Υγεία

Πέντε στόχοι υγείας που κάθε 50χρονος πρέπει να θέσει το 2024

Πέντε στόχοι υγείας που κάθε 50χρονος πρέπει να θέσει το 2024

Από τη διατροφή έως την άσκηση και το check up για την υγεία, βάλτε στο πλάνο για τη νέα χρονιά πέντε κινήσεις που κρατούν μακριά προβλήματα και ασθένειες

Αν σκεφτείτε τα 50 ως μισό αιώνα ζωής, η ηλικία αποκτά άλλο νόημα και κύρος. Αν σε αυτό προσθέσετε το συνεχώς αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής, το άγχος για τον χρόνο που τρέχει ίσως υποχωρήσει κάπως. Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο για τα προβλήματα υγείας που έρχονται με το γήρας.

Καρκίνος, βουβωνοκήλη, πέτρες στη χολή, καταρράκτης, καρδιαγγειακά προβλήματα, κατάθλιψη, διαβήτης και κατάγματα είναι καταστάσεις συχνές στους πενηντάρηδες, σύμφωνα με διάφορα στατιστικά δεδομένα.

Αν λοιπόν τα φτάσατε (και κυρίως περάσατε) τα 50, ίσως θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν στους στόχους σας για τη νέα χρονιά, παρεμβάσεις και συνήθειες που μπορούν να σας εξασφαλίσουν χρόνια με ποιοτική υγεία.

1. Αυξήστε τη σωματική άσκηση

Οι σημερινοί ενήλικες περνούν κατά μέσο όρο εννιά έως δέκα ώρες καθημερινά σε μια καρέκλα, γεγονός που μπορεί να απειλήσει σοβαρά την υγεία τους. Σε αυτό κατέληξε έρευνα σε περίπου 12.000 άτομα ηλικίας από 50 ετών και άνω, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Sports Medicine και συσχέτισαν το παρατεταμένο καθισιό με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Πέρα από μικρότερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας, η σωματική ευεξία είναι εχέγγυο της αυτονομίας στη μεγαλύτερη ηλικία. «Παραμένοντας σωματικά δραστήριοι στα 50 σας βοηθάτε τον εαυτό σας να έχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στα γηρατειά, ή να είστε καλύτερα σε θέση να φροντίζετε τον εαυτό σας χωρίς τη βοήθεια άλλων» σχολιάζει ο πιστοποιημένος παθολόγος David Nazarian.

Σημασία ενίοτε έχει ο τρόπος και όχι ο κόπος: αρκεί να προτιμάτε συχνότερα τις σκάλες, να κουβαλάτε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ ή να πηγαίνετε καθημερινά για έναν περίπατο. Ιδανικά, θα βοηθήσει να εντάξετε στο πρόγραμμα ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης που θωρακίζουν το μυοσκελετικό σύστημα από τις επιδράσεις του γήρατος στη μυϊκή μάζα και δύναμη καθώς και την υγεία των οστών.

2. Υιοθετείστε μια αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική διατροφή

Τακτική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητος συνδυασμός για ποιοτικό γήρας. Ο Δρ Nazarian θεωρεί κλειδί μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες, ενώ για την έγκριτη διατροφολόγο, Maggie Moon, τα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά τρόφιμα κρύβουν το μυστικό για την υγεία του εγκεφάλου.

Σε αυτά περιλαμβάνονται άφθονα φρούτα και λαχανικά, ιδίως με σκούρα χρώματα όπως τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, φασόλια, ξηροί καρποί και θαλασσινά, ιδιαίτερα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός.

3. Μην αμελήσετε τους απαραίτητους ελέγχους για καρκίνο

Μην αμελείτε τις εξετάσεις για κακοήθειες που σχετίζονται με την ηλικία και το φύλο σας, όπως ο καρκίνος του προστάτη και του μαστού αλλά και το μελάνωμα. «Πολλοί άνθρωποι θα εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος στα 50 τους. Εάν περνάτε πολύ χρόνο έξω, έχετε ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, θα πρέπει να δίνετε προσοχή στις εξετάσεις για τον καρκίνο του δέρματος και να ξεκινάτε εγκαίρως τον έλεγχο» επισημαίνει ο δερματολόγος Thomas Griffin.

Αντίστοιχης σημασίας είναι η διενέργεια κολονοσκόπησης. Σύμφωνα με τους γαστρεντερολόγους, ο καρκίνος παχέος εντέρου είναι πολύ πιο συχνός μετά την ηλικία των 50 ετών. Δεδομένου ότι την τελευταία 20ετία παρατηρείται πτώση της μέσης ηλικίας εμφάνισης, οι συστάσεις πλέον είναι για προληπτική κολονοσκόπηση από την ηλικία των 45 ετών.

4. Βάλτε στο πρόγραμμα το ετήσιο check-up

Οι γιατροί επισημαίνουν την ανάγκη ενός γενικού ελέγχου για την υγεία και ίσως επιπλέον εξετάσεις από τις βασικές, ώστε να εντοπίσετε πιθανές ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, την υψηλή χοληστερόλη, προβλήματα προστάτη, διαβήτη τύπου 2, προβλήματα με τους νεφρούς, τον θυρεοειδή κ.α..

Για άνδρες άνω των 50 ετών, συστήνονται συνήθως: Γενική αίματος, ΤΚΕ, Σάκχαρο, Ουρία, Κρεατινίνη, Γενική ούρων, SGOT, SGPT, Ουρικό οξύ, Na-K, Χοληστερόλη, Τριγλυκερίδια, ΗΚΓ, Καρδιολογική Εξέταση.

Για τις γυναίκες άνω των 50: Γενική Αίματος, Τ.Κ.Ε., Γενική Ούρων, Σάκχαρο, Κρεατινίνη Ορού, Ουρία, Ουρικό Οξύ, Ολικά Λευκώματα, Αλκαλική Φωσφατάση, Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια, ΗDL, LDL, SGOT, SGPT, γ GT, ΗΚΓ, Test PAP, Ακτινογραφία Θώρακος, Kαρδιολογική Eξέταση, Υπέρηχο Μαστών, Μαστογραφία.

5. Μεριμνήστε για την υγεία των οστών

Η οστική μάζα αρχίζει να μειώνεται από μια ηλικία και, περί την ηλικία των 50 για τις γυναίκες, οι ρυθμοί αυξάνονται σημαντικά. Η οστεοπόρωση είναι μια από τις πιο συνηθισμένες -και αδι διαταραχές των οστών και κύρια αιτία πτώσεων στους ηλικιωμένους.

Οι γιατροί συστήνουν στις γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση και σε άνδρες μεταξύ 50-59 με παράγοντες κινδύνου τον έλεγχο της οστικής πυκνότητας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και οστεοπενίας κάθε δύο χρόνια.

Υπάρχουν ωστόσο tips για γερά οστά σε κάθε ηλικία αλλά και οι ασκήσεις που προστατεύουν. Αν δεν τις έχετε εντάξει στο πρόγραμμά σας, κάνετε την αρχή το νέο έτος.

Πηγή: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις