Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου
Η Berta Palmer, σύζυγος του Potter Palmer, ιδιοκτήτη του περίφημου Palmer House Hotel στο Σικάγο, φαίνεται πως είχε έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να απολαμβάνει την πολυτέλεια της εποχής. Με αφορμή τη φιέστα για τα 400 χρόνια από την ανακάλυψη της Αμερικής, ζήτησε από τον σεφ του ξενοδοχείου να δημιουργήσει ένα γλύκισμα που να συνδυάζει την εκλεπτυσμένη γεύση με την πρακτικότητα.
Η ιδέα της για ένα γλυκό που θα ήταν ικανό να μεταφερθεί εύκολα και να καταναλωθεί χωρίς να χρειάζονται πιάτα ή μαχαιροπίρουνα, οδήγησε στην έμπνευση του πρώτου brownies. Η συνταγή που δημιούργησε ο σεφ ήταν μια πληθωρική και γλυκιά εκδοχή cake, με σοκολάτα, βούτυρο, αυγά, καρύδια και μαρμελάδα βερίκοκο, προσφέροντας έτσι μια πλούσια γεύση και υφή που ενθουσίασε τις κυρίες της εποχής και την υψηλή κοινωνία του Σικάγο.
Η επιτυχία του brownies στο ξενοδοχείο Palmer House οδήγησε στην καθιέρωσή του όχι μόνο στο menu του συγκεκριμένου ξενοδοχείου, αλλά και στο ευρύ κοινό, που είχε πλέον την ευκαιρία να δημιουργήσει εύκολα ακόμη και στο σπίτι, το εξαιρετικά γευστικό γλύκισμα, που πέρασε στην ιστορία ως σύμβολο γεύσης και κομψότητας της αμερικανικής κουλτούρας.
Πώς πήρε το όνομά του το brownies;
Η ιστορία του brownies είναι γεμάτη ενδιαφέροντα στοιχεία και διαφορετικές εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας του. Brownies σημαίνει «μελαχρινό», αυτό που έχει σκούρο χρώμα, ονομασία που συναντάμε και στην Ελλάδα σε παραδοσιακό σκουρόχρωμο γλυκό, χωρίς σοκολάτα, και περιγράφει ακριβώς την εικόνα του λαχταριστού γλυκίσματος. Η σύνδεση με το χρώμα του γλυκού είναι η πιο άμεση εξήγηση για την ονομασία, αλλά υπάρχει και μια άλλη θεωρία που υποστηρίζει ότι το όνομά του μπορεί να προέρχεται από τις φιγούρες των «Brownies», που ήταν σκανταλιάρικα, μικρά πνεύματα της νύχτας.
Στη βρετανική και τη σκοτσέζικη παράδοση, τα brownies ήταν μικρά φανταστικά πλάσματα, που έμοιαζαν με ξωτικά και συχνά περιγράφονταν ως βοηθοί των ανθρώπων, κυρίως σε αγροτικές περιοχές. Αν και το όνομά τους προέρχεται από το χρώμα τους («brown» που σημαίνει «καφέ»), ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζονταν ποικίλλει στις ιστορίες. Τα brownies συνήθως ζούσαν κρυμμένα στα σπίτια ή κοντά σε αγροτικές κατοικίες και αναλάμβαναν μικρές δουλειές, όπως το να βοηθούν στη στήριξη των νοικοκυριών, καθαρίζοντας, τακτοποιώντας ή φροντίζοντας τα ζώα.
Οι άνθρωποι έπρεπε να τους αφήνουν μικρές προσφορές για να τους ευχαριστήσουν για την βοήθειά τους, κυρίως γλυκίσματα και ειδικά με σοκολάτα. Αν τα brownies ήταν ικανοποιημένα, συνέχιζαν να βοηθούν. Ωστόσο, αν τους έθιγες ή τους έκανες κάτι που δεν τους άρεσε, μπορεί να γίνονταν εξαιρετικά άτακτα, κάνοντας ζημιές ή προκαλώντας διάφορα ευτράπελα. Δεν ήταν καθόλου επικίνδυνα. Μάλλον ανέμελα και σκανταλιάρικα θα μπορούσε κάποιος να τα χαρακτηρίσει, με την τάση να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού με έναν παιχνιδιάρικο και ελαφρώς ανατρεπτικό τρόπο.
Η σύνδεση με το γλυκό brownies δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη, αλλά είναι ενδιαφέρον ότι το γλυκό πήρε το όνομά του από αυτά τα φανταστικά πλάσματα, αφού και τα δύο φέρουν μια αίσθηση παιχνιδιάρικης ελαφρότητας και προέρχονται από μια παράδοση γεμάτη σκανδαλιές και γλυκές απολαύσεις.
Η ποικιλία στις παραλλαγές του είναι πραγματικά ατελείωτη και αυτή η εξέλιξη του γλυκού δείχνει πώς ένα τόσο απλό και κλασικό επιδόρπιο έχει γίνει αγαπημένο σε κάθε γωνιά του κόσμου, προσαρμοζόμενο στα γούστα και τις διατροφικές ανάγκες της κάθε χώρας: με μαύρη ή λευκή σοκολάτα, με καραμέλα, με καφέ, με ή χωρίς ζάχαρη, με ξηρούς καρπούς και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς.
Η δική μου αδυναμία είναι το brownies με φυστικοβούτυρο. Η πληθωρική γεύση του, πραγματικά θα ξετρελάνει τους γευστικούς σου κάλυκες. Σου προτείνω να το σερβίρεις χλιαρό, έτσι ώστε να νιώσεις τη μαγεία του ημίρρευστου εσωτερικού του, καθώς η θερμοκρασία θα εντείνει τη γεύση και την υφή του, κάνοντάς το ακόμη πιο απολαυστικό. Συνόδευσέ το με ένα ζεστό ποτήρι γάλα ή τον καφέ σου και θα γευτείς την εκλεπτυσμένη αντίθεση γλυκού – αλμυρού στην πιο πλούσια γεύση που δοκίμασες ποτέ...
Χρήσιμες Πληροφορίες: Μελέτες έχουν αποδείξει πως η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει ευεργετικά για την υγεία μας, αφού είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως κατεχίνες και φλαβονοειδή, αλλά και σε φαινόλες, ιδανικές για την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το φυστικοβούτυρο, από την άλλη μεριά, αν καταναλώνεται καθημερινά σε σωστή ποσότητα, μπορεί επίσης να συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας, αφού περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως υγιή λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και μέταλλα και έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 9 ΜΕΡΙΔΕΣ
Για το μείγμα brownies θα χρειαστείς:
100 γρ. κουβερτούρα
110 γρ. βούτυρο αγελάδος
170 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
½ κ.γ. αλάτι
90 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
Για το μείγμα φυστικοβούτυρου θα χρειαστείς:
190 γρ. φυστικοβούτυρο
130 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
¼ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Ξεκινάμε με το μείγμα brownies...
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και την τοποθετούμε μαζί με το βούτυρο σε ένα ανοξείδωτο δοχείο.
Τοποθετούμε το δοχείο πάνω από κατσαρόλα με νερό που βράζει και με τη μέθοδο μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί με το βούτυρο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πολύ καλά με μια μαρίζ και καθώς προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
Αφού απορροφηθούν και τα αυγά από το μείγμα μας, προσθέτουμε σταδιακά το αλάτι, τη βανίλια και το αλεύρι σε δόσεις.
Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μας.
Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψί 24Χ24 εκατοστά και αδειάζουμε εκεί το μείγμα brownies, απλώνοντάς το ομοιόμορφα.
Συνεχίζουμε με το μείγμα φυστικοβούτυρου…
Σε μπολ τοποθετούμε το φυστικοβούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας.
Με ένα κουτάλι τοποθετούμε το μείγμα φυστικοβούτυρου σε διάφορα σημεία πάνω από το μείγμα brownies και στο τέλος, με το ίδιο κουτάλι, μπερδεύουμε λίγο τα μείγματα μεταξύ τους και στρώνουμε ξανά ομοιόμορφα την επιφάνεια του μείγματος στο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC στον αέρα, για 30-35 λεπτά.
Αφήνουμε τα brownies να κρυώσουν για 10 λεπτά, κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε όσο είναι ακόμη ζεστά. Καλή σας όρεξη!!