί ένα άσχημο ξεκίνημα και το στρες που συνεπάγεται, ό,τι και να λέει ο νόμος του Μέρφι.

    Με αλλαγή οπτικής γωνίας και παραστάσεων μπορούμε να απεγκλωβιστούμε από τα αρνητικά συναισθήματα

    Τίποτα δεν μπορεί να σας καταστρέψει τη μέρα αν δεν παραδοθείτε στο αναπάντεχο που σας προκάλεσε στρες και σας αποσυντόνισε ή στην κουβέντα που σας χάλασε τη διάθεση.

    Όπως λέει η κλινική ψυχολόγος Σούζαν Άλμπερς στο δημοσίευμα των Νew Υork Τimes, η μέρα σας μπορεί να ξεκινήσει άσχημα με μια δύσκολη πρωινή συνάντηση στη δουλειά, μια ανεπιθύμητη είδηση ή έναν άγνωστο που είναι αγενής αλλά είναι πάντα στο χέρι σας να «δημιουργήσετε ένα διαφορετικό τέλος».

    Δείτε τέσσερα απλά βήματα που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείτε να υιοθετείτε για να αλλάξετε γρήγορα μια κακή μέρα.

    Αποστασιοποίηση

    Όταν οι πελάτες λένε στη Σούζαν Άλμπερς ότι έχουν μια άθλια μέρα, συχνά τους συμβουλεύει να «ανταποκρίνονται αντί να αντιδρούν», απομακρυνόμενοι από ό,τι προκάλεσε αυτή τη σκέψη και εξετάζοντάς την από μια διαφορετική οπτική γωνία.

    Ο καθηγητής Μάικλ Λι συστήνει έπειτα από μια δυσάρεστη αλληλεπίδραση με κάποιον, μερικές βασικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας: «Αφορά πραγματικά εμένα ή αυτούς;» «πόση βαρύτητα δίνω στα λόγια τους;» «αυτό το άτομο με γνωρίζει πραγματικά ως χαρακτήρα;» «ποια είναι η ιστορία που δημιούργησα γύρω από αυτό που συνέβη;»

    Η τοποθέτηση μιας δυσάρεστης εμπειρίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και η ανάλυση των συναισθημάτων σας μπορεί να μειώσει το άγχος εξηγεί ο ίδιος.

    Αισθητηριακή αλλαγή

    Ένας γρήγορος τρόπος για να σώσετε τη μέρα σας, κατά τη Σούζαν Άλμπερς, είναι να δοκιμάσετε αυτό που αποκάλεσε αισθητηριακή αλλαγή.

    Κάντε ένα ζεστό ντους, αλλάξτε τα ρούχα σας ή ανάψτε ένα αρωματικό κερί. Διαφορετικές μυρωδιές, υφές και θερμοκρασίες μπορούν να σας βοηθήσουν να επανακάμψετε αποσπώντας την προσοχή σας. Αν είστε στη δουλειά, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα αρωματικό τσάι.

    Επίσης, μπορείτε να σηκωθείτε και να κινηθείτε ώστε να απελευθερωθούν χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το άγχος. Η συνιστώμενη άσκηση είναι τουλάχιστον 20 λεπτά για τόνωση της διάθεσης, αλλά εξίσου βοηθητικό θα ήταν αν βγάζατε τον σκύλο βόλτα.

    Όταν είστε κολλημένοι στα συναισθήματά σας, λίγη δραστηριότητα και μια αλλαγή παραστάσεων μπορεί να σας βοηθήσει να τα ξεκλειδώσετε «σαν να κουνάτε μια χιονόμπαλα», εξηγεί η Άλμπερς.

    Μικρές ανταμοιβές

    Αν η μέρα σας ξεκίνησε άσχημα μην την αφήνετε να πάει έτσι μέχρι το βράδυ για να πέσετε με τα μούτρα στο παγωτό ή σε οτιδήποτε άλλο σας ευχαριστεί.

    Η Ανεγκρέτ Φόκνερ, επίκουρη καθηγήτρια Νευροεπιστήμης στο Ινστιτούτο του Πρίστον σημειώνει ότι, αντιθέτως, μικρές ανταμοιβές κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης εμπειρίας μπορεί να την κάνουν λιγότερο αγχωτική.

    Τουλάχιστον αυτή ήταν η διαπίστωση σχετικής έρευνας για το στρες σε ποντίκια την οποία η Φόκνερ έχει υιοθετήσει στη ζωή της. Για παράδειγμα, όταν συναντά ένα εμπόδιο, η επιλογή της είναι να τηλεφωνήσει σε ένα αγαπημένο της πρόσωπο ή να κάνει μια βόλτα για να πάρει καφέ.

    Το να βρίσκετε μικρολεπτομέρειες για να κάνετε τη ζωή σας καλύτερη την ώρα μιας αγχωτικής κατάστασης μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο. «Αντί για ντοπαμίνη αργότερα, επιλέξτε μικρά κομμάτια ντοπαμίνης τώρα».

    «Συναισθηματικό κουτί πρώτων βοηθειών»

    Σκεφτείτε τι σας ανακουφίζει ώστε να είστε προετοιμασμένοι για μελλοντικές κακές ημέρες, συνιστά η Άλμπερς. Μια «λίστα αναπαραγωγής σεροτονίνης» μπορεί να σας αναζωογονήσει άμεσα. Για παράδειγμα, η μουσική έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση με έναν «αυθόρμητο και αβίαστο» τρόπο.

    Κάποια φίλη, λέει η ίδια, έχει επιλέξει να συγκεντρώνει σε έναν φάκελο αισιόδοξα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και βιντεάκια από φίλους και συγγενείς. Όταν νιώθει πεσμένη, τον ανοίγει και της φτιάχνει η διάθεση.

    Τέλος, εξαιρετικά χρήσιμο είναι αυτό που προτείνει ο Τζακ Κάνφιλντ στο βιβλίο του «Chicken Soup for the Soul». Το αποκαλεί «αμόκ ευγνωμοσύνης», στη διάρκεια του οποίου αφιερώνετε ένα λεπτό για να εκτιμήσετε ό,τι βλέπετε γύρω σας.

    Πηγή: In.gr
  • Αρρωσταίνετε προσπαθώντας να… παραμείνετε υγιείς; Πώς εξηγούν οι ειδικοί αυτό το παράδοξο
    Αρρωσταίνετε προσπαθώντας να… παραμείνετε υγιείς; Πώς εξηγούν οι ειδικοί αυτό το παράδοξο

    Το κόστος της εμμονικής επιδίωξης της υγείας είναι ότι μερικές φορές οδηγούμαστε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα

    Κάθε σχόλιο για τη σημασία της υγείας περισσεύει. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το πολυτιμότερο αγαθό, γι’ αυτό και οι περισσότεροι κάνουμε ό,τι νομίζουμε πως χρειάζεται για να διατηρηθούμε ακμαίοι και υγιείς. Καμιά φορά, όμως, αυτή η προσπάθεια έχει τελικά το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: Προσπαθώντας εμμονικά να παραμείνουμε υγιείς, καταλήγουμε να αρρωσταίνουμε.

    Μια νέα έκθεση υποδεικνύει ότι η υπερβολική πίεση που ασκούμε στον εαυτό μας στην προσπάθεια να παραμείνουμε υγιείς συμβάλλει στην πραγματικότητα σε υψηλότερα επίπεδα άγχους και στρες, ένα φαινόμενο που ονομάζεται «εξουθένωση από την ευεξία». Η παγκοσμίου κλίμακας έρευνα μελέτησε τις περιπτώσεις περισσότερων από 15.000 ενηλίκων, ανακαλύπτοντας ότι σχεδόν τα 2/3 ένιωθαν έντονα την «υποχρέωση» να εμφανίζονται υγιείς και καλά. Αυτή η συνεχής πίεση δεν είναι μόνο εξαντλητική, αλλά οδηγεί επίσης τους ανθρώπους να επικεντρώνονται περισσότερο σε ό,τι λείπει από τη ζωή τους αντί να εστιάζουν σε μια ισορροπημένη ευημερία.

    Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

    Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι νεότερες γενιές αισθάνονται περισσότερο το βάρος αυτών των προσδοκιών. Ειδικότερα, τα άτομα που διανύουν τη δεκαετία των 20 ανέφεραν ότι αισθάνονται διπλάσια ψυχική, σωματική και κοινωνική πίεση σε σύγκριση με τα άτομα άνω των 60 ετών. Αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει ένα χάσμα γενεών, με τους νεότερους να αποτελούν τα πιο επιρρεπή «θύματα» στις πιέσεις που σχετίζονται με την «κουλτούρα της ευεξίας».

    Μια σημαντική πηγή αυτής της πίεσης είναι ο τεράστιος όγκος των αντικρουόμενων συμβουλών περί υγείας και ευεξίας. Ενδεικτικά, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (53%) δήλωσαν ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι συντριπτικές και αντιφατικές, καλλιεργώντας τους αβεβαιότητα σχετικά με το τι είναι πραγματικά ωφέλιμο. Η Παγκόσμια Έκθεση Ευημερίας 2024 ρίχνει περισσότερο φως σε αυτό το φαινόμενο: «Όσο μεγαλύτερη πίεση νιώθουμε να είμαστε καλά, τόσο λιγότερο καλά νιώθουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Στην έκθεση, μάλιστα, αποτυπώνονται τρεις κύριες κινητήριες δυνάμεις αυτού του κύκλου:

    • μη ρεαλιστικές κοινωνικές προσδοκίες,
    • αντιφατικές πληροφορίες και
    • το αίσθημα της απομόνωσης στο ταξίδι ευεξίας.

    Τι μπορεί, λοιπόν, να γίνει για να σπάσει αυτός ο επιβλαβής κύκλος; Οι ειδικοί συνιστούν διάφορα πρακτικά βήματα για τη μείωση της πίεσης:

    • Κάντε διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Η αποστασιοποίηση από τις πλατφόρμες που συχνά απεικονίζουν ανέφικτα πρότυπα μπορεί να μειώσει το αίσθημα της σύγκρισης και της ανεπάρκειας.
    • Εξασκηθείτε στον διαλογισμό: Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες και να καλλιεργήσουν μια πιο χαλαρή νοοτροπία.
    • Μην παραλείπετε να κινείστε: Η ενσωμάτωση της κίνησης στην καθημερινή ρουτίνα, είτε μέσω της άσκησης, είτε μέσω υπαίθριων δραστηριοτήτων, μπορεί να ενισχύσει τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική ευεξία.
    • Ενισχύστε τους κοινωνικούς σας δεσμούς: Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι οι ομαδικές προπονήσεις, που, όπως έχει αποδειχθεί, βελτιώνουν τη συνολική ευεξία κατά 15%, ενώ ο διαλογισμός μπορεί να την αυξήσει κατά 9%. Επιπλέον, ο καθορισμός σαφών ορίων, τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική ζωή βελτιώνει επίσης την ευημερία κατά 13%.

    Ο δρ. Murali Doraiswamy, ειδικός ψυχικής ευεξίας, εξηγεί ότι η πίεση για συνεχή βελτίωση της υγείας μπορεί συχνά να λειτουργήσει αντίστροφα. «Η επιδίωξη της ευημερίας μπορεί να γίνει πηγή άγχους, επειδή τείνουμε συχνά να κολλάμε σε αυτό που λείπει από τη ζωή μας. Ο καθορισμός μικρών, εφικτών στόχων και η μετατροπή της υγείας σε μια χαρούμενη διαδικασία μπορεί να αντιστρέψει αυτή την τάση».

    Στην τελική, η κατάκτηση της ευεξίας είναι ένας στόχος που μας αφορά όλους: Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 89% των ερωτηθέντων έχουν λάβει περισσότερα μέτρα φέτος σε σύγκριση με πέρυσι για να βελτιώσουν την υγεία τους με κάποιο τρόπο. Είναι, όμως, σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη λεπτή γραμμή ανάμεσα σε μια υγιή και ισορροπημένη προσπάθεια επίτευξης της ευεξίας και σε ένα εμμονικό κυνήγι μη ρεαλιστικών στόχων. Η προσπάθεια για ισορροπία και όχι για τελειότητα μπορεί να είναι το κλειδί για να αισθάνεστε πραγματικά καλά.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Πέντε ασκήσεις γιόγκα για καλύτερο ύπνο
    Πέντε ασκήσεις γιόγκα για καλύτερο ύπνο

    Δοκιμάστε λίγη χαλαρωτική γιόγκα πριν τον ύπνο και κοιμηθείτε σαν πουλάκι!

    Η λίστα με τις καθημερινές δουλειές μοιάζει ατελείωτη και το βράδυ πέφτουμε κατάκοποι για ύπνο. Παρόλα αυτά, ο ήρεμος ύπνος δεν είναι δεδομένος, παρά την κούραση της ημέρας. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν λίγο πριν τον ύπνο για να ξεκουραστούμε με φυσικό τρόπο;

    Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά η προσθήκη ελαφριάς κίνησης με τη μορφή θέσεων της yin yoga πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει το μυαλό και να προετοιμάσει το σώμα για ξεκούραση. Η yin yoga είναι μια ήπια, εστιασμένη στην αναπνοή πρακτική στην οποία οι θέσεις της γιόγκα κρατούνται για λίγα λεπτά κάθε φορά, ενώ δεν απαιτεί μεγάλη σωματική καταπόνηση.

    Θέση με τα πόδια στον τοίχο

    • Καθίστε αρχικά δίπλα σε έναν τοίχο με τα πόδια σας τεντωμένα μπροστά σας παράλληλα με τον τοίχο.
    • Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας για να πιέσετε το πάτωμα πίσω σας για σταθερότητα, γυρίστε αργά προς τον τοίχο και ανεβείτε απαλά με τα πόδια σας στον τοίχο.
    • Ξαπλώστε αργά στο έδαφος με την πλάτη και το κεφάλι σας επίπεδη στο πάτωμα και τα χέρια σας απλωμένα στα πλάγια σε μια άνετη θέση.
    • Μείνετε σε αυτή τη θέση για 3 έως 5 λεπτά.

    Θέση του παιδιού

    • Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάθετα στο κέντρο του στρώματός σας.
    • Ανοίξτε τα γόνατά σας σε μια άνετη θέση
    • Καθίστε πίσω στις φτέρνες σας και ακουμπήστε το στήθος και το πρόσωπό σας στο μαξιλάρι με το πρόσωπό σας προς τη μία πλευρά.
    • Τεντώστε τα χέρια σας μπροστά ή πίσω προς στα πλάγια, ανάλογα με το τι είναι πιο άνετο για εσάς.
    • Μείνετε σε αυτή τη θέση για 2 έως 5 λεπτά, και στη συνέχεια αλλάξτε αργά την πλευρά του προσώπου για να τεντώσετε τον αυχένα σας και προς τις δύο κατευθύνσεις. Κρατήστε τη θέση για 2 έως 5 λεπτά.

    Πεταλούδα στο πάτωμα

    • Ξαπλώνοντας ανάσκελα, λυγίστε τα γόνατά σας προς τα πλάγια, αφήνοντας τα πόδια σας να πέσουν ανοιχτά με τα πέλματα των ποδιών σας να ακουμπούν.
    • Κρατήστε αυτή τη στάση για 3 έως 5 λεπτά.

    Ύπτια στροφή της κοιλιάς

    • Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και σταυρώστε το ένα πόδι πάνω από το άλλο. Τα χέρια σας μπορούν να είναι τεντωμένα στα πλάγια ή σε μορφή κάκτου (λυγισμένα στους αγκώνες) για βαθύτερη διάταση.
    • Με μια εκπνοή, αφήστε τα γόνατά σας να πέσουν αργά προς τη μία πλευρά.
    • Φέρτε το βλέμμα σας να κοιτάξει προς την αντίθετη κατεύθυνση από τα γόνατα.
    • Μείνετε σε αυτή τη θέση για 3 έως 5 λεπτά.
    • Με μια εισπνοή, φέρτε τα γόνατά σας πίσω στο κέντρο.
    • Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά, μένοντας για 3 έως 5 λεπτά.

    Savasana

    • Ξαπλώστε στο πάτωμα με την πλάτη σας στο έδαφος.
    • Αφήστε τα πόδια και τα χέρια σας να ανοίξουν ελαφρώς στο πλάι, με τις παλάμες να κοιτούν προς το ταβάνι.
    • Μείνετε σε αυτή τη θέση για όσο χρειάζεστε, ιδανικά από 5 έως 30 λεπτά.
    • Για να επανέλθετε, επαναφέρετε αργά την επίγνωση στο σώμα σας, κουνώντας τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών και σταδιακά το υπόλοιπο σώμα. Γυρίστε στο πλάι και αφήστε τον εαυτό σας να ξεκουραστεί εκεί για λίγο. Μετακινηθείτε αργά σε όρθια θέση.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Οι σκύλοι μυρίζουν το ανθρώπινο στρες με αποτέλεσμα να αλλάζει η διάθεσή τους - Τι αποκαλύπτει έρευνα
    σε Plus +
    Οι σκύλοι μυρίζουν το ανθρώπινο στρες με αποτέλεσμα να αλλάζει η διάθεσή τους - Τι αποκαλύπτει έρευνα

    Οι σκύλοι επηρεάζονται από τη μυρωδιά του ανθρώπινου στρες με αποτέλεσμα να αλλάζει η διάθεσή τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα, με επικεφαλής την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports».

    Οι επιστήμονες μελέτησαν 18 ομάδες σκύλων-ιδιοκτητών μέσα από μια σειρά δοκιμών με διαφορετικές ανθρώπινες μυρωδιές. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι σκύλοι, ηλικίας από οκτώ μηνών έως δέκα ετών, εκπαιδεύτηκαν ότι όταν ένα μπολ με τροφή τοποθετείται σε μια θέση, περιέχει μια λιχουδιά, αλλά όταν τοποθετείται σε άλλη θέση, είναι άδειο.

    Τι έδειξε η μελέτη

    Μόλις ένας σκύλος μάθαινε τη διαφορά μεταξύ αυτών των θέσεων του μπολ, πλησίαζε γρηγορότερα τη θέση με τη λιχουδιά από ό,τι την άδεια θέση. Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν πόσο γρήγορα ο σκύλος θα προσέγγιζε νέες θέσεις μπολ που βρίσκονταν μεταξύ των δύο αρχικών. Η γρήγορη προσέγγιση αντανακλούσε «αισιοδοξία» για την ύπαρξη τροφής σε αυτές τις θέσεις και ήταν δείκτης θετικής συναισθηματικής κατάστασης, ενώ η αργή προσέγγιση υποδήλωνε αρνητικό συναίσθημα. Κάθε σκύλος εκτέθηκε είτε σε καμία οσμή είτε σε οσμές από δείγματα ιδρώτα και αναπνοής ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονταν σε κατάσταση στρες ή σε κατάσταση χαλάρωσης.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μυρωδιά του άγχους έκανε τους σκύλους να πλησιάζουν πιο αργά τη νέα θέση του μπολ που ήταν πιο κοντά στην εκπαιδευμένη θέση του άδειου μπολ. Το αποτέλεσμα αυτό δεν παρατηρήθηκε με τη μυρωδιά της χαλάρωσης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η μυρωδιά του άγχους αύξησε την εκτίμηση των σκύλων ότι αυτή η νέα θέση δεν περιείχε τροφή, όπως και η κοντινή θέση με το άδειο μπολ. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτή η «απαισιόδοξη» αντίδραση αντανακλά μια αρνητική συναισθηματική κατάσταση.

    Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι σκύλοι συνέχισαν να βελτιώνουν τη μάθησή τους για την παρουσία ή την απουσία τροφής στις δύο θέσεις μπολ για τις οποίες είχαν εκπαιδευτεί και ότι βελτιώνονταν ταχύτερα όταν υπήρχε η μυρωδιά του άγχους.

    «Οι ιδιοκτήτες σκύλων γνωρίζουν πόσο συντονισμένα είναι τα κατοικίδιά τους με τα συναισθήματά τους, αλλά εδώ δείχνουμε ότι ακόμη και η μυρωδιά ενός αγχωμένου, άγνωστου ανθρώπου επηρεάζει τη συναισθηματική κατάσταση ενός σκύλου, την αντίληψη των ανταμοιβών και την ικανότητά του να μαθαίνει», επισημαίνει η Νικολά Ρούνεϊ, λέκτορας στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Οι 5 τεχνικές που θα μειώσουν το στρες και θα βελτιώσουν την ψυχική σας υγεία
    Οι 5 τεχνικές που θα μειώσουν το στρες και θα βελτιώσουν την ψυχική σας υγεία

    Εφαρμόστε τες από σήμερα και πείτε «αντίο» στο άγχος.

    Το στρες δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε σε μια ιδιαίτερα πιεστική περίοδο και να κάνει την καθημερινότητα αρκετά δυσάρεστη.

    Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να το αντιμετωπίσετε μια και καλή και να επαναφέρετε την ψυχική σας υγεία στο φυσιολογικό της επίπεδο.

    Οι ειδικοί μας δίνουν παρακάτω 5 τεχνικές, που αξίζει να υιοθετήσετε, όταν το στρες σας έχει χτυπήσει την πόρτα.

    #1 Εξασκήστε την ενσυνειδητότητά σας & κάντε διαλογισμό

    Η ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός είναι ισχυρές πρακτικές για τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της συνολικής ψυχικής υγείας. Βοηθούν στο να εστιάσετε στην παρούσα στιγμή και να μη σκέφτεστε το μέλλον, γεγονός που θα μετριάσει το άγχος. Η ενσυνειδητότητα μάλιστα περιλαμβάνει την απαλλαγή από την ενοχή της μη υπερβολικής απόδοσης. Να έχετε υπόψη πως δε χρειάζεται να είστε τέλειοι σε όλα.

    #2 Θέστε όρια

    Εάν εργάζεστε ενώ πρέπει να ξεκουράζεστε ή αναλαμβάνετε ευθύνες που υπερβαίνουν τις δυνατότητές σας, είναι καιρός να θέσετε μερικά όρια. Πείτε «όχι» σε όσα πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να φέρετε εις πέρας και βάλτε τον εαυτό σας σε πρώτο πλάνο. Μόνο έτσι θα καταφέρετε να σας φροντίσετε πραγματικά και να απαλλαγείτε από το στρες.

    #3 Δημιουργήστε υγιείς σχέσεις

    Η ύπαρξη υγιών και μη τοξικών σχέσεων μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης και να ενισχύσει τη συνολική ευτυχία κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων. Με μια αξιόπιστη και υποστηρικτική «κοινότητα» τριγύρω σας, θα έχετε περισσότερο χώρο να μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, κάτι που μπορεί να σας προσφέρει τελικά συναισθηματική ανακούφιση, να ενισχύσει την ευημερία σας και να σας απαλλάξει από το άγχος.

    #4 Προσέξτε τη διατροφή σας & γυμναστείτε

    Η αυτοφροντίδα είναι ολιστική. Απαιτεί να λάβουμε υπόψη μας ότι είμαστε μυαλό, σώμα και πνεύμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η γυμναστική, η καλή διατροφή και ο επαρκής ύπνος βοηθάνε το σώμα να απελευθερώσει ενδορφίνες και να μειωθούν έτσι οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη. Πέρα από το skincare που είναι μια μορφή αυτοφροντίδας, ενσωματώστε στο πρόγραμμά σας και την άσκηση -μπορεί να είναι τρέξιμο, ποδηλασία, pilates ή yoga, πάντα σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

    #5 Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια

    Σε περίπτωση που τίποτα από τα παραπάνω δεν πιάσει, μη διστάσετε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια -θα σας προσφέρει εργαλεία και στρατηγικές για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το στρες. Η επαγγελματική καθοδήγηση μπορεί να σας προσφέρει ένα ασφαλές «καταφύγιο». Θα καταφέρετε να αναγνωρίσετε τους στρεσογόνους παράγοντες, να τους αντιμετωπίσετε και να βρείτε εν τέλει τη συναισθηματική σας ευεξία.

    Όπως είχε γράψει η συγγραφέας Audre Lorde: «Το να φροντίζω τον εαυτό μου, δε σημαίνει ότι με καλομαθαίνω, είναι αυτοσυντήρηση».

    Πηγή: GRACE - In.gr

  • Στρες: Τα σημάδια που αφήνε στο δέρμα – Η χρόνια δερματοπάθεια που απειλεί τους πιο ευάλωτους
    Στρες: Τα σημάδια που αφήνε στο δέρμα – Η χρόνια δερματοπάθεια που απειλεί τους πιο ευάλωτους

    Στο δέρμα αποτυπώνεται το άγχος εκείνων που είναι πιο επιρρεπείς στο στρες, σύμφωνα με νεότερη μελέτη

    Συναισθήματα που είναι δύσκολο να εκφραστούν με λέξεις, όπως το άγχος, αποτυπώνονται συνήθως στο σώμα, με αρνητικά αποτελέσματα. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να εκδηλωθεί και στο δέρμα, όταν το στρες εκτροχιάζει τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, ο τρόπος που διαχειριζόμαστε το στρες θα μπορούσε να παίξει το δικό του ρόλο στην εκδήλωση της ψωρίασης, με κάποιους να πλήττονται περισσότερο.

    Όπως αποκάλυψαν τα στοιχεία των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, οι νεαροί άνδρες που ήταν πιο ευάλωτοι στο στρες είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από χρόνιες δερματικές παθήσεις αργότερα στη ζωή τους. Ειδικότερα, οι νεαροί άνδρες με χαμηλή ανθεκτικότητα στο στρες που κατατάχθηκαν στο στρατό στη Σουηδία, είχαν 31% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψωρίαση, σε αντιδιαστολή με τους άντρες που παρουσίαζαν μεγαλύτερες αντοχές.

    Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση και μακροχρόνια πάθηση που εμφανίζεται στο δέρμα στα γόνατα, τους αγκώνες, τον κορμό και το τριχωτό της κεφαλής με τη μορφή κνησμού ή ερυθρών κηλίδων δέρματος που καλύπτονται από αργυρόχροες φολίδες. Αν και ορισμένα φάρμακα μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματα, δεν υπάρχει κάποια αποτελεσματική θεραπεία και οι ειδικοί συνιστούν στρατηγικές που αφορούν τον τρόπο ζωής.

    Συνολικά, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology εξέτασε τις αντιδράσεις στο στρες 1,6 εκατομμυρίων Σουηδών ανδρών που κατατάχθηκαν στο στρατό μεταξύ 1968 και 2005. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις ψυχολογικές αξιολογήσεις στις οποίες υποβλήθηκε κάθε άνδρας πριν από την κατάταξή του στο στρατό. Με βάση αυτές τις αξιολογήσεις, το 20% βαθμολογήθηκε ως ανθεκτικό σε χαμηλό στρες, το 21% είχε ανθεκτικότητα σε υψηλό στρες, ενώ οι υπόλοιποι άνδρες βαθμολογήθηκαν ως ανθεκτικοί σε «ενδιάμεσο επίπεδο».

    Σύμφωνα με τα αρχεία από το Εθνικό Μητρώο Ασθενών της Σουηδίας, 36.000 άνδρες εμφάνισαν στη συνέχεια ψωρίαση ή ψωριασική αρθρίτιδα. Όσοι ανήκαν στην ομάδα χαμηλής ανθεκτικότητας στο στρες είχαν 31% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν δερματική νόσο σε σύγκριση με την ομάδα υψηλής ανθεκτικότητας. Επιπλέον, οι σοβαρές περιπτώσεις ψωρίασης και ψωριασικής αρθρίτιδας εμφάνισαν ισχυρή συσχέτιση με την εμπειρία του στρες. Τα άτομα που είχαν διαγνωστεί κλινικά με στρες και κατατάσσονταν στην ομάδα χαμηλής ανθεκτικότητας είχαν 79% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψωρίαση σε σύγκριση με τα άτομα υψηλής ανθεκτικότητας.

    Οι άντρες με αυξημένα επίπεδα στρες στην ομάδα χαμηλής ανθεκτικότητας είχαν επίσης 53% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα, μια μορφή της αρθρίτιδας που προσβάλλει ειδικά τα άτομα με ψωρίαση. Στα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνονται ο πόνος στις αρθρώσεις, η δυσκαμψία και το πρήξιμο, επηρεάζοντας οποιοδήποτε μέρος του σώματος, όπως των άκρων των δακτύλων και της σπονδυλικής στήλης του ασθενούς. Όπως και η ψωρίαση, η πάθηση δεν έχει οριστική θεραπεία.

    Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συνδέει την ευαισθησία στο στρες με την εμφάνιση ψωρίασης. Ποια είναι λοιπόν η αιτία; Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι ο συνδετικός κρίκος είναι η φλεγμονή. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πώς το στρες οδηγεί συχνά σε αυξημένη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.

    «Αποδείξαμε ότι η χαμηλότερη ανθεκτικότητα στο στρες στην νεαρή ηλικία είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για την ψωρίαση, τουλάχιστον για τους άνδρες», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Marta Laskowski, διδακτορική φοιτήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και ειδικευόμενη ιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska. «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι όσοι πάσχουν από ψωρίαση έχουν κληρονομική ψυχολογική ευαισθησία. Επομένως, είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να δίνουν προσοχή και στην ψυχική ευεξία των ασθενών με ψωρίαση» προσθέτει.

    Παρόλα αυτά, οι Σουηδοί ερευνητές σημειώνουν ότι οι παρατηρήσεις τους καλύπτουν μόνο ένα φάσμα στην καθημερινότητα ενός άνδρα και ένα μικρό χρονικό σημείο της ζωής τους. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για ψωρίαση, όπως το κάπνισμα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Απίστευτο: Οι δύο ασθενείς που κατάφεραν να νικήσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ – Ο τρόπος ζωής που έβαλε φρένο στη νόσο
    Απίστευτο: Οι δύο ασθενείς που κατάφεραν να νικήσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ – Ο τρόπος ζωής που έβαλε φρένο στη νόσο

    Πρόσφατο ντοκιμαντέρ του CNN με τίτλο 'The Last Alzheimer's Patient' παρουσιάζει την Cibi και τον Simon, δύο ασθενείς που κατόρθωσαν να αναστρέψουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής τους

    Ακολουθώντας αυστηρές, αλλά απλές αλλαγές στην καθημερινότητά τους, δύο ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ κατάφεραν να ανακόψουν ή και να αναστρέψουν την εξέλιξή της. Πρόκειται για μια γυναίκα, τη Cici Zerbe, της οποίας τα συμπτώματα ανακόπηκαν, αφού έλαβε μέρος στην κλινική δοκιμή, ακολουθώντας μια φυτική διατροφή (plant-based), τακτική άσκηση, ομαδική υποστήριξη, γιόγκα και διαλογισμό.

    Η ίδια ανέφερε ότι νιώθει καλύτερα από ποτέ, από τη στιγμή που υιοθέτησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα και ειδικότερα ακολουθώντας τη χορτοφαγική διατροφή και την πρακτική του διαλογισμού. Όπως αποκάλυψε στο ντοκιμαντέρ του CNN, ‘The Last Alzheimer’s Patient’ (Ο τελευταίος ασθενής με τη νόσο Αλτσχάιμερ), το αγαπημένο της φαγητό ήταν οι κοτολέτες μοσχαριού, αλλά δεν έχει φάει ούτε μια τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Η περίπτωση του 55χρονου Simon Nicholls, που παρουσιάζεται στο ίδιο ντοκιμαντέρ και παίρνει μέρος στην ίδια κλινική μελέτη, είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή: όλοι οι βιοδείκτες που προμηνύουν την εμφάνιση της πρώιμης νόσου Αλτσχάιμερ είχαν εξαφανιστεί μέσα σε 14 μήνες. Παρά το γεγονός ότι φέρει δύο αντίγραφα του γονιδίου APOE4, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ο Simon παρουσίασε αυτή την αξιοσημείωτη μεταστροφή των συμπτωμάτων από τροποποιήσεις του τρόπου ζωής.

    Οι αλλαγές που σώζουν το μυαλό

    Τον Ιανουάριο του 2023 ο Simon Nicholls έλαβε μέρος σε μια νέα κλινική δοκιμή στο κέντρο του Δρ Richard Isaacson στη Φλόριντα. Η δοκιμή έχει σχεδιαστεί για την αποκάλυψη των γνωστικών παραγόντων κινδύνου και την αντιμετώπισή τους με ένα εξατομικευμένο πλάνο.

    Για να χάσει βάρος, ξεκίνησε να λαμβάνει τιρζεπατίδη, ένα από τα νεότερα ενέσιμα φάρμακα που καταστέλλουν την όρεξη διεγείροντας τις ορμόνες που ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ταυτόχρονα, ο Nicholls ενθαρρύνθηκε να αυξήσει τη σωματική του δραστηριότητα, ενσωματώνοντας την προπόνηση ενδυνάμωσης τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ πρόσθεσε 45 έως 60 λεπτά την ημέρα δραστηριοτήτων όπως το ζωηρό περπάτημα, τζόκινγκ ή ποδήλατο.

    Πλέον απολαμβάνει το πρωινό περπάτημα: «Λατρεύω να πηγαίνω βόλτα κάθε πρωί με την ανατολή του ήλιου για μιάμιση ώρα με ένα podcast. Κάνω 10.000 βήματα ή περισσότερα κάθε μέρα. Είμαι πολύ συνεπής» δήλωσε.

    Αντίστοιχα, και το πλάνο διατροφής του έχει αλλάξει, ακολουθώντας κυρίως τη μεσογειακή διατροφή και αποφεύγοντας τα σάκχαρα, τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, το αλκοόλ και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. «Μέσα σε αυτές τις εννέα εβδομάδες, είχε χάσει 21 κιλά, περίπου το 80% αυτού του λίπους, και είχε πάρει μυϊκή μάζα, κάτι που ήταν εξαιρετικό», πρόσθεσε ο Δρ Isaacson.

    Όταν επαναλήφθηκε η εξέταση αίματος για την εναπόθεση του αμυλοειδούς, η βαθμολογία του είχε πέσει στο 53, από το 70, κάτι που ήταν πρωτοφανές, σύμφωνα με τον Δρα Isaacson. «Βελτιστοποιήσαμε τα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με APOE ε4, καθώς χρειάζονται περισσότερα ωμέγα-3. Προσθέσαμε επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ωστόσο, δεν θα δίναμε βιταμίνες του συμπλέγματος Β σε κανέναν που δεν είχε υψηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης» εξήγησε ο Δρ Isaacson. Δε λείπουν, όμως, και οι παρεμβάσεις από τον ίδιο τον Nicholls στην καθημερινότητά του, όπως τα κρύα ντους, η σάουνα και η γιόγκα.

    Τελικά, τα αποτελέσματα και των τελευταίων εξετάσεων αίματος ήταν εκπληκτικά: το αίμα του 55χρονου δεν ήταν μόνο αρνητικό για αμυλοειδές και tau, αλλά η εξέταση έδειξε ότι το αμυλοειδές του εγκεφάλου του μπορεί να είναι φυσιολογικό, χωρίς διακριτά σημάδια της νόσου. Ακόμα πιο εντυπωσιακά, οι σαρώσεις του εγκεφάλου έδειξαν ότι ο ιππόκαμπος, το μικροσκοπικό όργανο υπεύθυνο για τη μνήμη, είχε πράγματι αυξηθεί σε όγκο στον εγκέφαλο από τότε που ξεκίνησε η παρέμβαση.

    Παρά τα εκπληκτικά αυτά αποτελέσματα, ο δρ. Isaacson παραμένει επιφυλακτικός. Εξάλλου, πρόκειται για ένα άτομο, γεγονός που σημαίνει ότι παρόμοια ευρήματα δεν έχουν επαναληφθεί σε μεγαλύτερο, πιο ελεγχόμενο δείγμα.

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • Workout για λιγότερο στρες, καθαρό μυαλό και πιο δυνατή καρδιά
    Workout για λιγότερο στρες, καθαρό μυαλό και πιο δυνατή καρδιά

    Διπλό είναι το όφελος της άσκησης για τα άτομα που ταλανίζονται από κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές καταστάσεις που σχετίζονται με το στρες

    Η συμβολή της άσκησης στην καρδιαγγειακή υγεία έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, το ίδιο και η λειτουργία της ως φυσικό αναλγητικό ενάντια στο στρες ή την κατάθλιψη. Νεότερη μελέτη εμπλουτίζει αυτά τα δεδομένα, αποκαλύπτοντας ενδιαφέροντες μηχανισμούς που συνδέουν την καρδιά με τον εγκέφαλο, για την προστασία της πρώτης.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου εν μέρει μέσω της μείωσης της σηματοδότησης που σχετίζεται με το στρες στον εγκέφαλο. Με απλά λόγια, η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, παρατήρησε ότι τα άτομα με καταστάσεις που σχετίζονται με το στρες, όπως η κατάθλιψη, παρουσίασαν τα περισσότερα καρδιαγγειακά οφέλη από τη σωματική δραστηριότητα.

    Προκειμένου να κατανοήσουν περαιτέρω τους μηχανισμούς που υποκινούν τα ψυχολογικά οφέλη και τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στην καρδιαγγειακή νόσο, ο Δρ Ahmed Tawakol, MD, κύριος ερευνητής της μελέτης και ερευνητής και καρδιολόγος στο Κέντρο Έρευνας Καρδιαγγειακής Απεικόνισης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και οι συνεργάτες του ανέλυσαν ιατρικά αρχεία και άλλες πληροφορίες 50.359 συμμετεχόντων από τη Mass General Brigham Biobank, οι οποίοι συμπλήρωσαν μια έρευνα σωματικής δραστηριότητας. Ένα υποσύνολο 774 συμμετεχόντων υποβλήθηκε επίσης σε εξετάσεις απεικόνισης του εγκεφάλου και μετρήσεις της εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζεται με το στρες.

    Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 10 ετών, το 12,9% των συμμετεχόντων εμφάνισε καρδιαγγειακή νόσο. Οι συμμετέχοντες που πληρούσαν τις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με εκείνους που δεν πληρούσαν τις συστάσεις αυτές.

    Όσον αφορά τη λειτουργία του εγκεφάλου, τα άτομα που παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είχαν επίσης την τάση να έχουν χαμηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες. Ειδικότερα, οι βελτιώσεις στην εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες οφείλονταν σε αύξηση της λειτουργίας του προμετωπιαίου φλοιού, ενός τμήματος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην εκτελεστική λειτουργία (δηλαδή στη λήψη αποφάσεων, στον έλεγχο των παρορμήσεων) και είναι γνωστό ότι συγκρατεί τα κέντρα του στρες στον εγκέφαλο. Οι αναλύσεις έλαβαν υπόψη άλλες μεταβλητές του τρόπου ζωής και παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Παράλληλα, η μείωση της εγκεφαλικής σηματοδότησης που σχετίζεται με το στρες εξηγεί εν μέρει το καρδιαγγειακό όφελος της σωματικής δραστηριότητας.

    Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν σε μια κοόρτη 50.359 συμμετεχόντων ότι το καρδιαγγειακό όφελος της άσκησης ήταν σημαντικά μεγαλύτερο μεταξύ των συμμετεχόντων που αναμένεται να έχουν υψηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες, όπως εκείνοι με προϋπάρχουσα κατάθλιψη. «Η σωματική δραστηριότητα ήταν περίπου δύο φορές πιο αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη. Οι επιδράσεις στη δραστηριότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με το στρες μπορεί να εξηγήσουν αυτή τη νέα παρατήρηση» διευκρινίζει ο Δρ Tawakol.

    Όπως καταλήγει, «αν και θα χρειαστούν μεγαλύτερες μελέτες προκειμένου να εξακριβωθούν τα οφέλη και η αιτιότητα, οι κλινικοί γιατροί θα μπορούσαν να μεταφέρουν στους ασθενείς ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει σημαντικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, οι οποίες μπορεί να προσδώσουν μεγαλύτερα καρδιαγγειακά οφέλη σε άτομα με σύνδρομα που σχετίζονται με το στρες, όπως η κατάθλιψη».

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο