Αέρινη Πάβλοβα με Χριστουγεννιάτικη κρέμα τυριού

Αέρινη Πάβλοβα με Χριστουγεννιάτικη κρέμα τυριού Φωτογραφία: FREEPIK / mrhamster
Το ντελικάτο επιδόρπιο που τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αποκτά φανατικούς θαυμαστές και στην Ελλάδα, πήρε το όνομά του από την Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα, Άννα Πάβλοβα.

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

Το 1926 η καταξιωμένη χορεύτρια, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας της για την παράσταση «Ο θάνατος του κύκνου», βρέθηκε να διαμένει στο ξενοδοχείο Esplanade, στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας. Παρόλο που ακολουθούσε πιστά έναν υγιεινό τρόπο διατροφής για να μπορεί να είναι πάντα σε φόρμα, ένιωσε ξαφνικά την επιθυμία να γευτεί ένα πρωτότυπο γλυκό  που να μην περιέχει καθόλου σοκολάτα.  Ο βραβευμένος σεφ του ξενοδοχείου, Βert Sachse, μαγεμένος από την ερμηνεία της στην παράσταση, δημιούργησε ένα αέρινο γλύκισμα με βάση τη μαρέγκα, που θυμίζει ολόλευκο κύκνο, γαρνιρισμένο με πλούσια σαντιγί και φρέσκα φρούτα εποχής, στο οποίο φυσικά έδωσε και το όνομά της.

 Μολονότι το περιστατικό έχει καταγραφεί και από τον βιογράφο της διάσημης μπαλαρίνας, Κίθ Μόνεϊ, δυο ερευνητές από τις ΗΠΑ, ο Άντριου Γούντ και η Άναμπελ Ουτρέχτ, θέλησαν να αποδείξουν πως στην πραγματικότητα η Πάβλοβα δεν είναι κάτι άλλο από ένα παραδοσιακό γερμανικό γλυκό. 

Στον αντίποδα, η Χέλεν Λιτς, γαστρονομική ανθρωπολόγος, το 2008 δημοσίευσε ένα βιβλίο με το όνομα «Ιστορία της Πάβλοβα», όπου αναφέρει πως η πρώτη συνταγή του γλυκού εμφανίστηκε το 1929 σε αγροτικό περιοδικό της Νέας Ζηλανδίας. Άλλοι πάλι κριτικοί γαστρονομίας υποστηρίζουν πως η επινόηση της μαρέγκας δεν ανακαλύφθηκε στην ήπειρο της Ωκεανίας, αλλά πως από πολύ παλιότερα μάγειρες σε όλο τον κόσμο παρασκεύαζαν τέτοιου είδους επιδόρπια. 

Εν τέλει, ενώ οι διεκδικήσεις για την προέλευση του υπέροχου γλυκίσματος συνεχίζουν να είναι ανοιχτές και η ιστορία της παραμένει αβέβαιη, το ίδιο το επιδόρπιο είναι πλέον αναγνωρισμένο ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της ωκεανικής κουζίνας. Παρά τις αντιπαραθέσεις, όλοι οι διεκδικητές συμφωνούν ότι η Πάβλοβα είναι ένα υπέροχο και αέρινο επιδόρπιο που αντικατοπτρίζει τη χάρη της μεγάλης χορεύτριας.

Αν είσαι λάτρης της Πάβλοβα και έχεις ήδη δοκιμάσει αρκετές παραλλαγές της, νομίζω πως αυτή εδώ η Χριστουγεννιάτικη εκδοχή πραγματικά θα σε ξετρελάνει. Ελαφριά και αφράτη σαν σύννεφο, με βάση από μαρέγκα, τραγανή εξωτερικά και μαλακή εσωτερικά, με  μαρμελάδα από φρούτα του δάσους και λαχταριστή κρέμα τυριού αρωματισμένη με μπαχαρικά που μοσχομυρίζουν Χριστούγεννα. Extra λαχταριστή πινελιά, η γαρνιτούρα από φρούτα του δάσους, θυμαρίσιο μέλι και άχνη ζάχαρη…

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΜΕΡΙΔΕΣ

Για τη μαρέγκα θα χρειαστείς

150 γρ. ασπράδια αυγού

150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

150 γρ. ζάχαρη άχνη

1 βανιλίνη

1 πρέζα αλάτι

ilvigal Xmas 2024

Για την κρέμα τυριού θα χρειαστείς

450 γρ. τυρί κρέμα

100 γρ. ζάχαρη άχνη

ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο

¼ κ.γ. κανέλα

¼ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

150 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

Για τη σύνθεση & το γαρνίρισμα θα χρειαστείς

50 γρ. raspberries

50 γρ.  blackberries

50 γρ.  blueberries

100 γρ. μαρμελάδα με φρούτα του δάσους

θυμαρίσιο μέλι (προαιρετικά)

ζάχαρη άχνη

μερικά φύλλα δυόσμου (προαιρετικά)

Xmas24 Sponsor 3 Shops NEW

Ξεκινάμε με τη μαρέγκα…

Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και 50 γρ. από την κρυσταλλική ζάχαρη.

Χτυπάμε συνολικά για περίπου 5-6 λεπτά μέχρι να αφρατέψει η μαρέγκα μας, προσθέτοντας σταδιακά  σε 3 δόσεις την υπόλοιπη ζάχαρη.

 Θέλουμε να αφρατέψει καλά το μείγμα μας και να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη ζάχαρη άχνη, τη βανιλίνη και το αλάτι και χτυπάμε για ακόμα 10 δευτερόλεπτα, μέχρι να ενσωματωθεί η άχνη στο μείγμα.

Σε 2 ταψιά στρώνουμε φύλλα λαδόκολλας, μοιράζουμε το μείγμα στα δύο με μια σπάτουλα σιλικόνης και το τοποθετούμε στο κέντρο του κάθε ταψιού. 

Απλώνουμε το μείγμα με ένα κουτάλι έτσι ώστε να δώσουμε στρογγυλό σχήμα στην κάθε μαρέγκα.

Είναι σημαντικό να φροντίσουμε περιμετρικά να έχει μεγαλύτερο ύψος το μείγμα μας, έτσι ώστε, κατά την σύνθεση, ότι τοποθετηθεί εσωτερικά να μην χύνεται από τα πλάγια.

Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, σε προθερμασμένο φούρνο στους 90°C στον αέρα και τα 2 ταψιά ταυτόχρονα.

Όμως περίπου στον μισό χρόνο ψησίματος αλλάζουμε θέση στα ταψιά. Αυτό που είναι στη χαμηλή σχάρα του φούρνου το ανεβάζουμε ψηλότερα και το αντίστροφο.

Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο και αφήνουμε τις μαρέγκες μας στην άκρη να κρυώσουν εντελώς. 

Συνεχίζουμε με την κρέμα…

Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το τυρί κρέμα, την ζάχαρη άχνη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γαρύφαλλο, την κανέλα και το τζίντζερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε για ακόμα 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα μας.

Ολοκληρώνουμε με τη σύνθεση…

Αφού βεβαιωθούμε πως οι μαρέγκες μας έχουν κυρώσει εντελώς, τοποθετούμε τη μια στον δίσκο που θα τη σερβίρουμε.

Τοποθετούμε  στο κέντρο της τη μαρμελάδα με φρούτα του δάσους και την απλώνουμε με ένα κουτάλι ως τις άκρες.

Προσθέτουμε από πάνω και σε όλη της επιφάνεια της μαρέγκας την κρέμα τυριού, είτε χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, είτε αν θέλουμε πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα, με σακούλα ζαχαροπλαστικής.  

Ολοκληρώνουμε γαρνίροντας με raspberries,  blackberries και blueberries και τη δεύτερη μαρέγκα σπασμένη σε κομμάτια από πάνω.

Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε σταγόνες από αρωματικό θυμαρίσιο μέλι και μερικά φύλλα δυόσμου.

Κατά το σερβίρισμα μπορούμε να στολίσουμε με λίγη άχνη ζάχαρη που θα κάνει την Πάβλοβα να μοιάζει χιονισμένη…

Καλή σας όρεξη!!

AB Synergatis 680X300 Xmas24

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις