Μετακόμιση τώρα; Χρήσιμες συμβουλές για να επιλέξεις σωστά το επόμενο σπιτικό σου

metakomisi intro

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την τάση να δενόμαστε συναισθηματικά με τον προσωπικό μας χώρο και δύσκολα αποφασίζουμε να ξεβολευτούμε. Η ζωή όμως κυλάει, οι ανάγκες μας αλλάζουν και είτε γιατί πρέπει να κλείσει ένας κύκλος της ζωής μας είτε γιατί ξεκινάει ένας νέος, πολλά υποσχόμενος, έρχεται η στιγμή που πρέπει να τον αποχωριστούμε.

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

Πήρες επιτέλους κι εσύ τη μεγάλη απόφαση να μετακομίσεις και η διαδικασία σου φαίνεται βουνό; Με οργάνωση και μεθοδικότητα ίσως να μην είναι και τόσο δύσκολα τα πράγματα… Και όπως πολύ σωστά μας τραγουδά η λατρεμένη Ελεονώρα Ζουγανέλη:

«Μες στην άγρια μπόρα, μια λιακάδα μου αξίζει. Παίρνω θάρρος και φόρα... Μετακόμιση τώρα!!»

Θα ψάξεις μόνος ή θα απευθυνθείς σε μεσιτικό γραφείο;

Αν είσαι από εκείνους που θεωρούν ότι η αμοιβή του μεσιτικού γραφείου είναι πεταμένα λεφτά, θα σου πω με μεγάλη βεβαιότητα πως κάνεις λάθος. Ένας έμπειρος μεσίτης θα σε γλυτώσει από πολύ κόπο και θα σε βοηθήσει να βρεις το σπίτι των ονείρων σου!!

Είναι γεγονός πως ο χρόνος όλων μας είναι περιορισμένος και ιδιαίτερα πολύτιμος, οπότε καλό είναι να τον αφιερώσεις για να δεις επιλεγμένα σπίτια που θα σου προτείνει και θα πληρούν τις προδιαγραφές που έχεις θέσει για το νέο σου σπιτικό. 

vlaxantoni katoikia aut24

Επίλεξε την περιοχή

Είναι σημαντικό να οριοθετήσεις σωστά την περιοχή που θα αναζητήσεις το νέο σου σπίτι. Σαφώς θα διαλέξεις μια περιοχή που σου αρέσει και ταιριάζει στον τρόπο ζωής σου, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να είναι κοντά στη δουλειά σου και να μπορείς να βρεις εύκολα parking για να μην χάνεις άσκοπο χρόνο μέσα στη μέρα σου. Επίσης, το να είσαι κοντά στο κέντρο της πόλης και τα εμπορικά καταστήματα είναι ένα extra bonus που στην πορεία θα δεις ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο.

Όρισε το budget που μπορείς να διαθέσεις

Η σωστή οικονομική διαχείριση θα σε γλυτώσει από το περιττό άγχος και θα σε βοηθήσει να οργανώσεις σωστά το νοικοκυριό σου. Δεν χρειάζεται να έχεις πτυχίο οικονομολόγου για να καταλάβεις ότι με τον βασικό μισθό  δεν μπορείς να πληρώσεις το ενοίκιο για την -κατά τα άλλα υπέροχη- προσφάτως ανακαινισμένη μεζονέτα με τζάκι και υπέροχη θέα στη θάλασσα…

Πάρε μολύβι και χαρτί, κατέγραψε τα έσοδα και τα έξοδά σου ανά μήνα και δες πρακτικά ποιο είναι το ποσό του ενοικίου που μπορείς να καλύψεις. Μην παραλείψεις να συμπεριλάβεις και ένα «κονδύλι» για τα κοινόχρηστα!!

Έλεγξε την στατικότητα του κτιρίου

Είτε πρόκειται για αγορά είτε για ενοικίαση, η στατικότητα του κτιρίου είναι ίσως το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να τσεκάρεις με τη βοήθεια ενός μηχανικού της εμπιστοσύνης σου. Το έτος κατασκευής του κτιρίου, παρόλο που είναι μια σημαντική πληροφορία, δεν είναι πάντα αντιπροσωπευτικό της στατικής επάρκειάς του, καθώς θα μπορούσε για παράδειγμα μια πολυκατοικία παλιότερης κατασκευής να είναι σε άριστη κατάσταση, ενώ μια νεόδμητη να έχει υποστεί ζημιές από σεισμό που καλύφθηκαν επιφανειακά με μια πρόχειρη ανακαίνιση.

Σε ποια κλάση ενεργειακής απόδοσης ανήκει το κτίριο;

Όσο υψηλότερα βρίσκεται ένα κτίριο στην βαθμίδα ενεργειακής απόδοσης (Α-Ε) τόσο λιγότερο ενεργοβόρα θα είναι η διαβίωσή σου εκεί. Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα που διαθέτει θερμομόνωση, κουφώματα αλουμινίου, τέντες και ηλιακό θερμοσίφωνα θα απαιτεί σημαντικά λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και αυτό σαφώς θα αποδειχτεί  σωτήριο για τον οικονομικό σου προϋπολογισμό. Ζήτα από τον ιδιοκτήτη το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, το οποίο πλέον είναι και υποχρεωτικό για την μίσθωση ή την πώληση ενός ακινήτου και μελέτησέ το καλά πριν προχωρήσεις σε συμφωνία.

xanthoulis s23

Αυτόνομη θέρμανση;

Εξίσου σημαντικό κεφάλαιο της ενέργειας είναι η θέρμανση και πρέπει να το λάβεις σοβαρά υπ’ όψιν. Ιδανικά επέλεξε αυτόνομη θέρμανση, αφού αυτό θα σε απαλλάξει από μελλοντικές προστριβές με άλλους ενοίκους του κτιρίου και θα σου προσφέρει την ελευθερία να διαχειριστείς το ζήτημα σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες. 

Πρόσφατα ανακαινισμένο;

Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αγγελιών για ενοικίαση ή πώληση κατοικιών θα δεις τη φράση «Πρόσφατα ανακαινισμένο». Εκ πείρας θα σου πω ότι σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις το «πρόσφατα» μπορεί να σημαίνει στην πραγματικότητα «μερικές δεκαετίες πριν»... Ουσιαστική ανακαίνιση δεν σημαίνει να βάψουμε άλλο χρώμα τους τοίχους γιατί το παλιό δεν είναι πια της μόδας. Φυσικά και πρέπει να γίνει και αυτό, αλλά αφού προηγηθούν άλλες, πιο σημαντικές εργασίες. Για παράδειγμα, ο έλεγχος στατικότητας που αναφέραμε παραπάνω, αλλά και της ηλεκτρολογικής και της υδραυλικής εγκατάστασης για να γίνει η απαραίτητη συντήρηση, όπου είναι απαραίτητο.  

Τι ισχύει για τα κατοικίδια;

Σύμφωνα με το Νόμο 4830/2021, η διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία είναι επιτρεπτή, εκτός κι αν ομόφωνα η Γενική Συνέλευση της πολυκατοικίας έχει αποφασίσει διαφορετικά. Άρα αν έχεις κι εσύ τουλάχιστον ένα τετράποδο μέλος στην οικογένειά σου, φρόντισε να ενημερωθείς σχετικά από τον ιδιοκτήτη.

Αν η απάντηση είναι θετική, δεν θα πρέπει να ξεχνάς πως είναι υποχρέωσή σου να τηρείς τους κανόνες ευζωίας του ζώου, τις υγειονομικές διατάξεις, καθώς και τις διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

karalis aut24

Extra συμβουλές

Last but not least, μερικές extra συμβουλές που θα σου φανούν ιδιαίτερες χρήσιμες και θα σε γλυτώσουν από πιθανούς μπελάδες:

  • Τσέκαρε αν το διαμέρισμα που ετοιμάζεσαι να νοικιάσεις διαθέτει ανεξάρτητη παροχή ρεύματος και νερού, για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως με προηγούμενες οφειλές
  • Το internet είναι πια απαραίτητο στην καθημερινότητά μας, γι’ αυτό φρόντισε να κάνεις έναν έλεγχο για την διαθέσιμη ταχύτητα στην περιοχή
  • Εξίσου σημαντικό είναι να τσεκάρεις και το σήμα κινητής τηλεφωνίας
  • Διάλεξε ένα διαμέρισμα με πόρτα ασφαλείας για να κοιμάσαι πιο ήσυχα τα βράδια

Κεντρική φωτογραφία: alisaa

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο