Κατοικίδια σε πολυκατοικία υπό προϋποθέσεις; Τι προβλέπει τελικά ο νόμος;

katoikidia polykatoikia intro

Η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα συντροφιάς, από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι μια σχέση αμφίδρομη και ουσιαστική. Εμείς τους προσφέρουμε φροντίδα κι εκείνα με την ανιδιοτελή αγάπη τους βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας σε πολλά επίπεδα: βοηθούν στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων μας, μας κάνουν πιο κοινωνικούς, ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα, μας διδάσκουν με τον αυθορμητισμό τους, μας δίνουν τη δυνατότητα να εκφράσουμε τη στοργικότητά μας, μας μεταδίδουν την ψυχική τους αρμονία και μας θυμίζουν τι είναι σημαντικό στη ζωή.  Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με κατοικίδια φαίνονται πιο κοινωνικοί, θελκτικοί και αξιόπιστοι.

Δεν είναι τυχαίο που τα παιδιά έχουν ένα ισχυρό δέσιμο με τα κατοικίδια, αφού μοιράζονται την ίδια αθωότητα. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα παιδιά που έχουν ένα ζώο διδάσκονται αξίες όπως η υπευθυνότητα, η φιλία και ο σεβασμός, αναπτύσσεται η κοινωνικότητα, η ευαισθησία και η προσωπικότητά τους και έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εγκληματική συμπεριφορά στο μέλλον.

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

Η ιδιοκτησία ενός ζώου συντροφιάς επιβάλλει να έχουμε κατανοήσει πλήρως το μέγεθος της αγάπης και της φροντίδας που απαιτείται να του παρέχουμε. Η απόφαση να εντάξουμε στην οικογένειά μας ένα τετράποδο μέλος θα πρέπει να είναι συνειδητή και να είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να του εξασφαλίσουμε έναν ευτυχισμένο τρόπο ζωής για το υπόλοιπο της ζωής του και να έχουμε μια αρμονική συμβίωση μαζί του.

Τι προβλέπει ο νόμος για τα κατοικίδια σε πολυκατοικία;

Η  διατήρηση κατοικίδιων ζώων σε πολυκατοικίες αποτελεί ένα σύνθετο ζήτημα, που μπορεί να εγείρει αντικρουόμενα συναισθήματα στους ενοίκους. Αν και τα κατοικίδια βοηθούν την συναισθηματική μας ευεξία, ειδικά των ηλικιωμένων, των παιδιών και των ατόμων με αναπηρία, η παρουσία τους μπορεί να ενοχλήσει τους υπόλοιπους ενοίκους μιας πολυκατοικίας. Για να αποφευχθούν οι ενοχλήσεις, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι και να τηρούν τους κανόνες ευζωίας και κοινής ησυχίας. 

Ο Νόμος 4830/2021, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 20 Ιουλίου του 2021, ορίζει τις προϋποθέσεις για την ευζωία των ζώων και προάγει την ειρηνική συνύπαρξη με τους κατοίκους των πολυκατοικιών. Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου, επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία, όπως ορίζεται στις παραγράφους 2, 3 και 4.

Αντίθετα, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ίδιου νόμου, εάν έχει παρθεί ομόφωνη απόφαση από τη Γενική Συνέλευση της πολυκατοικίας για την απαγόρευση διατήρησης ζώων συντροφιάς, αυτή είναι που θα υπερισχύσει.  Ωστόσο, εαν η απαγόρευση δεν προβλέπεται ρητά στο μισθωτήριο, ο εκμισθωτής δεν μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση και να σας αποβάλει από το μίσθιο, ακόμα κι αν επικαλεστεί τον Κανονισμό της πολυκατοικίας.

Ο μέγιστος αριθμός κατοικιδίων που επιτρέπονται ανά διαμέρισμα είναι 3, ενώ οι όποιες τροποποιήσεις προκύψουν στον κανονισμό της πολυκατοικίας σχετικά με τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων ζώων, ισχύουν αφού παρέλθουν 12 μήνες από την ψήφισή τους. 

Κανόνες ευζωίας για την διατήρηση κατοικιδίων

Τα κατοικίδια πρέπει να διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους και να μην παραμένουν μόνιμα στους ανοιχτούς χώρους, όπως στο μπαλκόνι ή στις βεράντες. Το κάθε ζωάκι θα πρέπει να έχει επαρκή και καθαρό χώρο διαβίωσης, να έχει πρόσβαση σε τροφή και νερό, να παρακολουθείται από κτηνίατρο για τα απαραίτητα εμβόλια και θεραπείες και προφανώς να μην κακοποιείται.

Επίσης,  όλα τα ζώα συντροφιάς είναι υποχρεωτικό να  έχουν σημανθεί και να διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο ΕΜΖΣ, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου του ζώου, ανεξαρτήτως αν διαμένουν σε πολυκατοικία ή μονοκατοικία.

sotiropoulos aut24

Αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας ισχύουν για όλα τα ζώα, ανεξάρτητα από το είδος ή το μέγεθός τους. Σαφώς, δεν είναι δυνατόν να ορίσεις τη συμπεριφορά ενός ζώου στο 100%, όμως αν είμαστε προσεκτικοί και όσο φροντιστικοί χρειάζεται, θα μειώσουμε την πιθανότητα να γίνουν τα κατοικίδιά μας ενοχλητικά για τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 4830/2021, το γάβγισμα σκύλου σε ώρες κοινής ησυχίας αποτελεί παράβαση της κοινής ησυχίας και επισύρει πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Σημειώστε ότι οι ώρες κοινής ησυχίας το καλοκαίρι ορίζονται από τις 15:00 έως 17:30 και από τις 23:00 έως και τις 7:00, ενώ για τη χειμερινή περίοδο από τις 15:30 έως τις 17:30 και από τις 22:00 έως τις 7:30.

Συμπερασματικά, η διατήρηση κατοικιδίων σε πολυκατοικίες είναι επιτρεπτή υπό όρους. Γι’ αυτό αν έχετε κι εσείς ένα ή περισσότερα τετράποδα μέλη στην οικογένειά σας, φροντίστε να ενημερωθείτε σχετικά πριν κλείσετε τη συμφωνία για την ενοικίαση ή την αγορά του επόμενου σπιτιού σας…

Κεντρική φωτογραφία: vart_dant

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο