Φοκάτσια (το επίπεδο, ιταλικό ψωμί)

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Η φοκάτσια είναι ένα είδος ψωμιού με ιταλική προέλευση, απλό, αφράτο και μυρωδάτο! Πρόκειται για ένα επίπεδο, στρογγυλωπό ψωμί ζυμωμένο με λάδι και αρωματισμένο με μυρωδικά και βότανα. Τρώγεται σκέτο και είναι υπέροχο, αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό κολατσιό με τυριά και αλλαντικά της προτίμησής μας ή να αποτελέσει τη βάση για ένα πικάντικο ντιπ ή για μια ταραμοσαλάτα ή πάστα ελιάς  ή άλλο πατέ. Μπορούμε να το ζυμώσουμε σκέτο αλλά μπορούμε να του προσθέσουμε ντοματίνια , ελιές , λαχανικά και μυρωδικά…Ετοιμάζεται πανεύκολα , ευχάριστα και πολύ γρήγορα ενώ καταναλώνεται ακόμα πιο γρήγορα και ευχάριστα και προκαλεί…εθισμό!

Υλικά:

600 γρ. αλεύρι χωριάτικο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
400 ml. χλιαρό νερό
40 ml. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ ζάχαρη
1 κ.γλ. (κοφτό) αλάτι

Λίγο λάδι ακόμα για το ψήσιμο 
Και για την επιφάνεια:

Δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη , κάπαρη, ντοματίνια, κρεμμύδι, σχινόπρασο, ελιές κ.λ.π.

fokatsia2fokatsia4fokatsia5fokatsia6fokatsia7fokatsia8fokatsia9fokatsia10fokatsia11fokatsia12fokatsia14focaccia1

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μπωλάκι το χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά. Τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να διαλυθούν εντελώς . Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Θα δούμε ότι σε λίγο θα αφρίσει οπότε έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά. Τότε ρίχνουμε σε μια λεκάνη ζυμώματος το αλεύρι και το αλάτι και προσθέτουμε εκεί τα υγρά. Ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να ενωθούν τα υλικά και τοποθετούμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένη λακάνη  ( η ζύμη κολλάει ελαφρά). Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για μία ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Αν δε μας πιέζει ο χρόνος και το αφήσουμε ακόμα περισσότερο, είναι ακόμα καλύτερα. Τότε τοποθετούμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου , τη λαδώνουμε ελαφρά και αδειάζουμε πάνω τη ζύμη . Με λαδωμένα χέρια την  πιέζουμε και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια κάνοντας λακουβίτσες με τα δάχτυλά μας. Πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο , τη ρίγανη, το χονδρό αλάτι κι ό,τι άλλο έχουμε επιλέξει , ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 220ο , για 35-40  λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει. Ξεφουρνίζουμε κόβουμε σε κομμάτια και το γεύομαστε αμέσως. Τη συνδυάζουμε με τυριά, αλλαντικά, με αλείμματα και με ντοματίνια, ελιές κλπ...
Καλή όρεξη.

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty 

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Κτήμα Καντρή

Βιβλιοχαρτοπωλείο Κορκολής