Καλή ενέργεια στο σπίτι: Από τα παραδοσιακά τεχνάσματα της γιαγιάς μέχρι το Feng Shui

feng shui giagia intro

Η ανάγκη για καλή ενέργεια στο σπίτι είναι μια διαχρονική επιθυμία, που με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε με νέους συμβολισμούς αλλά και νέες πρακτικές.

Από τις παλιές παραδόσεις με τα “ματζούνια” της γιαγιάς, μέχρι τις πιο σύγχρονες πρακτικές του feng shui, οι άνθρωποι επιδιώκουν να δημιουργήσουν έναν ευχάριστο και ενεργειακά “καθαρό” χώρο.

Η ανάγκη να πιστέψουμε ότι κάναμε ότι μπορούσαμε προκειμένου να πάνε όλα καλά δημιούργησαν την επιθυμία στην γιαγιά να σταυρώσει το ψωμάκι πριν το βάλει στο φούρνο, να δώσει τα χαρακτηριστικά “φιλάκια” ενώ χτυπάει το αυγολέμονο για να μην κόψει και φυσικά να απαγορεύσει σε όλους δια ροπάλου, να τινάξουν το τραπεζομάντιλο όταν βασιλέψει ο ήλιος.

Πολλές από αυτές τις συνήθεις έχουν περάσει από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους και βρίσκουν εφαρμογή μέχρι και σήμερα σε πολλά ελληνικά σπίτια.

Γράφει η Δήμητρα Βέλμαχου

Μη μου πείτε πως δεν γνωρίζετε ότι ποτέ δεν δίνουμε χέρι σε χέρι το αλάτι γιατί θα έρθει γκρίνια στο σπίτι; Αυτά και άλλα πολλά μεγάλωσαν πολλές γενιές μέχρι και σήμερα, οι οποίες ενέταξαν και άλλα πιο “μοντέρνα” στοιχεία από άλλους λαούς και πολιτισμούς έτσι για να είμαστε σίγουροι ότι το έχουμε “κυκλώσει” από παντού και η κακή ενέργεια θα μείνει έξω από το σπίτι μας.

Ας δούμε μερικούς από τους παραδοσιακούς και σύγχρονους τρόπους για να εξασφαλίσουμε την αρμονία και την ηρεμία στο σπιτικό μας.

Καύση Φασκόμηλου: Η αρχαία τεχνική καθαρισμού

Η καύση του φασκόμηλου είναι μια αρχαία πρακτική που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό της αρνητικής ενέργειας από έναν χώρο και τη βελτίωση της πνευματικής υγείας. Οι αρωματικές του ιδιότητες λέγεται ότι απομακρύνουν την αρνητική ενέργεια και προάγουν την ηρεμία. Ακόμη και σήμερα, αυτή η τεχνική θεωρείται αποτελεσματική για τον εξαγνισμό των χώρων μας.

Μονόσκορδο και το κακό μάτι

Η γρουσουζιά και το "κακό μάτι" εξακολουθούν να είναι ανησυχίες για πολλούς. Οι παραδοσιακές μέθοδοι προστασίας, όπως το κρέμασμα ενός μονόσκορδου ή το λιβάνισμα, είναι πρακτικές που πολλοί πιστεύουν πως κρατούν μακριά την κακή ενέργεια και διατηρούν την ισορροπία στο σπίτι.

Φρέσκα λουλούδια: Χαρά και Ευημερία

Το feng shui εισάγει μοντέρνες προσεγγίσεις για την ενέργεια του σπιτιού, προτείνοντας τη χρήση φρέσκων λουλουδιών. Τα πολύχρωμα λουλούδια όχι μόνο ομορφαίνουν τον χώρο, αλλά και προσφέρουν χαρά, αισιοδοξία και καλοτυχία. Η αποφυγή φυτών με αγκάθια είναι σημαντική, καθώς τα αγκάθια θεωρούνται ότι φέρνουν αρνητική ενέργεια.

Τα πέταλα: Το σύμβολο της καλοτυχίας

Τα πέταλα είναι ένα διαχρονικό σύμβολο καλής τύχης. Σε πολλούς πολιτισμούς, η θέση τους παίζει σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με το feng shui, τα πέταλα πρέπει να τοποθετούνται με το άνοιγμα προς τα πάνω, για να “συλλέγουν” την καλή τύχη και να μην τη χάσετε. Αυτή η τοποθέτηση επιτρέπει την απρόσκοπτη ροή της θετικής ενέργειας στον χώρο.

Ονειροπαγίδες: Για καλή τύχη και όνειρα

Οι ονειροπαγίδες, γνωστές για τη δύναμή τους να “φυλακίζουν” τους εφιάλτες, έχουν βρει τη θέση τους και στις σύγχρονες πρακτικές καλής ενέργειας. Μπορούν να κρεμαστούν σε διάφορα σημεία του σπιτιού, όχι μόνο για τον έλεγχο των ονείρων, αλλά και για να προσελκύσουν καλή τύχη.

Πάντως ακόμα και για όσους δεν αναγνωρίζουν τις “ιδιαίτερες” ιδιότητές τους, οι ονειροπαγίδες, είτε χειροποίητες είτε του εμπορίου, αποτελούν μια όμορφη και κομψή  προσθήκη για την διακόσμηση του σπιτιού μας.

Τοποθέτηση επίπλων: Για ροή ενέργειας

Η σωστή τοποθέτηση των επίπλων, σύμφωνα με το feng shui, παίζει σημαντικό ρόλο στη ροή της ενέργειας μέσα στο σπίτι. Η διάταξη των επίπλων πρέπει να επιτρέπει την ελεύθερη ροή της ενέργειας, χωρίς εμπόδια. Επίσης, το κρεβάτι πρέπει να τοποθετείται διαγώνια σε σχέση με την πόρτα, καθώς αυτό θεωρείται πως φέρνει καλή τύχη.

Χρώμα της πόρτας: Ενεργειακός μαγνήτης

Το χρώμα της εξώπορτας μπορεί να επηρεάσει την τύχη του σπιτιού, σύμφωνα με το feng shui. Οι πόρτες που κοιτάνε προς διαφορετικές κατευθύνσεις χρειάζονται συγκεκριμένα χρώματα για να προσελκύσουν θετική ενέργεια. Για παράδειγμα, οι πόρτες που βλέπουν προς το νότο πρέπει να είναι κόκκινες ή πορτοκαλί, ενώ αυτές που κοιτάνε προς το βορρά, μπλε ή μαύρες. Οι δυτικές πόρτες συνιστώνται να είναι λευκές ή γκρι, ενώ οι ανατολικές καφέ ή πράσινες.

Κεντρική φωτογραφία: freepik

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο