Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου
Η ιστορία του ξεκινά κάπου στην Αμερική, κατά τη Βικτωριανή εποχή, όπου οι ζαχαροπλάστες άρχισαν να χρησιμοποιούν τη λέξη «βελούδο» στην περιγραφή των γλυκισμάτων που δημιουργούσαν, έτσι ώστε να εξάπτουν την φαντασία των ευκατάστατων πελατών τους και να τους δελεάζουν να τα γευτούν. Η χρήση αλεύρων σε μικρότερους κόκκους έδιναν στα cakes την χαρακτηριστικά απαλή και πιο λεία υφή του βελούδου, ενώ ο χυλός παντζαριού συνδυαστικά με τη χημική αντίδραση του ξυδιού με το αλεύρι ή το κακάο, τους χάριζαν ένα ελαφρώς κόκκινο χρώμα.
Το 1911 χρονολογείται η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή για Red Velvet Cake, ενώ το 1930 εντάσσεται στο menu του ξενοδοχείου Warldorf Astoria της Νέας Υόρκης, όπου καταφέρνει να συγκλονίσει όσους είχαν την τύχη να το δοκιμάσουν και γίνεται θέμα συζήτησης σε ολόκληρη την πόλη.
Το σημείο καμπής για το διάσημο γλυκό ήρθε όταν το δοκίμασε ο οξυδερκής επιχειρηματίας John Adams, έμπορος τεχνητών χρωμάτων και essence. Το επιχειρηματικό του δαιμόνιο χτύπησε κόκκινο και αντιλήφθηκε μονομιάς πως γευόταν έναν «γαστρονομικό θησαυρό»!! Χωρίς να χάσει πολύτιμο χρόνο δημιούργησε και εμπορεύτηκε τη δική του συνταγή για Red Velvet Cake, προσθέτοντας στα υλικά τεχνητό χρώμα, που του χάρισε την αφοπλιστικά κόκκινη εμφάνιση που όλοι γνωρίζουμε…
Οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν και οι αγορές σε Ευρώπη και Αμερική γέμισαν με γιγάντιες αφίσες που αποτύπωναν το λαχταριστό cake. Από τότε έως και σήμερα, τα Red Velvets αποτελούν σταθερά αγαπημένη επιλογή όσων ψάχνουν κάτι πέρα από τα συνηθισμένα επιδόρπια και πλέον εκτός από τις κλασικές τούρτες, τα συναντάμε σε cookies, muffins, cupcakes, παγωτά, ακόμη και μελομακάρονα!!
Μπορείς να φανταστείς πιο ταιριαστό επιδόρπιο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι από ένα εντυπωσιακό, βουτυρένιο, κατακόκκινο Red Velvet Cake με frosting τυριού; Διάβασε τις οδηγίες που ακολουθούν και ετοιμάσου να καταπλήξεις τους καλεσμένους σου…
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8-10 ΜΕΡΙΔΕΣ
Για το cake θα χρειαστείς:
220 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 αυγά
400 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4 κ.γ. αλάτι
250 γρ. γιαούρτι (στραγγιστό)
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (σε πάστα)
Για το frosting τυριού θα χρειαστείς:
250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
500 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
400 γρ. τυρί κρέμα
Ξεκινάμε με το παντεσπάνι...
Τοποθετούμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Σε ένα δεύτερο μπολ τοποθετούμε το γιαούρτι, τη βανίλια, το ξύδι και το χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Τα ανακατεύουμε κι αυτά καλά και αφήνουμε στη άκρη.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν, για 5 περίπου λεπτά.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και ανακατεύουμε.
Κάθε φορά που ομογενοποιείται το ένα αυγό προσθέτουμε το επόμενο.
Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το πρώτο μείγμα με το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι, αλλά και το δεύτερο με το γιαούρτι, τη βανίλια, το ξύδι και το χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
Στρώνουμε λαδόκολλα και βουτυρώνουμε ένα ταψί 30x40 εκατοστών.
Αδειάζουμε εκεί το μείγμα μας και το στρώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά, στους 140°C στον αέρα.
Προσοχή!! Δεν ψήνουμε σε μεγαλύτερη θερμοκρασία γιατί θα αλλοιωθεί το χρώμα του cake.
Αφήνουμε το παντεσπάνι μας να κρυώσει εντελώς.
Συνεχίζουμε με το frosting τυριού...
Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο σε μικρά κομμάτια, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια.
Χτυπάμε με το φτερό για 3-4 λεπτά μέχρι να διαλυθεί τελείως το βούτυρο.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το τυρί κρέμα.
Χτυπάμε για 2-3 λεπτά ακόμη, μέχρι να ομογενοποιηθεί σωστά το μείγμα μας και να μην έχει κομματάκια από το βούτυρο.
Όταν το frosting μας είναι έτοιμο, το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να συνθέσουμε το cake μας.
Ολοκληρώνουμε με τη σύνθεση...
Ξεκινάμε κόβοντας το παντεσπάνι μας σε 3 στρογγυλά κομμάτια.
Θα χρειαστούμε ένα βαθύ πιάτο με διάμετρο 18 εκατοστά σαν οδηγό.
Τοποθετούμε το πιάτο στην επάνω αριστερή γωνία του ορθογώνιου παντεσπανιού που ψήσαμε, όσο πιο άκρη μπορούμε, και κόβουμε το πρώτο μας κυκλικό κομμάτι.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε το πιάτο στην κάτω δεξιά γωνία και με τον ίδιο τρόπο κόβουμε το δεύτερο παντεσπάνι μας.
Το τρίτο παντεσπάνι θα προκύψει με τον ίδιο τρόπο, αλλά όχι ολόκληρο.
Θα δεις ότι από τα κομμάτια του ορθογωνίου που απομένουν, μπορείς να κόψεις 2 ημικύκλια, τα οποία στη συνέχεια ενώνονται σε έναν ολόκληρο κύκλο.
Τα κομμάτια που θα περισσέψουν από το παντεσπάνι τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και τα κρατάμε για το τελικό γαρνίρισμα.
Στην πιατέλα που θα τοποθετήσουμε το cake μας τοποθετούμε μια πολύ μικρή ποσότητα από το frosting, ίσα ίσα για να κολλήσει το πρώτο παντεσπάνι μας και να παραμείνει σταθερό μέχρι να ολοκληρώσουμε τη σύνθεση όλων των κομματιών.
Χωρίζουμε νοητά το frosting σε 3 μέρη. Τα 2/3 θα τα χρησιμοποιήσουμε για να καλύψουμε το Red Velvet Cake μας από πάνω και στα πλάγια και μόνο το 1/3 θα τοποθετηθεί ανάμεσα στις στρώσεις με το παντεσπάνι.
Τοποθετούμε πρώτα στην πιατέλα μας το παντεσπάνι που είναι κομμένο σε δύο κομμάτια.
Προσθέτουμε από πάνω τη μισή από την ποσότητα του frosting που αντιστοιχεί στις στρώσεις και απλώνουμε με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια.
Βάζουμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.
Τοποθετούμε και το τρίτο παντεσπάνι και απλώνουμε όλο το υπόλοιπο frosting (τα 2/3 της αρχικής ποσότητας) από πάνω και στα πλάγια για να καλύψουμε όλο το cake.
Τρίβουμε με τα χέρια μας τα κομμάτια από το παντεσπάνι που περίσσεψαν και πασπαλίζουμε το cake μας για να το διακοσμήσουμε.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες για να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους και να ενοποιηθούν καλά τα μέρη του cake μεταξύ τους.
Σερβίρουμε και… Καλή σας όρεξη!!