Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου
Κάθε χρόνο, μόλις η θερμοκρασία αρχίσει να πέφτει και ο χειμώνας ξεκινήσει να μας δείχνει τα δόντια του, είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα επαναφέρουμε στο διαιτολόγιό μας. Οι πλανόδιοι μικροπωλητές κάνουν την εμφάνισή τους, σε διάφορες γωνιές της πόλης, με την παραδοσιακή φουφού και τα ζεστά, καλοψημένα κάστανα γίνονται εκλεκτό έδεσμα για τους περαστικούς. Αν είσαι από τους τυχερούς που έχουν τζάκι, γνωρίζεις ήδη πολύ καλά πως τα κάστανα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της «ιεροτελεστίας» του πρώτου ανάμματος, συνοδεία ενός ποτηριού με εκλεκτό κρασί.
Σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς, τα κάστανα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες και έχουν χαμηλά λιπαρά, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετική επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή. Πρόκειται για έναν καρπό χωρίς γλουτένη, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μια σειρά από θρεπτικά συστατικά υψηλής αξίας που δικαίως του δίνουν τον τίτλο του διατροφικού «θησαυρού»:
- Μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του οργανισμού μας συνολικά
- Αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή & πολυφαινόλες), που προστατεύουν από την οξείδωση των κυττάρων και τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, ενισχύουν την υγεία του δέρματος και μειώνουν τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες
- Μονοακόρεστα και Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σε υψηλή αναλογία, που προστατεύουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα
- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1 & Β2) και φυλλικό οξύ, που τονώνουν το νευρικό και το μυϊκό μας σύστημα
- Βιταμίνη C που βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην καταπολέμηση των ασθενειών, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες
- Υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαμηλή σε νάτριο, συνθήκη που ενδείκνυται για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση
- Περιεκτικότητα σε νερό σε ποσοστό που αγγίζει το 51,7%, πολύ υψηλότερο σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό
- Φυτικές ίνες που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου
Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και για την πλούσια γεμάτη υφή τους, τα κάστανα είναι η επιβεβαίωση πως, όσο κι αν μας αρέσει να δοκιμάζουμε νέα προϊόντα, οι παραδοσιακές γεύσεις δεν παύουν ποτέ να είναι επίκαιρες και υπάρχει λόγος γι’ αυτό.
Το κάστανο είναι ένα εύκολα διαχειρίσιμο υλικό, που μπορεί να ενταχθεί και σε γλυκά και σε αλμυρά πιάτα, με εξίσου επιτυχημένο αποτέλεσμα. Η βελουτέ σούπα κάστανου είναι μια κρεμώδης, νόστιμη και θρεπτική επιλογή για τις κρύες μέρες του χειμώνα και μπορεί είτε να σταθεί μόνη της ως ελαφρύ, αλλά γεμάτο ενέργεια γεύμα, είτε να αποτελέσει το πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο δείπνο. Η προσθήκη των μπαχαρικών που μοσχομυρίζουν Χριστούγεννα, κάνουν τη συγκεκριμένη συνταγή να μοιάζει με το απόλυτο ορεκτικό για το φετινό ρεβεγιόν…
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΜΕΡΙΔΕΣ
400γρ.κάστανα βρασμένα
1 κρεμμύδι
1 πράσο
2 σκελίδες σκόρδο
50 γρ. βούτυρο
500 γρ. πατάτες (καθαρισμένες)
½ κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. τζίντζερ
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο (τριμμένο)
70 γρ. λευκό κρασί
1,5 λίτρο νερό
1 κύβο κότας
3 κ.σ. μέλι
150 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
Αλάτι – Πιπέρι
Για το σερβίρισμα
Κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
Μερικά κρουτόν
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο και λιώνουμε τις σκελίδες του σκόρδου με την πλαϊνή μεριά ενός μαχαιριού.
Δεν μας ενδιαφέρει να τα ψιλοκόψουμε γιατί στο τέλος θα πολτοποιήσουμε τη σούπα μας με το ραβδομπλέντερ.
Τοποθετούμε στην κατσαρόλα το βούτυρο, το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε και αυτά στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τα κάστανα, την κανέλα, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε λίγο το κρασί να εξατμιστεί και προσθέτουμε το νερό και τον κύβο κότας.
Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Από τη στιγμή που θα πάρει βράση, σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά και να γίνει η σούπα μας βελουτέ.
Προσθέτουμε το μέλι και χτυπάμε για ακόμα μερικά δευτερόλεπτα.
Σε αυτό το σημείο η σούπα μας είναι έτοιμη και μπορούμε να τη σερβίρουμε ως έχει.
Επειδή όμως πρόκειται για εορταστικό γεύμα και σίγουρα θέλουμε να σερβίρουμε κάτι ακόμη πιο πλούσιο σε γεύση, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
Με την προσθήκη της κρέμας γάλακτος σαφώς το χρώμα της σούπας θα γίνει λίγο πιο ανοιχτό από το χαρακτηριστικό χρώμα του κάστανου, αλλά πιστέψτε με η γεύση θα σας ανταμείψει!!
Μοιράζουμε τη σούπα στα πιάτα χλιαρή και σερβίρουμε με σταγόνες κρέμας γάλακτος και λίγα κρουτόν.
Προαιρετικά, προσθέτουμε από πάνω φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Καλή σας όρεξη!!