Kazandibi... ένα αγαπημένο γλυκό

Ένα πολύ αγαπημένο γλυκό με καταγωγή από τη γειτονική μας χώρα που το όνομά του έχει άμεση σχέση με τον τρόπο παρασκευής του (αν και όχι από την αρχή) μια και σημαίνει "ο καμένος πάτος του καζανιού". 
 
Το γνήσιο καζάν ντιπί είναι μια βελούδινη κρέμα με ρυζάλευρο (που επειδή μου είχε τελειώσει και δεν βρήκα άλλο εδώ γύρω το έκανα με νισεστέ) και βουβαλίσιο γάλα. 
 
Το καζάν ντιπί είναι μια ακόμα απόδειξη ότι μερικές φορές από τα λάθη μπορούν να προκύψουν υπέροχες νοστιμιές!
 
Λέγεται ότι κάποτε ο μάγειρας κάποιου παλατιού ξέχασε την κρέμα του Σουλτάνου στη φωτιά και την έκαψε!
 
Δεν προλάβαινε όμως να κάνει άλλη κι έτσι την πασπάλισε με ζάχαρη και τη σέρβιρε σαν καινούργιο γλυκό που για καλή του τύχη άρεσε! 
 
Θυμίζει έντονα την γαλλική κρεμ μπρυλέ (crème brûlée) και είναι μια κρέμα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο!
 
Ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής είναι αυτός που σας περιγράφω παρακάτω αν και το σερβίρισμα σε κομμάτια δεν είναι καθόλου παραδοσιακό.
 
Η παράδοση θέλει τούτο το γλυκό να μην έχει ιδιαίτερο πάχος, να κόβεται σε λωρίδες μέσα στο ταψί και να σερβίρεται τυλιγμένο σε ρολό.
 
Όπως και να είναι σερβιρισμένο πάντως είναι ένα γλυκό πάθος η γεύση του!! Μην το περιφρονήσετε!!! 
 
Διαβάστε περισσότερα στο Tantekiki.blogspot.com
 

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Κτήμα Καντρή

Βιβλιοχαρτοπωλείο Κορκολής