Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης: Πώς να ζεστάνεις το σπίτι σου μειώνοντας το κόστος της ενέργειας

enallaktikoi tropoi thermansis intro

Η θέρμανση είναι το Νο1 θέμα συζήτησης στα Ελληνικά νοικοκυριά, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς απαιτεί μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού. Ποιος δεν θέλει να ζει σ’ ένα φιλικό περιβάλλον, που αποπνέει ζεστασιά και θαλπωρή, τις κρύες μέρες του χειμώνα; Τι γίνεται όμως με το κόστος της ενέργειας;

Η αύξηση στο κόστος της ενέργειας έχει εξαναγκάσει αρκετά νοικοκυριά στην Ελλάδα σε δύσκολες συνθήκες διαβίωσης με ελάχιστη έως και καθόλου θέρμανση. Χαρακτηριστική έρευνα της ΓΣΕΕ για το 2023 έδειξε ότι οι Έλληνες καταναλωτές που μείωσαν το ποσοστό θέρμανσης στην κατοικία τους αγγίζουν το 86,8%, ενώ το 91,3% κλείνει τη θέρμανση κατά τις νυχτερινές ώρες.

Με δεδομένο ότι η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει και φέτος σε υψηλά επίπεδα, η στροφή σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης μοιάζει να είναι η πιο λογική επιλογή. Υπάρχουν αρκετοί και εξίσου αποδοτικοί τρόποι για να κρατήσεις το σπίτι σου ζεστό , διατηρώντας παράλληλα το κόστος χαμηλά.

Μια ματιά στις προτάσεις που ακολουθούν θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το καταλληλότερο είδος θέρμανσης για τις δικές σου ανάγκες.

sompa pellet

Σόμπα βιομάζας (Pellet)

Οι σόμπες pellet προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη θερμική απόδοση, σε σύγκριση με τις απλές ξυλόσομπες, η χρήση τους δεν απαιτεί καμινάδα μεγάλης διατομής και έχουν  εύκολη εγκατάσταση και συντήρηση. Κάποια από τα πιο μοντέρνα μοντέλα μπορούν να λειτουργήσουν με απομακρυσμένη λειτουργία μέσω τηλεχειριστηρίου, επιτρέποντάς σας να ελέγχετε τη θερμοκρασία του χώρου σας όπου και να είστε.

Οι σόμπες pellet χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις αερόθερμες και τις υδραυλικές. Οι αερόθερμες διαθέτουν θυρίδες εξόδου αέρα και θερμαίνουν μεμονωμένα τους χώρους της οικίας σας, ενώ οι υδραυλικές λειτουργούν με σώματα καλοριφέρ, αντικαθιστώντας το ρόλο του καυστήρα πετρελαίου. Η καύσιμη ύλη που απαιτούν (pellet) είναι φιλική προς το περιβάλλον, αφού εκλύει λιγότερους ρίπους στην ατμόσφαιρα,  και  προέρχεται από ξύλο ή από βιομάζα. 

sompa xylou

Σόμπα ξύλου

Με μικρό κόστος αγοράς και σχετικά εύκολη συντήρηση, οι σόμπες ξύλου προσφέρουν μια πιο μοντέρνα λύση στον τομέα της θέρμανσης, από αυτήν του παραδοσιακού τζακιού. Η υψηλή μόνωση στην κατασκευή τους, προσφέρει μεγάλη ανθεκτικότητα στις  υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς όμως να θυσιάζουν την  απόδοση θερμότητας που εκπέμπουν.

Κατασκευάζονται συνήθως από χάλυβα (κοινώς ατσάλι), ενώ διαθέτουν εισαγωγή αέρα για τον καλύτερο έλεγχο της καύσης αλλά και σύστημα για τη ρύθμιση του οξυγόνου. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι που επιτρέπουν στις ξυλόσομπες να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του εκάστοτε δωματίου και να τη διατηρούν στα επιθυμητά επίπεδα.

Οι σόμπες ξύλου είναι μια από τις πιο οικονομικές επιλογές καθώς τα καυσόξυλα είναι έτσι κι αλλιώς από τις πιο οικονομικές καύσιμες ύλες, αλλά παράλληλα οι σόμπες ξύλου είναι βραδύκαυστες, γεγονός που μειώνει ακόμη περισσότερο το κόστος. 

sompa xalazia

Σόμπα Χαλαζία

Οι σόμπες χαλαζία έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και είναι εξαιρετικά βολικές καθώς είναι μικρές σε όγκο, μπορούν να μεταφερθούν εύκολα και είναι αθόρυβες. Οι λάμπες χαλαζία περιέχουν αντιστάσεις, οι οποίες θερμαίνουν τις επιφάνειες που βρίσκονται απέναντι από τη σόμπα και είναι ιδιαίτερα αποδοτικές για γρήγορη θέρμανση ενός δωματίου.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια, προτίμησε κάποιο μοντέλο με αυτόματη διακοπή λειτουργίας σε περίπτωση πτώσης, ειδικά αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά ή κατοικίδια. Επίσης, φρόντισε να τηρείς τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας από εύφλεκτα υλικά. 

thermopompos

Θερμοπομπός

Οι θερμοπομποί είναι αυτόνομες ηλεκτρικές συσκευές τοπικής θέρμανσης, που μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα, θερμαίνοντας με τον τρόπο αυτό μεμονωμένους χώρους. Χρησιμοποιούνται συνήθως ως συμπληρωματικά συστήματα θέρμανσης για δωμάτια που δε θερμαίνονται σωστά ή δε χρειάζονται συνεχή θέρμανση.  

Η απόδοση του θερμού αέρα στον χώρο επιτυγχάνεται μέσω της φυσικής ροής του, οπότε δεν ξηραίνει την ατμόσφαιρα, μετακινούνται εύκολα, λειτουργούν αθόρυβα και έχουν χαμηλό κόστος αγοράς.

klimatistiko

Κλιματιστικό

Τα κλιματιστικά αποτελούν μια από τις πιο οικονομικές επιλογές θέρμανσης με ρεύμα, μιλώντας πάντα για κλιματιστικά τεχνολογίας Inverter, υψηλής ενεργειακής κλάσης (Α+ και άνω).  Αν επιλέξεις το σωστό μηχάνημα ανάλογα με τα τετραγωνικά του δωματίου που θα τοποθετηθεί και φροντίζεις να απομονώνεις το χώρο που λειτουργεί για να μειώσεις, κατά το δυνατόν, την απώλεια θερμότητας, θα πετύχεις μεγάλα ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας.  

Έχουν χαμηλό κόστος σε σχέση με άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης (π.χ. αντλία θερμότητας) και είναι μια απόλυτα ασφαλής πηγή θέρμανσης, ειδικά σε σπίτια με παιδιά, κατοικίδια ή ηλικιωμένους. Τα πιο εξελιγμένα μοντέλα σου δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου της λειτουργίας τους εξ’ αποστάσεως (μέσω εφαρμογής σε κινητό), κάτι που είναι ιδιαίτερα πρακτικό. 

aerothermo

Αερόθερμο

Μικρά, γρήγορα και αποτελεσματικά, τα αερόθερμα είναι καλή επιλογή  για προσωρινή τοπική θέρμανση ενός δωματίου. Μέσω των αντιστάσεων που διαθέτουν, θερμαίνουν τον αέρα και τον απελευθερώνουν στο χώρο μέσω του ανεμιστήρα που έχουν εσωτερικά.

Είναι μικρά σε όγκο, απίστευτα βολικά, αφού μεταφέρονται και αποθηκεύονται εύκολα και με πολύ χαμηλό κόστος αγοράς. Είναι ιδανικά για θέρμανση στο μπάνιο, τηρώντας πάντα τους κανόνες απαραίτητους κανόνες ασφαλείας. 

kalorifer ladiou

Καλοριφέρ λαδιού

Το ηλεκτρικό καλοριφέρ λαδιού είναι απόλυτα ασφαλές, δεν χρειάζεται εγκατάσταση και εμφανισιακά είναι σχεδόν ίδιο με το κλασικό καλοριφέρ. Είναι κατάλληλο για τη θέρμανση ενός δωματίου, έχει ροδάκια για να μεταφέρεται εύκολα και το κόστος αγοράς του είναι αρκετά οικονομικό.

Η θερμότητα που παράγεται από την αντίσταση μεταφέρεται στο εσωτερικό του μέσω λαδιού. Αργεί λίγο να ζεσταθεί αλλά αντίστοιχα αργεί να κρυώσει.

ilektriko ypostroma

Ηλεκτρικό Υπόστρωμα

Τα ηλεκτρικά υποστρώματα θα σου χαρίσουν ένα ήρεμο και ζεστό ύπνο, βοηθώντας το σώμα σου να χαλαρώσει απόλυτα, αφού αποτελούν την κορυφαία επιλογή για να ζεστάνεις εύκολα, γρήγορα και πάνω από όλα οικονομικά το κρεβάτι σου.

Επιπλέον, απομακρύνουν την υγρασία από το στρώμα και τα σεντόνια, ενώ είναι ιδιαίτερα πρακτικά, καθώς μπορούν εύκολα να μεταφερθούν και να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε θελήσεις. Είναι οικονομικά στην αγορά τους αλλά φρόντισε να επιλέξεις το ηλεκτρικό σου υπόστρωμα από κατάστημα της εμπιστοσύνης σου για να είναι και ασφαλές.

afygrantiras

Αφυγραντήρας

Μπορεί οι αφυγραντήρες να μην είναι «τρόπος θέρμανσης», όμως η  χρήση τους το χειμώνα είναι απολύτως απαραίτητη, αφού συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, διατηρώντας τα επίπεδα υγρασίας σε χαμηλά επίπεδα.

 Έτσι, απαιτείται λιγότερος χρόνος για να ζεσταθεί ένας χώρος και ταυτόχρονα δημιουργείται πιο υγιεινή ατμόσφαιρα.

 

Στο φυσικό κατάστημα Παρράς Euronics, στην οδό Πατρών 68 στον Πύργο καθώς και στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας www.parras.gr , θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε, στις καλύτερες τιμές της αγοράς και με προσιτούς τρόπους χρηματοδότησης και αποπληρωμής.

Γιατί ο Παρράς…φροντίζει για εσάς!!

Κεντρική φωτογραφία: freepik

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο