Η σημασία των χρωμάτων στη διακόσμηση & τα trends του 2025

design colors 2025 intro

Το χρώμα είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία της αισθητικής του κάθε χώρου και μπορεί, συνδυαστικά με την υπόλοιπη διακόσμηση και τον φωτισμό, να επηρεάσει την ψυχολογία μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η χρωματολογία είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς του marketing και της διαφήμισης, αφού τα χρώματα καταφέρνουν να επηρεάζουν τη διάθεση των καταναλωτών και να τους δημιουργούν συναισθήματα!!

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

Διαμορφώνοντας τον προσωπικό σου χώρο πρέπει να βρεις τη χρυσή τομή ανάμεσα στο αδιάφορο και το κραυγαλέο, το άψογο αισθητικά και το λειτουργικό, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες και το γούστο σου. Τα χρώματα που θα επιλέξεις είναι από τις κυριότερες παραμέτρους, που είτε θα αναδείξουν είτε θα χαλάσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Όταν μιλάμε για χρώματα, συνήθως αναφερόμαστε στο χρώμα των τοίχων  που θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε ως έναν μεγάλο «καμβά», πάνω στον οποίο θα ξεδιπλώσουμε τη δημιουργικότητα μας. Σαφώς όμως δεν πρέπει να παραβλέψεις τα έπιπλα, τις κουρτίνες και τα υπόλοιπα στοιχεία διακόσμησης που θα προσδώσουν τη δική τους χρωματική νότα.

Ο κανόνας 60-30-10

Ανεξάρτητα από την προτίμησή σου σε κάποια χρώματα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διακόσμησης ενός χώρου, θα διαπιστώσεις ότι ο συγκεκριμένος  κανόνας θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος. Μπορεί, για παράδειγμα, να λατρεύεις το γκρι και να είναι το χρώμα που έχεις επιλέξει ως βασικό για τη διακόσμηση ενός δωματίου. Αντιλαμβάνεσαι, σαφώς, πως το να το τοποθετήσεις σε όλες τις επιφάνειες, στους τοίχους, στα έπιπλα, στις κουρτίνες και στα διακοσμητικά  θα ήταν εξαιρετικά μονότονο και κουραστικό. Σε κάθε χώρο πρέπει να υπάρχει μια χρωματική ισορροπία αν θέλεις να ζεις ευχάριστα μέσα σ’ αυτόν. Ο κανόνας 60-30-10 θα σε βοηθήσει να συνδυάσεις σε σωστή αναλογία τα χρώματα που αγαπάς, για να πάρεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Επίλεξε πρώτα τη βασική απόχρωση, η οποία θα είναι αυτή που θα καταλάβει περίπου το 60% του χώρου και συνήθως τοποθετείται στους τοίχους, που κατέχουν τη μεγαλύτερη επιφάνεια. Το δεύτερο χρώμα που θα προσθέσεις  θα καταλάβει, κατά προσέγγιση, το 30% του χώρου και καλό είναι  να επιλέξεις κάτι λίγο πιο ζωηρό. Αυτό το χρώμα θα μπορούσες, για παράδειγμα, να το χρησιμοποιήσεις σε κουρτίνες ή σε έπιπλα που θα εντάξεις στο χώρο. Το τρίτο χρώμα, που θα ολοκληρώσει τη χρωματική σου παλέτα, θα καταλάβει το 10% του χώρου και μπορείς να επιλέξεις ακόμη και κάτι τολμηρό. Πίνακες ζωγραφικής, μερικά μαξιλάρια και άλλα διακοσμητικά στοιχεία προσφέρονται για αυτή την ιδιαίτερη χρωματική πινελιά… 

maxairas 1130x300

Ολική μεταμόρφωση ή μερικές παρεμβάσεις αρκούν;

Ακόμα κι αν έχεις διακοσμήσει με πολλή αγάπη και φροντίδα τον προσωπικό σου χώρο, με το πέρασμα του χρόνου θα έρθει η στιγμή που θα νιώσεις την ανάγκη για ανανέωση.

Σύμφωνα με τους interior designers, δεν χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιουσία για νέα έπιπλα, νέες κουρτίνες, νέα διακοσμητικά, κλπ. Και μόνο η αλλαγή στο χρώμα των τοίχων μπορεί να μεταμορφώσει το αισθητικό αποτέλεσμα, να αλλάξει εντελώς το στυλ  και να χαρίσει μια ολοκαίνουρια ατμόσφαιρα στο χώρο σου.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και δημιουργικό να εμπνέεται κανείς από τις τάσεις του interior design, οι οποίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανακυκλώνονται. Παρόλο που κάποια χρώματα παραμένουν διαχρονικά στη λίστα με τις πιο ασφαλείς επιλογές, τα deco trends αλλάζουν σχεδόν κάθε χρόνο και αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους λάτρεις της διακόσμησης παγκοσμίως.

xalikias 1130x300 s22

Τα χρώματα που θα κυριαρχήσουν στη διακόσμηση το 2025

Ήδη τα μεγαλύτερα brands του interior design ανακοίνωσαν τα χρώματα που θα κυριαρχήσουν στη διακόσμηση το 2025. Αν, λοιπόν, σκέφτεσαι να κάνεις μια ανανέωση στο χώρο σου και χρειάζεσαι λίγη έμπνευση, είσαι στο σωστό άρθρο…

ΣΚΟΥΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

Μετά την πανδημία, υπάρχει μια ολοένα αυξανόμενη τάση για δημιουργία χώρων εμπνευσμένων από τη φύση, που αποπνέουν άνεση και  γαλήνη. Οι αποχρώσεις, όπως το σκούρο πράσινο,  που κάποτε θεωρούνταν παρακινδυνευμένες, τώρα επαναπροσδιορίζονται και συμβολίζουν την κομψότητα και την πολυτέλεια. Για να προσθέσεις διάσταση στο χώρο, επίλεξε φυσικούς τόνους ξύλου, καθώς και μια ποικιλία από υφές, σε υφάσματα και διακοσμητικά.

design colors 2025 dark green 1freepik

design colors 2025 dark green 2RyanRussell

design colors 2025 dark green 3freepik

design colors 2025 dark green 4AIDesign360

TERRACOTTA

Μια απόχρωση που ήρθε για να μείνει και αναμένεται να κυριαρχήσει για τα επόμενα χρόνια. Όπως προδίδει και το όνομα αυτού του χρώματος (Terra cotta = Ψημένη γη), μας κρατά γειωμένους με τη γη και αποπνέει πληρότητα και ηρεμία. Συνδυάζεται καταπληκτικά με λινά υφάσματα και όλες τις αποχρώσεις του ξύλου, ενώ δένει αρμονικά με το μαύρο χρώμα. Επίλεξε ουδέτερα έπιπλα, δίνοντας περισσότερη προσοχή στα σχήματα και τις υφές. 

design colors 2025 terracotta 1freepik

design colors 2025 terracotta 2marinaghanis98

design colors 2025 terracotta 3LeoAI

design colors 2025 terracotta 4freepik

ΚΙΤΡΙΝΟ

Τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι είναι πιο  πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν το κίτρινο χρώμα στα σπίτια τους. Οι αποχρώσεις του κίτρινου αποπνέουν ζεστασιά και φιλικότητα, ενώ αυτή η πιο ζωηρή εκδοχή του προσδίδει μια νότα χαράς και αισιοδοξίας. Αν δεν το προτιμάς για μεγάλες επιφάνειες,  ενσωμάτωσέ το σε μικρές διακοσμητικές  πινελιές και δες τον χώρο σου να γεμίζει θετική ενέργεια. 

design colors 2025 yellow 1rawpixel.com

design colors 2025 yellow 2Sketchepedia

design colors 2025 yellow 3freepik

design colors 2025 yellow 4lifeforstock

ΦΩΤΕΙΝΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

Το καθηλωτικό αυτό κόκκινο χρώμα είναι μια από τις αποχρώσεις που θα κυριαρχήσουν το 2025. Θυμίζει δροσερό κοκτέιλ ή εντυπωσιακό κραγιόν και μαγνητίζει  τα βλέμματα, αποπνέοντας πάθος, αγάπη και συντροφικότητα. Σε μεγάλες επιφάνειες μπορεί να προκαλέσει αισθήματα έντασης, αλλά αν το προσθέσεις σε μικρές λεπτομέρειες  θα κάνει το χώρο σου να μοιάζει πιο διασκεδαστικός και γεμάτος ζωντάνια. 

design colors 2025 bright red 1freepik

design colors 2025 bright red 2macrovector

design colors 2025 bright red 3wuttichai1983

design colors 2025 bright red 4freepik

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Παρόλο που είναι ένα χρώμα που αποπνέει ηρεμία, το πράσινο της ελιάς εξακολουθεί να θεωρείται τολμηρό. Ένα γήινο χρώμα που επιδρά στη διάθεση και τα συναισθήματά σου. Όποια απόχρωσή του κι αν επιλέξεις θα δεις την αύρα του χώρου σου να αλλάζει και να ακτινοβολεί τη γαλήνη και τη φρεσκάδα της φύσης. Απογείωσε το αποτέλεσμα συνδυάζοντάς το με  φυσικές αποχρώσεις του ξύλου, αλλά και με μαύρες μεταλλικές λεπτομέρειες. 

design colors 2025 olive green 1freepik

design colors 2025 olive green 2freepik

design colors 2025 olive green 3raidfr2

design colors 2025 olive green 4raidfr2

Κεντρική φωτογραφία: marinaghanis98

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο